2022. április 4., hétfő

A DEMOKRÁCIA GYÁSZBA, AZ ORSZÁG NARANCSBA BORULT



Már megint nyert a köpcös.
A tetejébe nem kicsit - nagyon.
Azt mondják, hogy bolondnak van szerencséje, de ez azért már a negyedik zsinórban nyert választás, és azt hiszem, hogy aki ezt a szerencsének tulajdonítja, az a bolond.
Mindenesetre a tény ettől még tény marad, az ország elfogadta a Fidesz politikáját, és Orbán Viktor kétségbevonhatatlanul a kormányzó erő legitim vezetője.
Fáj ez a demokratikus gondolkodású embereknek?
Fáj hát, de hadd fájjon, talán előbb-utóbb tanulnak belőle, bár erre egyre kevesebb az esély, hiszen erre ezidáig is lett volna alkalmuk.
Gratuláljunk az ellenfélnek, és nyeldekeljük szorgalmasan a békát, készüljünk az önkormányzati választásokra, és bármilyen ma még elképzelhetetlen helyzetre, hiszen az ország és a világ állapota nem a stabilitás felé mutat.
Azt is vegyük figyelembe, hogy a Fidesz szavazóinak halmaza nem esik egybe a Fidesz haszonélvezőinek halmazával, jelentős részük éppen olyan kiszolgáltatott kisember, mint mi vagyunk.
Alkalmazottak, kényszervállalkozók, nyugdíjasok, közmunkások, munkanélküliek, pedagógusok, az egészségügy semmibe vett dolgozói, a munkahelyét féltő fiad, lányod, a politikától hevesen undorodó unokád.
Igen, rossz volt számunkra a csillagok állása is, a nemzetközi környezet és az ukrán helyzet sem kedvezett egy kormányváltásnak - süllyedő hajón ritkán szoktak kapitányt cserélni, vagy ha mégis, akkor az már vérrel szokott járni.
Mégis, én inkább az ősi magyar bölcsességet tartom irányadónak, mely szerint a rossz táncost a töke is zavarja, és hát a számunkra ilyen-olyan okokból kedves politikai garnitúránk nem tűnik Pliszeckajanak, de még Markó Ivánnak sem.


Orbán és bandája természetesen ezután is lopni fog, sőt, talán még gátlástalanabbul, mint eddig, de kit érdekel ez?
Legfeljebb az Unió döntéshozóit, de ne legyenek illúzióink, a jelenlegi döntési rendszerben mindig lesznek olyan esetek, melyekhez a tagállamok egyetértésére lesz szükség, és az egységes döntés kényszere többnyire felül fogja írni a jó erkölcsöt.
Persze onnantól kezdve az lesz a jó erkölcs.
A világ már csak ilyen, érdekalapú és megalkuvó, kicsiben és nagyban is.


Mégis, mi okozhatta ezt a bődületes pofáraesést melyet voltunk kedvesek abszolválni itten, világ csúfjára?
A vereség be volt kódolva a helyzetbe, attól a pillanattól kezdve, amikor feltűnt kalácsképű önjelölt vezérünk, akit egy koszból a honi pályán vert nyakon a Fácánok Réme, Lázár.
Benne mellesleg - ki tudja mikor 
-  következő miniszterelnökünket valószínűsíthetjük, de ez a jövő gondja, Márki-Zay meg a tegnapé és a holnapé.
Nem fogunk megszabadulni tőle, akik küldték, hoss
zú távra játszanak, és jól fog ő még jönni egyszer-kétszer, ha szorul kicsit a hurok.
Nekem már az is sok volt, hogy a kereszténységével kampányolt, úriember ilyet nem tesz, hiszen ennyi erővel bármelyik női jelölt a szüzességét is bedobhatta volna a választási kalapba, az egyházi hovatartozás legfeljebb egy teokráciában lehetne érv.
De persze nem Magyarországon, ahol csupa jó keresztény magyar ember lop, csal és hazudozik, jóllehet a templomokba lassan már papot se találnak, pedig azokat bőségesen kistafírozza az állam - és házvezetőnőnek lenni a paplakban ma már megbecsült pozíció, aztán majd meggyónja.
Arról ne is szóljunk, hogy aki a közéletben keresztényt emleget, az -kimondva-kimondatlanul - egyúttal zsidózik is egy jóízűt, és ennek megállapításához nem kell az FBI-nál kódfejtői állást vállalni.
Ez meg szépen beleillik a kurzus Horthy-nosztalgikus dzsentroid anakronizmusába, a szánalmas magyar középosztály vágyálmainak netovábbjába.
A semmiből jött ember semmibe vette és vitte a demokratákat, akik bávatagon tűrték, hogy hülyét csináljanak belőlük.
A szavukat se emelték fel, mikor ez a  mindenféle felhatalmazás nélküli senki beledurrantott a nulláslisztbe.
Hogy miért nem? 
Ki tudja, de az biztos, hogy ok nélkül semmi sincs.
De az azért sokat mond, hogy az egyéni jelöltek közül Budapesten kívül csak Mellár nyert és  Szegeden győzött a demokraták jelöltje, az MSZP által delegált  Szabó Sándor.
Mindössze két ember volt képes felvenni a harcot a Fidesz jelöltjeivel, és ez nem a jelöltek közötti, hanem a jelölő szervezetek közötti minőségi különbséget tükrözi, a profizmus diadala az amatőr töketlenkedés fölött.  


Itt az ideje eltöprenkedni a mai helyzeten.
Áttekintve a listás képviselők névsorát, a fene tudja, miből gondolják egyesek, hogy akik ezer éve nem képesek elérni a kitűzött célokat, mostantól majd megtáltosodnak, vagy az olyanok, akik eddig csak az alkalmatlanságuk bizonyítékait adták, mától kezdve majd kivirágoznak és győzelemre vezetik a... a... a mit is?
Merthogy szervezetről itt nemigen beszélhettünk, legfeljebb két-három  párt esetében, a többiek még pártnak sem igen nevezhetők.
Nem is nagyon értettem, hogy miért is kellett beengedni ebbe a választási szövetségbe mindenféle pszeudopártokat, az ellenfél szatellitszervezeteit, nyilvánvalóan zavarkeltésre szakosodott szervezeteket?
Az LMP meg a Párbeszéd mint párt nemigen létezik, a Momentum meg az SZDSZ-LMP-Liberálisok vonulat egyenes folytatása, némi korai Fidesz-feelinggel felturbózva, fene tudja ki által szponzorálva.
Ugyanaz a kivagyi generációs gőg látható Fekete-Győr ábrázatán, mint amit a  hajdani SZDSZ megmondóemberein láthattunk.
Ugyanolyan árulói apáik értékrendjének, mint Schiffer ügyvéd volt, míg vissza nem vonult a jogi munka biztos bástyái mögé, maga mögött hagyva a hajdani - reménybéli -  Szél-kormány névdóját, aki azért még így, politikailag kissé viharvert állapotában is tenni tudhat a Gazdának, akinek kétségkívül erőssége, hogy nem hagy maga után kifizetetlen cechet.
Erről némely ex- szocialista politikusok tudnának mesélni.
De a legfőbb baj, hogy aki tudott volna tenni, azt is sikerült ellehetetleníteni, pedig ennek a ciklusnak volt két olyan politikai felfedezettje is, akik alkalmasak lettek volna a helyzet kezelésére - Dobrev Klára és Jakab Péter.
Ehhez persze egy normális szervezet is kellett volna, nem ez a katyvasz, amit sikerült összehozni nagy keservesen a felettébb tehetséges Karácsony és az elhalt Szocialista Párt karizmatikus vezetőjének részvételével, eleve halálra ítélve az ügyet.
Az nem szervezet, melyben mindenki megy a maga feje után, ahol egy külső önjelölt diktálni tud saját pozícióját illetően.
És - sajnos - messze bűzlik a magukat civileknek kikiáltók ártalmas tevékenysége.
Magyar György éhen halt volna, ha az ügyfelei érdekeit is úgy képviselte volna, mint ahogy az előválasztást előkészítette, és nem a technikai lebonyolítást kifogásolom, hanem a második forduló három jelöltjét - jajistenem, nehogy Gyurcsányék nyerjenek, nyerjen a jobb.
Márhogy, aki Orbánnak jobb.
Nyert is.
Gyurcsány jó ideig példásan visszafogta magát, csodálkoztam is, de aztán az ukrán helyzet kapcsán előbújt belőle a sértett sajtkukac, és beleállt a nemes feladatba.
Megvédte a világot Putyintól, aki nem elég, hogy már nem az a Putyin, aki volt, de még össze is bútorozott Orbánnal, akivel boldogan bábozott az Unió paravánja mögül, jó pragmatista módjára.
Pedig kapott kiskutyát is tőle.
Kár volt a hemzsegésért, így hamar kiderült, hogy háborúba akarja küldeni daliás ifjúságunkat, meg akarta fosztani a magyar anyákat gyermekeiktől, nem szólva, hogy most majd Putyin jön, nem a migráncsok, mert ezeket a migráncsokat szeretjük.
Persze aki id
ejön ukrán, annak az ablakát azért beverjük féltéglával, hadd ismerje meg a magyar virtust, ha már a múlt század daliás éveiben hiába gyújtottuk rájuk - anyástól-gyermekestől - a csűrt, hiába akasztgattuk szorgalmasan az ukrán parasztokat partizánság címen, tudják, hol a helyük!
Az utolsó csapás az imperializmusra az volt számomra, mikor előkerült Bajnai, akit a magyar nép ájultan tisztel, mert sikerült a Gyurcsány által megszerzett IMF hitelt úgy elkölteni, hogy mellette elvette a 13. havi nyugdíjat, biztosítandó Orbán választási győzelmét. Viszont otthagyta neki a kasszában az egérút ellenértékét - el is tapsolta a Vezér boldogan - nem is ugatott Orbán ideje alatta  kutya se utána.
Most meg előkerült hirtelen - nagyon bé lehetett sz@rva Orbán...


És hát persze nem ígértünk  igazából semmit, miközben Orbán úgy szórta a pénzt, mintha nem lenne holnap - persze neki lesz, csak majd neked fagy bé a bánatos feneked.
Közben persze Jakab Péterből is kitört a hím, lehet aztán, hogy ezzel meg is zsarolták, így aztán a köztársasági elnöki címre alkalmasabbnak találta a Márki-Zay 1.0 típusú jelöltet, mint azt, aki majdnem szó szerint az életét adta a szegényekért.
Hiába, a fax feláll, az ész megáll...
Lehetne még ezer dolgot említeni, de felesleges - ez a hajó elment, a magyar baloldal már előbb meghalt, úgyhogy azt nem is kell elsiratnunk, de sírni azért lehet.
A követendő példa a társadalomszervezésre az angolszász modell, de hát azt nehéz meghonosítani a bennszülöttek között, itt sem fog menni mostanában, legfeljebb a jelmezbál szintjén.
Brit tudósok kimutatták, hogy a világ butul, az emberiség intelligencia-szintje folyamatosan csökken, gondolom, ide járnak tanulmányútra.
Csak siessenek, mert ha így halad a világ, mire ideérnek, lehetséges, hogy az emberiséget ismét a lombok között találhatják, némi radioaktív porral bekenve.


De azért bízzunk a jövőben!
Mértékkel, persze...


:O)))

18 megjegyzés:

Belák Andrea írta...

Hát, Pupu, most mindent leírtál, meg az ellenkezőjét is. Az viszont sajnos igaz, hogy az újabb Orbán-2/3 birtokában nem remélhetjük a demokratikus berendezkedést hazánkban. Az emberi élet véges, és Orbán fiatalabb nálam 15 évvel. Pupu, ezen már te sem segíthetsz. De azért csak morogj nyugodtan, bár semmi hasznunk nincs belőle.

1970 írta...

Kedves PuPu!

Elég pesszimista vagy, nem is csodálom.
Ránézve viszont a választási térképre elég egyértelmű a jelzés szerintem: el kell kezdeni egy világos baloldali vidékpolitikát felépíteni (már mától kezdve, nem 2025 végén!), amely alternatívát mutat az ott élő embereknek a jelenlegi jobbágyfeudalizmus helyett. Azok a nemzedékek, amelyek még megélték a vidék virágkorát (és látták/látják a jelenlegi pusztulást is), talán 2026-ban fognak tudni utoljára szavazni. Utánuk csak azok maradnak, akik abban nőttek fel, hogy ezt csak így lehet (műv. ház nincs, TSZ/háztáji nincs, ipar nincs, oktatás, eü. nincs, csak közmunka meg a munkanélküliség van).
És persze a szervezetépítés is fontos lenne, egy értelmes, baloldali (nem Bokros-féle neolib permanens megszorítósdi!) szervezet esetében, ami számára nem csak a GDP a szent, hanem az emberek életminősége is számít.
Tudod, amikor Kohl kiadta az ukázt az állattenyésztési ágazat leépítésére és az az ökör "Tél tábornok" (Moldova nyomán) végrehajtotta..., na ott kezdődött minden. Kisgömböc pedig learatta ennek gyümölcsét, befejezve a feudalizmus teljes restaurálását.

neveletlen írta...

Szép napra virradtunk, ma van április 4-e, a Felszabadulás ünnepe. Azok az oroszok nácítlanítottak minket, akik most Ukrajnában teszik ugyanezt, hála érte. Milyen könnyű Orbánnal egy gyékényre kerülni, ugye etásak.
A választásokhoz meg csak annyit, hogy míg listán a Fidesz kb. 10 százalékot vert a népfrontra, addig egyéniben a helyzet, 88:18.
Kedves DK hívők, lécci informáljatok, hogy országosan hány egyéni körzetet nyertetek és ebből mennyi volt a vidéki. Talán nem jött be az előválasztáson kötött paktum a Jobbikkal?
Pupunak meg, a Bajnai féle megszorítós, 13. havi elvevős csasztuskájához.
Az IMF szerződést Veres Jankó (tudod, Flepkó minisztere) írta alá, vállalva a megszorításokat.
A 'kapitány' utána elegánsan, elsőként lépett le a süllyedő hajóról, bár a mondás szerint ez inkább mások szokása.

https://www.imf.org/external/np/loi/2008/hun/110408.pdf
10. The necessary adjustment will focus on the expenditure side, which seems consistent
with the need to reduce Hungary’s comparatively large public sector as a share of GDP.
Specifically, primary government expenditure (which excludes interest payments) will be
reduced by 2 percentage points of GDP compared to 2008. This will be achieved by
(i) keeping nominal wages in the public sector constant throughout 2009, (ii) eliminating the
13th monthly salary for all public servants, (iii) capping the 13th monthly pension payment for
pensioners at HUF 80,000 and eliminating the 13th monthly pension payment for all early
retirees, (iv) postponing the indexation of selected social benefits, and (v) trimming operating
expenditure allocations to all ministries across the board.

obsitos 45 írta...

Mindig csodálkozom azon, hogy mit akar a baloddal Bajnaitól?
Soha nem volt baloldali. Egyszer már majdnem lenullázta az MSZP-t a könyörtelen jobb-oldali csomagjával.
--Nemes egyszerűséggel eltörölte a teljes 13. havi nyugdíjat és még ugyanazzal a mozdulattal (egy kicsit megfejelve) betették a nagyobb jövedelműek zsebébe.
--A fidesz által bevezetett egykulcsos adónak mintegy megágyazásaként az évi 1,9 millió forintos jövedelemről évi 5 millió forintos jövedelemre emelték meg a legmagasabb kulcsa tartozó jövedelem határt, ráadásul 36%-ról 32%-ra csökkenteni az adókulcsot. Ez biztos derék dolog volt, de baloldali gazdaságpolitika hirdetése mellett botrányos cselekedet. A költségvetés bevétele nominálisan 181 milliárd forinttal csökken. A csökkenés is nagyobb, mint a 13. nyugdíj címén a 2009 évre eső 165,6 milliárd forint. Valójában tehát a 13. havi nyugdíj elvétele nem javította a költségvetés helyzetét, mert ennél nagyobb összegű kedvezményben részesültek a jó módúak, ugyanis az adó- csökkentés hatása valójában a 200 ezer forintos havi jövedelemnél kezdődött.
-Több egyéb intézkedés mellett 10 százalékponttal csökkentették a táppénzt, befagyasztották a családi pótlékot, mérsékelték, majd megszüntetni tervezték a gázár és a táv hő-ár támogatást.

PuPu írta...

Kedves neveletlen, talán kellene alkotnod még egy nicket, a statisztikai valószínűsége annak, hogy véletlenül valamelyiken értelmes dolgot írsz, minden nickkel egyre növekszik.
A nácitlanítás egyébként helyes cselekedet, habár azért azt szögezzük le, hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni, és ha két ember csinálja ugyanazt, az nem lesz ugyanaz, hát még ha nem is azonos időben teszik. Tudod, a világ változik, és bár a történelem hajlamos ismételni önmagát, ez azért mégsem szolgai módon történik, vannak néha jelentős különbségek.
De nem terhelném tovább az agykapcitásodat, csak még annyit: ha elfelejtetted volna az IMF hitel felvételét egy pénzügyi világválság tette szükségessé, nem valami extra célból, csak az állami költségvetés szokásos finanszírozása céljából.
Mire Bajnai jött, addigra a hitel kis szalagocskával átkötve készen várta, csak okosan kellett volna elköltenie.
Hogy a hitel felvételét az IMF feltételekhez kötötte, az természetes, el is várjuk, hiszen a mi pénzünket helyezi ki.
Hogy a piaci kamatozásnál lényegesen kedvezőbb kondíciókkal kaptuk, annak meg az az oka, hogy a banknak tulajdonosai vagyunk.
Tudod, mint ahogy az Unió is mi vagyunk, ezért szoktunk ádáz harcot folytatni ellene, - ez egyébként Orbán skizofrén állapotából egyenesen következik, - két macska vagyok és játszom egymással, ugye.
Namármost ha már angolul idézel be itt valamit (kérlek, ne tedd, vagy fordítsd is azonnal - nem mindenki olyan poliglott, mint te lenni méltóztatol...) és azt a 80000 Ft-os felső határ tételt is bontsad ki, megemlítve, hogy ezek a megszorítások nem tíz évre szóltak, Orbán megígérte a 13. havi nyugdíj az azonnali visszaállítását, sőt a tizennegyedik havi bevezetését is.
Hogy a megállapodást ki írta alá, az irreleváns, hogy kinek a nevében történt, azt meg tudjuk, hogy ki vett fel e helyett sokkal rosszabb kondíciókkal hitelt, azt is tudjuk, meg azt is, hogy a hitelből hogyan vásárolta meg a regnáló miniszterelnök saját maga számára az egérutat.
De mindegy is, én csak azt csodálom, hogy mennyire nem fog rajtad a tanítás, amit oly régóta és oly önzetlenül biztosítok számodra, talán kevés lehet benned a RAM...
:O)))

kekec írta...

1. Tudomásul kellene végre venni, hogy az összefogás nem önmagáért, hanem a választókért való.
2. Bizonyítani kellene, hogy a széles spektrumu összefogás valóban képes a kompromisszumokra, és közös kormányzásra - ennek EGY tényleges bizonyítéka lehet: az Árnyékkormány.
3. MINDEN kérdésben hangoztatni kell a SAJÁT álláspontot, nem elég az antiorbánság.
4. Pont a legszegényebbekben van a választói tartalék, ezt a szociális népszavazás is igazolta. A 300 Ft ellen az is elment szavazni, aki máskor soha.
Az az ellenzék, amely még azt sem képes hangoztatni, hogy évtizedek óta változatlan a családi pótlék és a legkisebb nyugdíj, ami a segélymegállapítások alapja, és a infláció miatt évről-évre csökken az értéke - mire számíthatott?
- és felejtsék el, hogy baloldal. Olyan állat nincs a palettán. Demokratikus és/vagy európa párti lehet a jelző.

1970 írta...

"és felejtsék el, hogy baloldal. Olyan állat nincs a palettán. Demokratikus és/vagy európa párti lehet a jelző."

Kedves kekec!

Nem gondolod, hogy ez volt az egyik oka az elmúlt 12 év kudarcainak, köztük annak, hogy most vidéken úgy alakult a helyzet, ahogy?!

neveletlen írta...

Érdekes statisztika a választási eredményekből.

A DK 32 egyéni jelöltjéből nyert összesen 4.
Jobbik: 29:0
Momentum: 15:5

A listás befutók száma:
DK: 12
Jobbik: 9
Momentum: 6

Az előválasztásra kötött DK-Jobbik paktum a két párt szempontjából végül is hasznosnak bizonyult, csak azzal nem számoltak, hogy van kb. 800 ezer pógár aki nem hajlandó felköpni és aláállni.
Kedves Pupu, kérlek javítsál ki, ha rosszul látom.

Attila írta...

Üdv!

Onnan kezdve, hogy az előválasztás második fordulójába hárman jutottak be, kezdtem ferde szemmel nézni az egészet. Aztán Gergőnk visszalépése után ez csak fokozódott. Mi az, hogy hárman voltak? Speciális magyaros megoldás, teret adva a mutyinak. De a meglepetés még hátra volt. Pesten a rebellis (XV.) kerületben éldegélek, ahol egymás mellett van néhány fontos intézmény. Ezek előtt volt felállítva a sátor, ahol le lehetett adni a jelöltekre a voksokat.
Ha már erre jártam, gondoltam aláírok. Elég sokan voltak, ezért a szemben levő süteményesben Két süti közben nézegettem a szavazókat, és meg is lepődtem. Mint afféle "öntudatos" állampolgár, eddig minden szavazáson részt vettem, de akármelyik 3 voksolást összevetve, nem láttam annyi fiatalt mint most bő egy óra alatt. Megelégedve nyugtáztam, hogy van még magyar virtus! Na, ez a mámor nem tartott sokáig, mert az összesítés alapján kiderült, hogy MZP lett a befutó! A rebellis kerületem kivételével egész Budapestet MZP legyűrte.
A 13. kerületet is. Újpestet is. Elég jól ismerem pl. Újpestet és kétlem hogy olyan nagyon jól tájékozottak MZP-t illetően (tisztelet a kivételeknek). Egyelőre a konklúziómat nem teszem közkinccsé, hátha valaki közreadja a sajátját.
Attila

Freamon írta...

Röviden 3 oka van a vereségnek: DK, MSZP, Jobbik.
Az egyfordulós választási rendszer ilyen kényszerkotyvalékot generál, a savazópolgárok egy részének a három közül bármelyik önmagában is elfogadhatatlan, együtt meg pláne.

1970 írta...

Kedves kekec!

Tessék:

https://merce.hu/2022/04/05/ellenzeki-politikusok-ertekeltek-a-valasztasi-vereseget-ungar-peter-es-donath-anna-a-baloldali-politikat-hianyolta-a-kampanybol/

Ez a momentumos Donáth A. is most világosodik meg. Az ember esze megáll..., bár kétségkívül jobb későn, mint soha. Kérdés persze, hogy aki eddig folyamatosan nyomta a neolib mantrát, az most mennyire hitelesen mondja ezeket.

Commune írta...

Jakab kurva pipa, és jogosan. 2018 óta azon dolgozik - nem is rosszul - , hogy összekaparja és egyben tartsa azt, ami a Jobbikból maradt, aztán jön MZP és szétvágja neki az egészet, úgy hogy az volt a nagy ígérete, h majd ő lesz az, aki rengeteg szavazót bevonz. Már az előválasztásnál látszott, hogy MZP legalább annyi szavazót eltaszít, ahányat bevonz, de inkább többet. Sajnálatos módon, sem a választók, sem a magyar értelmiség nem tud számolni. Az előválasztást szépen le kellett volna rendezni, ahogy van, és engedni, hogy az győzzön, akit az emberek akarnak, de nem, az összes semirekellő levitézlett értelmiségi megmondóember kijött a fényre, olyanok, mint Tölgyessy, Kőszeg és azzal kezdték el hasbaakasztani az embereket, hogy miért kéne MZP-nek lennie a győztesenek. Ezzel sikerült az ellenzék 10 év alatt nagy nehezen kiizzadt egyetlen valamirevaló találmányát - az előválasztást - kiherélni. Itt az eredmény. Amikor a térképen nézem, hogy milyen rosszul szerepelt az ellenzék Budapesten kívül, nem tudok nem arra gondolni, hogy pont vidéken tarolt Dobrev az előválasztáson.

Attila írta...

Üdv!
Folytatva agymenésemet, szerintem fityiszék kupaktanácsot ültek és kivesézték, hogy kit tudnának könnyebben legyőzni. MZP lett náluk a befutó. Országos támogatássa nincs, de ismertsége se nagyo, a Gyurcsány csont már nem lett volna olyan ütős. Ezek után nem maradt más hátra mint megnyitni a bugyellárist és némi pénzmagot juttatni az ifjuságnak. Hogy miért éppen Budapesten? Sok ifju diák van errefelé, nem kell sokat vacakolni, hamar híre megy a váratlan lehetőségnek. Ez csak egy feltevés, de nem tudom hova tenni MZP győzelmét az előválasztáson.

Attila

Commune írta...

Folytatom.
Ma azt olvasom vmi "értelmiségi" vekengésről szóló cikkben, hogy aszongya:
"Orbán sokkal jobban ismeri a magyar néplelket!" - ti hogy ez volt az egyik faktor az ellenzék vereségében.
Az orbáni politika így néz ki: x éven keresztül, brutális erejű agymosó propagandával zápítjuk az emberek agyát azzal, hogy a Mumus milyen félelmetes, és aztán a végén egy népszavazáson/választáson megkérdezzük őket, hogy "Már eléggé be vagytok-e szarva a Mumustól".
És ezt nevezik a "néplélek ismeretének", eszem megáll.
Ebből annyi igaz, hogy Orbán észrevette azt, hogy az emberi ostobaság mekkora gyenge pont a demokratikus rendszerekben, és a maga javára ki is használja ezt, az ellenfelei meg még ehhez is hülyék mind a mai napig/óráig/percig...
12 éve éve hallgatom, hogy "Hát ez nem hittem volna, hogy Orbán ezt is megússza", meg ezt is, meg azt is. Ez mind azért van, mert egyszerűen képtelenek észrevenni, hogy agymosó propagandával mindent, de tényleg mindent el lehet hitetni az emberekkel. De legalábbis elég nagy részükkel.
A fenti példában a Mumus behelyettesíthető tetszőlegesen bárkivel: Gyurcsánnyal, Sorossal, MZP-vel, a háborúval, bármivel.
Még mielőtt mindenki elégedetten hátradőlne, hogy hát persze a sok buta vidéki paraszt beszop minden propagandát, hadd tegyem hozzá, hogy az értelmiség pont olyan hülye és propagandára fogékony. A választás utáni napon Lengyel László kesergett a Klubrádióban, megemlítve Gyurcsányt is, aki "szétverte az országot". Ez egy iskolázott ember, a végzettsége közgazdász, de politikai elemzésekkel foglalkozik ezer éve, és erre felböfög egy 16 éves fideszes politikai propagandaterméket, miszerint "mindenért Gyurcsány a hibás".
Szóval nem csak a vidéki emberek hülyeségéről van itt szó. A propaganda minden hülyére hat.

Commune írta...

Még folytatom :)
Ezekenek az értelmiségi megmondóembereknek a szemtelensége egyenesen káprázatos. Tegnap megkérdezték a közvéleménykutatókat, hogy mégis hogy az életbe tudtak ennyire mellémérni. Az egyik ilyen figura Horn Gábor volt (ki más) a Republikon nevű intézmény képviseletében. Ő azzal nyitott, hogy itt nem neki kell magyarázkodnia, hanem a pártoknak, akik nem tudtak jól szerepelni. És nem volt senki aki nyakon vágja, hogy nem ez volt a kérdés, a rossz szereplésről a pártoknak kell számot adniuk, de arról, hogy miért nem látszottak a mérésekben ezek a rossz eredmények, azokról nektek bakker. És tényleg, vajon mi az anyjukat mértek ezek a csődtömegek?
Ma meg Puzsér,a másik ejnstejn írta meg, hogy a bukás oka, na ki más, mint Gyurcsány :) Tegnap v mikor meg Vona írta meg ugyanezt.

Szóval lehet, hogy az ellenzéki politikusoknak le kéne mondania, nem tudom, de az meg biztos, hogy ezekenek a kártékony, orbáni propagandát az ellenzéki szavazók felé továbbító nyomiknak is el kéne már tűnnie egyszer s mindenkorra. Mindenki jobban járna.

Attila írta...

Üdv!

Kedves Commune!
DK-s létemre inkább Jakabra szavaztam volna mint MZP-re. Már nem tartok a Jobbiktól úgy mint Vona idején. Jött helyette Toroczkai (itt vannak az agyament jobbikosok Dórival, Előddel egyetemben), akitől csak az maradt meg bennem, hogy covid diktatúra.
Ez egy vicc!

kekec írta...

Kedves 1970!
Hja, utólag könnyű okosnak lenni. Bár nehéz nekik elfeledni, hogy pont a momentumos ifjúság volt vevő a leváltani az ellenzéket szövegre!
Egyébként meg nem volt kis teljesítmény olyan vezetőt az élre tuszkolni, aki még Gyurcsánynál is több szavazót volt képes elriasztani.

1970 írta...

"A választás utáni napon Lengyel László kesergett a Klubrádióban, megemlítve Gyurcsányt is, aki "szétverte az országot"."

Kedves Commune!

Most ne nézzük, ki mondta, mert alapvetően egyetértek Veled abban, hogy az említett "értelmiségi megmondóemberek" rendkívül negatív szerepet játszottak a rendszerváltásban és az elmúlt 30 évben. Lengyel bőven közéjük tartozik, Kérivel, Tölgyessyvel, Honttal meg társaival együtt. Nem kis felelősségük van abban, hogy hazánk oda zuhant, ahová.
Az azonban tény, hogy Gyurcsánynak volt "némi" kártékony szerepe abban, hogy a baloldali politika (nem a neolib, amit ebben az országban ostoba módon azonosítanak azzal!) ott tart jelenleg, ahol. Sajnos nem is kis szerepe volt ebben...