2016. május 1., vasárnap

KETTŐS ÜNNEP

Érdekes egybeesés: két ünnepet ülünk egyszerre.
Az anyák napját, és május elsejét, a nemzetközi munkásosztály szolidaritási ünnepét.


Kezdjük talán a köszönettel, mely az édesanyáknak jár, akik felneveltek bennünket, sokszor nagy nehézségek árán.
Az én anyukám sem volt kivétel, neki is mindenért meg kellett szenvednie, hogy nekünk a lehetőségeihez képest mindent megadjon.
Nem volt könnyű egy asszony élete a múlt század közepén, hol voltak akkor még a gépek, a hatékony tisztítószerek, a hűtőszekrény, hogy nyáron legyen hol tárolni a főznivalót vagy a főtt ételt!
Voltak ugyan jégszekrények, hetente kétszer járt a jeges, de felettébb macerás volt a dolog.
A lakásban - a konyhában is - hajópadló volt, amit hetente fel kellett súrolni, be kellett ereszteni és utána fel kellett vixolni.

Ha mosni kellett, hát előző nep be kellett csirizelni a teknőt, az ágyneműt ki kellett főzni, teregetni a bérház közös padlásán, mindent kiöblíteni, kicsavarni, nem volt egy egyszerű attrakció.
Aztán persze dolgozni is kellett, mert bármennyire is jól keresett apám - annak árán, hogy kiküldetésben dolgozott és hetente csak másfél napot töltött otthon -, ha haladni akart a család, hát kellett a második kereset is.
Emlékszem, a bedolgozóként kötött pulóvereket be kellett szállítani valahová a Gellért tér mellé egy KTSZ-hez, és a bőröndöt másoknak kellett leadniuk a villamosról, Anyú nem bírta el.

De azért húzta-vonta, elvégezte a feladatot.
Aztán jöttek könnyebb idők is, de a kistestvéremmel mi is nőttünk, és nőttek a kiadások meg a gondok, mégis, mindig megküzdött velük.
Már én sem vagyok kiskamasz, mégis, a mai napig nevel, aggódik értünk, vár bennünket, jön hozzánk, és ez nagyon jó.

Annak örülök, hogy megérhette azt, hogy együtt örülhetett velünk, a gyerekei , unokái , dédunokái sikereinek, ez bizonyára értelmet adott a sok gürcölésnek, munkának.
Innen kívánok neki is, meg minden anyukának, anyának, mamának, kismamának-nagymamának, dédinek meg köbükinek jó egészséget és sok örömet, ha együtt tudják ünnepelni ezt a napot a gyerekeikkel, ha úgy hozta a sors, hogy csak telefonon tudnak beszélgetni, akkor is.
SOK BOLDOGSÁGOT KÍVÁNOK ANYÁK NAPJÁN - MEG A TÖBBI NAPON IS!


És éljen Május Elseje, a Nemzetközi Munkásosztály Nagy Ünnepe.
Nm véletlen, hogy ez az ünnep az összefogásról szól: Világ proletárjai egyesüljetek!

Az sem véletlen, hogy a tőkésrendszerek mindent elkövetnek azért, hogy összefogás még véletlenül se legyen, hiszen akkor erő állna erővel szemben, így meg az erővel szemben egymástól elszigetelt csoportocskák vergődnek.
Hiába lennének együtt képesek kikényszeríteni a szükséges változásokat, összefogás hiányában semmire se mennek.
Ha valaha aktuális lenne a felszólítás, hát a globalizáció korában és a mai Magyarországon mindenképpen.
A multinacionális vállalatokat a globális tőke mozgatja, vele szemben csak az internacionalizmusnak van esélye, de helyi szinten is csak az összefogásnak,a szolidaritásnak.
Ha ez egy normális ország lenne, holnap százezreknek kellene az utcán tüntetniük, kifejezve szolidarításukat a pedagógusok és az egészségügyiek harcával, de persze ez nem egy normális ország,
Itt kilencmillió ember utálja vagy irigyli a másikat, és szilárdan hiszi, hogy ő egyedül is meg tudja teremteni a számára elfogadható életkörülményeket.
Tévednek valamennyien, ha nincs szolidaritás, nincs eredmény sem, csak kiszolgáltatottság van.
A mai helyzet ellenére is éljen azért május elseje üzenete, hiszen a történelem el fogja vinni a dolgozó embereket az összefogás igenléséhez.

Nem biztos, hogy azonnal, vagy, hogy holnap, de el ekll jönni megint egyszer a napnak, amikor egy fiatal ember felemeli a vörös zászlót és harcba hívja társait a kiszolgáltatottság ellen...
Május elseje nem a sörről meg a virsliről szól, nem a majálisról, bár ezeknek is van helye az ünnepen, de azt hiszem, ma nem ennek lenne az ideje, - harctéren nem tanácsos megelégedni azal, hogy egy munkaszüneti nappal több van, és jár hozzá kis szórakozás is.
Május elsejének az erő és az összefogás demonstrációjának kellene lenni.
Na, ha ezt megérti mindenki, aki bérből és fizetésből, segélyből vagy nyugdíjból él, akkor eljött az a nap, amikor el lehet zavarni a rablókat.
Készüljünk rá, erről beszélgessünk a korsó mellett, erről győzzük meg az embereket!

És persze érezzük jól magunkat.

:O)))

11 megjegyzés:

Wolk írta...

Az országunkban élő pravoszlávok pedig húsvétot ünnepelnek.

Kapat írta...

PuPu, ez nagyyon kedves, köszönöm szépen!

Úzbence írta...

PuPu! Nagyon szívhez szólóan emlékeztél meg mindkét ünnepről.Milyen emlékeket ébresztettél bennem! Köszönet mindkét megemlékezésért.Éltessen bennünket a gondolat:"...eljön az a nap,amikor el lehet zavarni a rablókat." Persze addig még sok mindent kell tenni.

Névtelen írta...

http://index.hu/belfold/2016/05/01/gyurcsany_ferenc_inkabb_maradok_tisztesseges_es_szegeny/

a DK nem dúskál a pénzben, Gyurcsány szerint most per pillanat épp 13-14 milliós az adósság, így nem engedhette meg magának, hogy majálist rendezzen, és erre költsön másfél-két millió forintot

Fene tudja, én azért a helyében félretettem volna erre egy kis pénzt.

http://hvg.hu/itthon/20160201_Gyurcsany_vagyonnyilatkozat

talalom írta...

Ez egy régi dilemma Névtelen! A legtöbb párt - a DK is - tart majálisokat helyben: kerületekben, városokban, falvakban. Érhető: a helyben induló jelöltek itt a választóikkal akarnak találkozni. Egyik pártnak sincs sok aktív embere. (A fidesznek sincs.) Melyikre menjenek? Gyurcsány egyébként elég sokat költ a pártjára - saját pénzét. Meg is rótta érte az uralmon lévő párt, pedig a nyilvános, adózott jövedelméből adott, névvel. Nem feketén sunnyogva. Nem véletlen, hogy a DK egyik markáns követelése a pártok - és a politika - finanszírozásának átláthatóvá tétele.

Névtelen írta...

Gyurcsány tényleg sok pénzt tol a pártjába és ez szíve joga.

http://vs.hu/kozelet/osszes/kiderult-gyurcsany-mennyi-penzet-adja-bele-a-dk-ba-0502

Azt furcsállom, hogy május elseje ennyire nem fontos neki, nem hiszem, hogy pusztán anyagi okok miatt maradt el az ünneplés.
Pedig tavaly még odatette magát, mondott is érdekes dolgokat.

http://index.hu/belfold/2015/05/01/gyurcsany_ingyen_vizet_predikalt/

Anteus írta...

Igen éljenek az Anyák, bár az enyém is élne!
Kívánom ezt az egyedüli magyarként, akit az Apja is nevelt.

Mióta Apám 1960 -ban először elvitt a felvonulásra, olyan sok mindent olvastam erről a munkásünnepről. Azt valamiért még nem, hogy a felvonulás (de legalább a Városligeti séta) erkölcsi kérdés is volt.
Ma is az.
Csakhát... Az elvesztett/elpusztított identitással kihunyt ez az erkölcs is.
Ma délelőtt, kb 5 000 ember kóválygott a ligeti Nagyréten és környékén. Kb. 500 -ra teszem, aki tudta miért van ott.

MoonRiver írta...

Beszélgettem arról (őszebbekkel), hogy ma nem lennének május 1-i élményeink, ha nem lett volna kötelező. Akármilyen napra esett, vonulnunk kellett. Időnként valami szöveget betanulva, volt, hogy sportbemutatóval, mire hónapokkal azelőtt készültünk...(sokat javított a helyzeten, hogy Rolling Stones dal volt az ütemet adó..), s úgy lett a legtöbbször, hogy a nyögvenyelős indulásnak egészen jó végeredményei születtek. De nem csak diákként, volt ez így, hanem a munkahelyen is. (A Főnök mindig tudta, kik nem voltak ott!!) Néha sajnálom a szabadságot, mert az ember gyarló és lusta is, pláne egy nem túl napsütéses napon.
De hol vannak a munkások, a gyárak dolgozói, a nagy üzemeké, közlekedési cégeké, kórházaké stb. Az elmúltban.
Ja, és az a remek Felvonulók kérték című Tv-s kívánságműsor.... De jó kabarét csinált Markos-Nádas belőle belőle! Hofi mondta valamelyik műsorában egy kérdésre, hogy: ja, őt a régiek sem szerették, de ők legalább röhögtek....Hát ezek azért néha hiányoznak.

Anteus írta...

Na, már ketten vagyunk, akit nem szürkepufajkás verőlegények hajtottak ki a felvonulásra, véresszájú párttikárok listája alapján...

http://tiki-taki.reblog.hu/itt-van-majus-elseje

talalom írta...

Nem tudom Moon River, kinek "kellett" vonulnia, melyik Főnök jegyezte a hiányzást. Fiatalon jó buli volt - bár istibizi, sosem találkoztam ingyen sörrel, virslivel, sőt ilyenkor kétszeres árat kértek egy lángosért is az árusok. (Nyilván nem tartoztam az elithez.) Egy emberrel találkoztam, aki '90 után panaszolta keservesen a kényszert - de meglátott, és elhallgatott. Akkor még. Ma valszeg rám mutogatna, mint aki "kihajtotta" a Felvonulási térre. A hetvenes évek közepére különben is áttevődött a helyszín: a legtöbben a sztrádán (az az egy volt) vonultunk a Trabikkal, Skodákkal a kiskertből. És tényleg lépésben...

Névtelen írta...

https://nepszava.us/blogs/news/105793862-a-dk-magara-koltotte-a-penzt-nem-maradt-majus-1-re

Szerintem, Bartus idesasolt... :)

És ezt még nem is hozta fel.

http://index.hu/belfold/2011/03/18/598_ezer_forintba_kerult_gyurcsany_luxus_evertekeloje/