2009. október 8., csütörtök

KÓRHÁZAK, TÁVFŰTÉS, INFANTILIZMUS...

   Pénzt kapnak a kórházak, mert a kórházigazgatók megfenyegették a kormányt: akár éhségsztrájkba is kezdenek, ha nem adnak az általuk vezetett intézményeknek többletpénzeket.
Eltekintve attól, hogy némelyiküknek ez kimondottan jót tenne, csak csodálkozni tudok azon, hogy értelmes, iskolázott ember létükre képtelenek felfogni, hogy ha kapnak pénzt, ha nem, a problémát már megint csak görgetik maguk előtt, mint  immáron húsz éve teszik, és hogy attól, ha lefogynak öt kilót, a magyar egészségügy még nem lesz sem hatékonyabb, sem olcsóbb.
Repa doktor már az ezerszer elátkozott Molnár Lajos harcai idején megmondta, hogy a probléma nem a bezárt kórházi osztályokkal van, hanem azzal, hogy nem zártak még mellettük vagy ötven kórházat be, - úgy látszik, mára változott a véleménye.
Közeleg a kormányváltás, talán ez lehet az oka.
Tudhatná pedig, hogy a hála nem politikai kategória, és egy szép nagy kórház vezetésére mindíg akad jelentkező - kifogástalan lojalitású előélettel...
Pedig az egészségügy átfazonírozását el kell végezni, mert enélkül minden évben - legyen bárki is kormányon - ugyanezzel a gonddal fogunk küszködni, - hordjuk a vizet a lyukas hordóba.
       Azt találta nyilatkozni a pénzügyminiszter, hogy a kórházak részére biztosított többletfinanszírozással veszélybe került a távfűtés áfájának csökkentése.
Aztán persze gyorsan visszakozott, és még fegyelmezettebb magatartásra serkentette övéit a költségvetési szavazás során.
Érthető ez egy választás előtti év vége felé, de lehet, az ország jobban járt volna, ha marad az eredeti álláspont, - a szocializmus befejezte után húsz évvel talán már időszerű lenne a zemberek tudomására hozni, hogy itten bizony kapitalizmus forog fenn, és ez nem az a társadalmi forma, melyben legfőbb érték az ember...
Amikor valamelyik területnek adunk, egy másiknak nem jut esetleg.
Adott esetben, ha mondjuk az egészségügynek adunk akkor lehet, hogy nem jut forrás a távfűtés áfájának csökkentésére, de még az is előfordulhat, hogy el kell venni valamelyik területtől az eredetileg odaszánt összegeket.
Így, megcimkézve a pénzeket talán az emberek is jobban érzékelnék, hogy az államkincstár nem feneketlen zsák és hogy nem kizárólag a pénzügyminiszter vagy a kormányfő döntésétől, hanem leginkább a behatárolt lehetőségektől függ a pénzek elosztása.
Azt se nagyon értem, hogy egyéni szociális helyzetüktől függetlenül miért pont a távfűtéses lakások tulajdonosait tekinti a kormány egyedüli rászorultaknak, - szerintem a fával tüzelő Mari néni a faluszéli házában legalább annyira rászorulna az ÁFA-csökkentésnek álcázott szociális támogatásra, mint Kovács főmérnök a Feneketlen tónál, a 95 négyzetméteres, 33 millióért hirdetett polgári lakásában...
        Mai hír még az is, hogy a Fidesz számtalan - komolytalan - módosító javaslattal próbálja "szétbombázni" a költségvetést.
Talán ez az egyetlen elem, ami az elmúlt húsz évben változatlan maradt a Fidesz arculatában: a felelőtlen infantilizmus.
Ez talán jól állt nekik, mikor még fiatalok voltak, de mostanra kissé punnyadt lett a hajdan szellemes társaság, - mára ezekkel az akcióikkal leginkább az érettségi találkozókon viháncoló aggbakfisokra emlékeztetnek...
Az ő dolguk, - én meg csak remélni tudom, hogy a választó végre felismeri: akik az ország jövő évi működését alapvetően befolyásoló parlamenti munkában ilyen színvonalon vesznek részt, azoktól mi várható, ha esetleg kormányra kerülnek...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: