2021. július 9., péntek

ORBÁN ÉRZELMI POLITIKÁJA.


Orbán politikája érzelmi politika.
Nincs is ezzel baj, hiszen érzelemre minden ember képes, ellenben az értelem nem minden ember sajátja, és ami az arányokat illeti, hát a valóság meglehetősen szomorú a többségi demokrácia tekintetében.
Persze, érzelem sokféle van, az embernek az érzelmek széles skálája áll rendelkezésére, ha a lelkét akarja simogatni, de ez a lehetőség leginkább csak elméleti.
Szeretem a szüleim, szeretem a gyermekeim, szeretem a szabadságot, szeretem a jólétet - szavak, szavak, szavak, miközben a szavak jelentéséről néha fogalmunk sincs, nem tudjuk elfogadni, nem is igen értjük, hogy a szeretet elsősorban felelősségvállalás.
Természetesen ennek más és más formáit igényli a kisgyerek, a kamasz, a felnőtt és az idős ember, de az biztos, hogy hiába adsz anyagi javakat, önmagukban ezek nem elégségesek.
Mindenesetre csak a pozitív érzelmekre nemigen lehet társadalmat alapozni, példa erre a vallás is, mely egyetemes szeretetet és türelmet hirdet, de többezer év alatt sem volt képes egy olyan társadalmat létrehozni, mely legalább tíz, mindenki számára hasznosnak vélt erkölcsi elvet be tudna tartatni.
Ha van Isten, akkor az öntörvényű, bosszúálló és igazságtalan, az ember pedig csak a rettenetes büntetéstől tartva hajlandó úgy-ahogy korlátozni eleve benne lakozó önzését, irigységét, gátlástalanságát és kegyetlenségét.
Orbán állama se a szeretetre, emberi együttérzésre épül, Orbán állama a gyűlölködés, a félelem és a fogvicsorgatás állama.

Orbán államában az ideális állampolgár gyűlöl, szinte mindegy. kit és miért.
Hogy aktuálisan kit kell gyűlölni és mennyire, azt a felkentek mondják meg, az állam aktuális uralkodójának érdekei szerint.
Lehetne gyűlölni a korrupt politikusokat is, de Orbán államában ez lehetetlen, hiszen a szociopata csak másokat szeret nyomorgatni, de nem bolond - öngyilkos lépésekre nem vehető rá.
Minden társadalomnak van egy primitív szakasza, melyben az értelmet felülírja az érzelem, ez esetben ne gondoljunk magasztos érzelmekre, gondoljunk leginkább a gyűlöletre, az irigységre, a személyes ellenszenvekre. 
A hatalom, ha haszonelvű, hát használja is ezt az érzelmet gátlástalanul, felírja a börtönök falára az őrszemélyzetnek instrukcióként: Ne csak őrizd, gyűlöld is! és ezt a mentalitást terjeszti az erőszakszervezetek állományában is, leginkább közép és alsó szinteken.
Orbán ügyes manipulátor, gátlástalanuk rájátszik az érzelmekre, leginkább a félelemre.
Először az oroszokkal riogatta a népet, aztán jöttek a komcsik, utánuk a migránsok, a liberálisok Sorossal az élen, ma meg farkánál ragadta meg a problémát, és megtalálta az LMBTQ  közösséget, mely - szerinte - veszélyezteti a társadalmat.
Pedig a társadalmat ő veszélyezteti, az általa okozott társadalmi károkat húsz év alatt se fogjuk tudni jóvá tenni, mert az emberben lakó állat folyvást zabálni akar, és kölykeit is erre tanítja.
Szép példa erre maga Orbán, aki a falu legszélső házából jött, de soha, semmi nem elég neki, és saját lábon álló gyermekei töretlenül folytatják apjuk művét.
Szeretett miniszterelnökünk saját mentális torzulásait sikeresen örökíti rá az országra.
A félművelt, kisebbségi érzéseivel és ki tudja miféle egyéb démonaival hadakozó, cigány felmenői létét feldolgozni képtelen, ezért inkább elhallgatva tagadó és agresszivitással kompenzáló öregedő politikai bonviván egyre inkább elveszíti az önkontrollt. 
Oda jutott, hogy az Unióban már a neve hallatára is fintorognak, ha szükséges, egy söprűvel odébbpiszkálják, mint egy darab kutyaszart, és itt már nem használ a pávatánc, nem használ a ravaszkodás, a hazudozás, a kettős beszéd, már kiismerték.
Nekem már akkor végképpen világos lett a dolog, mikor hét évvel ezelőtt Juncker nyakonvágta diktátornak aposztrofált gigászunkat - eszembe jutott, hogy ki merte volna ezt megtenni Kádárral? 
Sajnálatos, de Nagyurunk évek óta az Unió bohóca, még ha kellemetlen bohóc is.
Még sajnálatosabb, hogy ez a helyzet erősen kihat Magyarország megítélésére is, különösen akkor, ha állandóan összemossa saját személyét az országgal.
Mintha a Keresztapa című könyvből lépett volna ki, úgy követel "tiszteletet" magának, a magyaroknak, az országnak, jóllehet a tiszteletet nem kikövetelni kell, hanem kiérdemelni.
Ha az Unió elzárja a pénzcsapokat, képes lesz bejelenteni kilépésünket az Unióból, ez ellen elkezdeni a tiltakozást már most is elkéstünk.
Ez az ember ugyanis mindenre képes.
Fel kell készülni a legszélsőségesebb dolgokra is, ha hatalmát veszélyben érzi, éppen ezért nem lenne helyes eltűrni, hogy ő tematizálja a közbeszédet.
Nem érdemes a nézeteivel vitatkozni, inkább azt kell elmagyarázni mindenkinek, hogy miért írta ki magát Európából, miért bünteti - és vele együtt sajnos minket is - Európa, mi lesz a következménye annak, ha kinavigál bennünket az Unióból, és azt is, hogy ennek az embernek évek óta egy igaz mondata nem volt, viszont mióta hatalmon van, azóta virágzik a korrupció, a nepotizmus, a gyűlölet.
Itt a ideje becserélni egy normális politikusra, akit elfogadnak Európában, aki vissza tudja adni az ország tekintélyét, erkölcsi tartását.
Ő meg adja vissza az ellopott javakat.

Azt mondta, nehéz idők jönnek, haza kell hozni a még külföldön tárolt aranyat, mert az arany is nehéz és ha el akarja azt is lopni, egyszerűbb itthonról.
És hát, nem kell őt gyűlölni, elég bezárni, vagy kényszergyógykezelésre küldeni, mondjuk Tokmakba, a pereputtyát és vazallusait pedig az ócsai Orbán Viktor Lakóparkba.
Hát várjuk érdeklődéssel, mi lesz a történet vége, a díszletmunkás már ott áll a függöny zsinórjánál, lassan vége az előadásnak...

:O)))

23 megjegyzés:

1970 írta...

Kedves PuPu!

Nagyon "ütős" ez a posztod.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy "évek óta egy igaz mondata nem volt". Véleményem szerint SOHA nem volt egy igaz mondata sem.
A nepotizmus, a korrupció és a gyűlölet - ami ebben az országban 3 évtizede "dívik" - a kisgömböc hatalmának idején borult virágzásba. Ebből a hármasból szerintem az utolsó a legveszélyesebb. A gyűlölet tesz tönkre ugyanis igazán egy társadalmat. A másik kettőt még túl lehet vészelni valahogy, de a gyűlölet végezetes egy közösségre nézve, mert mérgez és öl. Ezen lesz a legnehezebb túllépni, ha végre eltűnik ez a vérszívó pióca a társadalmunkból. (És el kell végre kezdeni újra a társadalom műveltségi színvonalának emelését, a társadalmi mobilitás biztosítását, ami az egyik legjobb védelem a gyűlöletkeltés ellen.)

KZs írta...

Kérdeznék: Mit értsünk azon kifejezés alatt, hogy normális politikus? Azaz kezdjük ott, mit jelent az, mint foglalkozás jelölés, hogy politikus?
Milyen képességek, készségek, milyen végzettség, milyen tapasztalat szükséges hozzá? Mit csinál a politikus, illetve mit várunk tőle, hogy csináljon?

Anarchista írta...

Nem tudom "nem gyűlölni", mert nem találok benne semmit ami ne lenne gyűlöletes és visszataszító. Szerintem bezárni nem elég őt. Repülnie kell a sapinak á-la Caucescu. Ez a nép soha nem számolt le a múlttal. Most megtehetnénk. Kezdhetnénk vele és a retkes pereputtyával, meg a bűntársaival. És a neki tapsoló gerinctelen rabszolgahadnak is meg kéne tanulni, hogy a kuss jót tesz a tüdőnek! Ha ez így maradna pár évtizedig, még lenne lehetőség visszatérni az emberiséghez. Lásd Kádár Jánost. Ő is kordában tartotta ezt az ázsiai csürhét és volt is eredménye, amit most herdálnak el...

PuPu írta...

Kedves KZs, a normális politikus elsősorban mentes az elmebetegségtől csakúgy, mint a mentális betegségektől - konkrétan nem fedezhetők fel nála a szociopátia tünetei, nem áll ezzel összefüggésben rendszeres orvosi kezelés alatt.
A normális politikus nem csoportosítja át az adófizetők pénzét (az EU adófizetői pénzét sem) saját magánpénztárába, még strómanokon és családtagjain keresztül sem, egyébként is kerüli a nepotizmust.
Ismeri és betartja a parlamentáris demokrácia szabályait, nem üresíti ki a demokratikus intézményeket, nem képzeli azt, hogy attól, hogy egy parlamenti ciklusra felhatalmazást kapott az ország folyó ügyeinek vezetésére, ettől ő lett maga az ország.
Nem törekszik egyszemélyi hatalomra, nem vindikálja magának egy kora-középkori király jogait, nem teszi az országot elfogadhatatlanná szövetségesei számára, nem döfi hátba azt a szövetségi rendszert, melyhez az ország tartozik, nem beszél népszerű hülyeségeket akkordban, nem szít gyűlöletet egyetlen társadalmi csoport ellen sem.
Nem költi az ország pénzét saját népszerűsítésére, nem piszkál Alkotmányt, választási térképet, nem kezd boszorkányüldözésbe, nem él vissza a joggal, nem használja a jogalkotást saját bűncselekményei leplezésére.
Nem gyűri maga alá a médiát, a tömegtájékoztatást, nem kreál a rendőrségen kívül egyetlen erőszakszervezetet sem és eszében sincs a Honvédséget belpolitikai célokra használni.
Munkatársait nem kezelhetőségük, kézbentarthatóságuk, hanem képességeik szerint választja.
A törvényelőkészítő munkát nem akkor végzi, mikor tizenkettőt huhog a bagoly, a társadalmi vitát nem keveri össze a nemzeti konzultációnak nevezett papíripari profitnöveléssel, támogatja a közvetlen demokrácia intézményeit, nem hazudozik, nem pávatáncol, nem nézi a választópolgárt hülyének.
Támogatja a szegényeket, elesetteket, gyermekeket és öregeket, nem költ vagyonokat - a tetejében eredmény nélkül - a hobbijára.
Nem keveri össze a nemzeti érzést a sovinizmussal, tiszteletben tartja a szomszédos nemzeteket és nagyon vigyáz, hogy ne adjon tápot a szomszédos országok nacionalistáinak magyarellenes fellépésükhöz.
Nem használja fel a határontúliak érzelmeit saját választási győzelme érdekében, nem fabrikál centrális erőteret, nem költözik a milliárdokért felújított királyi várba addig, ameddig itt emberek télen megfagynak, gyermekek éheznek és ameddig a hárommillió koldus országa vagyunk.
Nem fegyverkezik ész nélkül és főként haszontalanul azért, hogy sápot vagy politikai támogatást szedjen a megrendelések után, nem cserél baltás gyilkost olajkútra, nem adja elő a mindenhez értő polihisztort, és legalább három év előéletet tud felmutatni a versenyszférában.
Lehet folytatni a sort, de minek, tudod ezt te is.
Ugye?
:O)))

Kapat írta...

PuPukám, ez a felsorolás tökéletesen illeszkedik remek posztodhoz, szerves része annak.
Néha az "álkíváncsiság" is megszüli a legkézenfekvőbb válaszát, mely köztudott ugyan, de így összesítve megdöbbentő.
"1970" hozzáfűzött, mindig mértéktartó, okos kiegészítésével szinte tökéletes mind a kor, mind az emberábrázolás.
Nem is tudok hozzátenni jóformán semmit, hacsak azt nem, hogy a cinizmus mellett a gonoszság, melyet ilyen plasztikusan ábrázolni sem lehetne jobban, tökéletesen megnyilvánul OV személyében.
Elgondolkodtató, hogy egy ember torz személyiségével miképpen tudja tönkretenni egy ország életét! Ami még nagyobb baj, hogy az ilyen, lelkekben történt torzulás helyrehozható -e egyáltalán és ha igen, mennyi idő szükséges hozzá?

MoonRiver írta...

Egy tökéletes látlelet. Sajnos.
(Volt) pedagógusként, tanultam az érzelmek pszichológiájáról, s azt, hogy a gyermekeknél az érzelem az elsőrendű iránytű. Viszont felnőtt embereknél, pláne felelős, kiemelkedő fontosságú posztokat betöltve, ez gyermekded, akár közelről, akár messziről nézve.
A döntéseket higgadtan és értelmes logika alapján hozzuk, már ha sikerül felnőnünk, nem csak fizikális, külső formában.
A legelső Orbán kormány felállásakor láttam, hogy ez a fiatalember nem nőtt fel, érzelmileg sérült, túlkompenzál.
Akkor azt mondtam, nem szavazok rá, bár egy félországnyi embert elragadott a fiatalsága lendülete. Amikor letelt a 4 év, azt mondtam, soha többé nem szabad hatalom közelébe engedni!!!
Tudjuk, hogy mi lett.
Egyébként egy (!!????) dolog nagyon furcsa számomra ebben az emberben.
Mégpedig az, hogy bár az értelmi képességeit, soha senki, egyetemi tanárai sem vitatták, nem tudott ezekkel a kiváló adottságokkal keresztüllépni saját érzelmi démonain, kézbevenni és irányítani. Eldobva oda, ahova valók!! Nehéz ezt belátni, de neki a hatalom, ebben nem segített, pont ellenkezőleg: odajuttatta, ahova tán nem is ért volna, ha megmarad egy civil pályán, ügyvédkedve.
Orbán+egy túlhatalom=tökéletes méregpohár neki, s mindenki másnak, aki bármilyen kapcsolatba kerül vele.
A többi (az őt körülvevő, lihegő, koncra váró falka), mindössze következmény, aminek a végét még most sem látjuk.
Egyszer tananyag lesz, ha nem is érem ezt meg, tutira bekerül az iszonytató példák közé.

1970 írta...

Kedves MoonRiver!

Egy jelenleg is aktív pedagógustól engedj meg egy kiegészítést:

A gyermekek érzelmi irányultsága bizonyos életkori szakaszban igaz, ami alapvetően a kisgyermekkor (bölcsődés- és óvodáskor). Ekkor logikával, "észérvekkel" felesleges operálni. Fontos a sok mese, a fantázia és az érzelmek kiélésének lehetősége.
Az iskolaalkalmasság egyik legfontosabb jelzője azonban a gondolkodás érzelmi telítettségének csökkenése. Magyarul: a kisiskolás elindul az érzelmek felől az értelem felé (a kisiskoláskor a "nyugodt öböl" időszaka; szerintem az emberi fejlődés legizgalmasabb szakasza). Normális, egészséges személyiségfejlődés esetén az ember 6-10 éves kora között kezd átformálódni, az értelem sokkal nagyobb szerepet kezd játszani az ember életében; "kinyílik" a kisiskolás értelme. (Az érzelmek fontossága természetesen megmarad, de egészen más szerepet tölt be egy egészséges kamasz és felnőtt életében, mint mondjuk az óvodáséban.)
Kisgömböc esetében azonban nincs szó valódi érzelmekről. Ez az ember egy pszichopata személyiségjegyeit viseli magán, akikről tudjuk, hogy képtelenek az empátiára, az érzelmeket pedig mímelik, képtelenek érdemben átélni, átérezni azokat.
(Ahogy Ranschburg írta, az antiszociális személyiségzavar esetén a személyiség ellenőrző mechanizmusai (empátia, lelkiismeret, bűntudat, stb.) nem alakulnak ki, elsősorban a szülő hideg, elutasító nevelési stílusa miatt.)
A hatalom minősége szempontjából az értelmi képességek - ahogy arra pontosan rámutattál - tulajdonképpen mellékesek. Kisgömböc - elméletileg - iskolázott, képzett ember, mégis mit művelt/művel a hatalmával. Rákosi ugyanúgy képzett, művelt ember volt. Nagy I. is, és mit műveltek, mikor a hatalom a kezükben volt?
Az emberi személyiség rendkívül összetett komplexum, de úgy tűnik, nem az általános értelmesség (pláne nem az iskolázottság) a döntő abban, milyen vezetővé válik valaki.
(Ha Te 1998-ban jöttél rá arra, hogy erre az alakra nem szabad szavazni, és nem szabad a hatalom közelébe engedni, akkor éppen egy évtizedet késtél ezzel a felismeréssel!)

anteus írta...

Orbán rendkívül erős analitikus elme, Hitlerhez, Sztálinhoz mérhető rezonőr.

De felfoghatatlan mértékben erkölcs nélküli ember. Egyetemi tankönyvek köteteibe tartoznak személyiségtorzulásai.
Kitömve, alkoholba állítva, üvegbúra alatt kell majd kiállitani - örök mementóként.

MoonRiver írta...

Rájöhettem volna 1989-ben is, ha akkor erre figyeltem volna. Nem tartott még ott. Mint ahogyan Hitlerre sem figyeltek eléggé 1933 körül, bocs a hasonlatért. A személyiségtorzulások kezdeti szakasza lehet nagyon kúlönböző, sokszor egy zseni is ilyen. Orbán romlottsága megvolt iskolás korában is, tanárai több helyen említik.
De ez, politikai tényezővé nyilván akkor vált, amikor megszerezte hozzá a hatalmat is.

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Jó az összefoglalód KZS kérdéseire, de azt nem értem, ha KZS ilyen kérdéseket tesz fel, akkor mi alapján megy el választani.
Kedves 1970!
Azért voltak Orbánnak őszinte pillanatai annak idején Tusványoson. Mindig közölte mi fog jönni, csak nem hitték el.A többivel teljesen egyet értek.
Kedves Anarchista!
Sajnos egyet értek veled mindenben. Amíg él és mozog, nem lesz nyugalom ebben az országban, még utána se egy darabig, mert az általa létrehozott rendszer még egy ideig forog, működtetik a csicskák, mint Hitler esetében. Ezt a realitás mondatja velem, nem a gyilkos ösztönök.

1970 írta...

Kedves anteus!

Kisgömböc mely tevékenysége bizonyítja, hogy "erős analitikus elme" lenne? Tán csak nem a 2006-os vitában való szereplése? Nem értékeled túl egy kicsit a képességeit?
Azzal viszont egyetértek, hogy nincsenek erkölcsei és jellemtelen, de van ennél egy sokkal súlyosabb probléma vele: nincsenek elvei, eszméi. Egy politikus esetében ez a legalja. Hogy értsd: Sztálinnak voltak elvei, eszméi, sőt némi jelleme is...(Hitlert nem venném Sztálinnal egy kalap alá, ahogy mostanában divatos ostobaságként sulykolják. Hitler egy szimpla őrült volt.)
Amennyiben a kisgömböcöt valakihez mindenképpen hasonlítani kellene, az inkább Mussolini lenne. A Ducenak sem voltak elvei, eszméi, bár a kisgömböcnél klasszisokkal jobb szónok volt.

1970 írta...

Kedves MoonRiver!

Az idegpályák velőhüvelyesedése 24 éves életkorban befejeződik. Nagy László (az egyetlen hazai reformpedagógiai gondolkodó és elméletalkotó) az állandósult logikai érdeklődés kialakulásához köti a felnőtté válást, amikor az ember életében egy világnézet, egy eszme válik uralkodóvá és életszervező elvvé.
Ilyen értelemben már bőven fel lehetett volna figyelni erre az alakra a '80-as években is (legkésőbb 1989-ben), mint olyan politikusra, akitől jobb, ha távol tartjuk az ország irányítását. (Több korabeli - 1989-1994 közötti - nyilatkozatban utaltak erre olyan kortársai, akik a közelében voltak, csak nem figyeltek rájuk, ahogy kinevették Grószt is a sportcsarnokbeli kijelentései miatt. Talán gondolkodni kellett volna időben...)
Ráadásul tényleges kormányzati hatalom sem kell ahhoz, hogy bűnös cselekedetek tucatjait kövessék el és - ezáltal - nyissák ki a szemünket (pl.: székházügy, Kaya Imrahim, Joszip Tot és más ügyek).
Én ezért nem hiszem el egyetlen szavát sem azoknak, akik egy fél percig is együttműködtek ezzel a "kollégiumi bandával".

1970 írta...

"Azért voltak Orbánnak őszinte pillanatai annak idején Tusványoson. Mindig közölte mi fog jönni, csak nem hitték el.A többivel teljesen egyet értek."

Kedves Bubu64!

Persze, ebben igazad van, de azért ez mégis valahol mérhetetlenül cinikus dolog annak függvényében, ami ebben az országban történt és történik.

Kapat írta...

Kedves 1970!

"Ráadásul tényleges kormányzati hatalom sem kell ahhoz, hogy bűnös cselekedetek tucatjait kövessék el és - ezáltal - nyissák ki a szemünket (pl.: székházügy, Kaya Imrahim, Joszip Tot és más ügyek). " - írod.
Én azt hiszem, ez a rombolás "kormányzati hatalom" nélkül nem ment volna. A szervezeti átalakításokhoz irányító hatalom szükséges, mely a közélet minden területét lefedi. Ha csak egy rés is adódik, ahol normális reakciók várhatóak, már felbomlik a gazemberség szövete. Itt mindenki, gondosan válogatott "szem a láncban".
Vaclav Havel már 2002-ben megmondta Orbánról, hogy:
"Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is."
Tehát hatalom nélkül nem ment volna büntetlenül az ország szervezett, totális kifosztása. Maffia törvények nélkül nem lett volna alap, a végrehajtásukhoz pedig jól szervezett tökéletesen kézben tartott, együtt mozgó banda kellett.

anteus írta...

Kedves 1970!
Jól átlátja és érti, mi miért történik itthon és a világban. Ellenfeleinél akár évekkel előbb ismeri fel a tendenciákat és védi ki, vagy fordítja javára.
Jogásznak valszeg nulla, de az államtudományok előadásait megértette.
Minősíthetelenül borzasztó személyiesége nálunk, magyaroknál elképesztően hatékony - naná, a társadalom erkölcsi-anyagi aljadéka politikai bázisa.
Nézted már egyszer is az Észbontókat? Ézek a műveletlen emberállatok szavazata annyi, mint a tied vagy az enyém...

Orbán pedig még csak véletlenül sem cinikus. Öntelt, beképzelt hiú és bosszúálló - ide képzelj valami orbitális dehonesztáló jelzőt.



1970 írta...

Kedves Kapat!

Teljesen igazad van abban, hogy ez a pusztítás kormányzati hatalom nélkül nem ment volna. Ez vitathatatlan.
Én csak arra utaltam, hogy kormányzati pozíción kívül is elkövettek bűnös cselekedeteket, amelyek végzetesen hozzájárultak ahhoz, hogy ez az ország idáig süllyedjen. Gondolj a székházügyre, a Kaya Imrahim ügyre, vagy éppen arra, amit 2002 és 2010 között műveltek.
Legalább ezek felnyithatták volna az emberek szemét, akár 1998-ban, akár 2010-ben.

1970 írta...

Kedves anteus!

Az első két mondatoddal egyáltalán nem értek egyet. Véleményem szerint felesleges bedőlni az imádói imázsépítésének. Dehogy látja át ez az idióta azt, ami itthon, vagy a világban történik. Egyetlen dologgal operál, az örökös gyűlöletkeltéssel, az emberek megosztásával, a társadalom atomizálásával. Ősrégi politikai taktika, mindig beválik. Időnként addig fokozzák, hogy háborúkba, gyilkosságokba, komoly gyűlölethullámba torkollik (persze ilyenkor a "fej", amitől a hal bűzlik, mindig jó időben elhúz; lsd. lovastengerész, 1944 októbere, vagy kisgömböc, 2006).
Nem csak jogásznak nulla, politikusnak is az.
Az pedig, hogy a társadalmunk idáig jutott ("Észbontók" - egyszer láttam, bár szerintem ezt mímelik), a legnagyobb részben az ő tevékenységének "eredménye". Én nem tudom, hogy volt-e valaha a magyar történelemben arra példa, hogy 3 évtized alatt erkölcsi, szellemi, anyagi és politikai értelemben egy társadalom ilyen szintű zuhanást elszenvedjen. Ehhez sajnos kellett az a - rendszerváltás óta létező - szemlélet, amely a politikát alapvetően a társadalom atomizálásra, különféle társadalmi csoportok egymás elleni gyűlöletének felkeltésére és fokozására építi. Ennél (társadalom)pusztítóbb politika nincs.
A jelzőiddel egyetértek. Mostanában valóban nem cinikus, korábban viszont masszívan az volt. Ezt a szerepet átadta alvezéreinek (pl.: Gulyás). Bár a "senkit nem hagyunk az út szélén" kitételt nem tudom másként értékelni, mint undorító cinizmus.

anteus írta...

Maradjunk ennyiben.

A cinikus fogalmát elterjedten használjuk rosszul...

Kapat írta...

Kedves 1970!

Igazad van, ez valóban nem két különböző dolog, szervesen kiegészítik egymást!
Az általad említett ügyek ujjgyakorlatok voltak a maiakhoz képest, de nevezhetem tapogatózásnak is, meddig lehet elmenni? (Medgyessy árokbetemetési választási ígérete - eredendő bűn volt a további számonkérések elmaradásáért)
Működő demokráciákban már akkor ülhettek volna, még erő is volt a számonkéréshez, melynek elmaradása megágyazott a nagybani tolvajlásoknak. Keserves árat fizettünk/fizetünk érte!

Bubu64 írta...

Kedves 1970!
Cinikus az egész kormányzásuk.Orbán vigyoráról nem is beszélve, ami állandóan a képén ül, ha kérdezik komoly dolgokról.

1970 írta...

Kedves anteus!

Ebben teljesen igazad van. A cinizmus fogalma azonban igen jelentős átalakuláson ment át.

1970 írta...

Kedves Kapat!

Természetesen ezek csak "ujjgyakorlatok" voltak, de jeleztek már valamit arról, hogy mi várható.
Azt gondolom, hogy az elmúlt 3 évtized szellemi, erkölcsi, politikai és anyagi zuhanásáért - ahogy azt anteusnak is írtam, szerintem példa nélküli a hazai történelemben - egységesen felelős az a politikai, gazdasági, üzleti, művészeti és tudományos elit, amelyik itt ezekben az évtizedekben tevékenyen szerepet vállalt a politika, a gazdaság, a szellemi élet, az oktatás (különösen!), az eü., a mezőgazdaság (különösen!), az ipar (különösen!), a tudományos szféra (jelenleg zajló!) botrányos lezüllesztésében. (Csak egy példa: Dávid Ibolyát vagy Ürge-Vorsatz Dianát addig nem zavarta a ténykedésük, amíg a saját érdekeikbe nem gázoltak bele. Milyen erkölcseik vannak ezeknek az embereknek? Bőven említhetnék másokat is! Pl.: lézerjanót, aki Csányira azt mondta, amit, most pedig nem győzi a hátsóját ny.lni a MATE (volt SZIE) kuratóriumában, és - bocsánat anteus! - cinikus módon erkölcsi ítéleteket fogalmaz meg az országról, annak polgárairól.)
Milyen társadalomban, országban élünk? Milyenek ezek az emberek? Meddig szívhatják el még ezek az ország minden erőforrását a társadalom elől?

Kapat írta...

Kedves 1970!

A fidesz áldásos tevékenysége következtében az emberi tartás, a tisztesség, az erkölcs, az országért és lakosaiért érzett felelősség, mint alapvető emberi normák, mint
elvárható vezetői elvárások, ismeretlen fogalommá váltak.
Mindez a félrevezetett emberek igénytelenségének, hiszékenységének, beletörődésének, tehetetlenség-érzetének is köszönhető.
Amint azt az általad felsoroltakban részletesen leírod, életünk minden területén, a teljes és gátlástalan rombolást láthatjuk.
A kérdéseidet osztom, de én is tanácstalanul elkeseredett vagyok!