2018. november 24., szombat

TÖRTÉNELEMOKTATÁS - SZEMMAGASSÁGBÓL

Ez most nem Orbán Viktorról és népi zenekaráról szól, nem is tudom, nem lesz-e bajom belőle...
Merrefelé megy a világ, ez itt a kérdés, kérdezé Hamlet a harmadik felvonásban, de válaszolni ő se igen tudott rá.
Én sem tudok, igaz, nem is vagyok egy Shakespeare, emellett a világ is bonyolultabb mintázatot mutat, mint az ő korában, de hát ez nem mentség annak, aki szinte határtalan tudásbázishoz fér hozzá.
Márpedig ma az emberiség jelentős része a zsebében hordja az eszét, csak előkapja és máris megjelenik Gugli, a barátja, aki minden ravasz, fogós kérdésre hibátlanul megfelel.
Mégis, ha valaki megkérdezné tőletek, milyen lesz a magyarok élete 2125-ben, kötve hiszem, tudna valaki válaszolni rá.
Onnan jutott ez eszembe, hogy a cseles tekintetű történész-asszony azt javasolta, hogy meg kell változtatni történelemoktatásunkat, le a vörös métellyel, le a világtörténelemmel, általános iskolákban csak magyar történelmet kell tanítani, melynek célja "öntudatos és büszke magyar polgárok nevelése. Múltunk megismertetése és értő elemzése révén minden tanuló erőt meríthet nemzetünk nagyjai, hősei és példaképei tetteiből, melyeknek eredményeként több mint ezer éve megmaradtunk és megőriztük nemzetünket itt a Kárpát-medencében. A diákokat jogos önbizalommal kell felvérteznünk, és azzal a tudattal, hogy nem kell senkivel szemben kisebbségi érzést táplálniuk, mindenkivel szemmagasságból beszélhetnek."

Bár nem vagyok történelemtanár, azért engedtessék meg nekem egy kis mosolygás.
Ha ezt a követelményt összefésüljük a NER valóságával, meglehetősen érdekes képet kapunk az eljövendő évtizedek magyarjairól.
A magyar diákok zöme ugyanis csak tizenhat éves koráig diák, utána az útja vagy az árokpartra, vagy a szakképzésnek nevezett szecskavágóba vezet, ahonnan olyan szakmával kellett kijönniük, mely megfelel egy hajdani adóvirtuóz csempekereskedő igényeinek.
Az Iparkamara volt oktatási igazgatója szerint 
"Ahhoz, hogy a kormány 2010 után egymillió új munkahely létrehozását ígérje – amivel választást nyertek –, kellett egy szakképzési modell is. Ez arról szólt, hogy minél több fiatal kapjon szakmunkás végzettséget.
Funkcionális analfabéta, alapkészségekkel nem bíró fiatalok jöttek be a szakiskolai képzésbe, tehát nekik kellett szakmát adni. Ezért vezették be a kék galléros, lebutított, egyszer használatos szakmunkásképzési modellt.
Ezzel összefüggésben viszont nőtt a korai iskolaelhagyás, de mivel a fiatalok bementek a közmunkába, felére csökkent az ifjúsági munkanélküliség.
Tehát a kormány jó gazdasági számokat állított elő, de nem vette észre, hogy hosszú távon is kellene gondolkodni" - magyarázta.



Szerintem észrevette, de ez a kormány mindig focizott, soha nem sakkozott, ezért most mindig csak egy lépéssel lát előre, szóval a mi Viktorunk nem egy Korcsnoj, inkább csak a libalegelő Puskása - a pocakja megvan hozzá, de az esze nem annyira...
A történelemoktatás egyébként is a bányászbéka fenekénél tanyázik, a jelenlegi hatalom mindent megtesz, hogy nettó hülyéket neveljen, a zegzugos pillantású NER-dáma jelenlegi kísérlete is erre irányul - minek annak a gyereknek összefüggéseket keresni a világ dolgaival, legyen neki elég annyi, hogy ki itt intézi az ő sorsát, mind hős és hazaffy, a mi országunk a létező országok legjobbika, Isten kalapján a bokréta rajta, kréta rajta...
Mondja ezt akkor mikor a világ összement, mint gatya a mosásban, amikor olyan elméletek terjednek, melyek szerint 
a pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon.
Bár ezt azért nem kell szó szerint venni, de komolyan venni érdemes, és ha a világot meg akarjuk érteni, akkor nem lehet magunkra csukni a budiajtót, és ott tanulmányozni a széljárást.
Érdemes néha-néha kikukucskálni is - ki tudja, hátha kint éppen tombol az ominózus tornádó, mely könnyen felkaphat bennünket az építménnyel együtt, szarba borítva kis világunkat.


Az összefüggések felismerésének fontosságára ezek majd akkor jönnek rá, mikor kiderül, hogy még a szemük és a seggük között is létezik összefüggés - mikor
 majd seggberúgjuk őket, könnybe lábad a szemük.

De addig persze igazuk van, ha a népet szervilis hülyének nevelik, hosszabb az út, míg felismerik bennük a hiéna-falkát.
Schmidt Mária nem történész, hanem egy tehetségtelen pártideológus, aki örökölt egy zsák pénzt, ebből kifolyólag viszonylagos védettsége és mozgástere 
van a NER egyébként is szolgalelkűségre optimalizált körülményei között.

Viszont történésznek lenni nem beosztás és nem iskolai végzettség kérdése, hanem világ és történelemszemléleté.
Alapíthatnak neki még száz múzeumnak kinevezett panoptikumot, kiállíthat még ötven levegőszűrőt kéjgázdemizsonként, delegálhatja fiát a Hétfarkú Macska Párt Politikai Bizottságába, próbálkozhat pirézebb lenni a pirézeknél - belőle történész soha nem lesz. Marad az, ki ma is: egy önértékelési és szerepzavarokkal küzdő pártpropagandista.
Akiket pedig félt a gondolkodás luxusának elsajátításától, azok egyszer majd gondolkodás nélkül leszámolnak vele.
Ő a történelemkönyvekbe soha nem fog bekerülni, legfeljebb a tetejükre.
Érdemes lenne ezen elgondolkodnia.


Úgy szemmagasságból...



:O)))

15 megjegyzés:

Villon írta...

Gondolom, hogy erre a nemberre tokeletesen illik a jo magyar kozmondas "Amig loszar van, addig vereb is akad". Ez a kis szerencsetlen csak egy vereb a loizeben, de a loize vajjon honnan jon? Kitalaljatok?

KZs írta...

Hatodikos unokám matematika konzuleseként nem látom ennyire feketén a helyzetet. A gyerek olyan matematika feladatsorokkal jön haza, hogy minden alkalommal fejet kell hajtsak a tanári gárdának aki ezeket összeállítja. Ezek a feladatsorok gyönyörűen mutatják, ahogy az összeállítók a rendszerben gondolkodás készségét igyekeznek kialakítani a gyerekekben, észrevétetni az analógiák felismerésének fontosságát a problémamegoldásban, ezzel párhuzamosan megmutatni a matematikai módszerek hatékonyságát a problémamegoldások során, a gondolkodás, a megértés, a felismerés semmivel sem mérhető örömét kínálják tálcán a nebulóknak..
A heti feladatsorban a kedvencem: 60 érme van egy asztalon, ketten játszanak, aki soron van, annak el kell vennie legalább két érmét, de legfeljebb ötöt, az nyer, aki utoljára el tud venni. Ki nyer?
Azok a gyerekek, akiknek a szülei odafigyelnek arra, hogy a gyerekeik értsék a tananyagot ( nem bemagolják, ÉRTSÉK!), megcsinálják a házi feladatot, azoknak mindenféle kusza szemű mondhat, amit akar, ők már a tízes éveik közepén többet fognak tudni a világról mint a kuszaszeműek együtt haláluk napján :)
Én már nagyon közel vagyok ahhoz a naphoz, amikor először el fog hangzani tőlem a kérdés: figyu Bálint, hogy van ez? :)
Noch da zu köztünk van mindannyiunk legjobb barátja, Gugli és leánya Wiki is..
Szóval nem kéne a politikára és a tanárokra kenni a gyerekek jövőjének esetleges sötétségét.
A tanárnak naponta átlagosan talán egy órája van 20-30 gyerekre, ha a szülő is rászánna naponta egyet a saját egyetlenére, esetleg felcsillanna a remény :)

Névtelen írta...

Mit akarunk egy olyan néptől,amely csuklás nélkül elhiszi,hogy bölcs vezérünk valamint odaadó híve,farkas flórián részt vett az 56-os forradalomban?

obsitos írta...

Jó írás! Sajnos a helyzet napról napra abszurdabb.

Névtelen írta...

KZS-nek:
" mindenféle kusza szemű mondhat, amit akar"
EZ a kuszaszemű volt az, aki pénzügyminiszterként egy ügyes,később visszavont hazugsággal megzsarolt(!) 3,1millió(!!!)MANYUP tagot.
Lehet, hogy igaza van Önnek "matekból", csak épp egy jogállam nélküli autokráciában b@szhatja.
És ahogy írja,többet tudva a világról...aki csak teheti,le is lép...
Hano

Amadeus írta...

Hano
az itt említett csalfaszemû nem a kuszaszemû, ezt Mariskának hívják. A volt férje révén lett többszörös milliárdos és mellesleg kormánypropagandista.

Amadeus írta...


Pupu, ezt a tetejükret hogy kell érteni?:

"Ő a történelemkönyvekbe soha nem fog bekerülni, legfeljebb a tetejükre."

1970 írta...

Nem tartozik ide közvetlenül (bocsánat az OFF-ért), de ezt érdemes elolvasni, hogy
érthetővé váljon, mi a baj ezekkel az emberekkel:

https://hvg.hu/itthon/20181129_Thomas_Melia_A_Fidesz_a_Kadarrendszert_idezi

Elmondja világos logikával, mi a helyzet, majd beböfög egy kapitális blődséget.
Egyszerűen nem ismeri a Kádár rendszert, csak valami buta propagandaanyagból, és
nyomja ezt a liberálisok által előszeretettel mondogatott ökörséget.
A Kádár rendszernek ehhez semmi köze, maga Kádár kérné ki magának elsőként ezt az összevetést (a kisgömböc nem, mert pontosan tudja, hogy az ilyesmik a saját malmára hajtják a vizet).
Az a rendszer minden téren (céljaiban, társadalompolitikájában, jövőképében, társadalomszervezésében, az emberekhez való hozzáállásában, stb.) homlokegyenest más volt, mint ez a jelenlegi elit által irányított f.s.
Nem tudom, ezek az emberek (mint Melia), mikor értik meg, hogy ezzel a buta mantrával saját maguk alatt vágják a fát.

neveletlen írta...

https://index.hu/belfold/2011/07/27/deustch_ki_a_fasz_az_a_thomas_melia/

hihi :)

talalom írta...

Kedves Mindenki!
A Kádár rendszer intézményeiben, felépítésében, törvényeiben olyan volt, mint ez. Csak még formálisan sem volt több párt. (Az NDK-ban, Lengyelországban volt.)
Nekem,személyszerint az ütött szöget a fejembe, hogy miféle rendszer az, ahol szerencsének kell lennie, ki/mi az ország vezetője? Hiszen Romániában is "szocializmus" volt - és? Ez a kérdés a XII. kongreszus (1985) után merült föl élesen, mert Kádár már akkor le akart mondani. (73 éves volt.) Végül formálisan 1988-ban váltották le, a májusi rendkívüli pártértekezleten. (Elnök lett - korábban az MSZMP-ben nem volt elnöki funkció - a főtitkár volt a vezető.) Ekkor merült föl élesen az utódlás kérdése.
A törvényeink sem voltak nagyon mások: a Kádár-rendszer is megtehette volna, hogy üzemelteti az ÁVH-t, secu szinten. Megvoltak a törvények rá. Ahogy a galád "kétharmad" is meghozta már azokat a törvényeket, amelyek alapján bármikor, bárkire kiküldheti a fekete autókat, és a két("!)személyesnél nagyobb gyülekezést szétzavarhatja!!!
De hiába találtunk volna Kádár Jánoshoz mérhető személyt, akár valami csoda folytán maga Kádár lett volna ismét fiatal: a rendszer esett szét. Kiesett a legfontosabb tartópillére, a Szovjetunió. Nekünk sok előnyünk volt a zárt KGST gazdaságban - ezek két év alatt elpárologtak. (Nem a privatizáció miatt - de ez hosszú lenne.)
Ezért próbál első szolgánk erőlködéssel "konszolidálni". Ha nem üt be valami menkű(válság), sikerül is neki.

1970 írta...

"A Kádár rendszer intézményeiben, felépítésében, törvényeiben olyan volt, mint ez."

Kedves talalom!

Aki ennyire képtelen látni a valóságot, vagyis azt, hogy a kettő között mi is a lényegi különbség, az elképesztően vak. Azt kell mondjam, Te is vak vagy (vagy, ami semmivel sem jobb, a liberális mantra lejárt lemezét ismételgeted jó ideje).
A fentieken kívül a következő mondataid is a totális politikai vakságod bizonyítékai:
-"Hiszen Romániában is "szocializmus" volt - és?"
- "A törvényeink sem voltak nagyon mások: a Kádár-rendszer is megtehette volna, hogy üzemelteti az ÁVH-t, secu szinten."
- "a rendszer esett szét. Kiesett a legfontosabb tartópillére, a Szovjetunió. Nekünk sok előnyünk volt a zárt KGST gazdaságban - ezek két év alatt elpárologtak. (Nem a privatizáció miatt - de ez hosszú lenne.)"
Ennél egy kicsit azért már többet tudunk a rendszerváltás valóságáról, az akkori történések mozgatórugóiról.

Ideje lenne elfelejteni azt a bugyutaságot is, hogy a "szocialistának" nevezett országok, rendszerek egyformák voltak. Ezek nagyon különböző rendszerek voltak, így a Kádár rendszerben (erről beszélek!) a Ceausescu-féle dolgok nem fordulhattak elő. A két rendszer alapjaiban volt más.

És még néhány megjegyzés:
"Ez a kérdés a XII. kongreszus (1985) után merült föl élesen, mert Kádár már akkor le akart mondani. (73 éves volt.)"

Az MSzMP XII. kongresszusa 1980-ban volt, nem 1985-ben. 1985-ben a XIII. kongresszus volt, amelyen Kádár már nem akart lemondani. Ezzel szemben 1972-ben igen, hiszen ekkor volt 60 éves. A folyamat is elindult, de mivel Brezsnyev is el akarta mozdítani, maradt.

"Ezért próbál első szolgánk erőlködéssel "konszolidálni". Ha nem üt be valami menkű(válság), sikerül is neki."

Mondd, Neked még mindig nem esett le, hogy döbrögink nem akar konszolidálni?! Ő tudja pontosan, hogy konszolidált viszonyok között ő nulla. Lételeme a harc, a küzdelem, a másik legyőzése.
És kedves talalom ez az egyik leglényegesebb pont, ahol megmutatkozik a jelenkor és a Kádár kor különbsége.

Végezetül egy kérdés:
Mondd meg nekem légy szíves, milyen rendszer az (az 1990 és 2010 utáni időszakról beszélek), amelyik eljut oda, hogy egy ilyen pszichopata őrült, aki gyakorlatilag a magyar társadalom valamennyi kohéziós erejét szétveri, simán hatalomra kerülhet, majd gyakorlatilag egy "központi erőforráslopó" gépezetet építhet ki! Szerintem ezen kellene nagyon komolyan elgondolkodnia a hazai rendszerváltó elitnek, de sajnos - néhány kivételtől eltekintve - még most sem látnak az orruknál tovább:(.

góbé írta...

Te Talalom ! Azért mert a keselyü is repül, meg madár, meg a fecske is olyan, azért még nem hasonlitanak, föleg nem egyformák !!!

Nem vacakolok most hogy alátámasszam, megtette már más, magam sem tudnám pontosabban megfogalmazni:

"...XZ ezen kívül még azt állította, hogy 1956. november 4-én hajnalban “33 év sötétség borult ránk, a szovjet csapatok eltiporták a szabadságharcot, de a küzdelem célba ért, mikor Magyarország független állam lett”.
XY arról megfeledkezett, hogy ez is annak a liberális demokráciának, a jogállami Nyugatnak köszönhető, amely végül legyőzte a szovjet elnyomást. Ehhez a Nyugathoz csatlakozott Magyarország, Orbán pedig visszavezette az országot az orosz befolyási övezetbe, és a posztkommunista diktatúrákhoz csatolta.

Ami pedig a “33 év sötétséget” illeti, emlékeztetünk arra, hogy olyan szellemi sötétségben Magyarország soha nem élt, mint az Orbán-rezsim nyolc éve alatt, annak ellenére, hogy az országot megszállva tartotta a Vörös Hadsereg. Az iskolákban humanizmust tanítottak és nem háborús bűnös fasisztákat, a példaképek nem nácik, hanem felvilágosult történelmi és irodalmi személyiségek voltak. Ilyen gyűlöletet az osztályharc és a nemzetközi “békeharc” sem gerjesztett. Az emberek nem éltek létbizonytalanságban, a szegények is tanulhattak, Orbán is elvégezhette a jogi egyetemet, és a kórházakban ingyen meggyógyították őket.
A kommunizmus 33 éve nem pusztította le úgy ezt a nemzetet, mint az orbáni szervezett bűnözők bandája. Nem butították el ennnyire a népet, az embereket szép és nemes ügyek melletti szolidaritásra nevelték, nem uszították őket ilyen mértékben a mindennapokban, s a göbbelsi propaganda ilyen ócska hazugságait nem lehetett akkor a magyaroknak eladni. Arról nem beszélve, hogy az akkori diktatúra vezetői nem rabolták szét az országot, s nem bántak úgy az ország vagyonával, mintha a sajátjuk lenne.

Abból a diktatúrából egy optimista, életerős nép jött ki békés rendszerváltással, amelynek értékrendje nem fordított volt, és a rendszer végére rendelkezésre állt minden kulturális és művelődési lehetőség, megjelentek a nyugati irodalom és filozófia művei, nem tiltottak be szakokat, a polgári csökevénynek tartott tudományágakat is tanították, méghozzá közöttük sokan felvilágosult tanárok és professzorok..."...

No ennyit arról hogy mi nemugyanaz...

1970 írta...

Kedves góbé!

A tragikus ezekben a végtelenül ostoba és primitív összehasonlításokban (sajnos a liberális oldal erre rendezkedett be!), hogy az egyetlen olyan rendszerhez hasonlítják ezt a sz.rt (ami jelenleg az országban van), ami az elmúlt 100 évben az ország számára valamiféle normális, szerves fejlődést hozott. Ezzel nem csak a történelmet hamisítják meg, nem csak olyan államférfit akarnak a sárba taposni, aki valójában a nemzetét szolgálta (PuPunak igaza van: nálunk hagyománya van a normális vezetők letiprásának, lsd. Deák. Károlyi!), hanem az emberek tömegeit is ellökik maguktól. Fel sem fogják! Talalom se...
A legtragikusabbnak azt tartom, hogy miután ezt az országot Kádár kihozta a középkori sötétségből, elég sok meló árán, 20 év szellemi rombolása elég volt ahhoz, hogy hatalomra kerüljön egy őrült, aki egy csapásra visszalökte ezt az országot a totális sötétségbe. Nézd meg, hol járunk jelenleg, nézd meg, mit művelnek egymással az emberek, nézd meg, milyen szintű utálat uralja ezt az országot. Felfoghatatlan, hogy juthattunk ide, viszonylag rövid idő alatt:(

talalom írta...

Góbé és 1970! Rosszak a példáitok. Nem azt mondtam, hogy a Kádár rendszerben rosszul éltünk. Sőt. Azt sem mondtam, hogy 56 novemberében a sötétség jött el. (Sőt: ha Kádárék akkor, abban a helyzetben nem így döntenek, hosszú évekig tartó polgárháborúhoz lett volna "szerencsénk".) Ti összekeveritek a liberalizmust azzal a pár lilalelkű marhával, akinek pl. 1974-ben ráléptek a csúnyájára, és most sértődötten beszélnek hülyeségeket.
Ezért én szívesebben használom a magyar kifejezést: szabadelvű - és inkább a gondolkodás módszerének tartom, mint önálló ideának: ebben az értelemben szabadelvű szocialista vagyok. És léteznek konzervatív, meg jobboldali liberálisok is.
A gond az, hogy a Kádár-rendszer jogrendszere, az állami intézmények felépítése kísértetiesen hasonló volt. Abszolút rugalmatlan - ez IS okozta a gyors összeomlást. (Más is, de ez hosszú lenne.)
Kádár és az MSZMP múlhatatlan érdeme a BÉKÉS rendszerváltás. De egy társadalom, egy állam működése nem múlhat egyetlen ember személyes kvalitásain - intézményes garanciák kellenek: például jogállam, szabad választások, egyenlő esélyek a médiában a különböző irányítási ajánlatok (politikák) számára, tájékozódási jog és tájékoztatási kötelezettség. Ez nem volt törvényben garantálva - ahogyan most is elsőként ezeket a jogokat veszi el a kétes kétharmad. És azért teheti meg, mert nem a jogaink elvesztésén háborodunk föl, hanem rágódunk hülyeségeken (komcsi/náci/antiizé/antibizé).

1970 írta...

"A gond az, hogy a Kádár-rendszer jogrendszere, az állami intézmények felépítése kísértetiesen hasonló volt. Abszolút rugalmatlan - ez IS okozta a gyors összeomlást."
"intézményes garanciák kellenek: például jogállam, szabad választások, egyenlő esélyek a médiában a különböző irányítási ajánlatok (politikák) számára, tájékozódási jog és tájékoztatási kötelezettség. Ez nem volt törvényben garantálva -"

Kedves talalom!

Ugyan ne nevettesd már ki Magad ilyen ökörségekkel. Hát ezek nem voltak "állítólag" "törvényben garantálva" az elmúlt időszakban??? Mégsem értek gyakorlatilag semmit, és már nincsenek is, elillantak, mint a köd. Fantasztikus, amikor közel 30 évvel a rendszerváltás után még mindig ezek a hagymázas, üres liberális (bocs: szabadelvű) szlogeneket hallom.

Azt írod:

"Kádár és az MSZMP múlhatatlan érdeme a BÉKÉS rendszerváltás."

Nem, kedves talalom! Kádár múlhatatlan érdeme, hogy 3 évtizedre teremtett itt egy nyugodt, békés (és szerves) fejlődést, társadalmi mobilitással, társadalmi szolidaritással, kohézióval. Megteremtette itt azt, amit "szabadelvű" példaképeid (a rendszerváltó elit többi "gyönyörűséges" képviselőjével egyetemben) szép lassan leépítettek, szétzabráltak, hogy aztán ennek a - korábban szintén állítólag szabadelvű - őrültnek megágyazzanak, az ölébe hajítva az országot.
Ennek isszuk most a levét, ezért sem hiszek egyiknek sem.

"És azért teheti meg, mert nem a jogaink elvesztésén háborodunk föl, hanem rágódunk hülyeségeken (komcsi/náci/antiizé/antibizé)."

Nem a jogok elvesztése a leglényegesebb azon embertömegek számára, akiknek a mindennapi megélhetés biztosítása és az ezzel járó robot felőrli minden erejét. Nézz körül egy kicsit az országban, döbbenetes állapotban van a társadalom. És a társadalmi szolidaritás leépítésében sajnos a szabadelvű példaképeid is jócskán kivették a részüket. Azt kellene megértened, hogy nem várhatsz egy olyan társadalomtól kiállást, szolidaritást, amelyik az elmúlt közel 3 évtizedben ennek az ellenkezőjét tapasztalta a rendszerváltó elit részéről. Kiállt valaki a munkásőrökért? Aztán a bányászokért? Aztán a panelprolikért? Aztán a nyuggerekért? Aztán a munkásokért? Aztán a rendvédelmisekért? Soroljam még? Milyen szolidaritást vársz egy végletekig atomizált társadalomtól???
(Csak egy vérlázító példa: Horn Gábor a minap a tévében a szolidaritást hiányolta. Mondd, nem nevetséges és egyben végtelenül undorítóan képmutató ezt pont az ő szájából hallani?!)