2024. április 14., vasárnap

AZ ÉN KONTEÓMA konteó az angol conspiracy theory magyar megfelelőjének, a konspirációs teóriának helyiérdekű rövidítése, mely igen népszerű műfaj manapság a világban.
Elsősorban a nehezen érthető politikai-gazdasági folyamatok, események  magyarázatára találták ki azok, akik pontosan tudják, hogy a kiváltó okokat pontosan soha nem fogják megismerni, hiszen ez nem igazán érdeke azoknak, akik azokat előidézték.
De hát az ember már csak ilyen, minden számára érthetetlenre szeretne okot és  magyarázatot találni.
Csak saját gondolkodásának egyszerűsége vagy bonyolultsága szab határt annak, hogy az eredmény milyen lesz.
Példa ezer van, a Kennedy-gyilkosságtól a gyíkembereken át a háttérhatalom covid-ármánykodásáig.
De a hétköznapi életben is találkozhatunk sokszor ilyesmivel - például valakinek meghal egy hozzátartozója, akkor annak bizonyára orvosi műhiba az oka, nem más.
A lényeg, hogy számunkra rejtély legyen az ok, aztán majd találunk hozzá magyarázatot.


Napjainkban ilyen a Magyar Péter jelenség, melyre lehet egyszerű és bonyolult társadalompolitikai magyarázatot is adni.
Például, hogy tele van már a hócipőnk, (de hiszen az már évtizedek óta tele van...), de lehet tudóskodni a klasszikus baloldal válságáról és a neoliberális nyomulás csődjéről is.
Magyarázatként egyik sem teljes,  a hiányérzeteket jobb helyeken konteóval töltik ki.
Valamirevaló bloggernek természetesen van saját konteója.
Megérhetitek hát, hogy én sem maradhatok ki ha trendi szeretnék maradni, márpedig én aztán a haladás élvonalában akarok üzemelni, ez iránt ne is legyen semmi kétség!
Ime!


Az én konteóm alapvetése, hogy szeretett vezérünk nem hülyegyerek.
Ez mindjárt egy gyenge pontja is lesz az érvelésnek, hiszen magyarember politikai ellefeleit ab ovo idiótának tartja, ergo nem elég , hogy a Magasztos alkatilag csüngőgasú, természetesen nem lehet okos sem.
Nincs ez másként Gyurcsány esetében sem, aki a Fidesz hívei szerint nem elég, hogy hazudós, de nyilánvalóan nyálcsorgató, rángatódzó  hülye is.
Ennek dacára azt gondolom, hogy buta ember nem lenne képes öt választási cikluson át hülyére venni a sok oskostojást, fadugós váteszt és igazlátót.
Csak van ott ész a veszteskakas frizura alatt, mégha azt a mi szemszögünkből rosszul is használja, hiszen nem a mi kitömött marhabőr pénztárcánk Mészáros Lőrinc...
Hogy életben tartsa rendszerét, folyamatosan értékelnie kell helyzetét és az eredménynek megfelelően a szükséges korekciókat el kell végezni.
Az utolsó helyzetértékelések valószínűleg arra sarkallták, hogy tegye meg a szükséges óvintézkedéseket egy számára kedvezőtlen fordulat ellen.
Külpolitikai téren a saját táborban már mindenkivel összeveszett aki él és mozog, nézetei - különösen az EU és USA mai vezetői körében nem túl népszerűek.
Lehetne ugyan reménykedni némi változásban, de ismerve a politikát és Trumpot is, nem lehetetlen, hogy ő lenne az, akit felszolgálnának - piros káposztával - egy esetleges békülési banketten.
Nem ez az egyetlen oka annak, hogy kelet felé fordult, szerepet játszik ebben pragmatizmusa és politikai realitás-érzéke is.
Tudja jól. hogy a világ egy része - indokoltan és nagyon - utálja az USA hegemonista, neokolonialista politikáját, és azt is , hogy általában többen imádják a felkelő, mint a lenyugvó Napot.
Azt is tudja hogy aki ebből kimarad, az lemarad.
Ergo, a mai helyzetben nem számíthat arra, hogy a nyugati nagyhatalmak tovább pénzelik, sőt.
És mivel már mindent a nevére vagy strómanjai nevére vett, vagy  résztulajdont szerzett abban, aminek az adott politikai lehetőségek között értelme volt, elemi érdeke az, hogy a zsákmány a kezében maradjon, és  ez a gazdaság műkodjön is.


Belpolitikailag pontosan ismeri választóit, magyarember mentalitását, ismeri ellenfeleit is.
Tudja jól, hogy hosszú hatalmon maradása nem neki kedvez.
Nem azért, mert az emberek megértették, átlátták azt az itt a piros-hol a piros játékot, melyet oly profin játszik, egyszerűen unják már a kenetes pofáját és olyan versenyzőre vágynak, aki olyan, mint ők szeretnének lenni: fiatal bátor, jóképű, igazságszerető, szabad és szókimondó, gazdag és macsó.
Még valamennyit ugyan ki tudna húzni a hatalom csúcsán, de egyszer azért vége lenne, és jobb nem kipróbálni, hogy ez a vég dicsőséges lenne-e?
Hatvan elmúlt, ki tudja, meddig bírja a nyomást, az örök éberséget.
A társadalom még nekikergethető lenne a kegyetlen balettmestereknek, az embertelen férjverőknek, a nőknek, kik szexuális zsarolással családon belüli férfialázásban élik ki magukat, a kerékpárosoknak (két légy - egy csapásra...), a cica-bántalmazóknak, a telhetetlen, két kiflit egy reggelire bezabáló nyugdíjasoknak - végül is mindegy, csak a társadalom utálhasson valakit, mert addig is nem őt utálja. 
De az unalommal nem tud mit kezdeni, az kikezdi a tekintélyét, és sokan ma is
 már úgy unják és utálják, mint Harangláb a kukoricagölödint.
A saját vazallusaival is egyre nehezebb, csak rá kell nézni Rogán alattomos képére vagy Lázár róka-tekintetére és elfogja az embert az ideg, oszt mehet a Graz nevű bolgár tengerpartra kikezeltetni.
A tetejébe állandóan a demokrácia hiányával csesztetik kül és belföldön egyaránt, pedig olyan jól bevált az egypárt a többpártrendszeren belül, olyan jól működik.
Hát jól van, egye meg a fene, legyen demokrácia - ahogy én akarom!


Legyen a minta az angolszász társadalom, úgyis azt zabálja a sok lyukaszoknis belvárosi értelmiségi, de el lehet adni bulvárilag a közmunkásnak is - habár az, hogy Rasiból Diana hercegnőt csináljak a plasztikai sebész számlája miatt felemésztené az idéig összeszerzett vagyon tetemes részét.
Da a kétpárti váltógazdálkodás megfelel, már persze, ha mindkét pártot én tartom kézben.
A jelenlegi ellenzékből váltópártot gründolni nem lehet.
Akiket én küldtem ellenzékinek azok már elkoptak a használatban, akik meg maguktól olyanok, amilyenek, azok már be vannak terelve egy karámba, ott siránkozhatnak meg sápítozhatnak, de csinálni sokat nem tudnak, - néha már mintha nem is akarnának.
Majd lassan elkopnak.
Mióta kolostornak kereszteltem a kuplerájt, már nézegetnem sem kell őket, a Karmelitánál meg legfeljebb a kordonokig jutnak el - ha akarom.
Így aztán ezt nem érdemes megmosdatni, Anikó, csináljunk újat!
Hát nézzük, mi kell ehhez!
Egy nyeretlen kétéves, akiről elhiszi a nép, hogy rettenetesen haragszik rám, hisz eddig én etettem, de most elhúztam előle a moslékos-tálat.
Ez persze nem jó elsődleges érv, de ott az asszony, akit én tettem taccsra, 
és el lehet hitetni, hogy hősünk a méltánytalanságon annyira megsértődött, hogy félretéve jogos férfibüszkeségét megvédi az asszonyt, akár börtönbe juttatva is.
De ez is jó, hiszen a dolog kifutása így már egyértelműen az én kezemben van.
A nyeretlen is, hiszen a rágalmazás csúnya dolog, börtön is járhat érte, hát kell az neki?
Depersze nem, hiszen ő és hűtlen arája tudja, hogy mire megy ki a játék, és ha bárkinek elmondják, szép temetést kapnak.
Valószínűleg  már a gyerekeik is tudják, hogy azért ők szeretik egymást, de most úgy kell csinálni, mintha.
A többi már ujjgyakorlat és sakkjátszma.
Pártalapítás, tervezett ki
s bukás majd a választásokon, egy Jelcin-Putyin tipusú megállapodás.
Megfelelő biztosítékokkal ellátott szerződések, megfelelően dokumentált kompromittáló anyagok, eredménytelen lejárató-kampányok, tabernákulumnak álcázott széf az atombiztos bunker kápolnájában Hatvanpusztán, kulcsposztokon saját kulcsfigurák.
Martalék-lista (kiket lehet odadobni a nép vérszomjának kielégítésére), például Lázár, Márki-Zay,Tompika - és így tovább.  
A lényeg, hogy úgy adjunk takarmányt a Nyugatnak, hogy a Keletet se haragítsuk magunkra, a tőkénk tehesse a dolgát és a nép legyen nyugodt, hiszen rendszert váltott.


Sajnálatos, hogy nem lehetett Kormányzó, méginkább, hogy Gazsin azért csak látszik valamelyik terhelt távoli ős és az átdorbézolt éjszakák nyoma, még sajnálatosabb, hogy a rokonságban nincs egy valamiravaló utódjelölt.
Habár, ha ez a Vitézy-gyerek lenyomja a búsképű pedálos égimeszelőt, még lehet belőle valaki...
Nem ez lenne az első ország, ahol a váltópártok mindegyike egyazon hatalmi elit érdekeit szolgálja, a nép legnagyobb megelégedésére.
Csak nem szabad elfelejteni: panem & circenses, és ha a cirkusz nagy és szórakoztató, akkor a kenyér akár kisebb is lehet.


Persze ez csak játék a lehetőségekkel, ilyesmire nem vevő a társadalom, hiszen nem olyan egyszerű, mint az ágybacsinálás.
De én nem tanulok semmiből.
Pedig már Moldova is megmondta: "Ha akarsz nehezet minden áron, próbálj b@szni kerékpáron...


:O)))

9 megjegyzés:

Nyista írta...

Kedves Pupu! Megemelem előtted a fóliasisakomat! Már komolyan aggódtam, hogy paranoiás téveszméim vannak! Persze attól még, hogy te ugyanazt írtad le amit nekem is mondanak a hangocskák a fejecskémben lehetek akár őrült is. De akkor ugyanazt halucináljuk, mert
O1g szerintem is éppen "avatárt" cserél. Lesz neki egy Magyarpéter formájú gazdateste...

kekec írta...

Pupu, alapos konteo,de "ember tervez, Isten végez" Az eddigi tapasztalatok alapján a zajtalan MP képes ifjú szavazókat aktivizálni (amiben eddig nem igazán jeleskedett az ellenzék) és fidesz csalódottakat bevonzani. Ha csak hozzájárul a 2/3 lebontásához, és megakadályozza Orbán elnöki rendszerét - már az is eredmény. Mi ugyan nem szavaznánk rá, de vele, mint Orbán 2.0
verzióval talán lehetne békésebb a közélet, esélyesebb egy kiegyezés. És kisebb a veszélye egy huxit-nak.
Vagy sem.
Mert eddig minden választási ciklusban Orbánék gründoltak egy "választékbővítő" ellenzéki pártocskát: lmp, párbeszéd, momentum. Most a tiszán a sor. De lehet, hogy most túllőttek a célon...

1970 írta...

Kedves PuPu!

Tudom, hogy nem szerencsés kisgömböc képességeit alulértékelni, de ugyanilyen szerencsétlen dolog lenne túlértékelni is. Véleményem szerint ennek az országnak a helyzete nem azt mutatja, hogy valami "eszméletlen tehetség" vezetné. Az öt megnyert választás nem magyarázat a politikai tehetségre, sokkal inkább lenne az, amit kezd valaki a hatalommal. És erre már inkább a gyalázat és a tragédia a megfelelő szavak...
Azt pedig nem gondolom, hogy MP "képében" jelenne meg. Ezt a maffiafőnököt egy dolog érdekli, a pénz, amihez a hatalom a legfontosabb eszköz. Neki nincsenek eszméi, víziói, koncepciója, stratégiája (ami egyértelműen látszik az ország jelenlegi állapotán). Minél több pénzt lerabolni, majd egy esetleges balhé esetén (azelőtt mindenképpen) időben kimenekíteni az országból, a klánnal együtt.
Az, hogy ő felépítene egy "gazdatestet" szerintem meghaladja a képességeit, idáig ő nem lát előre. Valójában az egyetlen taktikája az, hogy mindig a felmerülő problémákat kell megoldani (egyszer valami ilyesmit mondott is). Ez nem egy vízió, ahhoz ő nagyon kevés szerintem, hogy az országot vezesse. 14+4 év ezt tökéletesen bebizonyította...

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Egyetértünk, én már kíváncsian várom a végkifejletet, főleg azok arcát nézném meg, akik köpködnek, ha az ember kételkedni mer abban, hogy a maffiából létezik kiugrás. Nem, nem létezik. És ismét megeszik sokan, mint annak idején az LMP műsort. Most már csak szórakozni érdemes rajta, sírni minek.

Bubu64 írta...

Kedves Nyista!
Ez nagyon tetszik, hogy "Avatart cserél".

Kapat írta...

Kedves 1970!
Orbán értékelésedhez még hozzátenném, hogy én sem tartom másnak, csupán egy jóeszű, gátlástalan csirkefogónak. A pénz és hatalom viszonya kölcsönös. Valóban, ahogy írod, a hatalmat csak pénzszerzésre használja, viszont a pénz biztosítja számára a hatalom megtartásának lehetőségét.
Magyar Péterrel kapcsolatban én még nem látok tisztán. Türelmesen kivárom a végét, mivé alakul a dolog. Orbánt nyugtalanítja, hetekig "pihent", egyelőre nincs eszköze ellene. Ha MP akciója csak elmélyíti a fideszben jelentkező repedéseket, az már eredmény.
A kapkodás, Rogán hallgatása, Lázár sunyi nyomulása, már biztató jelenségek. Hátha a megvezetett emberek is felébrednek végre!

1970 írta...

Kedves Kapat!

A "gátlástalan csirkefogó" jelződ teljes mértékben helytálló, talán még a "jóeszű" is aláírható, bár azt gondolom, egy jóeszű embernek azért van valamiféle stratégiája, víziója, koncepciója országa jövőjéről. Neki ilyen biztosan nincs, nem volt soha és nem is lesz. Képtelen távlatokban, jövőben gondolkodni, csak a mának él (beleértve azt is ebbe, hogy annyira tekintsen előre, hogy a klánját nagy balhé esetén valamilyen módon menekítse).
A pénz és a hatalom kölcsönös persze, de őt elsősorban az előbbi érdekli, az utóbbi annyiban, hogy ez segíti a további pénzszerzésben.
MP engem - őszintén szólva - hidegen hagy. Nem érdekelnek az ilyen "nívójú" emberek, azt gondolom, az országban az igazi változást nem ezek fogják elhozni.
Rogán és Lázár - na, ezeket a sunyi alakokat hagyjuk végképp! Ezek azok, akik a legpocsékabb helyzetben is csak kavarnak, sumákolnak, sunyiskodnak.
Én most nem látok olyan embert, erőt, amelyik ebből a förtelemből valós, értelmes kiutat fog mutatni. Sajnos...

góbé írta...


A "Magyar jelenséghez"...Pupu, 1970, s további olvtársak:...Száz-sok év ezelőttről:

https://www.youtube.com/watch?v=CAfhj_eh2Tk

Obsitos 1945 írta...

Egyetértek!