2018. december 26., szerda

KÁDÁRTÓL ORBÁNIG - LEMMINGTÚRA A SZAKADÉK FELÉ


Tulajdonképpen a gyerekeken nem lehet csodálkozni, hiszen a mesék világa az ő világuk, de az idősebb generációkon azért álmélkodom néha, hiszen ők megéltek már egyet-mást, ennek ellenére fátyolos tekintettel hallgatják a hülyeségeket, időnként ábrándos tekintettel böfögik vissza azokat a baromságokat, melyeket azok adnak a szájukba, akik éppen lopják az életüket, ellehetetlenítik leszármazottaik jövőjét, dőzsölnek és urizálnak az ő vérükön és verejtékükön.
Gyermekkoromban hoztak nyugatról olyan játékbabákat, melyeknek mondtunk valamit, és a baba megismételte a mondatot – csodájára jártunk.
Most nekünk jár csodánkra a világ, mi ismételgetjük szorgalmasan, amit belebeszélnek a hasunkba, jóllehet naponta látjuk, éljük meg a mondatok hazugságait.
Persze én egy őskövület vagyok, aki képtelen trendi lenni, mint az öreg paraszt, aki hányingert kap a Való Világ ócska kurváitól és idióta jabrancaitól, aki ahelyett, hogy elájulna művészetük magaslatai láttán elszomorodik, hogy milyen lesz a világ, ha ezek adják a viselkedésmintát.
Időnként kimegy az istállóba, megtekinteni, hogy a Riska szempillája még az igazi, vagy már az is műszempilla, és megnyugszik, mikor kiderül, hogy ennek a tehénnek a körmei még nem porcelánból készültek.
Félreértés ne essék, a nők a szépségükért már nagyobb ostobaságokat is műveltek, pedig hol voltak akkor még a hozzáértő sztájlisztok, némelyiket az első nyafogása után kékre-zöldre verték volna, nevelési célzattal.
Nem szeretnék én a világ haladásával szembe menni, de van néhány dolog, melyet másként látok, mint az éppen divatos igazlátók.


Kezdjük talán mindjárt a társadalmi rendszerek problémáinál.
A rendszerváltás idején a rendszerváltók mint axiómát hirdették meg a kapitalista társadalmi rend, ezen belül az angolszász típusú parlamentarizmus felsőbbrendűségét, majd neki is láttak annak világrasegítéséhez.
Mit mondjak, a kapitalizmus legszebb formájában sem mutatósabb, mint Gobbi Hilda, amit pedig itt sikerült világrahozni kapitalizmus címen, ahhoz képest a neves színésznő valódi szépségkirálynő, aki a tetejébe még okos is volt, míg a mi kis újszülött kapitalizmusunk vízfejjel született, önmagában életképtelen.
Amikor szétverték a gazdaságot, azt ismételgették akik a csákány forgatóit instruálták, hogy az a  gazdaság életképtelen, nagy jót teszünk az országgal, ha hozzáértő kezekbe adjuk, merthogy mi nem értünk a termeléshez.
Azóta nincs mezőgazdaságunk, a földeken területalapú támogatás terem, a növényolajipar megszűnt, a cukorgyártás megszűnt, az állattenyésztés gyakorlatilag semmivé lett, csak Csányi tehenei hallgatnak Mozartot a klimatizált istállókban.
Nem lenne hátrány, ha az egyszerű emberek kényeztetését is kipróbálnák, hátha náluk is nő a hozam…
Oda az Ikarusz, az úszódaru-gyártás, a magyar alma, a bányászat, a kohászat jó része, a műszeripar, oda a felhalmozott tudás, oda a goodwill, maradt a rabszolgamunka - most már rabszolgatörvény is akad hozzá.


A rendszerváltozás óta azon töröm a fejem, hogy miben magasabbrendű ez a társadalom, mint Kádár világa volt?
Nemigen sikerül választ találnom a kérdésemre, hiszen még a mai oktatási viszonyok között sem kell túliskolázottnak lenni ahhoz, hogy belássuk, az átlagpolgár számára, akinek csak puszta munkaereje van, még az is sokkal több, ha a társadalom által birtokolt javakból egytízmillomodnyi résszel bír, mintha az ország vagyonából semmije sincs.
Munkája nem gyarapítja a vagyonát és annyit löknek elé, amennyi munkaereje fenntartásához és  családja fenntartásához kell, hiszen a munkaerőt is újra kell termelni.
Amikor boldogan lihegve elnyúlik az ágyon – Definom voltál Juliskám! – eszébe sem jut, hogy az újabb kis rabszolga megtermelésén fáradozott, aki majd húzhatja az igát Mészáros Buxa birtokán, hogy legyen Rasinak brüsszeli csipke pelenkáravaló.
Szidja a komcsikat, pedig amije van, amije maradt még, az leginkább a komcsiknak köszönhető, nem pedig a remek magyar vadkapitalizmusnak, mely harminc év alatt csak rombolni tudott, adni az átlagpolgárnak semmit sem adott - a létbizonytalanságon kívül.
Persze a demokrácia, meg persze az diktatúra volt.
Az hát – a dolgozó többség diktatúrája a kisebbség felett, míg ma egy parvenü kisebbség diktatúráját élhetjük meg a többségi társadalom felett.
Ami meg a demokráciát illeti, nehezen nevezhető annak az egyéni képviselői indítványokra egy nap alatt hozott törvény, mellyel valamelyik oligarcha lopását készítik elő, teszik törvényessé.
Annyira tetszik mai urainknak ez az eljárás, hogy szakmai ügyekben is alkalmazzák – kinek az Úr hivatalt ád, észt is ad hozzá mostanság…
A „diktatúrában” a törvényeket társadalmi vita előzte meg, igaz, nem is fosták azokat, mint a ricinust legelő kecske, az éppen valamiért kedves fideszes kénye-kedve szerint.
Parlamenti képviselőket rángatnak biztonsági őrök, miközben Orbán bandája nagy szemforgatások közepette rendről beszél, szemkilövetést emleget, feledve 2006 puccskísérletét, a futballhuligánok bevetését, a tankot, az előre bekészített  viakolor-hegyeket, rendőr megkéselését és az ország megszégyenítését ötven ország állam és kormányfői előtt…
Hol van a hatalmi ágak elkülönítése, hol vannak azok a fékek és ellensúlyok, melyek megakadályozhatnák újabb diktátorok hatalomra kerülését?

A társadalom állapota olyan, mint Drezdáé, szőnyegbombázás után, az emberek félnek a hatalomtól és egymástól, legrosszabb reflexeik jönnek elő.
Hol van már a munkatársak szolidarítása, segítőkészsége, mikor egymás házának építésében segítettünk, mikor kommunista szombaton az is csiszolta – festegette az óvoda kerítését, akinek nem is volt gyereke?
Hol van az a létbiztonság, amikor a ma az utcákon megfagyó lecsúszott népek a munkásszállókon laktak, mikor volt munkájuk, igaz, csak olyan-amilyen, de még a gyárudvar söprögetése is hasznosabb volt, mint a hajléktalanok számának gyarapítása.
Kaptak egészségügyi ellátást, olcsó üzemi konyhát és mellé egy adag önérzetet – dolgozó emberek voltak, nem kellett a társadalom szemetjének tartani magukat.
És a cigány se volt a társadalom számkivetettje, tehetséges gyermekei számára megnyílt a felemelkedés útja.
És dolgoztak.
Ha ma hirtelen kiporlana a falakból a cigányok által kevert malter és kiugranának a földből az általuk épített csatornák, közművek, be se jutna senki a műköröm-stúdióba…
Régen volt hadseregünk, ma azt is ki akarjuk hajigálni az ablakon, amire képesek vagyunk: a nemzetközi békefenntartásra, helyette újra akarjuk játszani az I. és II. Világháborút, ezért veszünk negyven tankot, hadd idegeskedjenek a szomszédok!


Ami a takarékos államot illeti, több ma az államtitkár, mint kutyában a bolha, mellesleg olyanok is: élősködők.
A közigazgatásban egyre romlik a színvonal, az államkincstár képtelen kiadni egy törlési engedélyt húsz évvel ezelőtt felvett szocpol kedvezmény földhivatali törléséhez, a közigazgatásban dolgozók a hatalom rabszolgái, akiket mellesleg mélységesen lenéznek.
Persze a pedagógusokkal együtt, akikből folyamatosan hülyét csinálnak – jelzem, sokat erőlködniük nem kell, megölik ők egymást boldogan.
Az egészségügyben a pénzhiány és szervezetlenség vetélkedője zajlik, melyik lesz a győztes nem tudni, de hogy a vesztesek mi leszünk, az biztos.
Hol vannak már azok az idők, amikor Amerikából ide jöttek tanulmányozni az állampolgári jogon járó egészségügyi ellátást?
Amikor nem voltak várólisták, amikor a paraszolvenciát adhattad, merthogy ez mindig is mutyi-ország volt, de követelni nemigen merte senki – ma meg szóba se állnak a nővel, ha szülni akar pénz nélkül…
A közbiztonság ott a legrosszabb, ahol a legszegényebbek élnek, a rendőr rasszista, mert a cigány lopja a fát, az meg ugyan mivel fűtene, ha nem lopna?
A társadalom hangadói meg Pesten élnek, és olyanok, mint Maria Antoinette, - ha nincs a népnek kenyere, hát egyen kalácsot - mondják.
Meg, hogy aki akar, az talál munkát, ami persze részben igaz is, csak amit a „talált” munkával megkeresne, az el is menne utazási költségre, ételre, albérletre – még elég se lenne, közben meg otthon a gyerekek…


Szóval, aki tudja valami előnyét a rendszerváltásnak, az bátran írja meg – hadd tanuljak!
Attól tartok, nem sok érv lesz mellette, de lehet, hogy tévedek, és kiderül, hogy hályog van a szememen és nem látom a létező világok legjobbikát.
Hogy mikor lesz itt normális ország?
Tán sohasem, hiszen jó ez nekünk így is.
Orbán keresgélt a Lipótmező romjai között és megtalált egy naplót a betegek neveivel, hát gyorsan kinevezte őket miniszterré, államtitkárrá – similis simili gaudet, ugye – még szerencse, hogy nem a dühöngő őrültek névsora került a kezébe.
Az ország vezetése – bátran megállapíthatjuk – klinikai eset, vagy gerinctelen karrierista.
Némelyik meg rágcsáló jellegű, de hogy normálisat lámpással kell keresni közöttük, az biztos.
Harminc éve játszanak az életünkkel, ennyi idő alatt Kádár egy élhető, virágzó országot teremtett ott, ahol ilyen előtte soha nem volt.
Most már – úgy tűnik – nem is lesz darabideig.

Kár…

:O)))

26 megjegyzés:

nemóvatos írta...

"A társadalom hangadói meg Pesten élnek...."
Ajánlom figyelmükbe a korrekció lehetőségét és kötelességét, felelősségét addig, amíg a nép hajlandó kimenni az utcára.
A szakszervezeti vezetők alkalmasságát, (túlélését) most egy általános sztrájk vezetése/levezénylése és nem a széttárgyalása jelenti. A NER megdöntése --a győztesek igazsága alapján-- megvédi őket az eltörlendő sztrájktörvény megszegésétől.
Utolsó esély a vérnélküli megoldásra.

góbé írta...


Nincs ehhez mit hozzátenni, bár lesz aki a szabadság kiteljesedését, a nyitott határokat emlegeti majd. Amihez azért azt is hozzá kell tenni, hogy az ország nagyobbik fele azt is meggondolja, megengedheti-e magának hogy a szomszéd faluba átbuszozzon...

Ez a fene nagy szabadság akkor lenne igazán remek, ha élni is tudna vele mindenki.

Erényi Tibor írta...

PuPu, blogod elolvasását nem ajánlom senkinek.

"Hogy mikor lesz itt normális ország?
Tán sohasem, hiszen jó ez nekünk így is.
Orbán keresgélt a Lipótmező romjai között és megtalált egy naplót a betegek neveivel, hát gyorsan kinevezte őket miniszterré, államtitkárrá – similis simili gaudet, ugye – még szerencse, hogy nem a dühöngő őrültek névsora került a kezébe.
Az ország vezetése – bátran megállapíthatjuk – klinikai eset, vagy gerinctelen karrierista.
Némelyik meg rágcsáló jellegű, de hogy normálisat lámpással kell keresni közöttük, az biztos."

Nem, nem ajánlom.
Élve hivatali hatalmammal, kötelezővé teszem!
Mondom, elolvasni kötelező!

1970 írta...

Kedves PuPu!

Az utóbbi időszak legjobb és legigazabb bejegyzése ez.
Csak két dologgal egészíteném ki:
- A növényolajipar tönkretételéről sokat tudnék mesélni (anyukám ott dolgozott, látta, mi történik).
- A tönkretett területek felsorolásából kihagytad a könnyűipar elpusztítását. Ma Magyarországon ilyen iparág gyakorlatilag nincs!

(Majd nyilván jön talalom, és megmondja, hogy így, meg úgy, irgum-burgum, az ugyanaz volt, mint ez a f.s ma, etc.:)

Kedves góbé!
"bár lesz aki a szabadság kiteljesedését, a nyitott határokat emlegeti majd"

Ugyan mondja már meg valaki, milyen szabadság teljesedett itt ki! Az, hogy négy évente behúzhatod az X-et??? Sokakat ezzel is sakkban tartanak (pl.: közmunkások). Nevetséges ilyesmikkel előjönni! A mai magyar társadalom tele van frusztrációkkal, félelmekkel, agressziókkal (a társadalmi szolidaritás, kohézió nyomokban sincs), ergo a szabadságnak nyoma sincs.

tatti írta...

Így van ez PuPu,ahogy leírtad.Az egész rendszerváltás nem más,mintaz aktuális politikai erõk részérõl a megtollasodás lehetõségének keresése.Mâr korábban is tettem kisérletet Kádár világának és Orbán országlásának rövid összevetésére.Arra jutottam,hogy Kádár rendszere diktatúrába csomagolt demokrácia volt,míg Orbáné demokráciába csomagolt diktatúra.Természertesen mindkettõt a maga történelmi környezetében,a környezet által adott lehetõségek tükrében kell vizsgálni.

góbé írta...


1970 !

Azért fuss neki mégegyszer mielőtt rámpiritasz, bár lehet hogy én is fogalmazhattam volna cizelláltabban. Tehát: sokak, a nyitott határokban (mega szabad valuta-váltásban) élik meg a szabadság kiteljesedését...

Tatti !

Grat ! Szállóigét alkottál a felvázolt csomagolási technikával. Nagyon ül !!

DarthVader írta...

Hát, én is úgy látom, hogy a rencerváltással ugy voltunk, hogy a cucilizmusból a jót meghagyjuk, a rosszat elvetjük, a kapitálizmusból pedig a jót átvesszük, a rosszat meg nem, de valahogy fordítva történt...
Azért én még emlékszem arra a cucilizmusból, hogy épitkezéskor egy kiló százas szögért négy megyét kellett bejárni, pedig ez a 80-as években volt, meg a lengyel piacok se véletlenül voltak népszerűek. Bécsbe se passzióból jártak ki a népek. Autóvásárlásnál 3-4 éves sorbanállás, stb. Telefon kettő volt a faluban. Egy a kocsmában, egy meg az orvosi rendelőben. Nem volt az se fenékig matyóhimzés :) De ami utána jött- kezdve a mezőgazdaság kisgazdák martalékául való hajításának - hát, rendszernek az is rendszer, de nem erre gondoltunk...

DarthVader írta...

1970-nek:

"A mai magyar társadalom tele van frusztrációkkal, félelmekkel, agressziókkal (a társadalmi szolidaritás, kohézió nyomokban sincs), ergo a szabadságnak nyoma sincs. "

Viszont ezt legalább magunknak basztuk el, nem kényszeritett rá senki.

Kapat írta...

Bravó PuPu, ez így kerek!
Hozzátenni semmit sem lehet, elvenni pedig vétek lenne!!!

Czékus Lajos írta...

Remek írás, mint legtöbbször, Puputól. Magam részéről még idevenném - a rendszerváltás elmaradása okaként - a bárgyú, tehetetlen baloldal vergődését is. Horn Gyulán kívül onnan senki nem tudta megszólítani a tömeget. Igaz, macerás számukra Horn Gyula által bevezetett és sikeresen gyakorolt lakossági fórumok rendezése. Ahhoz bizony el kell menni, kimozdulni az iroda melegéből, s el kell menni akár vidékre is, emberekkel találkozni, beszélgetni velük, hogy ne csak az M1-ből, meg a többi Habony által vezényelt médiából "okosodjon" a magyar. Hogy mit vertek még szét a felsoroltakon kívül? Hát a futballt is! Ennyi pénzből, amit számolatlanul beleöltek, minimum nézhető bajnoki mérkőzéseket kellett volna kialakítani. Az egyik NB I-es meccsen legutóbb, új stadionban 62, azaz hatvankettő néző volt....

1970 írta...

Kedves góbé!

Félreérthettél valamit, nem volt szándékomban "rád pirítani". Csak azt nem értem soha (főleg az elmúlt 8 év fényében), hogy ugyan már milyen szabadságról beszélnek egyesek. Milyen szabadsága van egy közmunkásnak ma???

1970 írta...

"Viszont ezt legalább magunknak basztuk el, nem kényszeritett rá senki."

Kedves DarthVader!

Ez az egyike azoknak a sulykolt mantráknak, amikkel folyamatosan mossák az emberek agyát. "Mi magunk ba.tuk el", "nem kényszerítette ránk senki" - ergo: mindenki (azaz:senki sem) felelős az elmúlt 28(ezen belül kiemelten az elmúlt nyolc) évben történtekért.
Én szeretem a népmeséket - a kislányomnak elolvasni. Itt azonban nincs helye, ahogy a felelősség ilyen módon történő elkenésének sem. Addig nem is érdemes változást várni, amíg így állunk hozzá a dolgokhoz. Addig csak az említett frusztrációk, félelmek és agressziók fognak nőni, amire egy őrült és udvartartása még keményen rá is tesz, eszement politikájával:(

Vízenjáró írta...

Kedves Siránkozók!
Orbán önmaga felépített egy pártot!!Talált az ő ízlésének megfelelő embereket kik teljes "ÖN"feladással szolgálják.Majd elkezdett a működéshez fenntartáshoz szükséges lények toborozni.Megcsinálta .Röviden ennyi. Ezek a lehetőségek minden párt de bármelyik csoportosulás előtt adott volt. 2006-ban is már és utána is bármikor 100 000 ezreket megmozdít.-EZ a MEGOLDÁS- .
-Aki mellettetek ki akarna állni./Talán van még pár szélmalom harcos./ Azt nagy kegyesen Ov-ral LEMÉSZÁROLTATJÁTOK.Pl zöld füzetes,fekete nővér stb...Pedig csak csendben melette kellet volna állni. Gondoljátok ,hogy a mostani pár ember fog majd hetente 500000ft-okat fizetni.Csak a cselekvés hoz gyümölcsöt.

relatív írta...

Mint korábban IS ez a glossza rendezi a fejekben manapság annyira elterjedt téveszméket egy indokolt rendszerint.
Sokszor - a tudatos fejekben - felmerül, hogy mi végből vagyunk a világban ? Na ez a magyar közélet szereplőiben vezetőikben nem igazán.
Ismerve véleményeket felmerül, hogy miért csak (!) azok, és akkor értik meg jelen közéletünk ellentmondásait akik a vezetéstől távol, távolabb élnek, tevékenykednek ?!
A vezetésben - ez az utóbbi években mind jobban érvényesült - csak a kapkodó, indokolhatatlan tévutak mentén, az árral önkívülten sodró emberek jelennek meg, akik önmagukról el IS hiszik, hogy a beosztásuknak megfelelően tevékenykednek, szolgálják a népet ?

Sajnos - mint annyinak - ennek az írásnak sem fogja fel a többség ( el sem olvassák, több okból IS ) az értelmét, a helyzetet kiváltó okok alapját.A változtatás lehetőségében IS elbizonytalanodva a kiutat keresők erre több okból IS csak látszat tevékenységgel pótolják az igazán eredményre vezető tetteket.

talalom írta...

Inkább nem jövök. Tök hiába:holott Pupu is megírta egyszer: a demokrácia nem az, amikor nekem van igazam. Hozzáteszem: a demokrácia demokraták nélkül nem működik. Mind olyan kiválóan tudjátok: mit kéne MÁSNAK csinálni. BUÉK.

relatív írta...

Mivel a mai valóság tény - minden gazdasági, és eszmei mutatót tekintve - és látható, hogy alatta marad annak a kornak, melyet manapság annyira negligálnak ( indokként a tévesnek bizonyult váltásra ) el lehet gondolkodni azon, mennyire a jó, okos embereket választottuk vezetőinknek.

Ha az ismeret, és a tanultság győzne, akkor az ország érdekének - melynél az egyes ember lehetősége mindenekelőtt elsőséget élvezne - megfelelő gazdaság-, közélet kialakítására lehetne törekedni az egyéni haszonszerzés, és a kapitalista viszonyok kritika nélküli ajnározása helyett.

Mivel a mai vezetés még a korábban már okkal, joggal elítélt közélet visszaállítására törekedik ez csak sietteti a végső összeomlásunkat IS !

1970 írta...

"Hozzáteszem: a demokrácia demokraták nélkül nem működik."

Kedves talalom!

30 éve volt ennek az elitnek arra, hogy ebben az országban normális közéletet teremtsen. Megkapták a lehetőséget, ennyi tellett tőlük. Marad ezek után az ostoba múltra mutogatás, meg az olyan siránkozás (másik oldalról), ami ebben a mondatodban szerepel.
Gondolkodni kellene egy picit... erre talán jó lesz az új év!
BUÉK Neked is!

góbé írta...


Te Vizenjáró!

Még akár igazad is lehetne, ha figyelünk a szándékra, meg a célra. Ugyanakkor figyelnünk kell az eredményre is !!!
Hitler és épitetett "magának" egy pártot, Mussolini is. Eredmény...?!?

Tudod rendes helyen, rendes ember nem magának épit pártot, ahogy - és ezt jól látod - o1G is tette.
Az a pártvezér, aki a a vele együtt induló, esetleges vetélytársakak taccsra teszi, hüséges és debil alattvalókkal veszi körül magát, egymással szembe fordit és függésben, kiszolgáltatottságban tart rétegeket csoportokat, lassan az egész országot, a hatalmát pedig a "család" meggazdagodására használja, az nem pártvezér, és nem párt, hanem
bünszervezet.

1970 írta...

Kedves góbé!

Teljesen pontos leírásodat azzal lehetne kiegészíteni, hogy Mussolini esetében a "végeredmény" igen "látványosra" sikeredett:

https://24.hu/kulfold/2015/04/26/huskampora-akasztva-vegezte-mussolini-es-szeretoje-epp-hetven-eve/

relatív írta...

gógé megfogalmazása ül !!!

De ez a 2010 utáni történések - talán már úgy 2001 után IS - gyors térnyerése során már világossá vált, a demokrácia ernyőjének felhasználásával ( tömegek kellő megtévesztésével ) a lehető legnagyobb lefölözése minden gazdasági jelenségnek, magán kasszára. Ez a magánkassza egy szűk kört érint, de a szükségletnek megfelelő pici szélesítését is jelenti!

Erre már a kezdetben elterjedt (MDF körökben, és támogatásként a fiatal pártban IS ) a minden korábban megtermelt, megteremtett javak eldemokratizálása (!!!) mutat rá.

Manapság aztán - mint pókháló - egy olyan védszövetség kialakítása látható a magyar gazdaságban, melyet a 'pók ' felügyel, mint legfőbb úr !

A remények szerinti változás ilyen ' háló ' megléte esetében csak annak szétszakítása árán valósulhat meg ...., ha... IS !

talalom írta...

"30 éve volt ennek az elitnek arra, hogy ebben az országban normális közéletet teremtsen." Hm. A világon nincs olyan ELIT, amely KÖZéletet tudna teremteni KÖZ nélkül.

1970 írta...

Kedves talalom!

De van, és ezt Te is nagyon jól tudod. Próbálj már egy kicsit elszakadni az
elméleti fejtegetéseidtől, és körbenézni egy kicsit a mai magyar valóságban. Ajánlom Neked relatív fentebbi bejegyzésének alapos tanulmányozását.
Könyörgöm talalom, gondolkodj már egy kicsit, szakadj el az elméleti mantráidtól!
BUÉK

Kapat írta...

Kedves "talalom"!

A KÖZ-t hiányolod? Nézz körül ebben a tönkretett, szétlopott, megalázott, megfélemlített országban, ez a KÖZ! Mi vagyunk, mi mindannyian.
Bizony igaz "1970" felvetése!

talalom írta...

A helyzet az, hogy az ember az olyan különleges állatfajta, akinek a cselekedeteit jelentősen befolyásolják az "elméleti mantrák". Még egyénenként is - csoportos, társadalmi méretekben meg pláne.
Dehát, csak higyjétek: csak egy "jó" ember, vagy elit hiányzik ahhoz, hogy boldoguljon ez a nép, ez az ország. Nekünk aztán semmi dolgunk ezzel. Évtizedekre garantált akár ovi, akár más négyharmados többsége...

1970 írta...

Kedves talalom!

Figyelmedbe ajánlom az alábbi írást:

https://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20181229_O1G_Nem_kell_farizeusnak_lenni

Lévai Júlia soraival egyetértek, minden mondata igaz. DE! Nézd meg az alábbi gondolatait kiemelten:

"Már csak azért is, mert ez tükrözi a legjobban az orbáni rendszer legnagyobb aljasságát: azt, ahogyan az emberek otthoni terébe, a lakásába, családjába, annak legintimebb tereibe is csontig belehatolt. Amelyik hatalom agresszívan elmossa a határt a magánszféra és a politika között, az számoljon is annak a következményeivel, az viselje el, hogy a magánszféra indulatai meg fognak jelenni az utcákon is."

Emlékszel, amikor ugyanezen emberek (a rendszerváltó elit "jeles" képviselői) lépten-nyomon azzal vádolták a Kádár rendszert, hogy "nem engedte az embereket a politika közelébe", kvázi "mesterségesen elválasztotta a magánszférát a politikától"? Azon túlmenően, hogy ez a két mondat a legpontosabban megmutatja, mi az egyik legfőbb különbség a Kádár kor és ennek az erőszakos kisgömböcnek a világa között (az EGYIK, mert szerintem semmi azonosság nincs a kettő között!), rávilágít egy furcsa farizeusságra is (tudván, ki írta). Arra, amikor a rendszerváltás idején a fenti vád érte a Kádár rendszert, akkor valójában ezek az emberek voltak azok, akik elindították azt a folyamatot, aminek "eredményeképpen" a politika a "csontvelőnkig" hatolt. A lévaijúliák (is) hozzájárultak ahhoz, hogy oda jutott ez az ország, ahová (Kapat fenti jellemzése az országról kiváló). Vagyis: Lévai Júlia mondata arról, hogy "Nem kell farizeusnak lenni" teljesen igaz, csakhogy ez rá is vonatkozik (más értelemben természetesen!), nemcsak kisgömböc aljas és ocsmány bandájára.
(Még egy dolog: Sokkal jobban becsülök egy olyan hatalmat, amely a magánszférát tiszteletben hagyja, a politika művelését (nem a politizálást!) a politikai szféra feladatának tekinti, HA érezhető, hogy a politika művelése valóban az emberekről szól, és nem egy maffiatársaság zsebeinek eszement tömködéséről. Sajnálom, de én a rendszerváltás óta - Horn Gyula politikáján kívül - ilyet nem éreztem. Beszélhetünk az idők végezetéig "demokráciáról", meg "demokratákról" elméletben, ha a politika nem az emberekről szól, nem a társadalmi kohéziót, a szolidaritást erősíti, nem a mobilitást segíti, hanem tömegeket elszegényít, bizonytalanságba taszít, végül egymás ellen fordít, akkor az egészet megette a fene.)
BÚÉK mindenkinek!

1970 írta...

Kedves talalom!
(2018. december 31. 4:30)

Szokásod szerint ismét csúsztatsz! Nem azt írtam, hogy az elméletnek, a teoretikus gondolkodásnak nincs szerepe az emberiség fejlődésében (ha ilyesmit írnék, a szakmámat köpném szembe). Csupán azt írtam, hogy a saját, imamalomszerűen ismételgetett elméleti konstrukcióidtól próbálj elszakadni, és körbenézni egy kicsit ebben a tönkretett országban. Ismerd meg egy kicsit a Téged (is) körülvevő társadalmi valóságot, és (talán) ráébredsz arra, hogy valami nagyon nincs rendben azzal az elméleti konstrukcióval, amit ismételgetsz.
Tudod, az 1990 és 2010 közti 20 év, a rendszerváltó elit tevékenysége sajnos nagyon sokat tett azért, hogy ma itt tartunk, ahol. Sajátos, hogy olyanokat vádolsz kisgömböc hatalomban tartásával, akiknek ehhez semmi közük, miközben teljes mellszélességgel kiállsz olyan elvek mellett, amelyek sajnos abban a 20 évben bizony igen sokat "tettek" kisgömböc hatalomra kerüléséért. Ezek az elvek, pontosabban az azt képviselő emberek (akik abban a 20 évben is tevékeny részesei voltak a hazai közgondolkodás formálásának) pedig még most sem látnak tovább az orruk hegyénél, most is csak azt képesek szajkózni, hogy "fúj Kádár rendszer", meg "ez ugyanaz, mint az volt", és hasonló kapitális h.lyeségek.
Valójában kedves talalom, TE és (ballib., liberális)elvbarátaid azok, akik hatalomban tartják kisgömböcöt, mert még most sem képesek felfogni és megérteni, hogy egy egészen más jellegű, igazi baloldali alternatívát kell nyújtani ezzel a országrontó, maffiatársasággal szemben. Sőt! Liberális oldalon jól ismert - magukat közvéleményformálónak gondoló - megmondóemberek akadályozzák masszívan egy új alternatíva felépülését, mert ez esetben saját imádva szeretett 20 évük összes mocskával és szennyével is le kellene számolni. Ez pedig nagyon kemény lenne számukra is.
Javaslom, tanulmányozd Gulyás Márton gondolatait, hátha egy kicsit megvilágosodsz:
https://hvg.hu/itthon/20181029_Gulyas_Marton_Fasisztoid_rendszer_epult_ki