2013. november 17., vasárnap

ÁLOMFOCI VAGY ÁLLAMFOCI?

Hát, ha valami igazán undorító, akkor az MTK és további öt nagy futballklub kormányzati támogatása, az nagyon.
A Nemzet Agyhalottja valószínűleg azt vélelmezheti, hogy a magyar választó éppúgy szereti a labdarúgást, mint ő, és csak a pályák minősége, valamint az egyelőre leginkább ólomlábú fiúk alulfizetettsége az oka annak, hogy nem köpködi vele egy ütemre a fél ország hétvégente a szotyolát a pályákon.

Ő az, aki összetévesztette az álomfocit az államfocival.
Valaki már igazán vehetné a bátorságot és kiábrándíthatná.
Talán azzal kellene kezdeni, hogy amikor Orbán Géza fejedelem fia, bizonyos Szent István felajánlotta az országot, a környező országok egy részét, az aranylabdát és Puskás illatos sportszárát Szűz Máriának, akkor abból az ország népének nem túl sok haszna származott, pedig legalább egy világbajnoki cím azért leeshetett volna, de sehol semmi – és azóta még kevesebb.

Persze nagy veszteség nem érte az adakozókedvű királyt, aki az aranylabdát feldobta az ég felé, ahol a minimális gömbérzékkel sem rendelkező Szűz Mária nem tudta elkapni, a labda visszaesett - így járt…
Ami meg a szotyolázást illeti, jó is az annak, aki szereti, habár nem túl gusztusos, de hát a Mi Szemünkfénye nem csak ettől - és elsősorban nem ettől - gusztustalan.
A szotyola is kiment a divatból, legfeljebb a libák és egyéb madarak értékelik télvíz idején, habár a libák is inkább a kukoricát preferálják, gondolom, nem a színe miatt.

Szóval, hogy kellő tömörséggel és brutalitással összefoglaljuk a magyar labdarúgás és potenciális nézőközönségének viszonyát, meg kell állapítanunk: a magyar néző szarik a magyar a focira, inkluzíve ezeket a fékezett habzású gladiátorokat, és egyetlen futballklubot tart támogatásra érdemesnek, a Halassy Olivér SC – t.
Ebben az egyesületben a teljes magyar labdarugó élmezőny végre megfelelő helyére kerülne – ez ugyanis a mozgáskorlátozottak sportegyesülete.

Azt is talán figyelembe kellene vennie a Labdarúgás Felvirágoztatójának, hogy a néző jegye megvásárlásával nem saját magánvagyonát gyarapítja, mint ő, amikor stadiont építtet faluvégi libalegelőjére, ez pedig jelentős mértékben csökkenti a lelkesedés mértékét.
De hát egy dolog a néző földhözragadt gondolkodásmódja, más dolog meg a Nemzet Eszének tág horizontot átfogó gondolkodása, melyben oly szépen összeegyeztethető a magán és a társadalmi érdek.
A nép egyszerű gyermeke egyébként úgy véli, hogy egy professzionális futballklubot nem neki kell fenntartania az adójából, hanem annak vagy fenn kell tartania magát üzleti alapon, vagy be kell csukni a boltot.

A nép egyszerű gyermeke még azt is gondolja, hogy inkább nézi a Real Madridot vagy az FC Barcelonát a televízióban, minthogy kitegye magát a bizonytalan jövőnek akár a legszebb, legmodernebb lelátón is, mert manapság egy olyan pályán, ahol a rendfenntartásra gyilkost alkalmaznak, ott el lehet képzelni, mire képes a feldúlt szurkolói köménymag.
Erről persze már könyvtárnyi írás született, nem lehet azt mondani, hogy a probléma ismeretlen lenne akár kormányzati szinten is, de itt a borsót nem lapáttal hányjuk a falra, hanem Volvo homlokrakodóval.

Ismét beletolt a Zakkant néhány milliárdot a labdarúgásba, most
Deutsch Tompikát, mint az MTK elnökét segítette ki ötmilliárddal, meg évi háromszázmillióval 2020-ig.
Meg még öt nagyegyesületet, átvállalva tartozásaikat.
Hogy még mit kapnak, az esetleg majd kiderül, lehet, hogy a futball-akadémiákat fogjuk támogatni, esetleg a felsőoktatási intézményektől elvett pénzből.
Ha te tartozol a NAV-nak, azt nemigen vállalja át senki, de ha mégis, akkor a jótét lélek magára húzza a vagyonosodási vizsgálatot…
Vezérünk 2020 tájt szeretne labdarúgó EB-t rendezni, merthogy ha már fel kellett építenie ennyi stadiont, hogy közöttük el tudja dugni a saját stadionját, hát legyen a dolognak valami haszna is, például a szotyola-koncessziót oda lehet adni Mészáros Lőrincnek, aki aztán már tudja a dolgát.
Simicskát is szeretjük, de egy lábon állni bizonytalan…
Reméljük, azokat a meccseket már - jó magaviseletére való tekintettel - együtt nézheti a többi elítélttel.
Aki azt hiszi, hogy labdarúgó klubot üzemeltetni a mai magyar viszonyok között nem jó üzlet, az rettenetesen téved, - dőlnek az adófizetők százmilliói a botlábú fiúk üzemeltetőihez – tegyük hozzá, ma a futballklubok vígan ellennének, játékosok nélkül is, sőt.
Ma egy játékos olyan egy klubnál, mint puncin a szőr, ha van, ha nincs, szinte mindegy, a lényeg a bevétel.
Aki pedig azt hiszi, hogy a bevétel jegyeladásokból vagy közvetítési jogdíjakból származik, az sürgősen forduljon orvosához, gyógyszerészéhez, még mielőtt leharapná a bögre fülét.
A bevételek szinte száz százalékig állami pénzekből származnak, a klubokhoz átirányított adókedvezmények is csak olyanok, mintha a céged fizetné a vezérigazgatód kupleráj-számláját a te nem folyósított munkabéredből.
Ha összeszámlálná valaki, hogy mit kapott az államtól az utóbbi három évben a labdarúgás, mellé tenne egy listát arról, hogy ki és milyen formában érdekelt a pénzek magánbevétellé történő átlényegítésében, ki milyen érdekeket sértett, mikor nem úgy táncolt, ahogy elvárták tőle  és mi lett a retorzió – elcsodálkozna a nép.
De hát a plebs nem rejtvényfejtő, nem Simicska és egy hatlépéses lopást már nem, vagy csak rettenetesen nehezen lát át, tulajdonképpen ezért nem verik agyon az összes labdarúgásban érdekelt tulajdonost meg állami tisztviselőt, politikust.

 Nehéz nem populistának lenni, ha a labdarúgásba ölt milliárdokról esik szó.

Ilyenkor még a legtárgyilagosabb szemlélőnek is eszébe jutnak a hajléktalanok, az éhező gyerekek, a lakásukban megfagyó nyugdíjasok, a kilátástalan nyomorban élők.
Neki nem jut eszébe ilyesmi, meg a sameszainak sem.
Miért is jutna eszükbe?
Ahhoz embernek kellene lenniük, nem igaz?

:O))
)

20 megjegyzés:

oxenos írta...

Remek

Névtelen írta...

Ami késik, nem múlik. A labda-rugásban (és egyéb gazságokban) érdekelteknek ajánlom:
"félnetek jó lesz, én nem ellenzem"
Bánk báni változatot.

Névtelen írta...

Most olvastam a hírekben a János kórház nyomorát.Évek óta alig kapnak valamit,közben MTK,meg a többi milliárdokat,az utcák üresek,hol vagyunk emberek?Éva

James Bond írta...

PuPu, általában egyetértek Veled, most azonban pontosítanom kell. Mint a hírre reagálók 99 százaléka, úgy (legalábbis látszólag) Te sem olvastad el figyelmesen, miről is van szó. A kormány ezúttal NEM a futballt támogatja, sem az MTK-nál, sem a többi egyesületnél, hanem a többi sportágat. A futballklubok ugyanis már jó ideje csupán nevükben köthetők egykori anyaegyesületükhöz. Az MTK Budapest Futballklub (pontosabban, Kft.) üzleti magánvállalkozás, jelenleg Várszegi Gábor többségi tulajdonában áll, önálló gazdálkodást folytat, és sem szervezetileg, sem pedig pénzügyileg nem kapcsolódik az MTK nevű sportegyesülethez. Ugyanez igaz a Ferencvárosra, az Újpestre, a Honvédra is! A Brüll Alfréd Akadémia NEM futballistákat nevel, hanem vívókat, atlétákat, vízilabdázókat, jégkorongozókat, stb.

Persze, ettől még lehet kifogásolni, hogy a kormány miért költ pénzt a sportegyesületek (és NEM a profi futball!) támogatására. De azt azért nem árt figyelembe venni, hogy állami pénz nélkül a sport (kivéve egyes profi látványsportokat) a világon sehol nem tud működni. És azt kár lenne tagadni, hogy az egyesületekben sportoló fiatalok többsége ennek révén nem élsportoló lesz, "csupán" egészséges ember... Az én 8 éves unokám lassan egy éve jéghokizik a KSI-ben. Rajta kívül több száz (!) 8-16 éves gyerek (fiúk és lányok vegyesen) űzik ezt a kemény, de klassz sportot. 90 százalékukból biztosan nem lesz profi játékos. De megtanulnak remekül korizni, fizikailag fejlődnek, és nem mellesleg remek kis közösségek alakulnak ki. Egy ilyen kis hokipalánta felszerelése 200 ezer forintra rúg! (korcsolya, különféle védőfelszerelés, mez, stb.) Ezen kívül fenn kell tartani a pályákat is (menj el Káposztásmegyerre, a Jégpalotába, és nézd meg az ottani körülményeket. Le fog esni az állad!). Mindezt az állam biztosítja, az egyesületeknek adott támogatás formájában...

Szóval, ne öntsük ki a mosdóvízzel a gyereket is, ha szabadna kérnem...

Névtelen írta...

Kedves Bond! Talán lenni kellene egy fontossági sorrendnek,mert amíg a Te gyerekeid sportolhatnak,az enyémek itt hagyták az országot,mert nem akartak nyomorogni!Éva

James Bond írta...

Kedves Éva, nélkül, hogy kétségbe vonnám (hajaj, de mennyire nem), hogy az országban sok-sok ember létminimumon, vagy az alatt él, mégis fenntartom, hogy az államnak (még ebben a helyzetben is) kell áldoznia a sportra (is). Javaslom, kérdezz meg 100 találomra kiválasztott embert (gazdagot, szegényt, pestit, vidékit, férfit, nőt, fiatalt, időset - mindegy), hogy vajon büszke-e pl. a sokszoros olimpiai és világbajnok magyar vízilabdázókra? És egyetért-e azzal, hogy szüntessenek meg minden sporttevékenységet Magyarországon (vagyis, az állam ne költsön egyetlen fillért se a sportra). Meg fogsz lepődni...

Amit Te írsz, egy csöppet demagóg dolog. Ugyanis a Te gyereked ugyanúgy sportolhat, mint az én unokám. Ez Neked (és nekem) sem kerül közvetlenül pénzben, lévén az állam (és persze az adófizetők) ezt átvállalják. Hamis azzal érvelni, hogy az unokám sportol, a Te gyereked pedig emigrálni kényszerül. Nem értek egyet azzal, hogy az elsőből következik a második.

Tehát, még egyszer: fürdővíz, gyerek...

Ami a PROFI sportok (különösen a futball) állami támogatását illeti, abban nincs vita köztem és közted.

morzsi írta...

Adjunk a Lajoséknak, a Józsiéknak meg a Tamáséknak 10-20 milliárdot. És akkor mi ebben a hasznunk, akarom mondani a hasznod főnök? - Na figyelj ide! Az a tökkelütött Papcsák kért az építőtől 20%-ot, nekünk elég 15 is, "nem mi nyerjük a legtöbbet..." És hogyan kommunikáljuk? - Majd én azt mondom, hogy ifjúságpolitika, meg egészséges nemzet, de mindegy, úgy is rám kenik, mert szeretem a focit. Hogy hova utalják a pénzt, majd később megmondom.
Valahogy így zajlott le az a megbeszélés Főnök és beosztottja között.
Kedves Bond! Szó sincs itt egészséges életvitelről, meg jövő nemzedéke, meg bla-bla-bla.
Nézz körül és láthatod, hogy a zuglói piac parkolóját - meg mindenhol a várost - felbontják és díszkő burkolattal látják el.
A gyerekeim az MTK-ban vívtak és a cipőtől a pengéig mindent a szülőknek kellett megvenni.
Ma az egyik Londonban, a másik Dániában él, mert elegük lett ettől a fertőtől.
A feleségem, meg 40 éve háziorvos és a havi nettó jövedelme 118 ezer forint.
Ez védhetetlen. Üdvözlette: - m -

Névtelen írta...

A "kormány" átvállalja a sportklubok adósságát??? - ahogy a hírekben halljuk! Van a kormánynak pénze? Amiből bármit vállalhat????? Nem inkább az adófizetők pénzét a kormány erre fordítja önhatalmúlag?? Ilyenkor természetesen nem kell nemzethy konzultáció, semmi. A hajléktalanokon nem segítenek, a rokkantnyugdíjasok jó részét az éhhalál szélére lökték, gyermekek éheznek, négymillióan már a szegénységi szinten vagy alatta, de az adófizetők fizessék ki a csapatok adósságát! Amely adósság leginkább a fociból és a focisták, meg a sleppjük nagy pénzeiből adódik, efelől kétségünk nem lehet.

Névtelen írta...

Kedves PuPu!
Mindenben egyetértek Veled. Csak egy adalék a dolgozatodhoz.
A múlt héten a Videoton futball csapata közölte, hogy "átadó listára tette" a Torghelle nevű játékosát. (Először azt hittem, ő egy kameruni focista, de nem, mert Sándor a becsületes neve.) Aztán kiderült, hogy T. Sándor a legjobban kereső magyar játékos, havi illetménye, hm - 7 és fél millió forint... Üdvözlettel: Jani

PuPu írta...

Az MTK és a futballklub tulajdoni viszonyairól a posztban megtalálható link pontos képet ad, az ötmilliárdot pedig stadionépítésre kapta a klub.
Az évi háromszázmilliót meg a fene tudja mire, mint ahogy azt sem lehet tudni, hogy a többi megsegített sportegyesületnek miből halmozódott fel a most elengedett kitudjamennyi tartozása...
Nem ez a gond, jó, hogy jut rá.
A gond az, hogy vannak dolgok, amire meg nem jut.
Olyan ez, mintha nem lenne cipőd, des te trendi mobilteklefonra meg swarovski-kristállyal kirakott cigarettatárcára költenél a család által megkeresett pénzből.
:)

Neked5 írta...

Ami még aljasabbá, undoritóbbá teszi, az az amit kijelentett: erős Magyarországnak egészséges nemzetre van szüksége, ezért fontos a sport.
És mi lesz a hajléktalanokkal, betegekkel, rokkantakkal, munkanélküli nyomorgókkal, öregekkel?
Mert őket egyre jobban el lehetetlenitik, szociális háló nincs, a hajléktalanok elkergetve, a lomisok ellen rendelet, tilos kukázni, koldulni, az ételosztás a Blahán betiltva, stb.
Ők nem férnek be az erős Magyaroszág, egészséges nemzet képbe, pusztuljanak. Ha már likvidálni nem lehet, majdcsak felfordulnak.. Hitler is erős Németországról beszélt, és elpusztitotta a nyomorultakat... Aki nem olvasta, annak ajánlom az Amerikai Népszaván Bartus László Az Unió első fasiszta állama c irását. http://nepszava.com/2011/05/uncategorized/bartus-laszlo-az-unio-elso-fasiszta-allama.html

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
James Bond írta...

PuPU kedves, megint tévedsz. Egyrészt, az 5 milliárd nem a fociba megy, hanem a klubhoz, létesítményfejlesztésre és a Brüll-akadémiára, aminek nincs köze a futballhoz. A stadionrekonstrukció "másik kalapból" valósul meg. Persze, azt is az adófizetők állják, ez igaz. A link viszont már nem aktuális (a 2011-es állapotot mutatja). Azóta történt egy pár dolog. Például, az idén augusztusban Várszegi visszavásárolta a futballklubot... Amúgy ő számos alkalommal kijelentette, hogy amennyiben megkapja a klub a Hungária körúti sporttelep használati jogát, saját pénzén új stadiont épít. De állami tulajdonlás esetén erre nem hajlandó. (Még így is jelentős összegeket ölt bele a romhalmaznak is tekinthető sporttelep karbantartásába és részleges felújításába).

Morzsi: történetesen a kilencvenes években a vívósportban (is) tevékenykedtem, társadalmi munkában. Egyebek között az MTK-ban is. A gyerekek felszerelését - legalábbis akkor - nem a szülők, hanem az egyesület finanszírozta...

Névtelen írta...

Egyik ismerosom az adibevallasakor szembesult vele, hogy 20 ezer forint adortartozasa van, mert egyik munkaltatoja nem vonta rendesen. Azota munkanelkuli lett, gyakorlatilag az ismerosei joindulatan mult hogy van hol laknia es van mit ennie. Irt az apeh-nek, hogy hadd fizesse reszletekben a tartozast (mert o olyan hogy nem kerne hogy tekintsenek el tole, mert ugy gondolja hogy amit meg kell fizetni, azt meg kell fizetni), erre kapott egy elutasito valaszt amiben szo szerint azt irtak hogy:
Az altala benyujtott reszletfizetesi kerelemben olyan kis osszeget irt amibol a megelheteset fedezi, hogy abbol nem lehet megelni. Tehat biztosan van meg mas jovedelme is amit nem vallott be, ezert elutasitjuk a kerelmet.
Na, ez a nem semmi ma Magyarorszagon, ne legyel nagyon szegeny, mert akkor azt ugysem hiszik el es jol megszivatnak.

PuPu írta...

Kedves James Bond, én nem vitatom, hogy a sport fontos dolog és a sportba öntött pénz akár hasznos is lehet.
De nem ebben a formában.
Azt azért hidd el, hogy ugyanúgy, ahogy a családodban, úgy társadalmi szinten is szükséges fontopssági sortrendet állítani, és ha a gyermekéhezést vetem össze a versenysporttal, akkor nem kétséges, hogy mire kellene fordítani a pénzt.
Az ötmilliárdot éppúgy, mint a Debrecen tizenkét milliárdját, a Fradi huszonvalahány milliárdját, a Népstadionra szánt hatvanmilliárdot, ami a végére százhatvan lesz, Orbán magánstadionjának tizenkét milliárrdját meg a többit, amit ide ömlesztettek az orság legnagyobb adófizetői, a Puskás Akadémia milliárdjait, meg a faluszéli libalegelők műfüvesítésére fordított adókedvezmények milliárdjait, merthogy az is a mi pénzünk, ha be is festették terepszínűre.
Gyerekek százezrei éheznek, fáznak télen, öreglányok fagynak meg a lakásaikban, hajléktalanok az utcán, ezek meg akadémiázgatnak - magánzsebre.
A Brüll akadémia is egy lesz a sok semmire se jó gladiátorképző közül, jelzem, nem csak a labdarúgás nem remekel az utóbbi időben.
Ha jól megnézed, hogy kinek hozhat hasznot az állami pénzből képzett élsportoló, akkor a lánc végén ott találod a sportegyesületek tulajdonosait, akik adhatják - vehetik istállójuk gyöngyszemeit - ugyan, rajtuk kívül kinek jó ez?
Tartsa fenn az élsport magát, szponzorálják a versenyzőket gazdag cégek, gazdálkodjanak a reklámbevételekkel szakemberek, de az ország javát igazán nem ez szolgálja, hanem a tömegsport.
Az iskolai pályák, a falusi, iskolai bajnokságok, a kis kluboknak juttatott felszerelések, a lányoknak az aerobic-tréningek, a fiúknak az asztalitenisz, a cselgáncs, a karate, a kézilabda, a kosárlabda, és az ezernyi más, közösségeket is építő csapat és egyéni sport.
Nem az a megoldás, hogy a köpcös tahó odaáll a lelátóra szotyit köpködni, meg a cezaro és gigantomániáját kiélni, hanem egy olyan tömegsport-rendszer, melyben minden fiatal megtalálja a helyét, meg a számára kedves sportágat, és az idősebbek is elszórakoztathatják magukat - szervezett formában.
És ez a lényeg, mert a háromszáz millióból évente bírót lehetne küldeni az iskolák közötti bajnokságokra, kaphatna egy-egy garnitúra átlagos minőségű szerelést az iskolai csapat minden tagja, meg az osztályok csapatai is egyforma gatyát-pólót, még a kis cigánygyerek is.
Be kellene végre fejezni, hogy az államot fejőstehénnek, az állampolgárt meg birkának nézzük, meg hibbantak hobbijait szponzoráljuk milliárdokkal.
Nem kétlem, ez az idióta előbb-utóbb megszervezi az MHK mozgalmat, oszt dobálhatod a kézigránátot, de a sport mégiscsak az önmagunk számára nyújtott kellemes időtöltésről kellene, hogy szóljon, nem pedig a kollégiumi szobatársak jóltartásáról, meg az adód elherdálásáról.
Merthogy ezt annak hívják.
Anno a szocializmusban jutott pénz a sportra.
Ma jut pénz a Mészáros Lőrinceknek, meg azoknak, akiknek ez a Lőrinc meg a sok másik Lőrincz a strómanjuk.
A kettőre egyszerre nem jut, lássuk be.
Sajnálom, hogy nem tudok lelkesedni, pedig próbáltam, de nem megy, sehogysem!
Csak azt a következtetéást ne vond le, hogy nem szeretem a sportot, a családban volt már élsportólótól edzőig, fuitballbírótól az MTK hajdani sportorvosáig mindenféle rendű - rangú sportoló, az unokáim ma is aktívan sportolnak, de egyik sem tartja a markát az állam orra elé, hát akkor ne tartsa itt a milliárdos se - se Várszegi, se Orbán, se Deutsch Tompika.
Gondolom...

:O)))

morzsi írta...

T. Bond!
Megszólítottál (meghazudtoltál) ezért röviden válaszolok. Mindkét gyerekem először akkor kapott vívó felszerelést, amikor az egyik 7, majd később a másik 10 év vívás-versenyzés után válogatott keret tag lett. Mindketten állami alkalmazottak voltunk és kibírtuk, mert azt akartuk, hogy egészséges gyerekeink legyenek. Taníttattuk idegen nyelvre őket, mert azt akartuk, hogy ők jobb életet éljenek mint mi.
Ha nagyon karcos akarok lenni, azt írom, hogy Te a szocialista vívmányokat várod ettől a kormánytól, kezdve a ....tól, a ....-ig. Nem, sajnos, az az idő elmúlt, - szembe kellene nézned azzal, hogy ez a mai maffia Kádár kori jelszavakat harsog, de ha figyelmesen megnézed, akkor minden cselekedtük mögött az önös érdek, a pénzszerzés nyomon követhető. Üdv: - m -

Névtelen írta...

Tisztelt James Bond!
Ben Johnson,Mary Decker,Marion Jones,Lance Armstrong, Annus Adrián, Fazekas Róbert,
Gyurkovics Ferenc.Ezek mind megbuktak, hogy cuccoztak.(Forrás:Nemzeti Sport online)
Németország,Olaszország, Spanyolország, persze Magyarország, Csehország stb.
Ezekben az országokban folyik vizsgálat, hogy bundáztak-e a különböző focimeccseken.
A cégek a reklámjaik érdekében a TV társaságokkal karöltve professzionális show műsort csinálnak a sporteseményekből, ezért a világon százmilliókat érdekelnek a közvetítések.
Lehet, hogy szentségtörés amit mondok. Bocs, de hányni tudnék az élsporttól.Az adómból pedig nem kívánom ezt a pöcegödröt tovább gazdagítani.
PuPuval értek egyet. A kissrácokat kéne hozzásegíteni ahhoz, sportoljanak,mert az ezerszer fontosabb,mint a versenysportnak nevezett posvány.
CR

James Bond írta...

Nem lettem népszerű, nem csoda, de végül is elfogadom, hogy mások másképpen látják a dolgokat, mint én. Ez így van jól, rettentő unalmas lenne a világ, ha mindenki egyféleképpen gondolkodna. Azt is elfogadom, hogy az országnak lényegesen fontosabb problémái is vannak annál, hogy legyen-e, és milyen sportfinanszírozás. Az is egy opció, hogy semmilyen ne legyen. A magyar (él)sport szűnjön meg. Se olimpiai, se világbajnoki, se EB-részvétel ne legyen. Egyetlen sportágban sem. Soha. Van ennél fontosabb dolgunk. Például, rezsim eltakarítása. Ehhez képest valóban huszadrangú kérdés, hogy a Benedek-csapat feláll-e a dobogó tetejére, vagy Hosszú Katinka világbajnok lesz, vagy sem.

Tudom, most demagóg vagyok. Szándékosan. Mert ez így abszurd dolog. Ha gyakorlatban megvalósulna, az - szerintem - a magyar lakosság döntő többségének nem tatszene. A nyomorgóknak sem. Mondok példát: a londoni olimpia idején a Blaha aluljáróban szemtanúja voltam, amikor az ott "életvitel-szerűen tartózkodó" (fúj,de ronda kifejezés...), kissé már kapatos hajléktalanok könnyes szemmel énekelték a magyar Himnuszt, miközben egy hordozható rádión az eredményhirdetést hallgatták (azt hiszem, éppen Pars Krisztián győzelme után). Mindezzel csupán azt kívántam elmondani, hogy a dolog egy kicsit bonyolultabb annál, mintsem hogy ilyen sommásan elintézzük.

Kedves Morzsi! Megszólítottalak, de meg nem hazudtoltalak! Csupán azt mondtam, hogy amikor én az MTK vívó-szakosztályában dolgoztam (90-es évek), tagdíjon kívül semmit nem kellett fizetni a szülőknek. A pengék, sisakok, plasztronok kicsit "kopottak" voltak ugyan, több generáció is használta őket. De az egyesület adta, ebben biztos vagyok! Bocs...

Kedves PuPu, sok mindenben igazad van, de mégis: kell a sport. Nélküle szürkébb lenne az életünk. Legalábbis az enyém biztosan. Meg sok más emberé is. Nem "vagy sport vagy szociális biztonság" hanem "sport ÉS szociális biztonság" kell(ene). De ezektől ez valóban nem várható el. Nem az a baj, hogy a sportot támogatják. Hanem az, hogy ez is álságos: csupán a tömeghangulatot akarják manipulálni. Az élsport eredményeit egyfajta nacionalista, figyelemelterelő drogként adagolják (hasonlóan, mint a Rákosi-korszakban). És ez undorító, perverz dolog.

Uff, beszéltem... :-)

PuPu írta...

Kedves James, azt hiszem egyetértünk, csak néha kiveri a biztosítékot ez a sok szemétládaság...
:O)))

James Bond írta...

Kedves PuPu, én már régen "megtalpaltam" a biztosítékomat! Ha nem lennél elektromos szakember, szívesen megvilágítom, ez mit jelent: anno az "átkosban" néha felütötte a fejét a biztosíték-hiány (természetesen az elektromos biztosítékra gondolok...). Ilyenkor a derék villanyszerelők fogták, és egy jó vastag dróttal összekötötték a biztosíték két végét. Ezt hívták "talpalásnak". A megtalpalt biztosíték akár 100 ampert is kibírt.

Legfeljebb leégett a ház...