2022. szeptember 19., hétfő

ÁRNYÉKKORMÁNY


A Demokratikus Koalíció felkérte Dobrev Klárát, hogy alakítson árnyékkormányt.
Lehetne persze poénkodni azon, hogy a felkérés a konyhában vagy a hálószobában történt-e, de sok haszna nincs, ha lenne alkalmasabb jelölt erre a nem könnyű feladatra, hát - megítélésem szerint - Dobrev Klára lenne az első, aki javasolná őt.
De nincs.
Bármerre is nézünk az ellenzék házatáján, sehol egy politikus, aki versenyezhetne vele, és ebbe beleértem a DK elnökét is, akit felőröltek az évek, a szakmailag szépen kivitelezett lejárató-kampányok sora és saját hibás döntéseinek következményei.
Ezzel nem kívánom vitathatatlan érdemeit kétségbe vonni, hiszen ő egy olyan pályán próbált adekvát választ adni a leamortizálódott baloldallal szembeni  kihívásokra, melyet előtte még senki, soha nem járhatott be.
Szervezetirányítási gyakorlata sem volt, a tetejébe azonnal feltűntek környezetében a politikai hiénák és sakálok, és hát - sajnos, - elsőgenerációs értelmiségiként túlzottan sokat adott a mainstream értelmiség hivatásos igazlátóinak véleményére, melyek közül nem egy álomvilágban született és vad vágyakból táplálkozva enyészett el a semmibe.
De - mint tudjuk - a hála nem politikai kategória.
Dobrev Klára a mai helyzetben minden ismert politikusnál alkalmasabb arra, hogy egy ellenzéki formáció arca legyen, és hitem szerint a politikai feladatokra is alkalmasabb.
Neki minden szükséges kompetenciája megvan ehhez.
Gazdasági, államigazgatási, hazai és nemzetközi politikai tapasztalata van, okossága, elvhűsége és a nő praktikus gondolkodása - emellett érzékelhető az őszintesége, mértéktartása, kompromisszumkészsége, nyitottsága a társadalom szinte összes csoportja felé komoly értékkel bírnak..
Birtokában van a női puhaság és a feladathoz szükséges keménység olyan elegyének, melyet megtanulni nem lehet, mellyel vagy születik valaki, vagy soha nem lesz a birtokában.
Továbbá van egy sokat megélt és sokat tapasztalt tanácsadója, aki a döntéseihez új szempontokat adhat.
De a döntéseket neki kell meghozni, és ehhez adottak a képességei.


Mindezek mellett - gondolom, ez nem nagy meglepetés - nem értek egyet pártjának az ukrán helyzetről kialakított véleményével, a konfliktus okozójának Amerikát tartom, de hát én könnyen dumálok.
A nép egérszürke bloggerének véleménye aluról sem éri el a hivatalosságok ingerküszöbét, de ettől én még meg vagyok győződve arról, hogy Európa az Atlanti-óceántól az Urálig tart, és az a térség, melyet a közhiedelem Európának tart, s melynek közhiedelme már bennünket sem sorol saját magához, egyre jelentéktelenebb szeglete lesz  világnak, tetszik ez nekünk, vagy sem.
Viszont megértem azt a logikát is, hogy Magyarország jelenleg Nyugat-Európához van láncolva, és ha azt szeretné, hogy majdan a XXII. század kihívásainak egy erős Európai Unió - egy esetleg Európai Egyesült Államok  nevű államszövetség tagjaként feleljen meg, akkor ma azokat kell támogatnia, akik ezt a célt tűzték ki maguk elé.
Más kérdés, hogy ez a vágyott jövőbeli állam csak akkor lesz versenyképes az olyan gazdasági-katonai behemótokkal, mint az USA, Kína, India, vagy amilyen majdan Brazília, Nigéria, és ki tudja még melyik földrész melyik országa lesz,  ha része lesz Oroszország is - elég csak egy pillantást vetni ehhez a világtérképre.
Ehhez nálunk első lépésként az kell, hogy eltávolítsuk még a hatalom közeléből is a jelenleg regnáló rablóbandát, mert létük egy gyenge, megosztott Európához vezet, mely az összes majdani potenciális versenytárs vágyálma.
Ma elsősorban az Egyesült Államoké, holnap meglehet Kínáé, holnapután Indiáé - és így tovább.
A világ a globalizáció felé halad, tetszik, vagy nem tetszik bárkinek is.
Bár messze még a Föld nevű bolygó közös kormánya, de létrejötte elkerülhetetlen, mert az emberiség létét fenyegető problémáink  is globálisak.
Ukrajna csak légypiszok a távcső lencséjén, hiszen ma már Bosznia-Hercegovina annektálására sem emlékszünk, jóllehet abban mi közvetlenül is érintettek voltunk.
Hány ember tudja ma megmondani, hogy hogy hívták az akkori bosnyák Zelenszkíjt?
A probléma Európa problémájának megoldásával önmagától rendeződni fog, addig pedig tudomásul illik vennünk, hogy mi csak egy csavar vagyunk az Unió gépezetében, és vigyáznunk kell arra, hogy ne legyünk homok a fogaskerekek között.

És hát igen, belpolitikailag is rendet kell tennünk.
Rettenetesen tetszett Dobrev Klára beszédében a felvállalt baloldaliság, mely úgy hiányzott már, mint tevének az oázis friss vize.
Már csak az van hátra, hogy valaki - talán az, aki képes qrva jó könyveket írni a baloldaliságról, tisztázza a fogalom mibenlétét a mai Magyarországon.
Ha lehet, nem a fellegekben járva, hanem a tömegek számára is emészthető módon, érthető nyelvezettel - figyelembe véve a legfrissebb PISA-felmérések borzalmas eredményeit.
Emellett az is tisztázásra vár, hogy melyik pártot lehet baloldalinak tekinteni, melyiket egyszerűen populistának, sőt, melyiket lehet egyáltalán szövetségkötésre alkalmas pártnak tekinteni, és melyiket csak a Fidesz filiáléjának - leányvállalatának.
Az szép dolog, hogy az árnyékkormány miniszterelnöke mindenkit partnernek vár ebbe az új kezdeményezésbe, de azért az hiba lenne, ha a politikus eldobhatná a múltját és bűneit.
Én például az ostobaság minősített esetének tartanám az együttműködést Márki-Zay Péterrel, forog a gyomrom, ha Karácsony Gergely jut eszembe és bizony körülnéznék saját munkatársaim és tanácsadóim között is, ki javasolta például a hozzájárulást az előválasztási hármas befutóhoz, mert az volt a beépített ember.
És erősen ráhajtanék a szervezetépítésre, mert média hiányában nem könnyű eljuttatni az emberekhez még a hírét sem annak, hogy elindult egy új kezdeményezés, mely akár alternatívája is lehet ennek a zavaros ideológiájú maffia-államnak, melyen nem segít sokat az sem, ha most az Unió kicsit megmogyorózgatja prominenseit.
Ez a mai ország már olyan, mint az enyhén rasszista viccben szereplő purdé a pöcegödörben, ennél már egyszerűbb újat csinálni, mint ezt megmosdatni...


Szóval, sok sikert a kezdeményezéshez, nem kötelező egyetérteni a választott formával, időzítéssel, külpolitikai irányvonallal, csak támogatni kötelező annak, aki magát demokratának, horribile dictu baloldalinak tartja.
Európa jövője leszármazottaink jövője is, és mint tudjuk, a világot mi is csak megőrzésre kaptuk - átmenetileg.
Ne kelljen szégyenkeznünk később, hogy rosszul sáfárkodtunk a ránk bízott pótolhatatlan értékekkel...

:O)))

27 megjegyzés:

Névtelen írta...

MZP már véleményezett. Igazi gyomorforgató. Azóta is fáj, hogy szavazram rá. Pontosabban, egy percig sem pont őrá, kész katasztrófa volt hétről-hétre. S fel sem fogta, milyen gesztus volt pl. Dobrev Klárától, hogy befutó jelölt lehetett. Nem érdemel több szót sem. Dobrev Klárával európainak érezném magam, még akkor is, ha homokzsákokkal kellene a házamat körbevenni, be ne folyjon a kinti lé.

Belák Andrea írta...

Meglepetés volt számomra az írásod, melynek 85%-ával egyetértek. Tudod, az ukrajnai események kapcsán sokban külömbözik a véleményünk.
De mindaz, amit a most megalakuló árnyék-kormányról, és annak vezetőjéről írtál, teljes mértékben aláírom a véleményedet.
Ami Gyurcsány Ferencet illeti: ő már nem vesz részt kormányzásban, a szó szoros értelmében megfojtották, legyilkolták (karaktergyilkosságra gondoltam). Azt hiszem, a DK pártelnökeként meg fogjuk tartani, mert azon a fronton elévülhetetlenek az érdemei, a DK párttagjai nem küldik őt a föld alá. Apolitikusi szerep neki marad, de a kormányzást valóban Dobrev Klára tuja majd jobban csinálni, ő még nem sebesült meg, és rendelkezik megfelelő képességekkel.
Nagyon remélem, hogy a normális ellenzéki politikusok szívesen részt vesznek majd a munkákban, és sikerül majd egyvalódi koalíciót alkotni. No, persze, hogy nem az MZP-re gondoltam - álmomban ne jöjjön elő.Csak annyival jobb a fidesznél, hogy nincs kormányon. Nem is fogom elősegíteni, és te sem, pupu, úgy látom.

Névtelen írta...

En is egyetertek mindenben, de hozzatennek valamit: nagyon nem tetszett (nem Pupu hibaja!!!!), hogy az ellenzeki partok megfenyegettek es eltiltottak a naluk levo szapolitikusokat, hogy reszt vegyenek az arnyekkormanyban. Szitkai Peter az egyeduli mszp-s, o hogy lehet megis, igaz, nem miniszteri rangban.. Ez nagyon szemet huzas volt a reszukrol, es ez mindent elmond roluk!

góbé írta...


Végre, nagyon helyesen, a DK kibillentette az ellenzéket a belenyugvó tespedtséből. Ideje volt már !

Nekem az árnyékminiszteri listával van nem kevés fenntartásom. Helye lett vona legalább a felkérésnek,

Balázs Péter,
Bojár gábor (https://www.valaszonline.hu/2022/09/19/bojar-gabor-pedagogus-beremeles-oktatas-ado-publi/
Jaksity György/https://www.youtube.com/watch?v=5MBNSnQNR4U
Holoda Attila
Mendrey László
Békesi / Bod Péter

- csak igy hirtelen eszembe jutva - esetében... Ez a "mindenki dékás" szerintem öngól.

PuPu írta...

Kedves Névtelen, kérlek adj nevet magadnak, mert név, nick, avatar, eltérő betűtípus, stb. nélkül nem tudom közzétenni a hozzászólásodat!
Látod, most is két névtelen hozzászólás van, meglehet az egyik egy szakállas pasié, a másik egy szőke démoné - valahogy meg kell tudni a kommentelőket különböztetni egymástól!
:O)))

góbé írta...


És persze a Hadházy Ákos - folyt. a 07.01-es bejegyzést, - aki nem az ATV-ben osztotta az észt és gereblyézte a vizet... + vannak még hiteles elkötelezett arcok...

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Jól látod a helyzetet, ami bennünket illet !

Én Gyurcsány esetében is így vélem.
Egyszerűen érzi, tudja, hogy mire képes és mire nem.
Ezt nem csak magára érti, hanem a befogadó közegre is.
Így is sokszor előre szalad és a többiek meg lesnek, mint a moziban, mert még nem tartanak ott.

Ez az árnyék kormány is hasonló módon született meg és én koránt sem tartom véglegesnek.
Az idő szorított és akik hajlandóak voltak ebben részt venni, azok helyet kaptak, akik meg nem, azokat meg várják, ha meggondolták magukat.

Az önsajnálkozást és a sebek nyalogatását viszont abba kell hagyni, már csak a bevésődés miatt is. Persze a FIDESZ szeretné, ha ezzel foglalkozna a baloldal, mert addig se az ő hazugságaikat teregetnék ki !

Az ötlet jó és várjuk a jó folytatást.

Gyurcsánytól viszont ne várjunk csodákat, nem erre jelentkezett.
Az álma, a demokrácia kiépítése a baloldal számára. Mert ebben tudna kiteljesedni és alkotni nagyot a baloldal. Erre fűz fel mindent és erre koncentrál. Ez is igen nehezen megy és sok az értetlen ember. Ne várjunk tőle ettől többet és még az is kétséges, hogy ez is sikerül neki. A baloldal gondja igen sokrétű és nem Gyurcsány fogja ezeket megoldani. Erre nem is vállalkozik. Éppen úgy teli van ő is kétségekkel, mint mi, hogy miként és merre menjen. Az a jó, hogy ezt megteheti, és az a jó, hogy van ilyen ember közöttünk.

Mert valljuk be, hogy nem tolonganak nálunk a baloldal felvirágoztatásáért a gondolkodni képes koponyák.

Sokáig nem vettem észre, hogy a pedagógusok miért nem állnak ki magukért ?
Hát mert meg vannak vásárolva és nem mindenkinek kopik fel az álla. Az Egyházi iskolák igen jól el vannak látva mindennel, náluk nincs gond és az állami szférában is sok a FIDESZ-el egyetértő közöttük.

Ilyen a helyzet jelenleg és nem lehet elvárni többet a jelen helyzetben, mint azt, hogy kedvezőbb helyzetet alakítson ki a baloldal, mint amiben most vagyunk.
Ehhez is kell egy jóadag szerencse, mert, ha kivesszük Gyurcsányékat, akkor még beszélni se nagyon tudnánk miről !

Üdv sphagin.

1970 írta...

"Rettenetesen tetszett Dobrev Klára beszédében a felvállalt baloldaliság, mely úgy hiányzott már, mint tevének az oázis friss vize.
Már csak az van hátra, hogy valaki - talán az, aki képes qrva jó könyveket írni a baloldaliságról, tisztázza a fogalom mibenlétét a mai Magyarországon.+

Kedves PuPu!

Na, ez lenne igazán fontos, de - a névsort látva - attól tartok, ez is üres szólam lesz. Dávid Ferenc és - főleg - az ex szdsz-es Bodnár Zoltán nem kifejezetten ebbe az irányba mutat...

1970 írta...

Kedves góbé!

Komolyan gondolod, hogy ezekkel az ezerszer elcsépelt nevekkel lehet új politikát hirdetni? Egy Bod Péter Ákossal??? Ne vicceljünk már! 3 évtizede ott ülnek az ilyen-olyan elitben, politikai döntéshozó pozíciókban (is), lett volna idejük bizonyítani, mégsem ment. Egy Jaksity? Aki évtizedekig kussolt, most egyszer - viszonylag szűk körben - ki merte nyitni a száját. Milyen minőségű emberek ezek?

góbé írta...

Üdv 1970 !

Nálam nem a pántlika meg a homlokon diszlő cimer a lényeg, hanem a szándék, a tehetség, az elkötelezettség...

Egy Bojárral, egy Jaksittyal - Hadházy, Holoda itd.. - mi is a gondod ? Nem pózoltak éveken át a parlamentben, meg az átévében, nem a nemzetth kotonszökevényének tenyeréből ettek és az ánuszát sem tartották karban. Valós piaci körülmények között épitkeztek, eredményesen !
Van nálam egy rendező elv, miszerint a jó ügy érdekében akár az ördöggel is cimborálok. Ezek nem ördögök, viszont függetlenek, kikezdhetetlenek, és elkötelezettek.

Nézzük leendő megváltóinkat:

Varjú László: Ugyan mi köze az energetikához ??? A "rezsi" kifejezést már le sem irnám egy baloldali programban, ugyanúgy le van járatva, mint a "nemmzethh"...

Oláh Lajos: A "jogtudós" ! Bizonyára mostanság fogja képeztetni magát klima és környezetvédelemre.. Tanára, reményeim szerint "áderjanó" lesz.

Aztán, Kijaza Muskó Géza aki az egyik legfontosabb, a belügyminiszteri tárcát vinné ???

Futott még Vadai, Arató stb...stb...

Egy rakat pártkatona, akik 10-15 éve a való élettől elrugaszkodva, országgyűlési diszletként funkcionálnak !
Nos, igy lehet elbaszni (bocs PuPu, de ki kellett igy mondanom) egy jó, progressziv, előremutató kezdeményezést !!!

1970 írta...

"Sokáig nem vettem észre, hogy a pedagógusok miért nem állnak ki magukért ?
Hát mert meg vannak vásárolva és nem mindenkinek kopik fel az álla. Az Egyházi iskolák igen jól el vannak látva mindennel, náluk nincs gond és az állami szférában is sok a FIDESZ-el egyetértő közöttük."

Kedves sphagin!

Azon túlmenően, hogy végre valahára Te is rámutatsz a társadalmi szolidaritás fontosságára (még ha ilyen paradox módon és annak ellenére is, hogy eddig folyamatosan ostoroztál azért, mert ennek elengedhetetlen voltát emeltem ki), elképesztő felületességre és az adott társadalmi alrendszerek (és az abban munkálkodók) nem ismeretére vall a fenti kitételed. Rákérdezel, hogy "a pedagógusok miért nem állnak ki magukért", holott a pedagógusok jó része kiáll magáért (igen kevés kivételtől eltekintve). Eszedbe sem jut, hogy az igazi probléma az, hogy MÁSOK nem állnak ki mellettük (kivéve a diákok jó részét). És vajon miért nem, kedves sphagin? Ezen elgondolkodtál valaha? És azon, hogy ennek mi az oka? Mi a szerepe ebben az elmúlt bő 3 évtized politikai elitjének (benne a "messiásodnak" is sajnos, még ha a szolidaritás tönkrezúzásában eltörpül a szerepe a kisgömböc mellett)?
A másik az "egyházi iskolák igen jól el vannak látva mindennel" kitételed. Nem kellene egy kicsit differenciáltabban megközelíteni ezt a kérdést, kedves sphagin? Az óbudai Kőrösi Csoma Baptista Gimn. a szülőktől kér pénzt a fűtésre, mert a kisegyháza nem tudja fenntartani így. Vagy nézz be egy kicsit az Iványiék által fenntartott intézményekbe! Ezeket is ide sorolod???
Az adott társadalmi csoportok differenciálatlan elítélése és lehordása helyett, talán Neked sem ártana egy kis szolidaritás, különben nem leszel több, mint kisgömböc jó tanítványa, aki gyűlöletében (ahogy meggyőződésem, hogy kisgömböc is gyűlöli a magyar társadalmat) csak ezeket a megosztó sztereotípiákat böfögi vissza.

kekec írta...

Kedves 1970!
Egy nép arra alkot szavakat, amiket fontosnak tart. A magyar nyelvben márpedig nincs szinonimája a "szolidaritás" szónak. Csak körül tudjuk írni az értelmét. Akkor mit vársz?
A választások meg arról szól(ná)nak, hogy a pártok saját programjuk mellett kampányolnak.
A DK már nekikezdett. Hol a többieké?
Aztán ha valamelyik nem tud többséget szerezni (de egyébként megverik az ellenfelet), akkor jön a koalíciókötés, és mindenkinek engedni kell a saját programból. Ez tény - és a tények malacs dolgok! Nem kell szeretni, csak figyelembe venni a realitásokat.
Mindig is az volt a véleményem, hogy győzelemhez balra kell húzódni, és nem középen tülekedni a részben megvásárolt középrétegekért. A DK a jelek szerint ezt belátta. Az irány jó - majd meglátjuk a jövőben, hogy mennyire lesznek elszántak. Egyébként meg a DK nevében szerepel a "koalíció" tehát mód lesz (lenne) akár koalacíós árnyékkormmány felállítására is. Na ja: néha a lottó ötöst is eltalálják!

1970 írta...

Kedves góbé!

Azért egy Hadházy, meg egy Holoda nem kevéssé exponálta magát korábban. A "legszebb" ebből a szempontból Ürge-Vorsatz D., akinek semmi baja nem volt ezzel az egész mocsokkal, amíg el nem érte az ő tudós köreit. Na, abban a percben hangosan üvöltötte, hogy legyen kedves mindenki szolidaritást vállalni vele... Jaksity - igen, végül is "valós piaci körülmények között építkeztek", gondolom, nem kevéssé használva aktuális politikai kapcsolataikat. És persze csendben maradtak sokáig, amíg az érdekük úgy diktálta.
Az a legnagyobb baj, hogy ez elmúlt 12 év összes mocskát addig ez az ország el nem fogja takarítani, amíg nem néz szembe a 12 évet megelőző 20 év összes mindenével. És ezzel a jaksityok, holodák, ürgevorsatzok, pusztaierzsikék meg raskógyörgyök (és társaik) uralta mindenféle elit nagyon nem szeretne szembesülni. Amit a kisgömböc is pontosan tud, és röhög a markában (sajnos!).

1970 írta...

"Mindig is az volt a véleményem, hogy győzelemhez balra kell húzódni, és nem középen tülekedni a részben megvásárolt középrétegekért."

Kedves kekec!

Na látod, ez a mondatod nagyon igaz. A gond nem ezzel van, hanem azokkal akik ezt most hirdetik, és nagyon nem hitelesen teszik. Egy olvasmány ehhez:
https://www.amiidonk.hu/elemzes/a-dk-arnyekkormanya-az-ev-vicce/

A szolidaritást pedig nem magyarázni és értelmezni kell (itt valamit nagyon félreértettél!), hanem hitelesen képviselni. Ez az amire a jelenlegi politikai (és minden más) elit képtelen, mert a rendszerváltás óta folyamatosan rombolták a társadalmi kohéziót, az emberek közti összetartást, együttműködést. Akkor miért csodálkozunk azon, hogy ennek ma nyoma sincs?

góbé írta...


Kedves 1970 !

Kényelmes megoldást választottál. Lereagáltad a nem melldöngetve balos, de változást kivánó egyedeket - akiknek esetleg még a szándékon túl tehetségük és lehetőségük is van függetlenségük okán, de ellazsáltad a "jövőnk zálagait" megtestesitő "megmentőink" vonatkozásában véleményt nyilvánitani, pedig kiváncsi lennék rá !

Szóval .(!) Varjú...? Oláh...? Muskó...? I tak dalse... Ők lennének egy leendő, a válságot kezelni tudó kormányunk üdvöskéi ???

Tudod, úgy korrekt és egészséges ha egy véleményt annak teljességéban kritizálod, és nem csupán kicsiped belőle a nézeteidnek kedvezőbbet !

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Kár veled szóba is állni !

Juszt se akarod megérteni amit más mond, neked mindent a saját elképzelésedre kell igazítani !

A fene bíbelődik veled, az ilyenek miatt vagyunk ott, ahol vagyunk !


Üdv sphagin.

anteus írta...

Van magyar kifejezés.
Közösségi érzés.

1970 írta...

Kedves góbé!

Teljesen félreértesz és ezzel tévútra jutottál. Nem hiszem, hogy az Általad nevezett személyek valódi változást akarnak. Egy Jaksity milyen változást akarna? Tudod, itt az a koncepcionális különbség köztünk, hogy Te esetleg azt gondolod, hogy egy kis finomhangolással vissza lehet térni az 1990 és 2010 közti időszakhoz, amit ezek a személyek is szeretnének. Én pedig azt gondolom, hogy az egész 1990 utáni időszak egy totális tévút, és saját magát csapja be, aki komolyan elhiszi, hogy itt csak az elmúlt 12 évvel kell elszámolni.
Varjú, Oláh és a többiek? Ugyanazt gondolom róluk, mint a jaksitypusztairaskóhadházyetc. elitről. Azaz: semmit nem érnek.
A 32 évvel elszámolás nélkül (kivétel nélkül mindenkire gondolok, így ne vádolj azzal, amivel!) csak a mocsár alja vár minket.

1970 írta...

Kedves sphagin!

Ennyi telik Tőled? Egyetlen kérdésemre, érvemre sem reagálsz? Nézd meg góbé megjegyzését, ő értelmes, világos kérdést tett fel, amivel az ember értelmesen, világosan tud érvelve vitázni.
Ezzel mit kezdjek?

Azt viszont nem hinném, hogy miattam lennénk ott, ahol. Nem kedves sphagin, ezzel a rám való felelősségáttolással nem fogod megúszni a jövőn való gondolkodást. Persze, ha Te továbbra is a messiásodtól várod a megváltást (hányszor is nem sikerült, amiből legalább tanulni kellene?), az a Te dolgod.
Arra viszont továbbra is kérlek, ha egy társadalmi csoportról ítélkezel (ráadásul ilyen sommásan), akkor legalább vedd a fáradságot, és tájékozódj, ismerd meg a helyzetet. Különben tényleg ugyanolyan leszel, mint azok az emberek, akik ész nélkül utálkozva ítélnek el másokat (és tapsikolnak kisgömböc minden egyes társadalompusztító lépésének).

kekec írta...

Kedves anteus, remélem nem keresztrejtvényeket alkotsz, ott vannak olyan meghatározások, hogy a fal adja a másikat. NEM, nem közösségi érzés, mert annál aktívabb magatartás, még 1970 meghatározása közelebbi: emberek közti összetartást, együttműködést - de ez is azt bizonyítja, hogy NINCS magyar szinonimája a szolidaritás szónak, mely teljesen megfelelne.Még talán a valami/kik mellett kiállás lenne jó megközelítés, de az sem egy szó és nem is fedi teljesen.
Csak azt akartam egyébként mondani, hogy a magyar néplélekben nincs ilyen fogalom, ezért nem is várható el a többségtől, mint általános magatartás.
Ez egyébként nem csak a magyarokra igaz, ahogy herr Niemöller anno szépen levezette:" Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista"....usw.

anteus írta...

A helyes megítéléshez induljunk ki a "közösség" fogalmából.
Nekem az alapegység a házasságom, a családom, usw.

Mindazok, akik élete az enyém is.

Lehetnék ennel szolidárisabb, közösebb?
Ne ragadjunk le a pártcsoport mint közösség megközelítésnél.

1970 írta...

"Csak azt akartam egyébként mondani, hogy a magyar néplélekben nincs ilyen fogalom, ezért nem is várható el a többségtől, mint általános magatartás"

Kedves kekec!

Csak egy pontosítás:
Nem azért nem várható el a többségtől, mert nem tudjuk "magyarítani", hanem azért, mert az elmúlt 32 évben tudatosan irtotta, pusztította a politikai elit. Amit pedig ma művel ezzel kapcsolatban (z.B. Parragh) az egyszerűen vérlázító!

góbé írta...

Üdv 1970 !

Van némi aggályom, vagy nem akartad, vagy nem birtad végig- / meghallgatni Jaksity útravalóját a friss közgázosoknak, melynek a legőbb lényege az volt, hogy rájuk, a "Z" generációra vár a valódi és érdemi rendszerváltás, amit ők maguk, ( X generáció, tehát mi. Te IS !!!) elbaxtak / ellazsáltak / nem tudták megoldani, de ez igy nem maradhat !
Legalább egy meja klumpát elengedett, ugyanakkor kérlelhetetlenül világos rendszerkritikát fogalmazott meg. Meg talán utat is mutatott.

Te hiába keresgélsz itt klasszikus baloldalt, ugyanúgy nincs ahogy jobboldal sem !
Nézd meg az emeszpét. Aki még tényleg "baloldalinak" tünt és ért is valamit, - Kovács László, Lendvay Ildikó, Gőgös Zoltán - hol is vannak ??? A többiek meg a futottak még kategória...felejtősek !
A jobboldalnak tünő képződmény pedig nem más, mint egy fasisztoidból elnácult söpredék, amely részben megvett, részben megfélemlitett vagy három-millió szerencsétlent, akiknek esélyük sincs felfogni hogy mibe is keveredtek.

Praktikus tisztelnünk és megbecsülnünk afféle független, progressziv, pozitiv változást kivánó egyedeket, főleg ha némi esélyük is van. Ismét visszadobom a labdát, Szived joga elitélni azt a Hadházit, aki egy hónap alatt több borsot tört a hatalom orra alá, mint 10 év alatt a teljes "ellenzék". Ha úgy tartja kedved, marasztald el Jasityot. De, Bojár Gáborral mi is a bajod ??? Ellazsáltad Balázs Pétert, Békesi Lászlót, Mendrey Lászlót...Lehet hogy a Majtényi Lászlót is elutasitanád ???

És ráadásul még tetézed valami ürgevorsizével, PusztaiErzsi, meg Raskó ???
Ezek hogy jönnek ide? Te teljesen másról beszélsz. Tőled azért sokkal többet várok a szövegértelmezés tekintetében !

Szóval ! Az én bejegyzésem lényege az volt, és most is az, hogy Klárika egy remek kezdeményezést -ellenkormány- elbaxot azzal, hogy azt többnyire lim-lom pártkatonákkal töltötte föl.
Te pedig kifogásolsz egy-két, általam felvetett személyt, a többi 4-6-ra nem reagálsz, mint ahogy az általam felvetett aggályra sem !
Személyeskedsz, figyelmen kivül hagyva a lényeget mit több valamiféle tévutat vizionálsz részemre... részemől...??? Hát, látnokként ne akard megvalósitani magad !!
És javaslom, vedd a fárdtságot és tényleg hallgasd meg Jaksity beszédét mert láthatóan le se xartad és az előitéleteid alapján itélsz, ami ugye viszont nem vélemény ! Azt rendes helyen a tények megismerését követően szokták megfogalmazni.

Jaksity pontosan aztat mondja, hogy '90 után elszúrták részben felkészületlenség, részben jóhiszemüség miatt.
Ha pedig afféléket állitasz hogy:

"...Nem hiszem, hogy az Általad nevezett személyek valódi változást akarnak. Egy Jaksity milyen változást akarna? Tudod, itt az a koncepcionális különbség köztünk, hogy Te esetleg azt gondolod, hogy egy kis finomhangolással vissza lehet térni az 1990 és 2010 közti időszakhoz, amit ezek a személyek is szeretnének. Én pedig azt gondolom, hogy az egész 1990 utáni időszak egy totális tévút, és saját magát csapja be, aki komolyan elhiszi, hogy itt csak az elmúlt 12 évvel kell elszámolni..."

Ezzel kapcsolatban: Hogy én..., és Nem(!) Esetleg(!) mit gondolok, azt már korábban többször jeleztem, tessen jobban odafigyelni, megfelelően értelmezni !!!
Aztán megfogalmazod saját véleményedet, és abban a pillanatban tényként is kezeled. Az efféle prejudikáció csak akkor elfogadható ha forrást is megjelölsz. Te viszon forrásnak kevés vagy.

Azér' még mindig csiplek... És ez nem tévút !




sphagin írta...

Kedves 1970!

Egy fészkes fenét !

Egyszerűen elegem van az okoskodásaidból, mert mindig tekersz egyet rajta, szándékosan.

Nem tudsz és nem is akarsz megérteni, csak nyomod a süket dumát !

Na, ez az oka, hogy itt tartunk !
Egy fenét várok én bármit is mástól, kinőtem én már abból !

De tőled se, csak beképzeltséget, meg süketelést !

Lennél szíves nem kitalálni dolgokat rólam, mivel halvány gőzöd nincs az egészhez, de még a szolidaritáshoz sem !

Beszélsz zöldeket, de alapvető gondjaid vannak !
Legyen a te bajod és vitázz magaddal.

Üdv sphagin

Attila írta...

Üdv!

Ha Parraghnak elkezdi valaki a selyemzsinórra a gyüjtést, nem leszek fösvény. Szóljatok hová kell küldeni a pénzt. Ne legyünk smucigok,Törökországból rendeljük meg a legmenőbb cégtől a legmenőbb selyemzsinórt!

Attila

1970 írta...

Kedves góbé!

Elhiszem, hogy ezt meg azt az embert is "ellazsáltam", de ha mindenkire kitérnék végeláthatatlan hozzászólásaim lennének.
Azt gondolod, hogy ennek az elitnek az elmúlt 32 éves tevékenysége ér valamit? Szerintem önmagáért beszél az, amivé vált ez az ország.
Az pedig, hogy "klasszikus baloldal iránti vágyat" illeti: igen jó lenne, de ennek az elitnek pont ez nem az érdeke. Nézd meg Gulyás Marcika akcióit, vagy akár azt, amit a görög baloldali kormánnyal tett az EU-s trojka.
A fasiszták megítélésében teljesen egy véleményen vagyunk...

1970 írta...

Kedves sphagin!

Kérlek, ne hisztizz, hanem érvelj értelmesen és válaszolj a kérdéseimre.
És ismételten kérlek, hogy a pedagógusokról (vagy bármely más társadalmi csoportról) írt általánosító, demagóg ítéleteidet próbáld meg egy kicsit hanyagolni.
Én készséggel elhiszem, hogy Számodra érv a "nekem van igazam, punktum", meg a vitapartner degradálása és szidalmazása, de ez kedves sphagin minden csak nem vitakultúra.