2015. október 8., csütörtök

AZ ÁLLAM HALLGAT

Az állam leesik, ezt azért nem gondoltam volna.
Tudtam, hogy ezek bunkók, tudtam, hogy ócska politikai haszonlesők, de azt azért nem gondoltam volna, hogy az állam képviselőitől mindössze annyi telik, hogy az Országgyűlés Hivatala kitesz egy emlékkönyvet, melybe bejegyezhetjük azt, hogy mennyire tiszteltük és szerettük az elhúnytat.
Tisztességesebb országokban ilyen esetben a hivatalban levő Köztársasági Elnök és miniszterelnök nyilvánosan kifejezi részvétét, a középületekre gyászlobogót tűznek, az állami zászlót félárbocra engedik.
Mondjuk ebben nem volt hiba, hiszen Göncz Árpád az Aradi Vértanúk Napján halt meg, és a Köztársasági Elnök is adott ki tisztességes hangvételű nyilatkozatot, mégis, az állam reakciója erre a váratlannak nem mondható helyzetre igencsak visszafogottnak mondható.

Az egész úgy néz ki, mintha a hatalmon levők olyan helyzetet akarnának előállítani, mely szerint a gyász a liberálisok dolga, jóllehet Gönz Árpád valóban a rendszerváltás arca volt tíz éven keresztül, mielőtt ezek a rosszarcúak jöttek.
Igazságtalanság és neveletlenség, emellett politikailag kispályás viselkedés, hiszen nem tett semmi rosszat a jelenleg hatalmon lévőknek sem, sőt.
Viiszont liberális volt.
Mindig megdöbbenek attól, hogy még egy ilyen alkalmat sem képesek kihagyni azok, akik azt gondolják, hogy egy ország számára csak az ő elveik jelenthetik az igaz utat.
A hangnemről most szó se essék, némelyik ember ritka gusztustalan.
Azon meg már csak röhögni lehet, hogy - leszámítva a diktatúra híveit, akik eleve diktatúrapártiak - a jobboldaliak úgy szórják a szitkokat a liberalizmusra, mintha értenék, hogy mit is takar a fogalom.
Közben meg úgy tesznek, mint azok, akik a libacomb harapdálása közben szidják a libát, de időnként azért meg-megnyaják a tíz ujjukat.


Antall halálakor az állam megadta a módját a megemlékezésnek, ma meg nemigen látszik a nagy felbuzdulás.
Pedig Göncz Árpád legalább annyira emblematikus figurája volt az új rendnek, mint Antall.

Aki ezt tagadja, az hazudik.
Még nem késő, még lehetne korrigálni a hatalomnak, ha akarna.


Attól tartok, hogy nem akar...

:O)))



14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Attól félnek, hogy ezzel esetleg elveszítenének pár tucat neonáci szavazót. Ezeknek csak ez számít :-(

Kapat írta...

Mit várhatunk ezektől? Náluk csak a hovatartozás számít, sőt aki EMBER, vagy csak emberformájú, eleve kizárja magát a diszes kompániájukból.
Jóérzés? Na ne! ahhoz intelligencia is kellene!
Ugye PuPu, ez nem az elvárás posztja volt? Talán inkább az ámulaté, hogy még ilyen esetben sem képesek felülemelkedni kultúrálatlanságukon.
És ez kell a korlátolt szavazóiknak, akik sajnos még mindig túl sokan vannak.
Nekünk pedig ez jut, ha tetszik, ha nem.

hello írta...

Szerintem viszont Antallnál klasszissal különb színvonalú szereplője volt a magyarországi fejleményeknek - ő volt kettejük közül az igazán emblematikus figura, aki elsősorban szociálisan érzékeny EMBER volt és maradt, a politikusi mivoltának csak ezt követően tulajdonított jelentőséget.

Geza írta...

Kedves PuPu, most nem nyomtam egyik gombot sem. Nem tudom, hogy azt hogy szeretned, hogy a LEGFOBBFOGECI "kezetcsokolom nagysagosasszonyom, hogy van manapsag" szoveggel valoban elejtene egy nyaalas csokot szegeny felesege - erre a megalaztatasara egyaltalan nem melto - kezere. En ha a csaladja korebe tartoznek biztos, hogy foggal-korommel tiltakoznek azellen, hogy ezek a brigantik meeg csak 1-2 km-es korzetben is ott lodorogjenek. A SZAR MARADJON KI EBBOL! Ez most nem az a pillanat, amikor a nagy nemzeti osszeborulas cimen, elhisszuk, hogy ezeknek a Koztarsasagi Elnokunk valaha is jelentett maast mint egy felszeg tetye-mutyi, de azert gaz SZDSZ-est.

Kibic37 írta...

Pupu, mit vártál egy suttyótól?
Az összes többi már csak következmény (Sérójától kandel a mácsó ...)

morzsi írta...

Kapat-nak!
Mit vársz ezektől? De tényleg!, Hogy megadják a tiszteletet egy liberálisnak? Kit tisztelnek ezek? Csak és kizárólag azt, akinek pénze van. Ha meg több van mint nekik, akkor holnap, egyéni képviselői indítványra törvényt módosítanak, hogy azt "törvényesen" elvehessék attól.

Mert, hogy nézne ki az a temetés, ha ők tisztelték volna "Árpi bácsit"? Hát a fél városon keresztül, "ágyú talpon" vitték volna körbe, mint szegény Puskás öcsit. És persze a Bazilika is dukálna...
Ilyenek. Ilyen a modoruk, ilyen az, ha valaki nekik nagyon útban volt...

peti írta...

...Orbán nem akarta látni a nemzet jóságos apafiguráját, mint amilyen Göncz (és a lehetőségei korlátjai között tulajdonképpen Mádl Ferenc is) volt, de még kevésbé akart egy olyan fontoskodó, az önállóság látszatgesztusaiból sportot űző figurát, mint amilyen Sólyom. Orbán Viktor egyszerűen nem akart köztársasági elnököt, semmifélét. Hisz bármilyen kiszerelésében is csak útban volt neki – központosítási terveiben legfőként. Először tehát keresett egy jó nevű senkit, aki rögtön felismervén, hogy hol a helye, azzal nyitott, hogy ő aláír itt mindent, noha éppenséggel az írás okozta neki a legnagyobb nehézséget. Aztán az illetőről kiderült, hogy egy szélhámos – de ebből sem lett nagy baj, mert addigra minden szóba jöhető utód számára teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy mi az új rendben Magyarország köztársasági elnökének szerepe. A kussolás. Magyar katonai kontingensek dzsalnak a szerb határ felé? Oszt? Hallgat a hadsereg főparancsnoka? Ma ez a világ legtermészetesebb dolga Magyarországon. Nem is nagyon feszegeti senki.
Ugyanakkor ennek a történetnek is megvan a bohózati szála. A ma hivatalban lévő báb kínjában, s nagy tehetemségében kitalálta magának a világ zöld megmentőjének a szerepét. Felőle körbefonhatják borotvás szögesdróttal a határt, kiabálhat minden szomszéd kígyót-békát az országra, pillája sem rezzen...

Magyar Narancs: A hallgatag ember - Miért nem szólal meg Áder János?

Frank írta...

A liberális szó jelentését tényleg nem tudják fideszéknél, csak abban vannak tisztában, hogy a "liberósok" (egyik kedvenc 'becézésük') nem szeretik Orbánt, tehát gyűlölni kell őket. Most éppen a migráns szót adják be nekik úgy, hogy az egy megvetendő, bűnöző, szexuálisan erőszakoskodó, koszos, büdös lény, s az igazi fideszes, hogy jobban kifejezze egyetértését pártjával, migrámcsnak ejti, hallottam már.
Göncz Árpádból sajnos tényleg csak egy volt, utódai meg sem tudták közelíteni emberi nagyságát, az is igaz, hogy nem is akarták.

Wolk írta...

"Alább egy eddig soha, sehol meg nem jelent interjút olvashattok. S hogy miért nem láttak nyomtatásban napvilágot az adott pillanatban nagyon is fontos – és üzeneteit tekintve máig és talán még sokáig érvényes – sorok? Kiderül mindjárt az is. Tulajdonképpen egyszerű história, megeshet hasonló más újságírókkal is..."

http://gepnarancs.hu/2015/10/egy-meg-nem-jelent-interju-goncz-arpaddal/

Wolk írta...

Megszívlelendő jó tanács Göncz Árpádtól:"....ha az arra jogosultak fele szavaz, és ezek fele választ kormányt, akkor a kormány erkölcsi támogatottsága, súlya is feleannyi."

peti írta...

Az Egyenlítő szerint tehát nem lesz állami protokoll, nem a Fiumei úton, a Nemzeti Sírkertben temetik el a volt államfőt, nem mondhatnak beszédet sem a kormány, sem az Országgyűlés vezetői, sőt, Göncz utóda, Áder János sem.
Nem lesz katonai tiszteletadás, díszsortűz sem, nem gyászolnak a közintézmények és a közmédia sem közvetíti a temetést - tették hozzá. A blog szerint az, hogy egy volt államfőt ne állami protokoll mellett temessenek el, teljes szakítás a hagyományokal...

Göncz Árpádot nem az állami protokoll szerint temetik el

peti írta...

Göncz Árpád volt köztársasági elnök végső nyugalomra helyezését a Duna Televízió közvetíti majd november 6-án – írta közleményében az MTVA...

Megszólalt a közmédia Göncz Árpád temetésének közvetítése miatt

peti írta...

a szokásoktól eltérően nem a Fiumei úti Nemzet Sírkertben, hanem Óbudán temetik el Bibó István, Litván György és Vásárhelyi Miklós közelébe. Nem mondanak beszédet a kormány és az Országgyűlés jelenlegi vezetői, és Áder János jelenlegi köztársasági elnök sem. Nem lesznek ott gyászoló közintézmények, és hivatalos minőségben magyar vagy külföldi politikusok. Nem lesz katonai tiszteletadás és díszsortűz, ami egyébként járna Göncznek, mint volt hadsereg-főparancsnoknak.

Ehelyett Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, és Mécs Imre volt 56-os rabtársa, volt SZDSZ-es politikus mondanak gyászbeszédet. A temetés így sokkal inkább lesz majd magánjellegű, mint protokolláris, ami teljes szakítás a hagyományokkal a volt elnökök esetében. A temetésen ettől függetlenül természetesen magánemberként részt vehetnek, és valószínűleg részt is fognak venni magyar és külföldi politikusok egyaránt...

Rendhagyó, politikamentes temetése lesz Göncz Árpádnak

peti írta...

Az életének 94. évében, október 6-án elhunyt Göncz Árpád temetése november 6-án, pénteken 15 órakor kezdődik az Óbudai temető 16-os parcellájánál. A Magyar Írószövetség, az Országgyűlés és a Magyar Köztársaság volt elnökének ravatalánál egykori rabtársa, Mécs Imre mond búcsúbeszédet, és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vesz búcsút tőle római katolikus szertartás keretében. A temetésen közreműködik Koncz Zsuzsa, Bródy János és Bálint András.

"Mindenkit várunk, aki tisztelettel kíván adózni Göncz Árpád emlékének" - olvasható a gyászjelentésben, amelyben azt kérik, hogy a búcsúzók csak egy-egy szál virággal róják le kegyeletüket, a koszorúra szánt összeggel pedig a Kézenfogva Alapítványt támogassák.

Koncz, Bródy és Bálint András szerepel Göncz Árpád temetésén