2015. június 2., kedd

MEGSEPPENT FOCISTÁK

Lemondott Sepp Blatter.
Jól tette, csak nem időben tette.
De még mindig jobban tette, mint Gömöri Zsolt, aki úgy kapaszkodik a pozíciójába, mint Mari néni a libájába, melyet a libaólban vendégeskedő látogató akar a hóna alá kapva kivinni a kapun.
Van az a pénz, amiért erős elhivatottságot lehet érezni a sportélet vezetésére, és van az a befolyás, melyet a sportpályák lelátóin lehet megszerezni.
A mi országunk amúgy is vicces ország, de a sportélete meg egyenesen olyan, mint a kabaré.
Máshol huszonkét játékosra esik egy stadion, nálunk lassan huszonkét stadion esik egy játékosra.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a nálunk első osztályban szereplő csapatok máshol a másodosztályú szintet sem ütik meg, ellenben a labdarúgásból tízszer többen élnek, mint ahány igazolt játékos van.
Ezt egyébként mi profizmusnak nevezzük.
Hááát, hacsak a tolvajlás színvonalát nem tekintjük profinak...


Azt idáig is tudtuk, hogy a labdarúgás korrupt, a meccsek jelentős részének komolyabb bundája van, mint egy jegesmedvének, azt is tudtuk, hogy nem mai a probléma, hanem több évtizedes múltra tekinthet vissza, mégis mindenki úgy csinált, mintha az eredményeket komolyan kellene venni, vagy a világtalálkozók színhelyének kiválasztása szigorú szakmai alapon történne.
A dúsabb demokratikus hagyományokkal rendelkező országokban az élsport üzlet, ennek megfelelőek a viselkedésformák is - az adok-veszek, vesztek-nyerek mentalitása a befektetők magánügye, ha nekik ez jó, hát tegyék, az ő pénzük, el is ihatnák végtére is...
Nálunk kicsit más a helyzet, mert az élsportot itt az állam tartja fenn.
Igen, nem támogatja, teljes egészében viseli összes költségét, melyből aztán nagyokat szakítanak a stadionokat építő cégek, a rendezvények szervezői, az adott sportágak körül sertepertélő fotelsportolók, meg a kiöregedett gladiátorok.
Merthogy itt a szponzori pénzek se a teljesítményre jönnek, hanem a politikai, meg az ilyen-olyan más kapcsolatokra.

Ebbe is beletörődtünk, ugyanúgy, mint a FIFA a bundázásokba, meg a rendezvény-bizniszbe, mely egyébként vidáman menne tovább, ha - sejtésem szerint - a Nyugat nem akarná valamilyen módon visszavenni az oroszoktól a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezésének jogát.
Blatter ment, az utódok majd megállapítják a rendezvény odaítélésének szabálytalanságát, volt már ilyesmi olimpiával kapcsolatban is, aztán később sopánkodott mindenki, hogy milyen szemetek az oroszok, miután velük szemben politikai döntést hoztak, a következő olimpiára nem mentek el.
Ez folyik éppen a kitiltások ügyében a nagypolitikában is, először kitiltottak az Unióból meg az USA -ból egy sor orosz potentátot, nemrég az oroszok tiltottak ki nyugatiakat, és  most folyik a nyugati habverés meg méltatlankodás.
Mindenesetre a foci - cirkusz remekül prosperál, a FIFA elnöke lemondott, de ettől még mindenki jól elvan.

A nyugati nagycsapatok reklámértéke magas, a jogdíjak, szponzorpénzek ezután is dőlnek majd a Reálhoz meg a Barcához, a Liverpoolhoz meg az FC Kölnhöz, folyik a játékosok adásvétele aranyáron, a néző is kap valamit a pénzéért.

De nálunk sincs baj.
Nálunk is folyik a pszeudo-foci, amennyiben itt is labdával játsszák, lábbal rugdalják, csak éppen a színvonal, meg a reklámérték éppen nulla.
De kit érdekel ez, amikor dől a pénz a stadionépítésekbe, a cégek az adójukat - amit elvileg közösségi feladatok végrehajtására szedhetne az állam - odaadományozhatják a botlábú gyerekeknek és pióca-jellegű környezetüknek, és nem csak a labdarúgásban.
Előled lopják el a pénzt, hogy kétséged ne legyen.
Ez a sajátos magyar profizmus, merthogy itt a jegybevétel, a jogdíj. a reklámpénz arra sem lenne elég, hogy a szertáros feleségének mosóport vegyenek, hogy ki tudja mosni a mezeket a mérkőzések után.
A magyar labdarúgás most éli aranykorát, mert a mi focibuzi miniszterelnökünk dönti a pénzt az élsportba, gigantomán rendezvényekre feni a fogát, jóllehet lenne éppen mire költeni azt a pénzt, amit pofátlanul erre költ - ellenzéki asszisztálással, persze.


De a legirritálóbb az, hogy ezt a gigalopást a fiatalság egészséges életmódjának előfeltételeként adja elő, miközben a fiatalok túlnyomó többsége nem jut az egészséges és elégséges fehérjéhez, gyümölcshöz.
Helyette bornírt rendszabályokat hoznak az iskolai étkeztetésre, hogy még ott se tudjon a gyere
k jóízűen enni, jóllakni - Ceausescu falansztere a példakép, valószínűleg.
A stadionokra fordított pénzből minden iskola mellé lehetett volna építeni - ha már sport - tornatermet - mivel a nagyeszű elrendelte a mindennapos testnevelést anélkül, hogy a feltételeit megteremtette volna.
Minden iskola mellé építhettünk volna sportpályát, öltözővel, zuhanyozóval, és kihasználhattuk volna a közös sportolásból adódó nevelési lehetőségeket, de mi elégedettek vagyunk a lelátón szotyolát köpködő pocakos despotácskával, akit körülvesznek rajongói.

Aki nem tudja, hogy mit jelent a szervilizmus, nézze meg őket.

Kádár azt mondta: a krumplileves legyen krumplileves és ezen azt értette, hogy mindent nevezzünk annak, ami.
A profizmus legyen profizmus, a mocskos rabló meg legyen mocskos rabló, még akkor is, ha állaga leginkább a sűrített tejre - népi nevén Bocigecire - emlékeztet.
Sepp Blatter élvezze szép nyugdíjas éveit - nem tőlünk lopott -, itthon meg adja már össze valaki, hogy mennyi pénzt sikerült ezidáig sport címén kihajigálni az ablakon - alatta persze ott várakoztak a haverok a kifeszített pokróccal.

Aztán vonjuk le a következtetéseket.

:O)))

5 megjegyzés:

panelproli írta...

Amikor először hallottam - és ez nem tegnap volt - hogy a mi jelenlegi szeretett vezetőnk (akkor még nem is az volt) "fudbalista"(Hofi) tudtam, hogy ez az ország elveszett.
Igaz, hogy egy valamikor más sportot űzővel sem jártunk jobban, az sem egy "úriember".
Nem kellene most már valaki, aki - egye fene - nem sportol(t), de a fejében nem vatta vagy káposztalé a töltet és a jelleme egy igazi Sportemberé?

rézevőfiamór írta...

Nem "boci"!
Majomgé!

mozgásterápia írta...

Magyar Narancs XXVII. évfolyam 22. szám 2015. május 28.
részlet a 43. oldalról
"A 7 és fél milliárd ember természetellenes" - interjú Csányi Vilmos etológusal

MN kérdés:
"Kérdés, hogy a jövőben is így lesz-e, amikor szűkülnek a rendelkezésre álló források."
Csányi Vilmos válasz:
"A források egyre bűvülnek, csak a hülyeség akadályozza a kiaknázásukat. Egy technológiai bőségszaru tetején ülünk, minden értelmes emberi igényt ki lehetne elégíteni, ha volna egy méltányos, globális elosztási rendszer. Az emberi munka, aktivitás elképesztő feleslegben áll rendelkezésre, már meg is jelentek azok a mechanizmusok, amelyek lekötik a nem konstruktív emberi energiákat. Indiában például a jóga, a meditáció, a nyugati kultúrában a televízió. Magyarországon 5 és fél óra az átlagos tévénézés időtartama, ez a viselkedésszabályozó eszköz, ha nem volna, az emberek kimennének az utcára, és autókat borogatnának. Ezzel szemben az igazi megoldás az lenne, ha az oktatás tízszer annyi pénzt kapna, mint most, és az iskolákban kis közösségeket alakítanának ki, amelyekben a gyerekek megtanulnának szabadabban, de bizonyos normákat betartva élni, nem pedig csak hátratett kézzel elvégezni a feladatokat. Annak idején cserkész voltam, és fantasztikus élményeket jelentett. Itt most a legrosszabb falanxideák valósulnak meg. Elképesztő, hogy a pártok többségének nincs tisztességes ifjúsági szervezete, igaz, ideológiája sem, amit átadhatna."

promenad írta...

Bizony így van ez és nem másként !

Anikó írta...

A tornatermek mellé még uszodákat kellett volna építeni, minden városban többet is, a fővárosban meg kerületenként, ahol nincs, mert az legalább sikersportunk többszörösen is.
Ja, hogy ezt a tolvaj bunkót az nem érdekli.
A stadionokat meg majd felveri a gaz, mert hogy azoktól nem lesz itt jobb foci, az hétszentség.