2024. május 11., szombat

MENNYEI BIRODALOM, POKOLI KILÁTÁSOKHát ez az!
Már a dédnagymama is sejtette, hogy egyszer eljön ez a perc, és lám, megérkezett a sárga veszedelem!
Hogy mitől veszedelem, az nem egészen világos, de ők is benne vannak a világ népességének azon részében, akik sunyi módon le akarják váltani saját profithajhászásukkal az amerikaiak profithajhászását, megkárosítva ezzel a Világ Jótevőjét,az Amerikai Egyesült Államokat.
Undorító elképzelés.
Habár ha mindenkiről lesesne a gatya, cipő, miegyéb, amit Kínában gyártottak, ott állna az ország mezitláb, puci seggel a Hősök terén, és nem tudna rendesen még tüntetni sem a méltánytalanság ellen, hiszen ha a világító mobil lengetésének szép hagyományához akarna igazodni, hiányozna hozzá az eszköz.
Persze gyertyát is lehetne lengetni, de azt hamar elfújja a szél és ha elfogy, nem lehet újratölteni.
De azért itt még nem tartunk - hál' istennek -, igy hagyományosan okos és pragmatikus mainstream értelmiségünk színe-virága boldogan verheti a nyálát, hogy nekünk nem kell Kína, Ugocsa non coronat!
Nem kell a Fudan egyetem, tervezgessék csak magukban az állandó Hold-bázisukat a majmok - mi tudjuk,hogy sajtból van a Hold!
Nem kell kínai vasút, nem kell akkumulátorgyár, nem kell elektromos autó, semmi nem kell, ami ellenkezik Uncle Sam érdekeivel.
Mely érdekek amúgy nemigen esnek egybe sem a kínaiak, sem a mi érdekeinkkel, de sebaj - így mulat egy magyar úr! 
Ettől persze a világ még halad valamerre, mi meg a hülyeség újabb és újabb csúcsaira hágunk, verjük a mellünket két féltéglával, hogy mindenki ostoba, csak mi vagyunk gőzmozdony...


Borzalmas nagy eszünkkel nemigen akarjuk észrevenni, hogy a fehér ember kizárólagos uralmának vége, a nyolcmilliárd ember túlnyomó többsége már ma is Ázsiában és Afrikában lakik, hogy a világ ötven éven belül átalakul, még az egyes államokon belül is.
Amerikában többségbe kerül a spanyolajkú lakosság, nálunk a cigányság lesz olyan lélekszámú, hogy ha nem vagy tesó, akkor neked vagy az unokádnak lesz kisebbségi öbkormányzatod - hát úgy szervezd és szabályozd az ügyet!.
A fejlődés motorja pedig nem a kaukázusi faj - gyengébbek kedvéért a fehér ember - lesz, de az csak neked furcsa, a kínaiaknak a maguk öt-hatezer éves kulturájával nem annyira.
Mert jó, ha tudod, hogy őseink még nyereg alatt puhították az asszonyokat, mikor a kínaiak már feltaláltak puskaport, papírt, ezt-azt.
És akkor még Indiáról nem is beszéltünk, akik már ma is programozói nagyhatalom, és csak idő kérdése, hogy a mennyiség mikor csap át minőségbe, ahogy a klasszikusok, Marksz, Engelsz és Leninsz tanították.
Persze addigra meg fognak változni a termelési és elosztási viszonyok is, hiszen minden ellenkező híresztelés dacára nem tartható örökké, hogy a javak nyolcvan százaléka az emberek öt százalékának tulajdonában legyen, - és az angolszász parlamentarizmus sem örök.
Valaki egyszer azt mondta, hogy az első embert, aki lekerített egy darab földet és azt mondta rá, hogy ez az enyém, agyon kellett volna verni.
Elmulasztotta az emberiség, ki tudja, nem akarja-e a hibát kijavítani...

Össze akarunk balhézni a világ vezető atomhatalmával, a világ legfejlődőképesebb gazdasági hatalmával, és közben XIX. századi elméletekkel meg szemforgatással hülyítjük magumkat.
Ujgurozunk és sopánkodunk, hogy van egy kilencmilliós népcsoport a másfélmilliárdos országban, akik főállásban muszlimok és mindenkit ki akarnak irtani, aki nem Allah hitén van.
Diktatúrázunk Putyinnal kapcsolatban, miközben a pénz diktatúrájánál nincs borzasztóbb, és melynek hű szolgája, a francia elnök, akinek semmivel sincs kevesebb jogosít/ványa, mint Putyinnak, éppen a III. Világháború kirobbantásán fáradozik.
Sápítozunk a demokráciáról, miközben az amerikai elnök a világ legdemokratikusabb kínzókamráit tartja fenn Quantanamón, mely éppen olyan katonai bázis Kubában, mint amilyen Szevasztopol volt az ukrán uralom alatt álló  Krimben - érdekes lenne, ha a kubai kormány felmondaná a bérleti szerződést és új bérlő is akadna azonnal: a  kínai flotta például.
Miközben az ostoba  német hadügyminiszter és a sunyi Scholz visszamenőleg meg akarja nyerni a II. Világháborút, csak még nem tudták eldönteni, hogy akkor most übermenschek legyenek vagy besz@rjanak.
Közben mi igaz könnyeket ejtünk Tibetért, de a negyvenhatmillió kurdnak nincs hazája, a palesztinok, akik egyébként ugyanolyan  arabok, mint a többiek arrafelé, menekülttáborokban élnek, ország nélkül nyolcvan éve.
Nem az USA csicskásai, ők  más elbírálás alá esnek.

Valószínűleg - miután muszkavezető már voltam, most sárgaimádó is leszek azok szemében, akiknél már az is csoda, hogy a kanállal megtalálják a szájukat, de én örülök egy kölcsönös előnyökön nyugvó jó kapcsolatnak a világ feltörekvő legerősebb gazdasági hatalmával, és ahogy megértettem Hongkongot és Makaót, úgy Tajvan ügyében is a kínai álláspontot tartom perdöntőnek.
Semmi nem indokolja, hogy az angolszászoknak legyen egy nekik kiszolgáltatott lakossággal bíró támaszpontjuk arrafelé.
Mikor beléptünk a NATO-ba, megjövendöltem a vereségét, és hívják akárhogy,- akár ASEAN-nak is - az USA-t, az idő eljárt felette, hosszú távon az általa favorizált modell fenntarthatatlan - társadalmilag, geopolitikailag, katonailag egyaránt.

A mi saját tragédiánk és valószínűleg a Jóistenke büntetése viselt dolgainkért, hogy a világpolitikai helyzetet nálunk egy punnyadt maffiozó. aki leginkább a filmből Clemenzára emlékeztet látja világosan, és a sok nagyeszű, vájtagyú értelmiségi zabálja a hülyeséget, kétpofára.
Ettől persze Nagyurunk még egy elkergetendő tolvaj szarka marad.
Kína pragmatikus, nem kér a kereskedelemért cserébe politikailag semmit, csak kereskedelmet akar.
Na nem velünk, hiszen nagyságrendileg hozzánk képest a bolha pöcsén a pattanás maga a Himalája, de Európa már megér néhány jüant.
Át kellene ezt szépen, nyugodtan gondolni, és talán akkor megmaradhatna a jó viszony ezzel a másfél milliárdos nagy országgal akkor is, ha a sors valamilyentréfája folytán a maffia uralma megbukik.


Míg élünk - remélünk...

:O)))

14 megjegyzés:

Tamás írta...

Ezek a mi demokratáink keményen küzdenek, de balszerencséjükre túl sokan vannak. Ennyi üres hely nem lesz a Szabadság térről felszálló utolsó helikopteren..

Nyista írta...

Pupu! Csak, hogy értsem! Szerinted, ha bármelyik zsarnoki rezsim olyasmiket követ el amikkel az Amerikai Egyesült Államok is joggal vádolható, akkor az onnantól nem kritizálható és nem kell ellene tiltakozni? Oroszország agressziója rendben van, mert az Egyesült Államok is agresszor? Kína Orwell-i diktatúrája oké, mert Amerika is rendre megsérti az emberi jogokat? Tényleg úgy vessünk véget az immorális képmutatásnak és a kettős mércének, hogy ha Amerika egyszer elkövetett valamit akkor szemünk se rebbenjen amikor Kína, Oroszország vagy Irán teszi ugyanazt? Ezt akarod mondani?
Én még azt tanultam, hogy ez nem így van! Lemaradtam valamiről?

PuPu írta...

Kedves Nyista, tiltakozzál nyugodtan, habár véleményem szerint könnyebb Magyarországon a vélt tibeti atrocitások ellen tiltakozni, mint az önkormányzatiság sárbatiprása, vagy akár a felcsuti juhász halálra gázilása, vagy Orbán nepotizmusa és a maffia ellen.
A tévdésed ott van, hogy két fogalmat állandóan keversz: az egyik a "Mi van?", a másik a "MI kellene lenni - szerinted?"
Ehhez társul még a hozzád eljuttatott ilyen - olyan, de érdekvezérelt információ is, melyet nyelsz, mint kacsa a nokedlit, és esélyed sincs az ellenőrzésére.
Ezen kívül nem vagy tisztában a helyi hagyományokkal, történelemmel, jogszabályokkal sem, de bírónak lenni persze kellemes állapot.
Például kutyát enni errefelé b orzasztó, errefelé disznót eszünk, meg tehenet, ami a hinduknak borzasztó, nem szólva a muszlimokról, akik a kutyát és a disznót is tisztátalannak tartják, mi meg szadista módon milliószám mészároljuk szegény malacokat, kivéve a csüngőhasút - , megpocsékolva az álszent pofával hirdetett állatvédelmet.
Egyébként nem felmentés senkinek sem az embertelenség, de nem biztos, hogy az orosz nép az angolszász parlamenthez szokott, mi se nagyon, Afrikáról meg az arab világról, Kínáról ne is essék szó.
A pronléma az, hogy az bírál, aki ezerszer bűnösebb.
Az embernek hányingere támad, amikor a feketét ma is gyilkoló, Quantanamóban kínvallató, a mexikói határon öt méter magas acélkerítést építő, az atomtámadást egyszemélyben elrendelési jogosítvánnyal rendelkező amerikai elnök diktátorozik a hasonló jogosítványokkal bíró orosz vagy kínai elnök neve hallatán.
Te meg olcsóbb vagy, mint egy hangszóró és néha lelkesebb is.
Szóval nem árt ezeken a dolgokon gondolkodni, meg a történelmet tanulmányozni, mert én már éltem, amikor Amerikában még az első ajtón csak a világoskékek szállhattak buszra, meg a Vietnami háború idején is, ahol több az amerikaiak bombát dobtak le, mint a II. VH-ban a résztvevők összesen, és vegyifegyvert alkalmaztak nagy mennyiségben, mégis, Irak és Szíria Líbia után ma ők a béke egy demens vezette, kredecbe pisilő apostolai, miközben folyamatosan olajat öntenek az általuk gyujtott ukrajnai tűzre.
És bizony, lemaradtál arról, mikor azt oktatták, hogy ne legyél naiv, szép szőke herceg!
:O)))

Nyista írta...

Kedves Pupu! Ez a "Mi van?" és "Mi kellene szerinted?" elvezet a "reálpolitika" nevű szemfényvesztéshez. Én nem vagyok sem naív sem hülye! Viszont egyszerűen nem akarok napirendre térni a pszichopták, elmebetegek és manifeszt idióták éltal vezetett világ szarságai felett! Tizenévesen anarchista voltam és punk koncertekre jártam. A szüleim és a nagyszüleim azt mondták, hogy hülye és naiv vagyok és majd elmúlik! Mi olyan van amit az anarchisták megfogalmztak kritikaiként a fennálló renddel szemben és az élet nem bizonyította be ezerszeresen, hogy igazuk volt ésigazuk van ma is?
Nekem a kínai, az orosz, a magyar, az iráni vagy az amerikai elnök ugyanolyan zsarnok. Ilyen hatalommal bíró entitásoknak nem lenne szabad létezni! De vannak! Viszont az eddig sem segített, hogy kiválasztjuk a legkisebb rossznak tűnőt és kiegyezünk vele. Én azt érzem a soraid között, hogy te orosz párti vagy, ami a szíved joga! De ez egy elfogultság. Én például Izrael irányában vagyok elfogult, mert - mint zsidó származású - nem lehetek megértő Izrael ellensgeivel! De nem tüntetek az izraeli kormány mellett sem, mert rühellem a hászidokat, meg a bigott cionistákat és főleg a korrupt bűnözőket. De ezt bekalkulálom a véleményalkotáskor. Nem voonom kétségbe azt, hogy izraeli katonák önknyesen vagy parancsra követhettek el bűnöket! Azért nem mert a katonák ebben egyformák! Pont ez a baj.
Természetesen én magyarnak érzem magam, de a magyar kormánnyal sincs dolgom, mert egyrészt ők nem tartanak engem magyarnak másrészt a két-három millió virtigli fasiszta szavazójuk vessen magára!
Édes, ahogy a történelemre meg a forráskritikára figyelmeztetsz. Neked vannak tuti, megbízható hrforrásaid? Már csak azért, mert érdekelne, hogy szerinted, hozzám milyen"érdekvezérelete" információ jut el és hozzád milyen "megbízható"?
Igen tudok a "Patriot Act"-ról, az "Operation Orange"-ról és a Szegregációs törvényekről Amerikában amiket olyan nagy előszeretettel emlegetsz. Viszont szintén nagy előszeretettel nem emlegeted, - a teljesség igénye nélkül - a Sztálin-i nagy terrort, a GULAG-ot, Katyn-t, a Finnek elleni téli háborút, a Molotov - Ribbentrop Paktumot, Lengyelország megtámadását, a Szovjet fegyveres erők afganisztáni khm. ténykedését... Kínával kapcsolatban valóban kevesebb megerősített tény áll rendelkezésre, mert Kína ma is nagyon zárt és titkolózik. Lehet várnunk kell pár évet amíg előkerülnek az ujgurok tömegsírjai. Tibet soha, de soha nem volt kína része! Most valahogy mégis az... Azért engedd meg, hogy gyanakodjak! Mellesleg a jelenlegi Dalai Láma (is) egy pedofil pap. Én meg a csuhásokat nem szenvedhetem... tőlem ott dögölhet meg ahol van. És ha a vallás amit vezet eltűnik, ugyanúgy nem fog hiányozni, ahogyan egyik sem! Engem az zavar, hogy Kína is csak egy újabb kanos erőszaktevő amelyik meg akarja kúrni a világot! Pedig ezekből már így is van elég. És minden bekebelezett területtel csak nő az étvágyuk!

PuPu írta...

Kedves Nyista, a világ halad. még akkor is, ha időnként úgy tűnik, körbejár.
És ami bűn az bűn, már a zsidó-keresztény etika szerint, és mi azért valljuk ezt, mert ebbe a kulturába nőttünk bele.
Egy afgán tálibnak erről más a véleménye, és ez néha némi feszültséghez vezet.
A világpolitika úgyszintén, hiszen az érdekek ütközhetnek.
Ha a szomszédnak az az érdeke, hogy lekerítsen a kertedből egy darabot, akkor talán ez jól modellezi a helyzetet, hiszen a te érdekeddel ez ellentétes, és meg is fogod védeni, ami a tied.
Ő erre meg fog vádolni ezzel-azzal, és kétségbe vonja gyermeklányod ártatlanságát, mondván, aki ilyen apa, az nem érdemli meg a kertet.
Ilyesmiket emberek szoktak elkövetni, és ha az emberek rendesek lennének, akkor nem kerülhetnének idióták és mentális kihívásokkal küzdők hatalomra, legfeljebb rövid ideig.
Sajnos az ember sem rendesedett meg eléggé, ezért aztán öt forintért Dorozsmáig gyakja a kecskét, te meg hiába méltatlankodsz - egy vagy ezer ellen...
Sajnos a mai világ a média kezében van, és aki nem olvasott eleget, az azt ismétli, amit hall.
Nem kell relativizálni, egy szovjet afganisztáni bevonulást nem egalizál egy amerikai, Irak sem egalizálja Ukrajnát, de azt azért tudomásul kell venni, hogy a világot az érdekek kormányozzák, és ha ezt tagadod, akkor naiv vagy, ha a reálpolitikát nem érted, akkor egész életedben csalódott leszel.
Bár nekem rokonszenves nép az orosz, a jelenlegi helyzetet csak a jelenlegi érdekviszonyok alapján és a közelmúlt történései alapján lehet megítélni, és annak alapján ez az ügy úgy kezdődött, hogy Misa mackó visszaütött.
Meg fog változni a világ, szerintem ez volt Amerika hattyúdala, bár fog még néhány áriát énekelni...
Mindeni ellen nem lehet méltatlankodni, és bár ezer dologban igazad van, mégis a tények egy adott esetben perdöntőek.
Szeretitek a világot fotoalbumként nézni, pedig az csalhat és néha csal is, - jobb ennél a videó, mert a foto állókép, a videó meg megmutatja a folyanatokat is, - már, ha nem manipulálják.
Régen egyszerűbb volt, kevesebb tényből kellett álláspontot kialakítani, ma meg az a divat, hogy az esti híradók főcímeiből alakul a vélemény.
Pocsék világ, de érdemes elolvasni néhány köyvet a Molotov- Ribbentropp paktumról, összevetni az akkor aktuális érdekekkel, - vagy például Tibetről sem árt elolvasni egy-két dolgot...
Türelem, a világ vagy elpusztul és akkor úgyis mindegy, vagy nem, és akkor halad...
:O)))

Nyista írta...

Kedves Pupu, A világ valóban változik. Ezt nevezhetjük haladásnak is. ÉN meddig is amellett érveletem, hogy Magyarországnak a nyugati orientáció a hosszú távú érdeke, mert egyrészt az EU és a NATO tagsággal már úgyis oda tartozik az ország, másrészt, meg mert azok a gondolatok, amik az életet elviselhetővé teszik onnan jöttek. Mire gondolok? Felvilágosodás, szekularizáció, jogállam, emberi jogok. Ezeket ma számosan lábbal tiporják az Euro-Atlanti térségben is, de ebből legalább bahé van! Nyugaton legalább tudják, hogy milyen elvek sérültek. Putyint egyszer egy nyugati riporter (nő) az emberi jogokról kérdezte erre ez nárcisztikus, pszichopata, KGB-s ezredes a képébe röhögött. Nálunk orbán egyik testnyílása, bizonyos varga judit értetlenkedett egy sort a jogállam mibenlétén. A kínaik kategorikusan tagadják az emberi jogok tiszteletben tartásának szükségességét. Az általad példaként felhozott afgán is azért "gondolja másképp" mert az emberi jogok nincsenek benne a Koránban tehát nem léteznek. Igen! Arrafelé még nem zajlott le a felvilágosodás és a szekularizáció, ezért najainkban kb. ott tartanak, ahol Európa a harmincéves háború idején. Most írtam alá egy petíciót, mert a Tory-k ki akarják léptetni az Egyesült Királyságot az Emberi Jogok Európai Bíróságából (ECHR). Tüntetés lesz. Valószínűleg elmegyek. A különbség az, hogy itt (nyugaton) legalább tudjuk, hogy mi az amin a hatalom lába tipor! Kínában, Oroszországban, Iránban és a többi ilyen helyen ez nem kérdés! Fel sem merül, hogy mondjuk problémás amit az ujgurokkal tesznek vagy amit Erdogan a kurdokkal! Ez számomra fontos különbség! És nem szeretnék kiegyezni azzal a kultúrával ahol például a férj büntatlanül megölheti a feleségét... Lehet, hogy kisebbségben vagyok a véleméynemmel! Az is lehet, hogy egyedül vagyok vele! De nem tudok egy olyan világban élni amilyet a Putyinok, Xi Jinping-ek vagy Erdogan-ok esetleg Orbánok szánnak nekem, mert az nem élet csak létezés! Tudom, hogy reálpolitika, meg realítás... De akkor inkább a halál! Ha az az egyetlen dolog amiben dönthetek a sorsomról, akkor legyen! De őszintén nem hiszem, hogy ez az ázsiai barbárság hosszútávon nyerhet. Időlegesen elboríthatja ugyan a világot de végül nem ez fogja meghatározni az emberiség jövőjét. Egész egyszerűen azért, mert olyan szinten emberellenes hogy az elviselhetetlen...
Tényleg tanácsos figyelembe venni az érdekeket. Viszont ehhez ami most van senkinek nem fűződik semmilyen valós érdeke. Pusztán arról van szó, hogy a gazdagok és a hatalmasok nem képesek leállni. Még több vagyont és hataémat akarnak csak már elérték azt a határt, ami felett nem lehet tovább növelni egyiket sem! Ennek a válságtüneteit látjuk most. Amerika hattyúdala! Ugyan! Ez nem amerikáról szól, hanem egyrészt az elszabadult globális kapitalizmusról, amit meg kell fékezni! Másrészt eszmékről. Most ott tartunk hogy választani kell a felvilásodás a szekularizáció és a józan ész meg a saria, a pánszlávizmus, a neo-protestáns bigottság és hasonló retrográd eszmék között! Szerintem a válasz egyszerű. Ami aggasztó az az, hogy például Magyarországon egy nagy tömegnek ez nem magától értetődő! Ezért muzsikál orbán szinte kizárólag a vidéki bugrisoknak és a városi lumpen proliknak!

PuPu írta...

Csak bebizonyítod, hogy jól látom az álláspontodat!
Te folyanatosan arról beszélsz, hogy szerinted minek hogyan kellene lenni, miközben a világ meg olyan-amilyen.
Azt mondod. ez me, Amerika hattyúdala, közben meg azt fejtegeted, hogy a globális kapitalizmus válságban van, és me, akarod észrvenni, hogy a globális kapitalizmus érdekérvényesítéséről éppem az USA gondoskodik, minden eszközzel - a fegyvereket is beleértve.
Ha nem ezt tenné, ma nem lenne ukrán válság sem, hiszen ez a helyzet nyilvánvalóan az amerikai neokolonializmus XXI. századi megjelenése.
Gondolom, te sem vallod azt az elvet, hogy boldoggá teszlek, ha beledöglesz is, a nemzeteknek maguknak kell eljutni bizonyos felismerésekig, maguknak kell megteremteni működési modelljeiket, hiszen az eszmék exportja nem csak Che Guevaránál vallott kudarcot, hanem a világ más tájain is.
A világ változik, két lépést előre, egyet hátra, és ezt nevezzük fejlődésnek.
Ehhez néha háború kell, mert az ember képtelen lemondani az erőszakról, mígcsak meg nem fizeti az árát, akkor úgy ötven- hatvan évug csend és béke van.
Ami azt illeti, sok jó jött nyugatról, és sok rossz is, de azt se felejtsd, hogy más számít jónak egy szadistának és egy mazochistának.
Ettől a tényemég tényekmaradnak, és azokat nem szabad az ízlésünkhöz igazítani.
Az emberek sokfélék, eszmék jönnek-mennek, csak az érdekeket érdemes figyelni.
Szerintem.

:Ö)))

Nyista írta...

Kedves Pupu! Ha a véleményemet írom le akkor valóban azt fejtem ki, hogy szerintem hogyan kéne lennie. A " vélemény" szó töve is a vél, vélekedeik. Tehát én így vélem. Értem, hogy sokminden nincsen úgy ahogy szerintem helyes ... Pont ez a probléma! Éppen ezért írom amit írok.
Szeintem valóba nem kell kínai vasút, kínai akkumlátórgyár és kínai egyetem, mert túl nagy az ára! Ezt nem szívjóságból építik a kínaiak, hanem kb. mindent akarnak cserébe! Valóban nem kell az orosz gáz sem! Egyrészt mert már létezik olyan technológia, amivel kevesebb gáz is elegendő lehetne, másrészt meg ugyanúgy túl nagy az ára, mint a kínai beuházásoknak. Amit megfizetünk pénzben és kínai és az orosz befolyás növekedésében. Nem kéne az amerikai és a nyugati hitel és tőke sem, de már itt van és fizetjük is az árát! És az nem megoldás, hogy ha már egy éhes róka bejutott a tyúkólba, akkor másik két éhes rókát is engedjünk be!
Mint írtam nekem ez a véleményem, ami alkalmasint lehet, hogy nem egyezik a tiéddel...
De hát ez van!

kekec írta...

Kedves nyista!
Szél ellen lehet ugyan pisilni, de nem nagyon érdemes. Ezért előtte nem árt megfigyelni a valós széljárást, és nem a mesék irnyában nekikezdeni. A tények pedig igen makacs dolgok
tudnak lenni. Ezért tedd fel mindig a kérdést: Cui prodest (kinek használ?) Az amerikai hegemónia visszaszorulása pl biztos nem az USÁ-nak, ellenben Európa visszaszorításából igen jól profitálnak...
A felvilágosodás eszméi igen szépek (de pl minden vallásnak is van közerkölcsöt irányító szép része) de az elmélet és a gyakorlat nem igazán tud konvergálni néhány emberöltő alatt. Na ja!
Hiszen emberek ültetik a gyakorlatba, és Murphy óta tudjuk, hogy ami elromolhat, az el is romlik. És csak remélhetjük, hogy a két lépés hátra közben nem esünk a szakadékba.

PuPu írta...

Kedves Nyista!
Ameddig államok intézik a világ sorsát és a népek nem oldódnak fel az emberiség tengerében. addig együtt kell élni más nemzetekkel, és megtanulni a modus vivendit.
A leegjobb - az eddigi tapasztalatok szerint a békés egymásmellett élés és a kölcsönös elönyök alapján folytatott kereskedelem.
Mi bajunk volt az oroszokkal, ameddig ők szállították nekünk a szénhidrogéneket?
Mi bajunk van a kínaiakkal, ameddig ők szállítják a fogyasztási tömegcikkeket és a fejlett technológiát?
Az amerikaiak az uránt az oroszoktól veszik és a kínaiaktól vesznek minden egyebet,
És bajuk volt belőle?
Olyan nemzeti kormányok kellenek, melyek képesek előnyös szerződéseket kötni, mert a kereskedő ravasz, és mindegy - miként te is írtad -, hogy a tyúkólban nyest, róka vagy görény akar szert tenni ingyenebédre,
De a megoldás nem az, hogy háborúban le akarunk győzni más államokat, hanem az érdekünk a kereskedelem szabadsága és egymás érdekeinek figyelembevétele.
Jobbak ezek a mai táposcsirkék Angela Merkelnél? Dehogy!
Jobb a mai politikai helyzet a békénél? Dehogy!
Elvárhatják az oroszok és a kínaiak érdekeik figyelembevételét? Persze!
És ez a nyugattal kölcsönös kell, hogy legyen, de a kereskedelmi versenyt Amerikában, Franciaországban, Angliában háborúkkal kívánkák megoldani, - gondolj Irakra, Iránra, Líbiára, a Távol-Keletre, Ukrajnára, Délkelet-Ázsiára, de akár közép és ddélamerikára , vagy Afrikára is gondolhatsz.
Nem Oroszország és Kína vezetőivel van baj, hanem a sajátjainkkal!
A pandémia idején senki sem szorított fegyvert a fejünkhöz, hogy vásároljunk felesleges lélegeztetőgépeket, de emiatt kimaradni a járműipari korszakváltásból, a kínai árúk tranzitjából, esetleg elosztásából primitivizmus - bizony kellenek az általad negatív színben feltüntetett dolgok, megfelelő, a mi érdekeinknek is megfelelő körülmények között.
Az általad leszólt kínai egyetem a legjobb százban szerepel és a kínaiak holdbázisát tervezi - akkor miért jó nekünk a nyílpuska, meg a kardlengetős Ludovika-egyetem?
Biztosan vanna negatív hatások is, ezeket kell minimálisra csökkenteni, de nem úgy, hogy környezeti katasztrófát előidéző, de amerikai palagázzal váltjuk ki az orosz csővezetékeket.
Minden nemzet magának választ vezetőt, társadalmi modellt.
Nekünk soha, semmi sem volt jó, és amikor véletlenül negyven évig boldogultunk, akkor is gyorsan visszamentünk cselédnek, - vagy ez, ami van, most jó nekünk?
Persze a lehetőségeinket már jórészt elbaltáztuk, most a korrekció lehetőségét csesszük el éppen, mert álomvilágban ködszurkálással foglalkozunk.
Ideje lenne felébredni, és a reaitásokbók kihozni a legtöbbet, ami kihozható...
:O)))

Nyista írta...

Kedves Pupu, A ketetezés az amiben tévedsz! Ez a globálissá vált neo-liberális kapitalizmus nagy szemfényvesztése, amikor azt állítják, hogy ennek keretei között lehetséges a "békés kereskedelem". Miközben a lényeg pont a már eddig is óriásira nőtt piaci szereplők további intenzív nõvekedemése. Mivel azerőforrások végesek ez egy zéró összegű játszma! Elértük a lehetőségeink határát. Sem Kína, sem Oroszország sem Amerika sem az Amazon, Sem a Tesla semmelyik szereplő nem növekedhet tovább csak a mi rovásunkra! Nem lehet megegyezni, mer ennek a helyzetbek az egyetlen békés megoldása az lehetne, ha mindenki felhagyna a növekedéssel! De ez a kapitalizmusban nem lehetséges!

góbé írta...Nyistának:

"...A békének vége: kontinensünk jövőjét meghatározó francia–német konfliktus bontakozik ki a szemünk előtt
Ablonczy Bálint | 2019.12.04. | Világmagyarázat
Belső viták tépázzák a hetvenedik születésnapját a ma záruló londoni csúccsal ünneplő NATO-t. Emmanuel Macron francia elnök eddig szinte tabunak számító tervet vázolt: önmagát akár Amerika nélkül is megvédeni képes Európát szeretne és közeledne Oroszországhoz. A köztársasági elnök megelégelte, hogy uniós reformjavaslatait Németország válasz nélkül hagyta, és megtámadta a Berlinnek oly kényelmes európai status quót..."

A teljes cikk, mely igen figyelemre méltó:
https://www.valaszonline.hu/2019/12/04/macron-merkel-nato-vilagmagyarazat/

Az USA nyakában ott liheg Kina, alig mögötte India. Egy erős, az oroszokkal együttműködő Európa egy újabb púp lenne a hátukon. Az USA félti a hegemóniáját, ezért kavar. Az oroszoknak nem sok választást hagyott. A Zelenszkij éra talán nem fasiszta, de hogy túlfűtötten nacionalista, soviniszta az nem kérdés. Mint ahogy az sem, hogy ez nem egyfajta ukrán tulajdonság. Miért jó az az ukrán népnek, hogy köpköd a szomszédjára és a tőle hatezer km-re lévő hatalomhoz dörgölőzik ? Sokszor elhangzott fentebb: Kinek az érdeke ???

Az USA szinte ugyanazt gyakorolja Ukrajnában, mint tette Kubában, Chilében, Grenadában, Vietnamban, vagy Afganisztánban !

Talán jegyeztem már itt, de inkább többször mint egyszer sem:

De Gaulle: "Európa az atlanti óceántól az Uralig tart". Ezzel az USA-nak üzent és kiléptette országát a NATO-ból...

Nyista írta...

góbénak, Ez mind igaz! Kiegészítve avval, hogy ha nem lesz paradigmaváltás a gazdaságban és a társadalomban akkor nagy baj lesz. Szerintem az nem megoldás, hogy értelmezzük a "játékosok" motivációit és érdekeit. Új játékba kellene kezdeni. Ez az amire senki nem hajlandó. Így aztán mindegy, hogy kihez húzol, mert minden út ugyanoda vezet.

PuPu írta...

Kedves Nyista, nem tévedek, hiszen itt nem ideológiákról volt szó, hanem aktuál és reálpolitikáról.
Abban neked tökéletesen igazad vanm hogy a kialakult okok a kapitalizmus ellentmondásainak termékei, és az ellen se lenne kifogásom, hogy új játékba kezdjen a világ, csak sajnos ennek a realitása - mint Gorbacsov sorsa bizonyítja - nulla.
De azért lehet, hogy a világ idővel kitermel egy új modellt, aztán a köbükunokáink a kapitalizmusról úgy beszélnek majd, mint mi a korai feaudalizmusról.
Megy előre a világ, mert a körülményei erre késztetik, de lassan, és egy darabig még ellesz az emberiség azzal, hogy időnként megpróbálja újraosztani a világot, némi vér és pusztítás árán.
Nem a növekedéssel van a baj, hanem a profithajszával, hiszen ha a sivatagot termővé akarná tenni az ember, nyugodtan növekedhetne, de azon nincs haszon, arra nincs fizetőképes kereslet, és nem holnap térülne meg.
De a hétmilliáed ember nagyon erős kényszer ám, és nem mindeki szeretne háborúba menni...
:O)))