2024. június 28., péntek

GIDDENS MELLETT EINSTEINT IS KELL OLVASNI



Időt adtam magamnak.
Időt, hogy elkerüljem az első zsigeri reakciókat Gyurcsány Ferencnek a  választásokat értékelő beszédére, melyből kiderült, hogy a mi pártunk a létező pártok legjobbika, a mi pártunk vezetői maga az aranycsapat, tulajdonképpen a vereség nem akkora, mint amekkorának látszik és senki lemondására, felelősségre vonására nincs szükség.

Szóval, kellett ez az idő, nehogy egy táborba kerüljek Horn Gáborral és alpári ötleteim támadjanak Feri életútjának általam javasolandó és kezdőpontot idéző célját illetőleg.
Az elemzés amit adott az új politikai erő megjelenésével kapcsolatban az ősi viccet juttatt eszembe, melyben két rabbi beszélget:
- Nem értem, nem értem...
- Megmagyarázzam?
- Nü, megnagyarázni én is tudom, de nem értem, nem értem....
Szóval a DK választói közül a szektának jól jött a magyarázat, a többiekben pedig újabb kételyek merülnek fel: így kell egy szervezetet irányítani?
Hogy ez egy következmények nélküli ország, már régóta tudjuk, de hogy az a pártvezetés is ilyen, mely az általunk preferált pártot irányítja,  az azért nóvum.
Tanultam vezetést, gyakoroltam is, hibáztam is, de mikor megfizettem érte, soha nem jutott eszembe a sors hibáztatása, a szerencse hiánya, a csillagok előnytelen állása.
Általában levontam a következtetést: ezt elkúrtad PuPu, nem kicsit, nagyon. 
De ez csak az egyik fele a dolgoknak, melynek szép magas kupacát nem egyedül lapátoltam össze, hanem azokkal a munkatársaimmal, akik elláttak bölcs tanácsokkal, jó ötletekkel, melyeket vért izzadva ötlöttek ki, és melyre vevő lesz a nép - de aztán nem lett.
Liba meg alig maradt, hogy a klasszikus viccet idézzem.
Azok is ezt a létszámot gyarapították, akik dús ötleteimnek a magyar népmesék című rajzfilm főcímét idéző indáit dicsérgették, ahelyett, hogy figyelmeztettek volna azok közvetlen következményeire.

Félreértés ne essék: az, hogy nem mondott le a párt elnöke, teljesen rendben van, hiszen hülye ember az, aki az ellenségeitől fogad el életvezetési jótanácsot.
Még az is rendben van, hogy a vezetésből se mondtak le azok, akik jó, de legalábbis elfogadható munkát végeztek és nem az ő javaslatuk volt valamelyik politikai tévedés.
Nem akarom megírni, hogy melyik, mert az ez én véleményem lenne, de érdemes lenne a párt túlzottan atlantista elkötelezettsége, minösíthetetlen kommunikációja, a múlthoz, a baloldalhoz, a liberalizmushoz és a  szociáldemokráciához való viszony környékén keresgélni.
És el kellene gondookodni azon is, hogy elég-e a párton belüli érvényesüléshez feltenni egy politikushoz illő vastagkeretű szemüveget, vagy kinyilatkoztatni, hogy több Gyurcsány kell - akkor, mikor nyilvánvaló, hogy a pártban most több demokrácia kell, és ideje megválni a seggnyalóktól, karrieristáktól - egyáltalán, profibb pártot építeni.

Lehetőleg nem ideológiai pártot, mert erre mostanában nincs kereslet, de lehet egy ideológiát úgy is szolgálni, hogy  egy választási párt céljai egy adott  ideológiát szolgáljanak.
És a vidék!
Ahogy a béke jelszavát, úgy a vidéket is odadobtuk az ellenfélnek, pedig lassan kihalnak az utolsó TSZ-nyugdíjasok is, és a vidék egy része, mely nem rendelkezik megfelelő természeti adottságokkal, visszazuhan a középkorba, az ország még inkább szétszakad.
Nem, nem  ideológiák mentén, hanem étező és éhenhaló részre.
Persze magyarember azért nem költ krumplira, mert takarékos.
A párt társadalmi bázisa ma a kispolgárság - középosztálynak is hívhatjuk, ha úgy jobban tetszik,- mely helyzeténél fogva nem szeret változtatni, kockáztatni, csak helyezkedni próbál, törleszkedni a hatalomhoz, vagy a vélt jövőbeni hatalomhoz.
Retteg a lecsúszástól, nehogy az alsó-középosztályba, ne adj Isten a keszon-középosztályba csússzon.
Meg kell tudni szólítani őket ugyanúgy, mint a nincstelen és kilátástalan helyzetben levő vidéki réteget, egyáltalán, ki kell törni végre a  Nagykörúron kívülre.
Gyurcsány okos ember, engem a New Amsterdam című sorozat orvos-igazgatójára, Maxra emlékeztet, na meg kicsit Gorbacsovra, akinek örökké hálás lehet a szovjet nép, hogy nem ő vezette a Hitler elleni harcot.
Szóval, sok sikert kívánok, de - szerintem - nem több Gyurcsány, hanem több profizmus kell, hogy aztán ő is sikeresnek érezhesse magát.


:O)))

25 megjegyzés:

Nyista írta...

Kedves Pupu! Szerintem pedig igenis több ideológia kéne. Mint említetted a "békevágyat" kisajátította a másik oldal pedig a háború elutasítása - lánykori nevén a pacifizmus - virtigli baloldali ideológia.
Egy ideológia nélküli párt nem párt. Egyszóval nem kevesebb hanem több ideológia kell! Méghozzá baloldali ideológia! "LIBERTÉ, EGALITÉ, FRATERNITÉ!" 🫡

Cereus írta...

Cereus !
Kedves Pupu !
Nem értem,nem értem, már régóta nem értem ezt az örökös Gyúrcsányozást !
Van egy ember,aki már évtizede nincs a hatalom közelében sem, de mindenért Ő a hibás! Nálad is ! Relativitás elméletet ajánlod olvasni neki ebben, a szélhámosok uralta hazug tolvajok világában !Igaz nem faluvégi putriban született,nincsenek együtt szalonnázó milliárdossá tett barátai sem, de nem épített azóta parasztházzá felújított háza mellé stadiont, mert így mégsem a saját házuk az utolsó. Nem voltam, nem vagyok DK tag- eddig, és továbbra sem hiszek a Varga Judit öléből kiszabadult ismeretlen, mindenkit (főleg baloldalt) lesöpörni akaró egoista, ígéreteit beváltani képtelen ifjú titánban !

PuPu írta...

Helyes, nem is lehet hinni neki, majd a tömeglélektan egyszer megfejti, hogy mi hozta elő őt a több, mint egy évtizedes seggnyalás mélyéges bugyrából, de az is lehet, hogy ő a mahelni patkányfogó reinkarnációja.
Einsteintől nem a relativitáselméletet javaslom olvasni, hanem az idézetet: "Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és közben azt várni, hogy az eredmény más legyen."
Egyébként meg aki vezet, annak felelősséget kell vállalnia, és ez nem keverendő össze a jobboldali karaktergyilkossági próbálkozásokkal...
:O)))

PuPu írta...

Persze. hogy hamelni az a patkányfogó...
:O)))

mavtelep írta...

Kedves Pupu !
Hogyne, óriási a különbség a tárgyilagos észre vételezés (kritika) és a legyilkolás között, de én sem értem, miért is Gyurcsány az állandó bűnös.
Értem én, hogy a módszerei nem jók, de MI KELL HELYETTÜK ?
Összefogás ?! Volt egyetlen új ellenzéki pártocska is valaha Gy. mellett, vagy ők is csak kritizálták ? Nem fogott össze ezekkel a világmegváltó ifjakkal akik mindent jobban tudnak mint ő? Hogy nézett volna ki ez az összefogás ?...)))
Persze másképp kellett volna politizálnia ?
De hogyan ??? Csak ez a kérdés.
( Az meg nem is kérdés, hogy a sokszinű politika csak vitákra vezet )

PuPu írta...

Kedves Nyista, másodszor írom a választ, az elsőt véletlenül kimoderáltam.
Szóval, a mai fiatalság nemigen vevő az ideológiára, nagy részük olvasni sem szeret, a Tőke meg még nem jelent meg illusztrált kiadásban, lerövidítve, és mém is kevés van erről forgalomban.
A mai ember nem politizálni és harcolni akar, hanem élni, lehetőleg jól, jól élni, mindíg jól járni, wellnessbe járni, sört inni, utazni, kevés, de érdekes munkát végezni, trendinek lenni.
Beszélgess a gyerekeiddel.
Aztán meg nem kellene a XXI. század gondjait egy XVIII. századi jelszóval lelkesítve megoldani.
Szép az elképzelésed, de idealista, márpedig a kommunista realista, ha vannak is benne anarchista késztetések benne...
Végig kellene gondolnod: egy eszmét a párt programja képvisel hitelesen, errefelé kellene elmozdulni...
:O)))

PuPu írta...

Kedves mavtelep, azért hibás mindenért Gyurcsány, mert Orbánnak ellenségkép kell, márpedig egyetlen ellenség sokkal hasznosabb, jobban kezelhető, mint száz.
Nincs is Gyurcsányon kívül más, talán még Soros, de ő külpolitikai-ideológiai téren, és nem jelent közvetlen veszélyt Nagyurunkra.
De ez cssak a pártok között igaz, a DK-n belül egyértelmű a felelőssége, hiszen ő a párt vezetője.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ő a párt alapítója is, ami azzal járt, hogy kívülről az a vélemény alakult ki, hogy övé a párt.
Ez nem lett volna nagy baj, - hadd gondolják - de sajnos ő is így gondolja, ez pedig fékje a professzionalizmusnak.
A tetejébe tanácsadói egy része a liberálisoktól került ki, akik nem ismerik a mérlegelés szép fogalmát, minden helyzetre kész - sajnos többnyire használhatatlan - receptjük volt.
Mint első generációs értelmiségi el volt ájulva a "vezető értelmiségtől", akik az utolsó élő libáig próbálták manipulálni, általában sikerrel.
Ha ez nem párt lenne, hanem alapítvány, nem is tölthetne be vezető tisztséget éppen azért, hogy a szervezet elé kitűzött cél érvényesülhessen.
Sajnos nincs belső ellensúlya, mert a káderpolitikája drámai.
Csupa máshonnan érkezett ember veszi körül, saját nevelésű politikusa a pártnak egyetlen sincs, aki a régiek közül ellenvéleményt mond az perifériára kerül, aki nem jól teljesít kap még egy, majd még egy és még egy esélyt, és kártékonykodik tovább.
Az import-politikusok maradéka sem magas minőség, és az, hogy Klára bekerült a politikába ennek - a káderhiánynak - köszönhető.
Nyereség lett volna, de elherdálják a tehetségét - sajnos.
Szóval megmondta Lenin elvtárs: tanulni, tanulni, tanulni, - lehet, ha Milton Friedman írta volna, már megfogadja...
De lehet, hogy a kapott pofonok is lassan erre késztetik...
:O)))

1970 írta...

"Persze másképp kellett volna politizálnia ?
De hogyan ??? Csak ez a kérdés."

Kedves mavtelep!

Mondjuk nem kellett volna maga köré gyűjtenie mindenféle levitézlett szdsz-es, meg mdf-es figurát, meg nem kellett volna mindenféle sületlen ökörséget összehordani a Kádár korszakról.

PuPu írta...

Kedves Nyista, most véletlenül a te utolsó hozzászólásodat moderáltam ki, - úgy látszik a demencia indul, a fene egye meg.
Beírnád még egyszer?
Köszönöm!
:O)))

anteus írta...

Néhány, mondatos hozzászólás:
1. Kedves Nyista! Ideje lenne már felhagynunk a francia forradalmi burzsoázia hármas jelszavával. Nem volt baloldali már akkor sem. Ők is, mint mi is most, kizárólag a fennálló hatalom ellen özönlöttek utcára. A közös cél mindössze ennyi volt. Addig is tartott. Most még annyit sem fog.
1/a. A munkásosztály háborúellenessége egész egyszerűen abból fakad(t), hogy a háború(k)ban elpusztuló katonák döntő többsége osztályukból rekrutálódott. Épelméjű ember (férj, apa stb.) nem akar ágyútöltetlék lenni. Ennek semmi köze semmiféle ideológiához. Egyszerű, hétköznapi létérdek.

2. Kedves Nyista! Gyurcsány azért hibás, mert öntelten, államférfiként tekintett és tekint magára. Nem az. Súlyos szereptévesztés, személyiségzavar. Milliárdjait pedig nem lenne alaptalan Balatonaligától keletkeztetni.
3. Kedves Pupu! Einsteintől néha lehetne idézni a Monthly Review 1949. évi 1. számában megjelent tanulmányát a szocializmusról: Mi szól a szocializmus mellett? (Közölte az Eszmélet 47. száma:
http://epa.oszk.hu/01700/01739/00032/eszmelet_EPA01739_47.item428.htm)

4. Kedves 1970! Gyurcsány már színrelépésekor elvesztette a csatát, mert nagyon sokan megértették a kijelentését: „ A Kádár rendszert nem elutasítani kell, hanem szembefordulni vele!”
A hülyéje! Vele fordultak szembe! De ez az önértékelésre képtelen ember gágogni fog, amíg csak lesz két szavazat rá (ő, meg az asszonya, aki szerencséjére nem öregecske.)

kekec írta...

Mondjuk ki nyiltan: anno Gyurcsány NEM az mszp. hanem az szdsz miniszterelnökeként tevékenykedett. Volt ebben némi srácos ájultság is - de a lényege koaliciós kényszer volt.
Az mszp a 2006-os választás után is kisebbségben volt - csak a koalícióval tudta Orbánt távol tartani a hatalomtól. Ennek előfeltétele pedig az szdsz zsarolási potenciáljábnak elfogadása volt. A népszavazásban támadott VALAMENNYI intézkedés az szdsz örültsége volt, egyik sem szereplt az mszp választási programjában- ezért volt visszás, hogy nem álltak bele mellette a propagandába, és ettől az mszp-t visszatartották, mondván. hogy ettől majd alacsony lesz a részvétel és érvénytelen lesz. Tényleg? Ez volt az "utolsó liba".
És ezért volt megbocsáthatatlan a Horn "nem azt mondták Feri" szövege a vereség után - mert nem az mszp, hanem az szdsz politikájáról mondott véleményt a nép.
Sajnálatos, hogy ezt követően sem ábrándult ki Gy.F. a liberálisch maszlagból és azok prófétáiból, és a DK-t is sodorta magával.
De talán nem kellett volna komolyan venni, hogy valóban van 20 % körüli szavazója a DK-nak az előző EU-s vélasztás alapján- mivel a most tiszázó protest szavazatok nem jelentettek valódi szavazói bázist.
Jó, ha a fele (10 %) igaz volt - és a korösszetétel alapján biológiai tény hogy ebből is sokat veszítettek az évek folyamán.
Tehát a balra fordulás és a fiatalítás is olyan kényszer, amit már nem lehet elkerülni, csak majd meglátjuk, hogy lesz ebből valóság?

anteus írta...

Igazad van. Nem véletlenül állítottam, hogy nem államférfi.
Egy nagyszájú KISZ- titkár kvalitás.
Sajnos eltüntették az öszödi előadói beszédét (a FIDESZ a "vitaösszefogalóját" terjesztette el akként ) de a politikai bukását jelentő 1 1/2 órás miniszterelnöki programbeszéde volt a lényeg. Ezt kiirtottak az internetről.
Az MSZP értelmesebb része azonnal ràjött Öszödön e másfél óra alatt, higy mekkora a baj. Elugrottak Gyurcsány mellől a pártján belül.
De már késő volt. Hibát hibára halmozva, kiadták a hangfelvételt.
Azonnal kivégezték az MSZP-t.

kekec írta...

Kedves anteus!
Nem "ugrottak el" a párton belül mellőle, hiszen a lemondásáig volt mögötte a kormányzóképességet biztosító (parlamenti) többség, és amikor nagyjából felmondta az szdsz paktumot, igen lelkesen ünnepelték. És kiderült, hogy a hatalomban maradásért le lehetett nyeletni az szdsz-el a békát. Te talán egy másik országban éltél akkortájt - mert nem az mszp-t, hanem a Gyurcsányt végezték ki verbálisan. Az más kérdés, hogy az mszp részéről végső soron politikai öngyilkossággal ért fel, hogy meg sem próbálták menteni vagy kiállni érte.
És megérne egy misét a liberálisch értelmiség árulása, avagy együtt üvöltés a farkasokkal is.
Mely "értelmiségiek" egy része még az általános iskola alsó tagozatának tananyagával sincs tisztában - az egyes és többes szám használatára utalnék. Mert a kocsmai pult mellett még elmegy a sokadik féldeci után, hogy "hazudott, hisz ű maga is elismerte" és nem kellett cizellálni, hogy a/ KINEK? b/ MIRŐL c/ MIT hazudtak akik hazudTAK(nota bene: Brüsszelnek és a kétszer visszadobott konvergencia tervvel)
Az elqurás pedig nem egy választási osztogatás volt (bár a második 100 napért Medgyessy csak kussoljon, de akkortájt Gy.F. még csak egy kirugott sportminiszter volt) hanem az évi 300 mrd-os manyup kiesés pótlásáért felvett hitelek Unió általi visszapakoltatása az államadósság számításába (tudod ezt a 3000 mrd-ot tapsolták el utána Orbánék) Na attől ugrott 60 valahányról 80 valahányra az adósság szintje. Ezért küzdöttek a lengyelek és a csehek is, de nem sikerült megvédeni az EUROSTAT-tól. Csak ott ezt a vereséget nem elqurásnak becézték.
Gyurcsány nem csak szamár (nehéz terepre normális népek ilyeneket használnak) hanem egy pechvogel is. Mert a kiigazítás után már elindult a fellendülés, mikor beütött egy világgazdasági válság, és ebbe más politikusok is belebuktak. És ha utána nézel - a kényszerű kiigazítást csak ő tudta 1% megszorítás 0,5 % visszaesés arányban megcsinálni. Az összes többi amikor rászorult rosszabb arányt produkált.
Szóval azért még ne írjuk le.

1970 írta...

Kedves kekec!

Horn G. - átbucskázva a fején - politológussá vedlett, és ma teljes vehemenciával osztja az észt. Hányingerkeltő az egész..., de egy ilyen országban élünk.
Ismertem az apukáját, egészen más mentalitású, gondolkodású pedagógus volt, mint ez az önelégült, nagyképű pojáca.

Nyista írta...

Kedves Pupu! Semmi gond. Egyébként csak ragoztam egy kicsit a korábbi állításaimat. A lényege annyi akart lenni, hogy szerintem szükség lenne bal oldali ideológiákra és alúlról az érdekeltek által szervezett pártokra, amik tényleg képviselnek is valakit illetve valamit. Ezek a felülről, milliárdosok és neo-liberális megmondóemberek által gründolt izék nem érnek semmit!
De azt is állítottam, hogy a magyar emberek nagy része ehhez a felülről irányított politikához szokott hozzá. És nem látom a tömegigényt a változásra. Ezért aztán tisztában vagyok vele, hogy amit ideírkálok az csak az adatforgalomhoz járul hozzá egy szereveren, de más hatása nem nagyon van. Hogy iy írtad máshol? Talán egyszer "megokosodnak"...🤨

Nyista írta...

Kedves anteus! Én mélyen egyetértek a szabadsággal, az egyenlőséggel és a testvériséggel, mint alapeszmével. Mi a baj velük? Én például szeretnék szabad és egyenlő lenni! És szeretném, ha a gyermekeim és az unokáim is azok lennének. A pacifizmusra eléggé elfogadható indok az, hogy nem akarom, hogy megöljenek. De a legtöbb háborúellenes mozgalomnak az is alapgondolata, hogy én sem akarok megölni senkit! És erre ne kényszeríthessen senki! Ez ugye szervesen kapcsolódik a fentebb már említett szabadsághoz. Gyurcsány sok mindenért hibáztatható. Kérdés az, hogy az egész kép szempontjából tényleg annyira jelentős-e, mint amennyi időt és energiát a szapulásának szentelnek. Szerintem csak egy a sok neo-liberális politikus közül. Nekem nagyobb problémának tűnik az a "laissez-faire" kapitalizmus, aminek ő is csak az egyik "apologétája" a sok közül...

kekec írta...

Kedves Nyista!
Ha nem látod a tömegigényt a változásra - akkor hova teszed az 1,3millió tisza-szavazót?
Nekem az azért tömegnek tűnik! És elég nehéz ráfogni,hogy milliárdosok által gründolt izé, merthogy Bojár is csak 5-6 milliócskával szállt be - és még ezért is fenntartotta azt a jogot, hogy néhány vonatkozásáról fanyalogjon.
Még egyszer (de nem lehet elégszer)
1. NEM volt az előző eu-s választáson a DK 20 %-a mögött ennyi választó - csak minden második szavazatot protest szavazóktól kapták- akik most átálltak tiszázni.
2. A tényleges 10 %-ból covid és egyszerű korral járó elhalálozások miatt elvesztettek 2 %-ot.
3. Tehát a 8 % nem vereség, hanem a szavazói bázis megőrzése. A többi ellenzéki párthoz képest még ez is teljesítmény.
Egyébként meg nem értek egyet az Árnyékkormány leállításával sem, csak éppen jobban kellett volna sztárolni. A lényege az lett volna, hogy "az emberek megtudják, hogy az ellenzék milyen döntéseket hozna és hogyan cselekedne, ha ő lenne kormányon"
Gyurcsány megszólalásai mindig kiváltanak reakciókat (és Gábor Zsazsa óta tudjuk, hogy "szídják vagy dicsérjék - csak beszéljenek róla") mi a fenének nem lett az Árnyékkormány szóvivője? Akkor legalább elérte volna a médiákat és közönségüket.
Tudsz egyetlen intézkedést is mondani, amit ők javasoltak? Ha valaha, hát most kellett volna igazán belehúzni, egyébként még a 8 % is tovább fog morzsolódni.
Attól meg Isten óvjon, hogy az országot elöntse a tisza és Orbán 2.0-ás verziója!

Nyista írta...

Kedves kekec!

Szerintem nem igazán értjük egymásat abban, hogy milyen változásra gondolok. Természetesen - velem együtt - elég sokan útálják orbá nálas, hazug pofáját és az enyveskezű rablóbandáját, hogy a pokolba kívánják őket. Ez nem nagy művészet! Egy csomóan vaéószínűleg azért szavaznak rájuk, mert tnyleg nem látnak mást. Egy csomóan meg azért nem szavaznak, mert ezeket is és azokat is útálják. Az 1.3 millió fő valóban tömeg, ahogy a kétmillió is az.
Amiben én nem látok igényt a változásra az a "rendies" (feudális?) gondolkodás. A vágyakozes egy vezér után az az ami nem változik. Ez pedig magával hozza a szekértábor logikát. A legtöbb magyar nem tud elképzelni egy olyan berendezkedést, ahol aktív irányítója a saját sorsának. Mindenki vezetőkre vágyik, akikkel elég jóban lenni és az elég is. Én ebben nem látok tömegigényt a változásra. És amíg ugyanazzal próbálkoznak újra és újra az eredmény is mindig ugyanaz lesz! Közben meg eletellik az élet!
Innen nézve mindegy, hogy ki jön orbán után, mert nem lesz valódi változás. A népet ugye nem lehet leváltani! A nép meg nem akar szervezkedni, mert nem szokása. Nekem nincs több bajom Gyurcsánnyal mint bármeyik másik ellenzéki politikussal. (Ok a Toroczkai-félékkel van, mert azok még fasiszták is!) Ha le tudná váltani Orbánt azt mondanám, hogy az egy jó kezdet. Persze én egy "gödhös baknyúl"-ra is azt mondanám, hogy jöjjön, ha le tudná váltani a felcsúti csüngőhasút. Feltéve, hogy nema fideszből jön, mert akkor bűnöző! Ezzel az empé-vel is az a probléma, hogy egyanabból a "kupiból" jön, ahonnan a dagadt, csak ő még nem madam. De ha ő lesz is a madam, csak a bútorokat fogja lecserélni! Esetleg nyit egy másik bordélyt ugyanazokkal a lányokkal akik - mit szépítsük - rondák mint a bűn, ráadásul egy rakás cifra nemi betegságet is terjesztenek...
Ahhoz, hogy ezek a dolgok változnak ennél sokkal "forradalmibb" tömegre lenne szükség! Ami nincs...

anteus írta...

Egy alsós nyelvtant tanító tudhatná, hogy a média többesszám... egy média nincs.
Segítek: ..médiumok.

Egyébként a 8 % igen lényege a 92 % nem.
Ami szép nagy szám, fel kellene ismerni. Ha van mivel.



anteus írta...

A pontosabb érthetőségért egy példa: az átlagos 16 centinek a 8 %-a 13 milliméter. Ami a boldogsághoz semmi, a harsány kiröhögéshez viszont elég...

anteus írta...

Kedves Nyista!

A probléma maga a tömeg. Az osztályszerkezet átalakulása. Két könyvet is ajánlhatok:
Ortega y Gasset: A tömeg lázadása és Éber Áron Márk: A csepp. A félperifériás magyar társdalom osztályszerkezete. Különösen az "osztály halála" alfejezet.P. 40-41) Wallersteinnek az osztálytudatról tett pár mondata (43. old) releváns.

Az amorf tömeg (pl. a Tisza tüntetők) soha nem fog megoldani semmit. Hogy az alsós tanító is örüljön, Fletója halhatatlan mondatát idézem: "majd megunják és hazamennek."

A tömegkommunikáció forradalma hazavágta a baloldalt. Az internet és a mobiltelefon.
A dolog tényleges súlyáról érdemes áttekinteni Murizio Ferraris (olasz filozóf) Hol vagy? A mobiltelefon ontológiája című könyvét.

Sok ilyen van, de már ez a három is jól kirajzolja az eddig baloldalinak jelzett gondolkodók mozgásterét.

anteus írta...

Pontosítok.
A hazavágás technikai. Nem ideológiai.
Ez a reménysugár.

anteus írta...

A "kommunikációs hazavágás" alapműve :
Chomsky - Herman: Az egyetértés gépezet. A tömegmédia politikai gazdaságtana. (L'Harmattan 2016.)
Ebből kell kiindulni, nem az alsós nyelvtankönyvből...

1970 írta...

"A "kommunikációs hazavágás" alapműve :
Chomsky - Herman: Az egyetértés gépezet. A tömegmédia politikai gazdaságtana. (L'Harmattan 2016.)
Ebből kell kiindulni, nem az alsós nyelvtankönyvből..."

Kedves anteus!

Kérlek, magyarázd meg nekem, mi értelme van ennek a kijelentésednek. Mi a haszna annak, ha Chomsky - Herman 2016-os munkájának társadalmi hasznosságát összeveted egy alsó tagozatos nyelvtankönyvével? Véleményem szerint ez egy teljesen értelmetlen kijelentés.

anteus írta...

Kedves 1979!

Ne is törődj vele!
Ez mindössze egy ócska kekeckedés ócska válaszmondata. Ki fog múlni, mint a dinoszauruszok anno.