2022. május 24., kedd

PUTYIN HÁBORÚJA - AHOGY ÉN LÁTOM



Óriási ország. 
Tizenegy időzóna, tizenhétmillió négyzetkilométer terület - száznyolcvankétszer nagyobb, mint Magyarország - száznegyvennégymillió állampolgárral, kimeríthetetlen energia és nyersanyagforrásokkal, az Egyesült Államokéval egyenlő atom-ütőerővel, fejlett űr-technológiával, dicső történelemmel, nagy erényekkel és nagy bűnökkel a múltjában.
Most éppen azt próbálja biztosítani, hogy jövője is legyen.
Nem Putyin és nem is Oroszország akarta így, minden erőfeszítés ellenére belesodródott egy olyan helyzetbe, mikor elfogytak választási lehetőségei, nem maradt számára más lehetőség, csak a nyers erő, mint ultima ratió - végső érv.
Oroszországot az USA sarokba szorította, onnan pedig csak kitörni lehet, kitérni nem.
Szerintem az oroszok szerencséje, hogy Putyin felvállalta ezt a hálátlan, de országa számára szükségszerű feladatot, és még időben - talán az utolsó percben - meglépte azt, amit minden épeszű vezetőnek meg kellett volna lépnie, ha a helyében van.
Szörnyű ez, mert emberek halálával jár, és az élet nem videojáték, ahol ha lelőnek, még marad két életed, - akit ebben az összecsapásban lelőnek, az mindörökre és visszavonhatatlanul halott marad.
Nem lehet azt mondani, hogy Putyin türelmetlen lett volna, tűrte, hogy az ukrán hadsereg és neonácikból álló paramilitáris alakulatai nyolc évig lőjék és támadják az egyébként ukrán állampolgárságú oroszokat, tizenháromezer halottat produkálva ez idő alatt.
Próbált megegyezéseket kötni a helyzet politikai rendezésére.
Egyiket se ő szegte meg, ma mégis ő az első számú közellenség, maga a Sátán, jóllehet erre a megnevezésre csak hiperszonikus rakétája jogosult, mely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a NATO kódnéven futó Egyesült Államoknak ne támadjanak Ukrajnánál durvább ötletei.
Oroszország körbe van véve amerikai és NATO támaszpontokkal, jóllehet a Szovjetunió felbomlása előtt az USA vállalta, hogy nem terjeszkedik tovább kelet felé.
A szerencsétlen idealista Gorbacsov hitt nekik, Jelcin meg vodkával kezelte a problémát.
Mégis ma a világ meg van győződve arról, hogy Oroszország az agresszor, mert megelőzte egy olyan helyzet kialakulását, mely kétségkívül atomfegyverrel vívott  világháborúhoz vezetett volna.
Ha Ukrajnát felveszik a NATO-ba, akkor az amerikai atomrakéták négy perc alatt érhették volna el Moszkvát, ami azért elég kevés idő egy felelős döntéshozatalra, vagy akárcsak a telefon felemelésére is, ha belegondolunk -  nem is marad másra idő, csak megnyomni a piros gombot.
Így viszont csak egy helyi konfliktussal több van a világban, van ebből a fajtából olyan is, mely már régebben tart, mint ötven éve.
A harctereken egyébként hosszú távon a papírforma érvényesül, csak a nagyonhülyék képzelhetik azt, hogy Oroszországot legyőzheti Ukrajna, még ha minden ukrán hátára egy-egy Javelint kötöz Biden, akkor sem.


Amerika a tűzzel játszik, mikor Oroszországot szét akarja cincálni, emellett csak saját helyzetét teszi napról napra kilátástalanabbá.
Sokan boldog képpel kommentelik a hírt, hogy Finnország és Svédország felvételét kérte a NATO-ba - én meg csak álmélkodva nézem az ökröket, akik boldogok, mikor a szakadék szélén állva, szent célok nevében csákánnyal bontják a talajt a lábuk alól.
Sokan azt írják, hogy ezt érte el Putyin Ukrajna megtámadásával, én meg azt gondolom, hogy Amerika akciója Kína és Oroszország szorosabb szövetségét hozta el, ami - szerintem - nem egy túl jó hír az USA számára, különös tekintettel arra, hogy nem mindenhol bámulják ilyen nagy áhítattal, mint mifelénk.
Oroszország lakossága többségében egyetért Ukrajna megfékezésével, gyűlöli a neonácikat, fel van háborodva az ukrajnai oroszokat ért támadásokon, siratja a tizenháromezer halottat és támogatja Putyin döntését.
Azé a Putyinét, aki most minden rossz megtestesítője, mert az emberek nagy többségének szilárd meggyőződése, hogy azt a jelenséget, ami nem tetszik nekik, meg kell személyesíteni, merthogy valakit gyűlölni létszükséglet.
Ezt az elvet még a hajdani ungulabungula sámánok találták ki anno, hogy a teljesen primitív ungulabungók cselekvési vágyát helyes irányba fordítsák. A módszer azóta finomodott kissé, de az emberi gondolkodás maradt az eredeti szinten.
Az elv idáig regionálisan érvényesült (Soros, Gyurcsány...), de most végre globális szintre emelkedett, ellentételezésül megszerettük az ukránokat, akiknél legutóbb megszállóként jártunk, és a csecsemőiket a lábuknál fogva hajigáltuk be az égő pajtába, melynek tüzét anyjuk teste táplálta.
Zsidó honfitársaink egy része is buzgón szörnyülködik - még, hogy ukrán neonácik, ugye, hiszen apáik s milyen kedvesek voltak, mikor a koncentrációs táborok SS őreiként vigyázták egészségüket.
A lengyelek számára is a homályos múltba vész Bandera banditáinak áldásos tevékenysége a lengyel születésszabályozás területén.
Szóval, tetszik vagy nem, de ukrán neonácik vannak, sőt, felelős ukrán politikusok is tesznek időnként érdekes kijelentéseket, például Julija Timosenko, a fején fonottkalácsot viselő volt ukrán elnök Oroszország eltörlésére tett javaslatot - atommal.
Zelenszkíj sem különb, viszont ápolja a tradíciókat - ő sem tart be semmiféle megállapodást, miközben élete főszerepét játssza alig kicsinyt ripacskodva...
Putyint elmondták már őrültnek, volt már halálos beteg, puccsot szerveznek ellene, megmerényelték, van húsz törvénytelen gyereke, kegyetlen KGB ügynök, zsarnok, önkényúr, gyilkos - és így tovább, csak lassan kifogynak az ötletekből, bohócnak meg mégsem mondhatják, azt a szerepkört már kisajátította Zelenszkíj.
Azt nemigen mondják, hogy Putyin egy világhatalom vezetője, akinél formálisan akár Macronnak is több hatalma van, nem is szólva az amerikai elnökről, aki a kongresszus jóváhagyásával gyereket is szülhetne és levitálhatna is, ha akarna és ha nem lenne demens, aki menet közben elfelejtené, hogy miért is akart ő elszakadni a földtől.  
Az orosz elnöknek egyetlen dolga van: népe érdekeit képviselni, és annak megfelelően használni országa erőforrásait és erejét. 
Szerintem éppen ezt teszi, és ha nem tenné meg a szükséges lépéseket, mikor országa veszélyben forog, akkor alkalmatlan lenne a feladatára és bűnt követne el.
Putyin okos és erős politikus, ami elődeiről nem volt elmondható, és ez azért üdítő dolog lehet az orosz nép számára.
Hogy nem úgy cselekszik, ahogy országa ellenségei elvárnák - hát istenem, Bidennek se ígérte senki, hogy elnöknek lenni folyamatos méznyalogatást jelent.
Az orosz demokrácia állapotáért se kell aggódni, Putyin például soha nem állította, hogy számára az angolszász közjogi berendezkedés a minta, - egymás közt szólva mi se megyünk vele sokra...
Mindenesetre Putyin a Szovjetunió szétesése utáni letargikus állapotból sikeresen hozta ki az orosz népet, mely ismét büszke lehet erejére, a világban betöltött helyére.


A harc Amerika és az amerikai fennhatóságot el nem fogadó hatalmak között van, ennek egy részterülete Európa, mely kihívja maga ellen a sorsot az USA kritikátlan támogatásával.
Fél évszázadon keresztül békésen megfértek egymás mellett az Unió országai és Oroszország, kereskedtek kölcsönös előnyök alapján, most viszont sajátos helyzet alakult ki: a Brexit után Anglia kompenzálni akar, emellett a különleges szövetséges szerepének megerősítésére törekszik az Egyesült Államokkal, az egér próbál együtt dübörögni az elefánttal.
Európa meg kapott a nyakába egy izgága új vezetést, akik most a friss vezetők különbözni akarásának azon fázisát élik meg, melyet mindenki ismer akár saját tapasztalatából is: le kell rombolni mindent, amit az elődök keserves munkával és nagy türelemmel felépítettek.
Európa békében élt, a multik kihasználták a hatalmas orosz piac adta lehetőségeket, az energiabiztonság garantált volt, az oroszok békésen nyalogatták a Szovjetunió szétesése során szerzett sebeiket, csak Amerika és Anglia gyújtogatott a Balkánon és a Közel-Keleten, és teremtett rossz precedenseket a határok megváltoztathatósága és a fegyveres erők felhasználása terén.
De ma ezt se emlegeti senki, sőt, az orosz álláspontot jószerivel megismerni is nehéz, mert a nyugati hatalmak kiskorúnak nézik saját állampolgáraikat és elzárják a népet az információktól, helyette bulvármédia-szintű történetekkel borzongatják az idegeiket.
Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, már csak Putyin fotója hiányzik, amint éppen erőszakot tesz a hatéves Julia Tyimosenkón, aki ezt "Éljen Ukrajna!" kiáltással hősiesen elviseli.
Félreértés ne essék: a fegyverek és a halál soha nem tartozhat a "Jó" kategóriájába, a harc mindig áldozatokkal jár és sajnos, soha nem azok az áldozatok, akik uszítanak, akik harcba küldik az embereket, azokat, akik csak normális, elfogadható életet szeretnének élni.
Persze a Népszava és a többi bulvárlap hozzáértő újságírói nem kérdezték meg a sok magyar Kávéházi Konrádot, akik tutira ismerték  az oroszok haditervét, céljait, prioritásait, a háború befejezésének napját, ismerik Putyin gondolatait, az orosz erők és eszközök helyzetét (elfogynak a tankjaik és nincs elég üzemanyag, továbbá el akarják foglalni Kijivet, mígellenben az ukránok sikeresen evakuálták Mariupolt...)
Mostanában hallottam Bismarck egy mondását, aki százféle módot ismert, amivel ki lehet csalogatni a medvét a barlangjából, de sajnos egyet se, amivel vissza lehetne küldeni.

Reménykedjünk, hogy visszamegy magától, ha elérte célját: saját biztonságát.

:O)))







28 megjegyzés:

Anarchista írta...

Kedves Pupu! Én kb 50%-ban értek egyet az itt leírtakkal. Azzal a felével amely Amerika és a nyugati világ felelősségét taglalja. Értem én hogy Amerika ezerszer több katonai agressziót követettt el az évek során! És akkor mi van?
Az hogy neonácik vannak Ukrajnában nem titok. Valóban vannak (voltak ) paramilitáris egységeik. Ez elég indok, hogy egy nagyobb ország megtámadjon egy kisebbet? Magarországon is van egy neo-nyilas párt. A megyar választók legnagyobb dicsőségére bent ül a Parlamentben. Ismerem ezt a bagázst! "Mindent vissza! Vesszen Trianon! Justis for Hungary!" stb. Ha ez nem fog tetszeni például a Románoknak, a Szlovákoknak vagy a Horvátoknak (ami borítékolható!) akkor állítsák helyre a Kisantantot és támadjanak rá Magyarországra? Jogos lesz az? A Te érvelésed alapján igen! "Hiszen területi revíziót követelnek, ami tűrhetetlen"

kekec írta...

Ez egy március 1-i cikk, de május végén is aktuális (azért ezek a katonai szakértők csak tudnak valamit)
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/03/miert-teljesit-alul-oroszorszag-hadereje-az-ukrajnai-haboruban?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Névtelen írta...

Kedves Pupu,

Nagyon szomorúan olvasom, amit írtál.

Make love not war írta...

Kedves Pupu,

Érdeklődéssel olvasom amit írsz.

Következik-e abból, amit írsz, hogy:
a) bármely országnak joga van egy másik ország területi integritását kétségbevonni illetve bármilyen módon támogatni szakadár erőket, mozgalmakat, elszakított területeket
b) egyetlen egy országnak sincs joga megvédeni a saját területi integritását belső szakadár erőktől illetve kívülről támogatott elszakítási akcióktól


Üdvözöl, egy hűséges olvasód.

anteus írta...

Nem vállveregetés: őszinte elismerés. Bravúrcikk.
A teve nagyot lépett.
Köszi

1970 írta...

Kedves PuPu!

Én egy más szemszögből kapcsolódnék a kérdéshez, a háborús vészhelyzet kapcsán. A mai naptól ez váltja a járványügyi vészhelyzetet, gyakorlatilag állandósítva azt az állapotot, ami - a hatalomgyakorlás tekintetében - tulajdonképpen egy szimpla önkényuralom. Egy ember kénye-kedve szerint azt tehet a rábízott országgal, emberi közösséggel, amit akar. És pontosan tudjuk, hogy ezt nem arra használja majd, hogy építse ezt a közösséget.
Egyébként teljesen indifferens ebből a szempontból a háború. Amennyiben éppen nem lenne háború, akkor lenne más (Soros támadása, gazdasági válság, migráncsok, majomhimlő, etc.), amire hivatkozva bevezetné a vészhelyzetet.
Szörnyű...

tetete írta...

Putyin egész háborúja ilyen hisztériás , realitást nélkülöző tömeggyilkosság. Öncélú kiélése hatalmuknak, az akarnokság támadása az ésszerűség ellen, a hatalom szenvedélybetegsége.

PuPu írta...

Kedves tetete, mondd meg az ismeretlen haverodnak is, hogy csak nickkel fog errefelé szerepelni, vagy sehogy.
Ez egyszerű technikai ügy, ha van három "ismeretlen", akik közül egy neonáci, egy komcsi, egy meg csak úgy simán MZP, akkor nem tudjuk eldönteni, melyiket mennyire szeressük.
Nem nagy kérés, ugye?
:O)))

PuPu írta...

Kedves lovemaker, a kérdéseid nem egyszerűen jogi kérdések, ezt a régi írást ajánlanám figyelmedbe:
https://gondola.hu/cikkek/21828-Az_ero_joga_es_a_jog_ereje.html
:O)))

PuPu írta...

Kedves Anarchista, talán el kellene olvasnod, amit írtam - azonnal kiderülne, hogy az okot kár az általad leírt dolgokban keresned.
És attól függetlenül, hogy te, vagy én, vagy Proudhon mit gondol a témáról és morálisan hogy értékeli, a kisantant feltápászkodik és lesöpri ezt a tanulásképtelen országot a térképről...
:O)))

Kapat írta...

Az igazság nagyon sokoldalú, mindig csak szubjektív megnyilvánulásként fogadhatjuk el. Nekem mindig az a gondom az alátámasztó érvekkel, hogy nem tudom kihámozni belőle, mi a valóság.
Érvként elfogadni csak a tényeket lehet, csak a megtörtént dolgok bizonyíthatóak. A feltételezések alapján levont következtetések zavarba ejtőek. A helytálló következtetések csak a már megtörtént eseményekből vonhatóak le.
Mindkét fél szempontjait ismerve, megértve is, csak megközelíthetjük a jogos igényeket tükröző valóságot.
Még akkor is befolyásoló tényező az emberi szimpátia.
Én egyetlen dolgot biztosan tudok, nincs a világon az a politikai helyzet, az az esetleg még jogosnak is mondható akár területi, akár politikai vagy gazdasági igény, mely emberi életek kioltását igazolná. Ezt mindkét oldalra egyaránt érvényesnek gondolom.

kekec írta...

Kedves Make love not war!
Nem új igazság, hogy Quod licet Jovi, non licet bovi, azaz ami szabad egy nagyhatalomnak, nem szabad a kis és/vagy közepeseknek. Oroszország nagyhatalom, és agresszíven védi az érdekeit.
Az ő szempontjukból még mindig jobb ukrán, mint orosz területen.
Nem kell ezt szeretni - csak érdemes kissé reálisabban nézni a dolgokat.

1970 írta...

Kedves tetete!

Kifejtenéd mit értesz "ésszerűség" fogalmán?
Észszerűségről már hallottam, de erről még nem.

anteus írta...

Kedves 1970!
Nem önkényuralom. Háborús viszonyokra -hadiállapotra - kialakított szisztéma, törvények bármikor, bármeddig felfüggesztve stb.
Az alapmű Antal Attila "Kivételes állapotban" című munkája. Napvilág 2019.
Minden benne van, amit mától minden magyarnak tudnia - kellene.

Orbán beérkezett élete céljába.

Lőrinczy írta...

Nem hiszem,hogy Putyin felelőtlen döntést hozott.Sajnálom az ukrán népet,de ők sem tudják,vagy akarják a selejtet kivetni maguk közül.A magyarok sem!Ez van....

1970 írta...

Kedves anteus!

De, a hatalomgyakorlás tekintetében - ahogy ezt ki is emeltem - ez pontosan az. Ezt erősíti az is, amit írtál: "beérkezett élete céljába". Egy ország, egy emberi közösség sorsa egy ember kénye-kedvének függvénye?! Önkény...
("Háborús viszonyok", meg "hadiállapot" csak ennek az őrültnek a lázálmaiban létezik. Teljesen mindegy, minek nevezi, ez csak egy ürügy. Bármivel helyettesíthető lenne: migráncsok rohamával, gazdasági válsággal, Brüsszel/Soros támadásaival, etc.)

Anteus írta...

Attól, hogy haragszunk, vagy megvetjük Orbánt - ki-ki akarata szerint - egy pillanatra sem kerülünk a szellem napvilágára.
Ismét javaslom Antal Napvilágnál megjelent könyvét.

Persze azt értesz önkényuralom alatt, amit akarsz.
Ma még.

1970 írta...

Kedves anteus!

Köszönöm a javaslatodat, elolvasom majd. Addig is azonban, amíg szerinted eljuthat egy földi halandó is a "szellem napvilágára", talán engedd meg neki, hogy legalább egy icipicit megvetéssel gondoljon arra az alakra, aki ezt műveli a rábízott emberi közösséggel, nemzettel. Tudom, hogy megértés is fontos, de ezt hagyjuk meg a stumpfoknak, meg kériknek, és társaiknak.
Az önkényuralom alatt persze sok mindent érthetünk. Te nyilván mást gondolsz erről, én azt, amiről írtam.

Anarchista írta...

Kedves Pupu! Tanácsodra ùjra elolvastam a posztot. Tényleg elkerülte a figyelmemet, hogy Oroszország anyácskát sarokba szorították. Az egyik imperialista hatalom sarokba szorította a másikat! Meg kell a szívnek szakadni! Akkor már mindjárt más! És ráadásul Putyin a népéért teszi amit tesz! Így már minden rendben van! Én balga meg azt hittem, hogy ugyanazért csinálja amiért a többi: vagyonért és hatalomért! Pedig azt hittem én vagyok idealista. De tévedtem, mert Vlagyimir Putyin az! 😉

PuPu írta...

Kedves Anarchista, igazán örülök, hogy gyakoroltad az olvasást, a következő lépcső a szövegértelmezés lehetne, aztán lassan-lassan eljuthatnál oda is, hogy megértsed, mi a francot is akart a poszt írója ostobaságának írásbeli tanúsításával.
Azért, hogy a folyamatot kissé felgyorsítsam, segítek neked cseppecskét:
1. Mindenkinek, még egy imperialista hatalomnak is elemi joga az önvédelem, és ha ezt a jogát gyakorolja, akkor azon semmi csodálkoznivaló nincsen, és ez még akkor is fennáll, ha a másik imperialista hatalom helyett az Anarchista Világkormány akarja vele szemben diadalra juttatni az egyetlen igaz eszmét, melyet te itten oly színvonalasan képviselsz.
2. Putyin Oroszország elnöke, és e minőségében valóban a népéért teszi, amit tesz.
3. Amit a vagyonról meg a hatalomról írsz, az - sajnos - sík hülyeség, az olyan ember primitív okoskodása, akinél egy lottónyeremény fantáziálása során a maximális cél a suzuki lecserélése merdzsóra - de van erre klasszikus példa is, Bessenyei énekelte nagy sikerrel anno... Szóval a gondolkodásod kispályás, Ceausescu nevén sem volt semmi, pedig ő aztán megadta a módját, ha már...
Viktor mintája nem általános és világhatalmak vezetőire nemigen alkalmazható.
4. A posztjaim egyébként nem azt a célt szolgálják, hogy ítélkezzek úgy, mint te például,
Én csak szeretnék együtt gondolkodni veletek az egyes helyzetek, események okairól, hátha írsz valami okosat például te is - az Úr akarja, a kapanyél is elsül, mondja a népi bölcsesség.
Idáig ugyan még nem volt veled szerencsém, de a türelmem legendás...
:)

KZs írta...

Pupu, ez most nagyon kerek :)
Egyben ajánlom figyelmedbe Nyikita Mihalkovnak a KLA TV-n elérhető ukrajna halott címmel készített videóját.

kekec írta...

Kedves Anarchista, hát persze, hogy "PÉNZÉRT ÉS HATALOMÉRT" TÜLEKEDNEK AZ ÉLRE. cSAK AZ NEM MINDEGY, HOGY EZÉRT LEZÜLLESZTIK AZ OKTATÁST ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYET, A SZOCIÁLIS ELLÁTÁST ÉS A BÉKA SEGGE ALÁ VISZIK AZ ORSZÁG REPUTÁCIÓJÁT. Putyin legalább ezt nem teszi.
Orbánnal ez a legfőbb baj. Ráadásul bedől a saját nemzethyeskedő propagandájának. Amíg a 2008-as válságban a külföldi anyabankok mentették az itteni leánybankokat, (gyengébbeknek: legalább erre nem az állam vett fel hitelt) addig a most előttünk állóban erre kicsi az esély.
A GDP túlnyomó részét adó multik meg seperc alatt le tudják építeni az itteni kapacitást, ha megroppan a nyugati gazdaság. Márpedig a saját lábon lövésű szankciókkal ez boritékolható.
Én nyugodtabb voltam, amikor egy Bajnai kezelte a válságot, de a nem közgazdász Orbán által kézi vezérelt Vargha-Eltolcsy duóval kissé aggódom!

neveletlen írta...

Kérem, magyarázza el valaki, hogyan lehetséges az, hogy a világ legnagyobb területű, természeti kincsekben leggazdagabb országa egy győztes háború után majdnem nyolcvan évvel ott tart, hogy lakói a legszegényebb eu-s ország (Bulgária) polgárainál is jóval csóróbbak.

PuPu írta...

Kedves neveleten, hadd segítsek.
Talán először a tényállítást vitassuk meg. Megállapíthatjuk, hogy tényszerűen nem igaz, Oroszország a negyvenkilencedik azon a listán - https://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_list%C3%A1ja_az_emberi_fejletts%C3%A9gi_index_alapj%C3%A1n#2018-as_ranglista - , melyen Bulgária az ötvenegyedik, Magyarország pedig a negyvenötödik.
Talán ez utóbbin kellene elgondolkodnunk erősen, meg azon, hogy néha nem árt a tényeknek is utánanézni, mielőtt állítunk valami ütőset.
A megnyert háború egy lerombolt országot hagyott maga után.
A hidegháború, a fegyverkezési verseny is sokat elvett a lakossági fogyasztás elől, viszont Oroszország GDP arányos államadóssága húsz százalék körül jár.
Bár a mi gazdaságunk lenne annyira stabil, mint az oroszoké.
:O)))

1970 írta...

Kedves PuPu!

Azon kellene erősen elgondolkodni, hogy az egykori "legvidámabb barakk" hol tart jelenleg, és mi okozta azt, hogy lassan a Balkán is lehagy bennünket.

Anarchista írta...

Kedves Pupu "tanár úr"!

Köszönöm építő szándékú kritikádat, amit a szövegértelmzési képességemről írtál. Már is szégyellem magam. (Ja nem, csak szívózók!) :-)
Amit az Anrachista Világkormányról írtál az - Hogy is mondtad? - "sík hülyeség". Azért az mert ilyen törekvés sohasem volt. Az anarchisták az egyetlen politikai erő amely nem akarja megragadni az államhatalamat, mivel épppen annak létét ellenzik. Ezt azért éreztem szükségesnek hangsúlyozni, hogy az "imperialista hatalmak jogára az önvédelemhez" gondolatra reflektáljak. Jelesül, hogy ilyen zsarnoki és a világ békéjét veszélyeztet hatalmaknak a létezshez való joga is minimum kérdéses... Csak vannak! Az erősebb jogán ülnek a világ nyakán és általában nem okoznak mást, mint szenvedést és rengeteg pusztulást. Lehet, hogy a gondolkodásom kispályás, viszont éppen ezért nem tekintem hősnek az olyan "nagypályás" tömegggyilkosokat, mint az Egyesült Államok mindenkori elnökei és atöbbi nagyhatalom nárcisztikus pszichopatái. jelentem egy 2ö éves Ford Fókuszom van és nem akaraok másik kocsit, Ha megnyerném a lottó ötöst -ahhoz mondjuk lottózni is kéne - akkor valószínüleg csak egy kertet vennék ahol zöldséget és gyümölcsöt termesztenék. Tudom ez elég kispályás, kábé annyira mint amikor nagyapáméknál a munkás-paraszt kormány nevében lesöpörték a padlást, alig néháyn évvel azután hogy az árja faj eklatáns képviselőil elvitték az utolsó lovat is az istállóból. Bőkezűen kifizették, hiszen nem lőtték le...
Valóban olykor "ítélkezem" a gazadagok és a hatalmasok felett. Szegéynkék nehogy megbántódjanak már! Eszem azt a hópihe kis lelküket!
Nem tudom, hogy ez a aposztod milyen célt szolgált? Szerintem provokatív volt, ami jó mert gondolkodásra sarkall. Én pedig válaszoltam a saját - szerinted kispályás - meggyőződésem szerint. Az én türelmem is legendás, mert hozzá kellett szoknom, hogy a nézeteimet minimum értetelenkedéssel fogadják. Olykor bunyóra is sor került a neonácikkal (skinheadekkel), - mert ők így értetelenkednek - de én szívesen török be náci pofákat. Olykor ők nyertek, de én gyorsan gyógyulok... Kérelek kímélj meg az utópályán szembejövős vicctől, már sokszor hallottam! :-) Attól, hogy valamit sokan hisznek még nem biztos, hogy igaz...

Névtelen írta...

Putyin háborúja-ahogy más látja:

https://www.szabadeuropa.hu/a/nem-csak-putyin-haboruja-az-oroszoknak-szaz-szazalekban-vlagyiszlav-inozemcev/31861248.html

(Mano)

Unknown írta...

Néhány idevágó gondolat a témában:

"Amerika rémálma, az Európai Unió és Oroszország együttműködése." Lássuk: https://felhom.blog.hu/2022/02/24/amerika_ismet_legyozte_az_uniot

"A médiauralom bárkiből képes szörnyeteget faragni." Lássuk: https://felhom.blog.hu/2022/03/03/putyin_belesetalt

"Adott helyzetben békét csak tárgyalásos úton lehet teremteni. De ki tárgyal egy mindenki számára nyilvánvaló bűnössel? Itt kellene a közvetlen résztvevőnek okosnak lenni. Ha az oviban egy kisfiú (vagy kislány) agresszívan reagál, akkor a legrosszabb, ha csupán büntetik. Komoly lelkierőt, higgadtságot és tapasztalatot igényel, ha megpróbálnak rájönni frusztrációja okára és aszerint leszerelni. Oroszországot meg kell kérdezni, hogy mi baja van. Illetve, idáig sem kell eljutni, hiszen a galád oroszok 8 éve jelzik, mondják, toporzékolják, üvöltik, fenyegetőznek, ami folyton süket fülekre talál. Pontosan tudható, mit szeretnének, de nincs érdemi reakció. Azok, akiknek meg kellene hallani, hol negligálják, hol nevetségessé teszik, de legfőképp démonizálják. Föl kéne fogni, hogy a világ a III. évezredre már egy nagy, közös homokozó, ahol mindenkinek az érdekeit figyelembe véve hosszú távon béke lehetne. Csakhogy a béke azoknak nem érdeke, akiknek nem üzlet. Kik és miért hagyják figyelmen kívül a világ 3. legerősebb katonai hatalmának kéréseit?" Tovább: https://felhom.blog.hu/2022/03/13/hamis_valosag_3

"Mit követel a jelenlegi politikai kultúra? Bárány szelídséget és teljes odaadást. De ezt az attitűdöt speciel csak ránk, európaiakra szabtak. Nekünk kell befogadni, tűrni, alázatosan viselni, sőt, félretenni még a túlélési reflexeinket is." Lássuk: https://felhom.blog.hu/2022/03/31/agressziv_aldozat

"Ha Amerika nem tud jelentős mennyiségű fegyvert gyártani, akkor súlyos válságba kerül. Nem véletlen, hogy az újkori történelem egyetlen USA elnökét, aki nem háborúzott, Donáld Trumpot a háttérben regnáló erők úgy távolították el a hatalomból, mint egy kutyát. Az Atlanti hadiipar étvágya kielégíthetetlen, így globálisan, az egész bolygón igyekszik üzletelni. Ehhez jó kis háborúk kellenek, hatalmas technikai veszteségekkel megspékelve. Ezért nem véletlen, hogy Afganisztánban ott maradt az amerikai haditechnika. A veszteséget újra kell gyártani, míg az afgánok, ha használni fogják – és miért ne tennék – a karbantartás és az alkatrészpótlás okán szintén vásárlókká válnak. Két légy, egy csapásra. A II VH. óta kirobbant háborúk 70-80%-áért az USA felelős közvetlenül vagy közvetve. Fontos megjegyezni,..." Tovább: https://felhom.blog.hu/2022/04/27/meszaros

"Amennyiben Putyin korszerű lenne, ő is egy Majdan téri ellenforradalommal próbálkozott volna. De, valószínűleg, a CIA már nagyon figyelt, vigyázott erre. Nem lehetett más választása az oroszoknak, mint minél előbb lerohanni az ukránokat, amíg fel nem fegyverzi őket még jobban Amerika." Tovább: https://felhom.blog.hu/2022/04/28/mit_akarnak_az_oroszok

"Az EU szankciói végképp végezni fognak saját gazdaságával, miközben a ruszkik degeszre keresik magukat a gázon és olajon." Íme: https://felhom.blog.hu/2022/05/15/europa_eszetlen_ongyilkossaga