2024. április 11., csütörtök

ÚRNAK, MAGYARNAK EGYKÉNT RONGY



Megszületett a Kisjézus, halleluja, megvan Magyar Péter pártjának a neve!
Tisztelet és Szabadság Párt, rövidítve: Tisza Párt.
Nem az áthalláshoz kell fantázia, inkább annak elfedéséhez, hiszen átmenetileg - mielőtt a Szoborparkba utazna -, a Parlament északi oldalán áll gróf Tisza István  tizenhét méter magas emlékműve, melynek főalakjáról oly szépen emlékezett meg Ady Endre (tudjuk, szifilisze volt, hol van egy Wass Alberthez?) a  Rohanunk a Forradalomba című versében.
Hogy a vad geszti bolond , a gyujtogató, csóvás ember előkerült a történelem szemeteskosarából, az is tanúsítja a költemény időszerűségét, még akkor is, ha a mi vad alcsuti bolondunk más minőség.


Biztosen ezt akarjuk?
Vagy részt akarunk venni egy "Ennél azért már nincs lejjebb" címre hallgató vetélkedőn?
Az első világháború vezető magyar politikusa - bár kezdetben ellenezte a szerbek megtámadását - a háború apostola lett.
Halálát is a frontról visszatért katonák merénylete okozta, holttestét úgy kellett "kilopni" Budapestről, hogy ne kerüljön a feldühödött emberek kezébe.
Tudják ezt az emberek?
Nem hiszem, hogy közismert lenne.
Hívei könnyen védhetik a személye iránti ellenszenvet azzal hogy a háború ellenzője volt, egészen a Szerbiának küldött ultimátumig.
Mellesleg minden reformot ellenzett, a legenyhébb választójogi reformot is, - ha valaki, úgy ő a változatlanság, a maradiság képviselője volt.
A nemzetiségekkel kapcsolatban a magyar szupremácia elvét vallotta, ez persze a vesztett világháború után visszaütött, Trianonhoz az ő munkássága is hozzátette a magáét.


Ami a "tisztelet" kifejezést illeti, annak a Keresztapa című film óta kicsit "Cosa Nostra" felingje van.
A magyar maffiaállam vezére is tiszteletet követel, - jobban jártunk volna, ha megpróbálta volna kiérdemelni.
És hát "Szabadság"...
Mint tudjuk, szabad országban szabad emberek azt csinálnak, amit szabad.
Egyre inkább az a benyomásom, hogy a maffiaállam egy ötletes átmentési kísérletéről van szó, orbánizmus - ha a sors úgy hozza -, Orbán nélkül.
Orbán egyszer azt mondta, hogy nem azt kell figyelni, mit mond, hanem azt, hogy mit csinál.
Kiegészíteném: azt is figyelni kell, hogy mit csináltat, - most éppen majmot párszázezer emberből...
Persze ez csak az én véleményem, lehet akár tovább reménykedni is.
Az a kérdés: érdemes?

:O)))

10 megjegyzés:

Nyista írta...

Szia Pupu! (Tudom! Legutóbb azt írtam, hogy hanyagolom ezt az oldalt! Ez meg is történt.) Most azonban egyet értek veled! Sőt! Korábbi böffeneteimben már megjegyeztem, hogy Magyarországon nem létezik sem baloldali politka sem baloldali politikus. A jobboldal különböző árnyalatai vannak csak jelen. És ez a múltban sem volt másképpen. Hallottam én TSZ elnököt részegen azt énekelni, hogy "Horhy lova megérdemli a zabot..."
Visszatárve a jelenbe ennek legfőbb bizonytéke, hogy a szélsőjobboldali rezsim "kihívója" (Na persze!) egy meásik szélső jobboldali, aki a rezsim gyermeke. Az előző három nevű "kihívó" is faskó volt é.í.t.
A leg "baloldalibb" pártok egyike a DK amit egy közismerten neo-liberális közgazdász gründolt és vezet. Szerintem az hagyján hogy a hozzám hasonló anarcho kommunistáknak és hasonlóknak itt nem terem babér, de még egy szomorú, osztályáruló szociáldemokratát sem találni az országban... Esetleg valamelyik tametőben. Azért had tegyem hozzá mindjárt azt is, hogy ol. Angliában sincsen igazi baloldli erő még a Parlament 5 kilométeres sugarú körzetében sem... Van egy Marxista könyvkiadó valahol a White Chapel negyedben Londonban... Az a legbaloldalibb hely meg néhány pub ahol punk zenét is játszanak.
Felteszem ez pl. Németországban sincs másképp. Igazi baloldali párt a hatalom közelében sincs. Kis túlzással a "Die Junge Welt" c. Marxista újság szerkesztősége és előfizetőinek összeségemaradt talán az egyetelen baloldali tömörülés...
Európa baloldali szempontból elesett. Olyan reakciós az egész kontinens mint, hogy Ferenc Jóska magához nyúlna tőle! Felkészül a Szent Szövetség 2.0! Azt kell mondjam elvtársak, hogy szánkig ér a szar...
Ez mutatkozik meg a mi országunkban is! Csak nálunk történelmi okokból minden egy kicsit rosszabb! Ezek után egy Tisza nevű párt már nem is nóvum... Business as usual.

eleonoraildiko írta...

A tett halala az okoskodas!

1970 írta...

Kedves PuPu!

Kiváló írás, minden benne van, ami fontos. Remélem, sokak számára elgondolkodtató lesz.

1970 írta...

Kedves Nyista!

Véleményem szerint van/lenne itt bőven baloldali gondolat, eszme és politikus, csak elég következetesen a partvonalra szorítja ezeket a törekvéseket nem csak a kormányzati politika, de az ún. "ellenzéke", sőt a celebmédia is. Pontosan tudják, hogy ebből a híg ürülékből, amiben most ez az ország "fürdőzik" csak egy ilyen irányú (szolidaritás, kohézió, mobilitás, stb.) politika vezetheti ki az országot.
Csak ez a jelenlegi elit (inkl. MP-t is) teljes eltűnésével járna, amit "persze" nem akarnak. (Az ok egyszerű: esetleg el kellene menniük végre dolgozni, vagyis valamilyen társadalmilag értékes tevékenységet végezni. El tudod képzelni, hogy "dajcstompika" vagy éppen MP dolgozik, valami társadalmilag értelmes, hasznos munkát végez?)

Nyista írta...

Kedves eleonoraildiko! Akkor mit javasolsz?

1970 írta...

Kedves nyista!

Üres lózungokat pufogtatni a legkönnyebb.

Nyista írta...

Kedves 1970!

Én a többségi társadalomban is csupa olyan alapvető attitűdöt vélek felfedezni, ami nacionalista, soviniszta, bigott és raszista. Ha te nem ezt tapasztalod, akkor annak tényleg örülök, mert azt jelenti, hogy valahol lteznek másképp gondolkodók is. A kérdés az, hogy akkor hol vannak és mennyien vannak?
A jelenlegi elitnek kinevezett társaságról semmilyen pozitívumot nem tudok elképzelni, mert a nárcisztikus pszichopaták egyszerűen alkalmatlanok arra, hogy bármilyen társadalmilag hasznos tevékenységet elvégezzenek. Gondolm, hogy ez a gondolkodó emberek számára nem is kérdés.
A második kommentedre azt tudom mondani, hogy teljesen igaz! Üres lózungokat pufogtatni a legkönnyebb.
És mit csinál a kormánypárt, a kormány, a miniszterelnök, a teljes "ellenzék" és MP? Üres lózungokat pufogtat. És mit csinál az "utca embere", ha az életét érintő sorkérdésekről van szó? Ugyanezeket a lózungokat pufogtatja. Tiszta 1984!"A háború: béke. A szabadság: szolgaság. A tudatlanság: erő." (Orwell)

1970 írta...

Kedves Nyista!

Mást tapasztalok az emberek között, DE az elitben (nem csak a politikait értem ez alatt!) nem.
A frázispufogtatást elenoraildiko kapcsán írtam, de kétségkívül az egész elit ezt csinálja. A baj az, hogy erre szocializálják a felnövekvő társadalmat, és amikor a gyermekek nem a szülők, korábbi generációk más attitűdjeit, gondolkodását viszik tovább, hanem ezt a szörnyű és ostoba népbutító szintet, akkor valóban bezárul a kör.

talalom írta...

Kedves 1970 és Nyista!
"El kell menni dolgozni." Baromság. A politika nagyon kemény mumka, napi 24 órás készemlét és folyamatos tanulás. Magyar P gyenge közepes képességű - taktikai érzéke van, de stratégiája nincs. Kíváncsi vagyok, mire megy a pártjával. A pártépítés ugyanis nehéz, aprólékos munka, kitartás kell hozzá. És nem ártana egy koherens nézetrendszer, világkép. Az EU-ba max. 1 (bár lehet, hogy 2) embert tud küldeni.Naná, hogy ő megy.Jól el lesz - hat hónap múlva azt se tudjuk, hogy a világon van.

1970 írta...

Kedves talalom!

Rettentően sajnálom, hogy ismét felületesen olvasol, és - a reflektivitás helyett - az impulzív dühöd jön ki Belőled.
Igen, a politika művelése kemény munka, melynek lényege a társadalomszervezés. Mondd, milyen érdemi társadalomszervező tevékenységet képes folytatni az, aki nem ismeri az egyes társadalmi alrendszerek működését. Miért? Mondjuk azért, mert az egyetem elvégzése alatt már nyomakodott egy pártnál, majd utána beült valamilyen önkormányzati, parlamenti képviselői székbe. Ráadásul még elvei, eszméi sincsenek, mert nincs stabil világképe, nézetrendszere. Egy dolog számít: a pénz.
Nem ismerős a mintázat? Nézd meg dajcstompit! Vagy esetleg kisgömböcöt! Ezek "nevelték ki" a "magyarpétereket"...
Azt írod MP-ről, hogy "nincs stratégiája". Valóban, de azon elgondolkodtál, miért nincs. És azon gondolkodtál már, hogy vajon miért nincs az összes többinek sem (tisztelet a nagyon alacsony számú kivételnek, akik már jobbára meghaltak, vagy partvonalra szorították őket, vagy tönkrementek lelkileg (Jánosi György)).