2016. február 4., csütörtök

VITAKÉRDÉS

Lázár szerint a KLIK léte nem lehet vitakérdés.
Közvetlen azután mondta ezt, hogy arra kérte a tanerőket, ne vigyenek az iskolába politikát.
Vicces gyerek ez a Jankó, jópofa dolog, mikor egy okos ember hülyéskedik.
Bizonyára ő is érzi ezt, de hát nem tehet róla, neki nem az a dolga, hogy értelmesen beszéljen, hanem az, hogy szeretett főnöke szekerét tolja, és ő teszi is ezt, nem él vissza vele, hogy ebben a magas színvonalú kormányban ő az egyetlen írástudó a sok funkcionális analfabéta között.
Na, de ez a duma azért túlzás.
Kezdjük mindjárt azzal, hogy a politika közéleti tevékenység, míg az iskola a közélet része.
Aki a közéletben aktív vagy passzív módon részt vesz, az mind-mind politizál.
Akkor is, ha nem politizál, ugyanis a passzivitásával vagy egyetértését vagy beletörődését fejezi ki a fennálló rendszerrel kapcsolatban, és ezen ne csak politikai rendszert értsünk, érthetünk akár oktatási rendszert is.
Hogy az oktatási rendszer ide jutott, abban vastagon benne van a magyar jobboldal politikája, kezdve az állami oktatási rendszer szétverésétől az egyházak szerepvállalásán át az egyen-tankönyvekig.
Kell hozzá pofa, hogy ezek után valaki a tanárokon kérje számon azt, hogy az iskolákban politizálnak, legfőképpen szakpolitikai szinten.



Az iskolákba nem ők viszik be a politikát, hanem a hatalom vitte be azt, a sok baromságával, idióta intézkedéseivel, parancsuralmi rendszerének bevezetésével.
Az nem politika tán?
Az oktatás rendszerének felforgatása, a központosítás, a pedagógus önállóságának megvonása tán nem politika?

Dehogynem.
Hát akkor ne csodálkozzanak, ha a pedagógus ott politizál, ahol él, és rettenetesen örüljenek, hogy leginkább csak szakpolitikai kérdésekkel foglalkozik, holott az oktatáspolitika visszahat a társadalomra, tehát elvileg foglalkozhatnának a szegregációval, a szegénységgel, a történelemoktatás egyoldalúságával, a kenetes hazafiaskodási igényekkel?
Lázár ezt pontosan tudja, de ha egyszer a Fidesz és nemzeti focialista Vezére a megfélmlítés és a zsarolás politikáját akarja érvényre juttatni, akkor a jó katona teljesíti a parancsot - és Lázár jó katona.

Csak azt nem érti meg, hogy hosszú távon a jó katona is veszíthet egy rossz célok érdekében folytatott háborúban.
Keitel, Rommel és a többiek a Wehrmacht jó katonái voltak, mégis rosszul végezték.
El lehetne ezen töprengeniük némelyeknek, mielőtt még nem késő.



Azt mondja Lázár, hogy a KLIK léte nem lehet vitakérdés.
A miniszter óriási tévedésben van.
Ha ez egy megbokrosodott tanyasi iskolaigazgató ötlete lenne, még akkor is kétséges, hogy egy magát demokratikusnak hirdető országban lehetne-e ezzel lerázni az érintettet, de látnivaló: a szakma ezzel egyetért.
És ha egyetért, akkor arról kell tárgyalni, ami az egyik tárgyalófél szerint probléma, nem pedig arról, ami a másik tárgyalófélnek kellemes.
Ha a pedagógusok azt követelnék, hogy a tárgyalásokon a hatlalom képviselője minden alkalommal egy húszezresekkel kitömött malacperselyt cipeljen a hóna alatt, emlékeztetve arra, hogy mekkora összegekkel támogatta a kormány Csányi meg Mészáros Lőrinc malac és borjúnevelési projektjeit, akkor arról a követelésről kellene tárgyalnia.

Hogy Lázár nincs tisztában a demokrácia játékszabályaival, az bocsánatos bűn, hiszen azokban a körökben, melyekben ő cipelte a táskát nem volt divatban a demokrácia gyakorlása, csak a hirdetése.
De az, hogy nincs tisztában a helyzetével, az bizony hiba.
Ha a pedagógusok durcásak lesznek és leállnak a tanítással, akkor nem biztos, hogy akadna helyettük hirtelen más, akit felállíthatnának a katedrára.
A félelem ragályos, de valaki elmagyarázhatná neki, hogy a bátorság is ragályos betegség, márpedig a pedagógusok és neveltjeik ma megfelelnek a klasszikus Marxi megállapításnak: csak láncaikat veszthetik...


Azért éreztem fontosnak ezeket a dolgokat megírni, mert tartok attől, hogy a szombati tüntetés előtt néhányan elbizonytalanodnak,
Az lenne jó, ha ezek az emberek a kormányoldal képviselői lennének.
Ha Orbán Viktor elve az, hogy ha a kisvasútja ellen tiltakoznak, akkor meg kell hosszabbítani a vonalát Vlagyivosztokig, akkor a pedagógusok is
hozzácsaphatnának még egy-két követelést az eddigiekhez.

Nagy a tét.
Ha a pedagógusok meghátrálnak, az kihat a többi ágazatra is, ha kitartanak és győznek, akkor a többiek esélyeit is jelentősen növelik.
A pedgógusoknak tanítaniuk kell.

Nem csak a gyerekeket, hanem az egész népet - most éppen demokráciára, érdekérvényesítésre, bátorságra.

Ha lehet, nem középiskolás fokon...

:O)))

19 megjegyzés:

nemóvatos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nemóvatos írta...

Ha a pedagógusok úgy ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy nemhogy kiegészítenék a követeléseiket "Vlagyivosztokig"(amiben mellesleg nem említik a KLIK megszüntetését) hanem engedményeket sejtetnek, akkor előbb veszítik el a társadalom utcán is felmutatandó támogatását, mintsem azt a 13-ára beharangozott közös tüntetésen jól láthatóvá tették volna.
Ez nagyobb tétje a kormányzattal folytatott kommunikációjuknak mint hinnék.
Lézer terel, a pedagógusok meg egy ilyen minden hájjal megkent fickóval szemben szinte védtelenek és megfélemlíthetők, naivnak is mondhatók.
Nagy felelősséget vállaltak fel, nagy lehetőséget teremtettek a társadalmi elvárás megjelenítésére. Hitelességüket a kitartásuk bizonyíthatja be.
Régen rossz ha már a tanárok sem következetesek.

2016. február 5. 5:49 Törlés

KerekesZs írta...

Pupu, ez több szempontból is kudarcra ítélt tüntetés:
Egyfelől a tüntetés ideje és helye bár nyilvános, de nem publikus, komoly nyomozás kideríteni, nem mondhatni, hogy a csapból is ez folyik..
Másfelől meg lehet, hogy néhány elszánt pedagógus és diák erre szánja a szombatját, de nagy szolidaritásra nem kellene számítani, a szombat délelőtt az emberek jelentős részére a hétvégi/ heti kaja és egyáltalán a háztartási szükségletek beszerzésének ideje, főleg mióta vasárnap zárva vannak az üzletek.
Ennél rosszabb időpontot nem is lehetne találni

Névtelen írta...

'Ha ez egy megbokrosodott tanyasi iskolaigazgató ötlete lenne...'

Mi nem jut eszembe?!

https://www.youtube.com/watch?v=99mL_SXjO-4

Kapat írta...

Kerekes Zs!
Az időpont valóban nem ideális, de reméljük, az elszánás erősebb lesz, mint a körülmények latolgatása. (különösen, ha gyerekeink, unokáink jövője a tét!)
Ha a médiumok nem jeleskednek a népszerűsítéssel, minden családban vannak gyerekek, talán ez növelheti a nyilvánosságot.

góbé írta...

Nem fészbukkolok, kérdem tőletek látható-e hogy a magukat demokratikusnak tartó pártjaink hiveiket, szimpatizánsaikat arra buzditják, hogy zászlók, meg logók nélkül ugyan, de minél többen jelenjenek meg 13.-án?
Persze az sem ártana, ha a 2012.-ben, ill. utána folyamatosan kisemmizett csoportok, - rendvédelmisek, rokkantnyuggerek a föld-, trafik-, devizahitel-károsultak stb... - félretéve csalódottságukat hogy anno a többiek hozsannázása kiséretében szivatták meg őket, felismernék, hogy ha már hál'Istennek igy alakult nekik is ott a helyük 13.-án a Kossuth téren az egészségügyi, a közlekedési dolgozókkal együtt.
Igy meglenne az a bizonyos kétszázezres, - akár többféleképpen is értelmezve - "dönteni" képes látszám.

góbé írta...

... létszám...

hello írta...

A DK aznap kongresszust tart, előreláthatóan 16 óráig.

Névtelen írta...

Ezt az egészet a pedagógusok főzték, tehát egyék is azt meg.

lorinczy írta...

Névtelennek! Az effajta idióta hozzààllàs miatt tartunk ott,hogy csùszunk lefelè minden tekintetben. Úgy veszem észre,neked,igen,kisbetűvel,szóval neked nem érdeked,hogy az oktatás színvonala visszatérjen a normális kerékvágásba. Hogy tudjál róla,te barom,a magyar általános,középiskolai,és a felsőfokù oktatás v I l á g színvonalù volt a figyuszparasztok uralma előtt.A Magyar diploma európában elfogadott,csak speciális esetekben kell különbözeti vizsgát tenni. A gyereked,vagy unokád,ha a mostani tanrend szerint lesz kiképezve,eláshatja magát, vagy a gatyádat is kifizetheted egy kurens diplomáért. A pedagògusokat belekényszerítették ebbe a helyzetbe,nem ők hozták össze ezt a szart. Amùgy neked,meg a hozzád hasonløknak kár visszaírni,mert nem értetek semmit.

sphagin írta...

góbé !

A DK levélben szólította fel a tiltakozások támogatására bennünket.

A pedagógusoktól pedig nem várható semmiféle "tanítás" sajnos, mert még különbséget sem tudnak tenni a demokrácia és a diktatúra között.
Eddig tele szájjal éltették Orbánt, tisztelet a kivételnek.

Nem hiába vélték az értelmiséget megalkuvónak, most se igen fogják megcáfolni ezt.

Cereus írta...

Kedves Kerekes Zs !

A lelkesedésed bámulatos !
Ha érdekelt vagy, két tüntetés között megfőzheted az egyszerű szombati ebédedet, ha pedig nem
vásárolj be nyugodtan, kényelmesen.
Harci zászlódon legyen a lógód "ej ráérünk arra még".

Baráti üdvözlettel.
Cereus

MoonRiver írta...

Igen. Legnagyobb veszély az, hogy a kitartás és tüntetés felelősségét a pedagógustöbbség nem érti. Azt sem, hogy ebben az országban már ott tartunk, ha bárki megmozdul, bármilyen ok miatt, a többi (többség, otthoni fotelből), áhítatosan szurkol, hogy végre sikerüljön valakiknek bármi, amivel tán tovább lehet lépni, mert kikaparódott az egyre forróbbá váló gesztenye. (krumpli)
Az is igaz, hogy a pedagógusok megalkuvók tudnak lenni, mint ahogyan a többi közalkalmazott is. Orvosok sem mászkálnak folyvást az utcákon, hiába van egy Sándor Máriájuk, csak az orvosokba mégsem rúgnak annyit. Ki tudja, tán még beteg lesz a mama, jó ezzel vigyázni. A pedagógus kiszolgáltatottsága történelmi. Régen az egyház, a falu szeme, ma a mindenható és mindent látó KLIKK. De kétlem, hogy akad, aki szereti, vagy kedveli, hacsak hivatalból nem. (Hiller István mondta ma egy kérdésre, hogy a KLIKK-et igenis meg kell szüntetni. A Bastille-t sem azért rombolták le, mert tele volt fogollyal. Volt benne akkor 2 de ha igazán puskaporos lenne a levegő, szívesen tépkedném a KLIKK számítógépes zsinórjait a falból...vagy belerúgnék az oldalába..)
Én most megpróbálok bízni és hinni és azért, mert igazán alulról indult, egy iskolából, egy tantestülettől.
Ha elhagyjuk őket, ha magukra hagyjuk, akkor magunkat hagyjuk el, akkor ennek a lehetősége , hogy valaha kiálljuk és véleményt mondjunk sok-sok évre elveszett.
S még több: a maradék becsületünk, a hivatásunk iránti tisztelet is. Félredobnak, leírnak végleg.
Hát ezt komolyan végig kellene gondolni végre.

hello írta...

Sok pedagógus ismerősöm van, tisztelem, becsülöm őket, meg egyébként se szívelek semmi általánosítást, de óhatatlanul eszembe jut, amit a Gyurcsány-kormány alatt fideszsugallatra közülük sokan produkáltak. Ahogy az is, hogy vajon hány pedagógus-szavazat volt benne a 2x elért fidesz- 2/3-ban! :-((

talalom írta...

Politikát az iskolákba! ez volt a címe a csaknem egy éve, a tavaly március 15-i központi ünnepségre szóló iskolai toborzásra,írt soraimnak. Kíváncsi vagyok, hogy az, aki szerint az oktatás nem politika, az mégis, mit gondol, mi a politika? Arról a kártékony, és csakis az ellenőrizetlen teljhatalomra törők érdekének megfelelő közhelyről, hogy a politika "ocsmány, piszkos, önző, tolvaj" lustáknak való ármány, nem is beszélve.

Névtelen írta...

Sosem volt a magyar oktatás világszínvonalú, max jó.
Az elmúlt huszonöt év meg rendesen betett a közoktatásnak. Rossz könyvekből közepes pedagógusok közepes szintű oktatást folytatnak.
A magyar gyerekek - néhány kivételt leszámítva - nem szeretnek iskolába járni. Erről nem a politikusok, s nem a szülők, hanem elsősorban a pedagógus kar tehet.
A gyerekeim nem szerettek iskolába járni, de az unokáim igen, mert ők már négy éve Londonba tanulnak...
A magyar diplomák közül csak az orvosit fogadják el, meg talán a mérnökit, de mást nem.
Talán jobban kellett volna tájékozódni lőrinczyyy kolléga.

talalom írta...

Hello! Szerintem ennek az az oka, hogy nincs normális konzervatív párt a hazában. (Tán a MOMA egyszer az lesz, de nagyon lassan, bár Bokros, meg Pusztai személye azért reményre ad okot.) Pedagógusnak általában a konzervatív habitusú személy megy. Hiszen az a dolga, hogy már kialakult ismereteket továbbítson, nem az, hogy ezeket megkérdőjelezze. Sztem a legtöbb tanár nem is az ígért pénz, hanem a tekintély visszaállításának reménye miatt dőlt be a fidesz-nek.

Donáto írta...

A hirtelen jött lelkesedésemet ma lehűtötte Mendrey László szakszervezeti elnök, aki kijelentette, hogy a tüntetést felfüggesztik, elmennek a keddi "egyeztetésre" ahol a kormányt - még nem tudni, hogy Cunciné Bertalan Judit, vagy a magán kívül lévő Balog emberi miniszter, vagy éppen Palkovics államtitkár úr fogja képviselni.

Tessék szíves nekem megmondani kivel fognak tárgyalni? A maffiózó által kinevezett ezzel, vagy azzal? Van még ezek után tárgyalni való a kormánnyal és legfőképpen van bőr Mendrey László képén?

MoonRiver írta...

Már nem is tudom hányszor hallottam, olvastam azt az érvet, miszerint a Fidesz 2/3-os hatalmát a pedagógusok segítették elő. Lassan olyan varázsige lesz, mint a Gyurcsány a hibás mindenért. Kijelentem, NEM szavaztam a Fideszre. Egyszer sem. Nem is fogok. Sőt, sok kollégám sem tette. Ám az általánosítás veszélyes dolog. Könnyű vele élni és visszaélni is. Egy középiskolai tanár kollégám írt egy remek posztot arról, hogy amíg egyetlen egy Balogh Máté van, aki elvégezte a tiszti főiskolát, addig nincs létjogosultsága a cigányozásnak. Az ő védelmében. Amíg egyetlen egy pedagógus van, aki nem szavazott a Fideszre, addig ne mondja senki sem, hogy ez a pedagógusok műve volt. (Egyébként is úgy tudom, voltak mellettük "bűntársak" páran még, akik pont nem pedagógusok voltak.)
Tehát: Sajnálatos módon, a pedagógusok gyermeki lélekkel rendelkező emberek, akik már hivatásuk okán is hisznek, a szavak erejében, az ígéretekben. Kár, hogy hittek. Talán ez óvatossá teszi majd őket. Ha nem, akkor bizony lehet mondani rájuk, hogy fel kellene nőni végre! Viszont a visszafelé mutogatásnak a világon semmi értelme nincsen.