2014. február 13., csütörtök

FALAZZUK BE A DISZNÓT

Két legyet ütünk egy csapásra, egyrészt fellendítjük a mezőgazdaságot, mely – mint tudjuk – messze kapacitása alatt dolgozik hiszen míg a rendszerváltáskor a tízmillió disznó országa voltunk, mára a sertésállomány hárommillió alá csökkent, mondhatnám, ma már csak a nyugdíjasok fejére esne egy-egy disznó,megoldva ezzel a nyugdíjkassza gondjait -  ha közben nem tértek volna át a sokkal egészségesebb csirke-farhátra.
Namármost, ha a disznót célirányosan és szakszerűen – orral kifelé – befalazzuk, akkor máris megvan a sajátosan magyar energiaforrás, naponta egyszer kell csak megetetni és máris lehet csatlakoztatni a villásdugót, a mezőgazdaság virágzik, indulhat a vasalás!

Mint ezt Orbán óta tudjuk, a sajátosan csavaros magyar észjárásnak nincsen párja, magyarember a jég hátán is megél, csak közben rohadtul fázik, de hát hagyjunk a minket követő generációknak is megoldandó feladatot, ne dolgozzuk ki alóluk az országot.
A dolog Paks kapcsán vált akuttá, mert élve a Mi Büszkeségünk antidemokratikus pofátlankodása által nyújtott lehetőséggel, ismét felbukkantak a Bős-Nagymarosi ügy kapcsán már leszerepelt idióták, akik szerint a hazai áramellátást hihetetlenül egyszerű megoldani, hiszen – mint méregzöld körökben ez köztudott – az áram a konnektorból jön.

Ők aztán a szokott praktikus gondolkodásukkal – töltsünk vizet a Mosoni-Dunába dízelmotoros szivattyúkkal – azonnal leállíttatnák Paksot, de ha nem most, akkor legkésőbb akkor, amikor lejár az üzemideje.
Pató Pál úr sírva fakadna a gyönyörűségtől, ha hallaná a sok ráérős embert, akik szerint ráérünk még ezen meditálni, hiszen van addig még idő.
Van hát, csak az a baj, hogy egy atomerőmű felépítése nem ötperces móka, tíz-tizenöt év is kell ahhoz, hogy tisztességes beruházásnak legyen nevezhető, hatástanulmányokkal, gazdaságossági számításokkal, szakmai vitákkal, esetleg népszavazással.

Ezekből jelenleg semmi nem áll rendelkezésre, jelzem, még a pénz sem, mert azt senki nem tudja, hogy a beruházás finanszírozásához szükséges saját erőt – a vélhetőleg alulbecsült háromezer milliárdból
– 3 000 000 000 000 – húsz százalékra sem tudjuk a forrást megjelölni, de hát a lepényhal meg utoljára, utána már csak egy tengeri élőlény marad nekünk, a szarokrája.

De a probléma valós, a paksi blokkoknak 2037- ben le kell állniuk, addigra készen kell lenni az azokat kiváltó új energiatermelő berendezéseknek, működjenek azok akár atommal, akár a tehenek klímaromboló hatású bélgázaival – mindegy.
Végeztem egy kis közvéleménykutatást, ami reprezentatívnak ugyan nem minősíthető, hiszen csak 346 ember mondott véleményt, de még így is érdekes lehet, hiszen valamiféle képet ad a közgondolkodásról az energiatermeléssel kapcsolatban.
A kérdés az volt, hogy mivel termeljünk áramot?
A válaszolók szerint:
 
ATOMMAL - PAKS
   45 (13%)
 
VÍZZEL - NAGYMAROS
  120 (34%)
 
SZÉLLEL - KISALFÖLD
  88 (25%)
 
SZALMÁVAL - BÁRHOL
  6 (1%)
 
OLAJJAL - BÁRHOL
  2 (0%)
GÁZZAL - BÁRHOL
  5 (1%)
 
SZÉNNEL - MÁNY
  3 (0%)
KERÉKPÁRDINAMÓVAL
  77 (22%)










Ami engem ebben meglepett, az a magyar nép hajlandósága a tanulásra.
A vízenergia első helye azt is bizonyíthatja, hogy ez a hihetetlenül tiszta, megújuló energiaforrás végre elfoglalhatta az őt megillető helyet a közgondolkodásban, az idő elmosta az ökoboszi és társai idiótaságait, megokosodtunk valamelyest.

Úgyhogy van mit vizsgálnunk, - a napenergia meg a geotermikus energia felhasználását még ki is felejtettem a felsorolásból.
A feladat elsősorban a szakemberekre vár, nekik kell aztán majd eloszlatni a lakosság félelmeit, nekik kell tisztességesen és őszintén elmagyarázni a kockázatokat, még mielőtt Wittner Mária gondolkodásmódja – ez nem tartozik a népre – teljesen eluralkodna.

Egyet nem lenne szabad tennünk: a homokba dugni a fejünket, hiszen a mi életünkről van szó.
Nem kell előre állást foglalni senkinek, először vizsgálják meg a szakemberek a kérdést, az egyes energiatermelési módok mellett és ellen szóló érveket, és tárják az állampolgárok elé.
Lehet, hogy a megoldás a napenergiából áramot termelő tetőcserepekben rejlik – magyar találmány – lehet, hogy Nagymarosnál van eltemetve, de lehetséges valamiféle épkézláb mix is, ehhez azonban első lépésként tudni kell, hogy hozzávetőleg mekkora kapacitásra lesz szükségünk 2030 után.

Ha lehet, ezt ne Viktor becsülje meg, mert ő a világ leigázásához szükséges árammennyiséget is kalkulálni fogja, - kissé gigantomán a pasas.
Aztán majd hálás utódaink ülnek a víztározók partján, nézegetik a méltóságteljesen úszkáló libákat és magukban talán megdicsérnek minket – hej, a nagypapának mennyi rengetegsok esze volt!

:O)))

9 megjegyzés:

pleinair írta...

Én azt az energiát sajnálom pocsékba, vagy kárba menni, ami orbánban és híveiben termelődik. Ezt a kiapadhatatlan, megújuló forrást kellene hasznosítás irányába terelni. Vityát az említett disznó módjára kellene befalazni, és hozzá kötni(sorosan, vagy párhuzamosan) maffiózó haverjait és békemenetes híveit. Így egycsapásra kiiktatnánk a környezetszennyezést is.
Ezzel az energiával még a bugyikat is kivasalnám, pedig azokat nem szoktam.

asta írta...

Plenair! Ez a legjobb ötlet eddig. Szabadalmaztatni lehene: A gyűlölet hatalmas energiákat von el. Legalább hasznosulna és előnye, hogy kifogyhatatlan:)

Pupu: Pedig idő kellene. Nincs döntési kényszer. Ez nem Pató Pálság, hanem a józan ész. Még 15 évvel számolva is lenne legalább 5 évünk a vitákra, meg a körbe nézésre, hogyan lehetne ezt komplexen megoldani. Alternatívákat keresni és figyelni a technológiai fejlődést, amelyben még 5 év is nagy idő. Sokféle véleményt hallottam már. A népszavazás pedig azért kellene, hogy a megfelelően tájékoztatott állampolgárok el tudják dönteni, mekkora kockázatot hajlandók bevállalni. A mostani elhamarkodott döntés életveszélyes.

Névtelen írta...

Senki nem meri elmondani, hogy Bős meg nem épülte miatt mennyi kártérítést fizetünk a "sógoroknak"

magyarmagyar írta...

Kedves Pupu! igazad van, de nem árt kicsit árnyalni a képet. Az atomenergia kapcsán mindenki csak azon lelkendezik, hogy milyen olcsó meg minden, az alapvető energetikai problémáról meg senki nem beszél.
Az atomerőmű statikus teljesítményt produkál, jórészt szabályozhatatlanul. Magyarul: nem lehet egy mozdulattal "takarékra" csavarni, mint otthon a gázlángot! A termelt energiát el "kell" használni,különben felrobban az egész. Persze lehet vészleállást csinálni, csakhogy egy ilyen akció után az újraindítás hónapokba és nagyon sok forintba kerül.
Ezért kellett volna már a renszerváltáskor a Bős-Nagymaros duzasztó. A már akkor tervezett paksi bővítésnek ez lett volna az akkumulátora. Szivattyús-gravitációs energiatároló. Ugyanez a fő gond a napelemes áramtermeléssel. Ha süt a nap, az energia termelődik, ha kell ha nem. Akkora felületeket meg leárnyékolni ugye nem lehet. A szélerőművek lapátjai vitorlába állíthatók, és leállnak. Az újraindítás automatikusan, akár félóra alatt is megy. A vízierőművek szintén hamar mellékágra állíthatók és viszonylag gyorsan újraindíthatók.
Egyszóval vegyes termelésű, nagy kiterjedésű, egymással együttműködő erőműrendszerekre van szükség. Ezen belül megfelelő arányban kell lennie statikus teljesítménynek és csúcsidőben gyorsan beléptethető energiatermelőknek. Paks jelenleg az ország villamosenergiaigényének a 40%-át adja. Ha ehhez még hozzájön a többi, akkor hová tesszük a felesleget? Ki tudja azt előre hogy 20-30 év múlva mennyi lesz az energiaigény? Mi lesz, ha jelentősen tért nyernek az energiatakarékos technológiák? Sok-sok kérdés, amit szakértőknek kellene alaposan átrágni! Ehhez képest? Hasraütéses alapon rábólintani valamire, amiről fogalmunk sincs, egyszerűen bűnös felelőtlenség!

Végezetül egy link, ajánlom becses figyelmedbe. És csak egy szerény kérdés ezzel kapcsolatban: - Nem lenne érdemes megvárni az ezzel a technológiával járó tapasztalatokat? 10-15 évig még várhatnánk.

http://index.hu/tudomany/2011/11/03/a_torium_oldhatja_meg_a_vilag_energiaproblemait/

terlasz írta...

Paksnak igen is meg kell épülnie! Igaz, az ország bele fog dögleni a terheibe, de megéri, mert az Orbán-család több-száz évig jól él majd az oroszoktól kapott "jutalékából".

Névtelen írta...

Minden energiatermelésnek vannak előnyei, hátrányai. Ezeket kéne a szakembereknek összevetni. Nem akarnám itt kifejteni mindezt, de jelen pillanatban nincs égető szükség arra, hogy rohamtempóban álljunk neki Paksnak. Itt alighanem egy gigamutyi van kibontakozóban. A Mi Fényességünk sutyiban leckét vehetett valahol az atomenergia békés felhasználásáról, aztán olyan nagyon megtetszett, hogy eldöntötte,, neki ilyen kell. Mozgósította a nyaloncokat, a Lajosgép Zrt pedig máris tárgyalásokat folytathat kedvenc cégeivel (Strabag, Swietelsky) konzorcium ügyben. Itt aztán lehet kaszálni az előre nem tervezhető dolgokon. Holtbiztos, hogy jócskán megfogja haladni a tényleges költség a tervezettet. Az már csak egy pénzügyi művelet, hogy a pénzek egy része offshore cégeknél landolhasson az óceánon túlra, helyzetbe hozva a belterjes magyar milliárdosok körét és személyesen a Kedves Vezető pereputtyát.

Üdvözlettel: Attila

útkaparó írta...

Névtelen 15:32
Nem bizony, mert kitörne a parasztgyalázat. A sógorok olyan szerződést kötöttek, hogy abból nem lehetett "csak úgy" kibújni, mint a szlovákokkal kötöttből. Najá, ők nem testvéri népek voltak, hanem kőkemény kapitálisták.

magyarmagyar 16:57
Írod "Szivattyús-gravitációs energiatároló". Hát, bizony, a Bős-Nagymarosi vízerőmű-rendszer a Prédikálószéki szivattyús energiatározóval lett volna teljes, na de a tuggyukkik elintézték, hogy semmi se legyen belőle/belőlük.

Érdekes (számomra), hogy a vízlépcső ellenesség mára mintha csitult volna, vagy ne vonjak le messzemenő következtetéseket a szavazás eredményéből?

Ha szabad egy mellékes de szerintem fontos megjegyzést tenni: Dr. Mistéth Endre professzor mondta egykor, hogy víziló van, de vízierőmű nincsen, ahogyan nincsen sem széni erőmű, sem atomi erőmű. A vízenergiát használó erőmű az vízerőmű.

Névtelen írta...

Nem csak a pénzre, az energiára is igaz. Az is haszon, amit nem dobálunk ki az ablakon. Ha nem pazarlunk. Az energia hatékonyság növelésében is óriási tartalékok vannak. De ha csökken a népesség és minden területen csökken az energia felhasználás, akkor biztos hogy kell Paks 2? Különösen Csernobil és Fukosima után?

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Jut eszembe, hogy már 500 ezren dolgoznak külföldön !
Ha ez így halad, akkor minek nekünk ide energia, hiszen mindenki kint fog dolgozni !
Ami az itthon maradottaknak kell, azt aggregáttal is megoldhatjuk !

A multik meg termeljenek maguknak, ők akartak idejönni !

Üdv sphagin