2018. március 2., péntek

KÉTSZÁZ ÖTZI ÉVENTE

Ötzi, a gleccserbe fagyott ember, ötezer évvel ezelőtt fagyott meg, hogy ma sztár lehessen, 
mai utódai nem gleccserbe fagynak, hanem a konyhájukban, vagy egy bolt lehúzott rácsának dőlve  éri utól őket a halál.                                                                                                                           
"A fagyhalál magyarországi áldozatainak száma február végére elérte a 185-öt.
Csak február közepe óta pedig 36-an szenvedtek rendkívüli kihűléses halált."- írja a NLCAFÉ, hivatalos adatokat idézve.
Elég elborzasztó a hír, különösen, ha figyelembe veszük, hogy idén talán egy hete kezdődött el a valódi tél, előtte jó ideig egy hidegebb őszt idézett az időjárás.
Ami még borzasztóbb, hogy az áldozatok nagy része saját fűtetlen lakásában fagyott meg.
A rendszerváltás hajnalán egy rádióműsorban hangzott el a prognózis, mely szerint az emberek egy része nem fogja tudni megfizetni a gázárakat, melyre a nyilatkozó hölgy megrántotta a vállát és közölte, majd fűtenek uszadékfával.
A remek ötlet természetesen marhaság, a panel hatodik emeletén ez meglehetősen körülményes lenne, nem szólva arról, hogy a Duna a legritkább esetben  folyik az emeleteken, de még a falusi házak konyhájában is előbb tör fel a talajvíz...

Szégyen ez, Magyarország szégyene, mert ha a történelem nem bizonyította volna már az ellenkezőjét, hát mondhatnánk akár azt is, hogy hát mit tegyünk, ilyen az élet, bizony, a szegénységgel ez is együtt jár.
De volt itt harminc év, amikor senkinek nem kellett megfagyni, mert ugyanez a társadalom - bár nem ugyanez a hatalom - gondoskodott állampolgárairól, és bár senki nem keresett óránként többet, mint egyesek az egész hónap alatt, de ezt mindenki remekül kibírta.
Ha lesz itt egyszer - és lesz, csak az időpontja kérdéses - rendszerváltás, hát az első feladatok között kell, hogy legyen a szegények és elesettek életének védelme, mert vannak élethelyzetek, melyekkel a kiszolgáltatott ember nem tud mit kezdeni, legfeljebb csendben meghal.
Hála szeretett miniszterelnökünknek úgyse látja senki, merthogy a haldokló olyan, mint az állat, mikor e végét érzi közeledni, elbujik valahova és csak a legritkább esetben fekszik az Elios lámpái alá, melyeknek még a fénye sem meleg.


A felcsúti stadion gyepszönyegét fűtteti a zsírdisznó, a megfelelő hőmérséklet elérését a Makovecz-stílusú kazánház biztosítja, hogy az embernek még erről az újabb gyufavárról is a fagyhalál jusson eszébe, felidézve a kis gyufaárús lány történetét.
Andersen története a karácsonyhoz kapcsolódik, én pedig bízni szeretnék abban, hogy ha sikeres lesz, akkor ezentúl Karácsonyhoz a fagyhalál megakadályozásának története fog kötődni, vagy ha nem, hát egyszerűen nincs értelme rendszert és kormányt váltani.
Orbán rendszere kegyetlen és szegényellenes, embertelen és álságos.
Jobboldalról - de még a mi oldalunkrúl is néhányan pikirt megjegyzéseket tesznek a baloldal két pártjára, mert azok bizonyos minimális közmű-szolgáltatásokat és fűtőanyagot ingyen kívánnak biztosítani a rászorulóknak.
Tudom, némelyik idiótának vonzóbb a kétfarkúék által kínált ingyensör, de azt azért megjegyezném, hogy a két dolog nem ugyanaz.

Az egyik az életbenmaradáshoz szükséges, a másik meg a vesemosáshoz, és a gáz meg a tüzifa sem azért kell, hogy libasült sercegjen a serpenyőben, habár voltak idők, amikor ez nem tartozott az utópia kategóriájába.


Rendszert és kormányt nem azért kell váltani, hogy az elit másik fele is hozzáférjen a húsosfazékhoz, hanem azért, hogy az állam tegye a dolgát, fontossági sorrendet állítva, melyben a jégcsarnokok építése nem előzi meg a jéggéfagyni készülő emberekről való gondoskodást.

Nem könnyű  dolog társadalmi prognózisokat felállítani, de azt látni kell, hogy a mai kapitalista társadalom nehezen birkózik meg ezekkel a gondokkal, különösen az ilyen banánköztársaságokban, mint amilyen a mienk is, melyben az államot irányító majmok mohósága határtalan.
Nem ez a táradalmi rend a jövő társadalma.
Hogy milyen lesz, azt nem tudom, de azt igen, ha lesz egyáltalán jövő, akkor az a társadalom sokkal jobban fog hasonlítani a kádári magyarországra, mint a maira.


Ebben reménykedjünk...


:O)))

31 megjegyzés:

Attila írta...

Üdv!

Nincs mit hozzátenni. Gyalázatos kormány.

Attila

Kovács Erzsébet írta...

Pupu! Nagy látnok vagy!
Szeretném megérni azt a kádárihoz hasonlító rendszert.
Emberi volt.

1970 írta...

Kedves Pupu!

Ez valóban egy nagyon emberi írás, aminek különösen az utolsó gondolatsora áll közel a szívemhez. Szép volt!

Villon írta...

Megerne egy osszehasonlitast is, hogy hanyan fagytak meg Orban kormanya alatt oszzehasonlitva az elozo kormanyok "statisztikaival". Es akkor johetne a szoveg ugymond amint latjatok, Orban jobban teljesit. Tudom, hogy ez egy akasztofa humor, de ez a gazember nem erdemel kimeletet...

pretty írta...

Sok mindenre kell költeni szegény kormánynak,most éppen egy református templomot kell építeni Toronto a csekély ötszáz millióért.

Névtelen írta...

"Nem könnyű dolog társadalmi prognózisokat felállítani, de azt látni kell, hogy a mai kapitalista társadalom nehezen birkózik meg ezekkel a gondokkal,"

Talán inkább így: a magyar álkapitalista társadalom hatalmi ága nehezen ...

Mert a kapitalizmus nem ilyen, mint amit itt annak akarnak elhitetni. A kapitalizmus jelenleg a jóléti társadalmak alfája és omegája.
(Amadeus)

talalom írta...

A gond az, hogy a falvak végén,tanyákon hűlnek ki álmukban sokan,még olyanok is, akiknek esetleg fűtenivalójuk is van, csak már nincs erejük, hogy felvágják, behordják. (Az már csak hab a tortán, hogy a "magánerdőkben tilos a gallyszedés is!)
Kiszámoltam, és magam is meglepődtem: ha egy embert fizetnének azért, hogy segítsen ilyen esetekben, akkor 1 (EGYETLEN!) milliárdból egy ember havi 150 ezer forintot kaphatna minden hónapban (nyáron is) 555 ÉVEN keresztül!
Vagy legalább a közmunkásokkal ne a földesúrnak dolgoztatnának ingyen, a közös pénzből.
A munkanélkülieket meg nem állásinterjúra tanítanám, hanem pl. egy háztartási üzem működtetésére: onnantól, hogy mennyi pénzből kell gazdálkodni, odáig, hogy ha lefödöm a fazekat, hamarabb kész a leves, kevesebb fa,gáz stb. kell.
A hajléktalanoknak meg nyissák ki a stadionokat a fűthető gyepükkel!

neveletlen írta...


'Mert a kapitalizmus nem ilyen, mint amit itt annak akarnak elhitetni. A kapitalizmus jelenleg a jóléti társadalmak alfája és omegája.'
(Amadeus)

Ezzel nem biztos, hogy nagy sikert aratsz a blogon, kíváncsian várom a kádárista szekció reagálásait.:)

Névtelen írta...

Kedves PuPu!

A legújabb - remek - írásodban (is) nagyon aktuális és lényeges témát boncolgatsz. A nyilvánosság (sajnos) meglehetősen kevés információval rendelkezik az adott kérdésről, s mintha a média sem adna kellőképpen teret ennek az amúgy sarkalatos problémának.

Szomorú tény és sokatmondó adat, hogy az áldozatok nagy százaléka fűtetlen lakásban hunyt el...

Üdvözlettel: "Ketteske"

1970 írta...

Kedves neveletlen!

Szerinted ma kapitalizmus van Magyarországon?
Kíváncsian várom a véleményedet:)

Cereus írta...


Kedves PuPu !

Mint írod, "Orbán rendszere kegyetlen, szegény ellenes, embertelenül álságos".
Azt még hozzátehetted volna, hogy kollektíven hazug és tolvaj.
Én ezt az írásodat egyik legjobbnak tartom. Igazi bicskanyitogató. Gazemberekkel pedig nem kell udvariaskodni!
Már többször megírtam engem a legnehezebb időben kértek fel, vezetői munka munka mellett
nem függetlenített párttitkárnak.(80-85-g) Nagyon kemény telek voltak. Pótműszak, pótműszak után.
Az átnedvesített (portalanított) szén befagyott tatabányán a vagonokban, amit úgy kellett onnan kirobbantani, hogy fűteni lehessen vele. Gyurcsány Ferenc, és Orbán Viktor KISZ titkárok akkor bontogatták a szárnyaikat, de az agyonszidott korszak biztosította nekik és mindenki számára legalább az elégséges fűtést és megélhetést.
Akkor nem fagytak meg az emberek !!!
Ha a mindenki számára kötelező munka diktatúrának tűnt, akkor javasolom állítsuk vissza a diktatúrát.
Kádárnak és Sorosnak nagy hibája a káderpolitikájukban volt. Nem vagy későn ismerték fel a
szarházi embereiket.

Villon írta...

Egy kis feludules...
A Nyugati fenyben lattam.
Zokogsz: Elkészült a Hitler-paródia a hódmezővásárhelyi Fidesz-bukásról.

Villon írta...

Neveletlen-1970...
"Kapitalizmus" mint olyan a mesekonyvekben letezik.
Ui;ott a kereslet es a kinalat szabalyozzak egymast.
A "gyakorlatban" ez csak igen minimalis szinten valosul meg.
Meg leht kerdezni azokat, akik hosszu ideje kulfoldon elnek.
Az azomban egy masik teszta, hogy egy "kapitalista" vezeto nem
hasznalhatja az orszaga eroforrasait korlatlanul a szajat rogeszmejenek
a kiszolgalasara.

1970 írta...

Kedves Cereus!

Egyetértek azzal, amit írtál. Én is Pupunak ezt a bejegyzését tartom az egyik legjobbnak. Egy olyan rendszerben élünk, amely stadionok gyepszőnyegét fűti, miközben százas nagyságrendben hűlnek ki emberek, legnagyobbrészt saját lakásukban (!). Ez mindent elmond arról, ami ebben az országban jelenleg folyik.
Azt viszont nagyon nem helyeslem, hogy Kádárt Sorossal egy lapon említetted. Kádár soha nem támogatott (pláne nem pénzelt) volna egy kisgömböcféle alakot.

Névtelen írta...

Neveletlen és Villon

Amit írtam, fedi a tényeket. Ha tetszik, "élő közvetítés" volt. Továbbmenve: emberközpontú, emberbarát kapitalizmus van Nyugat-Európában, a helyenkénti kisiklásokkal együtt, vagy azok ellenére is. A kizsákmányolás a feudalizmussal együtt régen kimúlt, helyébe jóléti társadalmak léptek.

A kapitalizmus továbbfejlesztett változata, a szociális piacgazdaság modellje mûködik a gyakorlatban is. Aki rászoruló, azt segítik, hogy ne legyen az. Élhető társadalom, nyugalom a béke záloga, ahol valóban a kereslet-kínálat szabja meg a viszonyokat. A munkaerőpiacon is, az üzletek árképzésében is. Az embereket emberszámba veszik, akkor is, ha menekült. Az emberi méltóság tiszteletben tartása alapelvárás.

Ebbe a légkörbe turistaúton nem lehet belelátni, hiába utazhatnak a magyarok Nyugatra, a lényeget nem veszik észre, csak a rendet és tisztaságot. Az is fontos észrevétel, hogy így is lehet, de mélységében belelátni társadalmi viszonyokba nem elég - ahhoz szélesebb tájékozódás (akár több évtizednyi helyismeret) kell.
(Amadeus)

Villon írta...

Amadeus.
Nem kivanom az optimizmusodat lerombolni.
33 eve elek az USA-ban. Engedelmeddel amit irtam az a sajat tapasztalatamon alapul.
Tudnek sokat meselni, de nem kivanok a blog iranyvonalaba beleavatkozni.

Cereus írta...


Kedves 1970 !

Abban az vitatott mondatban röviden nincs több, mint teljesen ellentétes oldalon álló felelős emberek is képesek ugyanazt a hibát elkövetni.

Reméltem KÁDÁRNÁL megkímélsz egy hosszú felsorolástól, akikből csak: Járait, Matolcsit,két Borost,Mikolát,Pintért,Kerényit,Szűröst, Pozsgayt, nem folytatom, említek. Az ifjú kommunista KISZ titkárokat inkább SOROSNÁL említeném mint: Stumpf,Kövér,Varga M,Deutsch,és többek között Orbán Viktor.
Remélem, így már nincs értelmezésbeli vitánk egymással. Üdvözöllek Cereus.

neveletlen írta...

kedves 1970

A kapitalizmus térben és időben változik, gondolom, ez nem újdonság számodra.
Mostanság Piketty: A tőke a 21. században a sláger a témában, rengeteg kritikát kiváltva persze. Bevallom, hamar feladtam a könyv olvasását, neked sem ajánlom, de pl. Kornai János írását nagyon is.
http://r.search.yahoo.com/_ylt=AwrBT8Cjoptay9gApI5XNyoA;_ylu=X3oDMTEyaDYybDZiBGNvbG8DYmYxBHBvcwMxBHZ0aWQDQjM5MTVfMQRzZWMDc3I-/RV=2/RE=1520177956/RO=10/RU=http%3a%2f%2fwww.kornai-janos.hu%2fKornai2015-Piketty-cikk_-_KSz.pdf/RK=2/RS=YbUFujPqeLYX6FFmSuTmif5xz10-

A kérdésedre pedig azt válaszolom, hogy itt és most Magyarországon a 'létező' kapitalizmus dívik, talán ismerősen cseng a jelző. :)

Hazafi írta...

OV rendes keresztény ember.AZ életre neveli gondosan a gyermekeit a haza javára. Szociálisan
érzékeny, minisztere nagy hívatástudatu pap. Aki érzi és érti a magyarok problémáját. Már majdnem 100 százalékos a foglalkoztatottság.Mindezt 8 év alatt. Azért egy senkiházi ne akarjon mindjárt egy 300 000 Ft-os professzori fizetést.Pénzt könnyű elherdálni és utánna kéregetni.

1970 írta...

Kedves Cereus!

A felsorolt személyek kapcsán azért én inkább Aczél káderpolitikáját emelném ki.
Talán Pozsgay et. az egyetlen, aki szerintem közvetlenebb kapcsolatban lehetett Kádárral, és éppen az ő személye kapcsán említette Kádár a csalódásait. Számomra egyébként pontosan Pozsgay et. a gerinctelenség 20. századi jelképe. De hagyjuk, mert nem él már.
Soros tudatosan pénzelte ezeket az ifjú "titánokat", és ezzel - ha tetszik, ha nem - szerepet vállalt abban, hogy ránk szabadítsa őket. Sajnos...
Kádár "csak" taníttatta őket, de hát a korosztályukból mindenkit (köztük engem is, aki némileg fiatalabb vagyok ezeknél).

1970 írta...

Kedves neveletlen!

Köszönöm a válaszodat és az ajánlást. Ismerem.

"Létező kapitalizmus" - Pupu írása talán arról is szólt, hogy milyen súlyos gondok vannak ezzel a "létező kapitalizmussal". És ha körbenézek alaposan ebben a "létező kapitalizmusban" (kis hazánkban), akkor azt kell mondjam, én is az általad említett "kádárista szekció" tagja leszek.

Egyébként milyen a "nem létező kapitalizmus"? Az egy elvont eszme?:))

1970 írta...

Kedves Hazafi!

Teljesen igazad van. Ne akarjon már ez a sok senkiházi elszegényedett ember fűteni
télvíz idején a saját hajlékában. Mit képzelnek ezek? Tessék tisztességesen, csendben, szó nélkül kihűlni, ahogy azt kell egy "normális létező kapitalizmusban".

Névtelen írta...

Villon

Én Nyugat-Európáról írtam. Az USA kapitalizmusa persze lehet egészen más az ott élők szemében, ami a turistáknak szintén nem tûnik fel.

Névtelen írta...


Pupu kedves, lemaradt a Villonnak küldött válasznál a név: Amadeus Pótolnád? Köszi. (Utána ezt kivenni.)

Hazafi

Iróniának elmegy, amit írtál, de aki több irányból tájékozódik a hazai viszonykról, képtelen komolyan venni. Orbán álkersztény és álhazafi. Különbséget kell tenni a mézes-mázos szavak és az annak ellentmondó tettek között. Ezt Orbán Viktor is kijelentette, csupán figyelmesen és kritikusan kell követni az elhangzottakat és az eseményeket.
(Amadeus)

neveletlen írta...

kedves 1970

Egyébként milyen a "nem létező kapitalizmus"? Az egy elvont eszme?:))

Nem, az olyan mint a 'létező szocializmus'. :)

anteus írta...

Ha lesz más, akkoraz jobb lesz.

anteus írta...

Nix kádárista szekció. De gondolkodó, erkölcsös és közösségi emberek - vannak.
A hozzád hasonlók máshol keressék hasoszőrüjüket.

1970 írta...

Kedves anteus!

A "gondolkodó, erkölcsös és közösségi emberek" pontosan a Kádár korra voltak jellemzők, így a kettő nem zárja ki egymást. Sajnos jelenkorunkban az emberek zöme nem gondolkodik, erkölcsi szint alulról néz fel a béka fenekére, az emberi közösségeket pedig szétverték, a társadalmi kohézió romjaiban.

1970 írta...

Kedves neveletlen!

Amennyiben ez azt jelenti (logikailag legalábbis erről van szó), hogy a "létező szocializmus" (hazai változat) nagyon más volt, mint a "létező kapitalizmus" (hazai változatát így definiáltad), akkor egyetértek (bár gyanítom, más a megközelítésünk).

Névtelen írta...

http://joreggelteuropa.blogspot.hu/2018/03/szamtanbol-elegtelen.html

Névtelen írta...

Ennek az országnak Bécsnél minél ádázabb ellenségei voltak itthon. Èlére álltak diszesen, hangos szóval a megmozdult népnek az úri vezérek, a kiskirályok. Izgatták, vezették, meddö harcokba uszitották, amig el nem fogyott a veszedelmesen összegyüllt energia. Akkor szépen eladták az országot, a népet, s Ök ismét nyugodtan lakmározhattak legalább egy évszázadot. Most újra itt vagyunk a temetöben,kevesebb hittel, mint valaha.
A csodálatosan kormányzó Mimagyarok zÖrökös Mutyiszterügynöke negyvenmilliárdot vont el a rokkantsági, rehabilitációs ellátásoktól, a települési önkormányzatok egyes szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatásától, a támogató szolgáltatásoktól, közösségi ellátásoktól és az utcai szociális munkától. Az intézkedés dátuma – csakúgy, mint a Mutyiszteriszterügynök zÙr dolgozószobájára szánt három és félmilliárdról rendelkező – 2016. december 22-e. Az intézkedésnek komoly jelzés értéke van, azt mutatja a keményen dolgozó zembereknek, hogy kikre nincsen szüksége a munka alapú társadalomnak!. A rokkantak már régóta szálka Mutyiszterügynök zÙr szemében, Ök nem testnevelnek minden nap, nem menetelnek nótaszóra a CÖF hivó szavára, nem falatoznak tarisznyából toronymagas építkezések tetején keményen dolgozó társaikkal. Élhetetlen banda,élösködö paraziták,akik annyit is érnek.Tulajdonképpen zokon veszi létezésüket a zÖrökös Mutyiszterügynök és hübéresei és azt a nagy udvariatlanságot is részükröl,hogy 26 év után még mindig nem döglöttek meg! Pedig igazán megtehették volna, ahelyett, hogy igyekeznek beárnyékolni jelenlétükkel az eredményes kormányzást. Nem csak a rokkantakról van szó, hanem, mint a lista, amely mutatja, ki nem érdemes a támogatásra, az utcán élőkről, illetve bővebben minden olyan másodrangú állampolgárról, aki így vagy úgy, de gondoskodásra szorulna. Viszont ilyen a zÖrökös Mutyiszterügynök zÙr országában már ilyen nem létezik. Szegénység sincsen, több ezren csupán azért álltak sorban órákat alkalomadtán egy tál meleg ételért, hogy miniszterelnök urat rossz színben tüntessék föl. A gazok!