2020. január 11., szombat

SZEGÉNY KIRÁLYNŐ ÉS MÁS TÖRTÉNETEK

Szívből sajnálom II. Erzsébet királynőt, Isten kegyelméből  Nagy-Britannia és Észak-Írország  Egyesült Királyság  és más királyságai és területei királynőjét, a Nemzetközösség fejét.
Nem csak kora miatt tiszteletreméltó ő, hanem mert egész életében nagy alázattal szolgálta országait, hosszú életét kizárólag hazája szolgálatának szentelte és mindig mindent megtett azért, hogy saját és családja sajátos és fontos szerepét az angolszász demokrácia működtetésében közmegelégedésre lássa el.
Először Diana hercegné viselkedésével és halálával próbálta meg a sors, most meg szegényt Meghan Markle -el veri az Isten - lehet jobban járna, ha bottal verné.



Az angol királyi család tagjának lenni kétségkívül komoly feladat, ez egyik - másik tagjának képességeit meg is haladja, akik számára hiba esetén mentő körülmény, hogy beleszülettek a helyzetbe.
Viszont a házasságkötések által bekerült nők pontosan tudhatták, hogy mire vállalkoznak, ha hibáznak, hát az teljesen az ő felelősségük.
Persze Lady Di nem tehetett róla, hogy gyenge idegei nemigen bírták a szolgálattal járó gyűrődést.
Talán egy hat hónapos mosogatónői munkavállalás a királyi konyhán, és élet az ebből szerzett jövedelemből segíthetett volna rajta, de ezt már soha meg nem tudjuk, merthogy anglikán szentté avanzsált, mikor éppen a királyság intézményének rombadöntésén munkálkodott és meghalt.
Meghan Markle sem túl nagy nyereség az Egyesült Királyság számára, ahogy elnézegetem. Képtelen felnőni a feladathoz, felelősséget sem érez sem Anglia népe, sem a monarchia iránt.
Az amerikai középosztály hőbörgő leánya maradt, aki remekül tudja manipulálni a vélhetőleg különféle komplexusokkal küzdő Harry herceget.

Az elvált színésznőnek semmi sem elég, tulajdonképpen nem képes vállalni helyét a táplálkozási láncban, márpedig egy monarchia a szigorú hierarchiára épül, és nem lehet tekintettel arra, hogy őt sérti az egyébként szerepét kitűnően játszó Katalin hercegné pozíciója.
Persze, ha abban a pozícióban lenne, akkor a királynő helyzete okozna neki megbocsáthatatlan sérelmet, de hát persze az is lehet, hogy a sussexi hercegné újabb válását is megérhetjük
 még, ha kicsit türelmesek vagyunk.
Jellemző azért, hogy sem a walesi hercegné, sem sussexi pályatársa nem hamarkodta el a szakítást a királyi családdal, a hetedhét határra szóló esküvők tetszettek szerény lelküknek.
Sokat várni nem lehetett ettől a nőtől, akinek gátlástalanságát már saját rokonai is megtapasztalhatták, és még nincs vége pályafutásának.

Pedig a királynő minden tradíció ellenére iparkodott elfogadni a - kis túlzással - proli dámát, az elvált nőt, aki szinesbőrűként tagja lett a királyi családnak, és aki nem érez felelősséget semmi iránt, csak pénzt akar csinálni helyzetéből, lehetőleg kötelezettségek nélkül.
Szegény királynő, pályája végét nem igazán aranyozza be környezete, és lassan - lassan hiábavalóvá válik igyekezete, hogy a monarchiát hozzáigazítsa a XXI. századhoz.


Ezekkel a felkapaszkodott parvenükkel csak a baj van, felelősségérzetük nulla, csak a vagyon számít, de nem ám a nemzet vagyona, hanem amit haza lehet vinni.
Emellett lépten-nyomon  megtagadják a saját múltjukat, sanyargatják a szegényeket, a nincsteleneket, az öregeket - az alacsony érdekérvényesítő képességgel rendelkezőket, hogy kissé fennkölten nevezzük néven a nyomorultakat.
És még uszítanak is ellenük, mint legutóbb Orbán, aki azt találta mondani, hogy a gyöngyöspatai cigányok, akiknek gyermekei elől elvették a normális oktatás lehetőségét most - egy bírósági ítélet következtében munka nélkül jutnak pénzhez.
Namármost ez a pénz kártérítés, és messze nem korrigálja azt a sajnálatos helyzetet, hogy az érintett gyerekek munkaerőpiaci értéke a nullához közelít.
Ez esetben mindegy, hogy ezek a gyerekek messze nem olyan okosak, mint a diploma nélküli helyettes államtitkár, annyira meg főleg nem, hogy alkalmasak lennének svájci magániskolára, mint az ő lánya, pedig a közmunkából futná rá vastagon...
Sajnos, visszamenőleg nem lehet elintézni, hogy ő is olyan oktatást kapjon, mint az érintett gyerekek, pedig szép kísérlet lenne, és az eredménnyel is (Orbán az árokparton kutyaszart  kapirgál...) elégedett lehetne szorgos népünk.


Most, hogy megmutatta, ki az úr a háznál, míg rá nem borítják a tetőt, Trump meghirdette a NATO bővítését .
A Közel-Keletre gondolt, azt kellene átvennie az USA-tól a NATO-nak, már csak az a kérdés, hogy ki adta eddig oda nekik a területet, mely egyébként puskaporos hordó, és mi sem lenne jobb, mint a NATO égisze alatt magyar katonákat küldeni oda golyófogónak.
Mondjuk az Egyesült Államoknak jó lenne, és hát Mesterházy Attila is megmondta, önmérsékletre és további elkötelezett kommunikációra van szükség a térség államai tekintetében - ilyen szépen is régen mondták, hogy tovább kell hazudozni.
Természetesen oka van a nagy ötletrohamnak, - Irak felszólította Amerikát, hogy vigye onnan a csapatait - nem lesz jó vége annak, ha a bolha köhög...


Orbán egyre rosszabb állapotban van, szereplései előtt még fel lehet ugyan turbózni, elemet lehet benne cserélni, mint hajdan Brezsnyevben, de sokáig már nem húzza - de sajnálom!
Ha végre sikerül beültetni egy jól kipárnázott szobába, majd kedélyesen elnézzük, ahogy utódai megeszik egymást, aztán szódabikarbónát osztunk azoknak, akiknek megviselte a gyomrát a dolog...



Csak egészség legyen, a többi már csak idő kérdése...


:O))) 



7 megjegyzés:

MoonRiver írta...

Fülöp herceg, aki egyébként kimondta mindig, amit gondolt (kellemetlenül hasonlítva ebben a férjemre, aki szorossá váló perceket okozott apám előtt anno), hogy a színèsznőkkel szórakozunk ugyan, de nem vesszük őket feleségül.
Sajnos, vagy nem, így lett, egyetértek a leírtakkal.

Orbánnak pedig a zsebében van a diplomája ( tutira összegyűrte rég), mert jogvégzett ember létére összekeveri a kártérítés összegét, a munkabérrel, meg sok egyebet is, előre megfontolt szándékkal.
Lejtős pályán vagyunk régóta, de azt nem gondoltam volna, hogy így begyorsulunk. Igaz, Trumpot sem gondoltam sohasem amerikai elnöknek.
Rejtőnek is igaza volt: Tessék mondani, itt mindenki hülye???

góbé írta...


Nem értem PuPu, min is csodálkozol. Azt, hogy ki juthat munka nélkül pénzhez, mindeddig kizárólagosan nemmzetthünk kotonszökevénye határozhatta meg.
Erre mitád'Isten, odáig pofátlankodik a Biróság, hogy az "ő pénzét" kezdi el osztogatni..."hát hol élünk !?!..."
A bosszú nem marad el, csak figyeljetek...

Valaki, aki írta...

Húha!
Micsoda fennkölt értekezés Megan Markle-ról. Mi az alapja?
Színésznőcske lenne? Így, lekezelően? Miért?

Tehát, amíg itt Orbán felé fontos, hogy vannak más vélemények, tessék ezeket meghallani, addig Erzsébet meglehetősen begyöpösödött monarchiájáról nem gondolkozhat másképp senki - úgy jó, ahogy van?

Nem, nincs úgy jól. Másképp is lehet jól.
Például: nem írjuk le egy másik ember minden ruhadarabjáról, hogy mennyibe kerül - állandóan az orra alá dörgölve, mennyit költ (lásd angol sajtó és MM. ruhatára), holott a férjének jelentős magánvagyona van anyai ágon. Tehát a monarchia megvédhetné azt, akivel ezt teszik (lévén Kate Middletonra is rámásztak, gondolkodás nélkül lefotózva monokiniben. Lett is botrány.)
Nem törjük föl a magánlevelezését, és tárjuk a nyilvánosság elé, mert amellett, hogy a nem túl finnyás "játszomazeszemmertmásnakszülettemmintti" réteg (mind az britt, mind a magyar társadalomban) elveinek állítólag tökéletesen ellentmond tahónak lenni, az érdekei miatt gondolkodás nélkül "ereszkedik" alá, s sikeresen éri el a bányászbéka feneke alatti 10 méteres szintet. Mondom egyszerűbben: akkora bunkók ők is, mint ide Buda, igaz feltartott kisujjal. Szánalmas.

Ebben a finnyáskodó nagyképűségben elfelejtjük, hogy Megan Markle és Harry házasok. Egyelőre láthatóan boldogan és egymást támogatóan élik az életüket.
Úgy tűnik ez fáj másoknak.
Fáj a kézfogásuk, mert hogy képzelik, fáj MM. mini ruhája, mert ez már sok, fáj a férje hátára tett keze, mert biztosan manír, és egyébként is a protokol fontosabb.
Én is fütyülnék rá, ha zavar.
Férjhez ment. Boldogok. Ennyi.
Nincs közünk a lábkörmükhöz, a szexuális életükhöz (kivéve, ha nem veti meg a fiatal csibehúst - lásd Andrást, akiről rendre elterelik a figyelmet, csámcsogjanak inkább Markle-on, s teszik is, lihegő kiskutyaként), s nincs közünk a magánszférájukhoz (hol laknak, hol szülnek, hol esznek, stb.)

A pletykagyár ellen védekezni kicsit is magára adó embernek kötelesség, nem lefeküdni a hülyeségeiknek.
Ahogy Fekete István írta: "Higgyétek el - a haragról prédikáltam éppen -, ez a kisegér jutott az eszembe, és majdnem felhoztam példának, hogy „ha a pincétekben egy ilyen kisegér van, inkább adjatok neki egy kis kenyérhéjat, és ne öljétek meg, ne bántsátok ... hiszen nem is tehet kárt semmiben és az Isten szerelmére!! - legyetek végre Emberek!”

PuPu írta...

Kedves Valaki, aki!
Azt hiszem, itt senki sem írta, hogy Meghan Markle színésznőcske, főleg így, lekezelőleg nem.
Jómagam például kimondottan lelkesedek, mikor valaki hátrányos társadalmi helyzetéből kiemelkedve megbecsülést szerez magának és jövőt, távlatot ad környezetének, megmutatva, hogy érdemes tanulni dolgozni, többre törekedni.
Példa erre az Obama házaspár, még akkor is, ha Obama elnök politikájával szemben jónéhány kifogást meg lehet fogalmazni.
Azt viszont nem kedvelem, mikor valaki leszerződik egy színi társulathoz harmadik alabárdosnak, aztán megpróbálja lejátszani a színpadról Hamletet.
Ami az angol monarchia begyepesedettségét illeti, valószínűleg igazad van, sehol egy rappelő királynő, sehol egy száját asztalterítőbe törlő trónörökös, sehol a hazánkban oly megszokott faluvégi elegancia, hasközépig érő nyakkendő - hát nem borzasztó ország?
Azt mondják az angol demokráciáról, hogy olyan, mint az angol kastélyok pázsitja, a titka az, hogy hat-hétszáz éven keresztül locsolják és nyírják, mellőzve a harminc évenként célszerűnek tűnő mélyszántást - inkább gyomlálgatják szorgalmasan a parkokat.
A tradícióknak nagyon fontos szerepe van minden közösség életében, nagyon fontos eleme a közösség kialakításának a családtól kezdve az ország, nemzet életében egyaránt.
"Mi ezt így szoktuk csinálni!" - és ebben a lényeg nem a cselekvésen van, hanem a "mi" szócskán, már ha érted, ugye.
Az angol ember számára fontos lehet, hogy ő a királynő alattvalója, aki számára az uralkodó az Egyesült Királyságot, országa nagyságát jelképezi, és hát lássuk be azért, bugyiban és melltartóban egy kilencven+ éves hölgy mégsem jelképezheti hitelesen egy ország erejét, értékeit, ehhez meg kell teremteni a megfelelő körülményeket - a fejére kell tenni az ezer gyémánttal díszített Birodalmi Koronát, felölteni a palástot - aztán elmondhatja a trónbeszédet, mely a kormány terveit tartalmazza a következő parlamenti ciklusra.
Van ennek összetartó, közösségépítő szerepe, különösen akkor, ha az uralkodó és családja akkor is népével tart, mikor zeng az ég.
Valahogy nálunk ez másként van, de hát persze mi a Habsburgokat is hivatalból utáljuk, jóllehet törvényes uralkodóink voltak, és nem vagyok benne biztos, hogy egy Habsburg Magyarország trónján nem teljesítene-e jobban a bajszos személyiségnél, de még talán a csüngőhasú diktátornál is...
A királyi család tagjának lenni rengeteg kötelezettséggel jár, ezek közül az egyik, hogy nem lehetnek magánemberek.
Meghan Markle számára nyitva állt a lehetőség, hogy magánember maradjon, de ő azért szeretett volna kicsit megfürödni a világ figyelmében és a brit uralkodóház pompájában, hogy aztán most celebként hisztizzen.
Ha egy díszletmunkáshoz megy férjhez, magánügy lett volna a viselkedése, de ő a brit uralkodói család egyik tagjához ment férjhez, ezt tudta jól.
Én szánalmasnak tartom ezt a viselkedést, nem vall jó ízlésre a pénz felvétele után elmellőzni a feladat végrehajtását, amire szerződtünk.
A kisegérnek pedig egészen addig jó szívvel ad mindenki, ameddig bele nem szarik a lisztesládába, melyből a család mindennapi kenyerét sütik.
Angliában egyébként szoborpark sincs, Shakespeare-t sem cserélik le valami harmadosztályú firkászra, merthogy az állandóság is érték tud lenni ebben a túlmozgásos világban, ahol egy rucaseggű diktátorocska (erdélyi barátném jelzős szerkezete...) fel tudja számolni Széchenyi Tudományos Akadémiáját...
:O)))



Kapat írta...

Kedves "Valaki aki írta"!

Hajlamos vagyok az emberi jogokat és a mai kor modern életfelfogását figyelembe véve igazat adni kifogásaidnak.
Ugyanakkor nem feledhető, hogy a hagyományokat nagyon tisztelő, igen fontosnak tartó angolok esetében a királyi család státusza különös szimbólum, melynek Angliában elvitathatatlan helye van. Aki a család életéhez önszántából szervesen kapcsolódik, (beházasodik), annak ezzel tökéletesen tisztában kell lennie. Nem hinném, hogy különös jogokat formálhat magának arra, hogy az évszázados hagyományokat felrúgva, renitensként élhet egy általa előre tudott, ismert szituációban.
A házasság létrejöttével ezek a hagyományok nem változhatnak.
Angolok hagyománytiszteletének egyik legfontosabb része a királyi család léte.
Angliai híres demokrácia felfogása és gyakorlata egy cseppet sem változik ezáltal.
Ha valaki tudja, hogy milyen elvek szerint, mennyire szabadon, kötöttségek nélkül szeretne élni, ne egy ennyire kiélezett helyzetet teremtve tegye azt. Ebben a helyzetben a hagyománytisztelet majdhogynem köteleö!!

Valaki, aki írta...

Ahogy olvastam a véleményedet, Pupu, kattogott a gép, hol pluszt, hol mínuszt mutatott. Tehát sok mindennel egyetértek, sok mindennel nem.
Nem tudom szétszálazni, de ... a lényeget tekintve van egy alap: nem ugyanonnan indulunk. Én Erzsébetet is (II. és nem Kovács) is "csak" embernek tekintem. Értem én, hogy a történelem során milyen eredményeket értek el az őseik, s ezáltal elidegeníthetetlen joguk van arra, hogy Nagy-Britannia gazdasági és politikai hatalmát önmaguk sikerének (is) könyveljék el. Tehát az uralkodó az ősöktől kapott öröksége, címe, rangja, szokásrendszere alapján még mindig más, akkor is, ha nekem "csak" ugyanolyan ember, mint én.

Azonban Harry, aki nem mellesleg Diana fia (és ez megkérdőjelezhetetlen, ugye), azé a Diana-jé, akinek a családja szintén királyi család (Churchill is a Spencer-klán tagja volt), s bizony nem kisebb, mint a Windsorok. Sőt, sokkal régebbi arisztokratikus család, mint a Windsorok. Tehát Harry és William származása adhat alapot ahhoz, hogy igazi királyi örökösnek tekintsék magukat.

Harry sosem csinált, látszólag, a királyi származásából kérdést, és bár megadta a tiszteletet a koronának, mint minden britt, eljátszotta a szükséges szerepeket, de ezzel együtt ott bújt ki alóla, ahol lehetett.
Tény Diana is megtette, ha kellett, mindezt éppen a Spencerek rangjára tekintettel, mondván: vagyok én olyan, mint te (a Windsor-család). S kétségtelen, évszázados ellentét van a két család között, éppen a hatalom miatt.
Nem Megan Markle az, aki elferdítette a hivatalos útról, hanem Harry volt az, aki azt mondta: azt veszem feleségül, aki nekem tetszik, és úgy simulok bele a szokásaitokba, ahogy nekem tetszik. Ezt látjuk most.

Eszébe nem jutott egyeztetni a királyi nagymamával, mert önálló entitásként kezeli magát, s ebben partnert talált MM.-ban. Ennyi Megan szerepe. Harry nem egy tedd ide-tedd oda pasi, ideje lenne észrevenni.
Ha Harry megkívánta volna, hogy másképp viselkedjen, tiszteletben tartotta volna - ebben biztos vagyok.
Teljesen együtt mozognak, látszik a közös elhatározás.
Ebben nem értünk egyet tehát, szerintem MM. nem oka annak, ami most zajlik, éppen elszenvedője, hiszen az angol sajtó nem meri Harryt erősebben támadni, ám Harry visszavágott, és több sajtópert is indított valótlan állítások, hangpostafiók feltörése és egyéb személyes adattal való visszaéléssel szemben.
Nem kérdéses, hogy egyedül van ebben a harcban (William érthetően nem áll mellé), de én Neki drukkolok :)

A probléma itthon az, hogy a "jobboldal" szeret régi "nemesi" címek, ssy-ok, zh-k mögé bújva magasabb rendűként viselkedni a proli, bolsi, műveletlen réteggel szemben. Orbán addig jó nekik, amíg visszaveszi azt ami az "övék" (??), amíg helyreállítja a kegyelmes, méltóságos világot a megfelelő anyagi háttért biztosítva mindehhez. Utána Orbán is kuka. (Igaz Döbrögi annyira hülye, hogy azt hiszi, ő is bekerül majd ebbe a pixisbe.)
Csak valahogy nem megy olyan gyorsan, mint gondolták, s kezd a fakatona megkopni. Még a komcsi-szoci irányt sem sikerült kiírtani, pedig nagyon rajta voltak. Ráadásul Orbán saját zsebre dolgozott, s ezzel nem tudnak mit kezdeni. Se megrágni, se kiköpni.
Az ország, mint olyan pedig évszázadokig nem érdekelte ezt a garnitúrát (és őseiket, lásd Széchenyi sorsát, odadobták, mert vétkezett). Most is fütyülnek rá.
Szerintem.

1970 írta...

"Nem Megan Markle az, aki elferdítette a hivatalos útról, hanem Harry volt az, aki azt mondta: azt veszem feleségül, aki nekem tetszik, és úgy simulok bele a szokásaitokba, ahogy nekem tetszik. Ezt látjuk most."

Kedves Valaki, aki!

Fenti gondolataidat kiegészíteném azzal, hogy ez az egész családi ág a trón közelébe sem került volna, ha VIII. Edward - nagyon hasonló okból, mint Harry - nem áll ki becsülettel és nem mond le a trónról. Inkább a szerelmét választva...ez még akkor is tiszteletre méltó, ha szimpatizált a nácikkal...
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1938_december_11_viii_edward_kiraly_lemond_a_brit_tronrol/