2015. augusztus 10., hétfő

BUNKÓK FÖLDJE

Rengetegen panaszkodnak: eldurvult a világ.
A boltokban az eladók, az önkormányzati ügyintézők, az orvosok, a nővérek - szinte mindenki, aki emberekkel kerül kapcsolatba.
Kedves ismerősöm egy autóalkatrész-boltot vezet, meg is fizetik rendesen, ismeri az alkatrészkereskedelem minden csínját-bínját, megvannak a szükséges kapcsolatai, és most mégis azt meséli:állást akar változtatni, megy valami olyan helyre, ahol nem kell emberek között dolgozni.
Hívták a szakmában is máshova, többért, de nem - neki elege van, nem akarja kitenni magát a bunkóságok özönének.
Fogorvos meséli, hogy a beteg eljön hozzá, mert akinek kötelessége lett volna ellátni, az elküldte egy bennfelejtett gyökérrel a szájában, aztán nem tetszik neki, hogy a szájsebész csak másnap rendel, hát káromkodik és rávágja az ajtót, hogy hullik a vakolat a tok mellől.

Állok a recepción, intézem a bejelentkezést, próbálom elintézni, hogy olyan szobát kapjak, amilyet kifizettem, a mögöttem álló vendég elkezd óbégatni, hogy ne tökölődjek, mert az ő gyereke fáradt és engedjem előre.
Este kilenc van, a gyerek anyányi, üldögél és addig is üldögélt a repülőn, de anyuka, aki pedig nem tűnik állástalan takarítónőnek, nem bír magával, pedig ha én nem kapom meg azt a szolgáltatást a pénzemért, amit kifizettem, akkor ő sem fogja, - a recepciós azt fogja képzelni, hogy mindent megtehet, hiszen aki reklamál, azt a többiek úgyis lehurrogják.
De ilyen a helyzet a bolti pénztárnál is, ha valamiért reklamál valaki, mindig akad valaki aki elkezd óbégatni, hogy ne tartsa fel a sort.
Ugyanő, ha a pénztáros a barátnője, gátlástalanul privatizálgat vele, mert ennyit már csak megengedhet magának, hogy váltson két szót a régi ismerőssel.
És ez van a politikában is, ha valaki szóvátesz valami égbekiáltó pofátlanságot, vagy valami minőségi tolvajlást, mindjárt akad a kárvallottak között, aki elkezdi csitítani rosszabb esetben nekiesik, hogy a hőbörgése miatt majd őt éri hátrány.


Az utca lassan tiszta vadnyugat, embereket vernek halálra részeg suttyók, kigyúrt baromarcúak osztják az igazságot a szórakozóhelyeken, ha szólsz, hogy talán nem kellene eltolni a barátom kerékpárját, hát hatan esnek neked - egy se cigány, ami azt illeti - és örülhetsz, ha egy felrepedt szájjal megúszod - közben a bringa tulajdonosa áll és nézi a történetet, merthogy nem szeretné, ha az ő szája is felrepedne.
A repülőtér előtt a Főtaxi kocsirendezője ugrál a járdán, utast akar fogni, közben nekimegy a bőröndjét húzó hazaérkező utasnak, majd nem elnézést kér, hanem tanácsokkal látja el, hogy nézzen a lába alá. Azután, amikor méltatlankodást tapasztal, akkor artikulálatklanul, ordítva káromkodik és az utast invitálja az oszlop mögé, mondván: gyere, játsszuk le!
Ez a repülőtér világszínvonalú taxi-szolgáltatása, és az utas jobban teszi, ha elballag, mert ott van negyvenkét taxis, abból a fele agresszív tahó, és könnyen pórul járhat.
Ezt ők szolidarításnak gondolják, én meg egy balkáni ország ócska szolgáltatásának, egy szar cégnek, és visszaélésnek az állam gyengeségével.


De mit tegyünk, ez az ország ilyen, itt az emberek képtelenek sorbaállni, rendkívül kevés nyoma van a másik ember megbecsülésének, a türelemnek, az illemtudásnak, az udvariasságnak.
A keskeny úton a szembejövő autós egy centit le nem húzódna, ő vagy az oktatója nagy híve volt a Petrocelli sorozatnak, ahol a neves ügyvéd a chiken game művvészetét mutatta be - az egymással szembe rohanó autók vezetői közül az veszít, aki elrántja a kormányt.
Bár igaz, hogy a probléma a családokban kezdődik, hiszen a gyerek a viselkedését utánzás útján sajátítja el, de azért azt sem kell elfeledni, hogy a kedves apuka-anyuka is beszerzi valahonnana  viselkedésmintát.
Beszerzi a hatalomtól, amelyi a Fidesz közéletbe érkezése óta évről évre agresszívebb és bunkóbb, amely képtelen a tisztességes viselkedésre, a méltányosságra és az emberségre.
Most őszintén, mit lehet egy olyan hatalomtól várni, amelyik a költségvetés és az uniós támogatások felét szinte már nyíltan lopja el, amelyik a gyengéket szisztematikusan rugdalja, amelyik azzal szerez népszerűséget, hogy elveszi a korkedvezményes nyugdíjakat, a rokkantak nyugdíját, berendelteti felülvizgálatra az amptált végtagú nyugdíjast, hátha kinőtt menet közben a lába, és kell hozzá vagy öt év, hogy rájöjjön, hogy jéééé - mégse.
De közben azért már ellopta a nyugdíjadat, hiszen az internet tervezett megadóztatása miatt ki tudott menni a polgár tüntetni, de amikor ellopott tőled annyi pénzt, mely egész életében fedezte volna telekomunikációs költségeit, akkor inkább otthonmaradt, mert fogalma sincs arról, hogy mi fontos és mi még fontosabb.

Pedig a vizitdíjról szóló népszavazásból tanulhatott volna.

Régen is volt bunkó, hiszen a bunkó örök, de akkor még volt érték és mérték, ma meg a bunkóságot is állami szintre emelték.
A Fidesz prominensei agresszív cinizmussal válaszolgatnak, ha valaki szóvá meri tenni valamelyik méretesebb disznóságukat, és már nem is szégyellik.
Azt élvezik, ha gyűlölsz valakit, addig se őket gyűlölöd, és - sajnos - bejön a számításuk, hiiszen a nép olyan, mint egy libacsapat, egyik se gágog, ameddig nem rajta van a sültlibává lényegülés sora.
Megszűnt a társadalmi szolidaritás, a nép bezárkózott otthona négy fala közé, ott püföli bánatos pofával az asszonyt, az meg aztán járhat akkora napszemüveggel, mint Sophia Loren fénykorában, vagy mint az őstermelő, mikor késik Apunak a kezelés.
Aztán sopánkodunk, hogy hova jutottunk.
A hatalom atomizálódott megfélemlített társadalmat akar, ha ez ellen tenni akarsz, hát szervezz közösségeket, legyenek azok bármennyire is kicsik, és próbáljátok megvédeni egymást, mert csak ez vezethet normális társadalomhoz.

Eljutottunk oda, hogy ma már nemzet sincs, legfeljebb a posványosi beszédekben, közvetlenül a medve mellett.
Merthogy nemzet az, ami felül álla  politikán - olyan emberek közössége, akik képesek megfogalmazni az ország polgárainak érdekeit, és ezért tenni is hajlandók.


1848-ban Gábor Áron rézágyújára szerveztek gyüjtést, a hetvenes években Isaura szemműtétjére, a közelmúltban a vörösiszap-katasztrófa kapcsán az Orbáncsalád megsegítésére.
Néha az az érzésem, hogy az országnak is el kellene időnként ballagnia Grazba, kezelésre.

A nyelvünk már így is kilóg, nem kerülhetne az olyan megfizethetetlen összegbe - nem igaz?

:O)))

19 megjegyzés:

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Az jutott eszembe, hogy erre mondják az egyes véleményformálók, hogy a baloldal képtelen a megújulásra és hogy az ellenzék egy nulla !

A békétlenséget sokkal könnyebb létrehozni, pláne, ha erre vagyunk genetikailag kódolva is, mint a békességet és az összefogást !

Ráadásul a demokrácia csak demokratikus környezetben tud fejlődni, felülről vezérelt illiberális államban már nem !

Úgy látom, hogy ezt helyrebillenteni, demokratikusan nem lehet !

Üdv sphagin

hello írta...

Hűűű, PuPu, ezúttal valamitől az átlagosnál jobban, nagyon leszaladt a cérna a spulnidról!
Ért valami konkrét inzultus? Vagy nem is egy, hanem sorozatban több is?

Egyébként számomra a mai posztod egyik fontos kulcsmondata, amit jó lenne felfognia édes jó honfitársaink mindegyikének, hogy jusson el a tudatukig, honnét is fú a szél:
"Azt élvezik, ha gyűlölsz valakit, addig se őket gyűlölöd".
Ha ebben sokaknak leesne a tantusz, kevésbé lennének uszíthatók. Vagy teljességgel reménytelen, sokaknak a napi betevőjénél is fontosabb, hogy valakin frissiben levezethessék az indulataikat?

vadvirág írta...

Teljesen igazad van PuPu. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a kormányzati (Orbán) bunkóság "lecsorog" a legalsó szintekig.

Promenad írta...

SIC !

Névtelen írta...

Azt nem tudjuk közvetlenül befolyásolni, hogy milyen az ország szellemi és lelki állapota. A közvetlen környezetünkre már sokkal nagyobb a ráhatásunk. Az pedig már döntően tőlünk függ, hogy milyen a saját viszonyunk a többiekkel és saját magunkkal. Pl. hogy mennyire megyünk bele egy olyan szituációba, ahonnan nem lehet jól kijönni, vagy ha belekényszerítenek, milyen hamar és milyen szinten tudjuk túltenni magunkat rajta.

Kovács Erzsébet írta...

"PuPu Panasza" így fogsz bekerülni a világirodalmi lexikonba, mert Te vagy a XXI.század
Tiborca.
Bár már a Tiborc név is meg lett hekkelve amúgy magyarmiskásan,mert láttunk már mai tiborcok demizsonból pálinkázni a nagy Ő vel,és láttuk, hogy áll a saját lábán a faszállító piros traktorja tetején a mesebeli okos királylány mennyasszonya fátylával a talpa alatt .
Már a szavak szimbólikája is el lett lopva rendesem.
Itt már csak Te segíthetsz PuPu,kérlek, legyél Te a Miniszterelnök.ilyen tökéletesen senki sem tudja elmondani, hogy itt már minden gallyra ment, és most már fel kellene kelni.Ébresztő!
A jelvényed ne vekker legyen.mert már azt is elobánozták,legyen inkább a jelszavad:
"Munkás ököl, vasököl, odacsap, ahova köll!""De ez lehetetlen, itt már nincs munkás.Itt már csak gatyára vetkőztetett közmunkára vágyó aligélők vannak.A fáraó gályavontatóinak a hada.
A munka hada lépése ha dobogna, más világ volna.Kádári, a mosoly országa lennénk.Ami voltunk.

PuPu írta...

Erzsikém, a világ megváltozott, és benne megváltoztunk mi is.
Nem tudsz kétszer belelépni ugyanabba a folyóba, az csak tragédiákkal járna.
Ezt a világot kellene jobbá tenni.
Sajnos, a kapitalista mentalitásból a nép csak az önzést és a szerzési vágyat fogadta be, évtizedek kellenek, míg megtanul majd demokratának lenni.
Ha megtanul.
És a diktatúra bukásától számítva...
Egyébként nem panaszkodom, csak leírom, amit látok, persze ezenközben solk ok a vidámságra nincs...
:O)))

Kovács Erzsébet írta...

Óh,igen.
"Pnata rein".Tudom.

Kedvem lenne feltenni a munkásőr indulót.
Hátha a dallamok többet használnának, mint az ész érvek.

De valahogy mégis az bújkál bennem, hogy a kollektív bölcsességünk nem lehet annyira alacsony, hogy leköröznek bennünket a románok.

Mert azért Ők tudtak valamit, amit mi nem.

Donáto írta...

Kedves Pupu!
Nem kell annyira felkapni a vizet. Az ingerültségünk oka, hogy qrva meleg van. Sebaj. A fidesz-kdnp frakció javaslatára két nap múlva majd összeül a parlament és hoznak egy olyan törvényt, hogy augusztus 17-től tíz fokot csökken a hőmérséklet. És kész!
Mert a reformok működnek!...:O)

Kovács Erzsébet írta...

Most hallottam a Kossuth Rádióban:
ne panaszkodj 21 napig mozgalom,ha eltéveszted és panaszkodsz, újból indul a számlálás.
Ennél jobb megoldást a panaszok megszüntetésére tud-e valaki?

Judit írta...

Esmeralda szemműtétjére gyűjtöttek, de nem a 70-es, hanem a 90-es években! ;) :)

Naphosszat Henyélő Nagyember írta...

Remélem ez a hír a főbunkó-gecinek is odavág, mondjuk a nép nem fog róla az m1 híradóban értesülni

http://index.hu/belfold/2015/08/10/reszelovel_is_megbonthato_a_szerb-magyar_kerites/

Tegnap H.K. aranyérem ceremóniájába is belerondított , érdemes volt nézni a tébolytól kínzott arcát..Lehet, hogy Kazany előtt még beugrott Grazba???

Presbiter írta...

Ma reggel elmentem a körzeti orvoshoz recepteket és vizsgálati beutalókat felíratni. Negyed 7-kor kb. a hatodik voltam. Az utcán vártuk, amíg a rendelő 3/4 hétkor kinyit. Addigra már 10-nél is többen vártunk. Az asszisztensnő kirakja a sorszámokat, a várakozók meg odarohannak és aki kapja, marja alapon sorszámot húznak, pedig megtehetnék érkezési sorrendben is.
A recepteket és beutalókat soron kívül megírja az orvos.
Azután megpróbálok a beutalókhoz tartozó időpontokat kérni telefonon a rendelőintézettől.
A labor nem veszi fel a telefont. (Min. 1 hónapos a várakozási idő)
A szemészet szept. végéig már betelt, az októberi számokat meg még nem osztják.
A kardiológiával nem is biztatnak (Legfeljebb jövőre fogadnak - ha megérem)
A diabetológia is betelt szept. végéig, pedig már előbb elfogynak az inzulinjaim és mindegyik felsorolt vizsgálat eredménye kell a diabetológusnak.
Ha valahol felveszik a telefont és szépen köszönök, majd udvariasan kérem, még rendesen szóba is állnak velem, és az agyonterhelt e.ü. személyzet túlnyomó többsége NEM viselkedik bunkó módon. A betegek, sajnos annál inkább.
Az azonban a délelőtti, sokszoros telefonálás után 100%-ig reménytelennek látszik, hogy megkapjam azt az orvosi ellátást, amire szükségem lenne, hogy egyáltalán életben maradhassak, mert a krónikus cukorbetegségem miatt ez létkérdés.
Az ember fiának/lányának az az érzése, hogy az alapvető ellátó és szolgáltató rendszerek teljesen szétesőben vannak. No és itt kapcsolódik az egész Pupu blogjához: Mintha az egész társadalmunk, annak alapját képező emberi kapcsolatok minősége és rendszere is szétesőben lenne.
Meglehetősen éltes korom ellenére is még mindig elég jól barkácskodom. Nem kellene vajon egy kőbaltát összebarkácsolnom? Csak a biztonság kedvéért.

Kapat írta...

"Mintha az egész társadalmunk, annak alapját képező emberi kapcsolatok minősége és rendszere is szétesőben lenne ", idézem Presbitert. Egyben szerény anyagi körülményeim figyelembevételével szívesen hozzájárulok a kőbalta elkészítésének költségeihez. :-)
Igen, az alapvető emberi kapcsolatok, ezek okoznak gondot nekem is.
Azon túl, hogy hangulati elemként elsősorban az a légkör a meghatározó, amelyben élünk (akaratunk ellenére), nem elhanyagolható az a része sem a dolgoknak, mely rajtunk, egyéneken, családokon múlik.
Viselkedésünk, mellyel némiképp ellensúlyozhatnánk a közhangulatot, a viselkedéskultúrát (kulturálatlanságot), a mi igénytelenségünket is tükrözi.
Azt, hogy intézményeink, "felelős vezetőink" (a törvényes határidőket figyelmen kívül hagyva) válaszra sem méltatják kéréseinket, kérdéseinket, jogos kifogásainkat, magunknak is köszönhetjük.
Attól a perctől kezdve, amikor ezt minden következmény nélkül megtehetik, ezt a helyzetet belenyugvóan eltűrjük, mi is hibásak vagyunk.
Most kicsit privatizálok. Ha mi a közvetlen környezetünket nem tiszteljük meg azzal, hogy reagálunk hívásokra, üzenetekre, SMS-re, emailre, stb., ha nem tűnik fel, hogy közvetlen szomszédunkat már három napja nem láttuk, hogy nem állunk meg, ha valaki az utcán segítségre szorul, mert nem ránk tartozik, itt kezdődnek a bajok! Nem kell gorombáskodni, bántani, az már a következő lépcső.
Azt az olcsó kifogást nem fogadom el, hogy rohanó életünk miatt nincs időm.
Nos mindenkinek arra van ideje, amit fontosnak tart.
Az emberi kapcsolatok nagyon fontosak.
Fontos a VISSZAJELZÉS, akár egy szó erejéig is. Csak annyi, hogy észrevettelek, tudok a megkeresésedről, első adandó alkalommal kereslek, válaszolok majd, amint tudok. Csupán ennyi.
Ez nem igényel sok beinvesztálást, de sokat jelent. Tükre annak, hogy számíthatunk egymásra, hogy legalább mi észrevesszük egymást, segítünk, ha tudunk, vagy megoldást javaslunk.
Ennek alapjait a családokban, barátok között, kisebb közösségekben mi magunk teremthetjük meg. Elvárásunkkal és mások elvárásainak megfelelve.
Ehhez viszont elkerülhetetlen egymás tisztelete.

góbé írta...

"... izzik a tüz, de ki szitsa ma nincs!..." Fletó rég kiszállt, az új "irástudók" meg még a ceruzahegyezőt keresik...

Unknown írta...


dolores írta...

Ne tessenek elfelejteni, hogy ez már nem a legvidámabb barakk,ahol elnyomásban éltek ezek a zemberek.Ez már egy szabad ország,ahol jól teljesít " Nemzeti Együttgyűlöletet!" rendszere.Itt már mindenki olyan hitvány barom lehet, amilyennek született!

Frank írta...

Most találtam ki: "Fejéről bunkósodik a nép!"
Egyéb rémes tulajdonságai mellett Orbán tahósága/bunkósága is szembetűnő.
S ő a minta, sokak szemében.
Minél tovább marad tisztségében, annál jobban eltahósodik ez az ország.

Névtelen írta...

régota mondom.. egy társadalom szociologus vegy criminal stb. kimutathatná.. valahányszor a fidesz kerül kormányra elszaporodik a bunkoság, az agresszio, az eröszakos büncselekmények száma..érdemes lenne egy szakértönek megvizsgálni és publikálni.. sajna vagy nincs ilyen szakértö vagy gerinctelen szenny, vagy gyáva alak..