2014. november 24., hétfő

BREHM: A CIVIL

Mottó: Három vak kismacskát sodor az ár. Hangosan nyervákolnak: mi pisiltük a folyót!

Ha civilre akarsz szert tenni, ma rendkívül könnyen megteheted.
Kinyitod az ablakot, eldobsz egy féltéglát és aki felordít, az civil, vagy civil volt, egyéni szerencsétől függően.
A civilek között megkülönböztethetünk hím és nőivarú egyedeket, utóbbiak emlősök, míg előbbiek szakállasok, de mindkettőre vonatkozik, hogy rendkívül nagy a szájuk.
A civil részben szűznemzéssel, részben kinevezéssel szaporodik, egyedei között vannak egészen speciális példányok is, úgymint kivetkőzött aktivisták, pártpolitikusok gyermekei és vodkánérlelt specimenek egyaránt.
A kinevezéssel létrejött példányok további civileket neveznek ki, melynek következtében mértani haladvány szerint szaporodnak.

A tudomány mai állása szerint még nem sikerült megállapítani, hogy ki volt az első kinevező, bizonyos elméletek szerint az első civilek kinevezését labdapattogás hangja kísérte, ma erre már nincs szükség, hiszen elértek egy kritikus tömeget, mely önfenntartóvá tette a fajt.
A civil élőhelye jelenleg Kelet-Európa, ahol a primitív politikai környezet és a társadalmak szomorú állapota úgy kedvez terjedésének, mint az ebola terjedésének Afrika, csak míg utóbbi ellen van már gyógyszer, a civilesedés ellen még nincs, ugyanis divatbetegség.
Aki ma trendi akar lenni, az civil.

A civil kisebb csoportokba tömörül, e csoportok keresnek egy bárhonnan-akárhová tartó nyájat, majd a kiválasztott egyed elé ugorva beléakasztják rágóikat, és nem eresztik.
Ha jellemezni szeretnénk őket, akkor talán úgy határozhatnánk meg alaptulajdonságukat, hogy olyanok, mint kutyán a bolha, mely az eb hátán ülve hatalmas hangerővel hirdeti, hogy ő ott a mozdonyvezető.
A szerénységet hírből sem ismerik, dilemmáik nincsenek, csak kategorikus kijelentésekben kommunikálnak.
Sztálin belesápadna az irigységbe, ha látná csalhatatlanságukat, Robespierre zokogna saját gyengeségén, de hát ez nem is csoda – egyikük sem volt civil soha.

A civil pártpolitikussal – elsősorban demokrata pártpolitikussal - táplálkozik, ha bárhol meglát egyet, azonnal beleharap, míg a jobboldali pártpolitikusok fogyasztását többnyire elmellőzi.
Zöldségeket nem fogyaszt, hanem beszél.
Áldozatai előtt rituális táncot jár, melynek során fenyegetőzik, és a politikusokat szidalmazza, mely tevékenysége az egyszerű és a még annál is egyszerűbb népek körében felettébb népszerűvé teszi.
Ha a „hatalom” szót hallja, pavlovi reflexként bőséges nyálelválasztást produkál - nem az indulattól, de a vágytól, - ezért gyakran köpköd, de a szélirányra mindig odafigyel.
Hangja valahol a bölömbika és a sakálkutya között helyezkedik el, ellenfeleit artikulálatlan üvöltésével iparkodik megfélemlíteni.
Nagyon bátor, egészen addig, míg nem kockáztat semmit, potenciális áldozataival kegyetlenül harcol.

Alaptevékenységei közé tartozik az úgynevezett gyurcsányozás, melyet fáradhatatlanul folytat, nem hagyva ki egyetlen lehetőséget sem áldozata támadására, ha valaki megkérdezné tőle, hogy miért e hév, hát válaszolni nemigen tudna, pedig lózungokból bőségesen megfelelő készlettel rendelkezik.
Ha az áldozat szól egy-két szót amellett, hogy a civilnek is helye van a nap alatt, akkor azonnal hörög, köp, szellent és visszautasít, őt egy gyurcsány ne dicsérje.
Ha ellenben a hatalom azt mondja, hogy a civil kedves teremtmény, mert éppen olyan, mint mi voltunk – ami valószínűleg igaz is, és ebben benne van a szép jövő ígérete úgyszintén – és ha kicsit csiszol a modorán, akkor lehet majd tárgyalniuk egymással, akkor célirányosan hallgat.

A civilnek egyetlen büszkesége van, nevezetesen, hogy nem pártpolitikus, ami kétségkívül erkölcsi magasabbrendűséget biztosít számára, merthogy szerinte a politikus mind tisztességtelen és lop, míg a civil szintúgy, csak a lépték és a lehetőség különbözik.
E tekintetben a falu legrandább lányával van egy kategóriában, aki büszke arra a szüzességre, mely ezidáig veszélyben még soha nem forgott, pedig már kitette közszemlére is, mellé tett egy botot, de azzal se piszkálta meg senki.
Csupa-csupa ilyen erkölcsi példakép alkotta hajdan a jelenlegi kormánypártot is, csak akkor a hívószó nem a civil volt, hanem a romlatlan fiatal.
A fiatalok menet közben megöregedtek, a romlatlanok megromlottak, a civilek pedig pártpolitikai érdekeket szolgálnak, tán szándékukon kívül, habár ebben nem vagyok annyira biztos.

De abban annál inkább, hogy a demokratikus pártok és a tisztességes politikusok hibát követnek el, mikor nem kergetik bottal el, még a környékükről is őket, mert pofátlan, agresszív és küldetéstudatos jószágból van már elég a környéken, másrészt meg a meghunyászkodás azt a benyomást kelti, hogy akár még igazuk is lehet.
Nincs igazuk, mert előítéletesek, agresszívak és éppoly udvariatlan, tudatlan bunkók, mint a kormánypárt prominensei.
Az, hogy vannak köztük fiatalok: nem érdem, hanem állapot, ez csak azt támasztja alá, hogy egyéb negatívumaik mellett még tapasztalatlanok is.
Azt kell nézni, hogy mi a hozadéka a viselkedésüknek, mert ezidáig csak annyi, hogy tovább cincálták az amúgy is már régen atomjaira hullott társadalmat.
Észhez kaphatnának – és ájult csodaváróik is, akik számára most sem jött el a Messiás…

:O)))

65 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem kell csodálkozni a tüntetéseket szervezők Gyurcsány ellenes kirohanásán, hiszen pl. a netadó ellen szervező Gulyás Balázs családja MSZP kötődésű, és mint ilyen, mélyen anti-Gyurcsányista! Csak ennyire "függetlenek" a civilek a pártoktól. Már most hazugság van, mi lesz később?

Geza írta...

Haat hosszan meltanyolhatnam ezt a posztot is, de nem teszem, mert nem szukseges, eleg, ha mindtobben olvassak.

Az biztos, hogy GYF ATV-beli beszelgeteset megnezve igen jolesett olyan gondolatokkal talakozni, amely kifejezi azt a felhaborodast amit akkor erzek, mikor ezeket a tehetsegtelen szonok figurakat meg x-Facebook akarmilyen szovivojet hallom. Ezektol en mar majdnem annyira hanyok, mint a fidesztol. Mi jogon pofaznak ezek abba bele, hogy en, Te vagy akarki [vagyis szabad egyenek, akik esetleg - csak ugy hipotetikusan - mind mas-mas partnak a tagjai] esetleg dicseretunkkel illessek a megmozdulasokat, es halvanyan utaljunk az altaluk racionalisan kovetheto jovobeli esemenysorozatokra, amely talan tenyleg elvezetne egy beekees atmenethez.
Szinte mar szanalmas, ahogy szelid, a demokratikus ellenzekhez tartozo politikusaink feelve erintik a temat, igyekezven az esemenyekre valo "ratelepules" leghalvanyabb latszatat is elkerulni. En nem tudom, hogy fog ez az egesz tovabb folytatodni (mondjuk a csendes kihalas a legvaloszinubb), de igazan nem varhato tobb attol a tarsadalomtol, amely eddig elnezte, hogy a primitiv populizmus teljesen szetzilalja a rendszert es egy idiota vezesse az orszagot.

Kapat írta...

Mindazt, amit leírtál PuPu, sokan hasonlóan látjuk. De nem túl népszerű dolog szóvátenni, mert csak értetlenséggel találkozunk. Pedig ez nem generációs probléma. Nem a fiatalokkal van bajunk, sőt, hiányoltuk Őket, a megszólalásaikat, köztudott igazságérzetüket. Bántó volt a kívülállóságuk, hallgatásuk, amikor nap-nap után, évek óta láthatták, hogyan teszi tönkre az országot Orbán és kormánya.
Ennek a kormánynak rettenetes regnálását csak együtt lehet megszüntetni. A károk már így is óriásiak! Megélhetési és erkölcsi szempontból egyaránt.
Ennek megállítása kellene hogy legyen az elsődleges szempont.
Azt hiszem, Orbán akkor kezd félni, ha a fiatalok mozdulnak. Láttuk ezt az egyetemisták esetében is. Sajnos hamar kiegyeztek a megosztott fiatalok csoportjával, mert Ők sem voltak egységesek, következetesek. Hittek Orbánnak?
Orbán csak ragyogóan alkalmazza sz "oszd meg és uralkodj" elvet, gátlástalanságának ez ad szilárd alapot. Mi meg hagyjuk! Kedves kommentelő társaim megbántódtak, amikor bírkáknak neveztem a nem szavazókat. Milyen jelzőt lehet alkalmazni amkor a megszerzett jogainkat ellenállás nélkül veszik el tőlünk, megsértve emberi mivoltunkat is.
Civilek, ez egy gyűjtőfogalom. Ebben a helyzetben miért gondolkodjunk külön érdekek mentén? Itt már minden társadalmi réteg jogai sérültek. Miért nem lehet ezek mentén keresni a legfontosabb tennivalót, a bajok felelőtlen, önző, diktatórikus rendszerét létrehozóinak, életbentartóinak elzavarását?
Azután lehetne a sokszínűséget, a különböző elveket megmutatni, érvényre juttatni.
Sok érdeket kell képviselni, összehangolni. Most nem a különbözőségek kihangsúlyozásának, egymás lejáratásának van itt az ideje.
Félre kell tenni az egyéni ambíciókat, azok is érvényesülhetnek majd.
Önsorsrontók vagyuk, ha ezt nem ismerjük fel.
Orbán mindig azzal érvel, hogy bírja a választók bizalmát, ezt jelzi a 2/3. Pedig tudjuk, hogy ez az ország nagyon kis hányadát jelenti.
Akkor mik is vagyunk, kedves honfitársaim??!
A "civilek érzékenysége" nem indokolt.
Mindenki tiszteli a jobbító szándékú szembehelyezkedésüket ezzel a kíméletlen, embertelen társasággal. Hiszen ott vagyunk velük, értük és mindannyiunkért az elvett jogainkért!

Repeti írta...

Kedves Hello,Kibic37 és Pleinair!
Sok igazság van abban, amit a BL cikk elolvasása kspcsán írtatok.Köszönet érte.
Magam csak annyit fűztem a linkhez, hogy kemény, kutya kemény írás, amit el kell olvasni. Köszönöm, hogy megtettétek, úgymond a "kedvemért". Megtisztelő. De őt azért olvassátok, amit ír. Mert ha nem is értünk sok mindenben egyet vele, attól még olvasni kell, s amit ír, végig kell gondolni.
Azt írjátok, ő már kizárt volna a blogjáról. Talán emlékeztek rá, hogy bizony ki is zárt. Igaz, nem csak ő, hanem a Gy blogról is kizártak. Persze tudom, hogy nem a blog névadója, hanem a kapitánya, aki most a gojmotorosok brüsszeli idegenvezetője.
Igazatok van. Baromi sértő a modora BL-nek. Emiatt sokan nem is olvassák. Haragszanak rá, mint a mesebeli mostoha a tükrére. Azért meg pláne haragszanak rá, mert nem őket mutatja a legszebbnek, legokosabbnak. Sőt!
Attól még a kérdései fontos, megválaszolandó kérdések maradnak. Attól még állításainak egy része telitalálat.
A mögöttünk levő elvesztett választásokkal tényleg legitimáltuk ovi rendszerét.
Hogyan is kezdődött OVI hatalma? Úgy, ahogy BL is mondja: megválasztották, majd letette az esküt az Alkotmányra, majd eltette a lába alól az alkotmányos rendet. Nem így volt? Nincs igaza BL-nek, hogy már ezen a ponton le kellett volna tartóztatni?
Nincs-e igaza abban is, hogy ma néhány elvesztett, s csak OVI diktatúráját legitimáló választás után gyökeresen más a helyzet. Amiből békés úton, bármennyire is valamennyien ezt szeretnénk, már egyre inkább nem lehet kikeveredni. BL-nek igaza van, aki ma, holnap OVI ellen fellép, az tákolmány ellenes cselekedetet hajt végre, s szembe fogja találni magát nemcsak a TEK-kel. OVI nem lesz szívbajos, ismerhetitek. Nem véletlenül ígért több mint 30 százalékos béremelést a rendvédelmiseknek...
Sokan képzeli közülünk azt, hogy a mostani tüntetések békésen el fognak vezetni Orbán bukásához. BL nem hisz ebben. Lehet rá miatta haragudni.
Sértő persze, hogy verembe esett áldozatnak nevez bennünket. Persze, hogy fáj, amit ír. De mi voltunk azok,akik nem tudtuk megakadályozni OVI Alkotmány ellenes puccsát.
Mi betonoztuk be Orbánt, mi legitimálták a rendszerét, mi semmisítették meg a rendszerrel való igazi szembenállás minden esélyét. Mi mentünk a kollaboráns álellenzéki pártok hazugságai után, mi voltunk azok, akik az „összefogásról” beszéltek, „győzelemről” vizionáltak, és ma sem jut eszünkbe, hogy hazudtunk, hazudtak nekünk. Hazudtunk maguknak és másoknak, és nem vettünk tudomást arról, hogy amit az ember vet, azt is fogja aratni. Nem vagyunk tehát vétlenek. Lehet miatta BL-re haragudni.
Bizony el kellene kergetni azokat a politikusainkat, akik lefeküdtek Orbánnak, akik legitimálták Orbánt, akik térdet hajtottak a diktatúra előtt, s most nem tetszik nekik, hogy oda kerültek, ahova valók (gondoljatok csak az Sz betűsökre!). Oda jutottunk, amire előre figyelmeztett mások mellett BL is bennünket.
Szembe kellene néznei a tévedéseinkkel és a saját felelősségükkel.
Nem könnyű persze megbékélni azzal, amit BL ír: "...a csapda mélyén rángatózó áldozat nem győzi le az orvvadászt. Öncsalásban él, aki az Orbán-rendszer korai végét várja ettől. Az Orbán-rendszert meg lehetett volna dönteni, még a csaló hazug választásokon való részvétel után is felkínált a sors több lehetőséget erre, de ezeket rendre elutasította a magát ellenzéknek hazudó díszes társaság. Már nincsenek leágazások, nincsenek menekülő útvonalak, az események megállíthatatlanul haladnak a vég felé. Ez már egyirányú utcává változott. Ennek forgatókönyve pedig az, hogy a verembe került áldozatok egy idő után fellázadnak, felordítanak a riadalomtól, amikor fájni kezd a seb, amikor megértik, hogy innen tényleg nincs menekvés, és tesznek egy kísérletet arra, hogy kitörjenek a csapdából. Ekkor azonban ők már az Orbán-féle alkotmányos rend megdöntésére tesznek kísérletet. Mivel Orbán és társai államcsínye felett szemet hunytak, mostantól ők számítanak majd bűnözőnek. Ezért Orbán vérbe fojtja a felkelésüket és megtorolja a lázadást."

kakaós csiga és túrós táska írta...

Eszembe jut egy régi történet, ahol a pszichológia tanárnőnket faggattuk a jó házasságról - huszonévesen.
Őszintén elmondta, hogy az első férje gyönyörű volt, a másodiknak az apaságot találták ki, a harmadik egy komoly tudósember lett és a negyedikben találta meg a valódi férjét.
Úgy élte meg, hogy az első házasságában nem volt közös szellemi életük, a másodikban nem volt igazi (házas)társa, a harmadikban csak a férjének fordította a legkülönfélébb szakcikkeket és végül a negyedikben talált valamiféle közös életteret a saját 2 + hozott 2 gyerekkel, akkor már negyven éves elmúlt. Szép is volt és okos is. A párválasztás sem könnyű, meg ami a párválasztás után következik...

Szerintem eddig a pártszüzek választottak civilszüzeket, most a szűz civilek szeretnének szűz pártot választani.
Szóval a pártválasztás sem könnyű, pláne ami a párt választása után következik...
Drukkoljunk annak, hogy a megfelelők egymásra találjanak és aztán egymáséi lehessenek :-)))
Szerintem sem botra, sem kukkerre nincs szükség.
Szép lesz azt átélni - ha megérjük...

nemóvatos írta...

Miután a hatalom elérte, hogy van "zsidózás", "cigányozás", "buzizás", "zemberezés"... után már "megélhetésizés", "fiatalozás", "idősözés", immár megjelenhet a "civilezés".
És majd jön a "tömegezés" meg a "népezés" és a kezdetben jó szándékú és jó érzésű lakosság egymásnak esik?
Ahelyett hogy....?

talalom írta...

Évek óta mondom, írom (itt is többször) lényegében ezt, csak kevésbé élvezetes stílusban, és éppen a másik végéről közelítve a problémát.
Onnan, hogy a "sose voltam párt tagja" nem azt jelenti, hogy "tiszta" vagy, hanem azt, hogy gőzöd nincs, hogyan működik a többpárti demokrácia, és egy idióta vagy. Idiótának azt hívták az athéni demokráciában, aki szabad ember létére sem törődött a köz ügyeivel, vagyis nem politizált.
Mellékszál: hova tűnt kibic, plenair hsz-e? Sose voltak trágárok, sértők, legfeljebb nem értettünk egyet egyben, másban. BL-ről nem szívesen beszélek. Csak annyit: a dühe egyre inkább elveszi a tisztánlátását.

Frank írta...

Engem is bosszant, hogy a civilek nem győzik minden adandó alkalommal kijelenteni, hogy ők teljesen függetlenek a pártoktól, s a pártok maradjanak távol az ő tüntetéseiktől.
Úgy tudom, és ez így is van, hogy a pártok tagjai is civilek, nem hordanak uniformist, van közöttük munkás, alkalmazott, diák, munkanélküli, meg mindenféle, éppúgy, mint a magukat büszkén civilnek valló tömegnél.
Miért ne jelenhetne meg egyszerű résztvevőként egy ilyen tüntetésen Gyurcsány Ferenc, vagy más, demokratikus elveket valló politikus?
Én még azt sem tartanám borzalmasnak, ha ott lehetne látni pártra vonatkozó szimbólumot. Ha a tüntetés céljával egyetért az a párt, akkor miért ne? Azt meg természetesnek veszem, hogy ilyen rendezvényen szónokként ne szerepeljen párt-tisztségviselő.

pleinair írta...

Repeti, én már túl vagyok a Bartus-korszakon, inkább a realitások szűk mezsgyéjén kullogok Pupuval egyirányba.
Mert a valóságtól elszakadt BL folyamatos ostorocsapásai csak arra való, hogy felkorbácsolják a gyűlöletet, és az indulatokat önveszélyes irányba terelje.

Én Pupu indulatával értek egyet.
Elszomorít az ifjoncok ostobasága, tudatlansága és az, hogy zavaros céljaikkal a fidesz érdekeit szolgálják.
De ennél is jobban dühít, hogy a demokratikusnak mondott pártok b@szarnak tőlök, kussolnak, megalázkodnak előttük, és még a maradék aktívitásukat is visszafogva, pálya szélére szorultan hallgatnak. És undorít a kis nagyhangú "civilek" buksijának elnéző simogatása is.

PuPu írta...

Hát, itt nem is tudom, hogy mikor moderáltam utoljára, akkor sem értelmes emberek hozzászólásait, kizárólag csak nyilasokat meg nácikat.
Ha kibic, plenair hozzászóltak, akkor az itt is van, hacsak ők maguk nem távolították el...
Ez itt kérem egy demokratikus karám, ahol szólásszabadság van!
:O)))

Névtelen írta...

Tele van a tököm az ún. "civilekkel" Ugatni könnyű, megcsinálni nehéz.
Előbb -utóbb úgyis szükség lesz vezetőkre.Remélem nem a juhász péter szerű vagy a pódiumon elfúló kappanhangon rikácsoló önjelőlt faszfejekből leszünk kénytelenek választani.....

asta írta...

Látom PuPu, nagyon berágtál a "civilekre"...:)) pedig te is civil vagy, meg én is civil vagyok, meg az ide írogatók is civilek.

Attól, hogy valakit foglalkoztatnak a közügyek, ha valaki esetleg még részt is vesz egy párt munkájában, vagy egy tüntetés szervezésében, párttag, vagy tagja valamilyen civil szervezetnek stb., az mind civil.

Aki nem civil, az a politikával professzionális módon, azaz pénzért, fizetésért dolgozó egyed.

Csak gondoltam, egy ilyen ( bár nagyon szellemes kirohanás után) illik tisztázni a civil fogalmát. Ilyen értelemben magadról is írtál:)

A civil pedig ennek megfelelően nagyon sokféle. Van politikával is foglalkozó civil, meg van, akit nem érdekel a politika. Van aki passzív és van, aki aktív.

Namármost, ha a fentieket elfogadva nézzük a dolgokat, és értelmezzük a történéseket, akkor kimondhatjuk, hogy a civil tüntetéseken a politikát pénzért művelő, konkrét, mai politikusok elutasításáról van szó. Ami ebben sérelmezhető mindössze az a néhány kétségtelenül létező politikus sérelme, akik a munkájukat valóban az ügy iránti alázattal művelték.

Akkor most tedd a szívedre a kezed és mondd meg: hány ilyet találsz az utóbbi évek felhozatalából? Megsúgom: elég lesz az egy kezeden levő ujjak száma, talán még sok is. Aki lett volna, az sürgősen elhagyta a pályát, mert volt benne annyi gerinc és erkölcsi érzék.... vagy felfalták a hiénák.
A probléma valójában több rétegű: egyrészt a rendszerváltó elit elutasítása ( egyesek tekintetében ez valóban igazságtalan), másrészt generációs probléma is. A fiatalok útkeresése.
A rendszerváltó elit nagy része a konc ( hatalmi, politikai,anyagi) szerzéssel volt elfoglalva. Ez csúcsosodott ki az utóbbi 10 évben. A fiatalok pedig gyakorlatilag csak ezt látták, hát nem kell csodálkozni az elutasításon. Hogy aztán később, szembesülve a valósággal ki mennyire fog ráérezni a hatalom jellemrontó ízére, nem lehet tudni.

Egy biztos, az ilyen forrongásokra szükség van ahhoz, hogy a dolgok letisztuljanak és egy magasabb szintre léphessünk.
A mai elutasítás ellen nem könnyű tenni, de nem lehetetlen. Ennek egyetlen módja van: pozitív példákkal meggyőzés.

Egy civil mozgalomból kialakulhat később egy választható párt is, a meglevők pedig újra megmérettetnek érdemük szerint. Lehet ezért harcolni.
Mivel, ahogy látom itt sokan vannak Gy. hívők, azoknak mondom: még mindig nem hallottam egyetlen elemzést sem arról, amely megpróbálta volna reálisan bemutatni azt a szituációt, amelyben Gy. szerepet játszott.. pedig lennének érvek, amelyekkel a ráragasztott, mára levakarhatatlannak látszó vádakat le lehetne venni.. De senki nem teszi meg, így Gy. szinte magányos harcossá vált. Az új szereplők színre lépésével megnövekedett a konkurencia ez igaz, de adott a lehetőség is, hogy a jól dolgozó régi pártok, már amelyik képes megérteni a feladatát, részt vegyenek az újonnan alakuló ellenzékben.

Ezért újra csak türelemre és nagyobb empátiára intenék mindenkit. Lehet abbahagyni az acsarkodást, ami taszító.

asta írta...

Repetinek:

Most én sem értek egyet Bartus írásaival kapcsolatban. Ez az ember túlfűtött, mániás, aki tetejében kívülről veri más faxával a csalánt.:)
Számomra Bayer ellenpólusa..nem lehet komolyan venni, annyi határt lépett már túl.

Kibic37 írta...


talalom-nak:
itt vagyunk az előző poszt végén. Repeti arra hivatkozott :)

Ha már előkerült a téma, PuPunak köszönet, hogy nem vágott még ki bennünket mint a macskát, amiért szétoffoljuk a fórumát. De azt hiszem közérdekű témáról van szó, és tágabb értelemben bele tartozik az aktuális anyagba.

Szóval BL! Szvsz legveszedelmesebbek a féligazságok, mert szellemileg elég macerás megkülönböztetni a tiszta búzát az ocsútól. Nem a Repeti által beidézett mondatokkal van bajom, hanem a kiinduló premisszákkal. Olyan peremfeltételeket képzel BL a gondolatai megvalósításához, amelyek a valóságban nem léteznek. De lélegzetelállító logikával tudja felépíteni az ingoványra telepített mondanivalóját. A bojkott elméletéből csak az ahhoz nélkülözhetetlen társadalom hiányzik. A többi stimmel.

kakaós csiga és túrós táska írta...

Frank 9:14
Lehet, hogy azért határolódnak el a civilek a pártoktól, mert a pártoknak átláthatatlan a működésük (nem csak pénzügyileg).
Valakinek van kedve ezt megfejtegetni, valakiknek nincs kedvük ezzel foglalkozni.
Nem hiszem, hogy bármiféle szapulással előbbre lehet jutni, inkább az útkereséssel és a párbeszéd lehetőségeinek keresésével kéne foglalkozni.
Átláthatóan...

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Teljesen egyetértek veled.

Az én véleményem az, hogy az összes politikusok elleni hangulatkeltéssel, csak a jelenleg regnálók járnak jól.
Az összemosásnak a célja nem lehet más, mint a jelenlegi rezsim felelősségének az elkenése és a hibáik kisebbítése.

Egyszerűen nonszensz összehasonlítani és egy kalap alá venni a politikusokat.

Ennyi erővel már a fiatalokat is egy kalap alá lehetne venni, mondjuk úgy, hogy a hőbörgők gyülekezete.

Az is feldühít, amikor azt hallom, hogy Gyurcsányt azért kell félreállítani, mert őt a FIDESZ már lekaraktergyilkolta.
Mondják ezt olyanok, akik egyébként elismerik a kvalitását.

Ha elismerik, akkor miért nem állnak ki mellette ?
Azért mert valakit besároztak, azt úgy is kell hagyni ?

Közben a térdéig se érnek fel azok, akik annyira sajnálkoznak ezen.
Inkább a féltékenységet látom megjelenni, amikor meghallják Gyurcsány beszédét.
Savanyú a szöllö és még az is fáj, hogy miért nem nekik jut eszükbe egy egy ötlet, ami tőle származik.

Tetszik a megoldási javaslatod és egyetértek azzal, hogy el kell zavarni a tisztességes politikusoknak és a demokratáknak még a környékükről is az ilyeneket.
Aki kirekeszt, ráadásul féloldalasan, az nem építheti a demokráciát és csak a regnálókat segítheti.

Kilóg a lóláb, nem is kicsit !

macmac írta...

Tökéletesen egyetértek PuPu-val. A teljes 25 év egy kalap alá vétele, minden eddigi történés elutasítása egyértelműen a jelenleg regnálók érdeke. Ha a "civilek" ténylegesen eredményt akarnak elérni, nemcsak önmagukat mutogatni, akkor elemezzék ki az elmúlt 25 évet: mutassanak rá a hibákra, de ne feledjék az eredményeket sem. Nincs nép, amely kidobhatna a történelméből 25 évet büntetlenül.
A Gyurcsányozás, Bajnaizás pedig azt jelenti, hogy bennük él és hat a FIDESZ lejárató kampánya. Nem észérveket mondanak, hogy Gyurcsány vagy Bajnai itt vagy ott rontotta el, hanem érzelmi alapon kritizálnak. Így nem lehet sehová sem eljutni, csak a kifulladáshoz.

Kibic37 írta...


Ebben az országban mintha mindenki csak a zavarosban akarna halászni. Nem véletlenül volt PuPunak Milla-feelingje, ahol ugye tudjuk, hogy eljött a Messiás, majd távozott...De azért egy-kettőnek sikerült négy évre nyugodt megélhetést biztosító képviselői mandátumhoz jutnia.
Vagy tekintsük Orbán ama kijelentését, amikor arról beszél, hogy neki nem az előző 40 évvel volt baja, hanem azokkal, akik csinálták. Akár így is fogalmazhatott volna: "Nekem nem a Kádár korszakkal volt bajom, hanem azzal, hogy nem én voltam a Kádár."

Hasonló mozgató rugókat vélek felfedezni a háttérben a mostani mozgalmak mögött is. Nem azok tolonganak a tüntetések színpadán, akiknek gondot jelent a másnapi betevő falat beszerzése, vagy az, hogy melyik bokor alatt fogja átvészelni a telet. Olyanok vannak ott, akiknek igazából nem létkérdés ennek a rendszernek a rendszerszintű megbuktatása. Csak beülni amazok helyére. Mert egyébként nem tudom mivel magyarázni azt a hisztérikus elutasítást, amit egy velük rokonszenvező Gyurcsány nyilatkozat kiváltott.

Unknown írta...

A civilekről alkotott fenti vélemény, hasonlóan sommás, hamis általánosítás, mint a nagy létszámú tüntetések egyes szónokaié a politikusokról. Szerény különbség, hogy tízezreket tudtak és mertek megszólítani, ellentétben a NER gépezetébe belesimuló ellenzéki politikával. Az elmúlt huszonöt év, mindkét oldali politikája a kasszakulcs megszerzéséről, a személyes és pártérdekek képviseletéről, a társadalom erőforrásainak"privatizálásáról" szóltak, aminek eredményeként megosztottság, apátia, helyben járás született.1990-hez képest szinte semmi előrelépés nem történt, ha a leszakadást, a szegénységet nem tekintjük annak. Ami különösen szégyenletes az, hogy ma sem mutatkozik szándék, törekvés a megújulásra. Természetesen kevés, tiszteletre méltó kivétel akadt. Amúgy pedig a civil szerveződések és a politikai pártok előtt nyitva a pálya, meg mutathatják, hogy mire képesek. Valamilyen együttműködésre szükség lesz a "békemenet" meghaladására.

Őrjöngő Zsebdiktátor írta...

Részben Gyurcsány töketlenségének IS köszönhetjük a jelenlegi diktatúrát.Már 2006-ban csírájában el kellett volna fojtania a leendő zsebdiktátort/ az alkotmányos rend erőszakos megdöntésének kísérlete/.
Félvállról vette a kis patkányt.Sajnos.Most ennek isszuk a levét.
A "civilek" általi tüntetésekről:
Addig amíg hétvégén, vagy más olyan időpontokban tüntetnek amikor a parlament üres, az egész nem több közönséges kofalármánál..
A csúti gnóm otthon röhög a markába.
Ezt azért merem állítani, mert én is voltam már több tüntetésen, még 2011-ben ,amikor kezdődött a demokratikus állam szisztematikus lebontása.
Szóval lehet itt civilkedni , de addig amíg profi módon nem lesz megszervezve egy olyan tömegtüntetés, ami nem ér véget 1-2 óra után , addig az egész egy kalap szar.
Én elhiszem, hogy van a civilek között alkalmas miniszterelnök jelölt , de azt fel kell építeni, megismertetni az emberekkel stb. Erre egyszerűen NINCS idő.Ez van.
Számomra Bokros Lajos lenne a megfelelő ember.Gyurcsány lejáratódott, hiába vannak jó gondolatai, nincs kellő támogatottsága.Bajnai nem elég vezető típus.Juhász, Mesterházy, Tóbiás felejtős...

hello írta...

Megpróbálok lehetőleg reagálni mindarra, ami mindnyájatokat végigolvasva eszembe jutott. Miután civilnek tartom magamat is.

PuPu, ne vedd 1 kalap alá a civil tömeget és aktuális hangadóikat!
De szerintem még az utóbbiak esetében is vannak megbecsülendő és joggal kritizált momentumok.

Igaza van Ligeti Györgynek, hogy ilyen létszámú tüntetést, mint az a keddi netadós, egyik pártnak, de még többüknek együtt sem sikerült produkálnia!

Jó érzékkel a szinte mindenki elevenébe vágó témaválasztás képessége + a hívók személye újdonságának ereje vitt ki ennyi embert az utcára. Engem is.

Amit hallottunk tőlük, annak kb. 95 %-ával egyetértettünk - a maradékkal sokan nem, de ez nem a megvitatás helye és alkalma volt.

Aztán - mint akkor írtam is - a Parlament előtt elhangzottak esetében ez az elfogadási arány főleg a 25 évezés miatt már jelentősen romlott.
Tulajdonképpen onnantól kezdtük egyre többen elemezni, kritizálni, milyen nézetekkel is álltak elénk a szónokok. Ahogy magam is azonnal tettem.

Az ott és azóta interjúkban előadott nézeteikről is, de főleg arról, hogy melyikük mit és hogyan is képzelne a jelen állapotok helyett, szerintem még nekik egymás között is érdemes lenne polemizálmiuk, méghozzá úgy, hogy a társadalom érdeklődő részét is beavassák ebbe. Mert szerintem jelenleg elég nagy a guzmi a fejükben sok mindenről. Aztán a következő fázis a demokratikus pártokkal folytatott, korrekt és nem köpködő vita, amiből az égtől-földtől való oly elementáris hévvel vallott elhatárolódásuk helyett valami értelmes, hárható, követhető irány is kikerekedhetne a célok és a módszerek tekintetében.
Miután a pártoknak "csak" egymás között ez mindezidáig nem sikeredett.
De meg ezzel az is kiderülne, hol és miben nem gömbölyű az ifjonti hév mögöttese.

Névtelennek:
Szerintem nem minden MSZP-s zsigeri Gy.-gyűlölő - én nem itt keresnék indítékot.

Repetinek:

Egy volt blogos társunk épp tegnap hívta fel a figyelmemet esetedben nemcsak a nicknév-azonosságra, de a hasznos olvasnivalókkal való ellátásunk Gy.-blogos hagyományának ismerősségére is - szóval részemről nagy örömmel köszöntelek a virtuális viszontlátás alkalmából! Érted, miattad is keményen küzdöttünk a kapcsos szólásszabadság jogáért!
Az ott létrehozott szolidáris összefogás a göcsörtös fafejekkel szemben a szép kapcsos emlékeim közé tartozik.
Ettől még nem kell mindenben egyetértenünk. Bartusról továbbra is az a véleményem, hogy immár egy agyilag elszabadult hajóágyú.

Franknak:

Az általad felvetettekről egy társaságban is élénk vitánk folyt.
Szerintem az egy későbbi fázis lesz/lehet, amikor tiszta vizet sikerül önteni a fejekbe, és már elfogadják a pártjelképeket is, nem csak a tagjaik és szimpatizánsaik jelenlétét. Amikor felfogják, hogy arra fókuszáljanak, ami összeköti őket, különben minden így marad, vagy még rosszabb lesz. Ehhez viszont már olyan politikai érettség kell, ami per pill. a politikai palettán hiánycikk.


Góbé írta...

Lenne néhány kérdésem felétek, ha már ilyen jól, szerteágazó témák felvetésével összejöttünk.:

Repeti: Én is olvasom Bartust, de nem emlékszem, hogy az alaptákolmány kihirdetésekor azt is megüzente volna, kinek és mi alapján lett volna kötelessége/lehetősége – ahogy irod, irjátok- letartóztatni orbánt: Polt Péternek? Handó Tündének? az ORFK vezetőjének?
Hogy kellett, avagy lehetett volna megakadályozni orbán „alkotmányellenes puccsát”? Annak a 100 ezernek az utcára vitelével, akik egyrészt a manyup einstandolását is tétlenül és értetlenül nézték, a többi gusztustalanságról nem is beszélve…? Azokkal, akik ha egyáltalán hajlandóak lennének odafigyelni, meg sem értenék meg hogy mi fekszik azon a röhejes alaptörvény asztalon?
Tényleg egyedül üdvözitő lett volna a bojkott a választásokra, az alaptörvényre s mindenre? Vajon bojkottált volna-e az lmp, a jobbik. Vajon bojkott esetén nem az lett volna-e az üzenet a választások után, - ami szerint a parlamentben az új felállás alapján fidesz 150, jobbik 35, lmp 15 mandátum – hogy a baloldal a bojkott mögé bújt, hogy ne kelljen magyarázkodnia az újabb zakó miatt. Féltek, gyávák voltak. Meg lehet cáfolni?
Az EU ugyan mi alapján tekintette volna illegitimnek az új parlamentet és kormányt?
Ha mégis bojkottálnak, akkor nem az lett volna a vád feléjük, hogy átadták a törvényhozást a fasiszta szélsőjobbnak meg a fidesz szatelitnek ?


Gyanitom, hogy Bartus nem csak azt hiszi, de el is várja, sőt követeli hogy 10 millió gyarló ember ugyanúgy gondolkozzon mint ő. Te tényleg elfogadod azon itéletét, hogy aki elment szavazni a gyalázatos nemzetáruló? Nem látod, hogy felkenve saját magát a tévedhetetlenség paranoiás mitoszával egy személyben itél és megbélyegez? Kommentelni, esetlegesen más véleményt megfogalmazni nem lehetetlen-e és türhetetlen részéről?
Ez a mentalitás nem emlékeztet valakire? /megf.:ov/
Egy időben hivatalból forgatta a bibliát. Ezt Jézustól nem tanulhatta…
Nem fogalmazódott meg benned kérdés, fenntartás, amikor tóbiás és csapata dicső győzelemként ünnepelve a nagy választási zakót, amikor is Fletóékat „legyőzték”, Bartuslaci megdicsérte az mszp-t? Mit megdicsérte, tapsolt, hozsannázott nekik…
A demo. pártokat, de flőleg Fletót – mert tőle többet várok - azért ostorozom, mert az öt év alatt, a fidesz által feldobott magas labdákat vagy nem kellő időben, vagy nem kellő eréllyel, de főleg egyáltalán nem csapták le. Pedig ezáltal sok tétova, értetlenül bámuló magyarnak adhattak volna útmutatást, eligazodást ebbe a nagy katyvaszban.
Azért a gyengébb tejesitményt hazaárulásnak minősiteni otrombaság. Fletónak 2006. óta folyamatosan egyensúlyoznia kellett, sőt fékeznie magát, mikor és mennyit mondjon, mert az egyik oldal azonnal rásüti hogy vezér akar lenni, rátelepül a baloldalra, a másik oldal pedig a karakterest kiállását, keménységet hiányolja.

grund írta...

Engem az háborít fel a leginkább a Gyurcsányt ekéző, még a felkészültebbnek tartott emberek esetében is, hogy a kormányzását alapvetően befolyásoló körülményekről teljesen megfeledkeznek. Teljesen figyelmen kívül hagyják, nem beszélnek, amikor minősítenek:
- a minden változástól ódzkodó kormánypártról, az MSZP-ről, amelynek ősbölényei azonnal hátba támadták miniszterelnöküket, amikor pozíciójuk veszélyeztetését észlelték a belengetett reformok által,
- a minden változástól ódzkodó kormánypártról, az MSZP-ről, amelynek ősbölényei azonnal hátba támadták miniszterelnöküket, amikor pozíciójuk veszélyeztetését észlelték a belengetett reformok által,
- a mindenbe beleavatkozó, de semmiért felelősséget nem vállaló „farok csóválja a kutyát” mentalitású, ám a kormányzás minimális többségének biztosításához elengedhetetlen kényszerkoalíciós partner (SZDSZ) magatartásáról, szerepéről,
- a hatalomért minden eszközt bevető, gátlástalanul agresszív ellenzékről,
- a 2008 évi pénzügyi-gazdasági világválságról,
- és megfeledkeznek a bazsarózsavédő Sólyom szerepéről is.
Ilyen körülmények között kellett komoly infrastrukturális elmaradásokat behozó beruházásokat indítani, levezényelni (autópálya, Duna-hidak, stratégiai gáztározók, Dél-Pesti víztisztító építése, iskolafelújítások), szociálpolitikát csinálni, és kellett volna egészségügyi-, oktatási- és gazdasági reformokba belevágni.
És miben hibázott, mit kúrt el személyesen Gyurcsány? Mert erre sokan hivatkoznak, amikor az elutasítását, utálatát indokolják, csak éppen konkrét válaszokat nem hallottam, vagy olvastam még tőlük, ha rákérdezett bárki is erre.
Talán ezekben hibázott?
- nem valósította meg a diktatórikus vezetést?
- nem herélte ki az Alkotmánybíróságot?
- nem lehetetlenítette el a népszavazás intézményét?
- nem dobta ki az Alkotmányt?
- nem tette általánossá a kiskapus, személyreszóló és visszamenőleges törvénykezést?
- nem herélte ki a sztrájkjogot és a munkavállalói jogokat?
- nem írta át és farigcsálta folyamatosan a választási törvényt?
- nem lőtte szét az országos érdekegyeztetési fórumokat?
- nem nyúlta le a magánynyugdíj pénztárak megtakarításait?
- nem vegzálta a hajléktalanokat, a rokkant és szolgálati nyugdíjasokat?
- nem vezetett be 50 új adófajtát, köztük a világbajnok 27 %-os ÁFA-t?
- nem hagyta szétverni ’86-ban a fővárost?
- nem tette lehetővé a kiváltságosaknak a közpénzek nyílt, intézményes, pofátlan rablását?
- nem teremtette meg saját leválthatatlanságát?
- vagy naprendre tűzte a pártfinanszírozás kérdését?

És lehetne még folytatni…

grund írta...

Elnézést az előző bejegyzésemben előforduló ismétlődésért!

hello írta...

Csak mutatom:

Ezen a nyilvánosan látható facebook oldalon nyoma sincs a köpködős kirekesztősdinek, ellenben csupa fontos téma van fenn, fotókkal együtt:

https://www.facebook.com/Ne.legyen.Internetado

Százezren az internetadó ellen
Közösség

Kibic37 írta...


Góbé (14:42)!

Ott a tíz pont! Azért csak annyi mert maximum 9 adható :)

PuPu írta...

Mecsoda nagylelkűség, és még azt sem írták oda, hogy a felmenőinket is meg illene tagadnunk, hetedíziglen!
:O)))

grund írta...

Kedves PuPu!
Még megkaphatjuk azt is!
Azért még örülhetünk, hogy mostani titánjaink szerényen csak 25 évet akarnak kidobni a történelmünkből, nem 40-et.

Unknown írta...

Azt hiszem, ezt érdemes elolvasni minden ÍRÁSTUDÓNAK. Ha másért nem azért, hogy legközelebb megértse, mi a különbség az EMBER és a "civil" között. Brehm ezt az állatfajtát kifelejtette a törzsfejlődés tanából. Nem csoda! Ez a "faj" csak a XXI. században, az ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIA táptalaján fejlődött ki. De kellett hozzá egy orbánszintü diktátor és sok töketlen, magát baloldalinak tartó párt is.

bello írta...

OFF
A civilekkel történő bánásmódról
Hello
A kapcsolat.hu-n nem csak kizárás, kiközösítés, kimoderálást volt.
Persze rövid távon ez a legkényelmesebb megoldás, mert akkor legalább nem kell foglalkozni - a nem kívánatossal. Kész felüdülés a Modiknak!
Hosszabb távon ez a megoldás persze mindig problémás, gondoljunk például a hajléktalanokra, vagy a kisebbségre, esetleg a sérültekre.
De akár gondolhatunk a politikusok és a választók közötti igen szemléletes közösségtelenségre/kiközösítettségre is (oda-vissza).
Ha jól emlékszem Danus43 a nehezen kezelhető fórumozók esetére a kifárasztásos technikát javasolta anno - 2010 körül...
Szóval jelenleg, a társadalom komplex szintű szövődményrendszerei tükröződnek vissza a civileknél is - szerintem.
ON

talalom írta...

Tisztelettel felhívnám a figyelmeteket: a pénzért dolgozó hivatásos politikusok mindegyike sem tolvaj, csaló, gazember. Szerintem még a fideszben is van olyan, aki ingyen megy békemenetelni, meg aláírásokat gyűjteni választásokkor. A kitelepüléseken mosolygó aktivisták többsége sem kap pénzt: még a forró-teát-kávét is termoszban hozzák otthonról.
És igenis értek el eredményt, ha kicsiket is. Miközben a teljes "szimpatizáns" sajtó betegre röhögte magát, hogy GyF és társai éheznek, meg néhány ezer "sültbolond" körbeállja a parlamentet, mégiscsak visszavonták a regisztrációs ötletüket. (Nyilván azért, mert rájöttek, hogy nekik se lenne jó, ha nem tudnák megfenyegetni a falu népét.) Szóval, a hiedelmekkel ellentétben pl. Bajnai, Gyurcsány a fizetését jótékony célokra fordította stb. Egy csomó pártnak az elszámolása nyilvános, pl. az LMP-é, és az Együtt-PM is részletesen beszámolt a kampányköltéséről. De könnyebb felháborodva beszélni általánosságokat, mint végignézni, hogy mi, hogyan történik a pártok háza táján. Főként meg oda menni, beleszólni, ötletet adni, munkát vállalni, az már túl macerás. Aztán meg "okosan" bólogatni, amikor kiderül, hogy a "civileknek" is élniük kell valamiből, amikor a napjaik nagy része szervezéssel tájékozódással telik. Vagy nyugdíjasnak, vagy egyetemistának kell ahhoz lenni, hogy maradjon idő erre is. Nem bántani akarom a "civileket", csak látom már, hogy ha néhányuk végül a politikai pályát választja, felzúg a kórus: Na, ugye, hogy megélhetési! Elrontja a hatalom! Szóval csak azt ajánlom mindannyiunknak: mielőtt szónoki emelvényre lép, gondolja végig, mit mond és miért. Nehéz dolog az, de szurkolunk, hogy megtanuljanak a polgárpukkasztó káromkodás helyett érvelni, vitázni, kompromisszumokat kötni - erre még a "saját" tömegükkel is szükségük lesz.

Joszi írta...

Itt az illusztracio a bator civil magatartasra.Ez a Nemes, vagy ki, szabotalta a tuntetest a nyugdijpenzek ellopasa miatti tiltakozast, mert latott ott partttagokat is.Rohejes lenne , ha nem lenne nagyon szomoru.Nem kellett sokat varni,hogy kideruljon, mi a fontos a tisztaknak.

grund írta...

Hello 15:54

Azt hiszem korán dicsérted őket.

A ma esti tüntetésen a második szónok Nemes Balázs lett volna, de a helyszínen közölte: nem beszél, mert a szervezők már három éve szerveznek tüntetéseket és így az "elmúlt 25 évhez" tartoznak.

Vajon tisztában vannak új titánjaink, hogy ezzel az elhatárolósdival (ami már-már nemzetivé szélesedik) kinek a törekvéseit segítik?
Biztos, hogy így kell harcolni a demokratikus viszonyok helyreállításáért?

Kibic37 írta...


grund-nak:

A pofám leszakad :((((
Itt tényleg mindenki megőrült ebben az országban?

Kinek az érdekét szolgálja, ha atomjaira hullik a társadalom?

morzsi írta...

Kedves PuPu!
Nem értem ezt az egész vitát!

Nem értem, mert ugye a politikus is egyszer civil volt. (Kivéve az istenadta tehetségű Szingyártó Péter külügyminisztert, aki már annak született!)
Én úgy látom, hogy megint nyitottunk egy új frontvonalat, amelynek mentén megint darabokra szedhetjük egymást.
Előrébb valaki említ egy fiatal embert, aki nem akar együtt szerepelni olyanokkal, akik bármilyen kicsit is, de részt vettek a magyar politika ilyetén való alakulásában.
Talán el kéne gondolkozni, hogy valamit nagyon "elbaltáztunk" ha egy fiatalnak ez a véleménye.
Egyáltalán ki a civil? Az amatőr, vagy a felkészületlen?
Hát akkor a felkészült, profi, politikusokból, karrrier diplomatákból köszönöm, de nem kérek.
Mert ugye ők juttatták ide az országot, ahol most van. Üdv: - morzsi -

pityerke írta...

PuPu,
ez már parttalan.
Annyira ragozod és fokozod, mintha már élveznéd. Személyes bántásod rejlik emögött? Ha igen, mi az? Senki nem szólított fel, hogy tagadd meg a felmenőidet.
Nem is az ellenzék miatt hívta össze a válságstábot a Fidesz, ezek a gyerekek fingatták meg. Ez nem sikerült az ellenzéknek sem a választások előtti politizálásával (amelyben a választókat legfeljebb ólomkatonákként tologatták a választási matematika sakktábláján), sem a választások után a parlamentben. Mondhatjuk úgy is: a parlamenti demokráciában, mert az van, ugye? Te mondtad.
Én őszintén remélem, hogy a tüntetők most nem fognak kiegyezni, még a válságstábbal sem. Úgy vélem, hogy a tüntetéseknek jelenleg az legnagyobb ereje, hogy pártfüggetlenek. Így a legveszélyesebbek a rezsimnek is. Lesz megoldás!

Kibic37,
"Olyanok vannak ott, akiknek igazából nem létkérdés ennek a rendszernek a rendszerszintű megbuktatása." - mondod. Miért, Gyurcsánynak létkérdés?
Más: A Millánál a Milla beszélt a néphez, népművelők beszéltek a néphez, irodalmi műsorral, választékosan, és a közönségük a tudatosok voltak. Most az ösztönök ébrednek és kezdenek rányílni a valóságra. Most a sokadik "milla" van. Most a nép beszél, ha úgy tetszik ordibál, de majd kiforr. A Milla integrálódott az Együttbe, aztán az Együttet meg bekebelezte az MSZP, mint a 25 év egyetlen stafétaváltó baloldali alakulata. Talán ez is képben van a tüntetőknek - vélem, nem pedig tudom; csak próbálom megérteni.
A 25 év alatt mindig túl nagy volt az államfüggő réteg (és egyre nagyobb), akiknek a kegyeit keresték a pártok, és akik a kampányígéretek mentén azokra szavaztak, akiknek jobban hittek - vagy a kisebbik rosszra. Most talán végképp rájöttek, hogy az eddigi demokrácia nem az egyén boldogulására épít, hanem a kivételes egyedek boldogulására. A megértésükre törekszem még akkor is, ha egyelőre nem látszik a potenciál.

Névtelen,
ha a most a felmenők kötődéseit nézzük és ebből vonunk le messzemenő és gyanakvó következtetéseket, ez az ország soha nem fogja levetni a béklyóit. Ha majd meghazudtolja önmagát valaki, az más eset lesz.


pleinair írta...

Pupu sokszor csodáltuk is végtelen türelmedet.

(Csókoltatom a macskáidat! :-))
Nem akarnak halászni?)

Kibic37 írta...

Kedves pityerke!

"Miért, Gyurcsánynak létkérdés?" - kérded. A felvetett problémát nem oldja meg, ha relativizáljuk. Ha Gyurcsánynak sem az, akkor baj van! :(

Ami pedig a Millával kapcsolatos fejtegetésedet illeti, abban akár igazad is lehet. Mélyebbre kéne ásni az összefüggések objektív feltárásához - ha ez egyáltalán lehetséges. Narratívákból Dunát lehet rekeszteni ...

Geza írta...

pityerke:

Szoval most oltarira be van szrva a rezsim, mert par ezer ember kimegy az utcara es mond ezt azt. 1001 modja van a vikinek es a sleppjenek arra, hogy a tuntetok ellen hangoljak azokat, akik a futott szobabol nezik ezeket a szerencsetlen keson ebredoket. Az uralkodok minden lepese a megmozdulasokkal kapcsolatban csak es csupan taktikai volt. Valami kis erlelodes elkezdodott, de nekem/nekunk meg jogunk van, hogy fanyalogjunk, ha meltanytalanul leneznek ezek a fiuk/lanyok mindenkit, aki nem ert veluk egyet az elmult idoszak megiteleseben.

Kibic37 írta...


pityerkének kiegészítésként:

Még csak annyit: "a kivételes egyedek boldogulásáért" ne a képviseleti demokráciát hibáztasd, hanem azokat, akik csúfot űztek belőle. Azok pedig nem Gyurcsányék voltak ...

hello írta...

Kedves Grund, bocsi, ez nekem kimaradt, este színházban voltam.
Az legalább maradéktalan élményt nyújtott.

pityerke írta...

Kibic37,
akkor idézem a teljes gondolatodat:

"Nem azok tolonganak a tüntetések színpadán, akiknek gondot jelent a másnapi betevő falat beszerzése, vagy az, hogy melyik bokor alatt fogják átvészelni a telet. Olyanok vannak ott, akiknek igazából nem létkérdés ennek a rendszernek a rendszerszintű megbuktatása. Csak beülni amazok helyére. Mert egyébként nem tudom mivel magyarázni azt a hisztérikus elutasítást, amit egy velük rokonszenvező Gyurcsány-nyilatkozat kiváltott." - ezt írtad.

A szövegedből, hiszen a betevő falat hiányából és a hajléktalanságból vezeted le a létkérdést, én egzisztenciális, megélhetési gondokra asszociáltam. Úgy jött le, hogy szerinted csak a súlyos megélhetési problémákkal küzdők lehetnek hitelesek a tüntetések színpadán, és ezt láttam ellentmondásban azzal, hogy bár GyF-nek kicsit sincsenek megélhetési gondjai, mégis szívesen látod a színpadon.
Természetesen nem vitatom, hogy Gyurcsány a színpadra állhat, mint ahogy azt sem, hogy a mostani tüntetés szónokai is a színpadra állhatnak, hanem azt mondom, hogy ez a joguk nem áll összefüggésben egyikőjük életszínvonalával sem.

Ha félreértettelek volna, ez a magyarázat.

hello írta...

Íme, a nemcivilek:

BÜSZKESÉGEINK,

akikre büszkék voltunk, vagyunk és leszünk?!
Tehát mégsem 1989-ben születtek meg Magyarországra az Urak!
(Ezt azért nem kell szégyenleni sem. A múltat nem lehet végképp eltörölni, - mert az mi is vagyunk.

Egykori kitüntetettek és kapott érdemrendjeik.
Nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni?!

A Szocialista Magyarországért kitüntetést kapták:
*Dr. Schmitt Pál elvtárs, a MOB elnöke, több évtizedes szocialista sportvezetői munkájáért és nemzetközi érdeklődést kiváltott tudományos munkásságáért*
Kövér László elvtárs, az MSZMP Párttörténeti Intézet munkatársa, két évtizedes ideológiai kutatásaiért
*Tarlós István elvtárs, tanácstag, a III. kerületi tanács városfejlesztési bizottságában kifejtett munkásságáért*
Bakondy György elvtárs, az Országos Védelmi Bizottság párttitkára

A Munka Érdemrend arany fokozatát kapták:
*Semjén Zsolt elvtárs, az Országos Egyházügyi Hivatal titkára*
Demján Sándor elvtárs, a Gorsium ÁFÉSZ elnöke
*Csányi Sándor elvtárs, az OTP V. kerületi fiókjának vezetőhelyettese*
Áder János elvtárs, Csorna város pártbizottságának másodtitkára

A Munka Érdemrend ezüst fokozatát kapták:
*Széles Gábor elvtárs, az Ikarus üzemi pártbizottságának tagja*
Orbán Győző elvtárs, a Gánti Ércbányák nyugalmazott párttitkára
*Pokorni Zoltán elvtárs, a Pedagógusok Szakszervezetének főtitkára*
Pozsgay Imre elvtárs, a Hazafias Népfront elnöke
*Rogán Antal elvtárs, a Sárvári Gimnázium KISZ-bizottságának titkára*

A Munka Érdemrend bronz fokozatát kapták:
Hoffmann Rózsa elvtársnő, gimnáziumi tanár
*Lázár János elvtárs, Hódmezővásárhely város tanácsának tagja*
Kósa Lajos elvtárs, a Debreceni Városi Tanács előadója
*Szíjjártó Péter elvtárs, Győr város tanácsa ifjúsági bizottságának tagja*
Matolcsy György elvtárs, minisztériumi előadó
*Vona Gábor elvtárs, az ELTE KISZ-alapszervezet titkára*
Selmeczi Gabriella elvtársnő, a Budaörsi Szocialista Nőszervezet tagja
*Deutsch Tamás, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója*

****

MÉG IDE TARTOZIK:

"Ha egy hitvány kormány huzamosan a helyén tud maradni, akkor a népben van a hiba"/gróf Széchényi/

Aztán:

A nap mondása: "Ferenc pápa is kétharmaddal lett megválasztva, mégsem változtatja meg a Bibliát.

Névtelen írta...

Felháborító poszt, ezért egyike vagyok a nemtetszikeknek, mi több baromira nem tetszik!
Egyetértek Ligeti György és pityerke gondolataival, az írás egybemossa az összes civilt, mélyen intoleráns, az a gyanúm, hogy nem is ismer egyetlen civil aktivistát sem a blogger, így legalább nem zavarja sommás ítéletében a valóság.
Épp most csatlakoztam A Város Mindenkié nevű szervezethez, amely szervezet aktivistái (vegyes korosztály, tessék elképzelni!)igyekeznek enyhíteni a hajléktalanok helyzetén, körünkben jogászok segítik a hajléktalanokat a rendőri vegzálás esetén, ételt, ruhát osztunk, továbbá keressük a jogi lehetőségeket, miként lehetne tenni az önkormányzatok kitiltó rendelkezései ellen. Vannak olyan tagok, akik valamely demokratikus ellenzéki párt tagjai, ám ezt nem hangsúlyozzák, épp csak említés szintjén kerül szóba, valószínűleg elégedetlenek saját párjuk nem létező szociálpolitikai programjával, ám cselekedni akarnak, és láss csodát, egy civil szervezetben találják meg ennek módját.
Vagy itt van a Hívatlanul csoport, mely szintén progresszív elvek mentén szerveződik.
Kérdem, hogy egyáltalán ismeri a blogger ezeket? Ismer egyetlen aktivistát, aki szabadidejében, merő karitatív indíttatásból tevékenykedik, hogy legalább egy keveset enyhítsen a társadalmi igazságtalanságon?
Megáll az eszem, hogy magát demokratának valló ember efféle kirohanást intézzen a civilek ellen úgy, hogy közelebbről mit sem tud róluk.
Mégis miként képzeli az ilyen, hogy beindulnak a pozitív társadalmi változások? Hogy ül a meleg szobában a fotelben, és ledorongolja azt a kevés embert, aki serényen cselekszik a közjó érdekében?

Góbé írta...

T Pityerke, Névtelen, Ligetigyuri !

Kis odafigyeléssel észlelhető, hogy az utolsó választásig a kormány kivárt, okt. közepétől viszont beinditotta az einstandok sorozatát a bicskanyitogató törvényeivel.
Az indulatok a feszültség tapintható volt. Beindult a szerveződés, lassan folyamatossá válnak a tüntetések.

Ennek során voltak olyan jelenségek azonban amik kétséget ébresztenek, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni.
Vagyunk néhányan akik nem örültünk annak ahol a szónok-szervezők jól megmondták a magukét, a tüntetőkre az általuk jól hallhatóan és láthatóan megfogalmazott sérelmekre nem figyelve, azokra nem reagálva, dolguk végeztével otthagyták őket.
Annak sem lehet örülni, hogy már a szervezésben is egymással konkurálnak. Annak főleg nem hogy nem keresnek egymással kapcsolatot, hogy egymást erősitve hatékonyabban lépjenek fel. Az pedig már vérlázitó hogy egy tv-sztárrá avanzsált főszónok-főszervező bojkottálja a tüntetést, mert a tömegben vagy a felszólalók között pártszimpatizánst észlelt !!!

Aki kivisz tömeget az utcára annak a tömeg tiszteletet, bizalmat szavaz vagy inkább előlegez. Ezt a tiszteletet illik, és nagyon fontos viszonozni, figyelemmel, megértéssel, összhangot teremtve tömeg felé. Illik észrevenni, hogy mit mond a nép, amelynek szava ugye Isten szava.

S szólni kell akkor, ha fel-fel bukkan egy-egy világmegváltó akiknek a tüntetés inkább egy jó bulinak látszott mint társadalmi megmozdulásnak.

Egy-egy vadhajtás felismerése, szóvá tétele egy vágyott demokráciában inkább üdvözlendő, mint elitélendő!
Egyszer valaki azt mondta hogy "...ne itél, hogy ne itéltess..."

Erről szólt a blog, kár civil ellenességet kiáltani, általánositani.

nemóvatos írta...

Azért történt tegnap egy reménykeltő mozzanat is.
Amivel a MANYUP tüntetés fő szónoka a Kossuth tér bejáratánál zárta a mondanivalóját:
December elején valamennyi eddigi tüntetés szervezője, resztvevője jöjjön ide a Kossuthra, hogy együtt mutassuk meg: NEM HAGYJUK, NEM TŰRJÜK.

Kibic37 írta...


Kedves pityerke!

Köszönöm, hogy felhívtad figyelmem mondanivalóm pontatlan megfogalmazására. (A stílusomon még mindig van mit csiszolni. :( )

Az inkriminált szövegrész mondanivalója leegyszerüsítve:
Ha valóban a rendszer megbuktatása a legfontosabb célom, akkor nem küldöm el a jó édes anyjába azt, aki hasonló célokért küzd.
Ennyi.

pleinair írta...

Helló,

Pupu nem veszi egy kalap alá a tüntetőket a magukat civilnek aposztrofáló hangadókkal.
A tegnap is bizonyító nemesbalázsokkal, akik 'ha a "hatalom" szót meghallják, pavlovi reflexként bőséges nyálelválasztást produkálnak - nem az indulattól, de a vágytól, - ezért gyakran köpködnek, de a SZÉLIRÁNYRA MINDIG ODAFIGYELNEK".
Nagyon pontos és érzékletes az ifjú szervezők blogban leírt természetrajza. Nem lehet félreérteni.

Kibic37 írta...

Kicsit OFF, de azért nem teljesen. Egy másik fórumon olvastam:

"kijött a legújabb "World Talent Ranking", ami leegyszerűsítve az oktatás minősége és az országok tehetségvonzó képessége alapján rangsorolja a gazdaságokat: az első 10 helyezettből 8 európai, az élen csak liberális piacgazdaságok (Malayzia az egyszem kakukktojás). Érdekességek: Románia nagy ugrás felfelé, egyre több dologból látszik, hogy fejlődés van ott, olaszok helyezése lesújtó, nagyon komoly gondok vannak az olasz oktatással és szellemitőkevonzó képességgel, az nem véletlen, hogy kitermeltek egy Berlusconi-féle idiótát. Mo. helyezése egészen siralmas, de nem meglepő. Főleg ha a helyezések evolúcióját nézzük, 2005-2013, az elmúlt 10 év egy zuhanórepülés:
16 (Norvégia és Németország társaságában), 24, 20, 26, 30, 33, 38, 39, 49, 51"


Hát mit mondjak, vidám! Nem?

Geza írta...

Nevtelen @ 2014. november 26. 6:32

Az ertekelheto, hogy a "nem-tetszik" gomb nyomogatasat bevallottad (en is be szoktam vallani), de az mar nem, hogy "civil" letedre nem haborit fel az a pokhendiseg (es foleg a professzionalizmus hiany) amellyel az elmult idoszakban sok megmozdulas-szervezo megorvendeztetett minket (ezalol udito kivetel a tegnapi, ahol a szonokok intelligensek voltak, a nep meg hozta a formajat, es nem cikiztek az elmult 25 evet).

A "meleg szobabol torteno tuntetesnezeshez" meg csak annyit, hogy nem erdemes belemenni abba, hogy ki mit csinal (jobbara ketsegbeesetten) manapsag, hanem inkabb a valasztasok idejen kellett volna megfelelo helyre ixelni, es akkor esetleg most mindenki nyugodtabban ulhetne otthon (vagy mehetne horgolni valamilyen klubba).

bubo írta...

Őrjöngő Zsebdiktátornak
„Részben Gyurcsány töketlenségének IS köszönhetjük a jelenlegi diktatúrát.Már 2006-ban csírájában el kellett volna fojtania a leendő zsebdiktátort/ az alkotmányos rend erőszakos megdöntésének kísérlete/.
Félvállról vette a kis patkányt.Sajnos.Most ennek isszuk a levét.”
Véleményeddel részben egyet értek. Azonban nem töketlenségnek gondolom, hanem tapasztalatlanságnak és annak, hogy szerintem Gyurcsány azt feltételezte, hogy Orbán is sportember és betartja a szabályokat. Ha a boxban az egyik fél sunyin a kesztyűbe rejtett boxerrel üt, akkor utána nem könnyű felállni. Na meg nem csak Orbán támadta, hanem a saját pártjának megélhetési politikusai is hátba szúrták.
Szerintem is nagyon nincs már idő várni.
Lehet, hogy létezik jobb megoldás, de valóban Bokros lehetne most a legjobb alternatíva, mivel neki a legfontosabb célra kész programja van, és szakmailag is rendben van. Őt már megtisztította (igazolta) az idő.
Gyurcsány lejáratódásáról meg azt gondolom, lehet valaki büdös attól, hogy bekenik szarral, meg lehet valaki büdös, mert egész lényében rohad. Az előbbi meg tud tisztulni az utóbbi meg elpusztul. A megtisztulást is lehet várni a természettől, (vagy az időtől ami már nincs) de lehet segíteni is és a rohadt rendszer pusztulását is.

Góbé írta...


Bubo !

Tökéletesen megfogalmaztad ! Lehet talán fölösen szinezni, de lényegileg, tartalmilag nincs mit hozzátenni!
Kösz.

csakafidesz? írta...

Kedves PuPu!
Bravó! Ennél frappánsabban a jelenleg kialakult állapotot megfogalmazni nem is lehetett volna. Egyes részletkérdések tekintetében ezt megelőzően már én is megfogalmaztam, de ez mit sem von le írásod nagyszerűségéből.

Tegnap este óta már ismerhetjük a "civil"vezető pontos defínicióját is.
Civil vezető az, aki kijelölt szónokként, ha észrevesz a tömegben egy politikust vagy politikusnak látszó személyt, azonnal hátat fordít a rendezvénynek és távozik a helyszínről.
Ez a finnyás fajtából való karakter, aki nem tudja elviselni ha "civilként" olyanok is egyetértenek vele, akikkel ő egyéb vonatkozásban nem ért egyet. Sőt akiket a legszívesebben pokolra küldene. Ezt mifelénk diszkriminációnak nevezik és ez a viselkedés a demokratáknak általában nem sajátja.
Lehet, hogy ez a "szépreményű" nem is demokrata?

pityerke írta...

plenair,
"Pupu nem veszi egy kalap alá a tüntetőket a magukat civilnek aposztrofáló hangadókkal" - mondod. Tényleg nem?
Akkor hogyan lehetnek annyian, hogy amikor eldobsz egy féltéglát, akkor az aki felordít, az civil, vagy civil volt, egyéni szerencsétől függően? Ha agyoncsapta a féltégla, akkor nem volt szerencséje? (Ne beszéljetek acsarkodásáról, ha ez átmegy nálatok.)
Szűznemzéssel és kinevezéssel szaporodnak, elérték a kritikus tömeget? Az egyszerű és a még annál is egyszerűbb népek körében felettébb népszerűek? És még citálhatnám.
Mi ez, ha nem összemosás?
Ha átgondolod ezt a posztot, és nem csak azt veszed észre, amit az egészből látni akarsz, vagyis azt, hogy GyF-et "bántják", akkor PuPu tálalásában civil itt mindenki, aki szimpatizál a tüntetések szónokaival, a tüntetésekkel, sőt, mindenki, aki pártfüggetlenül gondolkodik és a elmúlt 25 év ballib kormányzását nem méltatja, védelmezi - melynek során ballib kormánypártként egyedül az MSZP-SZDSZ koalíció fordult elő!
Ha gonoszkodni akarnék... ezek után miért ne? - civil a pályán itt mindenki, aki Gyurcsány neve hallatán nem áll azonnal vigyázzba és nem tiszteleg.
Mert az idézet is, amit PuPutól idézőjelben kiemeltél, egy nagy csúsztatás: mintha GyF ellen hívták volna az utcára az embereket, mintha GyF ellen "fröcsögne a nyáluk". Ti is tudjátok, hogy ez nem így van, tudjátok, hogy a tüntetések 99%-a az Orbán takarodj!

A cikkek címei szenzációhajhászok:(kidobták/elutasították, jól beszóltak... már nem pontosan emlékszem). De ha elolvassátok ezeket, semmi más nincs, mint egy tárgyilagos tudósítás, hogy a srácok elutasítják az előrehozott választást, és ezt meg is indokolják. Véleménykülönbségről van szó, nem pedig GyF személyének a bántásáról. A Klubrádióban később nyilatkozták, hogy GyF-nek a parlamenten belül talán igaza van, de ők nem értenek egyet az előrehozott választással, ezért és ezért. És GyF ne tanácsokat adjon nekik, hanem segítsen. Szervezze meg pl. az ellenzéki kerekasztalt!

Szóval leragadtatok?

És inkább hergelitek magatokat és egymást? Felnőtt ember létetekre, miért kell nektek egy politikust megvédeni? Miért kell szembefordulnotok még a madárszarral is, ha őt "bántják"? Annyira gyengének tartjátok, hogy ő nem tudja magát megvédeni? A politikusoknak kellene megvédeniük minket.

Inkább a jóleső sugalmazások az egykori "ártatlan" fiatal demokraták példáján, mint megpróbálnátok kívülről nézni és értékelni a változásban lévő eseményeket? Ezt a "történelmi példát" nyújtjátok a fiataloknak, csak hogy fogalmuk legyen arról, mi a gond ebben az országban?

Haragszom rátok.

:(((



kekec írta...

repeti
Bartus azért Amerikából jobban is láthatná, hogy a képbe hol játszik bele az, hogy az USÁnak is elege van már Orbán táncikálásából.
És azt is jobban láthatná, hogy azzal, hogy Gyurcsány nagyjából a háttérbe vonult- hogyan hagyja, hogy a többiek szép lassan erodálják magukat. Aki nem dolgozik - nem hibázik.
Ezzel együtt azt is elismerhetné, hogy az ellenzék mai állapotában képtelen lenne kormányozni. Hiszen még egy szaros kis körzetben (bocs Veszprém, az országhoz viszonyítok) sem tudnak megegyezni - holott azon múlik a kétharmad sorsa.
Viszont én nagyon díjaznám, ha a DK végre aktivizálná magát, és elkezdene
valami ÉRDEMI ellenzéki munkát: pl. felállíthatna egy árnyékkormányt, megalapíthatná az ellenzéki kerekasztalt, miegyéb...
Nem baj ha egyelőre egyedül - meg kell hirdetni, hogy a koalícióképesek - partner majd akad. Vagy sem. De akkor még a birkák előtt is tisztul a kép!

kekec írta...

asta
tényleg az a legérthetetlenebb, hogy Gyurcsány mi a faxnak nem próbál megküzdeni a múltjáért? Miért nem csinál egy "Csak ülök és mesélek" felvételt, ami állandóan forogna a saját facebookján ÉS a DK főlapján? Persze nekiesnének és minden mondatába belekötnének - de annál jobb- sokakhoz eljutna!
Ha nem tisztázza a múltat, nem teszi hülyévé a továbbra is csak érvek nélkül gyurcsányozókat - nincs esélye a jövőt alakítani. Pedig még ő a legjobb választás eddig a halpiacon!
De Vácival szólva "Nem elég!"

kekec írta...

hello
Azért nagy meglepetés érné a civileket, ha reálisan felmérnék, hogy hány pártszimpatizáns tüntetett velük, és nélkülük hányan lettek volna. Az Opera előtti tüntetés azért lett akkora, mert civilek és a pártok EGYÜTT vettek rajta részt. Ahogy a Bajnai fellépésekori MILLA tüntetésen is.
Tisztességes demokrata megragad MINDEN alkalmat, hogy a fennálló rendszer elleni ellenérzését kifejezhesse, és sok pártszimpatizánst ütött szíven, amikor EM25 évezést és egy kalap alá vevést hallhattak ott! Ráadásul ezek tényleg elhiszik, hogy Gyurcsány hozzájuk akar dörgölőzni!

PuPu írta...

Nem baj Pityerke, haragudj, az is egy tisztázó érzelem és gondolkodásra serkent.
Viszont ha ironizál az ember, akkor akár túlozhat is kicsinyt - belefér.
Én is tudom, hogy civil van egypupu, van kétpupu, sőt több, de itt most a magukat civilnek feltüntető politikusokról és politikus-palántákról van szó, merthogy a civil mára a csecsebaba, a sukárcsávó meg a dögös tyúk szinonimája lett, mígellenben bármely párt tagja a görénnyel, az ebolavírussal, sőt, a fertelmes gyurcsánnyal esik egy kategóriába.
Nem is csoda, bevallja a rohadék, hogy hozzávetőlegesen milyen elveket vall a társadalommal kapcsolatban, míg a "civil" ilyenekkel vagy nem rendelkezik, vagy nem vallja be, ezért aztán találgathatsz, hogy bolsevik vagy náci.
Úgyhogy csak nyugodtan haragudjál, de azért közben kísérletezz egy vidám, tárgyilagos nézőponttal is, mert így kissé emlékeztetsz a középkor inkvizitoraira...
:O)))

Kibic37 írta...


PuPu (8:52), köszönöm! Helyettem is szóltál.

Adalékként beidéznék valamit egy nagyon elkeserítő írásból:
"Nem lehet úgy, hogy a gyönyörtől félájultan nézzük, amint fiatal emberek éppen rádöbbennek arra, hogy ők is ebben az országban élnek, azaz van – és lett volna korábban is – némi felelősségük. Ezért aztán mi, idősebbek lábujjhegyen járunk, nehogy a neszezésünkkel még jobban megkutyuljuk azt a zűrzavart, ami erről a világról a fejükben van.

Nem lehet indulatból és gyűlöletből értelmezni – lásd mint fent.

Nem lehet úgy, hogy tovább mélyítjük azt a generációs szakadékot, amelyet a Fidesz nyomán („nyuggerek”) néhány csürhe lelkületű kommentelő kezdett el évekkel ezelőtt kivájni, és amelynek az elmélyítésén egyre többen és egyre nagyobb hévvel dolgoznak. Ma már a „nénizés” meg a „bácsizás” a kulturális rasszizmus bevett formája: aki túlvan az ötvenen, az elaggott élősködő, életképtelen maradvány, végleg elavult nézetek hordozója, tehát kirekesztendő (az én véleményemet például a már említett „politikai elemző” azzal diszkreditálja, hogy „Ceglédi-fóbiás néni”-nek minősít – és nem érti, hogy ez róla bizonyítvány, és nem rólam). Ma már az utcai demonstrációk mindegyikén mérleget vonnak – mindenki, beleértve a Magyar Távirati Irodát is –, hogy milyen a „nyugdíjaskorúak” aránya, mert ha magas, az a tüntetés szart se ér. A szülők és nagyszülők generációját hamarosan haza fogják zavarni ezekről a tüntetésekről, mert a véleményük, a jelenlétük, a dühük a tiszta ifjak tiszta demonstrációjának a hitelességét veszélyezteti."


Csak mazochistáknak! :(((

Kibic37 írta...


kekec bocsi, hogy kihagytalak :(
A köszönet Neked is szól !!!

pityerke írta...

Szia, te Góbé :)))

A 2014. november 26. 7:49 időállapotú véleményedet máris meghaladta az idő, pl. már épül a különböző internetes mozgalmakat összekötő háló.
Sose fogom megérteni, ha történik valami (főleg most, hogy végre történik valami), azonnal lecsapunk mindenre, mintha ez lenne maga a visszavonhatatlan végzet.
A vezető értelmiségitől kezdve a trollok szintjéig összeugrik mindenki mindenkivel. Attól függetlenül, hogy különböző kérdésekben nem egyformán gondolkodunk, legalább szeretettel kellene viszonyulni a dolgokhoz, mert amiről most háborogtok, az még messze nem a lényeg, nagyon is mozgásban van még minden.

Azt sem fogom soha megérteni, miért ez a nagy felhajtás, hiszen ha Nemes Balázs nem hajlandó szónokolni, amikor pártos emberek is lát a tömegben, akkor hazamegy, és kész - és akkor mindenkinek egycsapásra megoldódott az a problémája, hogy igenis lehetnek pártos emberek a tömegben. Mi értelme van ragozni, fokozni a felháborodást? Nem lehetne lapozni? Pont úgy, mint amikor a gyerek nem hajlandó megenni a papit.

Vadhajtásokról sem beszélnék, mert arról meg az ötvenes évek jut az eszembe, akkor vagdosták a vadhajtásokat, sőt, még önkritikát is kellett gyakorolni, ha az ember nem akarta elveszíteni a kedves vezető kegyeit.
Úgyis az lesz, aminek széles támogatottsága lesz - vagy marad minden ugyanígy, mert az országnak ez az ún. "demokratikusabb" fele önpusztító, folyton bebizonyítja magáról, hogy nem is olyan demokratikus, és még a légyszaron is képes életveszélyesen összeveszni. Kezdem érteni, miért tudta elfogadtatni Orbán, hogy elég a meddő vitákból. Még amikor a dolgoknak tétje van, még akkor is a meddő viták terelik el a figyelmet a lényegtől és vezetnek a kezdeményezések halálához.

Negatív energiafelhő, huss.
Kertek alatt a kis bárány majd' elfut.

pityerke írta...

PuPu,
megpróbáltam, nem megy, egyetlen képzavaron tudok kacagni, amint a szegény, szerencsétlen, csáprágókkal telikarcolt és megfélemlített Gyúúúúcsány a civil buksiját simogatva, a sírását visszafojtva könyörög, hogy van helye a nap alatt a civilnek is. Nem CSAK neki :)))
De az utána következő sugallat, hogy "ellenben", mikor is hallgat a civil célirányosan? - már elveszi a kedvem, mert ennek aztán semmi alapja nincs. Hát nem a hatalom az, ami folyamatosan el van küldve a takarodásba?

Ez az írásod nem irónia.
Nem fogok itt műfajelméleti értekezésbe kezdeni, ezt tedd meg magad, ha kedved tartja. Ennek az írásnak a műfaja a gúny, a maró gúny, de mint ilyen is alapot tévesztett. Ugyan a tárgya látszólag a civil, de a helyébe te a kisördögöt illesztetted be, amit aztán patás ördöggé nagyítottál fel. Ez tényleg túlzás egy "kicsinyt" :)))
Ha beszorzom az egészet mínusz 1-gyel, akkor a civilség legalább visszakerül nyugatra, ahova tartozik, de minden más ugyanúgy torz és alaptalan marad.

És nem én vagyok az inkvizítor.

Az Elmúlt Huszonöt Év Templomának főpapja nem én vagyok. Ennek a templomnak sem ministránsa sem szenteltvízosztója, sem ördögfüstölője nem leszek, és keresztet vetni sem fogok az oltáránál.

Nem én füstölöm ki ebből a templomból azokat, akik a vallását megsértik, és a kénköves átkot sem én szóróm a boszorkányokra, akik a Viktor nevű sátánhoz dörgölőznek és betámadják ennek a templomnak az istenét.

Mert úgy tűnik, és javíts ki, ha tévednék, a görény, a szűznemzés, az ebola, a pestis, a pavlovi reflex, a sakál, a görénykutya meg a nyálzás, etc., mind-mind ördögűzés, ami arra való, hogy segítségükkel el lehessen jutni a legfőbb bűnhöz, a gyurcsányozáshoz, és ennek a templomnak a főistenéhez, "A Ferihez".

"A civil mára a csecsebaba, a sukárcsávó meg a dögös tyúk szinonimája lett..." - mondod te, de hogy érted azt, hogy "mára"? Milyen történelmi távlatban elemzünk?

Ja, hogy kb. 10 nap? Csak gratulálni tudok, hogy ilyen szűk léptékben is EKKORA történelmet tucccc máris írni.

Kötelező irodalom: a civil társadalom

És egy feladat:
Bár nem ismered az apámat és engem sem, azért te enélkül is biztosan meg tudod mondani, hogy bolsi-e vagyok vagy náci-e?
Ha mégsem boldogulsz ennek a kérdésnek a megoldásávall (amit kétlek), két segítő kérdést feltehetsz nekem.

PuPu írta...

Kedves pityerke, nem szükséges ám mindenen vihorászni, lehet komoly képpel is nézni a problémát, aztán lehet mélyenszántva elemezni, de mindkét esetben követelmény, hogy ne szakadjunk el a tényektől.
Az egyik ilyen tény, hogy amikor Gyurcsány a DK rendezvényén, a DK elnökeként felszólította pártja tagjait, hogy bátran vegyenek részt ezeken a rendezvényeken és támogassák a célkitűzéseket (már, ha találnak ilyet, - ezt már én teszem hozzá…) akkor az a sok kis tehetségtelen, akiknek minimális demokratikus felhatalmazása sincs, mert egymást nevezgetik ki főcivilnek és alcivilnek, vad halálhörgésekbe kezdett.
Innentől kezdve elmondhatod a véleményed, - én is elmondtam, én szánalmasnak és kártékonynak tartom a tevékenységüket, egyetlen dolgot leszámítva, nevezetesen, hogy alkalmat adtak arra, hogy kimenjünk az utcára és szándékaikkal ellentétben ne a pártokat és az elmúlt huszonöt évet szidjuk, hanem Orbánnak javasoljunk útirányt.
Műfajelemzésekbe nem mennék bele, én nem műfajt írok, hanem blogot, aztán azt meg nem kötelező olvasni, rengeteg a blogger, van választék csőstül.
Hogy te egy-egy írásból mit olvasol ki, az a te dolgod, ez a probléma egyébként minden esetben fennáll, mikor valaki írásnak adja a fejét.
Az író ír, az olvasó olvas és egyáltalán nem biztos, hogy azt hüvelyezi ki az írásból, mint amit az írója közölni szándékozott, de hát ez meg az író baja, miért nem fogalmazott pontosabban, nem?
Én arról írtam, hogy milyen hazug módon használja ma egy réteg a civil fogalmát, mennyire fontos számára, hogy miközben úgy és még úgyabbul viselkedik, mint a pártok, elhatárolódjon tőlük, míg csak aztán az ambiciózusabbja be nem tolja magát valamilyen politikai funkcióba.
A civilség nem a politika világában virágzik, a civil nem akarja megváltoztatni a társadalmat, hanem valamilyen társadalmi rész-cél érdekében dolgozgat vagy a saját szórakoztatására, vagy valamilyen nemes cél érdekében - önzetlenül, ellentétben a magyar gyakorlattal, ahol meglehetősen sok a pénzértcivil.
És javítgasson ki téged, aki akar, a kártyások szokták mondani, hogy Piatnik kártyát ad, de észt nem ad hozzá, ez a bloggerrel is így van – dolgozz meg egy leírt szöveg megértéséért, ha akarsz, vagy Pósalaky úr módszerét javaslom…
Nekem a Feri – aki nekem soha nem A Feri - egy a magyar politikusok közül, akivel ugyan rokonszenvezem, de ez azért messze van az ájult imádattól.
Nem vagyok tag a pártjában, nem szoktam könnyeket ejteni a neve hallatán, de pozitívumait sem tagadom, - a nagyon-nagyon kevés demokrata politikus és a még kevesebb „civil” aktivista között van, akik értik, hogy mit jelent demokratának lenni.
A „mára” pedig attól az időponttól számítandó, mióta a fogalom megjelent a politikai kommunikációban, képviselői pedig megpróbáltak félúton beugrani a maratoni futás versenyzői elé, büszkén mutogatva jó erőnlétüket, míg hasra nem estek a saját cipőfűzőjükben.
Ez hozzávetőleg hat-hét év, ez alatt sikerült olyan civileket kitermelni, mint például Juhász,hogy a mai sztárokat ne is emlegessem.
Amúgy meg ki tudom választani az olvasmányaimat, hálistennek magamnak is támadnak gondolataim és nem vagyok kénytelen csak mások kottáiból énekelni.
Ami a politikai térben való elhelyezkedésed illeti, elég pontosan leírtad: ez a problémám a „civilekkel” is, franc se tudja, hol helyezhetők el a politikai térben és semmi kedvem neonácikat, bolsevikokat vagy egyéb izgágákat támogatni.
De azért köszönöm, hogy foglalkozol velem, én a célom elértem, gondolkodásra serkentettelek és bár annak eredménye még soványka, azért bízom a fejlődésedben!
:O)))

NewTiborc írta...

Kedves pityerke és Főcivilek!!
hagyjátok már békén a PuPu barátunkat. Ti, akik még mindig Bartus hívők vagytok, ti akarjátok nekünk megmondani a tutit? Kérdezném ki a ló... sz hatalmazott fel benneteket erre?Ti kritizáltok másokat, gondolkodásotok és jellemetek felér tíz bartus mértékkel. Kérdezném kitől kaptatok felhatalmazást arra, hogy bárkitől megvonjátok a véleményalkotás jogát, milyen alapon tiltatok ki bárkit egy tüntetésről? Ja, bocs tudom, ez a szuperdemokrácia!! Kár itt a kakit keverni és mindenkit pocskondiázni, ugyanis pontosan az ifjutitán barátaid kezdték mások vegzálását. Ja kérem, aki üt, annak tudni kell, hogy visszaüthetnek és lehet, hogy nagy lesz a pofon. Jaj ennek az országnak, ha Ti vagytok a mértékadó véleményformálók és a nemzet megmentői. A sok leírt böszmeség miatt ez már kikivánkozott belőlem.
Szépen kérlek ne válaszolj, nem kívánok a szinteden semmiről sem vitát nyitni.
Isten áldjon, további jó fórumozást.

pityerke írta...

NewTiborc,
nem kérheted se szépen, sem pedig ilyen csúnyán, hogy ne válaszoljak, ha már megszólítottál.
Senkinek nem tilos véleményt mondania, akkor sem, ha nem ért egyet. S ha már PuPu nyilvános blogon fejti ki a véleményét (egy vitaindítóban), akkor te sem vonhatod meg senkitől a véleményalkotás jogát. Ő sem vonta meg senkitől, sem tőlem.

Kérdezem én is, kitől kaptál felhatalmazást arra, hogy bárkitől megvond a véleményalkotás jogát? "Ki a ló... sz hatalmazott fel (...) erre?"

PuPu megmondta a véleményét, én pedig nem értek vele egyet, és én is megmondhatom miért. Nem használtam sem halálhörgés, sem ebolás, sem pestises, sem sakálkutyás kifejezéseket. Ezek ellen a kifejezések és képzettársítások ellen tiltakoztam.

"Ki a ló... sz hatalmazott fel benneteket erre?" - értem én, kikre gondolsz, amikor azt mondod: "benneteket".

Hát, pontosan ez a bajom, hogy pusztán az egyet nem értés miatt, máris be lehet "valakiket" lökni egy olyan utált minőségi kategóriába, amitől őket (pl. civilekeet vagy engem), illetve az általuk képviselt dolgokat gyűlölni lehet.

Igaz, hogy az egyet nem értésem mellett kifejeztem azt is, hogy nincs alapja ennek a súlyos, minősítő, lealázó jelzőkkel és sugalmazásokkal teli parttalan kirohanásnak a civilek ellen.

Az a bajom, hogy PuPu - szerény véleményem szerint - ténylegesen Bartus módra kongatta itt itt a vészharangot és az érzelmeinek sem tudott gátat vetni. Úgy érzem, nem méltó hozzá. Kimondom ezt, ha már Bartust felhoztad.

És - ebben a témában - senki nem ütött, ezért pofon sem csattant, és erre nem is kell számítani.

És a nemzet megmentőinek sem aposztrofálja magát senki. Egy civil társadalomban mindenki a saját jogaiért küzd, ilyen a civil társadalom, és én szeretettel üdvözlöm a kiépülését. Akkor is, ha a fiatalok (akikhez én már nem tartozom) kezdik el végre a kiépülését. Az én generációmban nem voltak ehhez partnerek.

Ami pedig Gyurcsány személyét illeti, ha eddig még nem jött át: kedvelem ezt a pasit. De a Feri személye is kevés ahhoz, hogy csábítson bármiféle akolmeleg az elmúlt 25 év iránt.

Milyen Feri? Aki az MSZP púpját a hátán viszi. Mert hiába akarta belülről megreformálni az MSZP-t, hiába ugrott bolhaként az MSZP hátára, és hitte, hogy ő a mozdonyvezető (én is azt hittem), az MSZP kivetette magából, mint a bolhát - éppen ezáltal nyerhettünk valós képet az elmúlt 25 évről a demokratikusnak nevezett oldalt illetően is.

De Gyurcsánynak is ugyanúgy szurkolok (az ellenzéken belül egyedül neki), mint a civil tüntetőknek, és bízom benne, hogy minden összeér, ami valóban összetartozik.