2016. december 7., szerda

JE SUIS KOKERO

Szabó Zsófi férjhez ment.
Az esemény nagyszabású és örömteli volt, alig vetett árnyékot rá a szomorú tény, hogy az újsütetű férj cigány származású.
Nem is felejtette el ezt megemlíteni akinek csak módja volt rá, szinte lemosva a pályáról Rogán Tonyát a szakadmány helikopterével, hiszen helikoptert naponta láthat az ember, ha felnéz az égre, míg magyar celebet cigányhoz férjhezmenni ritkábban.
Szabó Zsófi - aki egyébként Buga Jakab lánya, aki a Tenkes kapitánya című hajdani sorozatban vitézkedett - kötelességének érezte megvédeni párját, házasságát és nem utolsó sorban saját magát, mert elkövette azt a bűnt, hogy cigányhoz ment hozzá.
Ezenközben belegyalogolt Kisgrofó lelkébe, aki hagyományos életvitelű cigány családban él, melyet még nem csapott meg az emancipuncik füstje, ahol még rend van és az asszony nem ül asztalhoz, mikor a férfiak esznek, hanem kiszolgálja őket.
Lehet erre azt mondani, hogy szörnyű elmaradottság, de ne feledjük, nincs még száz éve sem, hogy a magyar faluban sem volt divat a nők egyenjogúsága, ott is állva ettek az asszonyok, évszázadokra visszamenően.  
Szabó Zsófinak ez új volt, ezért aztán, amikor meghallotta Kisgrofó néprajzi fejtegetéseit, rámutatott az ujjával, és azt mondta, hogy az ilyen szégyent hoz a cigányságra - ezért később bocsánatot kért.
De ez még az esküvő előtt volt, ma már nem tudna rámutatni, mert egyik kezével tartja a tányért meg a kenyeret, másikkal fogja a villát, azzal pedig nem hadonászunk, ugye...

Nagyon aranyosan, nagyon őszintén mondta el a véleményét, adja az ég, hogy képes legyen kitartani párja mellett a magyar társadalom határtalan és végtelen jóindulata dacára is, de azért nekem nem tetszett a dolog egy része.
Az a  része, amikor azt fejtegette, hogy a cigány ugyanolyanok, mint a magyarok, angolok, amerikaiak.
Szóval, nem olyanok, hanem magyarok.
Magyar cigányok, évszázadok óta itt élnek, magyar az anyanyelvük, nagyrészük nem is beszéli ősei nyelvét, itt van otthon, ez az ő hazája, ez az ő kultúrája, kicsit felturbózva a cigány ősök kultúrájával.
De attól, hogy el tudja játszani a "Szimfónia három húrú hegedűre és ceglédi kannára" című művet, ő még magyar, Józsi se tud különbet produkálni nyirettyűn és köcsögdudán.
Arról nem is szólva, hogy az angolnak, az amerikainak van egy országa, melyet hazájának tarthat, a cigánynak ilyen nincs, az ő ősei itt élnek párszáz éve, márpedig valahova tartozni kell, és ők ide tartoznak.
Nem tetszik esetleg?
Akkor is, és ezen nem segít, ha gyűlölöd őket, még az sem, ha úgy teszel, mintha nem léteznének, hiszen a tényeket nem lehet letagadni, a társadalom nyolc-tíz százaléka cigány vagy félcigány származású - ahogy Zsófi mondta volt roppant szakszerűen: félvér.
Amikor kiderült, hogy a Jobbik egy prominense zsidó származású, nagy volt a megdöbbenés, ha ma hirtelen kiderülne, hogy kinek az ereiben csörgedezik cigány vér, hát sokan állhatnának neki hegedűt tanulni, merthogy ahhoz a vér szava jól jön ugyan, de gyakorolni se árt.



Ennek az országnak - úgy látszik - nem elég nagy csapás ez a rablóbanda, nem elég tragédia, hogy a rendszerváltás megakasztotta a cigányság Kádár rendszerében elindult, amúgy sem túl gyors integrációját, telhetetlen nép vagyunk, kellett még a rasszizmus kivirágzása is.
Pedig voltak már szép eredmények, biztató jelek, hogy beilleszkednek a társadalomba, de ennek vége.

Az elit úgy vélte, hogy a rendszerváltás legnagyobb veszteseinek elég lesz odalökni kis pénzt, és minden rendben lesz.
A pénzt pedig úgy kell odalökni, hogy eléjük szórjuk és kedélyesen elnevetgélünk azon, ahogy marakodnak rajta, aztán álszent pofával sopánkodunk azon, hogy képtelenek normálisan felhasználni.
Hozzátartozik a tényekhez, hogy a cigánybiznisz környékén sűrűn előfordulnak nemcigány politikusok, magukat vállalkozónak nevező rablók és tolvajok, a cigányokat mélységesen lenéző banki ügyintézők, önkormányzati alkalmazottak, akik ellopják a cigányok pénzét, merthogy azt nem utálják - biztosan olvastak Vespasianus császárról, vagy csak maguktól ilyen okosak.
Olyan ez a dolog, mintha gyerekek közé szórnának édességet, aztán számon kérnék rajtuk a beosztás és a takarékoskodás hiányát.
Milliárdokat bíztak nyolcosztályos suttyókra, akik aztán el is tapsolták, ahogy illik, de azoknak, akik az ilyen döntéseket hozták, a hajuk szála sem görbült.



Nem taglalnám most, hogy milyen ország az, ahol a miniszterelnököt, akiben a rossz nyelvek szerint szintúgy van egy-két vonóhúzás szentté avatja ugyanaz a kör, mely egyébként vadul cigányozgat, a cigányok ablakai alatt randalírozva ijesztgeti őket, mint hajdan a feketéket a Ku-Klux-Klan Amerikában
Talán azon kellene elgondolkodnunk, hogy hova vezet az a szeretetteli szegregáció, melyet magasrangú állami tisztségviselő hirdet, aki mellesleg egyházi személyiség is.
Isten öklendezik.
A kisgyerekek oktatása ma már gyakorlatilag kétfelé szakadt, a  kormány az iskolák egy részét átjátszotta az egyházaknak, oda járnak a "magyar" gyerekek, a másik felét meghagyta állami működtetésben, alacsonyabb finanszírozással, egyre romló színvonallal, gyermekkori elfekvőként a cigánygyerekeknek.
Aztán az oktatásért felelős államtitkár nagyon okos szavakkal magyarázza, hogy a magyar diákok teljesítménye miért romlott a csodálatos új világban, mikor az átkosban a világ élvonalához tartoztunk és minden nemzetközi összehasonlításban helytálltunk.

Mi lesz ebből így, ha figyelembe vesszük a demográfiai trendeket, mi lesz akkor, ha a társadalom elöregszik, ha az aktív népesség egy része kivándorol, ha a munkanélküliek derékhadát a megnövekedett létszámú, képzetlen, kilátástalan élethelyzetben élő cigányság adja majd?
Mi lesz, ha nem lesz az öregnek nyugdíj, a fiatalnak munkahely, a nyomorban született gyereknek kitörési lehetőség?
Kétlem, hogy belegondolt volna ebbe bármelyik döntéshozó, mert ha belegondolt, és utána ezeket az állapotokat támogatta, akkor az az ember hazaáruló.



Szabó Zsófinak sok boldogságot kívánok, legyen nekik egy rakás szép, csillogó szemű kispurdéjuk, éljen boldogan párjával, aki valószínűleg különb, mint azok, akik Zsófinak - vagy Zsófi háta mögött - negatív megjegyzéseket tettek, akik elítélték őt azért, mert az ember, akibe beleszeretett történetesen cigány.
A jövő kulcsa a gyerekek nevelése, az oktatás, de nem elhanyagolható feltétel a gyermekek egészséges táplálása, a fűtött lakás, a meleg ruha és a kor követelményeinek megfelelő technikai felszereltség, számítógép, mobiltelefon, internethozzáférés.
Ehhez viszont pénz kell, a pénz meg azoknál van, akik a VIP-páholyban köpködik a szotyolát és képtelenek kilépni infantilis álmaikból.
Ami jelenleg ebben az országban ezzel a népcsoporttal kapcsolatban folyik, az szégyen és gyalázat.
Legalább jele lenne annak, hogy elindult egy folyamat, melynek vége az, hogy a ma már a második osztályban kiselejtezett cigány gyerekekből a társadalom értékes tagjait kívánja nevelni a közösség, de ennek nyoma sincs.
Van viszont gyűlölködés, nyomor, meg sopánkodás, ha egy cigány kivág az erdőn egy fát, mert otthon megfagynak a gyerekei.
A magányos öregasszonynak nem biztos, hogy kivág valaki egy fát, ő majd megfagy.
És nemsokára meg fog fagyni az is, aki nem cigány, mert nem lesz nyugdíja, nem lesz semmiféle bevétele, és a kis falvakban még kuka sincs, hogy kotorászni tudna benne.



Ha a jövőre gondolok, hát leginkább a Mad Max jut eszembe.
Szörnyű kilátások, talán az utolsó percben vagyunk...
Ha valaki a baloldaliságot hiányolja, annak elmondanám: errefelé kellene keresgélni, ha a kapitalizmus felé szaladva, menet közben elvesztette...

:O)))

36 megjegyzés:

Promenad írta...

Igen,valóban nem ártana a baloldalnak egy GPS !

anteus írta...

Grat. Nagyon jó.
Két külön is megjegyzendő gondolat " ... De attól, hogy el tudja játszani a "Szimfónia három húrú hegedűre és ceglédi kannára" című művet, ő még magyar, Józsi se tud különbet produkálni nyirettyűn és köcsögdudán." és "...gyermekkori elfekvőként ..."

Amúgy az iskolák KLIKesítése es gyors ütemű egyházasítása semmi más célt nem szolgál, mint hogy megszűnjön potenciális politikai centrumként működni az igazgató és a tantestület. Az antalli iskolai tornateremépítési program azért volt sikeres, mert települési politikai rendezvényházként csaptak le az önkormányzatok.

Unknown írta...

Gratulalok remek iras es sajnos nagyon valos...
Koszonom

Bubo írta...

Jó írás. Komoly problémákat hoztál fel, ami nem csak hazánkban probléma. Cigányok sok országban élnek, mindenhol az adott ország állampolgárai és sehol nincs országuk.
Még. Nem vagyok rasszista, de az a véleményem, hogy a politika hazánkban olyan körülményeket teremtett, ami miatt a magyarok fognak sok országban élni kisebbségben, hazátlanul és a kárpátmedence közepén lesz majd egy nyomorban élő kis ország melynek a határain az lesz kiírva, hogy Roma-nia.

Úzbence írta...

Pupu!
Nagyon alapos elemzést adtál a cigányok helyzetéről,valóban elkeserítő a helyzet.Kíváncsiságból belelapoztam a 2016-os történelem érettségi feladatlapba.Ott volt egy feladat: A Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete.Vajon mit tudnak erről a diákok? Szerintem inkább összehasonlítani kellett volna a mostani helyzettel.De erre ugye nem kíváncsiak! Ha-és nagyon remélem,hogy igen-lesz kormányváltás, valóban nagyon oda kellene figyelnie a baloldalnak erre!

Névtelen írta...

Pupu, emléxel hányszor utaltál sunyi módon Orbán cigány származására a blogon?

pl.

A Szeretett Vezető lakhelye eleve úgy lett kiválasztva, hogy azt emberfia meg ne lássa.
A telek, melyen a végleges lakhatási engedély nélküli putri áll, nyelestelek...

http://www.pupublogja.hu/2012/08/az-erod-foglya.html

Hagyjuk :(

talalom írta...

Azon szerencsés korosztályhoz tartozom, amelyik harmincas éveiig nem tudta megkülönböztetni a cigányt, magyart stb-t. Voltak persze cigányok a házban, az iskolában. Sőt, a házbeli asszonyok bizony gyorsan rámondták egy-egy személyre - nem egészen pc módon -, hogy "cigánykodik". Csakhogy ez nem azt jelentette, hogy sötét a bőre, hanem azt, hogy nem egészen az elfogadott módon él. Hazudozik, mindenhol csak az előnyét keresi, nagy a pofája, de gyáva, alamuszi és alattomos. Lehetett az illető pedigrés "magyar" is, akkor is "cigánykodott". A nagyapáék falujában (dél-zalai, göcseji környék)sem volt cigánysor, bár az ötvenes években meg-meg jelentek a faluban a vándorcigányok. Ahogy nézem a falusi kovács nagy családjának (8 gyerek) 1938-ban készült családi képét, lehetséges, hogy bennem is van pár vonóvonás. A francba, hegedülni meg nem tudok...
Mellesleg ezért utálom, ha valaki "orsósozza" a jelenlegi kormányfőt. Nem az a baja, hogy esetleg cigány - hanem az, hogy "cigánykodik".
Ami meg a női szerepet illeti: a hagyományt követő cigány családokban a látszat ellenére erős matriarchális hierarchia van. Ez azon alapszik, hogy "csak az anya biztos". Amikor az anya felszolgálja az ételt, egyúttal ő is osztja. A hímnemű vagy van, vagy nincs, vagy éppen kujtorog. Nem fontos. A család feje az anya, a férfinak kiszolgálás jár - ő az erősebb fizikailag -, de tisztelet nem.

góbé írta...


Rasszista nevetlennek!

Neked mi a bajod azzal, ha a kedvenc miniszterelnöködben csörgedezhet némi (esetleg) lovári vér is ?!? Csak jegyzem, máig nem eldöntött hogy eredetileg Orsós, vagy Orgován a vezetékneve.

Ez csak nektek fáj, turulszarban hempergő rasszista fajmagyarkodóknak akiknél ha kicsit megkapargatjuk a dolgokat fura dolgok derülhetnének ki.

G.orbánnal nem az a gond hogy felmenői között esetleg cigány is található, hanem az hogy egy szarember.
2010.-ben olyan lehetőséget, felhatalmazást kapott, mellyel ha képes lett volna, akart volna élni, akár Széchenyivel, Deákkal együtt emlegethetnénk. ( Kossuth nullára hozta ki saját magát, felejtős...)

Nézd meg mit müvelt, mit rombolt hat év alatt, és ez csak a kezdet!

Szóval ne az fájjon neked hogy - mellesleg - szóvá teszik az alappal valószinüsithetőt, sokkal inkább az a gyalázat amit ez a pszichopata származásától függetlenül a nemzettel müvelt.

Névtelen írta...

góbé

Jól vagy, tesó? :(

Kibic37 írta...

góbé 14:02
A nap hozzászólása. Gratula!

Névtelen írta...

Kedves góbé és talalom:
Eddig azt mondtam, Orgován Viktor egy pszichopata,hatalommániás cigány!
Helyesbítek:
Egy pszichopata,hatalommániás "cigánykodó"...
(Mano)

Névtelen írta...

Pupu, ímé hát megláttad hazádat az aranykoszorús fletószopók között...

Névtelen írta...

Üdv!

Nem az számít kinek milyen a bőrszíne, származása, hanem milyen ember.

Avi írta...

Kedves Pupu!
Sok mindenben lehet egyetérteni veled, de a cigányok megítélésében sajnos eléggé PC vagy. Tudomásul kell venni, hogy az említett népcsoport egyszerűen nem képes beilleszkedni semmilyen társadalomba. Megnézhetjük a világban bárhol, mennyire sikerült integrálódniuk a társadalomba. Vannak köztük természetesen nagyon rendes értelmes emberek, de sajnos a nagy többségük nem ilyen. Több mint húsz éve lakom cigány szomszédsággal, de abban a pillanatban amikor szóvá teszed, hogy vannak dolgok amelyek esetleg zavarják a szomszédokat, akkor rád támadnak és fenyegetnek, hogy elüldöznek a házadból. A rendőrségen népes família állítja a valós történetek ellentétjét. Községünkben az utóbbi években a szoc-pol bevezetése idején százával húzták le a nekik beugró embereket. Mostanság is építenek eladásra házakat, miközben a 8 általánosuk sincs meg. Utat építenek félanalfabéta "vállalkozók". El lehet képzelni milyen minőségben. A munkásaikat nem fizetik ki. Ezeket a dolgokat a hatóságok elnézik és nem tesznek ellene. Ezek után lehet csodálkozni, hogy nem szeretik őket?

PuPu írta...

Kedves Avi, annak örülök, ha a cigányok megítélésében PC-nek tartasz, az is szeretnék lenni.
Ez nem azt jelenti, hogy le akarok tagadni tényeket, csak azt, hogy nem szeretem az általánosításokat, mert szükségszerűen csalnak.
A cigányok (többségi) társadalomba való beilleszkedéséhez kell a többségi társadalom akarata is, annak pedig nem az a módja, hogy kirekesztjük őket.
Az se igaz, hogy nem képesek a beilleszkedésre, hiszen erre ezer és ezer példa van, miközben a mai politika semmit nem tesz értük, csak felhasználja őket az elégedetlenség miatti feszültségek levezetésére, a legprimitívebb indulatokat gerjesztve.
Amit a szomszédaidról írsz, az elképzelhető, és tudom, ez téged nem vigasztal, de egymás között is így viselkednek - annak van igaza, aki leghangosabban óbégat, de ez nevelési probléma, amit nem fog senki sem a szegregált iskolákkal sem a kamumunkahelyekkel, sem a munkanélküliséggel megoldani.
És nem értem - hogy tudták százával lehúzni a szocpollal a nekik beugró embereket?
Szocpollal nem lehet eladásra építeni, az bekerül a telekkönyvbe, aki megveszi, látja, hogy mit vásárol, de amíg a szocpol nincs rendezve, nincs adásvétel se.
Ha valaki utat épít, akkor annak minőségére figyeljen oda a megrendelő, ha házat, akkor legyen az építőnek megfelelő szakképzettsége, ennek ellenőrzése a hatóságok feladata - miért eteted őket, ha nem teszik a dolgukat?
Az építőiparban nem Grál-lovagok dolgoznak, vállalkoznak, de a hatóságok éppen az ő kordában tartásukra szakosodtak, erre alkalmasak - gondolom én...
Persze rengeteg a gond, de a megoldást a gyerekeknél kellene keresni, most meg éppen az ő árokbarugdalásuk folyik.
Nem lesz ennek jó vége...
:(

talalom írta...

Igazad van Pupu amikor öntödében dolgoztam, a műszak végén a kilépők között nem lehetett megkülönböztetni a cigány öntvénytisztítót, meg a tervezőmérnököt, mert mind a kettő öltönyben, vagy farmer+dzsekiben (életkortól függően) volt. Bár igaz, hogy a mérnök valamivel kevesebbet keresett. De a melós is lefürdött műszak után (volt hol), és utcaira váltotta a munkaruhát -mert azt is kapott a gyártól, - építkezéseken meg kint volt az öltöző-fürdő konténer. A melósok lenézték, aki koszosan, munkaruhában állt be a kocsmapulthoz melléjük. Dehát drága a melegvíz, gázszerelőék bele is szegényednének, ha ilyesmit kellene állniuk, honnan telne jachtra?
Az a helyzet AVi, hogy az én házamnak is felment az értéke, mert a szomszédban eltolták az önkormányzati putrikat. Maradt egy ház, abban laknak cigányok - csakhogy az az alak, aki állítólag a rokonuk valahonnan - eltűnt. Azóta rend, csend, fegyelem van. Ahogy én láttam, ezek a fiúk, meg az egy család nagyon féltek ettől az alaktól, aki persze szintén cigány volt. Nálam is jártak - hívatlanul - vagy háromszor. az utolsó alkalommal átjöttek, hogy ők leírva tanúvallomást tesznek, hogy ki volt a betörő, ki a tippadó. a rendőrök kiröhögték őket - ott voltam, láttam. Azt is, hogy nagyon szeretnének szabadulni a "rokontól", de nagyon félnek tőle. De a rendőröktől is.
Egyszer a közeli üzletnél pakoltam a parkolóban, odajött hozzám az egyik fiú, hogy adjam oda a kocsit a százasért, segítenek bepakolni is. (4+6 hetente megyek, akkor bizony sokmindent veszek.) Megismertek: jaj, dehogyis kell a kocsi, nem szabad, észreveszi őket a rendőr, bajuk lesz. Mondom nekik: ugyan fiúk, szomszédok vagyunk ismerjük egymást, én kértem meg, hogy segítsenek. Aztán hazaviszem őket. Mire: Az autóban? Persze, vagy futni akarnak a kocsi után? Átlagosak, nem koszosak, igaz, láttam már őket kóvályogni a kannás borral a kezükben, állítólag szipuznak is. Munkájuk nincs, iskolájuk nincs.
De igaz Avi: nekem szükségem lenne a kertben segítségre, de nem lehet őket hívni, mert nem tudnak semmit rendesen megcsinálni. Hiába fizeted meg. Ha kifogásolod, hogy nem azt, nem úgy csinálták, ahogy megbeszéltétek, akkor elkezdik, hogy: ez a kis pénz, nem elég semmire (1000/1500 Ft/óra), ez nehéz munka stb. Na, ezzel kellene kezdeni valamit általában.

1970 írta...

Góbé

"G.orbánnal nem az a gond hogy felmenői között esetleg cigány is található, hanem az hogy egy szarember.
2010.-ben olyan lehetőséget, felhatalmazást kapott, mellyel ha képes lett volna, akart volna élni, akár Széchenyivel, Deákkal együtt emlegethetnénk. ( Kossuth nullára hozta ki saját magát, felejtős..."

Ekkora otrombaságot (egyben butaságot) is régen olvastam. Otrombaság, hiszen nem illendő ezt a pszichopatát együtt emlegetni Széchenyivel, Deákkal, vagy Kossuthtal. Súlyos aránytévesztés az ön részéről (említett történelmi szereplők meg forognak a sírjukban).
Butaság, mert túldimenzionálja ennek a pszichopatának a képességeit.
Azt gondolom, lassan oda jutunk, hogy a magyar történelem kisebb-nagyobb szereplőinek mindegyike kikérné magának, ha vele egy napon említenék.

1970 írta...

Úzbence

"Kíváncsiságból belelapoztam a 2016-os történelem érettségi feladatlapba.Ott volt egy feladat: A Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete.Vajon mit tudnak erről a diákok? Szerintem inkább összehasonlítani kellett volna a mostani helyzettel."

Pontosan így van! És nem csak a cigányság helyzete tekintetében, hanem minden téren.

Attila írta...

Én szoktam üdv-öt írni, de most a nevem nem ment be.

Attila

Unknown írta...

jobban jártvón zsofika, ha egy kufircot kihagy és HELYETTE ELOLVASSA a "Füstös képek " c. regényt........

Kerekes Zs írta...

Részlet Oriana Fallaci Bradbury interjújából:
"-Mondja, Mister Bradbury, és beszéltek a kereszténységről, mint az élet szabályzójáról? Érintették azt a kérdést, hogy függetlenül a teológiáktól a kereszténység lényege vajon helytálló-e odafönt? Alkalmazható-e ott is? Hogy az a parancsolat, amelyik azt mondja: "Ne ölj", érvényes-e más bolygókon a következő évmilliók során? Beszéltek arról, hogy a szeretet, a megbocsátás, a könyörület érvényes fogalmak-e a Venuson, Marson és az Alfa Centaurin?
Akkor ő elszomorodott, ez az örökké vasárnapi mosolyú gyermek. Megfeledkezett a húsvéti harangokról, ezernyi tűzijátékszikraként robbanó hahóiról, megfeledkezett humorérézékéről és nevetéseiről, és egyszeriben öregemberré változott, aki elve csalódott féktelen optimizmusában, az emberekbe vetett vak hitében.
- Beszéltünk erről is. Természetesen. És megállapítottuk, hogy ez nehéz, nagyon nehéz. Sőt lehetetlen. Tételezzük fel tisztelendő úr, mondtam, hogy te földlakó vagy, én meg venuslakó. Tehát vénuslakó vagyok, gondolkodó, jóságos, igazságos teremtvény és sokkal intelligensebb nálad, meg sem érint a gondolat, hogy esetleg rosszat is tehetnék neked. De külső alakom olyan, mint egy órási béké: három méter magas, koromfekete, szőrös béka vagyok, rengeteg lábbal és három szemmel. Íme tisztelendő uram: leszálltál a vénusra és én nézek rád a három szememmel. Egyszerűen csak nézlek. Te mit csinálsz? Azt felelte, amit magam is feleltem volna: hát azt hiszed, Bradbury, hogy várok, amíg valamiféle jelét adod, hogy szívesen, barátsággal fogadsz? Azt hiszed, Bradbury hogy elviselem a kiváncsiságodat és gyanakvásodat? Azt hiszed Bradbury, hogy hiszek az emberségedben? És ezért nem sütöm el a rádióaktív pisztolyomat? És aztán nem kezdem üldözni a testvéreidet és a gyerekeidet, hogy kiirtsam őket, mielőtt azok is megijesztenek? És igaza volt, az istenfáját, igaza volt! Hiszen egy néger ember voltát sem tudjuk elfogadni! Még azt sem fogtuk fel, hogy abba a fekete bőrbe pontosan olyan lény van bezárva, amilyenek mi vagyunk! hagytuk elégni a buddhistákat! Ugyan! Hiszen kiirtottuk az indiánokat Amerikában, és még ma is készülnek westernfilmek, amelykeben egyetlen jóravaló indián sem látható, aki megérdemelné, hogy ne nyúzzák meg elvenen! Hiszen megöljük a delfineket, miközben jól tudjuk, hogy agyuk a miénkhez hasonló, és csak a lábuk hiányzik ahhoz, hogy megszökjenek, a karjuk ahhoz, hogy védekezzenek, az ujjuk, hogy a szigonyt elhajítsák! Hát maga arról ábrándozik, hogy keresztény módra viselkedünk majd rovar vagy kígyó formájú, pikellyel borított szörnyetegekkel? Nem, nem, nem. Csak egyetlen mód van arra, hogy szilárdan érvényesítsük a kereszténység koncepcióját.
- Mi az, Mister Bradburry? Mi az?
- Amit az előbb mondtam, meggyőzni magunkat arról, hogy az emberség nem forma, két karral, két lábbal, egy törzzsel, egy fejjel. Az emberség egy eszme, cselekvési mód, valami, ami mozog és gondolkodik, bármilyen is a formája: béka zúzmó, vagy tűzgömb."

Névtelen írta...

"...azok, akik nyomortelepen születnek, eleve szinte tökéletesen esélytelenek egy normális életre. Semmi csodálkoznivaló nincs azon, hogy ezek az emberek tanulatlanok, nem akarnak dolgozni, bűnöznek és képtelenek a beilleszkedésre. Eleve a mélyszegénységbe, nincstelenségbe, nélkülözésbe, nyomorba születnek. Úgy nőnek fel, hogy a legalapvetőbb szükségleteik sincsenek soha biztosítva. Tulajdonképpen már önmagában ez elég lenne ahhoz, hogy ezek az emberek elvaduljanak, mert a frusztráció köztudottan agressziót szül.

Erre azonban még bónuszként jön a társadalom általános elutasítása. Már az óvodában, kisiskolában szegregálják őket. Ezek a nyomortelepi cigánygyerekek abban a biztos tudatban nőnek fel, hogy ők értéktelenebbek a többieknél és menthetetlenül buták is. Ugyanis ezt a visszajelzést kapják folyamatosan mindenütt. A pedagógusoktól, a védőnőtől, gyerekorvostól egészen a postásig. Egyszer megkérdezte valaki, hogy láttam-e már szemüveges cigányt. Naná, hogy nem, mert ha egy cigánygyerek nem látja jól a táblát, a tanár néni bevág neki egy karót és még jól meg is szidja, ahelyett, hogy szemészetre küldené, mint bármelyik másik gyereket. Mire a cigánygyerekek felső tagozatba érnek, ha eljutnak odáig egyáltalán, már nem is erőltetik meg magukat, hogy tanulással vagy beilleszkedéssel próbálkozzanak, elhiszik magukról, hogy erre úgysincsen semmi esély.

Innentől fogva pedig egyenes az út a munkanélküliséghez, mert ugyan ki akarna alkalmazni egy tanulatlan, a nyomor miatt ápolatlan valakit, aki az elutasítottságnak köszönhetően alapvetően nem tiszteli a fehér ember világát és törvényeit. Marad a segély, lopás, prostitúció, mélyszegénység, netán börtön, vagyis a kilátástalanság. Röviden: ha valaki nyomortelepre születik, akkor gyakorlatilag semmi esélye sincsen soha életében kitörni onnan.

És az a rém egyszerű helyzet, hogy mindez nem azon múlik, hogy valaki cigány-e, hanem hogy hova születik és hogyan viszonyul hozzá az úgynevezett többségi társadalom. Magyarán szólva: te, kedves olvasó, vagy éppen én magam is pontosan ilyen ember lennék a fenti körülmények között. Nincsen jogunk hát megítélni a cigányokat, amikor pontosan mi magunk taszítottuk őket abba, amiért diszkrimináljuk őket."
Idézet innen: http://www.csupaszon.eoldal.hu/cikkek/legfrissebek/cigayok--emberek.html

Amúgy ki a franc az a Szabó Zsófi? Azon kívül, hogy a Tenkes kapitányának a lánya vagy mi.

Névtelen írta...

Kedves 1970
Góbé nem Orbán képességeiről írt, hanem lehetőségeiről. Az kétségtelen, hogy az a felhatalmazás, amit 2010-ben kapott, lehetővé tette, hogy akár nagy államférfi is válhatott volna belőle. De nem vált azzá, sőt. De ez nem a lehetőségein múlott, és talán a képességein sem. Hanem a motivációin, a szándékain…

talalom írta...

Névtelen: Szabó Gyula (a színész) lánya. Szabó Gyula a Tenkes kapitányában Buga Jakab-ot játszotta, ha jól emlékszem. (Az biztos, hogy a kapitány Zenthe Ferenc volt.)
Én a legjobban a Magyar népmesékben szerettem, mert nagyon jó orgánuma volt, ízes magyar beszéddel. (Nem őzött, nem nyekergett, csak volt egy különös íze a beszédének.)

talalom írta...

Ja, és még egy szívemnek kedves alakítása. Szabó Gyula volt Colombo hadnagy magyar hangja...

Névtelen írta...

Ez is Szabó Gyula :-)
https://www.youtube.com/watch?v=3mot9ZamCpA

kekec írta...

Ez pedig Erdős Virág
https://www.youtube.com/watch?v=fXITf0Crc9M

Avi írta...

Kedves Pupu!
Sok igazságod van, de továbbra is az a véleményem, hogy a beilleszkedéshez két társadalmi csoport kell. Egy aki be akar illeszkedni és kettő, akik be akarják fogadni őket.
Én a nyolcvanas évektől kezdve rengeteget dolgoztam, foglalkoztam velük. Abban az időben is az volt a probléma, hogy ott vertek át mindenkit ahol tudtak, ha kellett erőszakkal is. A kilencvenes években amikor védett csoporthoz tartoztak, szabadultak el igazán. Nem igaz, hogy nem lett volna lehetőségük tanulni és felemelkedniük. Pont a kivételek igazolják, hogy akiben van akarat és kitartás (huu, ez magas labda, hogy akár miniszterelnök is lehet:D) ki tud tűnni a többiek közül és az élet bármely területén érhet el sikereket. Szerintem a nagy többségük nem akar. Fakadhat ez az évezredes kultúrájukból is. Nem csak a mai hanem a régebbi politika sem tett értük igazából semmit, leszámítva a pozitív diszkriminációt és elnézve a vezetőik által a nekik szánt pénz ellopását. A szomszédaimról annyit, hogy ők a gazdagabb fajtából valóak, bár nagyjából tudom milyen úton szerezték a vagyonukat. Nem véletlenül ismerik már egy-két rácsos műintézményt belülről. Az építkezéses lehúzásaikat úgy csinálták, hogy azoknak akik építkezni akartak szoc-pol igénybevételével, felajánlották szolgálataikat és az építési hatóság emberével összejátszva vagy be sem fejezték az építéseket vagy amit igen, azt kritikán aluli minőségben. Amennyiben reklamálni próbáltál akkor megfenyegettek. Mindezt a hatóságok szeme láttára és tevékeny közreműködésével. Saját szememmel látva amikor az egyikük után nyomozva, 60 ingatlan adatait kérték ki a földhivatalból. Következmény, semmi. A mai napig, most a szintén 8 általánost sem végzett fia nevén űzi az ipart. Részemről mindig elítéltem az általánosítást de miután saját bőrömön is tapasztalom a "beilleszkedésük" eredményeit, már igazat kell adnom azoknak akik nem szeretik őket.
Tehát én nem is igazán az átlag cigányokról beszélek, hanem azokról akik nem putriban élnek és nem ócska Ladákkal járnak.
Talán annyit, hogy én egy másik csoporthoz tartozónak vallom magam, akiket pont ellenkező okok miatt nem szeretnek mondhatom, világszerte. Tehát tudom, mit jelent a rasszizmus.
"tlalomnak"
Sajnos én nem tudom eladni a házamat, mert

1970 írta...

Kedves Mozigepesz!

Úgy vélem, hiába kapott ő bármilyen "felhatalmazást", soha nem válhatott volna belőle "nagy államférfi". És nem csak a képességei miatt, a lehetőség és a körülmények sem voltak ehhez adottak. A motivációiról és a szándékairól meg végképp ne beszéljünk...
Ezért is gondolom, hogy minden ilyen összevetés felesleges és otromba (leginkább a megnevezett történelmi alakokkal szemben).

NewTiborc írta...

Ne felejtsük el a Robog az úthenger c. sorozatot sem. Szerintem ott is nagyon jó volt a művész úr. Borízű hangja nekem is nagyon tetszett.

PuPu álruhában írta...

Kedves Névtelen, hogy esne bele a nyű a csúnyádba, nicket az identitás választásánál lehet csinálni magadnak, a listából a Név/URL-cím melletti krumpliba kell kattintani és máris működik a dolog, mi meg tudjuk, hogy nem te vagy az a Névtelen, aki a cigányok koncentrációs táborba zárását javasolta, de az sem, aki azt írta, hogy így jó ez, ahogy van, aki akar dolgoz.
Az általad idézett poszt remek egyébként, ebből is látszik, hogy ma az igazlátók a blogvilágban tevékenykednek, posztokat és kommenteket írnak, és többnyire gondolkodnak is...

PuPu írta...

Kedves Avi, a beilleszkedéshez elsősorban olyan társadalmi környezet kell, mely utat nyit az ilyen törekvéseknek.
Hiába akarsz te egy hatos lyukba nyolcas csavart gyömöszölni, nem fog menni, viszont a nyolcas lyukba - ha megfelelő szerszámmal és némi elszántsággal rendelkezel, fogsz tudni menetet vágni, és onnantól azért már könnyebb a dolog.
Nem kétséges, hogy rengeteg a probléma ezzel a társadalmi csoporttal, de azt azért tudomásul kell venned, hogy nekik is joguk van az élethez, és ehhez ők is választhatnak maguknak életvezetési stratégiát. Méghozzá olyat, amelyik a leghatékonyabb számukra.
Akinek nincs kenyere meg tüzelője, vagy akárcsak megalázzák és elzárják a gyermekeit a felemelkedéstől, az nem lesz válogatós.
Ha nem adsz neki legális módot a felzárkózásra, hát megszerzi magának a kívánatos javakat úgy, ahogy tudja - ha kell lop is.
Mondjuk, ha a gyerekemnek nem lenne mit enni, én még rabolnék is, pedig igen magasan fejlett erkölcsi érzékkel rendelkezem, nekik meg még lehetőségük sem volt ilyet kialakítani magukban.
Ha veled a rendőr azzal szórakozna, hogy fél havi megélhetésednek megfelelő összegre bírságol, mert nappal nem volt a kerékpárodon macskaszem, hát te se lennél túl békés - én speciel lopnék egy olyan biriglit, amelyiken van és szakadajon a többségi társadalomnak az anyjába a feje, mert ellenségem.
Ha nincs munkám, nincs munkahelyem, akkor nem csak megélhetésem nincs, de a követendő példát is elvették tőlem, ülhetek a telepen vagy a faluszéli utcában a többi szerencsétlen között és törhetem a fejem azon, hogy miért is jut másnak fűtött szobára, az én gyerekeimnek meg miért fagy be a seggük éjszaka.
Az se igaz, hogy a Kádár-rendszer nem tett ezért a csoportért semmit, adott nekik munkát, a gyermekeiknek valós tanulási lehetőséget, a többségi társadalom munkakörnyezetében, és ez első lépésnek éppen elég is volt, rengetegen éltek vele.
A kilencvenes években nem tudom milyen védett csoportról beszélsz, hiszen ők voltak az elsők, mint szakképzetlenek, akiktől megszabadultak, ők voltak az első nyomorgók.
És azt se tudom, hogy milyen pozitív diszkriminációról beszélsz, például volt-e olyan törvény, hogy két azonos végzettségű közül a cigányt kellett alkalmazni, mert ez a pozitív diszkrimináció, nem az, hogy amikor a telefonban állásért érdeklődik, és bemutatkozik, hogy Lakatos, akkor azonnal kiderül, hogy az állást már betöltötték...
Rengeteg tisztességes munkás került ki közülük, már írtam máshol, hogy ha hirtelen kiugranának a földből azok a csatornák és kábelek, melyeket cigány brigád fektetett le, kiporladna a malter a falakból, amit cigány kevert és trógerolt oda, úgy nézne ki az ország, mint Drezda szőnyegbombázás után.
Ami meg az építési vállalkozódat illeti, az éppen úgy fog működni, ahogy az illetékes hatóságok megengedik, tehát ha nincs szakképzettsége, akkor nem építhet, ha nem megfelelő minőségben épít, akkor a használatbavételi engedélynél elbukhat a dolog, ha kölcsönből, szocpolból épít, akkor a banki ügyintézés során derülne fény a turpisságra.
Ha mégsem, akkor ehhez kell építési hatóság dolgozója, hitel-ügyintéző, iparkamarai tisztségviselő és az egész környezet, amelyik elnézi, hogy a szerencsétlen cigány egyetlen felemelkedési lehetőségét úgy tépjék szanaszéjjel fehér barátaik, mint a hiénák a gazellát.
Legyél tárgyilagos, legtöbb ilyen esetben nem a cigányon múlik, ha megpróbál csalni.
Természetesen ez a te problémádból nem old meg semmit, de talán eltöprenghetnél te is azon, hogy mit rontasz el, mert lehet, süt belőled a lenézés, a megvetés, időnként beszólsz nekik, itt-ott feljelented őket, ők meg reagálnak ezekre a maguk módján.
Nem egyszerű, de nincs más megoldás, eleinte el kell viselni egymást, aztán később akár fejlődhet is a kapcsolat, csak nem szabad türelmetlennek lenni.
:O)))

PuPu írta...

Kedves kekec, ez tökéletes.
:O)))

PuPu írta...

Kedves Kerekes Zs - detto...
De kár, hogy a társadalom többsége már az első bekezdésnél elakad, aztán megrántja a vállát, a baseballütő után nyúl és maga elé mormogja: lesz teneked Alfa Centauri...
:O)))

Névtelen írta...

lehetne ez bantu néger is ha van pénze..már pedig valószínúleg nem fazekas cigány család, akik szegények..zsófikának csak a pénz számít mint az össze kis celebritásnak..(lsd zimányi falloszusz, body sylvianus anus, debreceni zitánusa..vajna timilatin buj
..akik bárki ferkincáját lekoppintják, ha pénzről van szó..ugye kedves ferenc? a többi kis dubajozó-ról nem is beszélve..stb..mikor is vizsgálja meg öket az apeh?)kisgrofó meg a bűnözö cigány ág tagja..ahogy vmi gondja volt (lsd elmult híreket) rögtön egy rahedli kigyúrt kopasz cigány intézkedett..

sima pupista írta...

Bocs, én voltam az a névtelen, aki azt kérdezte, ki a franc az a Szabó Zsófi. A kérdést továbbra is fenntartom, mert nem úgy szólt, hogy ki a francnak a lánya az a Szabó Zsófi. Nem tudom, értitek-e a különbséget.