2016. szeptember 12., hétfő

ZŰRZAVAR

Ma általános európai életérzés, hogy zűrzavaros időket élünk - ezzel a megállapítással kezdte a miniszterelnök mai parlamenti beszédét.
Hát mondja valaki, hogy nem vagyunk egy szerencsés nép – a zűrzavaros időkhöz kaptunk egy zűrzavaros gondolkodású miniszterelnököt – egyenes út ez a sikerhez!
Természetesen nem lehetünk annyira naivak, hogy elhiggyük, hogy szeretett miniszterelnökünk nem tudja, hogy mit beszél, amikor az Országgyűlést azzal szórakoztatja, hogy  a dolgozók száma nő, a munkanélküliség megfeleződött négy év alatt, gyakorlatilag nincs infláció, a bérek nőnek, az IMF-et hazaküldtük, az IMF-nek és az EU-nak visszafizettük a hitelt - sorolta a kormányfő.
A cél a teljes foglalkoztatottság - ismételte meg a korábbi kijelentését.

Ezek a dumák neked készülnek, és elég sokszor mondják el ahhoz, hogy a végén elhiggyed - és sajnos, el is hiszed.
Kár.

Itt van mindjárt a munkanélküliségről szóló remekmívű mondat, melynek az a trükkje, hogy az állami kényszermunkát értékteremtő munkaként kezeli, és így is számol vele statisztikailag.
Pedig hát a munkaviszony az nem egyenlő a közmunkával, már csak azért sem, mert a munkaviszonyt két azonos pozícióban levő fél – a munkavállaló és a munkáltató hozza létre, míg a közmunkánál a meghatározó elem a munkakényszer – aki nem végzi el, azt megfosztják az élete fenntartásához szükséges minimális juttatásoktól is.
Kényszermunka.
A magyar állam nem képes piaci alapon működő munkahelyek létrehozását ösztönözni, tisztességes béreket fizetni pedig végképpen nem szándékozik.
Ha erre törekedne, akkor legalább a legfiatalabb korosztályok számára biztosítaná a megfelelő képzést, ehelyett a szegények gyermekeit már iskoláztatásuk első éveiben az út szélére rugdalja, a mocsárból pedig nem fognak soha kikecmeregni.
Apáik az árokparton szedik a szemetet, ők sem fognak mást csinálni.
Nem öt emberről, milliókról beszélünk, kiket a pesti vagy kisvárosi nyugdíjas nem is lát, hiszen nem vesz részt kalandtúrákon a nyomor zsákfalvaiban, meg sem érti, hogy mit jelent az, ha nincs egy csepp zsír, egy marék tüzelő sem otthon, merthogy nyugdíj sincs és egyre kevesebbeknek lesz valaha is.

Ehhez képest lehet meghallgatni a győzelmi jelentést arról, hogy gyakorlatilag nincs infláció, ami szintúgy hazugság, hiszen nem ugyanazt vásárolja a városi köztisztviselő, mint a faluszéli szegény, akinek a jövedelme egy fikarcnyit sem nőtt, viszont az élelmiszerek árai azért akkor is növekednek, ha a statisztika mást mond.
Arról nem is szólva, hogy a kilátások nem túl szépek, hiszen a kereskedők a munkaerő-helyzetre való tekintettel áremelésre kényszerülnek, és még csak fel se lehet róni nekik.
Azt sem értem, hogy miért diadal az, hogy az IMF-et „hazaküldtük”, hiszen a magyar gazdaság természetesen azóta is folyamatosan vesz fel hiteleket, és ezek közül egyik sem kedvezőbb, mint az IMF által folyósított hitelek, legfeljebb azzal, hogy senki nem kéri számon azt, hogy mire fordították azokat.
Százezrek dolgoznak külföldön, milliók élnek munka nélkül, reménytelen és kilátástalan körülmények között, Orbán meg teljes foglalkoztatottságról hablatyol.
Ahogy ő gondolja, ezt három nap alatt meg lehet oldani, hiszen kicsit kell csak igazítani a statisztikai adatfelvétel módszerén és a betegágyakból is az árokpartra lehet parancsolni a lógósokat, kell venni még egymillió kapát, oszt kész a mű, lehet vele dicsekedni.

A mai parlamenti felszólalás a kötcsei igehirdetés folytatása volt.
Kötcse mindig igazmondásra sarkallja Megmentőnket, teljesen demokratikusan megfenyegeti azokat a településeket, melyek nem az ő szekerét tolják, hülyeségeket beszél a Brexitről, mondván, hogy meg se kottyan az Egyesült Királyságnak, jóllehet még semmiféle gyakorlati gazdasági változás nincs, így nincs is miről beszélni.
Az európai elitet nihilistának minősíti, mondván, hogy ők azok, akik minden értékvitát elvetnek a politikailag korrekt beszédmód (PC) hazugsága mögé bújva, ők azok, akiknek célja megsemmisíteni a keresztény-nemzeti Európát, mert a muszlimok sohasem szavaznak keresztény gyökerű pártra, így a tradicionálisan konzervatív politikai erők örökre kiszorulnának a hatalomból.
Ezt azzal lehet megakadályozni, ha nem a PC keretrendszerén belül folytatják le a migránskérdés vitáját.

Hát ez nekem nagyon tetszik, érdekelne, hogy például milyen keretrendszeren belül kellene lefolytatni a migránskérdés vitáját, és általában is fel szeretné számolni a PC hazugságát, esetleg ezt csak saját személyére vonatkozólag tartaná fenn?
Merthogy a Jobbik valószínűleg megkönnyebbülten felsóhajtana, ha hirtelen nem kellene türtőztetnie magát, és bátran el lehetne vitatkozni azon, hogy hova vezet, ha egy tolvaj cigányt ültetünk a miniszterelnöki székbe.
De az is a haladás jele lenne, ha lehetne a kecskeb@szó arabról eszmét futtatni a királyi médiában, egybekötve némi light zsidózással, niggerezéssel, hogy a ferdeszemű sárgákról szó se essék.
Számomra maga a csoda, hogy egy emberszabású, aki elért pozícióját nagyrészt egy olyan rendszernek (meg népe idiótaságának…) köszönheti, mely nem tűrte el a szélsőséges megnyilvánulásokat és a PC-vel ellentétes megnyilvánulásokat, hogyan felejtheti el, hogy honnan jött és mik is voltak a gyökerei.
Úgy viselkedik, mint a liba, amelyik a ludaskása receptjét népszerűsíti, mert magát egy hattyú és a Boeing 737 frigyéből származtatja.

Megnyilvánulásai tipikusan náci megnyilvánulások, hiszen vallási-faji alapon ítéli meg és el az embereket.
Nem tesz különbséget élethelyzetek között, neki mindegy, hogy menekült vagy bevándorló, nem fogadja el a kultúrák különbözőségét, a humanizmust meg éppoly felesleges luxusnak tartja, mint a politikailag korrekt beszédet.
Egyre jobban eltávolodik a normális emberi értékektől, de ez a kisebb baj.
A nagyobb az, hogy egyre messzebb kerül Magyarországtól, kóros nagyzási mániájában már világpolitikai tényezőnek tekintve magát kicsinyt sem izgatja, hogy te, meg a nálad szegényebbek, szerencsétlenebbek hogy élnek ebben az országban.
Elmondja, hogy jól élsz, és attól kezdve te jól élsz, ha éhendöglesz is.
Pedig nem csak a polgárnak vannak kötelezettségei a hazájával szemben, hanem a hazának is a polgárai iránt, ezt a felelősséget pedig a mindenkori kormányzat viselné, ha nem diktatúra lenne.
De – sajnos – diktatúra van.
Lehet tagadni, lehet bódultan beleájulni a diktátor seggébe, de annak, ami itt folyik, semmi köze nincs már a demokráciához, nincs köze általános emberi értékekhez, és hogy még nem gyilkolnak nyilvánosan, csak érdekes balesetek vannak, az csak annak köszönhető, hogy tagjai vagyunk az Európai Uniónak.
Ameddig még…

Jó lenne, ha ez mindenkiben tudatosulna…

:O)))

24 megjegyzés:

csakafidesz? írta...

Feltétlenül olvasd el és lehetőleg az általad elérhető fórumokon - ezzel a felhívással együtt - add tovább!

http://24.hu/kozelet/2016/09/12/valaszt-kapott-levelere-orban-viktor-brusszelbol/

Kerekes Zs írta...

Pupu, ne csatlakozz már te is a demagógokhoz!
A munka értékteremtő képessége nem függ attól, hogy Joe, az istencsászár vagy a köz a munkáltató, sőt még a munkatermék csere illetve használati értéke sem. Pl egy híd nem tudja, hogy azt rabszolgák vagy „szabad” munkások építették..
Mindezen túl a legjobban fizetett közmunka a közös kassza legfőbb kezelője után az első szolgának jut, valamint minden közalkalmazott és a köztisztségviselő is közmunkás.
Valamint ugye azt sem gondoljuk, hogy mindenkinek megadatott az a szerencse, hogy a munka, melyet nap mint nap végez, szabad akaratából, a maga ürmére, képességei kiteljesítése érdekében történik?
Hány embernek adatik meg az a szerencse, hogy nem gazdasági kényszer hatására KELL munkát végeznie?
Ki az aki úgy neveli a gyerekét, hogy nem igyekszik az agyában feltétlen kapcsolatot kiépíteni a munka és a jólét között?
Vagy azt gondoljuk, hogy a pénz éjjel megfelelő páratartalom mellett a bank pincéjében nő?
Az egy másik kérdés, hogy mennyire értelmes vagy értelmetlen az a munka amit végeztetünk azokkal az emberekkel, akiknek azoknak a munkáknak az elvégzése jut, melyek „piaci alapon” meglehet, hogy nem kifizetődőek, de társadalmilag esetleg sokkal fontosabbak és értékesebbek, mint a milliárdodnyi semmire sem jó csecsebecse elkészítése?
Miért nem azért emeljük fel a szavunkat, hogy az, aki munkát végez, mind egyforma jogokkal rendelkezzen?
Miért nem azért emeljük fel a szavunkat, hogy az alkalmazottaink számonkérhetőek, elszámoltathatóak és leválthatóak/kirúghatóak legyenek, üljenek bár az MNB igazgatói székében, vagy bármelyik bársonyszéken?
Elképzelem a jelenetet, hogy az egyik kollégám kap valamennyi céges pénzt céges dologra, és amikor megkérdezem, hogy mire költötte, vagy azt válaszolja, hogy titok, vagy azt, hogy mi közöm hozzá, ott a telefon abba szóljak bele, ha merek! :)
Jó lenne, ha ez mindenkiben tudatosulna :)))

PuPu írta...

Nézd, azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett.
A közösség érdekében végzett, vagy a közösségi célok megvalósításáért végzett munka nem egyenlő azzal, amit ma közmunkának hívunk, mint ahogy a köztisztviselő vagy a közalkalmazott sem közmunkát végez.
Természetesen az ároktisztítás is lehet értékes, én mégis azt mondom, hogy értékesebb lenne Orbán rabszolgáival élelmiszert termeltetni, újranyitni bányákat, járdákat, utakat építtetni, stb. tisztességes munkabérért, - de ehhez persze pénz kellene, és amit ha odaadnak a közmunkásnak, vagy a közfoglalkoztatottnak, azt nem lehet ellopni, ugye, ami igen nagy kár, hiszen már annyira megszokták...
A közélet résztvevői ma is elszámoltathatók lennének, csak ehhez bátorság kellene...
De ha te úgy gondolod, hogy az ország számára a mai közmunka értékteremtő... - csodálkoznék...
:O)))

Olasz Ildikó írta...

PuPu!
Igazság szerint a "nem tetszik" "gombot" nyomtam volna, mert amit írtál azzal 100%-ig egyetértek,, tehát nem tetszik.
Viszont sajnálatomra, ha bármilyen sokan is olvassuk írásaidat, az nagyon kevés! Abban a néhány Fb csoportban ahol megfordulok, összesen sincs 10 ezer ember, elvétve találom meg az írásod megosztását. Ebből vontam le a következtetésemet.
Tényleg jó volna, ha többet és figyelmesebben olvasnának. Tudom, hogy a Fb-on jelenlévők nem szeretnek olvasni, számukra a 20 sornál több írás már hosszú. Ezért aztán nem is jutnak el hozzájuk olyan gondolatok, melyek őket is továbbgondolásra, ne adj'Isten gondolkodásra késztetnék.
Szerintem ezért jutottunk el idáig.

anteus írta...

PuPu az utóbbi kommented egy mondatára reagálnék, aztán a blogra.
E szép, új világban az állam nem finanszírozhat piaci vállalkozásokat. Semmilyen formában sem támogathat, mert ez ugye "torzítaná" a Szent Versenyt. Ami persze csak ideológusaik fejében létezik, a Legszentebb Magántulajdonosok hangosan röhögnek rajtuk.

Az IMF-től - és a másik kép fő szervezettől: a Világbanktól és a WTO-tól - mentsen meg mindenkit a Jóisten. Aki ezeknek nem parírozik, az sehol nem jut hitelhez. Az aljas hazugságú Orbán persze nem mondta el, hogy nem ő szabadította meg hazánkat, hanem normál menetben (na jó, ő a legvégén belegyorsított a közkiadások terhére) visszafizettük a tartozásainkat.

Orbán nem náci, amely egyébként nem vallási alapon volt fajgyűlölő - Gobineau - Rosenberg fajelmélete nem vallási alapú - az "alsóbbrendűség" vagy a szociáldarwinizmus pl. fel sem merült. S amely alapján Hitler kipusztíttatta vola második körben a magyarokat is, a "szolganépek" között.

Amennyiben persze a hitlerájt valami "nemzetvallásként" definiálnánk (a nemzet mint faj) akkor lehetne erős áthallás a szóhasználatban, de az orbándolog akkor sem lenne "náci".
Hogy minden diktatúra a nyelvet sajátítja ki a maga számára, az nem csak az 1984-ből, de Victor Klemperertől is tudjuk. (Emlékszik még valaki Orbán magavezette nyelvintézetére? Mi lett azzal?)

Donáto írta...

"anteusnak"!
De bizony az! Orbán és kormánya/pártja az! Náci!
Ajánlom figyelmedbe Robert K. Witt és David Kinney : Az ördög naplója, - Alfred Rosenberg és a Harmadik Birodalom ellopott kincsei, c. könyvét.

Sajnos szembe kellene nézned azzal a rémisztő dologgal, hogy Orbán és bandája egy az egyben másolják a hitleri módszereket, - csak "slágvortokban" - minden vagyon szerzésüknél vigyáznak arra, hogy az "jogszerű" legyen, (ennek érdekében naponta hoznak törvény módosításokat) a tankötelezettség 16 évre való leszállítása cigány ellenes, vagy a különböző formában visszatérő "Sorosozás" nem nélkülözi az antiszemitizmust,

Ha visszanéznéd Pupu néhány évvel ezelőtti írásait, sűrűn találnál Orbán rendszerére utalva olyan jelzőket, hogy Orbánék "autokrata" jeleket mutatnak, stb, - ma már a blog írója sem talál más kifejezést mint, hogy diktatúra az, amit kiépítettek.

Ha a rendszer, amiben kénytelen vagyunk élni, "nem vallási alapú" akkor légyszíves elmagyarázni, hogy miért volt szükséges az EU-ban egyetlenként létre hozni egy olyan államtitkárságot, melynek feladata a "keresztények védelme"?

Befejezem, mert félek, hogy erősebb szavakat használnék és nem akarom a blog színvonalát rontani. - D.

anteus írta...

Javaslom, olvasd újra onnan, hogy "...amely egyébként nem...".
Ez ellentétes szókapcsolat, s pont azt jelenti, hogy Orbán már csak emiatt sem náci.

Promenad írta...

Orbán beszédeit már csak a megrögzött mazochistáknak lehet ajánlani.
Én egyre kevésbé tartozom közéjük.
Most olvastam,hogy a luxemburgi külügyminiszter Magyarország kiebrudalását javasolta az Unióból.
Szavai termékeny talajra hullhatnak !

Kibic37 írta...

Bocs PuPu, de ezt nem lehetett kihagyni.
Ajánlom minden kedves ide látogatónak:
http://hvg.hu/itthon/20160913_Seres_Nihilistak_cinizmus_hatalom_MNB_alapitvany_Zita

joszi írta...

Hogy is lenne Orban naci, mikor csak szofisztikaltan budoszsidozik, szigoruan vallasi alapon, soroszni is vsak vallasi alapon szokott, gondosan ugyel ra, hogy a zsido szarmazasu, mara nem zsidokat ne erintse amit mond, ezt mindig hangsulyozza is.Ellenzeket is csak mint a nemzet ellensegeit ohajtja megsemmisiteni, taborokat, meg nem csinalt, megelegszik a kitaszitassal.

Olasz Ildikó írta...

"Fijjuk!"
Nem az elvont ideológiát kellene csócsálni előlről, hátulról és minden oldalról, mert attól nem leszünk előbbre. Hogy Orbán mit mondott, és a hülyeségeit melyik dobozban kellene értelmezni az mindegy! A lényeg, hogy helyes-e vagy helytelen? Kell-e nekünk vagy nem? S ha válasz nem, akkor sürgősen tenni kell(ene)!
Megkeresni azokat a tiszta embereket, (ha vannak még ilyenek!) akik önfeláldozóan a köz javát szolgálva állnának az élre, és tennék tisztességesen a dolgukat.
Ha nem lehet ilyen embereket találni, akkor semmi értelme az egésznek, marad minden a régiben. És akkor teljesen mindegy, hogy Orbánnal-e vagy valaki mással, hiszen ha nincs tisztesség, önfeláldozás, közösség lelkiismeretes szolgálata, akkor teljesen mindegy, hogy hívják a Nemzeth Nagy Megmentőjét.

Donáto írta...

"anteusnak"!
Egyre szebb dolgokat tudunk meg tőled Hitlerről....:O)

góbé írta...


Anteus ott téved hogy a "nácit" viszatekintve, a XX. század első felének viszonyai alapján felelteti meg.
Azóta eltelt 80-90 év. Ha ő is belegondol(na), viszont markáns párhuzam lelhető fel, mely épp most tetőzik a "kereszténység védelmében". A Nemmmzetth Kotonszökevénye jobb hiján, merthogy a miggráccsokkal kapcsolatos hőbörgés kifulladni látszik, itthon legalábbis, a keresztény Európa védelmezőjeként tetszeleg.
Az egyre gigászibb hatalma tudatában, a nemmzetthtől idegennek, ellenségnek, mesemmisitendőnek dekralálja a miggrácsokat, a Soros-tudjukkik-bérenceket, a libsiket, bolsikat, komcsikat, "akinek semmije sincsen az annyit is éreket", mindenkit, aki az ő kis nerrjébe nem fér bele. Merthogy azok mind bünösök, az általa dekralált "haza" ellenségei.

Nácizmus/vikipédia:"...Ideológiájának fő jellemzői a pángermán sovinizmus, rasszizmus és antiszemitizmus, kiindulópontja a szociáldarwinizmus volt, az az elképzelés, miszerint az emberi fajok közötti versenyben a legrátermettebbnek kell fennmaradnia, a többieknek pusztulás vagy alávetettség a sorsa..."

Javaslom ennek kapcsán, a Bogár László nevü, g.orbán közgazdászának titulált egyed téziseit a figyelmedbe... Az hogy nem a klasszikus "fajok", hanem számára nem tetsző rétegek, csoportok, osztályok a alávetendő, vagy megsemmisitendő ellenségek, szerintem a lényegen nem változtat. Eltelt vagy 80 év...

És azt mondod hogy ez a kis retek kotonszökevény nem náci ?!?

Kerekes Zs. felé...

Elméleti tudásod, -minden él nélkül mondom, - lenyügöző, de van egy kis aggályom, miszerint közmunkással, közmunkával, elég messziről találkozhattál. Egy tanár, egy tüzoltó munkáját, motiváltságát összehasonlitani egy, a polgármestereknek, meg a helyi faszagyerekeknek kiszolgáltatott, döntő többségében fölös, értelmetlen, tevékenységre kényszeritett, éhbérért sem foglalkoztatott emberek alázásával, nem egészséges.
Nagyon is van helye a közmunkának. Fontos és szükséges is, ha valódi haszna, eredménye van, különösen ha ezt a munkát elvégző is átlátja, még motivációt is adhat ! Ami most folyik, az gusztustalan, a szegényt a szegénnyel szembeforditó megalázás !




Kapat írta...

"góbé"-nak!
Osztom a véleményedet. Azzal a kis kiegészítéssel, hogy a közmunka kitűnő alibi orbán számára, a munkanélküliségi adatok meghamisítására, valamint a normális országokban elfogadott munkanélküli segély nagy részének megszüntetésére.
Valóban hasznos lehet, ha szükséges munkaerőt pótol, tisztességes bérért.
Ami nálunk zömében van, nem csak megalázó (az általad részletezett okok miatt), hanem a munka lényegét is megcsúfolja.
Semmi lehetőség a kitörésre ebből az életformából, sajnos még a gyerekeik is reprodukálják ezt.
A függőségi viszony ebben a formában elviselhetetlen kényszer.
Elveszi a reményt, tönkreteszi az emberek önbecsülését, megöli a lelket.
Az ilyen országban rettenetesen rossz élni!

góbé írta...


Kedves Ildikó !

Emlékezz 2012.-13.-ra. Bajnaira. Akart valamit. Jót mondott, jókat irt, jót akart. A fideszes mocskolódással talán még elbirt volna, de a "barátai", messterrházi-La'garderrel az élükön ledarálták, megtaposták, megették.
Lehet hogy van olyan EMBER akit Te is remélsz, de ha tényleg olyan, akkor van annyi esze, hogy ezeknek a csapdájába nem sétál be. Xar ügy, de jobb ha a lajtán tul keresünk valami lehetőséget, amig esélyünk van rá. 2018. után biztos nem lesz...

Kerekes Zs írta...

Pupu, nagyjából a legutóbbi árvíznél adtam fel, amikor is az egyik falu polgármestere segélyért folyamodott az államhoz annak okán, hogy települését csúnyán megrongálta az ár, és a kb 80% körüli munkanélküliséggel küzdő településnek nincs pénze a helyreállításra. Miközben nyilvánosan siránkozott az őket ért csapáson, elkottyantotta, hogy az egésznek az az átkozott pénzhiány az oka, mert ha lett volna pénzük a vízelvezető árkokat megtisztítani az ár előtt, akkor nem lett volna ekkora a baj. Hát mondtam egy cifrát, gondolhatod :) Mi van? mitek nem volt? Lapátotok? Kezetek? Esetleg időtök? Éppen nem értetek rá kitisztítani a saját árkaitokat?
Mindig mindenhonnan azt hallani, hogy ehhez pénz kell..
Pedig a világon semmihez sem kell pénz, ezzel szemben mindenhez kell anyag, energia, és valami, ami az energiát céltudatos munkává alakítja :)
Osztán amikor vannak munkatermékeink, és arra gondolunk, hogy ezeket elcserélgetjük egymás között, és nem megy 1 az 1-ben a csere, azaz nem tökéletes a csere, no akkor keletkezik a pénz..
Tényleg már no, mi a fenét tanítanak manapság a közgázon pénzelmélet helyett, hogy már szinte senki nincs ebben az országban, aki tudná, hogy mi a pénz és hogyan keletkezik?

Kerekes Zs írta...

Kedves Góbé! Hogy ki kinek kiszolgáltatott, az olyan mint az örömlány, azaz csak földrajzi kérdés :)
De persze, igen, és említettem is, hogy a dolgozót függetlenül attól, hogy aktuálisan éppen ki zsákmányolja ki, azonos jogok kellene hogy megillessék. Az értelmes munka meg: Ha a köztisztasági vállalat magánkézben van, és úgy söpröget a söprögető, akkor értelmes munkát végez, ha meg az önkormányzat adja a bért, akkor felesleges munkát végeznek azok az emberek? nem lehet, hogy nem a közmunkával, hanem inkább a polgármesterekkel van a baj?
Azért van szerencsére más példa is, vannak polgármesterek, akiknek a segítségével ki tudták rángatni magukat a gödörből a társadalom által oda taszított emberek éppen a közösségi termelés beindításával. Most Belecska történetét találtam meg hirtelen: http://www.termelotol.hu/hirek/egy-falu-ahol-senkit-sem-kell-segelyezni-egy-gazdalkodo-kozosseg , de számos ilyen van, és szerencsénkre egyre több..

PuPu írta...

Talán az értékteremtő munkánál kellene kezdeni az oktatást, kedves Zsuzsa, de manapság a jogon a jogsértések precíz kivitelezésére készítik fel a hallgatót, a közgázon meg valószínűleg a pénzügyi csalások alacsony kockázatú kivitelezését oktatják...
A mai viszonyok között a pénz a hűbérúr jutalma vazallusának hűségéért, ezt manapság közbeszerzésnek hívják, a pénz itt keletkezik...
Egy faluban régen egy jegyző elég volt a rend fenntartásához, egy útkaparó, egy csősz, meg egy bakter biztosította a rendet, ma meg húsz önkormányzati Juliska kommandírozza a fél falut, akiket Orbán kihajtott az utcára, kezébe nyomott egy lapátot, oszt kinevezte munkavállalónak, munka és vállalás nélkül...
Régebben, ha egy tanácselnök hatalmaskodott, a pártbizottság seggberúgta, ma meg önkormányzatiság ugyan nincs, mert a polgármester kezében nincs semmi, se eszköz, se pénz a falu felvirágoztatására, legfeljebb a csúnyája, ha az még megvan egyáltalán és nem nő a szerencsétlenje.
Ezzel együtt élet-halál ura, mert ő adja az éhenhalás elleni fejadagot, így aztán erre a munkára mindig van jelentkező, hiszen az ember szeret másokon uralkodni, nem igaz?
Ehhh, - ez egy embertelen ország embertelen rendszere, ahol a legnagyobb tróger kommandírozza a sok kicsi trógert, és ezt a hazáért végzett munkának hívják.
Ezelőtt harminc évvel száz éves volt az elmaradásunk a nyugathoz képest, mára kétszáz körül van, olyan az ország, mint egy rossz sci-fi...
:O)))

Donáto írta...

Pupu!
Az nem lehet, hogy egy szegény embernek, ennek a kis országnak EGYSZER se legyen szerencséje!
Egy ötös a lottón, vagy egy tehetséges államfő?
Tudom, 90-ben zsebünkben volt a marsall bot, de eladtuk, elvesztettük és azóta is hiába keressük...
Én semmi másban már nem hiszek csak a szerencsénkben.:O)

anteus írta...

góbé!
Épp azért próbálom elmagyarázni, hogy O. nem náci, mert eltelt 61 év. Hogy diktatórikus hatalma van, és hogy a diktatúrák mint hatalmi mechanizmus sok analógiát mutatnak konkrét történelmi formáikban, még egyáltalán nem jelent lényegi azonosságot.
Az athéni diktatúrát (Periklész szavaival: athéni zsarnokságot), a római császárok diktatúráját, a Habsburgok önkényuralmát, a munkásdiktatúrát, a fasiszta/náci diktatúrákat, a mai polgári diktatúrát tartalmi különbségek választják el.
A hatalom nyelvét - újra javaslom - Victor Klemperer: A Harmadik Birodalom nyelve c. könyvéből lehet megérteni, és a hatalomgyakorlási analógiákat bizonyítottnak látni. De javaslom mellé Sebastian Häffner: Egy német története című könyvét is.

A fasizmus/nácizmus egy konkrét - tőkés - társadalmi (gazdasági) formáció hatalmi berendezése, konkrét - akkori - történelmi viszonyok között. Ma Európában nincs ilyen.

Előre bocsátva, hogy BL egy fasz, felhívnám a figyelmedet, hogy a "klasszikus fajok" éppen az eredeti gobineaui/rosenbergi/chamberlaini fajelmélet szerinti - osztályalapú - faj"elmélet" kategóriái.

A dolognak könyvtárnyi szakirodalma van, érdemes lenne beleolvasni.
Mint ahogy a pénz keletkezéséről és a csere "tökéletességéről" is... KZs. számára írva.

PuPu írta...

A szegényembernek kilencven előtt volt szerencséje, méghozzá sokkal több volt a szerencséje, mint az esze.
Egyszerűen nem tudta, hogy mennyire jó dolga volt, így aztán mindent, amije volt anyagilag vagy erkölcsileg, szélbe szórta.
Ma meg sopánkodik és azt hiszi, nincs szerencséje.
Az élet nem szerencsejáték, hanem realitások halmaza.
Érdekekről és azok érvényesítéséről szól, a szegény ember meg ben ismeri fel a saját érdekeit sem, mindenféle vérszívói szekerét tolja.
Vannak szép népi bölcsességek is, ajánlom figyelmedbe kedves Donato a "mindenki olyan virágot szagol, amilyet szakajtott" igazságát.
A mai világ Rákosi leghajmeresztőbb állításait is visszaigazolja a kapitalizmusról, a szegény ember meg butább, mint valaha volt.
Sajnos...
:O)))

joszi írta...

Kedves PUPu , s meg mindehhez vegyuk hozza az ertelmiseg zsenialitasat, ahogy Orban mutans fasizmusaval szembekerulve hajanal fogva elorancigalt konyvtarszagu , onmaga szamara is erthetetlen szovegeket izzad ki magabol, amibol senki egy szot sem ert.

Donáto írta...

Értelek Pupu!
De mond meg, miben bízhatunk? ("joszi" szerint csak a Vörös Hadsereg eljövetelében.)
A szocikban? Akik 8 év alatt nem tudták eldönteni, hogy "ki ossza a pénzt" a pénztárosuk, vagy az elnökük?
A jobbikban, hogy talán, egyszer rájönnek, szakemberek kellenek (és nem "szakpolitikusok") kellenek a soraikba, hogy a rasszizmusuk Mo.-on nyerő, de nem visz előbbre?
A fideszben, akik egyszer meghallják a szavunkat és rájönnek, hogy "minden embernek csak egy szája van és azzal csak egy tányér levest tud megenni!" és mérsékelik/uram bocsá' abbahagyják az útonállást rablást?
A pedagógusainkban, akik nem tanítják meg a gyerekeknek, hogy melyek voltak az egyszerű emberek előnyei a Kádár rendszerben, akik nem tanítják meg őket számolni?
Egy fiatal orvosban, vagy mérnökben - akiben erősebb a honvágy és emiatt nem hagyja el az országot - aki az életét fogja feltenni ezért a Magyarországért?
Miben lehet bízni?
Csak a szerencsében! Mert egyszer nekünk is lehetne már egy "ötösünk!"......:D)

góbé írta...


Anteus!

Nem igazán tölt el örömmel, - szabatosan kifejezve : qurvára lexarom - hogy a kotonszökevény által megvalósitott rendszer nem náci, csupán emlékeztet arra, esetleg hasonlóságot mutat.
Mondjuk olyannyira, hogy bizonyos embercsoportokat tesz felelőssé a felmerülő társadalmi problémákért, a kirekesztésen tul, e csoportok létének jogosságát is megkérdőjelezi, hovatovább kifejezett kivánsága e csoportok lehetetlenné tétele / leamortizálása / megsemmisitése. ( a tetszőleges válasz jelölendő...)

Tisztellek a tudásodért, tájékozottságodért, de én, egyszerü halandó, aki nem értelmezni
akarja g.orbán rendszerét, hanem szenved tőle, engedtesség meg nekem hogy akár pejorativ módon adjak hangot nem csupán nemtetszésemnek, hanem komoly aggodalmaimnak.

1933.-ig senki nem izlelte meg a nácizmust, aztán vagy 25-30 millóan belehaltak, akik tulélték, azt mondták hogy no ezt aztán soha többé...

Bizonyára komoly emberek alapmüveire hivod fel figyelmemet. Nagyon röstellem, de ezen - vélem XIX-XX.-ik századi - értekezések ismeretének hiján vagyok s már ugy is maradok.

Nálam, aki a nemzetet kisajátitja, meghatározza, önkényesen kijelöli és megsemmisitendő ellenségnek tekinti az azon kivül levőket, nekem náci, kéccével! Ismételten, nyomatékkal hivom fel figyelmed bogárlászló-főköz-gazdész(ész!!)-ideológus tanaira.
Napjaink történelmét épp most irja orbán g.viktor keze által, ugyhogy filózhatunk, cizellálhatjuk itt hogy minek nevezzük, hogyan minősitsük, soroljuk be a Nagy Nemmzetthy Nerr-t...
Vélem, sőt bizton tudom azt, ha egy adott kifejezést nem egyformán értelmezünk, a lényegen sajnos mit sem változtat.

Kerekes Zsuzsika ! - PuPu nyomán...

Biztos vagyok benne, számodra is evidens, hogy értelmes, eredményes tevékenység (munka) végzése örömforrás, az önbecsülés, a közösségi tudat formálója, katalizátora lehet(ne). Nézd meg mi van Cserdiben, s ha időd engedi egy-másfél órán át tanulmányozd a sárga mellénnyel gusztustalanul megkülönböztetett, döntő többségében a lelket felörlő, kötelező semmit-, vagy látszat-tevésre kényszeritett embereket. Add hozzá hogy belőlük már több mint 200.000 van.

A kiszolgáltatottság pedig, sajnos politikai/maffia-állami kérdés, ne sértsük földrajztudományt.