2009. október 27., kedd

FEKETE, SOROS, BAJNAI...

      Meghalt Fekete János.
Az értelmesebbje sajnálja, a zombik meg szokás szerint tüzet fújnak minden rajtuk fellelhető lyukból, - ő adósította el az országot, ő vette fel a hiteleket, ő volt a Vörös Rém...
Marhaság, - egy ország hitelfelvételének mértékét soha nem egy ember dönti el, de még ha így is lett volna, azt az egy embert nem Fekete Jánosnak hívták volna.
Aki viszont mindíg biztosította az ország működőképességéhez szükséges forrásokat, azt valóban Fekete Jánosnak hívták.
Akik őt okolják az ország húsz évvel ezelőtti eladósodottságáért, azok úgy viselkednek, mint amikor a boltost okolja valaki azért, mert a megvásárolt felvágottat hagyta megenni a macskának, - jóllehet a macska is mi voltunk...
Fekete roppant tehetséges bankár volt, nagy nemzetközi hírnévnek és köztiszteletnek örvendett, ezt leginkább olyan ma ritkaságszámba menő, konzervatív dolgokkal érdemelte ki, hogy a szavát betartotta, és vállalt kötelezettségeit még a legnehezebb időszakokban is teljesítette.
1956-ban, a harcok közepette például aktatáskában vitte az esedékes hitelrészletet Bécsbe, - határidőre.
Jellemes ember volt, politikai elkötelezettségét a rendszerváltás után sem cserélte fel új eszmékre, mint tették annyian.
Aki meg tudja szerezni, annak ajánlom "Fekete bárány" címmel megjelent visszaemlékezéseit, sokat lehet tanulni belőle...
A mai magyar baloldal magukat kádáristának tartó pártmaradványai is sokat köszönhettek neki, - nem tagadta meg Kádár emlékét.
Nekünk sem kellene őt megtagadni, - egy darab huszadik századi Magyarország volt.
Nyugodjék békében...

      Soros közgazdasági kutatóintézetet hoz létre Budapesten.
Célja, hogy tanulmányozni lehessen a világgazdasági válság hatását, le tudjuk szűrni tanulságait.
50 millió dollárt szán erre a célra, tíz év alatt.
Kétségtelen, hogy van mit tanulmányozni, és talán a tanulságokat sem kellene figyelmen kívül hagyni, különben rendszeresen részünk lesz a mostanihoz hasonló mutatványokban, csakhát erre azért egy államnak sem lehet berendezkedni, - a világon nincs annyi pénz, amivel az állandó kármentést fedezni lehetne.
Egy dolgot viszont nem értek: mi visz rá egy Magyarországról elüldözött zsidót, hogy ebbe az országba, ahol az újjáéledő nácizmus ismét nyíltan rasszista lózungokkal menetel, ahol zsidó mártírok emléktábláját meggyalázzák és kétségbe vonják a Holocaustot, hogy ebbe az országba pénzt hozzon?
Igen nagy jellemnek kell lenni ehhez, - tisztelem érte...

      Bajnai harcot hirdetett a korrupció ellen. 
Az erről szóló tervek szerint érdekeltté tenné az állampolgárokat a korrupció leleplezésében.
Nagyon nehéz a feladat a korrupció jellege miatt, - ez egy nagyon intim műfaj.
Azt hiszem, hogy az Országgyűlésben sem fog ezzel az ötletével osztatlan sikert aratni, hiszen a pártfinanszírozás ma maga a tömény korrupció.
Hogy fognak egy ilyen törvény mellett visszacsurgatni a hálás vállalkozók?
Nagyon megkönnyíti viszont Bajnai dolgát, hogy megengedheti magának azt, hogy ne nagyon törődjön a képviselők ellenérzéseivel, - nem kell félszemmel a tavaszi választásokat lesnie.
A magam részéről mérsékelt optimizmussal bár, de sok sikert kívánok a harchoz...
:O)))




Nincsenek megjegyzések: