2022. május 4., szerda

CSICSKÁK



Az Egyesült Államok vezérelte  kapitalista világ számomra egyre inkább egy olyan börtönre emlékeztet, melynek homlokzatára öles betűkkel van felírva, hogy ez itt a SZABADSÁG VILÁGA, bent börtönlelkészek jólfizetett csoportja ismételgeti a beutaltaknak reggeltől-estig: De jól is érzitek magatokat, de jó is nektek, hogy ebben a börtönben élhettek, ez minden börtönök legjobbika!
A foglyok egy részéből még kórusokat is szerveznek, akik aztán nagy kedvezményekért - például seggenfütyülő gumikutyáért, vagy az ebéd kiváltságáért - zengik az intézmény dicséretét, a korlátlan szabadság mantráját, hiszen ebben az intézményben mindenki azt csinálhat, amit szabad.
A börtön vezetése megpróbálja a még szabadlábon, vagy más börtönökben élőket is beterelni a kapun, az erre a célra alkalmazott személyzet az ellenkezőknek eltöri kezét-lábát, sokszor a gerincét is - úgy leszel boldog, ahogy én mondom, üvölti hozzá, aztán hosszú fejtegetésekbe kezd a bolsevizmus átkos világáról.
Aki a börtönben él - a személyzet kivételével - vagy csicska, vagy köcsög lesz, akit ez a finom disztinkció érdekel, bárhol utánaolvashat, én most nem cizellálnám.

Azért vannak, aki ellenállnak a hol szelíd, hol durva erőszaknak, ezek a társadalmak a börtönben megvetendőnek, ostobának és tömeggyilkosnak lesznek minősítve, időről-időre próbálkoznak megtörésükkel, kifosztásukkal.
Ha nincs erejük saját védelmükre, akkor hamarosan társadalmuk romjainak közepén ülve szemlélhetik vezetőik fellógatott holttestének himbálózását az akasztófán - természetesen a humanizmus és önzetlenség jegyében.
Oroszország és Kína kiemelt célpontja a kapitalista világrendnek, ami nem is csoda, hiszen Oroszország maga a Föld kincsestára, mindene van, ami szem-szájnak ingere, Kína pedig maga a Piac, ahol mindent el lehet adni, amit a Föld kincseiből elő lehet állítani.
Persze, ma már fordult a kocka - Kína tekinti piacnak a nyugati világot, és nem is téved sokat.
Évszázadok óta célpont ez a két állam az angolszász országok számára, sikertelenül.
Ma is ezt a harcot nézegethetjük, és ha megállhatunk a nézelődésnél, isteni szerencsénk lesz.

Európa nyugati fele a második világháború után betagozódott az amerikai világrendbe, beállt Amerika katonai védőernyője alá, mert védelmet remélt Sztálin bolsevik cégér alatt működő kelet-ázsiai diktatúrája ellen, keleti felét pedig Sztálin ütköző-zónának használta a gátlástalan angolszász nyomulás ellen.
Mindkét aggodalom jogos volt, a helyzet a Szovjetunió felbomlásáig betonszilárdságú volt, az atompatt biztosította a  kölcsönös elrettentést, ezért a szembenálló felek általában kijelölt harcosaik útján verekedtek.
Vietnam, Laosz, Kambodzsa, Kuba, Afganisztán, a Közel-Kelet országai mind-mind ezt a háborút vívták, és ma sincs ez másként.
Aki azt hiszi, hogy ma Ukrajna vív háborút Oroszországgal, annak fogalma sincs a világról.
Ez a harc a világ újrafelosztásáról szól, ugyanazokkal a versenyzőkkel, csak más helyszínen, más szorítóban, más erőviszonyok közepette.

A helyzetet ahhoz hasonlítanám, mikor a száztagú Lakatos család kigyúrt férfitagjai odaküldik a nyápic kis Lakatos Rómeót a járdán arrafelé sétáló Erős Jóskához, hogy köpje le, szidja az anyját és sunyin rúgjon is bele, -  majd ők megvédik.
A kis Rómeónak tetszik a  feladat, amúgy is utálja Jóskát, mert amikor egyszer lopott tőle, akkor nyakonlegyintette, meg egyébként is zavarja, ha néha megemlítik, hogy a születése körül sürgölődő bedolgozók között főszerepet töltött be utálata tárgya, akinek egyenesági, ám törvényes  leszármazottaival még a Jóskától örökölt lakáson is osztoznia kell.
Verekszik is velük eleget, és ez most jó alkalomnak tűnik, hogy végleg elrendezze velük a dolgot, kiverje őket a szobáikból.
Aztán mindenki csodálkozik, mikor Jóska orrbavágja, a Lakatos család meg ugyan dob neki kést, baseballütőt és telekürtöli a falut szegény Romeo sajnálatával, de a közvetlen verekedéshez továbbra sincs kedve, mert látta a Bűnvadászok című filmet.
Így aztán csak a pisztolyával hadonászik lelkesen.
Terrence Hill az oroszok, Bud Spencer a kínaiak, ki találja ki, hogy ki lenne egy komoly verekedés során Amerika - esetleg amerikai földön?
Persze jobb a békesség, de ehhez kölcsönös szándék kell, ami jelenleg - sajnos - hiányzik.

Ami engem ebben az egész helyzetben - túl annak minden szörnyűségén - legjobban zavar, az Európa egyre szégyenletesebb szerepe.
Európa évtizedeken keresztül remekül megvolt az oroszokkal, akik - ne feledjük - maguk is Európa.
Voltak megállapodások a határok sérthetetlenségéről, a fegyverzetkorlátozásról, aztán a NATO keleti terjeszkedésének tilalmáról - egyiket se az oroszok szegték meg.
Amerika meg telerakta a világot - főleg Oroszország és Kína határait - katonai támaszpontjaival, fáklyával szaladgált a puskaporos hordók között és szította a feszültséget a világban.
Oroszország Európa megbízható energiaszállítója volt - a mai napig az - az Angela Merkel vezette Európa pedig megtalálta velük a modus vivendit. Senki sem fizetett rá, nem kellett meghalnia senkinek, mígnem csak most Amerikának az őrült utáni a változatosság kedvéért demens vezetője és Európa bizonyítási kényszertől nyomasztott  új vezetése új geopolitikai helyzet kialakításába nem kezdett.
Minimálisan is kockázatos.

Közben hülyeségekkel szórakoztatják a koronavírus-járványban legyengült és elbutított európai társadalmakat, azt mondják, hogy jobb nekik az olcsó gáz helyett a drága, melyből egyébként is kevés van, hogy majd öt év alatt kivezetik az orosz olajat a gazdaságból, helyette jöhet a fenetudja honnan a Brent - dupla áron.
És mi van, ha Oroszország úgy véli, hogy anyagi áldozatok árán bár, de bedönti az európai gazdaságot - az életünket - és elzárja a csapokat.
Mindet - meglehet, máról - holnapra.
Ukrajna meg állítólag leveri Oroszországot, már talán holnap. 
Vagy kisnyúl.
A vicc jut eszembe, a kis Hansiról, mikor a világtérképet nézegette 43-ban: Mutti, a Führer látta már ezt?
A helyzet egy táborba tolta a kínaiakat és az oroszokat, egymás természetes szövetségeseivé tette őket, ami nem túl jó jel annak az Amerikának, melynek csicskásai ugyan sokan vannak szertefele a világban, de barátai nincsenek, mert bunkósbottal nem könnyű barátokat szerezni.

Hogy mi lesz a vége ennek, ma még kiszámíthatatlan, de hogy Európa ebből nem jön ki jól, az már ma is látható.
Angela Merkel mai utódai ismét bizonyították, amit nálunk a rendszerváltás már megmutatott: szétverni évtizedek munkájának gyümölcsét felettébb könnyen megy, de felépíteni valamit - hosszú és keserves dolog, emellett a szándékon túl tehetség is kellene hozzá.
Mi lett Európából?
És mi lesz így belőle?
De Gaulle, Helmut Kohl forognak sírjukban, Angela Merkel meg könnyes szemmel nézi a dúlást, mellyel szétverik álmát, az erős, egységes Európát.

Mi meg hangyák vagyunk az elefántok játszóterén, még ha néha Viktornak düböröghetnékje támad, akkor is...


:O)))

17 megjegyzés:

kekec írta...

Az erős és egységes európa német vezetés alatt, nagy álma a németeknek. Csak a mai vezetőség okulva a führer példájából ránézett a világtérképre. És az a sanda gyanújuk támadt, hogy egy Oroszországot is tartalmazó egységben netán nem az övék lenne a főszerep. Ezért olyan készségesek az amerikai érdekek kiszolgálásában, és az olcsó orosz köldökzsinór elvagdosásában.
Ha nem a legrosszabb (atomot is tartalmazó) forgatókönyv valósul meg, akkor az emberiség még jól is kijöhet belőle, ha csökkenti az energiafelhasználási lábnyomát. Ugyanis annyira még a németek sem hülyék, hogy a helybeni újratermelődő energiák helyett az amerikai palagázra alapozzanak, és ezzel rontják a saját versenyképességüket.
Szerintem nagy hiba, ha az ellenzék nem kezdi meg most az "atom vagy vízierőmű" témát!

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Én a szocializmust az anyatejjel szívtam magamba és mást se ismertem ! Kijelenthetem, hogy nem különb ott egyik sem ! Mérhetetlen pénzt pazarolnak el, ahelyett, hogy a saját népüket boldogítanák vele. Miért is, hogy ki legyen a főnök ? Ki diktáljon ? Mit ér el vele ? Egy szinten túl, úgyse ügyel már rá senki ! Európának a maga lábára kell állni ! Aki ezt nem támogatja, az tartozzon oda, ahová akar, de a többiek legyenek egységesek. Ma már megtehetik. Az olaj és a gáz korszakának lassan vége lesz és jöhet más, amit energiaként használhatunk. Ezt vezessük be minél előbb. A sok műanyaggal és környezet károsítással, már tele van a padlás. Erről is szól ez a mese ! A változások nem szoktak könnyen lezajlani, valamikor a takácsok törtek zúztak, ma mások. Ideje végre tudomásul venni, hogy egyszer mindennek vége. Köszönjük az olajat, a gázt, stb. de abból nem kérünk, amikor fegyverként használják ! Merkel is hülye volt, hogy bízott ebben és pénzt fektetett ebbe. Még egyszer ezt nem teszi meg senki, se Kína, se India ! Itt a példa előttük, hogy mivel jár ez ! A csővezetékek kora lejárt, senki nem fog ezért pénzt kiadni, mert a csap kezelése nem nála van ! Lehet, hogy ezt a változást most meg fogjuk szívni, de ez az ára, hogy Európa észhez térjen. Senki nem fogja helyette ezt megtenni és magát kell rendbe tenni. Amerika és Oroszország meg tegyen amit jónak lát, velük csak piaci alapon érdemes tárgyalni, mert ők csak főnökként képzelik el magukat ! Menjenek Alaszkába és ott üssék egymást. Csak sajnos mindegyik Európát szeretné megszerezni ! Aranytojást tojó tyúknak hiszik ! Ideje saját lábra állni !

Üdv sphagin !

anteus írta...

A mai ellenzéi már leadta a névjrgýet a Bős-Nagymaros elleni végtelenül ostoba és káros hecckampányával.
Most persze, hogy kussolnak.

anteus írta...

Pupu, nem tudom, mi hajt téged...

Obsitos 1945 írta...

Teljes mértékben egyetértek. Sőt. Az EU vezetői elvesztették a józan eszüket. Az orosz csapok elzárása néhány országot vissza löki a kő- korszakba .

Anarchista írta...

Most már mndenki rádöbbenhetne, hogy az imperialista nagyhatalmak torzsalkodásában senki nem jár jól de legalább mindenki ráfizet. Teljesen igaz, hogy Amerikának volt egy manifeszt elmebeteg elnöke most lett egy demens vénember. Szerintem a dolgok lényegéből adódóan az orosz nagyfiú sem százas. Hszi-Csin Ping- ről azt sem tudom, hogy a nevét hogy kell helyesen kiejteni, de az ő elmeállapotára sem fogadnék nagyobb összeggel, mert úgy tűnik, hogy a tendencia az, hogy minél hatalmasabb valaki annál jobban elborul az elméje. (Hello Macbeth! Hello III. Richárd! Hello Julius Cézár! Aztán meg "Memento Mori" stb.) De egy biztos bármelyikük kinyírhatja az egész világot, ha éppen rossz napja van. Mi lenne, ha egyszerűen elmennének mind a büdős francba? Én olyan jól ellennék illetékes elvtársak és nagyságos urak és miegymás nélkül. Álom, álom szép álom!

Belák Andrea írta...

Az a baj, hogy egy kis seggdugasz magyarocska gondolja, hogy ő fogja meghatározni a viág eljövendő sorsát.
Amerika erős, Kína is, Oroszország is. Ukrajna háborútól szenved, és azért vagyok szolidáris vele, mert nekünk magyaroknak is ez a jövőnk. Nem tudom a tökéletes gyógyírt sebeinkre. De abban biztos vagyok, hogy semmi keresnivalónk ott, ahol a nagyok győzködnek. Mert a lehullott szilánkok a mi szemünkbe esnek!

PuPu írta...

Kedves anteus, vélhetőleg grafomán vagyok, emellett szeretem érteni a világot, amiben élünk, még ha nem is tetszik sok esetben.
És szeretek gondolkodni, meg okos emberekkel beszélgetni a világ folyásáról.
Egyébként meg mi hajtana?
A világ megváltásáról már régen letettem, az emberek gondolkodásmódjának megváltoztatása meg a történelem feladata, de azt azért látom, nem lesz egy gyors folyamat, mert a többség nem szeret gondolkodni, nem keres okokat, előrágott gondolatokat fogyaszt és böfög vissza,és hihetetlenül könnyű hülyét csinálni belőle.
Sajnálatos.
:O)))

PuPu írta...

Közérdekű közlemény

Állapotrosszabbodása miatt Abramovics a továbbiakban nincs.
:O)))

anteus írta...

A grafománia az valami közlési kényszer, nem? A gondolat elvesztésétől való félelem. Különösen a képzőművészetben tetten érhető személyiségjegy.
A politikai álláspont (nem vélemény! Lényegi különbség!) közlési vágya sajátos - az én számomra. A kérdésem erre vonatkozott. Valamiféle hit a változtatásban (mert meggyőződés a tapasztalatok alapján nem lehet), a falra hányás tisztességes formája, küldetéstudat. Gondolkodó fáklya reménye a történelemben.
De ami fontosabb: az emberek nem gondolkodni nem szeretnek, hanem nem tudnak! Az emberi agy millió éves evolúciójában alig 8-10 ezer éve jelentkezett az agy ilyetén használatának feladata. Egyszerűen gyakorlatlanok vagyunk. Miért a leggyengébb produkció a matektudás? a gondolkodás tudománya?
A gondolkodás fárasztó munka, és eredménye önkínzó felismerések tömege. Minek is csinálnák?
Amíg nem tudok valamit, addig hihetem - és nem kell cselekednem, nem is vagyok hibáztató, felelős. A tömeg nem akar tudni: nem egyetérteni, mindössze egyetérezni akar.

Ennyi. Orbán rulez!

PuPu írta...

Fene tudja, küldetéstudatosnak nem érzem magam, lehet, inkább mazochista vagyok.
Az is valami betegség lehet, hogy mindenről van véleményem, de hogy miért nem tudom megtartani magamnak, az számomra is rejtély.
Mindenesetre elszórakoztat, hogy amikor valamiről írok, akkor az valamelyest rendezi is a gondolataimat, amúgy meg időmilliomos vagyok...
:O)))

1970 írta...

"A mai ellenzéi már leadta a névjrgýet a Bős-Nagymaros elleni végtelenül ostoba és káros hecckampányával.
Most persze, hogy kussolnak."

Kedves anteus!

Messze nem csak az "ellenzéknek" nevezett massza tette le a "dunaszaurusz" kapcsán a névjegyét. Ne felejtsd el, hogy a rablóbanda több "jeles" képviselője is anno ott üvöltözött...

1970 írta...

Kedves PuPu!

Állapotrosszabbodás? Abramovics esetében? Az kizárt!:))

magyarmagyar írta...

Kedves Pupu, most én sem értelek. Nem tudom miért utálod annyira az USA-t, és miért szereted annyira az oroszokat. Mindkettőnek van elég vaj a fején. Kedves eszméd az Egyesült Európa egészen az Uralig. Ott a bibi hogy egy ilyen Európa csak akkor jöhetne létre ha azt az oroszok vezethetnék. Ilyen küldetéstudatos ez a társaság, Oroszország Nagy Péter óta keresi a "természetes" határait. Ez földrajzilag az Angliától Vlagyivosztokig tartó terület lenne, csak hát vannak akik nem így gondolják.
Amerika elég jól elvolt magának addig amíg a körülmények bele nem vitték a II vh. poklába. Ők voltak azok, akik jól jöttek ki az európaiak háborújából és a körülmények beletolták Amerikát világcsendőri szerepébe. Hogy aztán ebben a szerepben hogyan teljesített, az már más tészta.
"Európa évtizedeken keresztül remekül megvolt az oroszokkal, akik - ne feledjük - maguk is Európa." Hogy remekül-hát megvolt, na... Az hogy ők is Európa? Manapság inkább már Mordorra kezdenek hasonlítani.
"A helyzet egy táborba tolta a kínaiakat és az oroszokat, egymás természetes szövetségeseivé tette őket" Ez azért nem egészen így van. Mindkét állam a már említett küldetéstudatban szenved, mindkettő saját magát tekinti a világ közepének. Az oroszok nyers erővel, a kínaiak ravasz, kifinomult módszerekkel törekednek ugyanazon cél felé. Éppen ezért nem lesznek soha szövetségesek. Kína okos, a jelenleg az oroszok által bevetett energia és élelmiszerfegyver legalábbis elgondolkodtató számukra is. Kell az orosz olaj, de milyen áron? Mennyire legyünk kiszolgáltatva? Vegyünk pisztolyt a szomszédnak aztán bízzunk benne hogy nem szegezi a homlokunknak? Európa a legnagyobb butaságot akkor követte el amikor kényelmesen elhevert a jó puha orosz energiamatracon. Hát most kirántották alólunk. Persze hogy nem esik jól a hideg földön feküdni, de nem az orosz matrac után kéne kapkodni hanem ideje lenne saját ágyneműt varrni.
Ukrajnáról már sokat polemizáltunk. Igaz ami igaz, az ukránok is lelkesen kutyulták a fekáliát, de a jelenlegi helyzetre ez nem magyarázat. Nekem úgy tűnik hogy az oroszok elfelejtették a Nagy Honvédő Háborút, amit ők vívtak az elpusztításukra indult ellenséggel. Most ugyanazt csinálják Ukrajnában amit a németek műveltek náluk annak idején. Csak most ők az orkok. Szomorú.
Végül egy link: https://forgokinpad.blog.hu/2022/05/04/hadsereg_vagy_rablobanda

PuPu írta...

Kedves magyarmagyar!
Azt hiszem, hogy tévedsz, számomra a politika – különösen a külpolitika nem érzelmi kérdés, azt hiszem, hogy aki számára az, az állandó tévedésben élhet, és bátran tekintheti magát egy-egy szekta hívének, akit a hite kormányoz.
Jómagam a politikát az érdekek ütköztetésének tartom, olyan hatalmi harcnak, melyben nincs helye az érzelmeknek, mert a politika azokat is csak eszköznek tekinti céljai elérése érdekében.
Mi akkor a politika célja? A nyersanyag-kincsek és a piac megszerzése, erre eszköz a területszerzés, a gazdasági befolyás szerzése, a katonai fenegetés é a háborúk, melyek általában a világ újrafelosztásával szoktak végződni, mely állapot aztán hosszabb vagy rövidebb ideig kitart.
Nekünk szerencsénk volt, mert Jalta kitartott majd fél évszázadon keresztül, így aztán volt egy nemzedék, amelyik megúszta a világháborút – nem biztos, hogy a gyermekeink is ilyen szerencsések lesznek.
Ami Európát illeti, már ma is elveszítette önállóságát, éppen most válik az USA marakodó vazallusállamainak szövetségévé, és ez az állapot remekül megfelel Amerikának, aki éppúgy irtózik bármiféle ellensúlytól a világban, mint Orbán Magyarországon.
Európa át kell, hogy alakuljon, ha nem akar elpusztulni, először állammá (szövetségi?), aztán naggyá kell válnia gazdasági és katonai értelemben egyaránt, hogy legyen beleszólása a világ dolgaiba akkor is, ha az adott kor nagyhatalmai ezt nem akarják.
Egy szövetségi államon belül pedig más az irányítási struktúra, mint az általunk megszokott nemzetállami keretek között, Amerikában sem érdekel senkit a szenátus nemzetségi összetétele, legfeljebb lobbi-szinten.
Tudom, nehéz ebből a gondolkodásmódból kilépni egy olyan országban, amelyik még a saját történelmét sem képes tárgyilagosan értékelni, és a mesék és mondák igazságát vallja magáénak, hősei pedig hazug idolok, rossz politikusok, örökké vesztes hadvezérek és társaik.
Amerikát nem a körülmények tolták bele világcsendőri szerepébe, hanem az érdekei, Anglia menteni akarja hajdani gyarmatbirodalmának roncsait, politikájuk leginkábba bunkósbot alkalmazásán alapul, csak a világ menet közben megváltozott, csak ők még nem vették észre.
Majd észreveszik.
Ami a két feltörekvő nagyhatalmat illeti, tele vagy előítélettel, jóllehet abban igazad van, hogy ők is az érdekeiket próbálják érvényesíteni, hosszú idő óta most először fegyverrel, és igen szomorú lenne, ha kiderülne, hogy az angolszászokat le lehet győzni a saját területükön, saját hazájukban is.
Oroszország húszmillió halottal váltotta meg a jogot, hogy saját határain belül békében élhessen, ezt veszélyeztette a NATO, mikor körülrakta katonai támaszpontokkal – szerinted miért is?
Szóval, én nem szeretem az előítéleteket, és ha valaki körbeöntözi a házadat petróleummal, akkor neked is azt javaslom, hogy addig vágd nyakon, míg csak bele nem pöccinti a csikket a tócsába, mert akkor már késő lesz.
Ezért értem meg Oroszország indítékait és ezért tartom az angolszászokat agresszoroknak, akik időnként itt – ott gyújtogatni kezdenek.
Nem akarom ismét felsorolni hogy merre, de miután fefegyverezték a tálibokat, az Iszlám Államot, most éppen Ukrajnában kísérleteznek.
Hol van ez a konfliktus Truman atombombáihoz, Churchill bombázásához Drezdában, az arab tavasz halottainak számához, hol a felelősségrevonás a megfelelő katonai intézkedések elmulasztásáért, melyek a Holokauszt poklához vezettek?
Szóval, csak tárgyilagosan, ha javasolhatom…

Ps: Ha kérhetlek, akkor linket külön hozzászólásban tegyél be, mert akkor a gyenge emberi minőségű szerzőktől meg tudom kímélni az olvasótábort...
:O)))

kekec írta...

Kedves Pupu!
Lehet, hogy Szele gyenge emberi minőségű, de mivel személyesen nem ismerem, ezt nem tudom megítélni. Viszont elég alaposan körül szokta járni a témáit, és elér több olyan forrást, amit én nem. Vele sem tudok mindenben egyetérteni, azonban őt is érdemes a forrásai miatt olvasni, ő is kilóg az egységugatásból.
De tudomásul veszem, hogy allergiás vagy rá, ezért én sem fogok többé linket feltenni tőle.

PuPu írta...

Kedves kekec, a delikvens kétségkívül tud írni, van is neki elég felület, nem fog hiányozni, ha errefelé nem szerepel, itt úgysem fizetne senki...
:O)))