2022. március 7., hétfő

HIBRID HÁBORÚ



Változik a világ, a változó szakértők szerint változik a háborúk jellege is.
A trendi változatot jelenleg hibrid háború néven emlegetik azok, akik képtelenek mit kezdeni a tényekkel.
Megismerni nem akarják őket, ha szembetalálkoznak velük eltakarják a szemüket és sikítozva elrohannak, mint Julcsa tette hajdan Jancsi rettenetes szerszáma láttán.
Nehéz dolog is ez, beláttam én már ezt régen, ezért is adtam blogomnak mottóul Mark Twain örökbecsűjét: "Először ismerd meg a tényeket, elferdíteni őket ráérsz később is."
Általános vélekedés az, hogy a hibrid háború nem csak és nem okvetlenül fegyveres harc, hanem kiterjed az élet minden területére.
Célja az ellenség hátországának szétzilálása, a lakosság szembefordítása a hatalommal, kiterjedt információs/dezinformációs háború.
Természetesen az eddigi háborúk is tartalmazták ezeket az elemeket, de a világ közben nagyot változott, kommunikációs szempontból összezsugorodott.
A közösségi média megjelenése az információkhoz való hozzáférés kétségtelen előnye mellett megteremtett egy új hadszínteret is, a kommunikációs hadszínteret.
A hátországért folytatott harc itt folyik, ezt ismerték fel a sikeres politikusok és ezen botladoznak a sikertelenek, ezen brillíroznak a gátlástalanok és ezen esnek pofára azok, akiknek még van valami klasszikus értelemben vett erkölcsi tartásuk és vannak még gátlásaik.
Az ezen a területen tevékenykedők számára erősen megkönnyíti a dolgot, hogy tevékenységük nyomán nem látható az a vértenger, melyet  dezinformációs tevékenységük, gyűlöletkeltésük okozott.
És akkor még nem is beszéltünk azokról, akik maguk is manipulációk áldozataiként szinte tudtuk nélkül manipulálják a társadalmat, a környezetüket.


Hatalmi oldalról egyszerű a dolog: hazudozz gátlástalanul, ami a csövön kifér, terjessz videójátékot, mint valóságot, játssz rá az emberek természetes jóindulatára, mutass nekik menekülő kisgyereket, ha rokonszenvet akarsz kelteni, vagy tiltsd meg a menekülő gyermekek megmutatását a befolyásod alatt álló médiában, ha nem akarsz megértést vagy rokonszenvet kelteni menekülő szüleik iránt.
Mutasd a számodra kedves felet okosnak és sikeresnek, sugalld a győzelmét és írj diadalmasan az ellenség tizenegyezerezer halottjáról és az ennek töredékét kitevő  saját  veszteségről, aztán beszélj az ellenséged okozta vérfürdőről.
Sajnáld az orosz "kiskatonát" (hivatásos vagy szerződéses egyébként) és kerüld az ukrán sorozások tényét, a bevonultatással fenyegetett eltökélt hazafiak százezreinek menekülését,
Ejts igaz könnyeket a Kígyó-sziget megölt határőreiért, aztán erősen kussolj, mikor kiderül, hogy egytől-egyig élnek, de azért hagyd fenn a hírek között a nyilvánvaló hazugságot, egy újszülöttnek minden vicc új.
Ijesztgessed az embereket a csernobili megemelkedett sugárzással meg az atomreaktorokra célzott lövéseket leadó tüzérséggel, majd mutogasd az atomerőmű ki tudja ki által felgyújtott oktatási központját.
Beszélj megoldott problémaként az esetlegesen kieső orosz gáz pótlásáról - nem a te segged fog befagyni a télen, a végén pedig mutass egy tehetséges ukrán kutyakölyköt, mely milyen kicsi még, de máris jelzi, ha az oroszok jönnek...
Szánalmas színvonal, ócska hazudozások - de bölcs népünk kajálja, mint kacsa a nokedlit...


Az is erősen jellemző, hogy senki nem kíváncsi az ellenfél véleményére, indokaira, viszont elérhetetlen az ellenfél tájékoztatása, legfeljebb tendenciózusan megválogatott szemelvényeket ad közre a média.
A hírek végén kérdőjelek sorakoznak, pedig a hírek végére pont illik, ahol nem ez van, az nem hír.
Aztán próbálj eligazodni a világban, ha nem követed a politikai eseményeket, mert nem érdekel vagy más érdekel, és hallgass a szívedre, hogy hadd ne folytassam tovább...
Közben - ha érdekel a politika - nézd elszörnyedve, hogy akit eddig okosnak hittél az mennyire előítéletes, mennyire képtelen önálló véleményt alkotni, vagy mennyire fél vagy cinikus kilógni a fősodorból.
Butábbak lettek menet közben az emberek?
Vagy csak kényelmesek és inkább az előregyártott paneleket szeretik, mint a gondolkodást?
Fene tudja, de nagy kár, hogy ilyen kritikátlanul  hagyják - még csak nem is színvonalas - jelszavakkal manipulálni magukat.


Hogy mi lesz ennek a vége?
Ki tudja? De az biztos, hogy az árát te meg én fogjuk megfizetni.
És az ár drága lesz.
Anno Micsurin keresztezte a sündisznót a kígyóval, abból lett a szögesdrót.
Most éppen az ellenzéket keresztezzük a Fidesszel, csak nehogy egy szárnyaló malac legyen a kísérlet vége...
Még sok érdekes hírt fogunk kapni, például esélyes valami szelídebb nukleáris katasztrófa, az oroszok belőnek egy-két ukrán bölcsibe meg óvodába, megerőszakolják Adelinát, miközben ételt kéregetnek az ukránoktól, akik orosz tankokat vontatnak haza bicajjal .- jó lesz megülniük a csövön  a tyúkoknak.
Népünk tovább okosodik, csak reménykedni lehet, hogy az évszázad közepén megtalálja még  a száját, ha enni akar!


:O)))

23 megjegyzés:

Belák Andrea írta...

Igazad van abban, hogy mindkét fél részéről történtek gonoszságok, de abban már nem biztos, hogy igazad van, hogy egyformán bűnös mindenki.
Ezt a háborút bizony Putyin indította el, akár tetszik, akár nem. A visszaválaszban is vannak bűnök, de igen sok ember van, aki csak szenvedője az eseményeknek. és ez igaz lehet egyszerre orosz, vagy ukrán területen is. És az agresszornak is vannak társai mindkét területen.
Csakhogy ez nem von le abból semmit, hogy Putyin az agresszor. És az igaz, hogy sokan félnek itt is, ott is, de nem biztos, hogy jó módszer, ha felszólítana téged Putyin arra, hogy nyald ki a fenekét, és, mivel úgy látja, hogy ezt nem akarod, hát megfenyeget, hogy kivágja a nyelved, és akkor azzal majd ő egyedül elintézi a fenekének tisztántartását. Nos, akkor te beijedsz, és önként mégis megteszed neki. Hiszen a nyelvet le lehet utóbb pucolni...

PuPu írta...

Andikám, te ott cseszed el ezt az egészet, hogy az igazságot keresed.
Ez nagyon dicséretes, de végtelenül szűklátókörű gondolkodás, ez az egész történet - és a többi politikai esemény is - érdekekről szól, ahol a te hamvas lelked nem játszik túl nagy szerepet.
Lássuk be, te se szeretnéd, ha egy nagy vödör sz@rt tennének a küszöbödre, persze nem tennék be a szobácskádba, csak fenyegetnének vele, hogy bármikor berúghatják oda.
Nagyon kedves álláspont a tied, csak az a baj, hogy akik itt számítanak, azok nemigen értenek a te nyelveden, mert csak az érdekek nyelvén beszélnek.
Azt kell kibogoznod, hogy kinek mi az érdeke és mindjárt nem leszel ekkora pacifista.
Anno Chamberlain is boldogan lobogtatta a Hitlerrel kötött szerződést, és amikor az megtámadta Lengyelországot, akkor Anglia elutasította a közös katonai fellépésre vonatkozó szovjet javaslatot.
Amikor Hitler csapatai bevonultak a Rajna-vidékre, nem tett ellene semmit sem Anglia, sem Franciaország.
Ha akkor fellépnek ellene lehet, meghal tízezer ember, így meghalt 50-70 millió.
Amerika vesztesége félmillió ember sem volt, többet nem lesz ekkora szerencséje.
És még egyet.
H politizálsz, kapcsold ki az érzelmeket, mert egyrészt tönkre vagy manipulálva, másrészt meg rontja a tisztánlátást.
Csak az érdek számít.
De ettől persze még érezhetsz, csak semmire se mész vele...
:O)))


Commune írta...

A jók és rosszak harca az a mesében van. A valóságban kik a jófiúk? A 2. vh-ban kik voltak a jók, Sztálin és szövetségesei, vagy Hitler és szövetségesei?
Ugyan már.
Ezeket a vekengéseket, amiket naponta hallok a rádióban, hogy így megszállt egy szuverén országot, meg úgy eltiporja a nemtudommit, ezeket már mind mind hallottam anno a szocializmusban, mikor az amerikaiak épp megszálltak egy országot, vagy hatalomba segítettek egy sötét rezsimet valahol.
Itt egy idézet a vezérdemokrácia egyik elnökétől:
"Fuck your parliament and your constitution. America is an elephant. Cyprus is a flea. Greece is a flea. If these two fleas continue itching the elephant, they may just get whacked good... We pay a lot of good American dollars to the Greeks, Mr. Ambassador. If your Prime Minister gives me talk about democracy, parliament and constitution, he, his parliament and his constitution may not last long..."

Belák Andrea írta...

Igaz. Tényleg nem érdekel az agresszor érdeke. És nem is adok igazat neki, mert nem érdekel az érdeke.
És az is igaz, hogy a mártírokat sajnálom. Igen, ez érzelem. Talán nem volna baj, ha több embert írányítanának az érzelmei is!!!

anteus írta...

Vajon mennyit töprenghetett Ján Hus az utolsó mondatán?

Valaki írta...

Ukrán történelem: a Netflix elérhetővé tette - Winter on fire (kb. Lángoló tél - Ukrajna, 2014.)

https://www.youtube.com/watch?v=yzNxLzFfR5w

Beállítások fül - Feliratok - Automatikus fordítás - Magyar

Tízezrek tiszteletreméltó forradalma a szabadságért.

kekec írta...

Belák Adrea.
Jó, nem érdekel az agresszor érdeke. És az ukránoké?
"az amerikaiak úgy gondolták: az oroszokat csak és kizárólag utcai harcokban, gerilla-szerű összecsapásokban lehet megállítani.

Szakértők szerint ennek a stratégiának a lakosság lesz a legnagyobb vesztese. Egyrészt a polgári objektumokat jóval több találat éri így, másrész pedig jelentős civil áldozatra kell számítani, mivel a sorsdöntő csatákra a nagyvárosokban fog sor kerülni."
https://ripost.hu/kulfold/2022/03/washington-post-amerika-hibrid-haborura-keszitette-fel-az-ukran-hadsereget?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Na ez az értelme az" Amerika ukrán farkakkal veri a csalánt" szövegnek.

kekec írta...

Tanulmányozásra:
" mi jelent meg két órája a Magyar Közlönyben? Engedelmükkel teljes terjedelmében idézem, ugyanis a magyar jog szerint holnaptól hatályos minden szava.

„A Kormány 1120/2022. (III. 7.) Korm. határozata az ukrajnai válsággal összefüggő csapatmozgásokról és egyes kapcsolódó feladatokról
https://forgokinpad.blog.hu/2022/03/07/a_pavatanc_vege

Névtelen írta...

az előzőhöz kellett volna,
.
DE
.
azt most eldobta a nép, majd itt fog össze-vissza beszélni
.
teve!
.
te olyan vagy, mint a Beigler kadét, mikor kijött a klozettról, és Ságner kapitány elvette a füzetét, amiben különböző már megvívott csatákat elemzett, amire Ságner azt mondta nek:
.
maga kis budejovicei Benedek! Maga a levegőben lóg a fénrik, meg az altisztek között.
Maga olyan messze van attól, hogy tisztnek nevezhesse magát, mint az őrvezető, aki a kocsmában megkívánja, hogy "törzsőrmester úrnak" szólítsák.
.
ennyit rólad, meg a katonapolitikai "szakértésedről"
.
AMI VISZONT VALÓBAN SZAKÉRTŐK ÁLTAL KÉSZÍTETT ÉRTELMES, FIGYELMESEN TANULMÁNYOZANDÓ ANYAG, AZ A KÖVETKEZŐ ÍRÁSBAN VAN:
.
https://444.hu/2022/03/06/mi-van-a-hires-orosz-legierovel
.
aki képtelen értelmezni, az írjon, s majd segítek!
.
bár erősen kétlem, hogy a tevének van mersze ezt kiengedni!
.
.
abramovics voltam, s vagyok

PuPu írta...

Hát igen, ez egy szakértő cikk.
Vagy ez van, vagy az, vagy kisnyúl.
Az orosz légierő nulla, az ukránok meg éppen bombázzák a hatvan kilométeres jármű-oszlopot, amit Putyin zsebben vitt oda, de lehet, mégsem?
Azért állnak a tankok, mert sárosak az utak és éheznek az orosz katonák, továbbá a hős Banderisták megfélemlítették őket, de majd jönnek az ENSZ ejtőernyősei, és felmentik a hős kijevi srácokat...
Nem is csoda, hogy ilyen kifinomult a lényeglátásod, ha ilyen cikkeken táplálod az egódat...
Abrakadabra, zavaros egy koma vagy te, de sebaj, leszámítva a modortalanságodat felettébb szórakoztató vagy.
Ja!
És kettő...
:O)))

kekec írta...

T. Névtelen, de Abramovics%
Nem vagyok egy tizedes, de csak én emlékszem a szinházfoglalásnál bevetett orosz gázra, ami "csak" altatásra irányult, de azért a közönségből is sokan belehaltak?! Erősen kétlem, hogy nincs annak durvább változata a csatornákban harcolók ellen.
Továbbá az ukránok Sztálingrádra készülnek, mert az nekik kedvez - és figyelmen kívül hagyják
hogy várost Leningrádozni is lehet (bekeríteni és kiéheztetni) ez megint csak mérhetetlen további szenvedést okoz a lakosságnak IS.
Szerinted Putyin és/vagy a katonai vezetői tényleg annyira hülyék, hogy a nekik nem kedvező módszert alkalmazzák?

stirlitz írta...

itt egy jó videó helyzetről Azov és ukrán erők már egymást lővik kb 2 napja Gyakorlatilag teljes káoszban van ukrajna
https://www.youtube.com/watch?v=VtOx6dW_0vU

stirlitz írta...

Anglia - Francia orszag 100 % támogatta Hitlert miért léptek volna fel ellene? " It also stated that Germany would never go to war with the other countries. Locarno divided borders in Europe into two categories: western, which were guaranteed by the Locarno treaties, and eastern borders of Germany with Poland, which were open for revision." https://en.wikipedia.org/wiki/Locarno_Treaties

1970 írta...

"Abrakadabra, zavaros egy koma vagy te, de sebaj, leszámítva a modortalanságodat felettébb szórakoztató vagy."

Kedves PuPu!

Most kifejezetten "finom és nőies" voltál. A "modortalanság" kimondottan kedves kifejezés...

stirlitz írta...

Légierő: Ukrajnában összes repteret + kommonnikációs eszköz + randart már régen szétlöttek az oroszok

Névtelen írta...

teve!
.
AZ ELSŐ MONDAT UTÁN ABBA IS KELLET VOLNA HAGYNOD, HISZ A TÖBBI, AMIT ÍRTÁL, MERŐ MARHASÁG, SZOKÁS SZERINT!
.
azt viszont elismerem, hogy volt merszed kiengedni, ám most megint eldobom a blogodat egy időre, hagyom az agyament mélykommunista a volt cccr-ben máig mélyen hívő rosszarcú nyugdíjasokat egymás között ökörködni!
.
mikor ide jövök, olyan érzésem van, mint volt akkor, mikor egy gyönyörű nyári napon, a lányok miniszoknyában, alig pólókban vidáman, boldogan jöttek mentek az utcán, s nekem a jogi esetek tv műsor miatt, annak műsorvezetője okán be kellett mennem az akkori igazságügy, vagy milyen minisztériumba.
ott bent hideg, rossz hangulat, rossz arcú, rosszul szabott fosbarna, fekete, vagy szürke öltönyös vénséges gonosz alakok jöttek mentek.
marha gyorsan kijöttem újra a szép nyári világba, s fellélegeztem.
.
.
abramovics voltam, s vagyok

1970 írta...

"Tényleg nem érdekel az agresszor érdeke."

Kedves Belák Andrea!

Gondolom emlékszel az iraki háborúra. Amikor a vízcsapból is Szaddam biológiai fegyverei folytak, és ugyanezek a médiumok ezt harsogták éjjel-nappal. Aztán lerohanás, és "szép csendben" kiderült, hogy nincsenek ilyenek. Azóta mindenki néma csendben van. Még Tony Blair is, hogy az aktuális amerikai elnökökről ne is beszéljünk.
Szerinted ott ki volt az agresszor? És azok érdekével sem foglalkoztál?

stirlitz írta...

Ukrán történelem: a Netflix elérhetővé tette - Winter on fire (kb. Lángoló tél - Ukrajna, 2014.) Nekem is van egy jó America, Russia, and Ukraine's Far Right https://www.youtube.com/watch?v=VtOx6dW_0vU

anteus írta...

És az usákok még fel is kötötték az államfőt... nekik azt is szabad.

Ma olvasom, hogy az orosz olajat és gázt kiirtják az ami piacról (gondolom ez az első lépcső.)
Igy már értem, miért ez a világméretben felkorbácsolt hiszti.
Méghogy az ukránokért...

1970 írta...


Még egy adalék a történések árnyaltabb értelmezéséhez:

https://merce.hu/2022/03/10/noam-chomsky-az-amerikai-katonai-eszkalacionak-oroszorszag-ellen-nem-lennenek-gyoztesei/

Egyetlen kitétel a szövegből:

"Az orosz invázió célja a jelek szerint az, hogy megdöntsék Zelenszkij kormányát, és oroszbarát kormányt ültessenek a helyébe. Azonban bármi történik is, Ukrajnára félelmetes jövő vár, amiért vállalta, hogy báb lesz Washington geostratégiai játékában."

PuPu írta...

Kedves 1970, utólagos egyetértéseddel kiposztoltam a facebookon a Chomsky-cikket.
Nekem tetszik...
:O)))

1970 írta...

Kedves PuPu!

Nekem is tetszik, bár nem minden megállapításával értettem egyet, de végre egy árnyalt, higgadt, nyugodt megközelítés, a hiszti és az idegbaj helyett.

Valaki írta...

Ez is Noam Chomsky ...

"Választhatott és úgy döntött, hogy a saját biztonsága érdekében a területi terjeszkedés útjára lép, még akkor is, ha ennek veszélyes következményi lesznek. Ez már akkor egyértelmű volt. Többen, köztük én is akkor írtam erről:
Ha Izrael expanzióval szeretné növelni a biztonságát, akkor az hosszú távon belső elkorcsosuláshoz vezet, dühöt termel, elszigetel és pusztulást okoz. Az, hogy Amerika ennek ellenére támogatta az expanziót, hozzájárult az Izraelt fenyegető veszély növeléséhez."

https://hu.euronews.com/2015/04/17/noam-chomsky-szakadek-fele-tart-a-vilag