2018. október 23., kedd

ÜNNEPEK NÉLKÜLI ORSZÁG

Igazán peches az a nemzet, amelyiknek egyetlen valamirevaló ünnepe sincs, ha még ünnepet is hazudnia kell magának.
Milyenek lehetnek annak a népnek a hétköznapjai, mely még a vasárnapjait sem képes őszintén ünnepelni, melynek hősei ilyen-olyan oknál fogva legfeljebb esendő emberek, de hérosz közöttük egy sincs, mert a hősök legfeljebb szenvedést és bajt hoztak arra a népre, mely nevüket ma zászlajára írja?
Ne keressünk erre választ, hiszen tudjuk - minden nap szembesülünk vele.



Ha sorra vesszük ünnepeinket, és megvizsgáljuk őket, hát bizony, dicsekedni nemigen van okunk.
Március tizenötödikén egy maroknyi hőbörgő fiatalt ünneplünk, akik az utcán vonulászva verték a döglött lovat, merthogy követeléseikkel kissé már elkéstek, azokat az Udvar már elfogadta.
A forradalom már lezajlott, anélkül, hogy ők tudtak volna róla - az igazi forradalmárok a pozsonyi országgyűlés követei voltak, akik minden utcai randalírozás nélkül megállapodtak forradalmi követeléseikről a hatalommal, de róluk kevés szó esik az ünnepnap kapcsán.

Nem is csoda, a nép számára egy sorsfordító történelmi esemény egyre inkább olyan kell legyen, mintha Hollywoodban készült volna, hősnő kivillanó mellekkel plusz a történet leöntve néhány liter sziruppal.
Augusztus huszadikán azt a királyt ünnepeljük államalapítóként, aki a már meglévő magyar államon belül örökösödési harcot indított, melyben aztán külföldi fegyverek segítségével győzelmet is szerzett, s melynek végén jó korabeli szokás szerint vérfürdőt rendezve kiirtotta az ősi tradíciókat.
Ez esetben ezt akár forradalmi tettnek is nevezhetjük, de valahogy mégsem tűnik a társadalom szerves fejlődésének, mai terminológiával bátran nevezhetnénk akár puccsnak is, ha nem lenne kissé morbid, hogy egy puccsot ünnepeltetünk Jóskával.

Aztán itt van a mai ünnep is, melyen igazán nehéz kivetnivalót találni, hiszen ennyi erővel a netadó elleni tüntetést is kinevezhetnénk forradalomnak, már ha a folyamat végén fellógatták volna felhevült diákjaink a hatalom képviselőit - persze a fene tudja, lezárult-e már a folyamat.


Október huszonharmadika délelőttjén valóban lelkesítő eseményekben vett részt az ifjúság, kifejezve elégedetlenségét a Rákosi nevével fémjelzett rendszer - gyakorlatilag a sztálinizmus ellen, de estére már nem azok irányították az eseményeket, akik hitük szerint elindították azokat, estére már a fegyvereké volt a főszerep.
Estére már ki tudja kik legyilkolták a Rádió őreit, jelzem, teljesen feleslegesen, hiszen az adást úgysem tudták ezzel kézbevenni, az épület őrei pedig sorkatonák voltak csakúgy, mint egy héttel később a Budapesti Pártbizottság épületénél is.
Az ilyen eseményekről aztán később vagy ki szokott derülni, hogy ki szervezte azokat, vagy nem - a románoknál úgy-ahogy kiderült, nálunk nem annyira - de persze még kiderülhet a későbbiekben, a történelemtudomány nem egy rapid műfaj, és a politika csúnya dolgokat tud művelni vele.
Mindenesetre a magyarországi zűrzavar igencsak  jól jött a Szuezi csatorna mentén babráló egyes hatalmaknak, hiszen jelentős szovjet erőket kötött le katonailag, és elterelte a figyelmet az ennél jóval jelentősebb eseményekről - világpolitikailag.
Nincsenek illúzióim, az igazságra majd akkor derül fény, mikor hozzá lehet férni az angol a francia, az izraeli és a szovjet levéltárakhoz, de ez nem holnap lesz...



Persze október 23.-a - délelőttjére tekintettel - ettől még lehetne ünnep, mondjuk lehetne a magyar nép szabadságvágyának ünnepe, ha ebben meg lehetne állapodni nekünk, magyaroknak, egymás között, de hát ez nehéz egy olyan országban, ahol a szabadságvágy azt jelenti, hogy mindenki azt szeretné, hogy neki legyen szabad minden, a többieknek pedig kuss legyen!
Mégis, azt mondanám, emlékezzünk meg mindenkiről, aki abban az időben tiszta szívvel és tiszta kézzel, tiszta és okos gondolatokkal tüntetett a magyar nép szabadsága mellett,. már ha - félretéve a népmesei elemeket - értelmezni tudjuk, hogy mit is értünk szabadság alatt.
Emlékezzünk meg az ártatlan civil áldozatokról, és emlékezzünk meg a harcok során elesett katonákról is.
Igen, a köznyelvben csak ávósnak nevezett katonákról, a BM Belső Karhatalom sorozott és hivatásos tagjairól, rendőrökről, tanácsi dolgozókról, a pártbizottságok munkatársairól is, akiket valakik - egyszer talán kiderül, hogy kik - koncként dobtak oda a feldühödött csőcseléknek.
Azokról, kiket a lábuknál fogva felakasztottak, úgy vágták ki a szívüket, meg akinek halott testét a lábára drótkötelet hurkolva húzták végig a II. János Pál Pápa téren, Isten nagyobb dicsőségére.
Azokról, akiket legyilkoltak a Rádiónál, akiket Miskolcon felakasztottak a szovjet hősi emlékműre, merthogy ők is áldozatok voltak.
Igaz, 56-os hőst nemigen lehet találni, kivétel talán a Nemzet Durva Anyja, aki kommunisták begyűjtésével foglalatoskodott a dicső napokban, és csendesen fosztogatott is, ha már arra járt.



Október huszonharmadika egyébként a szokásos magyar sorsra jutott.
Mint egy szép és hamvas szüzet megkaparintotta a politika.
Mindenkori futtatói odaállították a sarokra, hátha tud nekik egy kis pénzt keresni.
Mára már kissé elnyűtt és kopott Mucusként áll az út mellett, úgy kínálgatja bájait.
Mindenkinek azt a mesét mondja, amit hallani szeretne, miközben a szereplők kissé átlényegülnek.
Hősből, akit nyolcvankilencben párás szemmel újratemettünk, ma már piszkos komcsi lett.
Ezt onnan lehet hitelt érdemlően tudni, hogy akik temették -  egy párttitkár fia és egy olyan pártintézeti alkalmazott állítja róla, akinek szinte minden felmenője hithű kommunista volt.



Egyszer talán majd eljön az az idő, amikor azt is lehet ünnepelni, aki ötvenhatot nemzeti tragédiának nevezte, aki valóra váltotta ötvenhat célkitűzéseit, és pár évtizedre emberhez méltó életet adott a magyarnak.


Hát, ami azt illeti. úgy néz ki: ez sem holnap lesz...

:O)))




37 megjegyzés:

Czékus Lajos írta...

Az a nemzedék, amely még átélte 56-ot, vannak emlékei róla, amelyeket nem ünnepi beszédekből ismert meg, elhűlve hallgathat mostani állítólagos megemlékezéseket, azokból részleteket. Dózsa László, mint a pesti srác megtestesítője, aki többször feltámadt halottaiból, stb. Az a tömeg, ami a kétharmadot biztosította ennek a hatalomnak, büszkén hallgatja ilyenkor valamelyik szónoktól azt, hogy milyen szabadságszerető népnek a tagja ő. Lelkesen támogatja az illiberális hatalom megteremtését, ami az ő szabadságát korlátozza, illetve szünteti meg. Ma a Terror házánál összegyűlt tömeg áhítattal fogja hallgatni az ünnepi szónokot, mintha szinte követelnék, hogy tessék szíves lenni bennünket még hülyébbnek nézni....

Lusti írta...

Ismét tökéletes az fotó választásod, Pupu. Minden rajta van, minden benne van, amiről írsz....

kiskato írta...

Köszönöm PuPu, hogy nem adod fel! Méd mindig meg mered írni azt, ami az igazság, szerintem is!Boldog október 23.-a délelőttőt!

Attila írta...

Üdv!

Erre még szundizok egyet, és majd leírom saját tapasztalataim.

Attila

Kapat írta...

A politika előszeretettel gyakorolta mindig a történelemhamisítás magasiskoláját. Ennyi gátlástalansággal, mint ahogy napjainkban hamisítják, ritkán találkozik az ember. Kíváncsi lennék, pár évtized múltán miképpen emlegetik majd a történelemkönyvek a kort amelyben jelenleg élünk?! Én legszívesebben kitörölném a történelemből, mintha soha nem is létezett volna. Sajnos szemtanúi vagyunk, az is hamisítás lenne. Talán okulásként nem lesz hiábavaló emlékezni rá.
Akik már éltünk '56-ban, nagyon vegyes érzelmekkel "ünnepelünk"! Még majdnem gyerekként láttam a "fehér könyvet", az akkori borzalmak gyűjteményét. Alig értve az akkor aláírt kommentárokat, nem is igen emlékszem rájuk, de a képeket nem tudom feledni, míg élek. Amely korban azokat letagadva ünnepelni lehet, az egy elkorcsosult világ.

obsitos írta...

Jó írás és sajnos nagyon igaz!!!
Üdv.

Cereus írta...


PuPu egyetértünk !

56-ról még egy két megjegyzés. Az intelligens, értelmes, változást akaró józan emberek fejezték ki tüntetéssel véleményüket a Rákosi szovjetbarát, kiszolgáló rendszerével szemben.
Ezt a nemes ügyet sikerült a tanulatlan, ostoba, sértett szarházi "forradalmároknak" a dicsőséges szovjet hadsereggel porig alázni. Mert a magyarság egyik része soha nem tanul a hibáiból, ezért hősöket csinált a Szabó bácsikból (akik mint Hitler) amikor már minden elveszett még vágóhídra vitte a sokkal többre érdemes "pesti srácokat", majd elpucolt. Én tanúja vagyok az akkori eseményeknek, és mélységesen elítélem a politikai érdektől vezérelt törtélem hamisítókat.

1970 írta...

Kedves Pupu!

Végre egy értelmes és elgondolkodtató írás arról, ami 1956-ot valóban jellemezte. Gyermekem kisiskolás és csak kapkodtam a fejem, milyen blődségeket magyaráztak nekik az iskolában, teljesen értelmetlen baromságokat (egyébként egy kiváló, és jó intézményben). Azt látom, hogy a pedagógusok sem tudnak ezzel mit kezdeni. Minek ezzel kisiskolásokat bolondítani?
A bejegyzésed utolsó gondolatsorával azonban nem értek egyet. Szerintem Kádár nem az a vezető volt, akit "ünnepelni" kellene, ahogyan egyébként a történelem legfontosabb alakjait sem ünneplik a szó klasszikus értelmében. Ennél sokkal fontosabb emlékezni Rá és korára, amely valóban egy harmad évszázadra normális körülményeket teremtett ebben az országban, emberhez méltó életet biztosítva honfitársainknak.
(És nem mellékesen: szerintem Ő tiltakozna legjobban, ha ünnepelnék!)

1970 írta...

Kedves Kapat!

Nagyon egyetértek azzal, amit írtál! Ezt a közel három évtizedet, ami itt a rendszerváltás óta eltelt (és ami egy őrült hatalmának ágyazott meg az első 20 évével, ami a legnagyobb bűne) már csak azért sem lehet könnyen feledni, mert elég sok pusztítást vitt véghez. Fizikai és lelki értelemben egyaránt. Elképesztően nehéz lesz kilábalni egy ilyen valóban "elkorcsosult" világból...

Kedves Cereus!

Ilyet nem csak a szabóbácsik csináltak, hanem Nagy I. is. A november 4-i beszéde nem értelmezhető másképp, mint emberek értelmetlen halálba küldéseként, majd "elpucolásként" a jugoszláv követségre. Nem mellesleg 1956 kirobbanásában, a valódi nemzeti tragédia előidézésében - Rákosi mellett - neki is legalább akkora felelőssége volt.

Névtelen írta...

"a magyarság egyik része soha nem tanul a hibáiból,"

"huszonöt éve nonstop a válság
nem mászunk ki, csak a gödröt ássák
volt egy lépcsőnk, de eltemettük
most építjük újra, hogy lebontsuk együtt
mert az utód is úgyis begőzöl
még pár év és kezdhetjük elölről"
(2012)
http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/58918/kozmosz/az-okosak-foldje-zeneszoveg.html
(Mano)

furnan írta...

Tisztelt 1970 !
Nagyon egyetértek a "nemzeti tragédia" megfogalmazásoddal.
A tragédiát viszont nem lehet "ünnepelni", csak megemlékezni róla. Esetleg, tanulni belőle...
A felelőségi listád viszont nem teljes: a Szabad Európa Rádió-t is meg kell említeni, mely eszköz hatásos volt a kútmérgezésben....

Egy idősebb munkatársam mesélte, hogy azon a 23.-i "tüntetésen" piros (vörös) zászlókat is vittek az egyetemisták kezdetben - így indultak.....

1970 írta...

Kedves furnan!

A SzER szerepére már sokan rámutattak: az USA "hangjaként" nyilván meghatározó szerepe volt a hidegháború időszakában. Egyébként PuPu írt a szuezi válságról, ami az USA számára meghatározó hatalmi kérdés volt. Ilyen szempontból nagyon jól jött nekik a magyarországi válság, ami lefoglalta a szovjet vezetést (is).
Az uszító propagandájuk a "kitartásról", meg a "jön a segítség" dumáról persze undorító volt, különösen annak fényében, hogy eszük ágában sem volt errefelé jönni, hiszen nem az ő befolyási övezetük volt. Arról nem is beszélve, hogy nem lett volna szerencsés a III. vh. kirobbantása, éppen hazánk területén...
(A vörös zászlókkal való induláson nem lepődtem meg, de már aznap estétől (a Rádiótól) egészen másfelé fordultak az események.)

1970 írta...

Kedves PuPu!

A témával összefüggésben ma reggel a Klubrádió nevű ballib adón hallottam egy beszélgetést, amelyet Pikó András(?) készített Eörsi László történésszel. Azon túlmenően, hogy a riporter folyamatosan önellentmondásba keveredett ("nem fekete-fehér semmi", meg "ne ítélkezzünk", pl. Tóth Ilona cselekedetei kapcsán, majd önmaga ítélkezett, amikor a nov. 4. utáni időszak eseményeiről volt szó, stb.), Eörsi László érdekes dolgokat mondott, pl.:
- a lincselések, gyilkosságok, akasztások a "forradalom melléktermékei"(!) voltak,
- Tóth Ilona "tett rossz dolgokat is" (!), de "cselekedeteit mégis összességében kell megítélni" (természetesen a hősnek kijáró tisztelettel:(),
- Mansfeld Péter nov. 4-ig "nem tett semmit, csak a szabóbácsikat fuvarozta", majd "az új hatalom elleni tiltakozásként nov. 4. után gengszterkedett". (Ez utóbbi kifejezés Eörsi L. szóhasználata volt, vagyis a "forradalom hőse", a "pesti srác prototípusa" egy közönséges gengszter volt. Persze arról nem szólt egyetlen szót sem, miben is merült ki ez az ominózus "gengszterkedés".)

Mindezek után Eörsi László szomorúan jegyezte meg, hogy "ha ma az utca emberét megkérdeznék '56-ról, azt egyértelműen a szélsőjobboldalhoz kötné".
És ez az ember egy történész, aki ezen még csodálkozik...

Joszi írta...

Forman, bizony így volt és közvetlen mellettem a parlamentnél ,szovjet-magyar barátság jelszó volt , melyet elég nagy csoport kiabált.

Kapat írta...

Kedves 1970!
Az említett riportot én is hallgattam, tökéletesen igazad van! Botrányos volt. Pikó valóban maszatolt.
Többségében ártatlan emberi életek kioltása, mint a "forradalom melléktermékei"?! Elfogadhatatlan ez a megbocsátó felmentés! Ami pedig köztudott, Mansfeld Péter egy rendőrség által nyilvántartott, közönséges autótolvaj volt. Nagy dicsőségünkre, ma utca, park van elnevezve róla. Tóth Ilona, annak idején úgynevezett "cselédkönyves" orvos pedig közönséges gyilkos volt. Megölt egy sebesült orosz kiskatonát, aki orvosi segítségre szorult. Aki parancsot teljesített és anya várta haza. Milyen ember az, aki orvos létére gyilkolni képes?! Erre emberileg nincs felmentés!
Nos, őket említjük a forradalom hőseiként!
Siralmas volt a riport és ez a történészi felfogás!

Attila írta...

Üdv!

Ott kezdeném, hogy 56-ot 2 helyen éltem meg 12. évemet taposva. Nagymamámnál aki Kőbányán lakott, illetve apáméknál a nyockerben. A kezdeteknél Nagyinál voltam. Elég nagy tömeg volt a Liget téren (Zalka Máté). Nem volt különösebben paprikás a hangulat, hiszen még nagyon kevés hír jött a történtekről.
Arra a Csepel teherautóra tisztán emlékszem amelyik a Rádiótól hozott 2 véres halottat. Vitték a Köztemetőbe. Megálltak, tartottak egy beszédet, hogy ölik a magyarokat, menjetek a rádióhoz!
Afféle kíváncsi kölyök módra mentem volna én, de egyedül nem mertem. Figyeltem indul-e valaki a belváros felé, de nem láttam senkit. Egy ideig még lődörögtem ott, aztán hazamentem.
Apám úgy döntött jobb ha náluk vagyok, ezért irány a nyocker, az Illés utca.
Ha lehetett, azért a bátyámmal kilógtunk az utcára nézelődni. Akkor még nem sűrűn volt fegyverropogás. Közben kimentem Kőbányára, ahol azonnal be lettem fogva sorban állásra a péknél. Hosszú sor állt a Liget téren, ott volt a pék. Volt ott mindenféle korosztály. Jött egy katonai Csepel géppuskával felszerelve, és invitált mindenkit az oroszok elleni harcra, de nem sok sikerrel. Nem volt aki felszállt volna a teherautóra. Ismét apámékhoz mentem. Rövid pórázon voltunk, apámnak voltak tapasztalatai a Don-kanyarból. Nagy Imre szerint csapataink harcban állnak. A Szabad Európa pedig harsogta, hogy tartsak ki magyarok, jövünk. Egy nagy túrót jöttek!
A harcok elmúltával irány a Köztársaság tér. Láttuk a gödröket, a megostromolt pártházat.
Innen már nem volt nagy kunszt kimenni a Rákóczi útra. Feltörve, kifosztva minden üzlet.
Rövid tanakodás után irány a Kőrút, Rákóczi tér, Corvin köz, majd Futó, Práter utca sarok. Megdöbbentő volt a látvány. Nem ecsetelném, sokszor lehetett látni a híradóban.
Futó-Práter sarkon 2 orosz ágyú, és 2 nyitott páncélos csapatszállító kiégve, mellettük a kezelők szénné égve.
Ekkor lett elegünk és hazamentünk.

Hosszabb lett mint gondoltam, de ez van.

Attila

góbé írta...


Te 1970 !

Aztat a müsort én is hallgattam. Bár lehet hogy egy másikat...(??) Mert abban, amit én hallottam szó nem volt olyanról, hogy: "... a lincselések, gyilkosságok, akasztások a "forradalom melléktermékei"(!) voltak..."
Arról sem hogy a mansfeld gyerek forradalmi hős lenne. Sőt! Még olyantat sem hogy a tótilona valamiféle hősnek kijáró tiszteletet érdemelme.

Az Eörsi, - röstellem, de eddig nem ismertem, a nevét sem hallottam, - világosan megmondta - értő füleknek és agyaknak legalábbis, - hogy a mansfeld az OSE alatt egy érdektelen személy volt, majd az azt követő köztörvényes cselekményei miatt itélték el.
Ilonka meg beszart egy magatahetetlen sebesült zsebében talált fényképtől, ennek okán gyógyitás helyett a halálba " segitette".

Szóval csak annyit jeleznék, ne akarj egy anti-smittmari, egy anti-o1G lenni.

Azon meg ne csodálkozz,: "ha ma az utca emberét megkérdeznék '56-ról, azt egyértelműen a szélsőjobboldalhoz kötné". Te mihez kötnéd ha belegondolsz, mivé fajult a dolog '56 nov. elejére...





Attila írta...

Látom közben terítékre került a Szabad Európa Rádió. Nagy szerepe volt sok magyar értelmetlen halálában. Felnőtt fejjel sokat töprengtem ezen, gyerekfejjel még elhittem. Aztán az interneten keresgélni kezdtem Amerika felelősségét is. Nem találtam, hogy az USA felelős diplomatái, akár egy nagykövet is ígértek volna segítséget.
Ekecs (Cseke) László szerint neki valamilyen alacsonyabb rangú diplomata mondta. Ha mondta!
Nézzük a tényeket!
1955-ben lejárt a 10 éves megszállási idő. Az oroszok kivonultak Ausztriából, de előtte négyhatalmi egyezségben garantálták semlegességét.
A hidegháború miatt a megszálló csapatok maradtak ahol voltak.
Ott volt Szuez, volt is problémájuk vele az angoloknak, franciáknak, majd a jenkiknek is. Hogy tudtak volna segíteni az amerikaiak? Sehogy! Seregük nem volt harci cselekményre felkészítve, de ez lényegtelen.
Hogy jöhettek volna?
Ausztrián keresztül? A garantált semlegesség miatt ez nem járható út. III. VH.
Csehszlovákia? Az sem. Ripityomra verték volna őket mielőtt Magyarország határához érnek. Még Clausewitz által megkövetelt háromszoros túlerővel sem ment volna. Északról NDK-Szovjet, szemben a Csehek, majd jöttek volna a lengyelek is. Utánpótlás elvágva, konyec! A Szovjetek akkora sereget állomásoztattak NDK-ban, hogy simán meglátogatták volna az Atlanti óceánt partját. És persze ez is III. VH.
Elég lett volna egy értelmes embernek, de leginkább katonának ránézni a térképre, és kimondania, hogy itt nem lesz segítség nyugatról. Sajnos nem akadt.

Attila

U.i.: Ez csak az én okfejtésem. Ha valakinek más a véleménye, vagy többet, másként tud, örömmel olvasom.

talalom írta...

A terrorigazgatónő (aki vagy tudatosan hazudik, vagy nem ismer kézenfekvő tényeket, az a szememben nem történész) tett egy fontos - és leleplező erejű mejegyzést.
Ilyesmit mondott: amíg itt vannak a túlélők, 56-ról nem lehet beszélni, mert a szemtanúk örökké bezavarnak...
Gondoltatok már arra, hogy mi a fenéért kell "pesti srácokat" hamisítani, amikor vannak valódiak is? Például Angyal István, a villanyszerelő srác, akit kivégeztek. Vagy egy ismerősöm,(szintén elhunyt már, de idősen, betegségben), aki elsírta magát, amikor nem hívták meg a műgyetemi megemlékezésre. Egyetemista volt akkor. Volt fegyvere, de nem került sor arra, hogy használja. Az volt a feladata egy csoportjuknak, hogy teherautón járják a vidéket, és élelmet gyűjtsenek a fővárosiaknak: harcolóknak és lakosoknak egyaránt. Nem lett bántódása: elvégezhette az egyetemet, gépészmérnökként dolgozott. Mindig baloldali volt. Hát, nem hívták meg az aljas képmutatók, amikor a "hősöket" ünnepelték.

Unknown írta...

T. 1970....

van még mit pótolnod:(((

Chalky írta...

Csak a szokásos nosztalgia komcsimentegetés zajlik itt...

1970 írta...

Kedves góbé!

Kicsit félreértelmezted szerintem, amit írtam. Valószínű, nem egy műsort hallgattunk.

T. sperla béla!

Biztos igazad van, te már csak tudod:( Azonban erősen tartok attól, hogy ebben az országban (és sajnos nem csak ebben a témában) a "hivatalos történetírásnak" lenne még igen sok pótolnivalója:(

anteus írta...

1970!

Ha hiányolod Eörsi munkáit, ki akadályozna meg, hogy felmenj a Beszélő honlapjára és behívd pl. ezt az Eörsi-írást:
http://beszelo.c3.hu/cikkek/mansfeld-peter

Egyébként ugyanott Eörsi további munkái is fellelhetők.

Olvasni, olvasni és csak utána véleményt alkotni... csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen ugy érdemes.

1970 írta...

Chalky

Egy gondolkodtató cikk:

https://hvg.hu/itthon/20181029_Gulyas_Marton_Fasisztoid_rendszer_epult_ki

Cereus írta...


Chalky írására utalva.

Itt ma hitvány gazemberek történelem hamisítása folyik. Egy kancsal dizőz aki akkor három éves volt, ma nekünk akarja elmagyarázni, hogy mi és hogyan történt akkor. Az ifjú kommunista Orbánod hősként temette újra Nagy Imrét, és mászott fel a halott hátán a hatalomba, mert az akkori érdeke úgy kívánta. Ma már a híddal együtt ahol áll, bedobná a Dunába.
Én a tisztességes embereket balosoknak hívom, mert nem azonosulok azokkal a büdös komcsikkal akik már mind Fidesz sorait erősítik.

béla sperla !

Ha ezt a fennköltre zsugorított nagyképű, befejezetlen mondatodat kiegészítenéd esetleg értelmes gondolatokkal is, csak javíthatná szellemed megértését.

1970 írta...

Kedves anteus!

Kérlek, írd le nekem, hogy bejegyzésem melyik mondatából következtettél arra, hogy "hiányolnám Eörsi L. munkáit". Én egy rádióriportot hallottam vele, amelyet több szempontból is botrányosnak tartottam. Mind a riporter megjegyzései, mind a történész következetlen véleményalkotásai mentén (pl.: legyilkolt, halálukban megalázott emberekről, mint a "forradalom melléktermékeiről" beszél, majd egy közönséges gyilkost menteget azzal, hogy a "cselekedeteit a maguk összességében kell megítélni").
Ennyit írtam, nem többet.
Kérlek, máskor olvasd el alaposan azt a bejegyzést, amire reagálsz, mielőtt mást fennkölt módon kioktatsz!

Attila írta...

Üdv!

Kedves 1970!

Szerintem már Eörsi sem meri kifejteni Mansfeld Péter ügyben a véleményét, pedig már megtette anno. Mansfeldet nem 56 miatt ítéltek el, az ügyben felmentették. Tényleg gengszterizmus volt a vád. Lefegyverezték az Osztrák Nagykövetség előtt posztoló rendőrt. Fegyverével egy volt ávós tisztet akartak kivégezni, amitől végül is önszántukból elálltak. Számlájukon volt még néhány autó "jogtalan használatba vétele", de az előbbi miatt ítélték halálra. A tárgyalás alatt mindvégig játszotta a nagymenőt. Túl későn jött rá, hogy ez nagy hiba volt, akkor össze is omlott.
Mese, hogy megvárták a 18. év betöltését a kivégzés miatt. Linkelem:

http://www.sze.hu/~kallay/letolt/2011/marcius/mansfeld.pdf

Volt jogi alapja, mert 16 éves kortól lehetett kivégzéseket elrendelni, végrehajtani.
Ez ugyanolyan hamis hír, mint a földalatti börtönök. Éveken keresztül hajléktalanok kószáltak az egykori pártházban, most a metró is arrafelé megy, mégsem találtak semmit.

Attila

Attila írta...

Még annyit, hogy a lefegyverzett rendőrt magukkal vitték, tehát emberrablást is elkövettek. A rendőr vallomásában pozitívan nyilatkozott róluk, nem érte bántódás, semmilyen atrocitás. Tóth Ilonáról nem is nyilatkozok, gyilkos volt.

Attila

1970 írta...

Kedves Attila!

Nagyon köszönöm Neked a (legalábbis számomra) új információkat, amelyek ismét csak igazolják a "szent forradalom" képének hamisságát.
Továbbra sem értem viszont Eörsi László (és más történészek) hozzáállását: állati kegyetlenkedéseket, szörnyű gyilkosságokat relativizálnak, miközben tényleges gyilkosokat (mint a "forradalom hőseit") mentegetnek.
(A Köztársaság téren lévő állítólagos "kazamaták" története már régóta a vicc kategóriája. A "népmese" létrejöttének forrása azonban már messze nem ilyen vicces: valamivel "igazolni" kellett a nyugati lapokba is eljutott fotókon látható őrült lincselések jogosságát. Mintha azok bármivel is igazolhatók lennének.)

Jutka írta...

Kedves Pupu!
remélem nincs valami bajod, hogy 23-óta nem jelentkezel.
Üdvözlettel
Jutka

Kovács Erzsébet írta...

Kedveskéim!
Ti nagyon okos emberek vagytok.
Mégis az én néhai anyósomhoz hasonlítatok, aki több mint 80 évesen is arról beszélgetett,hogy Ő 16 évesen milyen gyönyörű volt,és mint munkanélküli -mert már akkor is volt olyan - a frissen végzett kitűnő gép és gyorsíró diplomájával a Veszpré Megyei Múzeum akkori igazgatójának a titkárnője volt és hogy mennyire szerelmas volt belé az Igazgató Úr, de Ő mégis a nagypapát választotta,szép magas ember volt, jóképű frissen diplomázott felsőfokúvégzettségű vasuti tiszt volt, akivel nem sokára össze is házasodtak.

Jó hosszú voltam,mint itt Ti is, amikor a régmúlt 56' becstelenségiről fújjátok le az ódon port.De lelkecskéim, arra nem gondoltatok-e, hogy majd az unokáitok 20 év múlva miről fognak itt a PuPu utódjának a blokkjában csevegni...Hát igen,majd leírják, hogy már ott hömpölyögtek a déli határnál a hottentotta hordák, akiket a Soros a pénzén sodortattak abba szituációba, hogy az ég alatt kellett a fűben kúszva új hazát keresni,még zsebpénzt és sátrakat is kaptak, sőt elvtelen elvtársak útba is irányították őket,merre menjenek.Nem az eszetekről lesztek híresek.Igen, aranyoskáim, a jövő történelme most íródik per pillanat, azt megígérhetem Nektek, az unokáitok nem a politikai éleslátásotokról fognak nagy értekezéseket írni.De még nem vagytok elkésve, eldobhatjátok a mai gyagyátokat,hogy ne fogjon az átok,nézzétek meg a híradásokat,és ne a múlt szerecsenjeit mosdassátok öreg könnyeitekkel,hanem kapjátok elő a régi szép fiatalos eszeteket,hogy ha az ellenség már a küszöböt nyaldossa,Ti ne a múltba merengjetek, hanem mondjátok, a kurva anyját annak a vén szemét embernek, aki ennyi bajt hoz a világra, a
mérhetelen gonoszságával és pénzéhségével bajt hoz Európára, Amerikára, ahelyett, hogy Afrikában teremtene békét,élet lehetőségeket,és nem exportálná egyik nép nyomorát a másik megnyomorítására.Ha én egri nő lennék, már rotyogna a forró leves, amit rájuk borítanék.
Szóval, ezt nem bítam ki szótlan.Attilának jobbulást kívánok,bár tudom, hogy nem vagyok a szíve csücske,de én nyílt sisakkal szövegelek, fel is tettem ezt a szomorú szemű szelfimet, mentségemre szolgáljon kicsike vagyok, alig másfél méter,közel volt a kamera, és nincs szelfibotom,így nem a leg optimálisabb a felvétel rólam.
Én elég hitelesnek akartam látszani.
Hogy végre rájöjjetek,
sz a r van a Soros palacsintájában....
Az Ő pénzének minden eurócentjéhez átok tapad.Jajj és baj következik mindenhol, ahova kérve kéretlen megjelenik.
Lehet, hogy ez már az általam nagyrabecsült PuPunál is kiveri a biztosítékot, de higgyétek el, ez nagyobb baj,mint a török átok, és tovább fog tartani.
Csókoltatok Mindenkit, aki elolvasta.

anteus írta...

Kedves 1970.!
Vettem a fáradságot és meghallgattam a Klubrádiós beszélgetést. Hát szóval:

1. Én nem tapasztaltam semmiféle riporteri önellentmondást. Az általad idézett "fekete-fehér" mondat valójában úgy szólt, hogy "a történész feladata, hogy a történelmet ne fekete-fehér, igen-nem módon, hanem a maga bonyolultságában láttassa." Én nem akadnék ebbe az igazságba bele.
2. Én nem hallottam, hogy Tóth Ilona ügyében ítélkezett volna.
3. A "forradalom melléktermékeiről" nem esik szó. (!)
4. Eörsi kiemeli, hogy TI embert ölt. Nem mentegeti mint bűnöst, rámutat a mentális, történelmi körülményekre. Ez minden tisztességes bíróságon is alapkövetelmény. Hogy Eörsi hol húzza meg a forradalom (időbeli) határvonalát, az ő dolga, de nem mulasztotta el megemlíteni, hogy az esetleges "győzelmet" milyen belpolitikai következmények követték volna, a végig hangsúlyozott baloldali (sőt: marxista leninista alapvonulattal, lényegében antisztálinista forradalomkánt aposztrofálva!)erőket felváltani kívánó (ellen)forradalmi erők részéről... /Kádár és környezete valójában ezt értette csak meg. Nem november negyedike a fordulópont, hanem október 31-e!/
5. A "pesti srác" prototípus kifejezést nem Eörsi használta. Sőt nagyonis elutasította, hogy a 2016-os megemlékezésen és azóta is, oda akarják átfordítani, a nyilvánvalóan baloldali és kommunista igényű politikai tényeket, történéseket.
6. Ami miatt írtam neked, az a Mansfeldet érintő megjegyzésed volt. Eörsi azért mondta (és ÍRTA), hogy gengszter, mert olyan bűncselekményeket követett el, amire ez az adekvát kifejezés. Nem részletezte, mert gondolhatta, hogy van, aki olvasta a cikkét a dologról. Itt lép be a megküldött URL: a cikkben mindezt részletesen, és meggyőzően dokumentálta. A javaslatom az olvasásra emiatt sikeredett ha nem is fennköltre, de lekezelőre, s így ostobára.
Bizonyított, hogy 56'-os dolgai miatt Mansfeldet a bíróság elhajtotta, azzal, hogy ne csináljon a jövőben ilyesmit.
A OSE-t követően tett gyilkosságra való felbujtás, kitervelés, stb. már nem volt megbocsátható. Kivégezni talán nem kellett volna... de nem kis mértékben maga provokálta ki; védője tanácsai ellenére.

Szóval József Attila mondatát továbbra is indokolt javaslatnak tartom.


Anikó írta...

Hadd meséljem el nekem miért nem ünnep 56 és soha nem is lesz azzá. Én, mint egy egyszerű család gyermeke, ki merem jelenteni, hogy nekem és az én családomnak 56 nem ünnep, nem is volt az soha és nem is lesz soha. Azért, mert szerencsére az én családommal a világon semmi nem történt akkoriban. Teljesen hétköznapi életet éltünk, én 4 éves voltam, a testvérem 2. A Városmajor és a Csaba utca sarkán laktunk egy 3 emeletes házban, nagy 2 szintes belső kerttel és udvarral, a ház alatt teremszerű szobák voltak, tiszták és szárazak, amit légópincének hívtak, ott töltötte a ház azt a pár napot, amíg az oroszok megszállták és lőtték a várost, az én emlékeimben ugyan nincsenek lövéshangok, arra emlékszem, hogy Apukámmal néha felmentem a lakásba /II.em./ ahol minden ablak és az erkélyajtó is tárva nyitva állt /mint később megtudtam azért, hogy az üvegtáblák be ne törjenek, akkor én azt nem értettem, hogy miért is törnének be/, ha kiálltam az erkélyünkre, és felnéztem, felettünk ott magasodott egy hegy és annak a tetején láttam egy ágyúcsövet ami a város felé állt. Mi gyerekek a pincében játszottunk, az idősebbek sezlonokon feküdtek plédek alatt, a középkorúak meg asztaloknál ültek, beszélgettek vagy kártyáztak, nem éreztem félelmet vagy szorongást, ha féltek is az idősebbek előttünk nem mutatták. Édesapám néha bement a városba /Anyám ezen idegeskedett a legtöbbet/, hogy tájékozódjon meg hogy élelmet szerezzen, néha krumplival és kenyerekkel, néha egy egész libával jött meg és gondolom a hírekkel, egyszer főzött az egész háznak egy nagy fazék bablevest fent a lakásban, majd az egyik szomszéddal lehozták és boldogan ette mindenki, gondolom máskor meg mások főztek valamit. Szóval az én 4 éves agyamban kellemes emlékek jönnek elő - az a kevés, ami megmaradt - erről a pár napról. Ezt követően soha nem beszélt nálunk senki 56-ról, sem otthon, sem az iskolában, gyakorlatilag úgy nőttem föl, hogy nekem 56 semmit nem jelentett és nem is tudtam róla semmit. Na aztán beindult a hol hivatalos, hol nem hivatalos információdömping és soha nem tudtam mit higgyek el, természetesen azon kívül amit a szüleimtől tudok és abban hiszek, mert ők az igazat mondták, mert a családomon kívül mindenhol és mindenkitől mást hallottam, egy zavaros katyvasz maradt az egész. Szerintem családok ezrei/százezrei ezzel ugyanígy vannak, ezért nem lesz ez igazán ünnep soha, a tőlem fiatalabbaknak emlékeik sincsenek, ha csak nem történt valami tragédia, vagy kisebb esemény a családjukban, ami az elmesélésekből az emlékeikben megmarad, de az is fakul folyamatosan. A politika meg ezt az ünnepet - ha ünnep egyáltalán - mindig is a saját céljsira, a saját propagandájának hirdetésére használta föl. Csak nézzük meg Nagy Imre esetét, a rendszerváltáskor a mennybe vitték, ma már Orbánék a nevét sem ejtették ki, csak és kizárólag a saját aktuálpolitikájukkal jöttek elő, úgymint az a hülye migránsozás, sorosozás stb. Unalmas és fárasztó. Higgyétek el a legtöbb embernek ennyi 56 és nem is érdekli.
Egyetlen szomorú, tragikus, értelmetlen történetet hallottam testközelből, a sógorom soha nem tudta megismerni az anyai vagy az apai - ezt már nem is tudom, hogy melyik - nagyszüleit, mert a belvárosban egy kenyérsorban álltak, friss kenyérre várva lőtte le őket egy sorozattal véletlenül vagy direkt valaki, az biztos, hogy nem oroszok voltak, mert akkor ott a többiek elmeséléséből az derült ki, hogy a környéken sem voltak oroszok, hanem egy ablakból, valószínűleg suhancok lőhettek, akkoriban sok volt a fegyver szanaszét mint tudjuk és büntetlenül lődözhetett bárki akiben lobogott valami forradalminak nevezett, de én inkább gyilkos hévnek nevezném azt a hevületet.

1970 írta...

Kedves anteus!

Néhány megjegyzést fűznék csak hozzá soraidhoz, az Általad írt pontok mentén:

1. Itt valamit alaposan félreértettél. A riporter (Pikó András?) kifejtette, ezt a követelményt, amit leírtál, majd két perc múlva a nov. 4. utáni események ("csúnya ronda megtorlógépezet") kapcsán kifejtett véleményével azonnal agyoncsapta az egészet. Miről is beszélt akkor korábban? Vagy ez a követelmény csak akkor érvényes, amikor a nekem szimpatikus emberek cselekedeteiről gondolkodom?
2. TI ügyében ugyanilyen önellentmondásba keveredett, erről írtam, nem arról, hogy TI ügyében ítélkezett volna. Miközben ui. az '56-ban lezajlott bestiális gyilkosságokat (pl.: Közt. tér) relativizálta ("a forradalom melléktermékei"; "van ilyen" szemlélet), a TI által elkövetett gyilkosságot is megérti, hiszen "ilyen volt a helyzet", meg "sok kávét ivott és feszült volt mindenki"??? Milyen érvrendszer ez gyilkosságok kapcsán?
3. Lehet, hogy nem így használta ezt a kifejezést, de e módon értelmezte ezeket a közönséges gyilkosságokat.
4. Ebben nem, értünk egyet! Hallgasd meg újra, teljes mértékben mentegeti, nem győzi sorolni azokat a körülményeket, amik TI "megértését szolgálják". Abban viszont egyetértünk, hogy nem nov. 4. a fordulópont, hanem valójában okt. 30. és a Köztársaság tér, pontosabban az a pillanat, amikor Kádár ezt megtudta és felismerte ennek fontosságát (okt. 31. - Münnich F.???). Számomra ez az igazi fordulópont, és meg kell mondjam, hogy ez az egyik olyan dolog, amiért Kádárt igen nagyra becsülöm (vállalt egy igen nehéz szerepet, holott gyáván elfuthatott volna). (Persze azt se felejtsük el, hogy Mező I. igen szoros baráti kapcsolatban volt vele, talán az egyetlen valódi barátja volt. Ez a gyilkosság emberileg őt nagyon megrendíthette.)
5. Eörsi ezt valóban tagadta, ezt nem is vontam kétségbe.
6. Talán egy kicsit félreértelmezhető volt, amit írtam. Teljes mértékben egyetértek Veled!

Igyekszem megfogadni, talán nincs köztünk olyan nagy vita...

góbé írta...



"...már ott hömpölyögtek a déli határnál a hottentotta hordák, akiket a Soros a pénzén sodortattak abba szituációba, hogy az ég alatt kellett a fűben kúszva új hazát keresni,még zsebpénzt és sátrakat is kaptak, sőt elvtelen elvtársak útba is irányították őket,merre menjenek.Nem az eszetekről lesztek híresek.Igen, aranyoskáim, a jövő történelme most íródik per pillanat..."

Erzsike, a szivemből szóltál !!! Mit aggódom ?!? Szorongok ! Sőt félek !!!
EL VAGYUNK ÁRULVA !!! Te is, én is, meg minden magyar !!! Orbán elárult bennünket !!!!

Teljesen igazad van, abban : "...ha az ellenség már a küszöböt nyaldossa,Ti ne a múltba merengjetek, hanem mondjátok, a kurva anyját annak a vén szemét embernek, aki ennyi bajt hoz a világra..."

Teljes káosz van bennem... Ki is, mékk is ez a vénemberr ?!?

Soros ?...aki azt mondta /sorosterv/:

1.Az EU és a világ többi része fogadjon be jelentős számú, legalább 300 ezer menekültet biztonságos és rendezett módon.
2.Az EU szerezze vissza a határai feletti ellenőrzést.
3.Az EU teremtse elő azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek biztosítják az előtte álló kihívások kezelését.
4.Alakítsanak ki közös európai mechanizmusokat a határok védelme, a menedékkérelmek elbírálása és a menekültek elhelyezése terén.
5.Alakítsanak ki egy olyan mechanizmust, amely a menekülteket Európán belül közös egyetértés alapján helyezi el.
6.Az EU nagyvonalúbban támogassa a menekülteket befogadó, unión kívüli országokat.
7.Az EU alakítson ki egy olyan környezetet, amelyben a gazdasági migrációt az európai népek érdekében lehessen felhasználni.


Vagy Orbán az a vén szemét amék meg eztet akarja:

1. Nyerjék meg Görögországot, hogy engedje át határvédelmét az Európai Uniónak.
2. A menekülteket és a gazdasági bevándorlókat már a schengeni határokon kívül válasszák szét.
3. A biztonságosnak tekintett országok listáját az EU határozza meg, értelemszerűen minden tagállam számítson biztonságos országnak.
4. Mindenki növelje meg befizetéseit 1 százalékkal és csökkentse kiadásait 1 százalékkal. Ezzel 3 milliárd eurót lehet a válságkezelésre fordítani.
5. Hozzanak létre kiemelt partnerséget azokkal az országokkal, amelyek nélkül nem tudják kezelni a helyzetet, elsősorban Törökországgal, de újra kell gombolni a kabátot Oroszországgal is.
6. Hozzanak létre világkontingest, azaz a menekülteket ne csak európai szinten, hanem az egész világon osszák szét, legyenek világkvóták.

Uram Agyám ! Dej'szen ezek, - ez a két vénemberr... - egy követ fujjnak! Orbán Soros embere, de inkább, Soros az Orbán csicskája!!! Együtt akarják elveszejteni a Magyarrrt, ezéé csinálják ezt a "haragszomrád" szinjétékot, hogy ne a lényegre figyeljünk !!!

Erzsikém ! a jövő történelme a szemed előtt hömpölyög, ne csukkd be !!!

Attila írta...

Üdv!

Nagy szerencsénk van kedveskéim!
Végre valaki rámutatott gyarló emberi voltunkra! Rossz úton járunk, jobb lenne nyílt sisakkal küzdeni. Fel hát a nyílt sisakot, legfeljebb utólag töröljük megjegyzéseinket. Volt itt már rá példa nem is egyszer. :-D

Attila

Kovács Erzsébet írta...

góbénak: Teljesen igazad van.

A Soros a vén tyúkanyó, aki szélnek eresztette a fiókáit.Elég szép pályaívet futottak már eddig is.
A 2 fő nagy agybajnok nem vadászik legyekre.
Ők lesznek az egek urai is...kis költői túlzással, mindenesetre a NASA sokkal csendesebben intézi a feladatait,nincs pl.űrminiszterük.

Szemét viszont van szemét dolgokkal.
És amíg a jónép a fejét kapkodja, hova is nézzen ahol nincs szar meg baj,mint akit kőbölcsőben ringatnak faltól falig, hülyül.

Csak nézünk, mint a szociális otthon lakói, már csak ez van megengedve.
3 ember,sőt már 2 sem álldogálhat a téren,főképp ha politikáról van szó, mert ez már kimeríti az izgatás fogalmát.
Szerintem nagyon sok dramaturg, filmcsináló, az összes drámaíró segitkezett ennek a csendes össznépi kupánvágásnak a kivitelezésében, hogy mindenki tartsa a pofáját, ha nem akar eltűnni, meghalni valamilyen apró véletlen baleset folytán.
Ha szinház,legyen az.Én a fideszre aszért szavaztam legutóbb, hogy a hottentották ne árasszák el az országot, mert a megszámolhatatklan nyavajájukkal és az iszlám primitív megoldásaival évezrednyit lökné vissza országunkat.Aki a török világ történelméből nem tanult, azon már a jóisten sem tud segíteni.
A fő bűnösök a baloldalon vannak,mert hagyták ezt a nemzeti begyagyásodást.
Az Ildikó néni mindig az mszp szmsz-ével jött,hogy minden a szerint történt a pártban.Az is csak arra volt jó, hogy mindenki kussoljon.

Szerintem a munkások hiánya miatt alakult ki ez a mai valóság,mert mindenki csak a mai nap túlélésével van elfoglalva.A kisország kettős mérce ökörsége már a dráma 4.felvonása.Innen már nem sok variációja van a normális épkézláb embereknek.Vagy becsukják a szemüket, és a sarokban kucorogva várják, mint bombázás idején, hogy dőljön,szakadjon össze minden,csak legyen már vége, vagy veszik a hátizsákjukat, és elhúznak ki az országhatáron, ameddig lehet.Nem sok idő van vissza arra, hogy a fejünkhöz kapjunk.A múltba nézegetni nagy veszély, mert elbukhatsz egy kicsinyke pocsolyában is.
Ez van.