2022. május 29., vasárnap

URSULA EURÓPÁJA - AHOGY ÉN LÁTOM


Azt mondja a népi bölcsesség, hogy jobb sose jön, ami nem éppen egy optimista jövendölés, de a történések nagy átlagát tekintve közel áll a realitásokhoz.
Az már magyar sajátosság, hogy mi az átlagosnál is ostobábbak lévén azokat a szervezeteket választjuk ellenségeinknek, melyeknek magunk is tagjai vagyunk, lásd Európai Unió, vagy a Nemzetközi Valutaalap, leánykori nevén IMF, az első számú közellenség.
Ezzel visszaigazoltuk a régi gyanút: a magyarnak nem kell ellenség, a magyarság legnagyobb és legkártékonyabb ellenségei mi magunk vagyunk.
Mikor beléptünk a NATO-ba, azonnal megjövendöltem a katonai szervezet végét, az első lépéseket éppen mostanában teszi az elmúlás felé.
De nem jósoltam nagy jövőt az Európai Uniónak sem, mely torzsalkodó miniállamok képmutató és gyenge szövetségeként fogja végezni a történelem szemétdombján, Magyarország pedig Sanghaj egyik lepukkant külvárosa lesz.
Már várom, hogy mikor cserélik le Ursula von der Leyent az Európai Bizttság elnöki posztján Márki-Zay Péterre a hatékonyság növelése érdekében.
Apropo Ursula...
Nem mondom, Bubó doktor asszisztensnője Ursula volt a javából, súlyos és fajsúlyos egyéniségként vett részt a történetben.
Őt aztán biztosan nem ültette volna a padisah kissámlira egy hivatalos tárgyaláson, mint gebe névrokonát, kinek láttán Bumbi kuty
ámnál beindul a pavlovi reflex. 
Hej, régi szép idők, mikor még a Mutti kormányozta Európát, mikor még az ő nevében vágta nyakon Juncker a mi kis diktátorunkat, mikor még normálisan működött Európa, megtalálva helyét a világban.
Persze problémák akkor is voltak, de legalább helyes irányba meneteltünk, és az úton megengedhettünk magunknak egy-két botlást is, de a horzsolások begyógyultak a sebek nem gennyesedtek el és mindenki életben maradt.
Leben, und leben lassen, miként ezt Schiller a Wallenstein trilógiában oly szépen kifejtette, egy nagyon bevált elképzelés akár népek együttélésére is, de a nagyhatalmak közül némelyik olyan, mint egy nagy kupac Orbánviktor, aki nem nyughat, míg éket nem verhet szomszédok, barátok, szülők és gyermekeik és az olyan emberek közé, akik békében szeretnének élni egymás mellett.
Jelen esetben ez a nagyhatalom az Amerikai Egyesült Államok, melynek küldetéstudatos és nemmellesleg telhetetlen étvágyú vezetői a világ erőforrásainak korlátlan urai szeretnének lenni, ehhez pedig úgy kell a háború, mint falat kenyér.
Hát ettől már csak egy kunkori szőrszál választja el az emberiséget - nagy kár, hogy a teljes megsemmisüléstől is...


No, de Európa...
Együtt élni leginkább azok tudnak, akik valamilyen szinten hasonlítanak egymásra.
Olyan ez, mint a házasság - nem nagy baj, ha a felek hasonló értékrendet valló társadalmi környezetből kerülnek ki, hasonló igényekkel, szokásrendszerrel, hasonló mentalitással, célokkal, ízléssel.
Természetesen van példa ennek ellenkezőjére is, de akkor a társaknak sokat fel kell adni önmagukból, ki kell alakítani az együttélés kölcsönösen elfogadhatónak tartott szabályait, hiszen a természet általában lefelé nivellál, a célok pedig többnyire felfelé lelhetők.
Nem egyszerű dolog, és Európa most éppen ebben a csapdában csücsül: a hajdani alapítók nyakukba vettek egy rakás ravaszkodó léhűtőt, köztük minket is, akik képtelenek kulturálisan feldolgozni újdonat életkörülményeik követelmény-rendszerét.
Megpróbálnak az új körülmények között a régi módon létezni, ami aztán mindenkinek kényelmetlen: a fejlett demokráciák néha kiszolgáltatottjaivá válnak a barbár hordáknak, miközben erősen kellene harcolniuk az új kor új kihívásaival.
Nehezen megy.
Főként akkor, ha a tagállamok egyikében-másikjában olyan erők kerülnek hatalomra, melyek az erkölcsöt érvényesülésük elé emelt akadályként élik meg.
Európa - ezt mindig elfelejtjük - az Atlanti-óceántól az Uralig tart, mi pedig még mindig arról az Európáról beszélünk, melynek nyugati határa a Lajta folyó. 
Pedig Európa sem nagy, rossz nyelvek szerint csak Ázsia egy félszigete, az pedig, amit mi e néven tartunk nyilván, az csak a félsziget csücske. 
Természeti kincseink eltörpülnek az ázsiai földrész erőforrásai mellett, lélekszámunk sem kimagaslóan nagy, társadalmaink közül a hajdani gyarmattartók megszokták, hogy a leigázott népeken élősködve halmozzák fel a vagyont, saját társadalmaik elesettjeivel sem sokat törődve.
Ma is ezt a mentalitást képviselnék, ha a világ nem változott volna meg.
Európa ennek dacára normálisan üzemelt, kivéve, amikor az angolszászok úgy érezték, hogy lehetőségük adódik az újgyarmatosításra, természetesen annak új formáit alkalmazva, gazdasági és politikai befolyást szerezve.
Így aztán az első adandó alkalommal felforgatták Európa békéjét.
Megszűnt a Szovjetunió, jött a délszláv háború, Srebrenica, az életképtelen Koszovó "függetlenségének" odaadományozása, Szerbia sz@rrá bombázása, az etnikai tisztogatások, hogy most újabb száz-kétszáz év kell, mire a Balkán testvér-népei megbékélhetnek majd egymással.
Ukrajna és Oroszország viszonylatában sem más a helyzet, ami itt még külön szépsége a dolognak, hogy az angolszászok ezt a neonácik felhasználásával tették és teszik, miközben egész Európában a demokráciaellenes erőket támogatják.


Ameddig Angela Merkel volt az Unió meghatározó politikusa, addig normális volt a helyzet.
A nyugati államok és Oroszország nagyobb feszültségek nélkül élt egymás mellett, a kereskedelem és a kulturális csere virágzott, a sport az együttélést szolgálta, Európa energia-biztonsága természetes volt, az élet a kölcsönös előnyök jegyében folyt, fennakadások nélkül.
Angela Merkel reálpolitikus volt, és ezen az sem változtat, hogy a magyar liberális okosok kárhoztatják, mert nem avatkozott bele a magyar belpolitikába, - szerintük azért, hogy biztosítsa a megfelelő előnyöket a német autóipar számára.
Csendben kérdezném, hogy mire mennénk a német autóipar nélkül, de attól tartok, hamarosan megtudjuk, mert Németország és az Unió új vezetői egyelőre páratlanuk ostobáknak tűnnek.
A járműipar nálunk a GDP úgy 15 százalékát adja, míg az export átlagosan 25 százalékát.
Ezt mi - saját erőből - akkor sem tudjuk produkálni, ha fejre állunk.
De a Lajtán túli Európa sem lesz könnyű helyzetben, mert az orosz olaj, de főként a gáz nélkül rengeteg iparág fog megbénulni, minden megdrágul, jöhet néhány éhséglázadás, nekiindulhatnak a migránsok Afrikából - szóval lesz veszély elég.
És mindez miért?
Mert Amerika tovább akar terjeszkedni kelet felé, mert tovább akarja szorítani a hurkot Oroszország torkán, mert nem elég neki a világban elszórt ezer katonai támaszpontja, melyekből vagy kétszáz Oroszország környékén - jelentős részük a határai mentén - található, és mert tele van a gatyájuk egy szorosabb Uniós-Oroszország együttműködés gondolatától is.
Hát ennek megakadályozását a következő ötven évre kétségkívül elrendezte, de a meccs még nincs lefutva, merthogy Kínával is ujjat húzott, és ezzel Oroszországot és Kínát egymás mellé tolta.
Európa meg hoppon maradt. 


Volt idő, mikor büszke voltam, hogy magyar lehetek, aztán ezt ellopta tőlem az Ártány.
Utána büszke voltam, hogy Európa polgára vagyok, talán adunk majd valamit az új világhoz kultúrában, művészetben - esetleg még tudományban is.
Mára mi maradt?
Ursula Európája mégcsak nem is állam, tele problémákkal, egy vazallus-szövetségese az angolszász gőgtől duzzadó Amerikának, tele félelemmel Oroszországtól, a háborútól, recessziótól, üzemanyaghiánytól, inflációtól - Ursula meg leginkább csak apai nagypapája, Carl Albrecht orvos -pszichológus  módszerében bízhat, aki az autogén tréning névre hallgató gyógymód atyja volt.  
Ha elmegy majd az orvoshoz és elpanaszolja, hogy álmában megjelenik neki egy gonosz törpe, aki azt mondta neki, hogy akkor most bepisilünk Ursula, és ez történik - a javallt terápia az lesz, hogy sokszor egymásután elmondja: azért sem pisilek be!
Másnap kontroll: - Na, sikeres volt a terápia?
Részben, felel majd Ursula, mondtam sokszor, hogy azért se pisilek be, mire Vlagyimír Vlagyimírovics megrántotta a vállát, rám mosolygott és azt mondta: Jól van Ursula, akkor most bekakilunk!


:O)))


23 megjegyzés:

Attila írta...

Üdv!

Annyit jegyeznék meg, hogy Ursulát Nagyurunk kinálgatta az EU élére. A balfékek meg el is fogadták. Kisgómbócunk pedig nem arról híres, hogy kemény, hajlíthatatlan politikusokkal szereti körbevenni magát.

Attila

Bubu64 írta...

Lehet, hogy többre mentünk volna a német autóipar nélkül. Lett volna igazi rendszerváltás, polgárosodás, így kitolódott még 200, vagy 500(?) évig a project.Mindenért meg kell szenvedni, ki előbb, ki utóbb esik túl rajta. Van, aki beledöglik.

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Bár az előző hozzászólásom is eltűnt, azért jelzem, hogy én , hogy látom.

Igen. az EU az Urálig tart, csak közben van egy kis bibi. A Keleti része más rendszerben gondolkodik, nincsenek egy hullámhosszon. Egy kicsit hasonlít a magyar- román barátságra, mivel azok se mostanában fognak együtt gondolkodni, megölnék egymást egy kanál vízben.
Merkel próbálta ezt figyelmen kívül hagyni, de rá kellett jönnie, hogy bizony ezt benézte, de nagyon ! Mint Orbán támogatását is, mert azt is neki köszönhetjük !

A legnagyobb gond, hogy rá kellett jönni a gyakorlatban is, hogy nem jó olyan kézbe adni a létünket meghatározó dolgokat, akik ezt adott esetben fegyverként is tudják használni.

Mivel az egymás megértése és a bizalomépítés nem nagyon haladt, csak papíron. Az egyik fél úgy gondolta, hogy ő bizony erősen fegyverkezni kezd, biztos ami biztos. A csapokat meg el tudja zárni amikor neki jól esik.
A "nácitlanítás" ugyanis nem nagyon haladt az ő meglátásuk szerint, igaz ehhez ők is besegítettek egy kicsinyt, hogy legyen indok a miértre !

A rendszerek szemben állása elég régóta fenn áll és most látták eljönni annak az idejét, hogy egy kicsit szélesítsék a döntési helyzetüket.
A fegyverkezésük olyan szintre lett emelve, hogy lehet itt támaszpont bár hol, sehol nincs biztonságban, mert kivédhetetlen fegyverekkel rendelkeznek. Magyarán erősnek érzik magukat ahhoz, hogy lépjenek és eldöntsenek dolgokat, megállapodás nélkül is.
A támaszpontok meg csak ürügyek ezen a szinten már, a lényeg úgy se ott van és szinte mindegy, hogy vannak e egyáltalán.
Amikor Amerikából vezérelt drónok semmisítenek meg célokat közel Keleten, akkor miről beszélünk ?

Egy ilyen helyzetben a kockát elvetni jelent valamit.
Azt mindenesetre, hogy szarok rátok, az biztos !
Az is, hogy a "nácitlanítást" komolyan gondolják és nem most találták ki. Erről már Merkel előtt is ábrándoztak és soha nem adták fel.

A gond ott van, hogy sokan nem szeretnének egy "nácitlanított" világban élni, nem szeretik ezt és ezért képesek harcolni is !
Ezért bizony azok a felelősek, akik nem átállottak egy ilyen rendszert létrehozni és működtetni. Magyarán, csábítják a létükkel a többieket. Még az orosz oligarchák is szívesen dőzsölgetnek ott, ha tehetik, mint a Putyin szerelme is teszi.

Nem tudom, hogy neked mi volt jó ebben az átkosban, de sokan ezt nem nagyon élvezték ! Igaz ezt a mostani Orbánt sem, de ő benne nincs "náci" ezek szerint, mert tetszik Putyinnak.

Ezek az EU vezetői is titkon imádnák azt a hatalmat, amit Putyin és Orbán is elért, mert valljuk be, sokkal könnyebb úgy kormányozni, ha a macerás dolgokat mellőzzük.
Ezért is van gondban Ursula is, mert neki kétfelé kell megfelelni. A Tanácsban, ahol az EU vezetői ülnek és a Parlamentbe, ahol a megbízást is kapta.
A választók ugyanis nem átallanának elküldeni vezetőket, ha kiderülne, hogy tudnak páva táncolni ! Ez csak nálunk sikeres, bár lenne igény rá, máshol is !

Igen, én úgy látom, hogy arról szól itt a mese, hogy ki, hogy vezet és ki, hogy tudja meggyőzni a vezetetteket, hogy ezt jól csinálja !
Ez is egy örök harc és soha nem fog elmúlni.

A többi csak rizsa !

Üdv sphagin

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Bár az előző hozzászólásom is eltűnt, azért jelzem, hogy én , hogy látom.

Igen. az EU az Urálig tart, csak közben van egy kis bibi. A Keleti része más rendszerben gondolkodik, nincsenek egy hullámhosszon. Egy kicsit hasonlít a magyar- román barátságra, mivel azok se mostanában fognak együtt gondolkodni, megölnék egymást egy kanál vízben.
Merkel próbálta ezt figyelmen kívül hagyni, de rá kellett jönnie, hogy bizony ezt benézte, de nagyon ! Mint Orbán támogatását is, mert azt is neki köszönhetjük !

A legnagyobb gond, hogy rá kellett jönni a gyakorlatban is, hogy nem jó olyan kézbe adni a létünket meghatározó dolgokat, akik ezt adott esetben fegyverként is tudják használni.

Mivel az egymás megértése és a bizalomépítés nem nagyon haladt, csak papíron. Az egyik fél úgy gondolta, hogy ő bizony erősen fegyverkezni kezd, biztos ami biztos. A csapokat meg el tudja zárni amikor neki jól esik.
A "nácitlanítás" ugyanis nem nagyon haladt az ő meglátásuk szerint, igaz ehhez ők is besegítettek egy kicsinyt, hogy legyen indok a miértre !

A rendszerek szemben állása elég régóta fenn áll és most látták eljönni annak az idejét, hogy egy kicsit szélesítsék a döntési helyzetüket.
A fegyverkezésük olyan szintre lett emelve, hogy lehet itt támaszpont bár hol, sehol nincs biztonságban, mert kivédhetetlen fegyverekkel rendelkeznek. Magyarán erősnek érzik magukat ahhoz, hogy lépjenek és eldöntsenek dolgokat, megállapodás nélkül is.
A támaszpontok meg csak ürügyek ezen a szinten már, a lényeg úgy se ott van és szinte mindegy, hogy vannak e egyáltalán.
Amikor Amerikából vezérelt drónok semmisítenek meg célokat közel Keleten, akkor miről beszélünk ?

Egy ilyen helyzetben a kockát elvetni jelent valamit.
Azt mindenesetre, hogy szarok rátok, az biztos !
Az is, hogy a "nácitlanítást" komolyan gondolják és nem most találták ki. Erről már Merkel előtt is ábrándoztak és soha nem adták fel.

A gond ott van, hogy sokan nem szeretnének egy "nácitlanított" világban élni, nem szeretik ezt és ezért képesek harcolni is !
Ezért bizony azok a felelősek, akik nem átállottak egy ilyen rendszert létrehozni és működtetni. Magyarán, csábítják a létükkel a többieket. Még az orosz oligarchák is szívesen dőzsölgetnek ott, ha tehetik, mint a Putyin szerelme is teszi.

Nem tudom, hogy neked mi volt jó ebben az átkosban, de sokan ezt nem nagyon élvezték ! Igaz ezt a mostani Orbánt sem, de ő benne nincs "náci" ezek szerint, mert tetszik Putyinnak.

Ezek az EU vezetői is titkon imádnák azt a hatalmat, amit Putyin és Orbán is elért, mert valljuk be, sokkal könnyebb úgy kormányozni, ha a macerás dolgokat mellőzzük.
Ezért is van gondban Ursula is, mert neki kétfelé kell megfelelni. A Tanácsban, ahol az EU vezetői ülnek és a Parlamentbe, ahol a megbízást is kapta.
A választók ugyanis nem átallanának elküldeni vezetőket, ha kiderülne, hogy tudnak páva táncolni ! Ez csak nálunk sikeres, bár lenne igény rá, máshol is !

Igen, én úgy látom, hogy arról szól itt a mese, hogy ki, hogy vezet és ki, hogy tudja meggyőzni a vezetetteket, hogy ezt jól csinálja !
Ez is egy örök harc és soha nem fog elmúlni.

A többi csak rizsa !

Üdv sphagin

Belák Andrea írta...

Eészen jól látod. Azért ne keseredj el, mert lesz még ettől roszabb is. Itt fogom olvasni a blogodat, amikor visszasírod Ursulát...

1970 írta...

"Lehet, hogy többre mentünk volna a német autóipar nélkül. Lett volna igazi rendszerváltás, polgárosodás"

Kedves Bubu64!

Ezt a szöveget kifejezetten "imádom" olvasni. Egyes rendszerváltó értelmiségiek szeretik magukat ebben a langyos pocsolyában ringatni, hogy ne kelljen szembesülniük azzal, ami itt az elmúlt 3 évtizedben történt.
Sajnos megtörtént a rendszerváltás, ráadásul egyesek (igen kevesek!) "polgárosodtak" is. Ez lett az "eredménye", amit magad körül látsz.
Ne mentsük már fel a "kérilászlókat" (most csak egy nevet emeltem ki, sok mindenkivel helyettesíthető lenne) annak felelőssége alól, hogy nézzenek végre szembe azzal, amit műveltek ezzel az országgal.
A német autóipar nélkül pedig mi lenne az országban? Mondd, hol van a könnyűipar, az étolajgyártás, a vegyipar, a cukoripar (Hány cukorgyárunk volt?), a mosószergyártás, a buszgyártás, etc.? A nehéziparról most nem is beszélek.
És hol van a mezőgazdaság???
Szóval, megvolt a rendszerváltás, ennyire volt képes...TGM mondta egykor, hogy a "polgárosodás" nem előttünk van, hanem mögöttünk: a Kádár rendszer valósította meg, csak éppen szétvertük.

Attila írta...

Megint Üdv!
Valaki megmagyarázhatná nekem, úgy mint egy értelmi fogyatékosnak, hogy mi célból vettünk kikötőt a horvátoknál! A Lady Mrd lesz ott láncra verve? Esetleg bővítik az Adria csővezetéket, bár tudomásom szerint évi 10 millió tonna a kapacitása. Ez ugyan kevés a MOL-nak, de csak el kellene kezdeni a több lábon állást. Azt már csak félve kérdem, hogy nem lehetne ott egy LNG terminált építeni? Mondom én, hogy értelmi fogyi vagyok, mert ilyen dolgokat meg kell kérdeznem. Azt tudom, hogy maga a bővítés egyáltalán nem egyszerű, sőt nagyon bonyolult dolog és sok pénzbe kerül. De mégis!!!!

Attila

PuPu írta...

Kedves sphagin, csak tájékoztatásul: nem szoktam senkit kimoderálni, kivéve az extra-modortalan, neveletlen és bunkó kommentelőt - abból is csak egy van - és egy kulturáltabb nicken még ő is vígan elvan errefelé - talán te vagy kicsit türelmetlen?
Tudod, én egy egyszemélyes szerkesztőség vagyok, emellett jövök - megyek, háztartást vezetek. klubéletet élek, sakkszakkörbe járok, szóval van gondom, nem mondom...
Néha kicsit később tudok csak ránézni a kommentekre, olyankor csúszik a közzététel, de Abramovics miatt kénytelen voltam óvintézkedéseket bevezetni lelketek harmatos állapotban való megőrzése végett...
Ami a lényeget illeti: Abban igazad van, hogy a társadalmak fejlődése nem ad azonos mintákat, de én azzal sem értek egyet, hogy az egyik magasabb rendű lenne, mint a másik.Ékes példája ennek az angolszász típusú parlamentarizmus, melyet oly csorgó nyállal irigyel a nép, jóllehet hatékonyság tekintetében a felvilágosult abszolutizmus ezerszer különb - és ezt nem én állapítottam meg...
Emellett nem minden nép számára felel meg történelmi tradíciói és fejlettségi szintje okán, vannak népek, melyek imádnak alattvalók lenni, nem is kell messze menned a példáért, csak lépj ki az előszobádból.
Ettől még remekül együtt lehet élni, kölcs9önösen előnyös üzleteket lehet kötni, mindössze oda kell figyelni arra, hogy a másik fél érdekei is érvényesülhessenek.
Európának ez remekül ment az oroszokkal, és ment volna tovább is, ha az USA nem aggódik annyira Kína felfutása miatt, ha nem akarta volna világuralmi törekvéseit csúcsra járatni.
Merkel reálpolitikus volt, mai utódai meg tehetségtelen idióták, akik Merkel független Európájából az Egyesült Államok vazallusát farigcsálják éppen.
Őrbánt meg azért támogatta, mert német kancellár volt, akinek feladata a német ipar érdekeinek képviselete, Orbánt meg mi varrtuk a saját nyakunkba, ne keress mentségeket, vagy akkor fogadd el a Szabadság téri sasmadaras emlékmű eszmei mondanivalóját is.
Egyébként meg a román-magyar barátság sem ördögtől való, a román forradalom napjaiban átélhetted ezt, csak aztán jöttek a helyi kútmérgezők, a nép pedig mindig vevő arra, hogy valakinél különbnek érezze magát, mert az olyan fincsi...
A támaszpontok pedig felettébb fontos objektumok, egy NATO támaszpont az ukrán-orosz határon képessé eszi a NATO-t arra, hogy négy percen belül atomcsapást mérjen akár Moszkvára is, az idő pedig egy katona számára az életet vagy halált jelentheti.
Fegyverként használni bármit lehet, mellesleg azt hiszem, hogy Oroszország a mai napig szállítja a szerződött mennyiségeket az energiahordozókból, és nem azért, mert jóséágos, hanem azért, mert megéri neki.
Mintha nem ők vezettek volna be szankciókat a Nyugat ellen, hanem ez fordítva történt volna, jóllehet Oroszország nem a Nyugatot támadta, csak annak Ukrajna névre hallgató bábállamát, ahol -tetszik ez neked, vagy sem - a politika hangadói 2014 óta a neonácik, az azovisták és egyéb paramilitáis alakulatok, akik lelkesen pusztították az orosz lakosságot, vezetőik pedig Oroszországot atommal simára gyalult területként vizionálták.

./.

PuPu írta...

Folytatás:
Nyolc éven át türelmesen vártak az oroszok, aztán úgy voltak vele, mint János bácsi, aki hetven évi házasság után a baltával fejbecsapta Julis nénit: most lett elég.
Ha Ukrajnát felveszik a NATO-ba, akkor várhatták volna boldogan, hogy a ripacs és a neonácik mikor kezdik kiirtani az oroszokat, és mivel atom után is nyúlkáltak, várhatták volna, hogy mikor adja Amerika a kisgyerek kezébe a gyufásdobozt.
Tényleg nem hagytak Oroszországnak más választást - hiszen ha visszaemlékszel, Grúzia is elszemtelenedett a Nyugatot érezve a háta mögött, és megtámadta az oroszokat, mert éppúgy elmérte a kockázatot, mint most Amerika.
Az, hogy mindenhol van egy réteg, amelyik élvezni is szeretné azt a pénzt, amit ilyen-olyan módon összeszedett, természetes dolog, az ember márpedig csak ilyen.
A náci meg náci, akkor is, ha neonáci, és most éppen nem (csak a ) zsidókat gyűlöli, hanem az oroszokat, magyarokat, csak azért, mert azok oroszok vagy aktuálisan magyarok.
Ursula meg egy tehetségtelen senki, drágán fogunk megfizetni azért, hogy ezt te is észrevedd!
Mindenesetre jusson eszedbe a Trónok harcában észak jelmondata, meg az is, hogy a világ hamar megkaphatja Amerikától ajándékba az örök telet.
És hogy nekem mi volt jó az átkosban?
Hosszan tudnám sorolni, de inkább megkérlek, te sorold, miért jobb ez a mai "szabad" társadalom, a kilencmillió cseléd országa...
:O)))

Bubu64 írta...

A "nácítlanítással" kapcsolatban lenne egy kérdésem. Miben különbözik egy orosz, magyar, román vérnacionalista egy nácitól? Ugyanúgy kiírtja, vagy kiírtaná, bebörtönözi a vele egyet nem értőket, a neki ne tetszőket. Putyin és kommandója nem ezt csinálja? A máásg elnyomása ott nem nácizmus? A "de közel van hozzám a NATO-val" kapcsolatban pedig egyet értek Sphaginnal, ha jól értettem az írását. Az orosz terjeszkedéssel, ha sikeres lenne ugyanúgy NATO ország szomszédja lesz, a NATO rakétákkal bárhonnan elérhető bármely ország. A mai kiberhadviseléssel bármi, bárki elérhető a föld túloldalán is. Most érett meg a felszereltségük a támadáshoz. Ismerjük már be, hogy gazdasági érdek volt ez a háború, erőfitogtatás, elterelés a belső problémákról, az orosz nacionalsita eszemék erősítése. Ugyanez van nálunk a nagy magyarkodással. A többi mind mese.

Bubu64 írta...

Egy dolog biztos, hogy Putyin feladta a leckét az EU-nak, vagy megerősödve jön ki belőle, vagy széthullik. Esetleg létre jön a két sebességes Európa.
https://huppa.hu/a-magyar-miniszterelnoknek-szuksege-van-a-nacionalista-musorra/

Attila írta...

Üdv!
No comment!

EGY AMERIKAI ÚJSÁGÍRÓ CIKKE MAGYARORSZÁGRÓL

Van a Balkánon egy állam, amely önmagával határos. Ahol a legszebb nők élnek, mégis csökken a népesség. Ahol a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet, ahol a legtermékenyebb földön éhező emberek élnek. Ahol a vonatok menetrend szerint késnek. Ahol mindenki focizik, mégis vízilabdában, kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában jeleskednek. Ahol mindenki siet a munkába, de senki sem érkezik be időre. Ahol a nyolcórás munkaidő tizenkét órás. Ahol az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága. Ahol az újságírók szabadon írhatnak bármit, amit parancsba kapnak. Ahol a világválság állampolgárságot kapott. Ahol a közbeszerzések titkosak, az államtitkok nyilvánosak. Ahol a háborúk sosem érnek véget. Ahol a történelem naponta megismétlődik. Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak. Ahol a külföldi valuta felváltotta a hazait. Ahol az emberek megünneplik a családi védszent napját, de ká...
romolják Istent. Ahol az okosakat, értetlenségből,‐bolondnak nézik, a bolondokat meg tehetségesnek. Ahol az írástudatlanok írják a történelmet. Ahol a törvények törvénytelenek, az anarchia pedig normális állapot. Ahol a hatalom megveti a polgárokat, mint nem kívánatos tanúkat. Ahol a jövőből élnek, mert a jelenhez nincs joguk. Ahol mindenki mindenkire mosolyog, de senki senkinek nem jóakarója. Ahol a bírósági eljárások tovább tartanak, mint egy élet. Ahol az árvíz a talajöntözés egyetlen módja. Ahol megidézik a diktátort, a demokráciát pedig a hülyék adójának tekintik. Ahol úgy gondolják, az ország annál jobban fejlődik, minél jobban visszafejlődik. Ahol nem vagy normális, ha nem bolondultál meg. Ahol csak azért élsz, hogy meghalj. Ahol az idő végtelen, és a butaság múlhatatlan…

Attila

sphagin írta...

Kedves Pupu !

Átolvasva a véleményed, talán azt tudom rá mondani, hogy a dolgok megítélése nem egyforma köztünk.
Ez sokban függ a régi idők okozta ismeretek okán és azok megítélésén, hogy ki miként látja a dolgok menetét !

Az én véleményem szerint, nincs itt senkinek a szemére hányni semmit ! Megéri a pénzét mindegyik oldal, sőt még a kisebbek is !
Valamikor közel voltam a tűzhöz és kicsivel több információm volt, ilyen is, olyan is !
Akkor is voltak cselédsorson, csak más volt a nevük és akkor is, akik közel voltak a tűzhöz, jobban ment nekik.
Ezt valahogy sehol és senki nem tudja kiirtani belőlünk, a közös akol melege, bizony számít és a bizalmat meg kell szolgálni !

Egy biztos, hogy a vezetők, akik erre a polcra kerülnek, rögtön szembesülnek a dilemmával, hogy akkor ők kinek is kell, hogy megfeleljenek !
Minél magasabban vannak, annál távolabb lesznek a volt sajátjaiktól, ha csak nem születtek egyből aranykanállal a szájukban.

Hogy ez a vezetési mód, hogyan történik, korbáccsal, vagy csábítással, azt már a vezetettek sajátosságai, tűrőképessége határozza meg. Demokráciát nem lehet analfabétákkal építeni, ne is várjuk ezt el. /Musaraf elnök mondta és igaza volt/

Az információk pedig még, a tudással rendelkezőket sem engedik a döntések közelébe, amennyiben elhallgatják előlük !
Vajon mennyiben jobb egy orosz provokáció, mint egy Ukrán ?
Mennyiben lehet azt elhinni, hogy az egyik a patás ördög, a másik meg az angyal és a szenvedő fél.

Ezt mindenki a meglévő információi alapján dönti el és a szimpátiái alapján, amit bizony befolyásolnak is rendesen.
Nem nagyon lehet itt igazságot tenni és azt is csak egy darabig.

Ki állunk dolgok mellett, mert úgy érezzük, hogy ezt kell tennünk, mert a dolgok ezt az oldalát mutatják, közben a valóság, elég messze van tőlünk.

Ahogy én éltem az átkosban, én úgy láttam, hogy mindnyájan cselédek vagyunk és csak az különböztet meg bennünket, hogy milyen lépcsőfokon állunk. Megyei PB tagként elég jól láttam ezt.
Ma sem különb a helyzet, csak most a pénz a döntő, az mutatja a lépcsőfokot !

A krumpli leves, az legyen krumpli leves !
Ez jut eszembe, amikor az orosz agresszióról beszélünk !
Nincs joga ön bíráskodni senkinek, pláne, ha bizonyítottan készült már a "béke" időben is ezerrel a háborúra ! Mert az oroszok ezt tették és ezért mertek támadni !
Kijátszották Merkelt és szinte mindenkit, kivéve az Ukránokat, mert azok viszont ismerik őket, mint mi Orbánt !

Amerika pedig elmehet a búsba !
Nagyon sokan csak azért húzódnak mellé, mert tőle remélik, hogy megvédi a medvétől. Szimpatikusabb nekik mint a korbács és a nélkülözés !

Igen ! Mert a tömegek, azaz a vezetettek azon is lemérik a szimpátiát, hogy melyik rendszer mit nyújt nekik. Ez a csábítási oldal és ez is elég sikeresnek tűnik. Persze ez se fenékig tejfel és az a sültgalamb nem mindenkinek repül a szájába. Sokan remélik viszont azt, hogy nekik viszont igen ! Ez a hajtómotor és ez mozgatja előre azokat, akik ebben hisznek. Jobbnak tűnik, mint a korbács ! Bár ez kíméletlenebb adott esetben és sokan pusztulnak bele, mert képtelenek a ritmust felvenni !

Ilyenek vagyunk és ilyenek is leszünk.
Ezen semmi nem tud változtatni.

Üdv sphagin.

Attila írta...

A megáltalkodott putyinistáknak és oroszimádóknak küldök egy orosz riportot:

https://www.szabadeuropa.hu/a/nem-csak-putyin-haboruja-az-oroszoknak-szaz-szazalekban-vlagyiszlav-inozemcev/31861248.html

Attila

talalom írta...

Pupukám, kösz, egyetértek. Kiegészítés. Ukrajnában kb. minden hatodik ember orosz nemzetiségű, és pont úgy nem használhatják az anyanyelvüket nyilvánosan, mint a kárpátalji magyarok. Évek óta folyamatosak a fegyveres összecsapások a onbasz-ban. Itt, a keleti határon van Donyeck és Luhanszk tartomány- egyesével is nagyobbak, mint Magyarország. Pár éve kikiáltották a népköztársaságot, és bejelentették elszakadásukat Ukrajnától. Azóta állandóak az összecsapások: a falvakból kiűzik az oroszokat, lerombolták a házaikat. Azok meg visszatértek és felgyújtották az ukránok házait.í. Erre hivatkozik Putyin.
Szóval, ez is úgy kezdődött, hogy valamelyik visszarúgott.
Mi, európaiak meg szívunk, mint a torkosborz.

anteus írta...

Ez jó.

anteus írta...

Pupu!
Ez is jó, de feltűnő a gazdaságpolitikai alap mellőzése.
Pedig ennek jelentőségét Marx is felismerte, amikor elméleti rendszere egyik forrásaként kezelte az angolok e tárgybani tudomámányát.

1970 írta...

"A krumpli leves, az legyen krumpli leves !
Ez jut eszembe, amikor az orosz agresszióról beszélünk !"

Kedves sphagin!

Nem gondolod, hogy ezzel az örökbecsű kádári mondattal inkább hazánk táján kellene "söprögetni" egy kicsit?! Itthon tényleg bőven lenne miről beszélni ezzel kapcsolatban.

Pervez Musarraf volt pakisztáni diktátort (aki jelenleg "dubajozik", miközben hazájában joggal ítélték igen súlyos büntetésre) idézni a demokráciaépítéssel kapcsolatban mondjuk igen súlyos aránytévesztésre vall.

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Kádár mondása tényleg örökbecsű és vonatkozik mindenre és mindenkire ! Igen, lehet vele itthon is söprögetni és kell is !

Hát a Musaraf kijelentése is hasonló, vonatkozik mindenkire és mindenhol.
A demokráciára meg kell érni egy társadalomnak, de leginkább a vezetőinek !
A vezettettek többsége nem hajlandó művelődni, egyszerűen nem nagyon érdekli az ilyesmi. Mennek mint a birkák és arra, ahol jól érzik magukat.
A vezetés korszerűsítési módszerei azonban változtak és itt már lehetne valamit keresni és megkövetelni !
Nálunk viszont ez a gyengeség jele és a vezetők többsége nem nézi ezt jó szemmel, csak szavakban.
Még aki gyakorolná, azt is kiátkozzák, lassúnak, macerásnak tartják és idegesítőnek. Mint az EU viselkedését Orbánnal szemben !

Nem nagyon látnák változást ebben, pláne nem látok államférfiakat.
Biztos van azért jó meglátásaik, mint Musarafnak is volt és lehet, hogy még igaza sincs.

Egy biztos, hogy a vezetők és a vezettettek közötti ellentmondást nem fogjuk tudni feloldani, de ami a rosszabb, nincs is erre szándék, akarat sem !
Hülyítés viszont megy ezerrel és a félrevezetés.

Na, ebből van elege sok mindenkinek és hányinger az egész !

Üdv sphagin

1970 írta...

"A vezettettek többsége nem hajlandó művelődni, egyszerűen nem nagyon érdekli az ilyesmi. Mennek mint a birkák és arra, ahol jól érzik magukat."

Kedves sphagin!

Pontosan ez a dolgok lényege, és ezen kellene alaposan elgondolkodni. Persze el lehet mondani még ötszázszor, hogy "az emberek olyanok, mint a birkák", de ettől a dolog érdemben nem változik. Azon kellene inkább gondolkodni, kiknek volt az érdeke, hogy az embereket ilyen szinten elbutítsa (én kifejezetten a fiatalabb korosztályok esetében látok súlyosan aggasztó jeleket), ezzel a társadalmat atomizálja, a szolidaritást kiirtsa, az emberek egyes csoportjait egymás ellen uszítsa. Na, vajon kinek volt ebben a legnagyobb "érdeme"?
És nézd meg a tegnapi angol-magyar meccsen történteket! A kormánypénzből (=mi adóforintjainkból) lélegeztetőgépen tartott "sajtó" azt harsogja, hogy az angolok mennyire kiakadtak azon, hogy gyermekek(!) fütyültek és fújoltak az angol focistákra. Egyiknek sem jut eszébe, hogy ezzel bizony nagyon súlyos problémák vannak. Akár a Hitlerjugend: kirendelt gyermekek, akik azt sem tudják mit csinálnak. Ez már tényleg a legalja, színtiszta náci mentalitás...

1970 írta...

Kedves PuPu!

Elnézést az OFF-ért, de nem tudok elmenni a történtek mellett egy kérdés nélkül:

Lesz egy posztod Moldováról, aki immár az "örök vadászmezőkön" írja tovább fontos társadalomkritikai írásait és humoreszkjeit? Sajnos ezeket mi már nem olvashatjuk...(de a Te írásaidat szerencsére igen).

PuPu írta...

Kedves 1970, nagy kedvelője vagyok Moldovának, akit nem csak írói teljesítményéért, de szilárd gerincéért és jelleméért is igen sokra tartok.
Halála nagy vesztesége a magyar baloldalnak, mely természetesen nemigen tartott igényt rá - rettegett az őszinteségétől és utálta a tükröt, melyet a társadalom elé tartott.
Percemberkék mondtak róla sommás elítélő véleményt, melyet aztán az olvasók mindig felülbíráltak.
Sajnálom nagyon, de nálam hivatottabb irodalmárnak kellene munkásságáról véleményt mondani, de ilyen nemigen lesz ebben a megalkuvó, erkölcsileg lezüllött országban.
De mi azért sokan tudjuk, hogy ő volt az ÍRÓ, aki ugyan nem kapott Nobel-díjat, de az életet alaposabban ismerte elismert pályatársainál.
Nyugodjék békében...
:(

1970 írta...

Kedves PuPu!

Köszönöm, amit írtál.
Attól tartok, Moldovával végleg sírba száll a gerincesség, az őszinteség és a jellemesség a magyar közéletből és az irodalomból.