2009. október 11., vasárnap

CIGÁNYMENET, 26000,- HUF, KÖVÉR LÁSZLÓ...

      Befejeződött a cigánymenet, melyet Kállai László jászsági cigánypolitikus vezetett.
Több mint 100 kilométert gyalogolt az a néhány részvevő, akiket Kállai maga mellé tudott állítani, - szánalmasan kicsi társaság tartott vele.
Aztán Budapesten csatlakoztak hozzájuk néhány százan, de messze nem elegen.
Gondolom, ebben annak is szerepe volt, hogy a szervezők nem engedték a pártpolitikát rátelepedni az akcióra, ezért aztán a pártelkötelezett cigánypolitikusok nem láttak benne üzletet.
Mivel a pénzek felett ők diszponálnak, egy cigány sem kívánja kivívni rosszallásukat, - ki ellensége önmagának, - nemde?
Azért elgondolkodtató a dolog, - kitetszik belőle, hogy nem nagyon számíthatunk a romák önszerveződésére, érdekérvényesítési törekvéseik embrionális állapotban vannak, - ma legfeljebb a politikai pártok játékszerei.
Az akció pedig értelmes kívánságokat fogalmazott meg, többek között petíciójukban  arra kérték Sólyom Lászlót, hogy vállaljon vezető szerepet a cigányság integrációjáért folytatott küzdelemben.
Ebből is látszik, hogy álomvilágban élnek...
Nem okozott nagy meglepetést számomra, hogy Elnök Úr nem szakított időt arra, hogy személyesen vegye át a petíciót, - végtére is nem a Csíkszentbüdösi Pávakör delegációja kereste fel, - nemde?
Zavarják itten ezek az ő délutáni sziesztáját, - piha!
Pedig lesz még ebből baj, - egyszer valamelyik karizmatikus cigánygyerek megúnja a dolgot, aztán hamar bajok támadhatnak: egy házat ugyanis sokkal könnyebb felgyujtani, mint felépíteni.
Ma még mindíg nem lenne késő, csak egy asztalhoz kellene ülni a magyar politika és közélet szereplőinek, átgondolni az elmúlt húsz év történéseit, eredményeit és melléfogásait , majd meghatározni azokat a konkrét lépéseket, amelyek konkrét, pozitív eredményekkel járhatnak.
Szvsz nem több pénz kell erre a célra, hanem a meglevő források hatékony felhasználása, - nem minden cigánynak ötven forint, hanem mondjuk a képzetlenek tömegei számára foglalkoztatásuk megszervezése, - de nem utcasöprögetéssel, hanem szövetkezetek vagy nonprofit gazdálkodó szervezetek létrehozásával.
De fontos lenne például az iskolai előkészítők rendszerének megteremtése bölcsődei-óvodai hálózat létrehozásával a legszegényebb falvakban is.
Nem alsótagozat kellene a legkisebb falvakban is, hanem bölcsődék és óvodák, szakképzett és motivált - igen, anyagilag is motivált - gondozókkal, óvodapedagógusokkal.
Illúzió, tudom, - itt vérnek kell folynia ahhoz, hogy megjöjjön a politikusok esze, addig meg ezer helye van annak a pénznek...
      Valamelyik televízióműsorban elhangzott egy adat: Magyarországon ma több, mint egymillió ember él havonta 26000,- forint alatti összegből.
Elborzasztó adat ez, különösen, ha belegondolunk, hogy ennek az összegnek a lakhatást, fűtést, világítást, ételt, ruhát, cipőt , az  iskoláztatási költségeket is fedeznie kell, - aki mostanában tízórait vásárolt magának, annak lehet némi fogalma a dologról.
Szegény Solt Ottília élne, térdenállva követelné vissza a Kádár-rendszert...
      Kövér László szombaton azt találta mondani, hogy az ország gazdasága, pénzügyei és állami intézményei háborús pusztítás nyomait viselik magukon.
Elgondolkodtam azon, hogy miért is beszél hülyeségeket az, aki egyébként iskolázott és az átlagnál jobb lehetősége van a világ dolgaiban való tájékozódásra.
Talán a választási harc lázában beszél félre?
Vagy esetleg maga is elhiszi, amit mond?
Én az utóbbira tippelek, ez a koma ugyanis az égőszemű világmegváltók közé tartozik, nála valószínűleg hitéleti kérdés az ország állapotának megítélése.
Ha ők vannak hatalmon, akkor minden szép és jó, ellenben ha a politikai ellenfél kormányoz, akkor dögvész és rothadás szertefele, meg az özvegyek jaja és az elnyomott magyarok zokogása.
Hogy a tények mást mondanak?
Annál rosszabb a tényeknek, - miként Kant ezt már régen megállapította.
Kövérék a magyar politika legrosszabb hagyományainak folytatói, tipikus bolsevik mentalitással próbálják népboldogítani a magyarokat, illúziókba ringatva saját magukat is.
Márpedig a világ értelmesebb felén már évszázadokkal ezelőtt is nevettek Münchausen bárón, aki a saját hajánál fogva emelte ki magát a mocsárból.
Itt a Fideszes Münchausenek annyival vannak előrébb, hogy magát a mocsarat is jószerivel ők hozzák létre, - szorgalmasan telecsinálva a közéletet.
No, sebaj, de azért kíváncsi leszek arra, hogy az egyértelműen pozitív tendenciák hatnak e annyira a társadalomra, hogy jövő tavasszal ez megjelenjen voksokban is, vagy a társadalom nagyrésze továbbra is vevő lesz az ilyen makutyi dumákra...
:O)))

2 megjegyzés:

antirasszmusszen írta...

csaxólok, hogy aki ilyen kevésből él, annak a gyereke mindent ingyen kap az iskolában. Tanszert, könyveket, 4x étkezést, és egyebet.
Így sem sok az a 26K, de kicsit árnyalja a képet.

PuPu írta...

Hát ez igaz.
Jó lenne a gyerekeknek már egyéves kortól kötelezővé tenni a bölcsődét meg az óvodát, akár még fizetni is érte, hogy a rászoruló család rendszeresen vigye a kicsit, - ezerszeresen megtérülne a ráfordítás...
:O)))