2018. január 27., szombat

NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZAT

Németh Szilárd, a Fidesz furkósbotja nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte Szél Bernadett jelenlétét a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén, ezért ki akarta tiltani onnan.
Aztán megtetszett neki a kijelentés, és a Bizottság elnökét is nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte, mert levélben érdeklődött Soros Györgynél közvetlenül, hogy mi az álláspontja a migránsok európai betelepítéséről.
Utoljára talán az egri vár védelméről szóló romantikus regényben volt ilyesmi, hogy megtiltották az ellenséggel történő kommunikációt, de akkor Eger egy ostromlott vár volt, míg ma senki sem ostromol senkit, jóllehet a Nemzet Félesze szüntelenül ezt iparkodik sugalmazni.
De hát ő egyébként is állandóan a harcias kiskakas szerepét adja a Nemzeti Bábszinházban, sok meglepetés már nem érhet vele kapcsolatban bennünket, legfeljebb, ha visszaadná a lopott holmit, melyre az esély viszonylag csekély.
Németh Szilárd meg ugye az, aki, és ebben az állapotában emelte a politika magasabb szféráiba őt Orbán, valószínűleg jövendőbeli betegtársát látva meg benne.


A pofátlanság mértéke riasztó, de aki azt hiszi, hogy az események cél nélkül történnek, az erősen téved.
Kitalálták ezt jól, csak hát az a baj, hogy az átlagpolgár a direkt politizálás híve, ha neki mindenhonnan azt mantrázzák, hogy Soros a hátán cipeli be ebbe az árvalányhajas kis országba Jumurdzsákot, akkor ő azt elhiszi, mert hinni mindig kényelmesebb, mint gondolkodni.
A politika ma egyébként is hitéleti alapon működik, az emberek többségét ugyanis nem az esze, hanem az érzelmei vezérlik, márpedig érzelmei mindenkinek vannak, míg esze sokkal kevesebbeknek.
Meg akarod pocsékolni a magyar szűzeket, rút migráncs?
Anyádat, aztat, pocsékold meg, azt a hernyótalpast, aki fél vodkáért árulta a szerelmet Sanghajban!
Persze még azokat is könnyű megvezetni, akik ésszel gondolkodnak, hiszen ők - helytelenül - azt feltételezik, hogy a kimondott szavaknak súlya van, jóllehet a szavak a mai hatalom számára csak arra valók, hogy elfedjék a tényeket és szándékokat.


Szél Bernadett kiűzése a Nemzetbiztonsági Paradicsomból a kivülálló szemében maga az irracionalizmus, hiszen a hölgy parlamenti képviselő, és a bizottság tagjaként a legmagasabb szintű nemzetbiztonsági átvilágításon is túl kellett esnie, emellett maga a rendszer belügyminisztere állapította meg, hogy Sorosnak nincsenek szervezetei Magyarországon - de ez ne tévesszen meg senkit.
Az eb magában az LMP létében van elhantolva.
Azt mondják sokan, ez őrült beszéd, én meg Shakespeare-el azt, hogy őrült eszéd, de van benne rendszer...
Ezt a pártot ugyanis annak idején a kóbor és gazdátlanul maradt liberálisok befogására hozták létre, és lássuk be, feladatát többé-kevésbé teljesítette is, habár az évek során többször kellett lélegeztetőgépre tenni, ellátni kopogtatócédulákkal és hitelesnek tűnő politukussal, hogy teljesíteni tudja hivatását - a demokratikus oldal megosztását.
Ma is ez a feladata, mert az, hogy nem akar egyetlen párttal sem összefogni Orbán falansztere ellen, az nem politikai álláspont, hanem módszer.

Ezzel magához képes vonzani az antikommunistákat, a hőbörgő, függetlenkedő ostobákat, akik el képesek hinni, hogy ez a párt egymagában képes lenne bármire.
Nem képes, és aki rájuk szavaz, az a szavazatát egyenesen a kukába is dobhatja, mert a politika nem lehet más, az mindig a hatalomról szól, ahhoz pedig kevés az a választói réteg, amelyik beszopja az orbáni okosságokat.


Ha azt szeretném, hogy ügynökömet szeresse az a célközönség, aki elé - kolomppal a nyakában - állítani akarom, akkor nekem kell leghangosabban támadnom és nekem kell jelentőségét felturbóznom, mert ezzel teszem őt hitelessé.
Meg azzal. hogy azt kommunikálom, hogy ez a párt erős és egyre erősebb, mert ez a magatartás választókat vonz - szeretünk a győztesek közé tartozni...

Németh támadása Szél Bernadett ellen és Hadházy Orbán ellen indított pere megemeli ezeket a személyeket a gyanútlan választó szemében, miközben a Fideszre semmiféle veszélyt nem jelent a velük való konfrontáció,
De János, az elfoglalt műszaki és Júlia az agyonterhelt pedagógus szemében ők a hősök, akik karddal rontanak a sárkányra, jóllehet a sárkányt a jelmezbálból kölcsönözték, a kard  meg pléhből van...
A liba lecsap a tigrisre...
A Fidesz egyébként nem vállal közvetlen konfrontációt egyetlen politikai formációval sem, csak azzal, melynél biztos a sikerben.
Ez pedig legegyszerűbben úgy kivitelezhető, ha az ellenfelet ők irányítják, a közvéleményt ők hangolják, és ameddig a választó ezzel van elfoglalva, ők megnyerik a választásokat a megosztott ellenzékkel szemben.
Aki az LMP-re szavaz, az gyakorlatilag Orbánra szavaz, és ez a lényeg, a többi csak politikai marketing.

A valódi nemzetbiztonsági kockázatot ez jelenti.


Nincsenek illúzióim, hogy legalább gyanakodva szemlélné ezt a választó...



:O)))

59 megjegyzés:

1970 írta...

OFF

Kedves Pupu!

Ne haragudj a "kitekintésért" a témából, de úgy látom, ennek az "idős hölgynek"
végképp elment a maradék józan esze is:

http://hvg.hu/velemeny/201801_a_nagy_remenyek_eve

PuPu írta...

Ő így emlékszik 1968-ra, szíve joga.
Akkor is egy belterjes kis világban élt, ma is abban él, de ettől még nagyon okos.
Én sem vagyok oda érte, mert képtelen kilépni a Kádár-rendszert elítélő skatulyából, jóllehet éppen a '68-as csehszlovák események bizonyították, hogy ez a legkisebb rossz a Birodalom árnyékában...
De hát a filozófusok nem a gyakorlat, inkább az eszmék emberei...

:O)))

obsitos írta...

„Aki az LMP-re szavaz, az gyakorlatilag Orbánra szavaz, és ez a lényeg, a többi csak politikai marketing.„ Hibátlan megállapítás , ahogy az írás főbb tartalma (Németh támadása Szél Bernadett ellen és Hadházy Orbán ellen indított pere megemeli ezeket a személyeket a gyanútlan választó szemében) is.

neveletlen írta...

Kedves Pupu, Nagy Lajos írását idézem be, talán fogod, miért. :)


A ZSIDÓ

A zsidó, miként azt egy Darwin nevű angol zsidó kimutatta, a majomtól származik. Ezért van az, hogy a zsidó utánozza a keresztényt, s ezáltal a gyanútlan embert, faját s erkölcsét illetőleg gyakran megtéveszti.

A zsidó termete hosszúkás és kerek, magassága egy méter és ötven centi és egy méter és kilencven centi között váltakozik, már aszerint, amint a kis Kohnról, vagy a dromedár Jakabról van szó. Szélessége néha ennél is több. A zsidó válla csapott, fülei elágazók, lábai karikásak, amelyiké nem, az csal. Mivel pedig a zsidónak kedvenc faji szokása a csalás, manapság már több egyenes lábú és szabályos fülű zsidót látunk, mint görbelábút. Törvényhozási intézkedésre van e tekintetben is szükség.

A zsidó a föld minden táján található, részint szabadon, tehát vad állapotban az utcán és a kávéházakban, részint az ember által megszelídítve: internáló táborokban. Hazánkban fordul elő legsűrűbben, nyilván azért, mert az itteni éghajlati viszonyok a legkedvezőbbek fejlődésére. A botbüntetésről szóló nemzeti törvényünk éppen az éghajlati viszonyok megváltoztatását célozza, amennyiben a természetes csapadék pótlására még mesterséges csapadékról is gondoskodik a zsidók számára.

A zsidó libahússal, sólettel és retekkel táplálkozik, tehát húst is, növényi eledelt is fogyaszt, azaz vegyes táplálkozású. Kártékony volta már ebben is megnyilvánul, mert táplálkozása által elvonja az ember elől a libát, a babot és a retket. Tisztességes zsidó csakis füvet és kvarcot eszik. Ezért nem igaz az, amit Friedrich István és más "keresztény" vallású előkelőségek mondanak, hogy vannak tisztességes zsidók is.

A zsidó kedvenc szokása a kereskedés. De kereskedésen felül majomtermészete folytán az ember valamennyi ténykedését elleste és utánozza. Így tudománnyal is foglalkozik (Ehrlich, Einstein, Pikler, Goldziher), költ (Heine), ír (Zangwill), zenét szerez (Bizet, Goldmark), föltalál (Nobel), utazik (Stein) stb., stb. De ezek csak a fölületes szemlélőt tévesztik meg, aki azonban az igazat a hamistól meg tudja különböztetni, az látja a nagy különbséget a fölsoroltak és például: Csarada, Timon, Kajuch, Kmetty, Vozáry, Bellaaghné és Kmoskó között.

A zsidó, ha a majomtól származik is, azért tulajdonképpen báránybőrbe bújt farkas, sőt ereiben tigris- és hiénavér is csörgedez, ami, eltekintve e faj erkölcstelenségét, éppen nem csodálatos.

A zsidónak erényei nincsenek, mert ha gyógyít, ezt a honoráriumért teszi, ha tanít, ez a fizetésért van, ha ingyen gyógyít, akkor látszatot akar kelteni, ha elment a háborúba, ezt azért tette, mert muszáj volt neki, különben bezárták volna, ha elesett, ezt biztosan nem szándékosan tette, hanem elszámította magát. Csakis bűnei vannak a zsidónak. A zsidó idézte elő a világháborút, ő okozta annak az egyik fél által való elvesztését, a másik fél által való megnyerését, különben egészen biztos, hogy a háború remis-vel végződött volna, azaz egyenlő hadállásban abbahagyták volna a küzdő felek, és a díjon osztozkodtak volna. A zsidó csinálta a forradalmakat és a bolsevizmust, ő vezette félre és mételyezte meg az orosz nemzeti keresztény Lenint, a zsidó csinálta a drágaságot, a nagy hideget, a szénhiányt, a nyári negyvenfokos meleget, az éhínséget és a spanyoljárványt. Szerintem helyesen sem spanyol- hanem zsidójárvány ennek a neve. Az a zsidó pedig, aki spanyoljárványban meghalt, csupán a keresztény spanyolhalottakat utánozta, nem tudván ellenállni letagadhatatlan és fönt már méltatott majomtermészetének.

1922

neveletlen írta...

Végre egy jó hír. Karácsonyék felvállalják Kádárt és örökségét, remélem, ezen a kakán nem találtok csomót.
https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/01/25/karacsony_szovetseget_kotott_a_szelsobaloldallal/

Persze, ha Ferinek ez nem teszik, akkor az más.

1970 írta...

Kedves Pupu!

Én leginkább erre a mondatára gondoltam:

"A létező szocializmus csak macskajajt és rossz beidegződéseket hagyott maga után."

Nem vitatom, hogy okos nő, de aki 28 évvel a rendszerváltás után még mindig ilyeneket képes leírni, aki ennyire nem képes kilépni az Általad is emlegetett skatulyából, az már végképp elvesztette szerintem a józan ítélőképességét.
Persze a filozófusok valóban nem a gyakorlat, a praktikum emberei, csak amikor már így szembeveri őt a valóság, akkor is csak a mantráit nyomja... elképesztő:(

CsipkeRózsa írta...

Neveletlen 12:16-hoz,

Aki le akarja tölteni Nagy Lajos Képtelen természetrajz c. írását:

http://mek.oszk.hu/00900/00992/

jarisz írta...

Hadházy Ákos szerint 2022-ben már nem lehet elküldeni Orbánékat
narancs.hu. 2018. januar25. 8.35
Abszolut igaza van.
A nyilatkozat lenyege, higy tivabbszukiti a demokratikus lehetosegeket.
Ajar az EU kilepes is johet....Laad: KARDIGÁN TÖRÖKORSZÁGÁT, VAGY PUTIN ET.AT.!😷😷🍝

Szerintem az LMP azt hiszi , hogy a MÉRLEG NYELVE EZÉRT A VÉGSŐKIG TAKTIKÁZIK.

góbé írta...


Akit egy afféle németszilárd igy meg tud sz@patni, az meg is érdemli ! És "ez" akar miniszterelnök lenni...

https://444.hu/2018/01/25/igy-jar-az-aki-megprobal-nemeth-szilarddal-negyszemkozt-normalisan-beszelni

NewTiborc írta...

Gügye a négyzeten ez a fehérnép!! Avagy igaz a szatelit LMP!! Nem véletlen nem egyezkednek senkivel, csak a Szilárdkával!!
Ajajj tisztelt választók.

Valaki, aki nagyon unja írta...

Csak azt nem értem, ha Hadházy látja azt, hogy 18-ban kell lépni, miért állnak következetesen szemben mindennel?

Avagy ez jelenti azt, hogy lehet más a politika - ők mindig a más? Mindenkivel szemben más? Akár törik, akár szakad? Akár törünk, akár szakadunk?
Azt nem érzik, hogy az ő fenekük alatt is forró lesz a szék?

Miért nem teszik magukat felelőssé, ha Orbán megint besöpri a győzelmet - százalék szinte mindegy, mert ennek a bugrisnak a 25 % is 98-at fog jelenteni.

Játsszák a jópofit - Hadházy szerepe a korrupciós ügyek feltárásában az ő malmukra hajtja a vizet. Összezavar egy csomó embert.

Őket nem érdekli a szavazók, csak önmaguk, a saját ideáik, az LMP, mint a tisztaság bajnoka ... mi meg mehetünk a sunyiba mind.

Olyanok, mint a Fidesz - tökéletesen olyanok.

Nem az országért emelnek szót, csak a Fidesz ellen.
Nem az országot akarják ezektől megtisztítani, csak ők akarnak hatalomba kerülni. Nekem az LMP nem létezik.

bubu írta...

Mondja meg nekem valaki, miért csatlakozott pont hozzájuk Gödöllő polgármestere és csapata?

nemóvatos írta...

Sztem:
- Hadházi más (egyenlőre elhallgatott, meglepetés erejű) állásponton van mint Szél.
- A "demokratikus ellenzék" pillanatnyi viselkedése a választókat a Jobbik vagy a választástól távolmaradás felé tereli.
- A választók, köztük a nagy arányú "bizonytalanok" Karácsonyt, Vonát és Gyurcsányt figyelik. A többit már beárazták.
- A választást, az országot nem Orbánék fogják megnyerni, hanem az ellenzék vesztheti, veszejtheti el.

Kerekes Zs írta...

Nagy Lajos írásával ott kezdődik a probléma, hogy a keresztény utánozza a zsidót..
merthogy a keresztények még egy nyamvadt istent sem voltak képesek kitalálni maguknak, csak einstandolták a zsidók istenét :) Folyományaként az isteni rangra emelt Fiú maga is zsidó ugyebár :)

góbé írta...


Kapaszkodj meg kedves Kerekes Zs. !

A muszlimok is ugyanazon Istent imádják mint a zsidók, avagy a keresztények ! A különbség csupán abban van hogy ők Allahnak hivják:

"...A muszlimok hisznek az Egy Örök Istenben, aki az eget és földet s minden létezőt teremtett. Arab nyelven az Isten személyes neve Allah. Abszolút nincs semmi különbség Allah valamint Ábrahám, Mózes és Jézus Istene között. A muszlimok nem azt hiszik, hogy Mohamed volt az egyetlen próféta; sokkal inkább azt vallják, hogy ő volt a próféták hosszú sorában az utolsó, aki eljött az emberekhez.
A muszlimok elismerik az Ó- és Újszövetség prófétáit, s nagy tisztelettel viseltetnek irántuk. A Korán, az iszlám kinyilatkoztatott Szentírása ezt tanítja:

"Mondjátok: Hiszünk Allahban, s abban mi nékünk ki-
nyilatkoztatott, s mi kinyilatkoztatott Ábrahámnak,
Izmáelnek, Izsáknak, Jakabnak és a törzseknek, s
mi megadatott Mózesnek és Jézusnak, s mi megadatott
a prófétáknak az Uruktól. Nem teszünk köztük különb-
séget, s mi Néki megtértünk." ..."" (Korán, 2:136)

Különösen felhivnám a figyelmed, az "...Egy Örök..." kitételre, úgyhogy kár itt nyamvadtozni...

PuPu írta...

Kedves Kerekes zs, nagy Lajos írása az irónia szép példája, próbáld mosolyogva olvasni.
Egyszerűsítsd le: Van a zsidón kipa vagy nincs a zsidón kipa?
:O)))

anteus írta...

Jézus még véletlenül sem istene a zsidóknak.
Másik vetület: a keresztényzsidókat "einstandolták" vallásostúl, istenestül. A protokeresztényeknek nemhogy egy, de túl sok istenük vala...

Kapat írta...

Kedves '1970"!

Heller Ágnes, mint filozófus elemzi az 1968-as év eseményeit, és lehetőségeit.(a filozófus szempontjából nagyon helyesen)
Ugyanis az akkori helyzet,(1960-70-es évek) a gazdasági szempontokat tekintve tarhatatlannak bizonyult. Neves közgazdászok dolgoztak az un. "új gazdasági mechanizmus" elméletén. Ők ugyanis nem kapitalizmusban gondolkodtak, hanem a szocializmus társadalmi keretein belül egy fenntartó gazdasági modell kidolgozásán.
Az akkori reformerek látták már az eladósodás és a lehetetlen piaci körülmények következményeit, melyek előbb utóbb társadalmi robbanáshoz vezethettek volna
Nyers Rezső vezetésével dolgozott tehát ez a kis csoport, melynek a Liska Tibor közgazdász által kidolgozott gazdasági modell "Ökonosztát" c. lett az eredménye:

http://epa.oszk.hu/00000/00017/00042/pdf/fliskatibor.pdf (kivonatát érdemes laikusoknak is elolvasni!)

Ennek a modellnek a megvalósíthatósága a Szovjetúnió begyepesedett vezetőinek szemléletén, vagyis alapjaiban a függőségi viszonyunkon elbukott.
Itt van igaza Heller Ágnesnek, hogy a fennálló helyzet, tarthatatlansága miatt, bizony alkalmas volt a robbanásszerű politikai változásokra, mint ahogy ez később be is következett.(bár szerencsére békésen)
Liska Tibornak (1994-ig élt) az volt a véleménye a rendszerváltáskor alakulófélben lévő gazdasági berendezkedésről, hogy ami akkor elkezdődött, az azt jelenti, hogy cseberből-vederbe kerülünk.
Nos most itt tartunk, a vederben.
Ha akkor bevezetik ezt a piacgazdaságra alapuló, de a szocializmus keretein belül létrehozható gazdasági modellt, akkor most nem itt tartanánk.



NewTiborc írta...

http://nyugatifeny.hu/2018/01/27/ilyen-nincs-bangone-elo-adasban-senkizte-le-juhasz-petert-video
A video megtekintése után megrökönyödésemben csak azt tudtam kinyögni, ki is az a Bangóné?
Biztos, hogy nem kandikálnak ki ezek a fidesz zsebéből? Emlékezzünk csak a Botka kirohanásaira!! Ugyebár sokat használt ő is az ellenzéknek.

anteus írta...

Hááát... inkább maró gúny, ha szabad megjegyeznem.
Valami afféle: "mekkora marha, aki ilyen véleményt képes meggyőződéssel hirdetni."

anteus írta...

Erre nagyon határozott véleményt lehetne írni, de nem itt. Mind a 60/70-es évek tarthatlanságáról, mind a 68-as gazdasági mechanizmus okairól és hatásairól.
Liskáról meg pláne.
Hellerről meg nem érdemes. Lejárt szavatosságú elme. Évtizedek óta.

1970 írta...

Kedves Kapat!

Köszönöm a kiegészítést, és az elemzést.

Ettől függetlenül egyszerűen nevetségesnek tartom, hogy Heller Ágnes még mindig itt tart, ahol tart. Ez a mocsok, ami most van egyenes következménye annak, ami az elmúlt közel 30 évben történt ebben az országban (kiemelten ebből az 1990 és 2010 közötti húsz esztendőt). Heller Ágnes képtelen kilépni saját árnyékából, és 28(!) évvel a rendszerváltás után még mindig a Kádár korszakra mutogat kínjában. Nem is tud mást tenni, mert különben neki, mint az ún. "rendszerváltó értelmiség" egyik fontos képviselőjének jó sok hamut kellene a fejére szórnia, "életművének" (értsd: rendszerváltás) jó nagy része omlana össze kártyavárként.
Szerintem itt lenne az ideje kiállni, és elnézést kérni sokaknak. Hellernek is..., de soha nem fogják ezt megtenni.

1970 írta...

Kedves anteus!

Én nem hiszem, hogy a '60-as, '70-es évek volt tarthatatlan.
Szerintem az tarthatatlan, ami ebben az országban lassan 3 évtizede folyik, és
ahová - ennek következtében - napjainkra eljutott hazánk.

Kerekes Zs írta...

Kedves Góbé! Ya, ennek is Sára az oka, elébb Ábrahám ágyába taszigálja szegény Hágárt aztán meg kirakja a sivatagba kis Ismaellel együtt...Persze lehet, hogy az Úr a hibás, kicsit megkavarta a dolgot, győzzön a jobbik?? :)

talalom írta...

Kedves 1970!Baromi nehéz egy hsz kereteiben elmondani, hogy miért volt tarthatatlan a hatvanas, hetvenes évek, és miért volt mégis jobb, mint ma. (Persze,azért is,mert akkor voltam huszonéves.) Heller sokmindent kihagy,vagy nem is tud ilyesmiről, illetve nem is érti. (többes első személyben írok, mert én is résztvevője voltam: igaz, még a satupad mellett, de nagy befolyásom később sem volt. Csak annyi, amennyi most is mindnyájunknak van. Nektek is.)
Pl. 1968-at említi, mint az új gazdasági mechanizmus évét. Holott az MSZMP PB 1965 májusában döntött a változások szükségességéről. És majd 3 évig tartott, amíg elszántuk magunkat a konkrét cselekvésre. Majd további húsz évig - meg a nemzetközi helyzet iszonyú romlásáig - tartott, mire világossá vált: a politikai rendszer változása nélkül nem lehet kikeveredni a zsákutcából.
Azért volt jobb, mert mindig egy picivel előbbre lehetett lépni: és nemcsak arra gondolok, hogy tíz év alatt sikerült eljutni egy panelig. Hanem olyasmikre, hogy már nem az impirilisták hajkurászása volt a fő üzenet (mint ma ezzel a gyalázatos sorosozással), hanem szóba állt egymással a két nagyhatalom. Ez olyan következményekkel járt, hogy például megjelentek a nyugati filmek, nemcsak szovjetet lehetett látni. (Bár azok között is volt zseniális, meg jó, pl. Mihail Romm Hétköznapi fasizmusa, vagy a Szállnak a darvak.) Megjelentek elviselhető minőségű fogyasztási cikkek. Ne gondolj különlegességre, csak ilyesmikre: sampon, szappan, cigaretta, jobb ruhaanyag, nylonharisnya. A magyar gyárak használható termékeket kezdtek gyártani:Lehel hűtőt, Hajdú mosógépet Danuvia, meg Pannónia motort. Lakások épültek. Ja, panel, de nemcsak én szabadultam ki a rohadt szoba-konyhából, hanem ezrek. (32 éves voltam,amikor először fürödhettem a saját kádamban,és a fiamnak saját szobája lett, holott nekem saját ágyam sem volt, amíg a nővérem férjhez nem ment.) Lehetett utazni: ja, nyugatra csak három évenként, és 50, majd 70 dollárral - de úgysem lett volna pénzünk gyakrabban menni. (Fizettük a lakást.) Hellernek nyilván nem voltak ilyen gondjai.
Egyébként: ilyesmikre ment az a rengeteg kölcsön, aminek az volt a baja, hogy közben a gazdaság meg nem tudta kitermelni a törlesztést.Nyomtuk a dollárexportot ezerrel: de az a szomorú helyzet, hogy a "világhírű"magyar termékek csak kelet felé voltak eladhatók. Volt olyan exporttermék, ami több importba került,mint amennyit a késztermékért kapni tudtunk. A gyárakban iszonyú szervezetlenség uralkodott: volt, hogy napokig álltunk, mert nem volt pl.egy nyomorult 3 milliméteres alátét. (Az állásidőt 80%-os fizetéssel számolták el.) Aztán jött a határidő, vagy az évvége, és 12-14 órákat túlóráztunk: megfizették, persze, de képzelheted milyen meló került ki a kezünk alól. Hofinak egyébként van néhány nagyon jellemző szatírája ezekről.
Minden évben barátságosabb lett a légkör, '75-ben aláírtuk a Helsinki Egyezményt, amelyben bizonyos demokratikus normák betartását vállaltuk (Innen van a Helsinki Bizottság azóta is, az volt a szerepük, hogy ellenőrizzék: betartjuk-e az egyezményt.) Emiatt került sor 1985-ben a kötelező kettős jelölésre az országgyűlési választásokon.
Nekem 88-89 volt a kedves évem, de az aggodalom éve is. Úristen! A többségnek fogalma sincs, milyen a helyzetünk! És csak nyomatták, nyomatták az illúziókat: nemcsak a madarak, a tulipánosok (meg az az istencsapása kisgizda). És mindegyik a saját illúzióit: borvirágos kiskalapról, meg édes Erdélyről. Szabadon kapható autóról,meg telefonról. Amikor a világútlevelet bevezették azt mondtam: na, eddig sem utaztál, most már nem is fogsz: nem lesz rá pénzed. Végig volt munkám, még nyugdíj után is 10 évig dolgoztam,és nem küldtek el,sőt 1-2 évig még hívogattak vissza. Csakhogy úgy elszaladt a lakáshitel, (nem deviza) meg fenntartás, hogy enni alig maradt.
Elnézést a terjedelemért. Csak még egy mondatot: Világ proletárjai - gondolkozzatok!

anteus írta...

Pontosan

1970 írta...

Kedves talalom!

Az Általad leírtak jó részével egyet tudok érteni. Pl.: hatéves voltam, mikor szüleimmel egy kétszobás lakáshoz jutottunk. Panelhez. Ott volt elsőként fürdőszoba (addig a mosókonyha és a közös WC volt mamáméknál). Szüleim, nagyszüleim ott láttak elsőként összkomfortot. Ezért (is) gurulok nagyon dühbe, amikor a panelos építéseket szidják: egy egész nemzedék számára jelentett minőségileg más életkörülményeket.
Persze: a szüleim is güriztek, DE látták/láttam az értelmét: az én nemzedékem még úgy nőtt fel, hogy értelmét látta a munkának (a család előrébb jutott, a gyermek mobilitása biztosított volt, stb.). Ma mi van? Mi van közel 3 évtizede?
Persze el lehet ismételni újra és újra ugyanazt a mantrát, amit a rendszerváltáskor (meg azt követően is) hallottunk, de ez már ennyi idő távlatában (és az elmúlt 28 év ismeretében) igazán nevetséges.
Az az elit pedig, amelyik a rendszerváltást levezényelte (nem csak politikai, hanem általában az értelmiségi elit, így Heller Á. is) legjobban tenné ha csendben maradna. 28 évük volt, hogy megmutassanak valamit, amiről folyamatosan (évtizedeken át) papoltak, és ezt tudták produkálni.
Emiatt (is) irritálnak engem végtelenül az ilyen megszólalások, mint Heller Ágnesé is. Tessék legalább csendben maradni...

talalom írta...

Kedves 1970!
Akár magamra is vehetném, és kussolhatnék. (Bár csak nagyon pici pontként volt valamicske szerepem egy szűk körben, és nem a madaraknál és nem a tulipánoknál).
Azt próbálom magyarázni - nekünk, Neked, nekem is van dolgunk, hogy milyen irányba fordulnak a dolgok. Pl.Már említettem, de nem tudom elégszer.
Itt is siránkozunk, hogy az ellenzék gyenge, tehetetlen stb. Könyörgöm: Ti, akik utáljátok ezt a kormányt, nem vagytok ellenzékiek? Akkor a tehetetlenség, gyengeség rátok is vonatkozik.
88-89-ben hazajöttem a munkából, és éjfélig plakátoltam: a kamasz fiam szórólapozott.(Ingyen.) De elmúlt majd 30 év, én meg hetven.És az egészségem finoman szólva is rapszódikus: már nem merek, csak a saját utcámban szórólapozást vállalni, nem tudok órákig állni tüntetéseken. És erősen gondolkodom, hogy szabad-e vállalnom szavazatszámlálást, mert legutóbb egyszerűen nem tudtam elmenni, pedig az esküt is letettem. A fiamtól sem várhatom: azonnal kirúgnák - én meg nem gyűjtöttem vagyont, hogy azt mondjam neki: hagyd a francba az egészet. (Az a rohadt lottó sem jön be, pedig óriási aggodalommal látom, hogy emészti ez a helyzet.)
Biztos mindannyian mindent rosszul csináltunk - de könyörgöm: mutassátok már meg, hogy lehet az ember helikopter?!!

PuPu írta...

Szóval, azért nem pontosan.
A legfőbb probléma itt azzal van, hogy azt gondoljátok, hogy a szocializmusnak pünkt olyannak kellett volna lenni, mint a kapitalizmusnak, most meg szomorkodtok, pedig éppen az áhított társadalmi rendszer kellős közepén éltek.
A másik közkeletű tévedés, hogy a rendszer a felvett hiteleket fogyasztásra fordította, ami persze nem igaz, hiszen valamennyi hitelfelvétel célhoz kötött volt, eocén program, könnyűipar rekonstrukciója, közúti járműgyártás, stb.
És adott politikai-gazdasági környezetben, ahol a fejlődést nem csak a forráshiány gátolta, hanem a nyugati embargó is.
Az a rendszer ezer évig fennmaradt volna, ha a Szovjetúnió összeomlása előtt el nem ad bennünket, Gorbacsov velünk akarta megfizetni az enyhülés árát.
Illúzió volt, a Nyugat abban a pillanatban felrúgta a megállapodást, mikor kiderült, hogy Oroszország atomcsapás nélkül nem elég erős katonailag a terjeszkedés megakadályozásához.
A magyar gazdaság működött, minden szektorban képesek voltunk a lakosság ellátására, habár lehet, hogy csillámpónikból kissé rosszabb volt az ellátás.
Emellett tanulhattál, állampolgári jogon járt az egészségügyi ellátás és nem voltak várólisták.
Igaz, CT meg MRI sem - de az akkor nyugaton sem volt.
Persze nem voltak gazdagok és nem voltak nyomorgók sem, a hajléktalnokat felszívták a munkásszállók, a munkanélkülieket a nagyüzemi gyáripar, a bányászat, a mezőgazdaság - és mindenkinek volt nyugdíja.
A parasztnak is.
Összességében az a rendszer sokkal humánusabb volt, mint a mai, nem feledkezve meg temészetesen arról, hogy az diktatúra volt, melyben a gyár és a Balatonpart a tied is volt, ha akartad, ha nem, míg ma persze szabadon hirdetheted antiszemita és rasszista elveidet, emellett szabadon éhendögölhetsz az árokparton.
Nem volt jó a jó, hát akkor most élvezhetjük vágyaink társadalmát és szidhatjuk a szemét koncsikat, akik 1933-ban a Gulágra küldték Rokosszovszkíj marsallt, és tapsolhatunk, mikor Orbán - méretarényosan - úgy viselkedik, mint Sztálin.
Csodálatos világ!
:O)))




1970 írta...

Kedves talalom!

Nem írtam le a "kussol" szót, ezt Te használtad. Ez azért minőségileg más szint, mint amikor a "csendben maradás" illendőségére utal az ember. Az előbbinél betapasztja a száját az illetőnek, míg az utóbbinál már csak legyint, vagy mosolyog, miután elolvassa a filozófusnő évtizedek óta ismételt mantráit, nyugtázva, hogy 3 évtized után sem képes a társadalmi valóság érzékelésére, és számára még mindig mindenért a Kádár korszak a felelős.
Egyebekben Pupu fenti bejegyzését ajánlom a figyelmedbe!

talalom írta...

Pupukám! Nagyjából egyről beszélünk. Soha a büdös életben nem bukott volna meg a Kádár-rendszer, ha a "népen" múlik. Nem is azért bukott meg, hanem az erősebb eb elvén. Ahogy most, úgy 88-89-ben is félre lehetett vezetni:pl.örömmel saját maga verte szét a szakszervezeteit. Végigjártam az összes új párt alakuló ülését. (Munka után persze.) Mondjuk a Jurtából már a bejárattól visszafordultam: hányingerem lett, ami azóta sem múlik a tökvédő nemezekben pompázó agyatlanoktól. A szocdem alakuló ülésén meg egy ember (úgy emlékszem, Vörös Vince volt, de ez nem biztos)ordítva kérte rajtunk számon, hogy befeküdtünk a kommunistáknak.Tán két hónappal előbb érkezett haza...
Szerintem a kérdés az, hogy miért válik mindig gyengévé a humanista, egyenlősítő rendszer. A magam eszével arra jutottam, nem a humanista, nyitott társadalom válik gyengévé, hanem a bezárkózó parancsuralom. (A jóléti társadalmakban több joguk volt a munkásoknak, mint nálunk pl. a hetvenes-nyolcvanas években.) És jól éltünk - a tábor többi barakkjához képest. De már az eü-ben sem volt minden rendben: várólista nem volt. Nem vezették. De bőven felfordulhattál egy kis faluban, miközben a Kútvölgyiben körbeugrálták a tanácselnöködet.(Erre való a mai budai gigakórház is - közpénzből.) Nem létkérdés - lehet. De évekig nem volt telefonod, autód,- tévéd akkor, ha baksist adtál a boltban. De "kemény" blokk kellett ha nem zaccból főzött kávét akartál inni, ha pacalt akartál a hentesnél, friss árut azöldségesnél, Nők Lapját az újságosnál. (Ja, és három hétnél korábbi időpontot a gázszerelőnél.) Ez alapozta meg sziklaszilárdan, a tudatodban a mai korrupciót.
Arra kellene választ találni, hogy mit lehetne tenni??? Már azon kívül, hogy siránkozunk. Én egyedül nem tudom, - csak azt hajtogatom, csináljunk is valamit. Szóval: hogy kellene "helikopternek" lenni...?

NewTiborc írta...

Ne nosztalgiázzatok, hanem avval foglalkozzatok, hogy az eddig "jó arcnak" tartott emberkék hogyan lopják el a kormányváltást.
Vágó Gábor úgy döntött, hogy Kecskeméten a baloldal koordinált jelöltje ellen felveszi a harcot az LMP színeiben. Kedves magyarok, ugye van az a pénz?
Nekem ne mosdassa senki az LMP-t, igen lehet más a politika, igen lehet jellemtelen és hazug is. Ők nem hazudnak éjjel és nappal, csak folyamatosan. Hadházi akciói is csak figyelem elterelések, egy ügyből sem lett és nem is lesz semmi. Honnan az a sok infó? Gondosan kiválogatva azon ügyek, amit lehet piszkálni, nem jelentenek veszélyt.
A jó nép meg cumizik.

pietnik írta...

Kedves talalom!
Rendben van,igaz,amit írsz!Nálunk is úgy volt,ahogy írod!Bánfalván lehetett kapni gömbölyű centrifugát,ha megfizetted az árát,kaptál tanácsi panell-lakást,ha a papa pártvonalon(meg partvonalon) futott,csak akkor kaptál cementet,meszet az építkezésedhez,ha megfizetted tüzépest,aki még a Koránra is megesküdött,hogy ő aztán mennyit járt utána,a háztájiban szebb paprika termett,mint a tsz-ben,a guruló málnát csak a felvásárló rokona tudott termeszteni, az ő diója sosem volt dohos,az uborkája meg arra görbült ,amerre akart,akkor is átvették.
Üdülni a szakszervezetis rokona,barátja minden évben ment,a véradást szervező embere kitüntetést kapott az első véradás után,míg én a negyvenedik után sem(az ötvenediknél pofátlanul felköszöntöttek,mint idősebb első véradót!)
És lássd!Ezek a pacekok a rendszerváltás után is futottak egy darabig,míg nem jött egy másik,sokkal pofátlanabb kategória,akik összeköttetéseik révén meg tudták fúrni az addig prosperálókat is!
Aki nem szállt be ebbe a mókuskerékbe,,és szóvá merte tenni ezeket a dolgokat,azt akkor reakciós elemnek nyilvánították,aki ma ugyanazok szemében bides komcsi!
Nem a rendszerben volt a hiba,még véletlenül sem!Talán ott kell keresni a dolgok gyökerét,mikor Rákosi azt mondta,hogy tízmillió fasisztával kell felépíteni a szocializmust!Ha szó szerint nem is igaz(annyira),azokkal kellett felépíteni a szocializmust,akiknek a közösség érdeke semmit nem jelentett,hanem a párttagság,a szocialista elvek arra voltak jók,hogy egyéni érdekeiket juttassák érvényre!Minden áron!Akár hazaárulás révén is!És ez utóbbi nem volt vicc!

góbé írta...


"...Talán ott kell keresni a dolgok gyökerét,mikor Rákosi azt mondta,hogy tízmillió fasisztával kell felépíteni a szocializmust!..."

Ez mondjuk költői túlzás volt ugyan, de sajnos kellő igazságtartalommal...

Akkor arról is hallotál: "...Van maguknál antiszemitizmus ??..." - Az nincs !! - De igény volna rá..."

Viszont! Szerintem ezt azért , - "a párttagság,a szocialista elvek arra voltak jók,hogy egyéni érdekeiket juttassák érvényre!Minden áron!Akár hazaárulás révén is!És ez utóbbi nem volt vicc!" - gondold át!

Voltak "efféle káderek"! Aki nem vitte túlzásba, az szépen megélt, de aki a trambulinról játszotta az eszét, azt rendesen elmeszelték !

Tanulságos alapfilm a korról: "Gyertek el a névnapomra..."

pietnik írta...

"És ez utóbbi nem volt vicc"-ezen nincs mit átgondolni!
Saját szolgálati időmből is tudok példát mondani erre,ráadásul ott van a bal-radon:Ugyanazon akol ugyanazon alom... címszó alatt a hozzászólásoknál egy pár perces Kádár-video,amiben maga Kádár hívja fel erre a figyelmet!!
És ez csak a jéghegy csúcsa!

PuPu írta...

Kedves talalom, már ne is haragudj, de az egészségügy utolsó ötven évét igencsak testközelből ismerem, amit meg te írsz, az a típusszöveg, melyet manapság nyomatni illik.
A Kútvölgyiben nem kezeltek falusi tanácselnököket, legfeljebba Fővárosi Tanács elnökét.
És a kis falvakban sem kellett senkinek felfordulni, mehetett, ha kellett a városba gyógyíttatni magát - az alanyi jogon járó társadalombiztosítás terhére.
Várólista ma azért van, mert nincs finanszírozás boztosítva meghatározott teljesítményen felül - létezik a teljesítmény volumen korlát - TVK - akkor meg ilyen nem volt, mert ha elfogyott a TB pénze, az állam pótolta, - igaz, nem épült egészségmegőrzési céllal száz stadion...
Azt írod: " A jóléti társadalmakban több joguk volt a munkásoknak, mint nálunk pl. a hetvenes-nyolcvanas években." - például miben volt több joguk? Ma milyen többletjogokkal rendelkeznek azokhoz az évekhez képest?
Én arra emlékszem, ha a melósnak nem tetszett valami, akor felment a főnökséghez és az asztalt verte - hadd ne részletezzem, ma mit verhet, vagy nyugaton mit verhetett.
Arr is emlékszem, hogy anno szinte nem volt munkaügyi per, melyben a munkáltatónak lett volna igaza, emellett a munkás a szakszervezet mellett mehetett az igazát keresni a Pártbizottságra is, és ott is általában neki adtak igazat.
Amit meg az ügyeskedésről összeírogattatok itt pietnikkel,az nem a rendszerre vet rossz fényt, hanem rátok, ránk, mert ti adtátok a kemény blokkot és ti vettétek el, ti fizettetek azért és titeket fizettek le azért, hogy soronkívüliséghez jussatok, ti adjátok ma is a hálapénzt, mellyel egyre ócskább szolgáltatást tudtok vásárolni, és ti tapogatjátok a zsebetekben a borítékot ma is.
Nem másokat kell hibáztatni, mert ti vagytok - mi vagyunk a komcsik és a nácik is, ti vagytok a bűnözők és az áldozatok is, ti adjátok el magatokat egy lyukas kétfilléresért, mert erre szocializálódtunk, már a török idők óta - de lehet, még előbb...
Elcseszett egy nép vagyunk...
Elég kiábrándító, nem igaz?
:O)))

mavtelep írta...

PuPu
teljesen igazad van, hajszálpontos a korrekciód.
Szervusztok, jó estét !

góbé írta...


PuPu! ( 18.47)

Megszegem korábban tett vállalásomat, miszerint ha egyetértek veled, nem hozsannázok...Most muszály.

Félelmetes, mert nagyon igaz a dörgedelem, amit papirra vetettél.

"...Nem másokat kell hibáztatni, mert ti vagytok - mi vagyunk a komcsik és a nácik is, ti vagytok a bűnözők és az áldozatok is, ti adjátok el magatokat egy lyukas kétfilléresért, mert erre szocializálódtunk..."

25-30 év után talán először, komolyan megszeppentem. Mi van, és sajnos, talán, lehetséges hogy ez tényleg igaz, valóban igy van...

De más változást is látok a blogon. Mert időm engedte, a kiváncsiság pedig késztetett, szemezgettem az előző, a 2014.-es választást megelőző posztokból.
Nagy gond van! A négy év előtti fergeteges malicia savanykásabb, a vitriol is kesernyésebb lett. Talán nem is tudat alatt, a török, vagy az orosz példa sejlik föl, mint jövőkép?

talalom írta...

kedves Pupu!
Egy szót sem szólnék, ha nem azt írod: "ti adtátok a kemény blokkot és ti vettétek el, ti fizettetek azért és titeket fizettek le...", hanem azt, hogy "mi".
Tudom, mi az a TVK - ami abban a pillanatban megszűnne, ha nem KIZÁRÓLAG a közös pénzből finanszíroznánk az eü-t, ami soha az életben nem volt ingyenes: csak nem tudtuk, mennyibe kerül.
Speciel én magam sose dolgoztam olyan helyen, ahol bármilyen kis baksis is lett volna - de ez mellékes. És két helyen adtam borravalót: étteremben - és igen, az eü-ben. Utóbbiban kétszer akartam adni, de csak az egyik helyen fogadták el.
Természetesen próbálom jóhiszeműen felfogni: csak rosszul fogalmaztál, és "mi"-t gondolsz, ahogy én is, amikor a hsz-t írtam.

talalom írta...

Bocsánat még valami.Ahhoz, hogy ki bírjunk mászni ebből a szocializációból,az is kéne, hogy a nosztalgiázás mellett - vagy inkább helyett - megnéznénk reálisan, hogy mit lehet tenni ma.

1970 írta...

Kedves talalom!

Már sokadszor olvasom ezt az érvelést, amit elővezetsz rendszeresen: "mi csináltuk", "mindenki benne volt", azért a f.sért, ami most van "mindenki felelős".
Nem! A felelősséget ne kend el legyél szíves, és ne mutogass állandóan vissza a "barlangi medvére" (ahogy ezt teszi a fentebb említett filozófusnő).
Ez, amire fentebb utaltam én is nem nosztalgiázás, ezt kellene már látnod végre. Pontosan arra kívánok utalni, hogy 28 év után ez a rendszerváltó hatalmi elit (igen beleértve a filozófusnőt is és másokat is) nem úszhatja meg azt, hogy szembenézzen azzal, amit közel 30 év alatt tettek az országgal (ténylegesen, vagy halkan tapsikolva). Tudom, hogy ez kellemetlen a számukra, mert az "életművüket" rombolja le, de amíg ez a szembenézés nem történik meg, addig itt semmi nem fog változni. (És csak szólok: ezt nem fogják tudni már elintézni azzal, hogy mindenért a "mocskosrohadtszemétkomcsi" Kádár rendszer a felelős. 28 évük volt...ébresztő!)

pietnik írta...

Pupu!
Azért hadd igazítsak a mondottakon,amit,szerintem,alaposan félreértettél!Én sosem fizettem kenőpénzt,mert sosem akartam,,de ettől függetlenül tömegek ,le egészen a kisemberig,és fel,egészen a városi tanács lakásügyi,és szociális osztályáig,valamint a városi,és megyei pártbizottságokig ismert volt az a kicsi,de általános "kúszó" korrupció,ami aztán máig odáig fajult,hogy azt mondják,hogy Kádár,és a szocializmus tanította meg lopni a magyart!
Ez akkor sem volt igaz,meg most sem az!!Azok,akik ebből a korrupcióból profitáltak,azok uralják ma az országot,és szórják az átkaikat arra a rendszerre!
Ne tévedjünk el a mai szövegek útvesztőjében,mert azok éppen a megtévesztést szolgálják a szocializmust illetően,mint akkor!Ez ellen semmit nem lehetett tenni,és az én meglátásom most utólag is az,hogy szocializmust kapitalista szellemmel nem lehet építeni!
Csak egy példa!
Beadtam a lakásigényemet,mert három gyerekkel egy másfél szobás ,nedves lakásban laktunk!
Szolgálati lakás épült feszt,de arra valahogy sosem voltam jogosult,azt mondták,hogy három gyerekkel...tanácsi..ne vedd el a lehetőséget másoktól!A főnököm öt éven belül a harmadik szolgálati új lakást kapta,hát..Ezért a városi tanácsra is beadtam a kérvényt!
Az elbírálás előtt két nappal kérdezte az egyik kollégám,hogy beadtam-e a kérvényt!Hát persze,már egy éve.Erre azt mondta,hogy ő majd csak ma adja be,hogy felül legyen a kérelme az elbírálásnál,hopy a fater(régi,patinás párttag volt!Jó összeköttetésekkel persze!)!)intézkedni tudjon.Másnap este már ki volt függesztve a névsor a VT.nél,gyufa mellett néztük meg.Hát én nem voltam rajt,a kolléga meg az elsők között volt.
Kérdeztem tőle,hogy hogyan a francba csináltad!Erre azt mondta,hogy ha nem ismered a G.-t,akkor legyen 10 ezer ft-od,mert sose kapsz lakást,hogy tudd!
Bmentem a lakásügyi osztályra,és megkérdeztem,hogy hogyan fogok lakáshoz jutni,mire azt válaszolták,hogy a következő öt évben nem,az biztos,de a következő öt év után lehetséges,bár......!
Bementem a parancsnokhoz,elmondtam neki,hogy mi is volt a szolgálati lakásokkal,meg a tanácsi lakásokkal,meg az egész miskulanciával,mire azt mondta,hogy hallgassak nem kiváncsi a mondandómra!Kérjek engedélyt távozni!Mit tehettem,kértem!
Két hét múlva hívatott,és vigyázba állítva közölte velem,hogy mivel sem szolgálati lakásra,sem tanácsi laksra nem vagyok jogosult,ezért munkás -OTP lakást fogok tavasszal kapni(januárban volt ez !).Ha kérvényezem,nem kell befizetni semmit,de a részleteket 30 évig törlesztenem kell!Így is lett!
Csak az a feneség,hogy a jól kereső,minden évben hatalmas nyereséget eltevő főnök,és a pártcsemetefi tanácsira,szolgálatira jogosult volt(ami után aztán lelépéskor hatalmas összegeket kaptak,mivel felszabadultak a lakások!
Szóval ez volt az a lebegő korrupció,amit én nem tudtam kivédeni,sem elmondani nem tudtam senkinek,inkább kaptam egy olyan lakást,ami után fizethettem ugyan,de az enyém volt!
Másik!Az építkezések!Nincs cement!Határidősek az építkezések,de cement az nincs!Persze volt,csak akkor,ha a cseppet sem korrupt tüzépeseket a duplájával kifizetted!Aztán a Kádár -iroda odabaszarintott a csapatnak,és lett cement vastagon!Két napig!A harmadikon ugyanolyan pofátlanul mondták a szemedbe,hogy nincs cement,hogy te szégyellted el magad!
Bementél az építésügyi osztályra,hogy kérj halasztást,mert nincs cement ,ezért csúsztál!Ott értették ugyan,hogy nincs cement,de a szerződés az szerződés!Kijött a bizottság,hogy felmérjék,jogos-e a halasztás,amikor is a biz.elnöke mondta,hogy lehet halasztani,na de Kriszus koporsója...stb!
Szóval,mit lehetett ez ellen tenni!?Majd aztán elmondom,hogy hogyan is jártam a nagy pofám miatt!pedig csak sokaknak a szemébe mondtam,hogy.....

Névtelen írta...

„nincs veszélyesebb a felébredt baleknál!”
.
nos a mi kis helyi hülyéink – bocsánat! - nevezzük őket most baleknak, pár pillanatra, ébredezni kezdenek.
.
DE
.
nem kell megijednie senkinek sem, hiszen ez a mi kis „awekening” – ünk tipikusan magyar lesz.
„kicsit kisebb, kicsit savanyúbb, de a mienk!” – mondhatni
ez a magát magyarnak valló gyülevész félázsiai horda „semmit sem tanult, de semmit sem felejtett”, hiszen mint látjuk, van ki visszakeresett eggyel hátrébb, s megrettent attól, amit látott.
természetesen a polemizáló balekjaink soha semmikor nem követtek el semmi olyat, ami csúnya dolog lenne, ami így név nélkül, beazonosíthatatlanul, könnyű, ugyi.
aztán a valóság?
ugyan kérem!
az csak bolsevista trükk, miként a szakértelem.
ebben a kis kurvaországban soha nem lesz olyan, mint mondjuk Új Zélandon, hol egy fiatal, várandós anyuka a miniszterelnök, a DJ pultban mulat.
nem! nálunk sírva vigad a magyar.
vagy Argentínában, ahol Davosból hazaérve arra jutott Mauricio Macri elnök, hogy egy általános költség- és bürokráciacsökkentő program keretében, megtiltja az argentin kormány minisztereinek hogy családtagokat alkalmazzanak.
hova vezetne ez nálunk?! he? mi? na!
szóval, nincs itt mit nézni, tessék szépen hazamenni, s marad minden a régiben!
olyan világ még nem jött el, hogy egy magyar felelősséget vállaljon nbármilyen tettéért, vagy mondatáért.
mindenki más természetesen hibás, csak egy magyar nem lehet az!
mint itt is, e helyt.
helyt kellene állni a vártán, s a szerencsétlen balek mire vár tán azon kívúl, hogy ő nem csinált olyat soha,
.
DE
.
tud olyanról aki igen, meg látott is olyat, olyan csúnya dolgot.
ha meg valaki „ráborítja”, no nem az asztalt, hanem csak a valóságot, a tetteit, s meg nem tett tettei valóságát, akkor hirtelen egységbe tömörülve hangosan vonyítva gyűlölni kezdik az igazat, a valódit szólót.
hisz gyűlölni oly jó, nem, kedves kis helyi balekjaink!
.
.
abramovics voltam, s vagyok
.
.
Ps.:
gondolat ébresztőnek egy idézet:
.
„A Látlelet szerzője úgy vélekedik, az autokrácia legfontosabb jellemzője, hogy a kormány békés, civilizált procedúrával nem váltható le. Ezt szolgálják az uralmon lévők számára előnyös választási szabályok, az ellenzék anyagi forrásainak megnyirbálása, az ellenzéki média hatókörének drasztikus szűkítése. Az államapparátusnak, az annak ellenőrzésére hivatott szervezeteknek, sőt ma már a gazdaság kulcspozícióit is az uralkodó párt megbízható emberei töltik be. Abban a valószínűtlen esetben, ha az ellenzék valahogy mégis felülkerekedne, ezek a beépített emberek képesek lennének megakadályozni egy új kormány normális működését.”
.
kíváncsi vagyok, a helyi balekok közül ki fogja tudni a szerzőt, s miként viszonyul hozzá?

Névtelen írta...

mivel a szavak jelentésének mondhatni nem mestere az itteni "gazda" - e szó jelentését a Bolse Vita című filmben a vége felé megtaláljátok! - így kis iránymutatásként:
.
„Ahonnan én jövök, az számít radikalizmusnak, ha valaki Toyotát választ egy Holden vagy egy Ford helyett”
.
.
abramovics voltam, s vagyok

pietnik írta...

Baromovics!
Gondolom,rám céloztál,hogy én ..na...má!
Az az igazság,hogy szókimondásomért annyit lakoltam akkor is,és ma is,hogy nyugodtan eladhatnád mindenedet,akkor sem fedezné azt!
Úgy látszik,hogy neked fekete-fehérben vetítik a a filmet,azaz te vagy a fehér,más meg mindenki a fekete idióta!Azért vegyél vissza nagy arcodból,ha lehet,mert szerintem,neked sincs okod szájalni másokkal azon az alapon,hogy agyramovics voltál,meg vagy is!
És hogy követtem-e el olyat,ami bizony nem volt szép?!
Persze!!!De annak jelentősége nem volt a többihez képest,azt meg nem tudnám megmondani,hogy mennyire számított amellett,hogy mások mit vittek haza!?Én tollat,gémkapcsot,más meg azt ,ami nem volt lebetonozva,pedig nem volt rá szüksége!
Nehéz ezt így megmondani,hogy mennyire lehetett tisztességes a fentebb felsoroltak mellett bárki is,de bizonyos dolgokat azért el kellett nézni saját magának az ember,ha...!
Minden esetre nem gazdagodtam meg ebből,és a fizetésem sem volt olyan hajde-nagy,holott drága Orbánod 99-ben azzal indokolta a nyugdíjam több,mint egyharmaddal való megcsonkítását,hogy há' ne ficánkoljak nyugdíjban azzal,amit összeloptam a szocban!Így hát jelenleg vajdánk tartozik nekem a mai napig 12 millió forinttal,és ehhez havonta legalább százezer ft. jön,ha nem is lesz több nyugdíjemelés míg élek!!
Ha vissza kellene adni mindenkinek azt,amit lopott.....nekem nem sokat kellene,de az a 12 milla most így az elszegényedés küszöbén kurvajól jönne!!
Rozumis!?

talalom írta...

Pietnik! Sokan tudnánk elmesélni ugyanezt: bár mi civilek voltunk "szolgálati" szóba se jöhetett. Tíz év két gyerekkel, nagy(déd)mamával, egy szobában, majd vizes "átmenetiben" - miközben már az egyedülálló (szingli) titkárnő is kapott másfél szobát. Végül egy olyan protekcióval kaptunk hat hónap alatt(!) engedélyt egy lakás megvételére, ami azon alapult, hogy a szüleink negyven évvel azelőtt egy faluban születtek a potentáttal. Aki olyan magas poszton állt, hogy fel sem mertem vetni a csúszópénzt.
Az volt az első olyan momentum, amikor felvetődött bennem: miféle rendszer ez, miféle "munkásállam"?
Nem tudom, 1970 megérti-e valaha: ha valaki ismeri annak a rendszernek a visszásságait, megtapasztalta, hogyan rohad szét állam, - és ezzel a gazdaság, hiszen az állam tulajdonában van: az nem "szidja" azt a kort. Csak azt szeretné, ha nem lépnénk ugyanabba a folyóba. (Heller és a többiek indokai nyilván mások voltak.)
Kádár meggyőződéses kommunista volt, tisztességes ember ('56 ellenére is,sőt!!!) de miféle szisztéma az, ahol a végső érv az, hogy:Ha ezt Kádár elvtárs tudná!?
Nemrégiben olvastam: nem az a hős, aki elkezd egy társadalmi változást, hanem az, aki be is tudja fejezni. Ebben a tekintetben a Kádár-rendszer TORONYMAGASAN áll mindenféle mai hőbörgők fölött.

talalom írta...

Kornai János: Látlelet

pietnik írta...

talalom!
Az a rendszer nem rohadt szét,azt tudatosan rohasztották le!
Ha elolvasod Moldova György:Kádár János c.-ű könyvét,akkor sok mindent tisztábban fogsz látni
Abban,ha ki nem mondottan is,benne van az,amiről fentebb írtam,és megtapasztaltam.
A rendszer bukásával 8o-ban tisztába rakott minket a polgaz tanár,csak akkor nem hitte el közülünk senki sem.
A bukáshoz nagyban hozzájárult a,mondjuk ki nyiltan ,a ma oly sunnyogó értelmiség,és ebben a legszomorúbb az,hogy a fényes szelek országot építő nemzedék yermekei tették ezt ezzel az országgal,akikről így szólt a dal:
"Kommunista ifjak miííí vagyunk
Bennünk apáink reménye....

talalom írta...

Igen Pietnik. Csakhogy. Mi a fenét vársz egy versengő világban? Ahogy a múlt század elején fegyverekkel verték szét a szolidáris társadalomért küzdőket, addig a század közepére-végére a "fellazítás" politikájával. Ez nem gyorsan száguldó puskagolyó, hanem lassan ölő méreg. Jól szemlélteti legutóbbi 27 évünk. 1991-ben még kiverte a biztosítékot Csurka, ma meg...
Ma meg ismét fegyverekhez kapkod a nyitott társadalom híveivel szemben. És nagy sikerrel hiteti el, hogy "migránskérdésről" van szó. Igaz, arról IS szó van, de ez csak a felszín. Mit gondolsz, adventkor a Deák téren cirkáló harci járművek mi a fenét tudtak volna tenni egy öngyilkos merénylővel szemben - amikor azt sem vették észre, hogy lefújták a járművet? Azokat a páncélosokat ellenünk vetették be: hogy eszünkbe se jusson olyan "pimf" dolgokról spekulálni, hogy kinek mi jut és miért a karácsonyfa alá. Hiszen itt van a VÉGVESZÉLY! Ahelyett, hogy nyugodtan végiggondolná, miben áll a veszély (mert az van, mindig is volt), és a megoldáson törné a fejét.
Nem az értelmiség - az értelmes ember "sunnyog": vagyis spekulál, latolgat, még az is megesik, hogy felülbírálja saját, korábbi ítéletét, számba véve a tapasztalatait. Ezért mondom én: Világ proletárjai - gondolkozzatok!

1970 írta...

Kedves talalom!

Ha már (meglehetősen sunyi módon!) megszólítottál:

Az én szüleim '76-ban kaptak egy kétszobás lakást, akkor költöztünk el végre a nagyszüleimtől. Ott tapasztaltuk meg először az összkomfortot (erről már írtam).
Apukám kétkezi munkás volt, anyukám egy élelmiszeripari vállalatnál titkárnő.
(Részbeni) munkás származásom miatt részt vehettem az egykori FEB-ben, ami nagyon sok segítséget jelentett a felsőoktatási felvételinél.
Gondolom, most az jut eszedbe, kit és mi módon "fizettek le" ezért. Senkit, mert nem kellett!
Nem vitatom, hogy akkoriban is volt korrupció, ez mindenhol létezik. Én arról írtam és írok folyamatosan, hogy 28 évvel a rendszerváltás után (annak tükrében, ami napjainkban ebben az országban történik) mindenért a Kádár korszakot tenni felelőssé (ahogy a filozófusnő és társai teszik) egyszerűen nevetséges. (Arról nem is beszélve, hogy az, ami jelenleg hazánkban történik már réges-rég nem a korrupció kategóriájába tartozik. Attól fényévekre van...)

Koterba írta...

pietnik.
Há? Mé?
Hát ezért ami most van.
Mert volt egy ostoba görbecső(és még ő akart Oroszország demokratice' elnöke lenni. Csoda, hogy nem verték agyon azért, amiért nekünk is kéne egy-két szarházit) aki elkártyázta egy éjszaka azt a birodalmat amiért az ősök annyi vért, verejtéket és könnyet ontottak. Akinek és nacsalnyikjainak köszönhető minden létrehozott újkori nyomor/nyomorultak világa/országa.
Az életem dolgos részének nagyobbikát abban a rendszerben éltem és nagyon is tudom, hogy mi a különbség a mostani és az akkori között. Ahogy találom is írta:" Kádár-rendszer TORONYMAGASAN áll mindenféle mai hőbörgők fölött." Csak annyit tennék hozzá, hogy NEM CSAK ABBAN. Itt, kis hazánkban ugyancsak kiderült, hogy milyen aljadék emberek irányították a régi rendszert/rendszerváltást annak-idején. Pl. Pozsgai(ma már úgy hívja - bár inkább küldtük volna - magát:Pozsgay), Szűrös, Németh, emezeknél pedig az apák fiai meg az akkori, önmagukat népi demokratáknak aposztrofáló HAZA-IRTÓK. Meg persze itt vannak a mostani fiúk kik apáik álmát valósítják meg vezérlő futball csillagunk iránymutatásával. Hát ezért tartunk ott ahol. Meg azért mert sokan még mindig azt hiszik, hogy ŐK CSABA VEZÉR leszármazottai. Hát még ha élt volna, akkor hogy vernék a mellük. Tán még be is törne a féltéglától.
Amúgy igazad van. Bennük volt/van apáik reménye.
Bennünk meg elveszett.

1970 írta...

Kedves Koterba!

Csak egy kiegészítés: Pozsgay et. a közelmúltban eltávozott, így már sehogy nem hívja magát. A 20. században a gerinctelenség legfőbb jelképe volt; nem véletlen, hogy a 80. születésnapja környékén Áder ebédre invitálta.
Egyébként egyetértünk mindenben!

Koterba írta...

Kedves 1970

Nahát.
Elment?
Korábban kellett volna.
Nem kár érte.

pietnik írta...

mindenkinek!
Így van!És ezért tudok a mai ünnepségek példabeszédeiből ilyeneket idézgetni:
"Én nagyon jól érzem magam ebben a rendszerben,és Nagy Imre is jól érezné magát,hiszen ezt akarta 56-ban!!"(Szűrös Mátyás valamikor 2o1o körül okt 23.-án.)
"Nagy Imre álmaiból még Kádár valósított meg a legtöbbet!"(Gyurcsány valamikor akkor!)
"Kádár idejében tíz ezres vacsorákon döntötték el,hogy hogyan lehet meglovasítani egy millió forintot,ma pedig milliós vacsorákon beszélik meg,hogy hogyan lehet több milliárdot elemelni az államkasszából(Pozsgay Imre a Kádár.könyv megírásának adatgyűjtése közben.

talalom írta...

Nem tudom, mitől "sunyiság", hogy 1970 vajon megérti-e valaha, de mindegy is. Biztosan rosszul fogalmazok. Mert szerintem ma nem arról kéne beszélnünk, hogy ki volt szarabb helyzetben, meg "becsületesebb", mint a többi. Úgy látszik gyárilag rosszul vagyok összerakva, mert mindig sikerül a feketeseggű seregbe kerülnöm. 1968-ban pl. rendőrség elé, államellenes, meg destruktív szervezkedés miatt. Nem, nem a csehszlovák bevonuláson borongtunk: KISZ(!) szervezetet gründoltunk, ami nagyon népszerű lett, ráadásul mi nem fizetett forradalmárok voltunk: munka után "váltottuk a világot". '76-ban meg pártfegyelmi elé: megúsztam, ugyanis akkor még nem voltam párttag. Lehet,hogy ez is oka, hogy még egy Kiváló Dolgozóm sincs - kizárólag szakmai nívódíjaim vannak. De az is lehet, hogy tehetségtelen voltam és lusta.
Arról kéne talán beszélgetnünk: kiegyezhetünk-e bármelyik politikai erővel? Valóban mindenki, kivétel nélkül "szemét tolvaj, korrupt rabló", vagy mégis van/lenne kivel/mivel egyetértenünk: esetleg befolyásolnunk a konkrét célokat?
Vagy elég, ha hányjuk a tüzet mindenkire, akinek nagyobb falat jutott, vagy egyszerűen csak vannak elvei, tervei, amiknek a helyességéről meg akar győzni minket. (Naná, hatalomféltésből!)
Ez lenne a "sunyi" célom.

Névtelen írta...

2018. január 30. 12:48

megdicsérlek, mert megfejtetted
.
DE
.
vajh olvastad is? végig? érted is? teljesen?
.
.
abramovics voltam, s vagyok

Névtelen írta...

amúgy rettenetesen szórakoztató, ha a helyi balekok felébredeznek egy picinykét, s rögvest veszélyessé válnak egymásra.
.
.
abramovics voltam, s vagyok

1970 írta...

Kedves talalom!

A sunyiságra való utalást gondolom nem akarod megérteni (a másnak szóló megjegyzésedben rejtettél el, erre vonatkozott), de mindegy is.

"Valóban mindenki, kivétel nélkül "szemét tolvaj, korrupt rabló", vagy mégis van/lenne kivel/mivel egyetértenünk: esetleg befolyásolnunk a konkrét célokat?
Vagy elég, ha hányjuk a tüzet mindenkire, akinek nagyobb falat jutott, vagy egyszerűen csak vannak elvei, tervei, amiknek a helyességéről meg akar győzni minket."

Elgondolkodtál akár egyszer is azon, hogy azok a politikusok, értelmiségiek, művészek (az elit tagjai), akikre igaz lehet, hogy "nem szemét tolvaj, korrupt rabló" szép lassan eltűnik/eltűnt, kiszorul/kiszorult a politikai/tudományos, értelmiségi/művészeti/sport, etc. életből, és itt maradnak nekünk a politikai és egyéb bohócok, celebek. Tessék, válassz közülük! Sok sikert hozzá, de engem hagyj ezzel, mert a gyomrom felfordul tőlük. (Mondok példát: Hiller, akit tartok is valamire, bár nem mindenben értek vele egyet - nézd meg, ő is lassan eltűnik. Vagy Merkel, aki egy tisztességes ember, bár nem egyezik a világnézetünk - mi lesz vele a jövőben? Itt maradnak ránk a narancssárga hajú "trumplik", a magukat politikusnak nevező bohócok.)

talalom írta...

1970! Hagyd a fenébe. Fel vagy mentve.