2017. szeptember 29., péntek

KASSZANDRA A PADLÓN

Ha egyszer megírják ezeknek az éveknek a történetét, egy hosszabb fejezet fog szólni a magyar értelmiség szűklátókörűségéről és kártékonyságáról.
A rendszerváltás során ez az értelmiség két lépésben magához ragadta a kezdeményezést.
Az első lépéssel a letűnt rendszer üldözötteinek nyilvánították magukat, a következő lépéssel meg orákulumnak, és ebből a státuszukból csak a kis mucsai tahó tudta kibillenteni őket, aki hokedlire mászott, és magasról tett az ő bölcsességeikre.
A harcnak itt vége is lett, mert abban a pillanatban, ahogy a gonosz törpe megkaparintotta a pénzesládikó kulcsát, értelmiségünk metamorfózison ment át. Véleményvezéreink elkezdték levakarni róla a koszt, és azzal biztattak, hogy hamarosan kiderül, színarany van alatta.
Nem volt.


Nem voltak túl sokan, nem is nagyon vitatkoztak egymással, békésen felosztották maguk között a médiát és körbeállva énekelték:
Uram, egy zseni veszett el Önben!
Úgy, mint Önben, nemkülönben!
Aztán kit elhajtottak a hervadásba, ki valahogy megkapaszkodott, kit meg megvettek kilóra, mint a libát, de egy ideig még azért előadta a pártatlan elemzőt, majd leszármazottjára hagyva politikai kapcsolatrendszerét nyugalomba vonult.
Volt, hogy véleményük használt, többnyire inkább ártott, a régi jó magyar szokás szerint klikkesedő politikai térben hol ide csatlakoztak, hol oda, de azt azért mindig tudták, honnan fúj a szél.



A csapat emblematikus figurája Lengyel László, aki Tamás Gáspár Miklós szerint fordított Cassandra, mert jövendölései soha nem válnak be, viszont mindig hallgatnak rá.
Most is ez történt.
Botka az ő találmánya, ő volt az, aki úgy vélte, a szavlejárt politikust át lehet csomagolni, ami talán nem is volt téves elképzelés, de a technológiába hiba csúszott, a primadonna belépőjébe hamis hangok csúsztak.
Botka se szereti Gyurcsányt - egyrészt hogy mer belerondítani az ő magassági privilégiumába, másrészt meg hogy mer jobb szónok lenni, mint ő, és ami legfőképpen zavarja, az a politikai szexepil...
A szexepil a szellemes megfogalmazás szerint megmagyarázhatatlan, leginkább a vonzizé alkalmas a magyarázatára, nőben akinek ilyenje van, az lehet csúnya, mint a  világháború, mégis koslatnak utána a férfiak.
Gyurcsányt is le lehetett önteni dézsából szarral, mégis maradtak követői, pedig hát ő is követett el hibákat és voltak tévedései is, csőstül.
És mégis.


Ha azt mondom, hogy Lengyel László úgy utálja Gyurcsányt, mint Harangláb a kukoricagölödint, nem mondtam semmit, ezt a magasságot a neves értelmiségi helyből megugorja, sőt, túl is szárnyalja, mint Orbán Ausztriát.
Az ember saját meggyőződése okán gyakran von le téves következtetéseket, meg aztán az is előfordul, hogy nem ismer fel ok-okozati összefüggéseket.
Lengyel sem ismerte fel, hogy az általa megszólítani szándékozott választói réteg számára Gyurcsány politikai szerepvállalása már nem annyira kardinális kérdés, mint neki, így aztán levonta a következtetést, Gyurcsányt kell támadni, ez a siker titka...
Úgy tűnik, tévedett, a célcsoport nem széthúzásra, hanem összefogásra játszik, és ellenszenves minden, ami ennek ellentmond.
Ennek következtében a sufnipártok se ültek vele egy asztalhoz, mert ezzel az akciójával alapjaiban kérdőjelezte meg a választási győzelem lehetőségét.
Lengyel azt hitte, hogy a válas
ztó olyan, mint az ő viszonyítási csoportja, a kinyúltpulóveresek népe, de ebben is tévedett, a választó a maga módján következetes.
Így aztán nem masírozik az új gúnár után, mint a libák, hanem először elnézegeti, hogy milyen is az új versenyző.


Ha sokáig nézegeti, az nem szerencsés, mert könnyen rájöhet, hogy a délceg jelölt éveken át bujkált a felelősségvállalás elől, és csak az utolsó pillanatban jött rá, hogy kiesik a politikából, ha nem vállal funkciót.
Pártján belül vitathatatlanul igény volt rá, az emberek többsége ugyanis összefüggést lát a magasság és a szellemi képességek között, annak dacára, hogy a rendszerváltás e tekintetben meglehetősen hatékonyan cáfolta ezt a hitet.
Mindenesetre a bizalom hamar odalett, hiszen hogyan is lenne képes valaki összehangolni egy ország politikai életét, ha arra is képtelen, hogy potenciális szövetségesével zöldágra vergődjön.
Már az első pár hétben látni lehetett, hogy ez az irány nincs igazán sikerre ítélve, de a neves páros, akikből akár két rendes embert is ki lehetne hozni, képtelen volt a korrekcióra.
Most meg néznek ki a fejükből bánatosan, és aggódnak, hogy mit szól a nép, ha Gyurcsány mégis rajta lesz a listán.
Ezazért még nem teljesen biztos, hiszen a helyében lehetne éppen feltételeket is támasztani, például csak akkor lesz a listán, ha Botka nem, mert bebizonyosodott, hogy Botka többet visz, mint hoz.
És még csak nem is hazudna...


Ha belegondolok, hogy Orbánt csak akkor lehetne elzavarni, ha a Jobbik is partner lenne ebben, és ehhez Gyurcsány éppen annyira konstruktívan áll hozzá, mint Botka őhozzá, akkor azért kicsit elbizonytalanodom, hogy lesz-e itt még a közeljövőben polgári demokrácia.
És jó-e az nekünk, ha olyanok vezetik az ellenzéket, akik képtelenek három-négy számot összeadni, viszont illúziókban élnek és nem hiszik el, hogy a politika az érdekek összehangolásának művészete.
Képtelenek logikusan gondolkodni, mégis szeretnek a tényekből logikus következtetéseket levonni, például azt, hogy a gyertyalángnak égett orrszőr-szaga van...



Meg vagyunk mi verve ezekkel...


:O)))

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

neveletlen

Kedves Pupu, most igazságtalan vagy Gyurcsánnyal szemben. Ha nehezen is és jól elkésve, de rájött a tisztán matematikai alapú politizálás tarthatatlanságára. Hogy ne lessél mint liba a helikopterre, példaként elmondom, hogy 10% DK+20% Jobbik<30% kormányváltó.

"Nem igaz, hogy a közös lista több szavazatot hoz, mint egy legalább öt százalékot elérő párt külön listája, nem ez a győzelem receptje"
kétharmadot.
https://444.hu/2017/09/28/gyurcsany-a-dk-lesz-a-meglepetes-megtobbszorozik-mandatumaik-szamat

Ha ennek a bölcsességnek a birtokában van 2014-ben, akkor a Fidesz nem tudta volna további négy éven keresztül gyakni az alkotmányt.
Vissza lehet nézni, hogy az összefogás előtt a DK-t parlamenti küszöb körül mérték és egy jó kampánnyal (Gyurcsány erre hajlamos) biztos a bejutás és a frakció.
Mi sem ékesebb bizonyíték, hogy a pár héttel később tartott EP választásokon 9,5%-ot értek el.

Sajnos, nem tudok hinni a 2018-as kormányváltásban, de egy újabb kétharmad elkerülhető lenne, ha félre tennétek a sípot-dobot-nádihegedűt és jövőre kihagynátok a púposkodást a Műegyetem előtt.

PuPu írta...

Kedves neveletlen,
Nagy attrakció, egy lyubólé egyszerre hideget és meleget is fújni, hogy jöttél rá a trükkre?
Ismét tájékoztatnálak, én a saját cégérem alatt tüntetek, de azt azért láttam, hogy a Műegyetem előtt bőven voltak szocik is az összefogást követelők között - ma is vannak...
:O)))

Névtelen írta...

neveletlen

Biztos az én szegényes fantáziám az oka, de nehezen tudom elképzelni, hogy Botka(nehogy már mindig Gy-vel példálózzak) és Vona Cuki Gábor egy színpadon lapogatják egymás hátát, a tömegben pedig elempés és dékás szimpatizánsok zászlócskát, esetleg (jel)mezt cserélnek. Az az összefogás, amiről álmodozol zsákutca, szerencsére nem sokan veszik komolyan.

Múltkori kérdésemre, hogy a Merkelt elhajtani kívánó pártok, a parlamenti(!) többség birtokában miért nem léptek koalícióra, még senki sem válaszolt, te talán tudod a választ.

PuPu írta...

Valószínűleg ők máshol tanulták a matekot...
Orbán pedig csak attól kapna sikítófrászt, ha a pártok belemennének ebbe a zsákutcába, mondjuk nemzetegyesítés címen...
:O)))

Promenad írta...

Igen,nekem is a fordított Kasszandra jutott eszembe,már a cím olvastán. TGM leleménye tökéletesen illik a puloveres emberre,és így remélhető,hogy a Gyurcsánnyal kapcsolatos jövendölése is a szokásos sorsra jut.
És még valami : lám csak, mivé tesz egy amúgy okos embert az elvakult gyülölködés......

Cereus írta...


Nem tettem fel a kezem hogy megadjam magam, mert azt hiszem talán még normális vagyok ?
Kedves Gyurcsány Ferenc barátom, véleményem szerint a továbbiakban nem lehet ennyire
háttérbe vonulnod, támogatóid miatt is mert a HAZUG BARMOK véleménye uralkodóvá vált a politikai piacon !
Elő kell állnotok rendszerváltó programotokkal, miniszterelnökötök jelölésével ami 2018-n remélem, tudomásom szerint nem TE leszel! Összefogással vagy Boka, vagy a repedtsarkú
Széltyúk nélkül, hirdessétek meg a programotokat "Európa vagy Orbán" !!!
Minden nap ezerszer !!!

kekec írta...

Gyurcsány nem (teljesen) hülye. És talán kiterjed a memóriája 4 évre. Ahogy a közös listán bekerülve megakadályozta az mszp a külön frakciója alapítását. Volt rá 4 éve a "függetlenek" között üldögélve, hogy ne felejtsen!
Na és a többi ellenzéki is elég okos ahhoz, hogy a más kárán tanuljon.
Az mszp-nek most Fodorral a hátán a 10 % megugrásáért kell tekernie. Sok szerencsét hozzá - szükségük is lesz rá!

Névtelen írta...

neveletlen

Érdekes, hogy ez 'az Mszp megakadályozta a DK frakció alakítását' legenda még most is él.

https://mno.hu/belfold/nem-alakithat-frakciot-a-dk-es-az-egyutt-pm-1220481

kekec írta...

Neveletlen - el is OLVASTAD a linket? Mely úgy kezdődik "az új házszabály szerint" Na és kinek a támogatásával fogadták el? Bizony az mszp-ével.
Szenilitás delektát, avagy nem kellene másokat is feledékenynek feltételezni.

Névtelen írta...

neveletlen

Kétszer szeretett volna a DK frakciót alakítani, egyet, amikor kiléptek a Mszp-ből, a másikat meg 2014-ben.

1.
https://mno.hu/belfold/nem-alakithat-frakciot-a-dk-es-az-egyutt-pm-1220481
Nem alakíthat frakciót Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) - döntött hétfői ülésén a parlament alkotmányügyi és ügyrendi bizottsága, amelyet Kövér László házelnök kért fel állásfoglalásra. A döntést kormánypárti és jobbikos képviselők szavazták meg, az MSZP-sek nem szavaztak.

2.
A jelenlegi Házszabály a frakció alakítást önálló országos lista állításához köti. A DK-nak ilyen nem volt 2014-ben, mert jól összefogtak.

http://www.parlament.hu/fotitkar/frak/frakbev.htm

A Házszabály helyébe lépő, az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló, 2012. április 20-tól hatályos országgyűlési határozat a korábbiaknál szigorúbb feltételeket támaszt a frakcióalakításhoz. Eszerint csak azokhoz a pártokhoz (jogutódjához) tartozó képviselők alakíthatnak frakciót, amely pártok a képviselők előző választásán országos listát állítottak és mandátumot szereztek.

A 2013.szeptember 1-től hatályos házszabályi rendelkezések szerint, ha a közös listát állító és mandátumot szerző pártok közös frakciót alakítanak ehhez továbbra is 12 képviselő szükséges, de egy önálló országos listát állító párt már 3 képviselővel is alakíthat frakciót.

3.
Bővebben
http://alapjogokert.hu/wp-content/uploads/2014/02/K%C3%B6nnyebb-lesz-a-frakci%C3%B3alak%C3%ADt%C3%A1s.pdf

4.
Szívesen. :)

P.S.
Amúgy, teljesen mindegy, hogy ki támogatta a módosításokat vagy nem, a Fidesznek kétharmada volt, most éppen nincs, de lesz?

Névtelen írta...

neveletlen

Bocsánat, az 1. ponthoz rossz linket adtam meg, itt van a jó:
http://www.origo.hu/itthon/20111107-gyurcsany-ferenc-nem-alakithat-frakciot-a-parlamentben.html


'Molnár Csaba az ülés után újságírók előtt kifogásolta, hogy nem kapott lehetőséget dokumentumok bemutatására, így a bizottság ezek ismerete nélkül döntött. A képviselő szerette volna bemutatni a testületnek Mesterházy Attila neki írt levelét, amelyben a szocialista frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a Demokratikus Koalíció frakcióalapítása a házszabály alapján nem akadályozható meg, így szerinte csak a parlament vezetésén és az alkotmányügyi bizottságon áll, hogy létrejöhet-e a képviselőcsoport.'

2011-ben azon ment a bruszt, hogy a kivált dékások azonnal alakíthatnak-e frakciót, vagy le kell húzniuk 6 hónapot függetlenként. (Le kellet, de ez nem a szocikon múlott). A trükkös Fidesz 2012-ben, a 6 hónap lejárata előtt, úgy módosította a Házszabályt, hogy a frakció alakítását önálló országos lista állításához kötötte. Ezzel, erre a ciklusra kifújt a dolog.

2014-et csak azért hoztam fel, mert sokan baxtatták az Mszp-t, hogy miért nem ül át közülük valaki a DK-hoz, hogy lehessen frakciójuk.

Cereus írta...


Megfogom újra hallgatni "miniszterelnök jelölt" asszonyunk öntömjénező beszédét amiben
rendszeresen az azt AKAROM szó hangzott el ! Csak megjegyzem ostoba akarnokból ma jól
állunk! Meg azokból is akik fiatal koruk ellenére, vezetési tapasztalat nélkül, Schiffer valamelyik testrészéből előbújva, majd hirtelen megvilágosodva, dicső amazonként leszarozza az
tíz évvel idősebb kortársait. Mert azt képzeli talán, hogy az Ön születésétől új időszámítás is kezdődött ??? Az Ön kevésbé dicső pályafutása alatt szavazatával sikerült hatalomba segítenie Orbán Viktort és bandáját. Kérem legyen mértéktartó, és gondolkodjon el azon : hogy
mivel tudott volna még többet ártani ennek a sorsüldözött hazának !!!

PuPu írta...

Kedves neveletlen, ez itt a döglött ló verésének minősített esete, nem éri meg a billentyű koptatását.
Most az lenne a fontos, hogy Botka is lássa be, hogy ez a megy nem megy, és kérjen tanácsot Lenin elvtárstól...
Namármost ha nincs közös lista, nincs közös miniszterelnök-jelölt sem, hacsak külön megállapodás nem születne, de erre egyre kevesebb az esély, 2022-ben meg már úgyis érdektelen lesz a miniszterelnök-jelölt személye, a király majd kinevezi, oszt jónapot.

:O)))

PuPu írta...

Cereus, ne mérgelődj, a kopott mucus csak teszi a dolgát...
:O)))