2022. november 4., péntek

SVÉDTORNA



Európának talán igénybe kellene vennie valamiféle szakértő segítséget, talán pszichológus de lehet, hogy pszichiáter segítségét, hogy fel tudja számolni szuicid hajlamait.
Miután szeretett miniszterelnökünkhöz való viszonyom erősen hajzik Harangláb kukoricagölödinhez való viszonyáram így fáj szinte leírnom, de egyetértek azzal a megállapításával. hogy az európai politika maga a tömény ostobaság.
Ennek a politikának csak akkor van értelme, ha elfogadjuk azt az alapvetést, mely szerint az USA a világ ura, mi pedig cselédei vagyunk országként, egyénenként egyaránt.
Ha megnézzük az újonnan kinevezett amerikai helytartó viselkedését, akkor bátran megállapíthatjuk, hogy ennek a diplomáciához már halovány köze sincs, ennek inkább az arroganciához van köze.
Meg kell mondjam, hogy a szovjet nagykövetek ennél ezerszer különbül viselkedtek,  mondom ezt annak ellenére, hogy a saját külügyminiszterünket balfék kakadúnak minősítő megnyilatkozásokban nem látok semmi kivetnivalót.


De nem csak Európával van baj, hanem az emberekkel is, akik az utóbbi harminc évben hihetetlen elbutuláson mentek keresztül.
Más kifejezés ugyanis arra nemigen van, ha valaki képtelen felismerni saját érdekeit, és folyamatosan érdekei ellenében cselekszik.
És most tegyük félre zsigeri ellenszenvünket mindenféle gyűlölködéssel és gyűlöletkeltéssel kapcsolatban - a magaserkölcs se legyen iránymutatónk, egyszerűen csak az átlagpolgár jólfejlett önzésével tekintsünk a folyamatokra - jó ez nekem?
Olvasom kommentekben, hogy szerzőik háborognak, hogy Magyarország még nem adta beleegyezését Svédország és Finnország NATO felvételéhez.
Hát, ami azt illeti, lehet, hogy ez lenne a legbölcsebb döntés, ez szolgálná leginkább az európai polgárok érdekeit, mert az borítékolható, hogy az említett államok felvétele csak egy újabb - és nem is kis - lépés lenne a harmadik világháború felé.
Ez pedig előbb-utóbb óhatatlanul nukleáris világháború lesz, melyben válogatás nélkül pusztulnak majd a háborús uszítók és a béke hívei, és a mai értelemben vett élet akár meg is szűnhet ezen a gyönyörű és kellemes bolygón.
Ez kellene nekünk?
Hiszen az ukrajnai helyzet is azért állt elő, mert az USA képtelen volt felhagyni Oroszország természeti kincseinek megszerzésére irányuló törekvésével, ezért rakta körbe katonai támaszpontokkal Oroszország határait, ezért önti számolatlanul a pénzt Ukrajnába - óránként (!) két és félmillió dollárt -, ezért támogatja a kalandor Zelenszkíjt és ezért gátol meg mindenféle rendezési kísérletet.


Ne legyenek illúzióink, Orbán rendszere támogatni fogja az USA törekvéseit, csak előtte kicsit fel akarja srófolni a támogatás árát, hiszen számára a hatalom birtoklása a legfontosabb, mert az hozza a pénzt, a vagyont, és számára csak ez a meghatározó.
Az ő atombiztos bunkere már megépült Hatvanpusztán, vagyona jelentős része már szétporlasztva biztonságban van mindenféle erre a célra szolgáló bankokban, ingatlanokban, értékpapírokban, a család menekülési útvonalát is előkészítették, hogy aztán majd a csóringerek elgőzölögnek egy csendes hajnalon egy szép nagy gombafelhő alatt, az őt nem érdekli különösebben.
Mint ahogy Európa mai vezetőit sem, pedig egy részük német, és a németek már megtapasztalhatták, hova vezetnek a világuralmi ábrándok.
Hogy ez ellen a hétköznapi ember szintjén nem tudunk sokat tenni, az sajnálatos, de legalább kicsit gondolkodni kellene és visszavenni a lelkesedésből, ameddig még lehet.
Szóval nem kellene siettetni ezt a NATO-bővítést, ha már az érintettek nem is tanultak semmit a történelemből.
Ki kellene egyezni, mert a legrosszabb egyezség is jobb egy nukleáris világháborúnál, annak végén nem lesz, aki kiegyezzen, és nem lesz kivel kiegyezni, hacsak a patkányok és a csótányok fel nem veszik egymással a diplomáciai kapcsolatokat.


Akárki is hirdeti: béke kell.


:O)))


 

 

34 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sajnos, nekem is ez az érzésem. Nagyon rossz érzés.
A legdurvábbnak azt tartom, hogy az a bizonyos "nagy gond" azt jelenti Skandinávia számára, hogy a svédekhez és finnekhez menekült nyomorultakat Törökország visszaköveteli. (Valószínűleg ki is végezteti.) Magyarország meg ezzel parádézik.
Nem értek egyet azzal sem, hogy Z. a fél világtól fegyvereket rendelt, hogy lőjetek csak, nem baj, ha orosz, ha ukrán. Ilyen azonban nincs!
Nem akarok belemenni ebbe a témába, mert eleve reménytelen. (És a részletek a legrondábbak.)
Mivel azonban se szakértő, se ruszofil nem vagyok, nem tartom fontosnak, hogy bejelentkezzek, de PuPut mindig is kedveltem. :)

PuPu írta...

Kedves Névtelen, majd bolond lennélek kimoderálni, ha már kedvelsz ilyen kedvelésínséges időkben is, de kérlek, adjál magadnak nicket a helyi szabálynak megfelelően!.
Lehetnél például "Tanácstalan" vagy "Ingadozó középparaszt" vagy bármi, csak valamivel meg lehessen jelölni, ha valaki reagálni kívánna a kommentedre!
Köszönöm!
:O)))

mavtelep írta...

Jó estét !
Mostanában elég szófukar lettem, de ezt cikket nem állom meg szó nélkül.
Még pedig azért nem, mert nem értek egyet Veled, Kedves Szerző .
Rengeteg szempontot lehetne figyelembe venni a svédek, finnek bejelentkezésénél, de nézzük az elsőt, az övékét :
Nem érzik elég erősnek magukat ahhoz, hogy egy esetleges atrocitást kivédjenek, szükségük van egy Nagyobb Testvér támogatására.
Sztem minden csak ezek után jön, azt meg nem is értem, hogy mi lehetne Putyin kifogása ?
Ennyi... persze figyelem a többiek véleményét is....)))

Belák Andrea írta...

Én reagálok. Névvel. Sajnos, én nem azt látom, hogy a svédek fogják a harmadik világháborút kirobbantani. Vagy a finnek.
Én sokkal inkább Putyintól tartok. Nem kicsit.

Gondolod, Pupu, ha Putyin azt látja, hogy be vagyunk tojva, akkor majd kevésbé lesz erőszakos?
Csak nehogy csalódjál!

PuPu írta...

Kedves mavtelep, nem is kell velem egyetérteni, az én célom csak az, hogy gondold végig az én szempontjaimat is, melyeket már vagy ötvenszer leírtam, nem is untatnálak vele.
Csak azt kérdezném, hogy Kennedynek mi lehetett a kifogása a Kubába telepített szovjet rakéták ellen?
Vagy ez a megértés egyirányú utca? Az USA aggodalmát értetted, az oroszokét nem?
Ezek a dolgok nem erkölcsi, nem ideológiai, hanem kőkemény stratégiai kérdések - nézd meg, most például az ukránok be vannak tojva, hogy az oroszok esetleg iráni gyártmányú közepes hatótávolságú rakétákat vetnek be ellenük, akkor fordítva - NATO-Oroszország viszonylatban ez miért nem lehet igaz?
:O)))

PuPu írta...

Andreám, te ezt a dolgot érzelmileg kezeled, a katonák meg a saját szempontjaik szerint.
Ezek között nincs ott a kismacskákért érzett aggodalom, de a katonai erőegyensúly felborításától félnek, mint a tűztől.
És miért pont Putyin akarna háborút?
Hány fegyveres konfliktusban volt benne az USA 1945 óta, és hányban Oroszország?
Vietnamra konkrétan több bombát dobott le, mint a második világháborúban valamennyi hadviselő fél egymásra összesem, vegyi fegyvert alkalmazott, napalmmal bombázta a vietnami falvakat. Vagy nézd meg, milyen volt Damaszkusz az amerikai vendégfellépés előtt és milyen lett utána?
Az új világháborút Amerika robbantja ki, ha már ki nem robbantotta, ha Oroszországnak tervei lettek volna a finnekkel például, akkor azt 1945-ben Sztálin egy puskalövés nélkül megvalósíthatta volna.
Kinek jó ez az egész?
Az EU-nak nem, az oroszoknak nem - akkor hát kinek? - ez a húszforintos kérdés, próbálj rá választ találni!
:O)))


1970 írta...

"Miután szeretett miniszterelnökünkhöz való viszonyom erősen hajzik Harangláb kukoricagölödinhez való viszonyáram így fáj szinte leírnom, de egyetértek azzal a megállapításával. hogy az európai politika maga a tömény ostobaság."

Kedves PuPu!

Az egy dolog, hogy mit gondolunk mi (vagy kisgömböc) az európai politikáról, de ott helyben gyakorlatilag mindenre rábólint, mindent megszavaz, vagy egyszerűen néma csendben bólogat. Ez talán a legundorítóbb a viselkedésében, mert jól jelzi, hogy egy elvek nélküli, jellemtelen, gerinctelen alakról van szó, aki a pénzért mindenre hajlandó, akár a hazáját is padlóra küldve.
EZ az igazi nemzetellenes, hazaáruló mentalitás, amire olyan előszeretettel hivatkozik ez az egész rablóbanda.

mavtelep írta...

Kedves Pupu !
A nagyhatalmak kapzsisága határtalan, akármelyik oldalt nézzük, csak a hódítás/leigázás a céljuk.
Éppen ezért figyeltem a két "kis" ország kérelmét a NATO tagságra, mert ha s4emlegesek, akkor rövid "különleges katonai" művelettel a földdel lehet egyenlővé tenni ezt a két államot.
Én értem, hogy Oroszország nem akar NATO szomszédságot, de ugyanígy megértem északi barátinkat is, akik nem akarnak szétlőtt lakóházakat látni és civileket gyászolni.
Nem tudom, hogy mi vezetne a világbékéhez, de a jelen politikai berendezkedés biztosan nem.

MoonRiver írta...

Mindig a nézőpontokkal van a legtöbb probléma. A politikaiak többsége amolyan f.stalicska szintű, bocs a jelzőért.
A katonai szempontok, elvileg kiszolgálói az őket fenntartóknak, ám egyben viszonylag egyszerűnek is tűnnek.
Erőegyensúly van, vagy nincs. Ha van, akkor itt a béke. Ha nincs, akkor jön Putyin, vagy a soron következő amerikai elnök, , esetleg bárki 3.fél, aki még bábu a táblán.
S aztán a lépések elég jól kiszámíthatók, sőt egy rossz békekötés utáni lépések is, volt ilyen már.
Megértem én az érveket, tagadni kár őket, a tényeknek semmi közük ahhoz, hogy mit szeretnénk, vagy mi róluk az elképzelésünk. Azon meg még lehet lamentálni, hogy milyen célok, milyen eszközöket szentesítenek, s hogy lehetne ezt vonatkoztatni egyformán mindenkire.
Azt hiszem, a végén nem az fog számítani, kinek volt igaza, jelenleg, már most, nagy sz.ban vagyunk, s a kiabálás sem segít.
Jól megoldani valamit, emberi szinten?
Mikor és hol???

KZs írta...

Szerintem egy ponton tévedsz, Orbánt nem érdekli a pénz, csak a hatalom. Illetve még ebben sem vagyok biztos, a hatalom is csak eszköz, az aranyhal és a halász meséje jut eszembe…még az is lehet, hogy jót akar, csak hát ugye jót és jól, ebben van a nagy titok..
A saját értelmezési tartományában lát a pályán és jó sakkjátékos. A probléma innen nézve az, hogy úgy látszik, ő is azt gondolja, hogy “csak” hatalomváltás van a világban, és próbál ebben helyet találni magának. Ő sem látja, hogy nem hatalomváltás van, hanem rendszeromlás. Ha emlékszel rá, még a nolblogon írtam, hogy abban a kitüntető szerencsében van részünk, hogy módunkban és lehetőségünkben áll megélni a kapitalizmus összeomlását. Tőled is kaptam emiatt nem éppen építő kritikát :) A hatalom és a tőke jelenlegi tulajdonosai is látják, legalábbis az agytröszt biztosan, a great reset is arról szól, hogy ők hogy tudják szerintük túlélni a nagy összeomlást. Hogy mi történik 8 milliárd emberrel? Kit érdekel…Be kell valljam férfiasan, már engem sem nagyon, Orbánnal szemben nekem nincsenek világmegváltó törekvéseim. Beérem vele, ha az enyémek túlélik..
Viszont kifejezetten érdekelne, hogy Elon Musk fejében mi jár :)
Nem gondolnám, hogy ők a következő 1-2 ezer évet atombunkerekben gondolnák eltölteni..

PuPu írta...

Kedves mavtelep, a nagyhatalmaknak érdekeik vannak, ezek pedig nem egyformák.
Kína és Oroszország érdeke a gazdasági fejlődéshez szükséges nyugodt politikai-gazdasági-katonai - biztonságpolitikai környezet, a zavartalan kereskedelem, az USA törekvése pedig a kizárólagos hegemónia az egész Földön, minden területen.
Nem kellene ezeket összemosni, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet a világ újrafelosztásáról és az egypólusú világ felszámolásáról szól.
Az angolszász imperializmus mindössze működési módot váltott, a lényeg továbbra is mások munkaerejének kizsákmányolása (ld: Parragh és az olcsó magyar munkaerő), nyersanyagkészleteinek birtoklása, az angolszász politikai rendszer exportjának kísérlete.
Nem csoda, ha ez nem tetszik mindenkinek...
:O)))

1970 írta...

Kedves KZs!

Nagyon érdekes a kommented, amelynek több elemét én is hasonlóan látom.
Két dologgal azonban komoly vitám van:

1."Orbánt nem érdekli a pénz, csak a hatalom."

Ez véleményem szerint súlyos tévedés, hibás kiindulópont. Kisgömböc számára a hatalom pusztán eszköz (kétségkívül a legmegfelelőbb eszköz) a pénzszerzéshez, a klán zsebének ész nélküli tömködéséhez. Szerintem az egész eddigi "politikája" (klasszikus értelemben ez nem az, ezért az idézőjel) ezt bizonyítja. Nagyon sok kiváló államférfi számára fontos volt a hatalom. Kisgömböc ezektől fényévekre sincs...

2."jó sakkjátékos" (ti. kisgömböc)

Erre miből következtettél? A politikában a "jó sakkjátékosok" kifejezetten azok a vezetők, akik az adott keretek nyújtotta lehetőségek közül a legjobbat választva biztosítottak a hazájuk számára egy progresszív fejlődési utat. Nem egy közülük kifejezetten "gúzsba kötve táncolva" is korábban szinte elképzelhetetlen fejlődést biztosított hazája számára. Kisgömböc lehet, hogy jó focista (volt egykor, bár szerintem abban sem volt jó), de kifejezetten pocsék sakkjátékos. Nincs is hozzá igazán elég agykapacitása. Ami azonban leginkább hiányzik belőle az a szilárd világkép, eszmeiség és legfőképpen a saját értékrendszer és elvek (ja, és gerinc!) Ezek nélkül pedig senki nem lehet a politikában jó sakkjátékos.

Azt most nem ecsetelem sokadszorra, hogy a fentiekre egy ország megy rá. Ez az, ami igazán tragikus, mert kisgömböc egyszer eltűnik a süllyesztőben, de itt marad egy végletekig tönkretett, gyűlölködésbe taszított, atomizált és szétesett társadalom.
Egy új Kádár pedig sajnos a láthatáron sincs...

KZs írta...

Kedves 1970!
Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha az ellenfelet alábecsüljük. Orbán tetszik ez nekünk, vagy nem, nagyon okos.
A pénz meg annyiban érdekli, amennyiben az a hatalom megszerzésének eszköze, a mai világban a pénz a hatalom, és pont az a célja, hogy ne tűnjék el a történelem süllyesztőjében, és hát a rendszerváltás rendszerének eddigi 33 évéből bizony ő volt hatalmon a felében. Már a történelem orbán korszakról fog beszélni. Tetszik-e ez nekünk vagy sem…
Ha az ember érteni szeretné, hogy mi történik és miért, akkor a legjobb, ha nem az érzelmeinkre hallgatunk, nem a vágyainkat tekintjük valóságnak. Az ország meg a rendszerváltásra ment rá.. ha érteni akarod, javaslom a kvarc fm-n a háttérkép nevű műsor hallgatását, meg Bogár László egy bogár naplóját a youtubon. Nem tökéletes, de nagyon figyelemre méltó..
Nem csak a magyar társadalom van a végletekig tönkre téve, atomizálva, a teljes “nyugat”. A “west” és a “rest” háborúja erről is szól, nem kérnek a west gyilkos és öngyilkos kultúrájából. Orbán a rest felé próbálja kormányozni az országot, a jövő kínáé és oroszországé, legalábbis amíg ez a termelési mód marad, de ma elszakadni az eu-tól hirtelen halál, öngyilkosság lenne. Ezért mondtam, hogy nagy sakkjátékos..
A termelőerők fejlettségi szintjében bekövetkezett minőségi változások mennyisége ismét kikényszeríti a változást, ahogy az őskort váltotta a rabszolgatartó társadalom, azt a feudalizmus, azt a kapitalizmus, most valami más fog jönni. Félni a great resettől kell, nem orbántól. Orbán tudja, hogy mi a great reset, maga is részt vett -putyinhoz hasonlóan- a világgazdasági fórum vezetőképzésében. Velük úgy tűnik, tévedtek.. Tudja mi ellen küzd, A greet reset dobna be embermilliárdokat a kukába, ezért ma nincs alkalmasabb vezető nála.. Bár erről nem nagyon beszél senki..
Miközben ezt írom, a schindler listája megy a tv-ben. Semmiből sem tanulunk..

Humorless7561 írta...

Kedves Pupu,

Nem tudlak és nem is akrlak megcáfolni, mert az elbutulásról és a saját érdekek teljes figyelmen kívül hagyásáról szóló észrevételeid - fájdalom - helytállónak tűnnek. Amit talán figyelmbe kéne venni, hogy az emberekre (a butákra és az okosakra is) ható legmélyebb érzelem a félelem. A félelmet pedig mindenáron enyhíteni kell! Ez egy pszichologiai szükséglet, mely pont olyan erős mint az éség vagy a szomjúság. ezért aztán a homo sapiens sok példánya vágyik egy erősebb fél, megnyugtató védelmére. Ez az oka a vallások, a politikusok és bizonyos szexuális eltévelyedések hihetetlen népszerűségének. Úgyhogy most sok rettegő birk.. ööö állampolgár vágyik egy erőskezű, védelmező apucira.
A másik dolog amit te magad is megállapítottál, hogy édeskevés ráhatásunk van a világban zajló eseményekre. Ezért aztán az, hogy a sok billentyűzet huszár mit gépel az megint csak édeskevés hatással van a világban zajló eseményekre. Így aztán hagy írogassanak a népek amit akarnak, mert annyit sem számítszámit mint a fing a szélviharban.
Tehát szerintme, ha valaki a demokratikus szabadságjogokat védelmező, Amerika Kapitányként minden kommentjében elítéli az orosz agressziót szegény ártatlan ukránok ellen, de ezt nem teszi meg az amerikai agressziók sora esetén... Nos ennyi kis következetlenség belefér. És szerintem nem emiatt lesz atomháború ha lesz. Mint ahogy lehet, hogy a Svédek vagy a Finnek NATO tagsága miatt fog kitörni az atomháború, de akkor azért remélem, hgoy Putyinnak külön üsötöt fűtenek fel a pokolban. Mert nem kötelező ám elsőnek megnyomni a végítélet fegyver gombját. El is lehet ismerni, hogy elmentem a falig. Mindent megtettem. Blöfföltem, de nem volt elég vesztettem!
A fiam most jelentkezett egy ngyon jó egyetemre, jó esélye van, hogy fel is vegyék. Szeretném megérni a diplomaosztóját, meg az eskövőjét, meg az unokáim születését. Szóval az ilyen játékos "éllamférfiak" is tnaúsíthatnának némi önmérsékletet, mert a világ felperzselésére nem mentség! Vagy túl sokat kérek?

P.s. A gyerekkel stílszerűen tartottunk egy "termonukleáris hétvégét", ha már fizikusak készül és zsinórban megnéztük a "Dr Strangelove"-t, a "Másnap"-ot és a "Bombaveszély"-t. A kubai rakétaválság óta nem voltak ilyen aktuálisak ezek a filmek...

1970 írta...

Kedves KZs!

Teljesen igazad van: nem helyes az ellenfél képességeinek alábecsülése. Ennél azonban van egy súlyosabb hiba: amikor beállsz a mínuszos teljesítményű politikusok magasztalóinak sorába. Ennek semmi értelme.
Az pedig, hogy ki mennyit töltött hatalomban, nem teljesítménymérő tényező. Nézd meg a lovastengerész negyedszázados országlását! Még jobboldali körökben sem tartják igazán tehetséges, kiemelkedő politikusnak (szemben mondjuk Bethlennel, akit én nem kifejezetten kedvelek, de ettől még jelentős alakja volt a 20. század politika történetének).
Egyszóval: a teljesítményt kellene nézni, nem csak azt önmagában, hogy hány évet töltött hatalomban. Van olyan államférfi, akinél e kettő összekapcsolódik, de kisgömböc nem tartozik ezek sorába. Okosnak pedig nem igazán nevezném. Ha ő okos lett volna, nem így nézne ki ez az ország 12 év kisgömböc uralom után.

Kapat írta...

Kedves 1970!

Teljesen egyetértünk.
Egy két gondolatot még hozzátennék. Ennek az országnak ilyen kártékony min.elnöke még nem volt. Ha tehetségnek nevezzük a mindenen és mindenkin átgázoló, érzéketlen, önző, akarnok politikus típusát, akkor helyben vagyunk.
Ezt az embert nemcsak politikusnak, egy ország vezetésére alkalmasnak nem tartom, de lassan már emberi jellemvonásokat sem tudok felfedezni személyében.
Velejéig gonosz, gátlástalan gazember. Nem érdemel dicséretet, mert a köpönyegforgató ravaszság sem olyan tulajdonság, mely emberek sorsának irányítására alkalmassá tenné.

KZs írta...

Kedves 1970! Először 1978-ban adtam fel, akkoriban társadalmi munkában tanítottam matematikát a felvételire készülőknek.
Az totális összeomlás volt, teljesen reménytelennek ítéltem, de azt hiszem, most valóban végleg feladom :(
De hisztek, amit akartok, a vélemény valóban szabad, a ti életetek, de ettől még: eppur si mouve :)
Sőt: meg kell jegyeznem erről az esetről, hogy a sajt a fára azért nem esett föl :)

1970 írta...

Kedves Kapat!

Nálam szebben és pontosabban írtad le a lényeget.

1970 írta...

Kedves KZs!

Én 1991-ben kezdtem tanítani, történetesen én is éppen matematikát. Akkor nemhogy nem adtam fel, de óriási öröm és lelkesedés vitt a tanításban. Ma már másoknak és mást tanítok, látom az elmúlt 3 évtized hatását (az oktatáspolitika ebben az időszakban katasztrofális volt, sok más mellett), a műveltségi szint óriási zuhanását, a kultúrában végbement pusztítást (ahogy góbé írta Aczélról: nem engedte rá a sz.rt az országra) és sok más dolgot, amik elkeserítenek. Nagyon! Rettentően!
De én (még???) nem tartok ott, hogy feladjam. Az idősebb korosztályban inkább, de a fiatalok között is sok olyan embert látok (sajnos nem ez a többség, sőt a kisebbség, a csoportokon látszik), akik gondolkodnak, használják az eszüket, és nem eszik az ócska propagandát (többek között arról, hogy kisgömböc milyen "okos", meg "korszakos" politikus).
Nem lehet, hogy kiégtél egy kicsit?!

Kapat írta...

KZs-nek!

A vélemény most szabad? Igaz, csak el ne mondd!
A bosszúállást lassan már törvénybe iktatják, mint ov. egyik legundorítóbb eszközét. Egy emberi értékeket devalváló világot szinte kötelezővé tesznek. A nepotizmus nemcsak elfogadott, de törvénnyel megtámogatott mindennapi jelenség. Majdhogynem kötelező.
Az emberek önérzete nemcsak feleslegesnek, de lassan ismeretlen fogalomnak számít.
A demokráciáról (mely már nem létezik), oly sokat beszéltünk, tökéletesen felszámolták.
De valóban, azért a föld még mindig forog.

KZs írta...

Nem, 1970, azt gondolom nem égtem ki, csak szélmalom harcokra már nincs időm. Tőlem aztán báki bármit, csak velem nem :)
Mit kezdjek olyanokkal, akik a saját kárukon sem tanulnak? Megrántom a vállam, jó, akkor én vagyok a hülye :)
A nagyobbik onokám 16 éves, művelt, több nyelven beszél, és gondolkodik, sínen van, a kicsivel még van dolgom, ő még nincs 5se, bár már gond nélkül vált nyelvet, és komoly matematikai problémákat old meg , de messze még a vége,még nem éghetek ki :)
A legtöbb ami elérhetsz, ha megérted a miértet..

KZs írta...

Kapat, ha az embereknek nem önérzetük, hanem alázatuk lenne, többre mennénk :)
Soha ne azt nézd, mire olyan büszke, mindig az nézd, mire olyan szerény…

góbé írta...

KZs Kedves !

'78-79 SZET. Matemaika is, Fizika is... Nemhogy reménytelen nem volt, de nem egy esetben kihivás is. Talán az akkor alkalmazott módszered miatt nem volt sikerélményed. Nem csupán elmagyarázni kell valamit didaktikusan, sokkal fontosabb a késztetés a gondolkodásra, a megoldás irányába orientálni a nebulót.
( SZET: Szakmunkástanulók Előkészitő Tanfolyama... Kádárék kevesellték anno a műszaki értelmiséget. A főiskolán, az érettségivel ugy nem rendelkező, de az arra alkalmas, haladni, fejlődni vágyó egyéneket készitettük föl a felvételire. Hiszed vagy nem, jó eredménnyel.)

Azt sajnos jól látod, az akkori folyamatot totálisan visszaforditották. Nos, sokminden más mellett ezért is gondolok azonnal a szivlapátra, amikor o1G kotonszökevényünk nerrrjét Kádár rendszerével merészelik azonositani, bizonyos, mentálisan halmozottan hátrányos egyedek...

Kapatnak akkora respekt, hogycsakna....!!!

Kapat írta...

KZs-nek!
Úgy vélem, egy kissé fogalomzavarba kerültél. Kevered az alázat és az alázkodás értelmezését.
Alázatot csak emberi kiválóság, művészi szépség stb., vagyis az életet szebbé tevő pozitív dolgok váltanak ki az emberből. A önérzetes ember fogalma nem zárja ki, hogy alázattal szemlélje az arra érdemes dolgokat.
Igen, legyen önérzetünk, a magunk eszközeivel tiltakozzunk a nap mint nap elszenvedett megalázások ellen.
Büszkék pedig arra lehetünk, ha meg tudjuk őrizni emberi méltóságunkat még a jelenlegihez hasonló maffiarendszerben is! A közhelyek néha bizony nem relevánsak.
Soha ne adjuk fel, ne törődjünk bele!
Kedves 1970 és Góbé!
Jóleső érzés nekem is egyetértenem Veletek, mindig okos, reális gondolataitokkal, köszönöm Nektek.

1970 írta...

Kedves KZs!

Teljesen egyetértek azzal, hogy a legtöbb amit elérhetsz a miértek megértése. Ebben azonban súlyos tévút, ha egy ilyen pusztító kártevő hozsannázóinak sorába lépünk.

Azt írod:
"szélmalom harcokra már nincs időm. Tőlem aztán báki bármit, csak velem nem :)
Mit kezdjek olyanokkal, akik a saját kárukon sem tanulnak? Megrántom a vállam, jó, akkor én vagyok a hülye :)"

Nem gondolod, hogy ez az egyik legjobb bizonyítéka annak, hogy kisgömböc társadalompusztító politikája Nálad termékeny talajra talált? Mondhatnám: sikerrel "atomizáltak". Mindenki le van ...va, foglalkozok magammal. Erről szól a politikája 30 éve...

(Egyébként a burnout egyik tipikus jele, amikor már nem látjuk a saját munkánk, tevékenységünk értelmét. Persze sok más tünete is van a dolognak, de talán ez a legfontosabb.)

1970 írta...

Kedves góbé!

A SZET mellett a FEB (Felvételi Előkészítő Bizottság) is megemlíthető. Itt olyan középiskolásokat segítettek a felvételire történő felkészítésben, akik nem (vagy csak részben) értelmiségi családból származtak. Magyarul: a társadalmi mobilitást segítette ez is. Tudom, részem volt benne.

A kommented 2. bekezdéséért ("szívlapátos") Téged illet óriás respekt! Sajnos a jelenlegi "ellenzék" jó része ezt az ökörséget pufogtatja rendszeresen...

KZs írta...

Nos, Kedves 1970..
1. Látom a munkám értelmét, még most is heti 6 nap, napi 12-14 órát dolgozom :)
2. Cseppet sem vagyok a Ner rajongója, sőt.
3. Mint ismert, marxista közgazda vagyok.
4. Azt sem rejtettem soha véka alá, hogy érdeklődve várom az érveket, mely szerint az ember talált ki fenntarthatóbb és élhetőbb társadalmat a kommunizmusnál :) mellékszáll: érdeklődve várom a játékelméletben a közlegelők példázata bizonyítás megcáfolását is :)
5. Mintegy 20 éve próbálom felhívni polgártársaim figyelmét, hogy abban a kitüntő szerencsében és megtiszteltetésben van részünk, hogy módunkban és lehetőségünkben áll megélni a kapitalizmus összeomlását.
6. De ha ti ragaszkodtok a kapitalizmushoz és a képviseleti demokráciához, jelesül ezt tekintitek axiómátoknak, akkor bizony akkor jártok a legjobban, ha jelen helyzetben a Magyarország nevű poltikiai közösség vezetője Orbán Viktor :)
Valamint még egy jótanács: Ha meg akarod változtatni a világot, először a saját gondolkodásodat kell megváltoztatnod :)

kekec írta...

Kedves Pupu!
Az érintett közvéleményeket most lehetett meggyőzni a "védelem" szükségességéről - a NATO-nak meg érdeke a bővülés. Csak idő kérdése. Nem fog tőle enyhülni a szembenállás -ez tény,
de nem ettöl fog kitörni a III-ik Vh.
Kedves Olvtársak!
Orbán eddig még a kanyarban sincs Ceaucescuhoz képest, aki 1965-től 1989-es kivégzéséig uralkodott.
Bevonult a történelemkönyvekbe - de milyen előjellel? Tehát az Orbán-éra is bevonulhat, de kb. a Brezsnyevi pangás-sal párhuzamban. Mert elherdálni egy Marshall segélynyi összeget, amit az Unió ideöntött, és közben folyamatosan csúszni lefelé a versenyképességi listán - az azért teljesítmény! A robotika és a mesterséges intelligencia korában visszafejleszteni az oktatást az olcsósított alulképzett munkaerőre alapozva több mint bűn - hiba!
és kedves KZS!
A kommunizmus, mint legélhetőbb társadalmi módszerre vonatkozóan meg annyit, hogy csak sanyarú körülmények között működik - lásd ősközösség és hadikommunizmus. Anglia a II. vh-ban közelebb állt hozzá a szigorú jegyrendszerével, mint a Szovjetunió valaha is. Az Izreali kibucok is bomlásnak indultak, amikor már egy kicsit jobban élhettek. Egyszerűem benne van az emberi természetben, hogy megpróbál többhöz jutni, ami egyenlőség helyett differenciálódáshoz vezet. És akkor még az eltérő biológiai adottságról nem is szóltam.

1970 írta...

Kedves KZs!

Akkor nézzük egészen pontosan:

1. Amennyiben ez tényleg igaz volna, akkor nem írnál olyasmiket, amiket a fentebb is idéztem. Azzal kezdted, hogy már '78-ban feladtad...
2. Nem gondolom, hogy ez lennél, pusztán arra utaltam, hogy termékeny talajra talált Nálad kisgömböc társadalompusztító politikája. A kettő nem ugyanaz.
3. Ezt elhiszem, nincs is okom kétségbe vonni. Mégis Te ajánlgatsz rendszeresen szélsőjobbos, összeesküvés elméleteket híresztelő weblapokat olvasásra (pl.: Bogár László és társai).
4. Ebben nincs vitánk.
5. Ebben sincs vitánk.
6. A "ti" kiket takar? Én magam soha nem írtam le a "ragaszkodásomat" a kapitalizmushoz. Ha Te ilyet állítasz, akkor - már bocsánat - vagy felületesen olvasol, vagy nem tudsz értelmezni egy szöveget. Ennek következtében köszönöm az ajánlatodat, de NEM ragaszkodom kisgömböc személyéhez. Emlékeim szerint TE írtad le, hogy mennyire "okos", meg jó "sakkjátékos", ami - az ország jelenlegi állapotát figyelembe véve - egyszerűen röhej!

+1
A 2022. november 9. 11:53-kor feltett kérdésemet viszont "profin" megkerülted.

1970 írta...

Kedves kekec!

Érdekelne, hogy mit értesz az "eltérő biológiai adottság" fogalmán.

góbé írta...


KZS Kedves !

Ha már kihoztad belőlem: Jegyzed a kotonszökevényről, aki az ellenfélnek tünő, de valójában partner, - merthogy egy ország, nép, sőt nemzet sorsát, jövőjét kellene igazgatni, - nyiltságát, korrektségét egyenességét kihasználva, azzal visszaélve tarol, tapos, az a tehetséges, meg az okos ???

Jajjjj!!! Ésmégeccer Jajjj!!!

Tessen magyar népmeséket olvasgatni, esetleg Arany balladákat, netán figyelmezni egy Nyáry Krisztiánra, Kornai Jánosra, avagy, akár, - hogy összekuszáljalak egy kicsinyt - Mellár Tamásra, Ángyán Józsefre.
Te viszont egy bogárlászló nevezetűre hivatkozol aki 10-12 éve kijelentette, az ország nyugati szinvonalon legfeljebb pár*százezer embert tud ellátni. Éppen ezt valósitják meg !!!

Tudod, mifelénk, a xarházit, a mocskos törvénytelenséggel szerzett és azzal visszaélő hatalmával, nem hivjuk okosnak meg tehetségesnek !

Nincs miért büszkének lennünk az eltelt ezer év uralkodó osztályaira, de ilyen kártékony egyed aki hatalomhoz jutott még nem volt ! Esetleg Szálasi versenyezhet vele. A két világháború a török hódoltság ellenére sem !
Mifelénk az elérendő, a vágyott és megvalósitott, az ország, a nemzet haladását eredményező cél a mérvadó.

1970 írta...

Kedves góbé!

Jól leírtad, pusztán egy apró kiegészítést tennék: Szálasit alapvetően a lovastengerész korlátolt és ostoba politikája "hozta helyzetbe". Amikor tehát Szálasit hozzuk fel a mérce negatív végén (jogosan!) mindig oda kellene állítani mellé a "főméltóságú urat" is. (Sőt, szerintem Horthy - bizonyos szempontból - negatívabb szereplője a magyar történelemnek, mint Szálasi.)

góbé írta...


Üdv 1970 !

Nálad a pont !... majdnem... Horthy a 24-25 éve alatt, szemben a kotonszökevénnyel megbecsülte és megfizette az őt és rendszerét kiszolgáló állami alkalmazottakat. Katonákat, rendőröket, csendőröket, MÁVosokat, stb...
Hagyta élni az orvostársadalmat. Mondjuk a tanitókat-nevelőket Klebersbergnek kellett...
Hogy-hogynem neki elég volt a kenderesi birtok...

1970 írta...

Kedves góbé!

Ez is csak arra bizonyíték, hogy még a "legfőbb hadúr" szintjénél is van lejjebb. (És tartok attól, hogy lézerjankó még ennél is rosszabb lenne...)