2023. november 17., péntek

NYUGAT VAGY KELET



Hát bizony nem könnyű dilemma, különösen akkor, ha a két égtáj hazai képviselőit nézegeti az ember.
Különben is, a politikai égtájakat nem az iránytű mutatja, hanem a fene tudja mi is, merthogy két egyforma államalakulatot, gazdasági fejlettséget nemigen lehet találni még az egy akolba tereltek csoportján belül sem.
Még a társadalmi rendszerek sem mutatnak pontos irányt, hiszen a kínai kvázi-szocializmus (kis NEP-el dúsítva) nem hasonlítható az orosz kapitalizmushoz, mely inkább hasonlít hazánk maffia-kapitalizmusára, mint keleti szövetségese állam-kapitalizmusára, mely a szocializmus kínai útját járja - meglehetősen sikeresen - jelenleg.
Mégis, mi állítólag Nyugat vagyunk, hisz angolszász típusú, parlamentáris  államberendezkedésünk van, míg Dél-Korea Kelet, hiszen agolszász tipusú parlamentáris berendezkedése van vagy hogyan is.
Persze a keleti tőkések mind-mind oligarchák, míg a nyugatiak becsületes és ügyes üzletemberek, némelyik ügyesebb, mint Zuckerberg...
Persze ha Nyugatról beszéltünk, akkor  magyarember Németországra vagy Angliára gondolt, még véletlenül se dél-Olaszországra, Szicíliára vagy akár Portugáliára, Görögországra vagy Törökországra, és legfeljebb a turistaútjain szerzett benyomásaira alapoz.
Márpedig azok csalnak, mert bármennyire festői is egy kecskepásztor a görög hegyekben, nagyon sokan sírvafakadnának, ha azon az életszínvonalon kellene élniük, ahol a kecskéit számolgató (egy, kettő, te édes , négy, öt...) atyafi él...
Persze tagadhatatlan, recinát kortyolgatva érett kecskesajtot majszolni a meleg tengerparton igen vonzó, csak éppen nem a valóság.
Ha valaki tárgyilagosan figyeli a folyamatokat, akkor be kell látnia, hogy a Gorbacsov féle fordulat a gyarmatosítás új korszakát hozta el, igaz, más módszerekkel mint a klasszikus gyarmati időkben, de a lényeg ugyanaz.
A gyarmatosítók a gyarmatok eőforrásainak kiaknázásával hízlalják magukat, a gyarmatok népe pedig úgy táncol, ahogy új uraik fütyülnek.
Lehet bármivel eteni a derék állmpolgárt, de a lényeg, hogy Irak olajkincse már Szaddam meggyilkolása előtt el lett osztva a multinacionális olajcégek között, mert az már mégsem járja, hogy a nemzeti kics a nemzet jólétét gyarapítsa, mikor gyarapaíthatná a multik vagyonát is.


Akkor aztán diktátor az a Szaddam Huszein, akit anno nekiküldtek az ajatollah rendszerének, hadd hulljon a perzsa a nagy tolongásban, ha már ő ellenőrzi a Perzsa-öböl hajóforgalmát, ahelyett, hogy ráhagyná azt az USA 5. flottájára, mely jelenleg buzgón végzi ezt az önként vállalt tevékenységet, - ameddig teheti.
Diktátor volt a francia elnök által nagy csinnadrattával fogadott Kadhafi is, akinek sátrát az Elysee-palota kertjében állították fel nem sokkal az előtt, hogy egy teherautó platoján pocsékolták meg ellenfelei a francia csapatok és a titkosszolgálatok által szervezett puccs kapcsán - az apa férfi, a diktátor nő jegyében.
Uralma alatt a meglehetősen egyszerű líbiai törzsek soha nem látott jólétben, példátlan szociális vívmányok birtokosként éltek, a sivatagi nép vízellátása megoldott volt, talán egyedüliként a sivatagi környezetben.
De nem kell ilyen messzire mennünk, elég itthon körülnéznünk, hiszen minket is kifosztottak a szabadság jelszava alatt az 1989-es ellenforradalom idejét követő eszendőkben, mikor is az országot elkótyavetyélték a demokrácia bajnokai.
Persze mind azt hitték, hogy nekik is leesik kis morzsa az osztozkodásból, de még ebben is csalódniuk kellett, hiszen - József Attilával szólva - erre a kis, búvó országunkra is rálehelt a tátott tőke sárga szája, és meg kellett mindenkinek tanulnia, hogy a tőke étvágya határtalan.
Most nincs semmink, egyelőre képletesen szólva fázunk és éhezünk, de szabadok vagyunk, hogy egy másik költő szavaival éljünk.
Igaz viszont, hogy van egy maffiánk, egy virtigli diktátorocskánk, remek példaképeink, egy olyan honvédelmi miniszterünk, amilyen Veres Péter óta nem volt a  magyarnak, pedig Für Lajossal is volt egy kalandunk...
De nézegethetjük Ukrajnát is, aki ma az amerikai imperializmus kritikátlan kiszolgálójává silányodott, rengeteg vér árán - igaz arrafelé a nácizmusnak dicső történelmi előzményei vannak.
Hogy miért nem jön meg soha az emberek esze?  
Miért élnek állandó elégedetlenségben és illúziókban, miért élnek érdekeik ellenére?
Rejtély...


Lesznek bizonyára, akik szerint a rendszerváltozásra az ellenforradalom meghatározás túlzás, mint ahogy a neokolonalizmus is annak tűnik a hajdani szovjet blokkból kiszakadt országok esetében - csak éppen a tények cáfolják az állítás ellenzőit..
A hajdani Szovjetuniót is gyarmattartó hatalomnak tartják sokan, habár furcsa gyarnatok az olyanok amelyekbe a gyarmattartó pumpálja a pénzt, márpedig a helyzet ez volt.
Rengeteg halott  az orosz-NATO összecsapás eredménye, más hozadéka - újabb konfliktusok veteményezésén - kívül nincs, jóllehet a Nyugat által a háborúra fordított összeg kis hányadából meg lehetne akadályozni az afrikai éhség-övezetek még rengetegebb halál-esetét.
Az orosz és izraeli bombák gyermekkorú áldozatainak többszöröse hal éhen évente, de értük a mainstream média nem sürün ejt virtuális könnyeket, hiszen ők nem használhatók fel aktuálpolitikai célokra..


Kelet vagy Nyugat
Ez ideológiai, gazdasági és állmszervezési kérdés, lehet akár vitatni is mások álláspontját, de egy biztos: az egypólusú világ egészségtelen, pusztító.
A primadonna kiöregedett, az USA ma már olyan mint nálunk Medveczky művésznő: csillog-villog a kosztüm, de a tartalom már kissé avitt, elege lehet a saját bajaival  - a saját bájaira viszonylag kevés a jelentkező.
Pompeius mondta hajdan tán Sullának, hogy a felkelő napot mindíg többen imádják, mint a lenyugvót.
Lehet, hogy a felkelő nap háza ma is New Orleansban dűledezik, de a felkelő nap egyre láthatóbb módon Keletre költözött.
Nem lenne hátrányos a politikusoknak - Keleten és Nyugaton - mélyebben ismerkedni a római történelemmel...

:O)))

5 megjegyzés:

Cinikus írta...

Pupu! Szerintem tök mindegy, hogy merre kolbászol a magyar vezetés, mert ez az "ország" egyszerűen élhetetlen. Eddig egyik jelentős hatalomnak sem volt szüksége hosszú távon a ma Kárpát-medencének (egykoron Panónia) csúfolt huzatos lapályra. A rómaiak száz évnyi próbálkozás után feladták az egészet visszehúzódtak a Duna nyugati partjára. Igazán a törökök sem pályáztak rá. Jó amit lehetett megszállták és kidoaztották de valódi közigazgatást nem építettek. Szpáhi birtokként adták jelentéktelen tisztecskéknek. Nem terveztek vele semmit.
És ez nem véletlen! Ez a terület élhetetlen! Messze van a tengertől nyersanyagok nincsenek viszont cserébe minden kelet-nyugati balhénál a támadó sereg útjába esik viszont katonailag is védhetetlen. Röviden: Szar hely!
Így aztán nem is kell csodálkozni, hogy mindegy, hogy az épp aktuális vezetés keleti vagy nyugati seggeket nyal, mert az ország népe mindenképpen szopóágra kerül. A legnagyobb kibaszás, ha az ember ide születik.
Szóval a kérdésre a válasz: Ízlés dolga. Aki bizánci típusú államban szeretne rabszolga lenni az húzzon innen keletre, aki jobb szeret római típusú igában sínylődni az húzzon nyugatra, aki meg szegényen és jelentéktelenül szeretne meghalni az nyugodtan maradjon ebben a pöcegödörben. Nagyjából ebből lehet választani. Aki meg úgy gondolja, hogy a magyarok valaha is -akár csak a legcskélyebb mértékben is - képesek lesznek befolyásolni azt, hogy mi történjen az itt azoknak szép álmokat! Kelet vagy nyugat? Sehol nem kellünk!

sphagin írta...

Kedves PuPu !


A legnagyobb gondunk, hogy támogatás nélkül nem tudunk megélni ! Nekünk szükségünk van olyan támogatókra, akik kifizetik a számlát helyettünk. Cserébe persze mi is támogatjuk őket a legmerészebb álmaikban is és elvállalunk mindent, csak a lóvé jöjjön. Egy biztos, hogy mi önállóak a büdös életben nem leszünk, a többi ebből következik.
Lényeges azonban a ló, amire ugye tesszük a tétet.
Úgy hallom, hogy a Keleti határokat mindenki igyekszik lezárni, mert jönnek onnan sokan kéretlenül és még letelelepedési kötvényt se akarnak venni. Legutóbb a Belorusz határt emlegetik, de nem oda akarnak menni, hanem onnan jönnének hozzánk, a mi döglődő országainkba.
Egy biztos, hogy minden országot olyan vezetők vezetik, amilyet megérdemelnek. Az övék, ők választották maguknak !

üdv sphagin.

1970 írta...

"Hogy miért nem jön meg soha az emberek esze?"

Kedves PuPu!

Ez nagyon jó kérdés. Talán azért sem, mert ilyen ostoba és korlátolt emberek számítanak ma "közvélemény formálónak":

https://hvg.hu/kultura/20231117_Krubi_Amig_Orban_ki_nem_oregszik_a_politikabol_addig_o_marad_a_mi_uj_Kadarunk

Ahhoz persze egy kicsit gondolkodni is kellene, hogy a valóságot lássuk (meg nem ártana ismerni azt a kort, amiről böfögünk magunkból valami bűzöset és mérgezőt).
Kisgömböc soha nem volt és nem lesz Kádár. Ha így lett volna, akkor nem így nézne ki ez az ország...

anteus írta...


Kedves PuPu!

Természetesen szovjet ellenforradalom volt. 1986 őszén lett publikus a lényeg : 1986 október Reykjavík-i Reagan-Gorbacsov csúcs (Gorbacsov teljesen váratlanul elfogadta az atomegyensúly felbontását /Reagan állítólag majdnem leesett a székéről/); 1986 november 7 Moszkva (Gorbacsov bejelenti a pártfőtitkároknak, hogy a Varsói Szerződésnek vége), 1987 április Prága: Gorbacsov bejelenti a pártfőtitkároknak, hogy a fejlett tőkésországokkal való kapcsolatai érdekében magára hagyja kelet-európai szövetségeseit, "reformálják meg rendszerüket ŐK IS"; majd 'mindenki éljen meg ahogy tud' - távozott.

Maga a folyamat a szovjeteknél hosszabb volt, akit érdekel, olvassa el Rozsnyai Ervin könyvét a "Forradalmi és ellenforradalmi Szovjetunió" címmel adott ki.

Cinikusnak:

A Római Birodalom keleti limese a Duna volt. Nem lépték át. (A római erődítmények mind a "dunántúli" oldalon vannak: Vindobona, (ma Bécs), Brigetio (ma Szőny, itt eltemetve egy római császár, Valentinianus) Aquincum + Contra-Aquincum (ma Óbuda), és a Duna-hídfő - itt a legkeskenyebb a Duna - Castellum contra Teutanum - miatt a mai Március 15-e téren.
Stb.

Csak egyszer mentek át: leverni a dákokat, akiknek már ekkor erre fájt a foguk. De Traianus 106-ban leverte őket, mai "utódaik" mégis a maguk Attilájaként hivatkoznak rá...
A honfoglalás vezetői egy kérdést nem tettek fel maguknak: miért üres a medence? Mert akik itt éltek valaha - longobárdok, gótok - mind elhúztak innen. A kulcs: mert a Kárpátok miatt nem lehetett kereskedni: a Borostyán út volt az egyetlen lehetőség Dél-Észak irányban. Amúgy őserdő és mocsár. Vagy alulról kellett volna kikerülni vagy felülről a "védelmező Kárpátokat", amin csak az az ellenség nem jött át amelyik nem akart.

Ez tehát nem Kárpát-medence, hanem Kárpát-gödör. Jó mély. Adódik a racionális politikai cél: dögkúttá alakítani.

kekec írta...

Azért nem volt teljesen elvetemült ötlet a békamenettől a "Nem leszünk gyarmat" molinó. Akár kölcsön is kérhetné az ellenzék. Mivel nem tisztázta, hogy kinek nem leszünk, értelmezhető a senkinek sem szöveggel. Nagyon aktuális a keleti relációnkra figyelememmel.
Egyébként meg a nyitott gazdaságú icsányi kis országra tekintettel annyi, mint széllel szemben pisilni. Lehet ugyan, csak nem tanácsos.
Egyébként meg tényleg nem Kádárunk lesz, hanem Brezsnyevünk (lásd még brezsnyevi pangás címszó alatt)
Nekem meg ne tegyen senki szemrehányást (és a választók nagy hányadának sem). ÉN NEM EZEKET VÁLASZTOTTAM!