2022. július 6., szerda

ALÁZATOS JAVASLAT ALMIZSNAOSZTÁS ELŐTT



Sietve kell megírnom ezt a bejegyzést, hogy még az összes érintett el tudja olvasni, mert ha sokat totojázok, akkor azok, akik menet közben az élelmiszerárak emelkedésének áldozatai lesznek, már nem tudják kifejezni mély és szívből jövő hálájukat Őmagasztosságának, a Nemzet Csüngőhasú Ártányának, az Első Sportolónak, a Rezsi Megmentőjének, Akinek Bölcs Előrelátásával télen fűteni fogjuk a lakást, meg a faluszéli házakat.
Persze az ma még pontosan nem tudható, hogy hány kilojoule/polc lesz a fűtőértéke a konyhakredencnek, merthogy arra a továbbiakban semmi szükség sem mutatkozik, mint ahogy a fazék is csak kellék lesz.
Még szerencse, hogy kreatív alkotóink vannak, így aztán tudjuk a teendőnk: mint hajdan Rejtőnél a Csontbrigádban esténként összegyűlik az egyetlen sparhelt körül, melyben még ég egy kis tűz a falu szegény népe, majd kezdetét veszi a tűznézés.
Ennek során valamelyik piszkosul jó memóriával megvert csont és bőr polgár vet egy pillantást a fazékra, majd hangosan maga elé mormolja: Bableves!
Erre a többiek is felsóhajtanak, és megismétlik a szót: Bableves!
Aki ezzel a sóhajjal engedte ki magából az utolsó lélegzetét - stílusosan, a felidézett szép emléknek megfelelő módon és végén -, azt a tűznézés végén a többiek kiviszik a temető árkába, és Viktor nevében visszaadják az anyaföldnek.
Ezt a folyamatot lényegében kissé késlelteti az alamizsnálkodás, melynek két fázisát ismerjük, egyik a kirájválasztás előtti, melynek során repül a fabatka meg a pityke a nép közé, mint a pelyva, a másik formája pedig a két választás közötti alamizsnálkodás, melynek során Nagyurunk felölti legmagasztosabb pofáját és a nyuggerek részére kegyként adja oda, ami a törvény szerint jár nekik.


Jó, hát a törvény természetesen azért van, hogy Nagyurunk akkor piszkáljon bele, amikor akar, de azért ez nem ennyire vegytiszta, mert ügyelni kell a látszatra, különben elapad a Lajta felől a Dunába torkolló pénzfolyam.
Pedig az nagyon kell az Olimpia előkészítésére, a hatvanpusztai atombiztos bunkerre, a spanyolországi szállodára, várkastélyra a Kárpátok bércein, sajátlábra, saját repülőgépgyárra, aknavető-manufaktúrára, miegyébre, habár mostanában mintha ütemet tévesztett volna a Nemzet Prímása, mintha kezdene nemzetközileg elmagányosodni.
De a látszatot azért még fenn kell tartani, így hát alamizsnát kell osztani, melynek legegyszerűbb módja az, hogy kiveszük a pénzt a nyugger zsebéből, aztán lecsípve belőle méltányos hasznunk, visszaadjuk neki a maradékot, mindjárt azután, hogy kezet csókolt nekünk, majd amit kapott, azt gyorsan megetetjük az inflációval, el ne hízzon az elkényelmesedett nyugger.
Persze nem az egész járandóságát adjuk oda év közben, csak annak azt a részét, mely elégségesnek tűnik a nagyszámú, hálától párás szemű magányos vénasszony és a sok elbutult tekintetű prosztata-huszár pofájának átmeneti betöméséhez, aztán Jézuskáig kuss!
Akkor majd megint osztunk kis alamizsnát, meg ígérgetünk ezt-azt, hadd vakuljon a paraszt!
Úgyse tudja, mi a differencia a Mousse au Chocolat és egy rakás szar között, hiszen a NER-ről is elhitte, hogy finom, Nagyurunkról is, hogy jót akar a népnek, pedig csak a javait akarja...


De ezt már megszoktuk, lassú tűzön főzött béka a magyar társadalom, észre se vette, hogy menet közben levessé lényegült.
Már én is beletörődtem ebbe, de azért amikor a tőled lopott holmiból visszalamizsnálkodott részből is lopnak, az még ma is felháborít.
És ehhez kapcsolódna jelen tiszteletteljes kérésem is, melyhez a nyugdíjasok támogatását kérem.
Ha te késedelmesen fizetsz, a bank, az állam meg a multi első dolga lesz, hogy rádterheli a késedelmi kamatot.
Ha nem akarod kifizetni, egyszerűen elveszi tőled, oszt mehetsz panaszkodni a Poltpéterhez, vagy felírhatod bánatod a kéménybe korommal.
Év végén azért kiderül, hogy mennyi is volt az éves infláció, örülhetünk is piszkosul, hogy az állam jobban tudja, mint a boltos - az az idióta sokkal drágábban adja a zöldséget, mint amennyiért a KSH árulja, kár, hogy még nem találtam meg a KSH boltját.
Namármost így napra ki lehet számolni, hogy mennyi ideig használta az állam ingyen a nyuggerek pénzét, és a késedelmi kamatot is ki lehet számolni.
Vissza is lehetne fizetni, mondjuk a gazdaságban alkalmazott számítási móddal, minimálisan is a jegybanki alapkamatot véve mértéknek.
De persze lehetne tovább is cifrázni, és a forintban számított összeget az euró év eleji és év végi árfolyamával összevetve állapítani meg annak kifizetéskori értékét és az így meghatározott összegre állapítani meg a késedelmi kamatot.
Vannak jólképzett nyugdíjas közgazdászaink, úgy sincs semmi dolguk, csak élősködnek itt az aktív társadalom nyakán, ahelyett, hogy elpatkolnának, hát számolgassanak bátran.


Aztán lehet beterjeszteni a javaslatot a parlamentben, név szerinti szavazást kérve, hogy kiderüljön, ki függ a választótól, és ki Nagyurunktól, kinek Allah növessze hosszúra szakállát és nőjön köröm a csúnyájára!
A kivívott késedelmi kamatot - három évre visszamenően , utána pedig évente  - egy  alapítványba kellene helyezni, melyet egy vadonatúj testület, az Életet a nyugdíjasnak! alapítvány díjazás nélküli és Ferge Zsuzsa típusú feddhetetlen kurátorai ítélnének oda a leginkább rászorulóknak, mondjuk a családorvosok és a szociális munkások javaslata alapján, büntetőjogi felelősség mellett.
Ennek az alapítványnak minden magyar településen képviselője lenne, a pénzből csak belföldi nyugdíjasok részesülhetnének.
A támogatottak listáját a pénzek folyósítása előtt nyilvánossá kellene tenni, a kifogásokat pedig meg kellene vizsgálni, hogy ne a gazdagok gazdagodjanak tovább, hanem azok éljék túl ezeket a nehéz időket, akiken a mai viszonyok között már senki sem segít, legkevésbé szociálisan felettébb érzékeny államunk, melynek legdicsőbb korszakát éljük!


Utópia persze, tudom, de olyan szép lenne...


:O)))

24 megjegyzés:

Moon River írta...

Teljes egyetértéssel! Ami a Csontbrigádot illeti, a bablevest javítanám Bablevesre, ennyi a minimális korrekcióm, elvégre nyári szünet van, a pedagógus meg lógázta a lábát a riviérán. Nyuggerpedagógus pláne. Itt már semmi nem az, aminek látszik, tiszra mátrixos az egész, azt hittem, csak Indiában lehetett ilyesmiket látni, bár ott a teheneket akkor sem eszik meg, ha éhenhalnak. Csak ezt az imádatot érteném meg egyszer, vagy fussak el Kanadába Kertész Ákostól megkérdezni, hátha nem jól értettem?
Köszi Pupu, szívemből szóltál!!
A tűznézés mindig jó, ami A Völgyben Van, Az Számít!!

anteus írta...

KSH-bolt... ez nagyonjóóóóó!

De te is le vagy maradva - a dagadt rabló már évekkel ezelőtt kiherélt minden társadalmi statisztikai adatsort, idősort, mindent, amiből ki lehetne mutatni a gazemberségét.
A következő kormány első legnagyobb kiadása iratdarálók beszerzése lesz, mert a meglévők mindegyikét pocsékká fogják nyúzni a Banda közhivatali hulladékemberei.
Ezért az ellenzék részéről a leghasznosabb harci tett lenne a választás estéjén begyűjteni a vezetékeket.
**********
Csak kekeckedésből: sem kicsi, sem nagy bableves - szárazbab főzelék!
(Ha már hosszú ideig vezettem Pötyi Rejtő-kvízét...)

Belák Andrea írta...

A végére hogy elérzékenyültél, szegény Pupu barátom!
Csak nem az általad említett alapítványból szeretnél részesülni?

Látod, pontosan tudod te, hogy miért élünk úgy, ahogy, és hidd el, a normálisabbja ezt rég tudja pontosan. Annak ellenre hogy én is tudom, mégis várom a 12.edikét, amikor jön a havi nyugdíjon felül a 7 havi 3,9 százalék. Talán azon is tudok majd venni egy fél kiló cseresznyét. Ja, és főzök bablevest. Mert a fazekem, ha ütött-kopott is a zománc rajta, még meg van, és talán a kifizetésig hátalévő 6 nap alatt még kapok belőle szárazbabot. Csülköt már nem biztos.

KZs írta...

Pupu, én azt gondolom, hogy a helyzet azért ennél kicsit összetettebb, és azt is gondolom, hogy ezzel te is tökéletesen tisztában vagy. Persze megértem a tehetetlen dühöt, de mit változtat ez az értelmiség felelősségén?
Nem Orbánt kellene szidni, hanem 800 millió európait rávezetni, hogy azonnal elzavarni az összest! Nekünk a mi 9 milliónkat.
És Orbán még a jobbak közül van. Sajnos. A brics országok éppen hadgyakorlatra készülnek Venezuelában. Ezért is Orbán a hibás?
Kína jüannal fizet az orosz olajért, de ami jobban fáj a szálakat mozgatóknak, Iránnak is, sőt, Szaúd Arábiának is…Indonézia, Törökország, Argentína, Irán,Szíria, Nigéria, Egyiptom is jelezte csatlakozási szándékát, több mint 4 milliárdan egy tömbben, a dollárnak, az Usának annyi meg a bambi. Orbán amúgy egész ügyesen lavíroz, Németországban már kezdenek edzeni, naponta 3x 1 órára van vízszolgáltatás..Thaiföldön gyülekeznek a felső középosztálytól felfelé a túlélni vágyók Európa összes országából, és az Usából is. Amerikának megéri beáldozni Európát pár év hosszabbításért, ezért is Orbán a hibás?
Szívesen olvasnám, Te hogy oldanád meg ezt a problémát, ha te lennél Orbán helyében. Mi a javaslatod a veszteség minimalizálására? Torockainak vannak értelmes gondolatai, gondolat csírái, a mezőgazdaság azonnali felállítása a feldolgozóiparral párhuzamosan valódi esély, kis probléma, hogy dolgozni senki nem nagyon akar, csak pénzt keresni :(
Szóval a Te javaslatod?
Csak halkan megjegyezném, én 66 vagyok, az uram 68, és nem sírunk, hanem dolgozunk, látástól mikulásig nyugdíjasként is. Ezt osztották, ez jutott..
De amikor munkatársat keresünk, ne gondold hogy egy nyugdíjas is jelentkezik! Sőt, amikor megjegyeztem a 40 lakásos társasházban, hogy jó lenne, ha valaki besegítene a belső udvar rendben tartásába, a sok nyugdíjas közölte, nem érnek ők arra rá :)
A fiatalok meg pláne :)
Szóval szerinted merre az előre?

PuPu írta...

Kedves Andrea, én is szeretlek!
És valóban, az általam említett alapítványból szeretnék részesülni, ezért is írtam a posztot, hátha leesik valami az államon kívül...
Hát, hiába, ki mint él, úgy ítél, így aztán könnyű volt levonni a bölcs következtetésed, nem igaz?
Viszont, hogy miért élünk úgy, ahogy, abban a kérdésben nem értünk egyet, mert szerintem - többek között - éppen azért élünk így, mert a nyuggertársadalom jelentős része az elmúlt tizenkét évben éppen olyan szűklátókörű volt, mint te lenni méltóztatol, időnként benyalintott egy jót, siránkozott egy sort, aztán örült az alamizsnának és boldogan szavazott Orbánra és tolvaj bandájára, mert tőlük "kapott" legalább.
A nyugdíjasok önmaguk el tudnának dönteni egy választást, de nem, mert ameddig a kopott zománcú fazékban találnak szárazbabot, addig nem érdeklik őket azok, akiknek üres a fazekuk, azok dögöljenek éhen bátran, aki hülye, haljon meg, de ők okosak és ügyesek, meg takarékosak is, be tudják osztani a semmit is, ebből is látni.
És várják a 3.9 százalékot, amelyikkel együtt is még legalább 3,9 százalék fog hiányozni ahhoz, hogy az legalább annyi legyen a nyugdíjemelés, mint amennyi az infláció, amit addig nem kaptak, az persze örökre elveszett, azt pedig, ha leírod, hogy mit lehetne tenni, hogy ezt részben legalább korrigálni lehessen meg sem értik, mert aktuálisan - más okból - haragszanak a javaslattevőre, ami sokkal egyszerűbb mint a hatalomra haragudni, nem ő "adja" a 3,9 százalékot, ugye.
Tudod Andrea, mikor elfut a pulykaméreg és utána lecsillapodtál, lehetne néha gondolkodnod is - miről is szólt az olvasott poszt valójában?
Ez is utópia persze, de én arról vagyok nevezetes, hogy szeretem a borsót a falra hányni, vélhetőleg mazochista vagyok.
:O)))

PuPu írta...

Kedves KZs, azt kedvelem benned, hogy ha a Jancsi és Juliskát olvastad volna, akkor is ezt a következtetést vonod le, mert olyan vagy, mint a jó politikus: nem érdekes mit kérdeznek, mit mondanak mások, te a saját üzeneted akarod eljuttatni az olvasóhoz és ennek az a legegyszerűbb módja, ha kommentelsz.
Fele munka, dupla siker, nem kell blogot írnod, nem kell egy adott problémán törnöd a fejed, azzal foglalkozol, ami éppen eszedbe jut és passz.
Azért engedj meg egy-két gondolatot:
- ez a poszt arról szól, hogy az állam évente ideiglenesen használja a nyugdíjasok pénzét, hát jó lenne, ha fizetne érte, merthogy neked is kamatot kell fizetned, ha késedelmesen fizetsz, és a kamatfizetési kötelezettséged teljesítésére az állam kényesen vigyáz. Nem csak siránkozom, de teszek javaslatot is, mint ez talán a címből is kitűnik, ezidáig a kommentjeid előtt legalább azért azt el szoktad olvasni...
- A helyzet meg az, hogy (gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan) nekünk Orbánt kell szidni.
Persze jobb lenne elzavarni, de ennél egyszerűbb világpolitikai kontextusba helyezni a nyuggerek éhenhalásának szép perspektíváját.
- Orbán megítélésében pedig súlyosan tévedsz, ő az elmúlt száz év legkártékonyabb bűnözője, egy szellemi kútmérgező, a gyűlölködés apostola, aki a nemzetet úgy osztotta meg, hogy most, amikor zeng az ég felettünk, akkor sem az értékmentéssel, hanem egymás gyalázásával vagyunk elfoglalva, igaz, már mentenivaló se nagyon maradt.
- Az USA éppen gyújtogat, a BRICS országok hadgyakorlata pedig egyelőre csak kis figyelmeztetés számára, hogy vége annak a világnak, melyben a háborúit más földrészeken vívta.
Vége van a dollár monopóliumának is, persze egy hosszabb folyamat végén, így aztán annak is vége, hogy pénzügyi eszközökkel tartson sakkban országokat, ami nagyon helyes, mert egy többpólusú világ sokkal biztonságosabb, mint az USA dominanciája köré szerveződött új gyarmatbirodalom.
./.

PuPu írta...

Folytatás:
- Az USA-nak megéri beáldozni Európát, más se hiányzik neki, mint egy erős Európa.
Orbán meg mindent megtett ennek a helyzetnek a kialakításáért.
Nem a Putyinhoz dörgölődzése a fő bűne, mert az mehetne bőven érdekalapon egy-egy dologban, hanem az, hogy akadályozta és gátolta Európa útját egy szövetségi állammá, egyáltalán az állammá válás felé.
Ezzel szembement világfolyamatokkal, és ugyanazt tette Európával, mint a magyar társadalommal - elősegítve a különféle helyiérdekű idióták hatalomrajutását is.
Hogy egy ócska tolvaj, az már csak hab a tortán.
- Nem lennék Orbán helyében, mert nem szeretek lopni. Mindenesetre nem dobnék ki vagy húsz évet az ország történelméből a kukába, hanem demokratikus társadalmat és normális gazdaságot építenék, nem egy összeszerelő sufnit csak erre alkalmas munkaerő képzésével, normális tudományos és kulturális háttér nélkül, nacionalista és klerikális handabandával nyakonöntve.
Nem fegyverkeznék világ röhejére, ellenben a szövetségi rendszerem megbízható tagja lennék.
Kádárnak és a kádári Magyarország tekintélyének és elismertségének ez volt a titka.
A geopolitika adottságokból nem lehet kitörni, azokon belül kell a megoldást keresni, ha lehet, akkor handabandázás nélkül.
Toroczkai egy gusztustalan neonáci, nem véletlenül örült neki a Parlamentben Viktor.
Annak viszont én örülök, hogy megkíméltél az "Építsünk kertmagyarországot, mert holnap nem lesz mit enni" típusú szövegektől, a mezőgazdaságot meg nem tudod újjáépíteni, mert szétverte a dicső magyar társadalom.
A földeken meg párszáz nagybirtokos párezer néven éppen terület alapú támogatást termel krumpli helyett.
"Az emberek nem akarnak dolgozni" típusú szöveg meg - már megbocsáss - butaság, én se mennék nálad a parkot kapirgálni, különösen nem, ha nem fizetnéd meg tisztességesen.
Végezetül ismét emlékeztetnélek, hogy a téma itt egyetlen dolog volt - nem lett volna baj, ha arról fejted ki a véleményed, világpolitikai áttekintés nélkül.
Azért persze köszönöm, hogy megosztottad velünk a gondolataidat a jüan jövőjére vonatkozóan, ha esetleg tudsz valamit a forint jövőjével kapcsolatban is...
A németek meg ma még zuhanyoznak, akár egész nap, ha akarnak, de hát takarékos népek, mint tudjuk...
:O)))

góbé írta...


KZS !!!

o1G "ügyesen lavirozva" 12 év alatt, 275,-ről lesegitette 416,-ra a forint-euró árfolyamot.
Hogy állnánk, ha ügyetlenül laviroz ?!?.... A többit nem sorolom, egyrészt helyszüke miatt,
másrészt, aki értené az magától is tudja, a te szellemi közösségeddel megértetni pedig meddő és fölös időpazarlás lenne...

Azon azért törhetnéd a fejed, hogyis lehetséges hogy a forint az ukrán hrivnyához képest is romlott... Ja, az ő szomszédukban nincsen háború ! Igy már világos...(???!!!???)

A korábban jelzett, helyetted történő szégyenkezést az újabb kétharmad miatt megejtettem, úgyhogy tiszta a lelkiismereted.

kekec írta...

Kedves Andrea!
Jobb egyszer látni, mint százszor hallani róla:
https://negymadar.blog.hu/2013/05/31/kirantott_hus_917
Nem pont a nyugdíjas kompenzációról szól, de arra is ráhúzható: nem árt a "nagyobb képet" is nézni.
Az Eltolcsyék által bevallott infláció jóval magasabb, mint amit most odalöknek neked, hogy legyél érte hálás, amiért továbbra is nulla kamattal hitelezel a költségvetésnek. És tudod, hogy aránylik a nyugdíjas infláció a bevallotthoz? Közgazdászok szerint 2,5-3 szorzóval, De mi még a bevallottat sem kapjuk meg... Valahogy nem tudok érte hálás lenni.
Egyébként meg bár a világon mindenütt megindult az infláció, de sehol sem annyira,mint nálunk, ahol a jobbos közgazdászok szerint a gyenge forint erősíti a versenyképességet:
https://konyhakontrolling.hu/jo-nekunk-a-gyenge-forint/
" a forintban megtakarítók és a forintért vásárlók rosszabb helyzetben lesznek, tehát a lakosság fizeti meg a gazdaság versenyképességét."
Ez a megfizetés eléri a Bokros csomag nagyságrendjét, de a békáknak be lehet mesélni, hogy még nem főnek, mert "nincs megszorítás"
Na ja: azok azt is elhiszik Orbánnak, hogy a gólya hozza a gyereket! Ne légy béka!

Kapat írta...

PuPukám, ugye nem csodálkozol? Érdekes módon, a közösségi oldalakon és a mások által létrehozott (és életben tartott) felületeken előbb utóbb megjelennek a trollok, és/vagy a "hivatástudatos" kinyilatkoztatók. Függetlenül a témától, odavetett közhelyeikkel, vagy lopott gondolatokkal árasztják el a kiszemelt felületeket.
Okosnak szánt, de inkább csak okoskodó, magasröptűnek hitt, de meglehetősen semmitmondó "megszólalásuk" mégis eléri célját.
Reagálunk rá, eltérve az eredeti írás gondolatainak megvitatásától. (Elérte célját, megkapta a figyelmet, melyet kierőszakolt.)
Lám, én is ezt teszem, mert mindig akad egy két dolog, melyet még a felismert hübrisz esetében sem tudunk szó nélkül hagyni.
Pl: "..... dolgozni senki nem nagyon akar, csak pénzt keresni."
Ilyenkor nem jut eszébe az ezt megfogalmazónak, hogy éhező, nyomorgó családok ezrei, puszta létükkel, nyomorúságos életükkel cáfolják "okosságát"?
Nem ártana, ha a leírt szavak mögött olykor tartalmak, gondolatok is lennének?

1970 írta...

"Pl: "..... dolgozni senki nem nagyon akar, csak pénzt keresni."
Ilyenkor nem jut eszébe az ezt megfogalmazónak, hogy éhező, nyomorgó családok ezrei, puszta létükkel, nyomorúságos életükkel cáfolják "okosságát"?"

Kedves Kapat!

Tökéletesen igazad van. Annyit tennék hozzá, hogy azért nem jut eszükbe ezeknek az embereknek, amiről írsz, mert nem ismerik az őket körülvevő valóságot. Halvány lila fogalmuk sincs a jelenkori Magyarország siralmas állapotairól. Ahogy egykori oktatóm mondta: le kell szállni a kettes villamosról és körbenézni az ország más vidékein is.
Ráadásul köztük nem egy olyan módon hozsannázik kisgömböcről, hogy az már siralmas. Egy olyan emberről, akinek sem értékrendszere, sem eszméi, sem társadalomépítő céljai nincsenek, csak a pénz beszedése vezérli a tevékenységét. A legrosszabb fajtája a politikusnak, ezek tesznek mindig tönkre országokat, züllesztenek le társadalmakat...

Belák Andrea írta...

Kedves Pupu!
Azt hiszem, félreértettél. Én soha nem szavaztam az orbánra. Hogy kire, azt szerintem Te már rég tudod, ha még emlékszel a korábbi időkben tartott közös fórumainkra, és az avatarom is bionyítja, hogy merre húzok. Csakhogy: 89-ben én még csak 41 éves voltam, de most már 74. És azzal a lelkesedéssel jutottam idáig. Persze, hogy nem örülök neki, de nekm már elfogyott az erőm, a tapasztalatom azt mutatja, hogy már nagyon sokadszor nem sikerül.
Különben elmondhtsz ostobának, de azt ne azért tedd, mert úm. ostobán Orbánra voksolok, mert ez nem igaz.
Az ostobaságom fő alkotója, hogy a tisztességes meglátásaimmal együtt a véleményemmel magam maradtam.
Úgy látom, Pupu, te se jutottál többre, minthogy az ilyen szerencsétlen betüzabálókat bosszantod írásaiddal, hátha felkelnek a fotelból.
Hát, én már nem. Nagyon fáj a derekam,a hátam, meg a térdem. pedig nem is volt szokásom a folytonos térdelgetés.

Azért örülök, hogy szeretsz.

1970 írta...

"Csakhogy: 89-ben én még csak 41 éves voltam, de most már 74. És azzal a lelkesedéssel jutottam idáig."

Kedves Belák Andrea!

Ehhez a megjegyzésedhez engedj meg egy kiegészítést:

A napokban halt meg 92 évesen Berecz János, az MSZMP KB egykori titkára. Egy visszaemlékezés kapcsán megszólaltatták Lendvai Ildikót, aki - többek között - az alábbiakat mondta:

"Személyesen túl sokat nem találkoztunk, Berecz János az úgynevezett agit-prop vonal vezetője volt. Ellentmondásos figurája volt a rezsimnek, művelt és tájékozott, de inkább a reformokkal szemben foglalt állást. Ez akkor nekem nem volt szimpatikus, hiszen már reformkörös voltam – emlékezett vissza Lendvai Ildikó. – 2014-ben kaptam egy rovatot a Népszavánál, rendszeresen jelentek meg írásaim, s ezek egyike után felhívott. Barátságosan elmondta a véleményét, s attól kezdve pár hetente rendszeresen beszéltünk telefonon. Sokkal nyitottabb és korszerűbb nézeteket vallott. Óriásit változást tapasztaltam, persze, lehet, hogy én könyveltem el annak idején túl merev, a régi világhoz ragaszkodó politikusnak"

Azon gondolkodtam, hogy mennyire kibukik még Lendvaiból is a rendszerváltás elitjére oly jellemző gőg és fölényesség. Fel sem merül benne, hogy - különösen visszatekintve az eltelt bő 3 évtized történéseire - nem feltétlenül az ő akkori reformkörös mozgalma volt a "haladás", meg a "progresszió" megtestesítője.
Lehet, hogy a Te lelkesedésedet is jól kihasználták, miközben alaposan átvertek, az országot pedig szép lassan a feudális világba kormányozták vissza?! Mindezt "természetesen és szigorúan" a "haladás és a progresszió" jegyében, ahol Berecz csakis és kizárólag egy "merev, a régi világhoz ragaszkodó" ember lehet. Mi más, szemben mondjuk a hajlékony gerincű, szélkakas Pozsgayval, aki oda jutott, ahová?
Elképzelhető, hogy ebből (is) ered az elkeseredettséged?! Mindenesetre nem lennél egyedül...

anteus írta...

Kedves 1970!
Kapattal való tökéletes egyetértésed sántít - mert kapat érve is.
Az éhező, nyomorgó családok SEM akarnak dolgozni. Amióta az emberiség eszét tudja, nem akar dolgozni - de muszáj. Az árucsere kereskedelem kialakulása óta - pénzért!
Nem akarom tovább ragozni, a kipolgárság egyek legostobább, legerkölcstelenebb szövege: azért szegény, mert nem akar (szeret stb.) dolgozni.
Az egyetlen lehetséges megoldás közismert.

Álnok hazugság.

1970 írta...

Kedves anteus!

Hagyjuk már ezt az unalomig ismételt demagóg szöveget, az "azért szegény, mert nem akar dolgozni". Butaság, ugyanolyan primitív általánosítás, mint lézerjanó szövege a "mindenki annyit ér, amennyije van" dumával.

Kapat írta...

Kedves anteus!

Te pedig feleslegesen megtekerted a dolgot. Igen, az emberek
AKARNAK dolgozni, mert többnyire a körülményeik rákényszerítik őket, különben éhen hal a család.
Ezért nagy probléma a munkanélküliség, ki az, aki kimondottan örül annak, ha nincs LEHETŐSÉGE dolgozni?
Itt valóban összekapcsolódik a kényszer és az érdek. Ráadásul vannak olyan "csodabogarak" is, akik szeretik a munkájukat.
Csomót kerestél a kákán, megtaláltad, ezt a csomót még háromszor megtekerheted.

anteus írta...

Kedves 1970!
Kérlek, olvasd el újra mit írtam, hátha felismerődik a közös nevező...
kapat érvelése, és a te osztatlan elismerésed fonákja, amit most összevont szemöldök alatt nekem címzel.

1970 írta...

Kedves anteus!

Egy kiegészítés:
Azért a tudomány jelenlegi állapota sem semmi. A 24.hu oldalán egy Bihari Dániel nevű újságíró(?) készített cikksorozatot Rákosiról Dr. Kolontári Attila nevű történésszel(?). A legújabb cikk Rákosi Sztálinnal való kapcsolatát elemzi.
Az írás itt érhető el:
https://24.hu/tudomany/2022/07/10/rakosi-matyas-sztalin-leszamolas-kommunizmus/
Most a sok ostoba belemagyarázást hagyjuk. Egyetlen mondatot emelnék ki:

"A történész felhozza, állítólag egy idő után Sztálinnak is feltűnt, hogy Rákosi mindig pont akkorra időzíti szabadságát a Kaukázusban, amikor tudja, hogy Sztálin is ott tartózkodik."

A történész tehát azt mondja: ÁLLÍTÓLAG.
Mi van??? Idáig züllött a történettudomány? És az újságírás? Egyetlen viszont kérdés sincs erre vonatkozóan?

(És ezt most Sztálintól, Rákositól függetlenül kérdezem, szerepelhetne itt bárki a történelemből.)

kekec írta...

Kedves 1970!
Nem szeretem, de most meg kell védenem Lázárt és a szövegét: az nem primitív általánosítás, hanem pontos és lényegre törő elemzése a NEmeRd rendszernek. Egyébként pontosan úgy szól, hogy "Akinek semmije sincs, az annyit is ér" Az azért elég távol esik a "mindenki annyit ér.."
értelmezéstől. Mert akkor nemzetünk gázszerelője, aki felküzdötte magát a Forbes 500-as listájára (lásd: dollármilliárdosok) x-el többet ér, mint Orbán?!
(bár a reklám szerint: "Van ami megfizethetetlen")

1970 írta...

Kedves anteus!

Nem Te írtad a következőket??? Vagy más írt helyetted?

"Az éhező, nyomorgó családok SEM akarnak dolgozni."

Én pusztán erre reagáltam azzal, hogy ez egy unalmas, demagóg és hazug szöveg.

1970 írta...

Kedves kekec!

Most Kapat szóhasználatát tudnám idézni: "a csomót még háromszor megtekerheted". Pontosan tudjuk, lézerjanó mire gondolt, amikor ezt mondta. Egyébként az "akinek semmije sincs, az annyit is ér" (Valóban ezt mondta, mea culpa!) kijelentésből lényegileg következik, hogy ő maga attól teszi függővé az emberek értékét, amijük van. És nyilván neki több van, így ő maga is elég sokra tartja saját magát.
Azt nem vitatom, hogy ennek a nem tudom minek (rendszernek nem nevezném) ez lenne a lényege. Igen, pont olyan hazug és undormány az egész kijelentés, amilyen a háttere (a NEmeRd).
Mészárosról pedig pontosan tudjuk, hogy egy pénztárca. Attól, mert felkerült valamilyen listára, még pénztárca marad. Nem ő az, aki ezt az ideológiát gerjeszti. (Mellesleg: lézerjanó tipikus esete annak, hogy mindig jöhet rosszabb. Ennél még undorítóbb világ jönne el vele, amit most még nehéz elképzelni.)

anteus írta...

Mindössze egy apró eltérés - a SEM - lényeg.
Kapat is utal a kényszerre - muszáj akarni. Sokezer éve.
S ha hozzáolvassuk az utolsó mondatom ("Aljas hazugság"), akkor feny derül az óhajtott közös nevezőre.

1970 írta...

Kedves anteus!

Rendben, értem.
A SEM azért egy kicsit még súlyosabbá teszi a dolgot. Nem hiszem, hogy ilyen szinten lehet általánosítani. Én pl. nagyon szeretem a munkámat, bár nem fizet olyan szinten, ami elvárható lenne.
Tudom, hogy filozófiai szempontból közelíted a kérdést, én azonban ennél sokkal gyakorlatiasabb vagyok (a gyakorlatban dolgozóknak meg túl elméleti). Lehet, hogy ez a félreértés alapja?!

anteus írta...

Kedves 1970!
A csereviszony annak előidézője és bizonyítéka, hogy a munka célja más számára dolgozni.
Ha ez olyan kiterjedtté válik, hogy semmi mást nem tehetsz, csak másnak dolgozni - akkor vész el a munka saját értelme, és válik kenyszercselekvéssé.
Mindenki számára.

Az, hogy csinálhatsz olyat IS, amit szeretsz, még nem elegendő a boldogsághoz, függsz a cseretárstól, tehát nem vagy szabad.
A függetlenség mértéke a szabadság mértéke.

De innentől már tényleg messzire mennék - mert ha jól számolom ez már a negyedik kekec-csűrcsavar lenne.
:-)