2018. december 10., hétfő

MÁR MEGINT ELMARADT

Már megint elmaradt a forradalom.
Mondjuk várható volt, a forradalmak ugyanis nem maguktól szokta kitörni, és aki itt 1848-ra meg 1956-ra mutogat, az súlyos ismerethiányban szenved.
A forradalmakat szervezni kell, aztán majd a majdani győztesek eldöntik, hogy forradalom volt, vagy puccs, a résztvevők forradalmárok vagy lázadók, esetleg hőbörgők voltak.

A minősítések a szerencse forgandóságának megfelelően az évtizedek során változgatnak, és szerencsés az a nép, aki történelmileg legalább egyetlen valamirevaló forradalmi garnitúrát ki tud termelni - mi nem tartozunk a szerencsés népek közé...
A klasszikusok megmondták, hogy a forradalomnak vannak mindenféle feltételei, egyrészt a hatalmon levők ne tudjanak a megszokott módon kormányozni, a nép meg ne akarjon a megszokott módon élni.
Ha ez fennáll, akkor kialakulhat forradalmi helyzet, melyet kihasználni csak akkor lehet, ha van egy olyan erő, mely képes vezetni a hatalom megdöntéséért indított harcot.
Nézzetek magatokba feleim - hát most ilyen helyzet van?
Nincs ilyen helyzet, mégis erőlködnek itt néhányan, ennek pedig csak egyetlen szégyenteljes és büdös esemény lehet a vége, hát kell ez itt akárkinek?



Tudjuk, a nép lassú és kissé nehézkes gondolkodású, ő szokta megkérdezni, mikor hátbaszúrják a vasvillával, hogy akkor ez most komoly volt? Mert viccnek kicsit erős...
Hogy értse is, hogy miért rossz neki, ha lecsúszó középosztálybeliként tapsol ezeknek a gátlástalan rablóknak, ahhoz el kell neki magyarázni, de egyelőre azok is a sötét, sűrű erdőben bolyonganak, akiknek ez lenne a dolguk.
Legfőképpen meg fel kellene világosítani azokat, akikkel szóbaállni is derogál a művelt középosztálynak - merthogy mi köze van neki az árokparti gereblye-virtuózokhoz, a cigányokhoz, a műkörmösökhöz, pedagógusokhoz, mentőápolókhoz, meg az egyéb szedett-vedett népekhez?
Miután itt médium nincs azok kezében, akiknek egy forradalmat szervezni kellene, más megoldást kell keresni.
Tetszik-nem tetszik, meg kell szólítani a kelkáposzta/macskahúgyszagú lépcsőházak népét, a csóringereket, a lecsúszni készülő rétegeket - de ehhez szervezet kell.
Minimálisan olyan, amilyet buzgón szétvertek szocialista barátaink, mert akkor lehet pótolni a média nevű ismeretterjesztő szervezetet, melyet Gyurcsány engedett kiénekeltetni a szájából.

A mozgalom minden, mondta - talán - Gyilasz Milován hajdan, de lehet persze, hogy tévedek, de akárki mondta, értett a néplélekhez.


Fegyvert fogunk gyártani, megvédünk mindent, ami védhető, habár a katonai stratégia szerint soha senki nem nyert még háborút védekezéssel.
Lehet, ezt az Alcsúti Generalisszimusz is tudja, akkor pedig az Isten legyen nekünk irgalmas, mert amilyen idióta, képes hadat üzenni a szomszédoknak, és akkor vége az országnak, mehet a fiad, unokád is katonának, természetesen a hazáért, melynek összes részvénye már a Legfőbb Hadúr zsebében van ma is.
Szóval félre az illúziókkal, és lehet nekiállni az aprómunkának, lehet szervezeteket létrehozni mind a háromezer településen, mert azé lesz a politikai haszon, aki először felismeri ezt, és nem ragaszkodik hamvukbahótt tüntetések szervezéséhez.
A szervezet lehet népdalkör és kugli-kör, hazafias legényegylet - mindegy, minek hívjuk, lényeg az, hogy olyanok vezessék, akik képesek másokkal együttműködni és elmagyarázni az embereknek, hogy hol verik őket át éppen a szép szólamokkal.
Közösségek kellenek, mert a hatalommal szemben az egyén mindig kiszolgáltatott, viszont a hatalom retteg az ellene forduló tömeghangulattól.
Mindennek megvan a maga technikája, a társadalmi mozgások sem önjáróak, nem véletlen az egyház nyomulása az iskolákban, a közéletben.


Tudom, nem túl rokonszenves, amit mondok, de ragaszkodjunk a reális megoldásokhoz, ne növeljük a kiábrándultak egyébként is magas számát!
Szerintem...


:O)))

32 megjegyzés:

anonymand írta...

Macerás dolog ám szervezkedni, vidéket járni, agymosottakat meggyőzni észérvekkel.
Nagyon macerás.

neveletlen írta...

„A mozgalom minden, a végcél semmi.”
Eduard Bernstein (1850–1932)
https://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/2011_0001_519_40137/ch07s06.html


Laska Vero9nika írta...

Azok a párt fanatikusok, akik azt hiszik, abban reménykednek, hogy egy "választáson" leváltják, majd Orbánt azonnal felejtsék el.

1.Ezzel a választási rendszerrel nem lehet.
2.Mivel a vajda törvény érvénykelen ezret a választási törvény is az!
3. Itt nem kormányváltás kell, mert az csak köntös váltás vagy módszerváltás. Itt RENDSZERVÁLTÁS KELL Azt pedig "választás" útján nem lehet elérni. Mivel ezek a kollaboráns pártok mind Orbán rendszerét erősítik ezért nem fognak saját maguk ellen tenni semmit sem! Ezeket csak úgy lehet eltakarítani helyre állítjuk az alkotmányos rendet. Vissza kell állítani a jogállamoz. Utána lehet itt bármit kezdeni. Azok, akik rész vettek Orbán hatalom kiépítésben számon kell kérni azt hogy rész vettek a diktatúra kiépítésén! A Magyar Köztársaság Alkotmánya tiltotta “a hatalom erőszakos megszerzésére és kizárólagos birtoklására irányuló magatartásokat, mivel a demokratikus hatalomgyakorlás összeegyeztethetetlen az erőszakos egyeduralmi törekvésekkel. Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni. Az alkotmány ezen rendelkezése az alkotmányos alapja a hatalom erőszakos megváltoztatására irányuló cselekmények büntetendővé nyilvánításának.”

Névtelen írta...

Forradalom?
Akkor,amikor ebédelni kell menni?
Vagy esik az eső?
Ugyan.....

obsitos írta...

Tisztelt PuPu !
Az előző írásához tettem néhány mondatos megjegyzést, de úgy látom nem hagyta megjelenni. Körülbelül azt írtam, hogy nagyon jó az írás és nagyon igaz. Különösen az tetszik benne, hogy felhívja a figyelmet az állampolgári öntudatra, felelősségre és az alcsuti civilizáció kialakulását és kártékony abszurditásait nem csak az ellenzéki pártokon kéri számon, mint ahogy azt a „mindent tudó” un független politológusok és véleményformálók teszik. (Azt most teszem csak hozzá ,hogy nagyon sokan tovább mennek és az országban kialakult anyagi,szellemi , morális fosztogatásért a Kádár rendszert és/vagy egy személyben Gyurcsányt okolják. ) Egyben megköszöntem az éves munkáját, megjegyezve, hogy élmény volt olvasni.
Jelen írásában azonban némileg módosítja véleményét, azaz egy forradalmat szervező erőt keres. Én inkább a Franciországi eseményekre hívnám fel a figyelmet. Egy nagy szervező erő nélkül is hatalmas tiltakozás alakult ki és nem csak néhány órára. Az általános elégedetlenség kinyilvánítását nem valamelyik ellenzéki párt (vezető) szervezte, hanem az állampolgári öntudat . Na ,ez az, ami nálunk a legjobban hiányzik. Ez az én fájdalmam.
Üdvözlettel: obsitos
P.S. Nem látom okát ,hogy ez a véleményem se jelenhessen meg.

pleinair írta...


Kedves Obsitos!

Kétség se fér a francia nép fejlett polgári öntudatához, ami szükségtelenné tette a forradalom előzetes szervezését.
A jelenlegi Macron elleni felkelést hasonlónak látom a nálunk 2006-ban Gyurcsány ellen irányuló, "hazugságbeszéd" apropójából szervezett, csőcselék által kirobbantott eseményekhez. A felgyújtott autók, a rombolás szerintem nem egy forradalom elengedhetetlen kelléke, hanem a háttérből irányított csőcselék jelenlétére utaló tevékenység eredménye.
Az az érzésem, hogy a Macron elleni "felkelés" hátterében is több van, mint amire a gyújtogató ,romboló csőcselék hivatkozik.

1970 írta...

"Azt most teszem csak hozzá ,hogy nagyon sokan tovább mennek és az országban kialakult anyagi,szellemi , morális fosztogatásért a Kádár rendszert és/vagy egy személyben Gyurcsányt okolják."

Kedves obsitos!

Gyurcsányt most hagyjuk! De azért az már mégiscsak megmosolyogtató, amikor a 3 évtizede megszűnt Kádár rendszert okolják ezekért. Pontosan az a rendszerváltó elit (és holdudvara) teszi ezt, akiknek végtelenül kellemetlen lehet a sikertelenség beismerése. Sőt van, ami még ennél is kellemetlenebb a számukra: az összevetés azzal a rendszerrel. Emiatt van, hogy hirtelen összekovácsolódnak, amikor a múltat kell szidni. Ilyenkor egyszerűbb a mocskaikat arra a rendszerre tolni. Sima elhárító mechanizmus, projekció.

pleinair írta...


Nem olyan egyszerű szervezeteket létrehozni. Például hiába van bennem hegyeket mozdító erő, a kelkáposztaszagú lépcsőházak lakóit mégse tudom arra késztetni, hogy mozduljanak, vagy legalább szóba álljanak velem. Féltik a biztonságukat, félnek attól, hogy provokatör akarja őket csőbe húzni. Félnek a szomszédtól, meg különben is elkényelmesedtek. Olyan lakó is van aki agresszívan reagál, megfenyeget.
Aki szervezetet akar összehozni, annak legalább olyan karizmája kell legyen, mint egy határozott fellépésű vezető politikusnak. És irodahelyiség se ártana, ha lenne. Az viszont pénzbe kerül, pénz meg nincs.
A szakszervezeteknek pártokkal összefogva kellene sztrájkot szervezni, olyan sztrájkot, ami lebénítaná az ország működését. Ez aztán hatna a kisemberekre, mert ebben az erő megnyilvánulását érzékelnék. Ezt talán lehetne odáig fokozni, hogy a kis pufók hörcsög beadja a kulcsot, és a távoli Azerbajdzsánból üzenné meg, hogy lemondott. :D

Kapat írta...

Kedves"obsitos"!
Némiképpen vitakoznék. Sajnos az ország lakosságának nagyrésze tökéletesen elzárt a tájékoztatás minden forrásától. Rendszeresen és módszeresen és itt a lényeg, nagyon is szervezetten tették mindezt jelen "uraink". Spontán sajnos nem látom esélyét annak, hogy itt bármi is változzon. A társadalom megfélemlítettsége, az egzisztenciális bizonytalanság, bizony nagyon is bénító hatású. Állampolgári öntudat(kicsit módosítva!) ott van, ahol jog is van. A jog eszközei, mint a megfélemlítést nyomatékosító tényezők, még inkább lehetetlenné teszik a spontán megmozdulást. A szervezettség, az összefogóerő hiánya, a legnagyobb elégedetlenséget is lefékezik. Orbán ráadásul van olyan ravasz, hogy valami kis koncot juttat hol ide, hol oda. Bármennyire is nehezemre esik leírni, hatalomtechnikában sajnos kitűnő. A magyar ember lelkivilága tökéletesen ismert számára. A tömegek azt tartják bűnösnek akit az éppen aktuális helyzetben a "nagyvezér" kijelöl. A médiagépezet pedig elvégzi kegyetlen munkáját.
Ami a politilógusok szerepét illeti, egyetértünk. Az úgynevezett még "szabad" médiumokban kivesézik, mintegy beigazolják a baloldal hibáit. Az emberek egy része ezt úgy értelmezi, hogy "lám, még a saját embereik sem becsülik semmire a politikusaikat".
Itt csak egy összehangolt, közös megmozdulás lenne eredményes, ami sajnos szervezettség, (ha úgytetszik szervező erő) nélkül nem megy.

talalom írta...

Nekem is több megjegyzésem tűnt el, amióta nem azonnal jelennek meg a hsz-ek. Nem tudom miért. Nem fontos.
De. Obsitos! Kissé következetlen vagy: egyszer azt mondod, ezt a garnitúrát nem lehet választások útján elzavarni. Aztán meg azt, hogy a hatalom megszerzésére irányuló erőszak büntetendő. Akkor most mi van?
Most először értek egyet azzal, hogy szörnyű, amit művelnek az Ovi udvartartás - mert azért nem nevezném kormánynak - ellenzői. Miért engednek mikrofonhoz unalmas szövegeket? Komolyan mondom, 1976-ban élesebb hangú szakszervezeti gyűléseken vettem részt, mint a szombati tüntetés.
Mikor látjuk be, hogy meg kell tanulnunk a politika eszközeivel bánni? Máshogyan kell beszélni egy egyeztető tárgyaláson, és másképpen egy tüntetésen. Ugyanarról a témáról. Ezért Veletek ellentétben azt mondom: nem többet kellene dolgozni, hanem jobban.

Roomcise írta...

"A szervezet lehet népdalkör és kugli-kör, hazafias legényegylet - mindegy, minek hívjuk, lényeg az, hogy olyanok vezessék, akik képesek másokkal együttműködni és elmagyarázni az embereknek, hogy hol verik őket át éppen a szép szólamokkal." Kedves Pupu! Egyetértve Veled, ajánlanám a az ellenzéki(komolyan vehető) pártok ( minden szavazó polgár) figyelmébe a Márky-Zay féle, szerveződő mozgalomhoz csatlakozást. Mert az elmúlt közel 10 év bénázásai után egy ilyen jobbról szerveződő formáció lehet talán az egyetlen esély a NER leváltására!!

PuPu írta...

Kedves talalom, én csak névtelent moderálok, de azt is csak azért, mert a témával összefüggésbe nem hozható dolgokról ír.
És többet is kellene dolgozni, mert ez így - mint tapasztalhatjuk - kevés, mint vöröshagymában az osztályöntudat...

:O)))

1970 írta...

Kedves pleinair!

A karizmával rendelkező vezető mellett azért ehhez társadalmi szolidaritásra is szükség lenne. Arra, amit az elmúlt közel 3 évtizedben módszeresen vertek szét, pusztítottak el (nem csak a kisgömböc, bár ő ebben a legnagyobb bűnökkel rendelkezik).
Ennek fényében miért csodálkozol a "kelkáposztaszagú" kisember félelmein, passzivitásán?

"Komolyan mondom, 1976-ban élesebb hangú szakszervezeti gyűléseken vettem részt, mint a szombati tüntetés."

Kedves talalom!

Pontosan erről írtam Pupu egyik korábbi posztja kapcsán Általad beírt kommentre. Akkor (1976-ban) még volt társadalmi kohézió, szolidaritás, az emberek kiálltak egymásért, kollégáikért, szakmájukért. És a hatalmat (Kádárt kifejezetten) érdekelte a "köz" hangulata, gondolkodása. Tudod, számomra ez sokkal inkább a demokrácia ismérve, mint bármi más. Mikor is volt/van akkor diktatúra???

PuPu írta...

Jaj, ja, - "kés a vajban" hozzászólását véletlenül töröltem, beírnád újra?
:O)))

talalom írta...

1970!
Nem akarok tiszteletlen lenni, de azt kell mondanom: a Te fejedben van valami akadály. Ami nem engedi megérteni, hogy a diktatúra egy társadalom RENDSZERÉT jellemzi - és 1990 előtt ilyen rendszer volt. Minden diktatúrában vannak szelepek - ezért is a leghülyébb hivatkozás: hát hogy lenne diktatúra, hiszen mi is beszélhetünk erről...!
A diktatúra nem garantálja a jogodat, hogy ellentmondj, bírálj. Nem volt sztrájktörvény, gyülekezési, vagy sajtótörvény - tehát nem garantálta törvény a sztrájkhoz, gyülekezéshez, szervezkedéshez, tiltakozáshoz való jogodat. Tehát helyi hatalmasságoktól, személyektől függött, mikor küldik rád a rendőrséget.(Ez a személyi kultusz.) Hogy nem történt tömegesen ilyesmi? Az csak azt mutatja,hogy annak a diktatúrának nem volt szüksége az általános terrorra - a konszolidációt okosan, a társadalom mobilitásának növelésével, az újraelosztás minden réteget elérő jótéteményeivel érte el.
A mai diktatúrának hamarosan szüksége lesz a terror eszközeire is: és nem fog habozni, hogy bevesse ezeket.

anteus írta...

Ott voltam közöttük, néztem őket. Munkások tüntettek, s talán lényeges elem, hogy ŐK átmentek a rendőrkordonon, mint kés a vajon. Ez NEM MARADT EL - ez eddig maradt el.

Régóta mondom : a legfontosabb követelés ma az ágazati szakszervezetek és jogaik helyreállítása; majd az új Munkatörvénykönyv, s vele együtt a munkásközvetítés lehetőségének felszámolása - ami a sztrájkjog felé tett legfontosabb lépés, annak helyreállításával egyidejűleg.

Asszem írtam már, hogy a sztrájkjog megszüntetése a Kerekasztal létrehozásához a tőkések előfeltétele volt, amit a magyar kommunisták (Szervezeti Szabályzat első mondat)kormánya, Németh nevű miniszterelnöke végre is hajtott 1988/89-ben.

Kádár kivégeztetett 283 embert, köztük köztörvényeseket, majd 30 év alatt megvalósította a szocialista forradalom eredeti célkitűzéseit; végülis győzelemre vitte.
Mit tett a Kommunista Párt a dolgozókkal 1988/90-ben?

1970 írta...

Kedves talalom!

Igazán megtisztelsz, de azért az ember gondolkodásával szokott gond lenni, nem a "fejében akadály". Az "akadályozottság" fogalmát ui. a gyógypedagógia használja, és - legalábbis remélem - nem tartozom a "felségterületükhöz":)

Azt gondolom a kettőnk között az a különbség, hogy Te folyamatosan a liberalizmus egyes doktrínáit ("A diktatúra nem garantálja a jogodat, hogy ellentmondj, bírálj. Nem volt sztrájktörvény, gyülekezési, vagy sajtótörvény - tehát nem garantálta törvény a sztrájkhoz, gyülekezéshez, szervezkedéshez, tiltakozáshoz való jogodat. Tehát helyi hatalmasságoktól, személyektől függött, mikor küldik rád a rendőrséget.") ismételgeted, észre nem véve, hogy az elmúlt 3 évtizedben ezeket tökéletesen lejáratták. Kisgömböc és elődjei is.
Én viszont egy percig sem hivatkoztam ilyen blődségekre: "hát hogy lenne diktatúra, hiszen mi is beszélhetünk erről...!". Ez komplett baromság! Én a diktatúra Általad mantraként ismételgetett definícióját vitatom, és ilyen értelemben szerintem nem akkor volt diktatúra, hanem ma van. Az a rendszer, amely odafigyel az emberek többségének boldogulására, biztosítja számukra a megfelelő életlehetőségeket, gyermekeik számára a mobilitást, ráadásul még a társadalmi kohéziót is építi, az számomra nem diktatúra, még akkor sem, ha magát proletárdiktatúrának hívja, vagy - ahogy korábban írtad - néhány "ugribugri" ezt ordítozta világgá, mert abban a rendszerben nem tudott ész nélkül gazdagodni. (A Kádár korról beszélek, nem Ceausescu Romániájáról, ami - pont a fentiek miatt - kőkemény diktatúra volt!)

És még egy:
"Tehát helyi hatalmasságoktól, személyektől függött, mikor küldik rád a rendőrséget.(Ez a személyi kultusz.)"

Ebből látszik, hogy nagyon súlyosan félreértelmezed a "személyi kultusz" fogalmát.
A "személyi kultusznak" nem ez a lényege!

1970 írta...

"Kádár kivégeztetett 283 embert, köztük köztörvényeseket, majd 30 év alatt megvalósította a szocialista forradalom eredeti célkitűzéseit; végülis győzelemre vitte."

Kedves anteus!

Ugye, ezzel a gondolattal nem azt akarod mondani, hogy 1956 "szocialista forradalom" volt?!

(Mindig humoros számomra, amikor különféle számokkal dobálóznak, akiket "természetesen" "Kádár végeztetett ki". Vicces, ha visszaemlékszel, hogy '89-ben milyen számokkal dobálóztak, aztán kiderült, hogy nem is annyi, meg tele volt köztörvényesekkel, stb...Talán ideje lenne tisztázni, hogy hány emberről van szó, kik voltak köztörvényesek, és ugye NI-t sem kell zokogva gyászolni?!)

Némethről:
Anyukám mesélte, hogy Kádár temetésekor a Parlament előtti gyászolók sorát szétnyitották miatta, mert nem volt hajlandó kiszállni a kocsijából. Undorító az ilyen ember!

anteus írta...

De, kedves 1970, ezt mondom.
Le is zajlott kábé fél nap alatt. Az MDP vezetése eltűnt, maga a párt is szétesett. Létrejöttek a munkástanácsok, ilyesmi. Megalakult az MSZMP, és elkezdődött a magyar nép történelmének legjobb 3 évtizede. Ennek már könyvtárnyi irodalma van, talán kiindulópontnak jó Kopátsy Sándor: Kádár és kora. Nem túl pontos, de jól olvasható. Meg TGM néhány kapcsolódó "újkori" írása erről.

23-án délután 5-től a Rádiónál már az ellenforradalom vette át szót.
Asszem, már javasolta Neked, hogy olvasd el Eörsi László Mansfeld cikkét a Beszélőből.

Idézem az írás 79. lábjegyzetét, amely egy Bayer Zsolt kijelentését idéző szakaszra reflektál:
"[79] Például: „A forradalmat követő megtorlásról mind a mai napig nincsenek pontos adataink, ezeket a gyilkosok különös gondossággal titkolták. Vannak becslések, amelyek szerint talán hatszáz forradalmáron is végrehajthattak halálos ítéletet.” (2001. III. 10.)"
Már több mint egy évtizede tudjuk, hogy 1956 miatt 229 főt végeztek ki."
Lám, miért jó vitázni. Nem 289, hanem 223.

anteus írta...

Egyébiránt akit mélyebben érdekel a kialakult helyzet gyökere(i), hallgassa meg ezt:

http://www.atv.hu/videok/video-20180727-voros-imre

"Jelszavaink valának: C cikk, 2. bekezdés."

Vagyis: a gyalogságot tengeri csatában csak korlátozottan, és csekély elvárásokkal lehet harcba vetni...

anteus írta...

Kedves PuPu! Valami baj volt az 1870-nek adott válaszommal?

talalom írta...

NNnna.
(A Kádár korról beszélek, nem Ceausescu Romániájáról, ami - pont a fentiek miatt - kőkemény diktatúra volt!)- írja 1970.
Erről beszélek! Ha egy rendszer attól függően működik diktatúraként, vagy élhető társadalomként, hogy személyesen ki/kik vezeti/k, ott a rendszerben van a hiba,mert nem engedi a korrekciót. (Mutatja ezt az is,hogy Kádár János fizikai megroppansakor gyorsan széthullott az egész rendszer.)
Nem véletlen, hogy a NER tolja vissza a diktatórikus törvényeket. Akkor most rosszat dobott nekünk a gép, egy mániákus barom személyében? Neeem. Ki kell állnunk a jogállam mellett, mert ez védheti meg a demokráciát, mert csak ez képes korrekcióra. No persze, ez "liberális matra" szerinted. De évtizedek alatt jól elhitették milliókkal, hogy a jogállam, a politika ártó hamisság, böcsületes ember nem foglalkozik ezekkel. Pedig ezek befolyásolják lényegesen a mindennapi életedet -azt is,jut-e vaj a kenyeredre. Románia már előttünk jár gazdasági, szociális téren - talán oka ennek az is,hogy a diktatúra elnyomása ott érzékenyebbé tette az embereket a jogaikra. Öntudatos demokraták nélkül nincs demokrácia. Ami persze szintén nem tökéletes.
És. Szerinted mi a személyi kultusz???

Unknown írta...

nem lesz itt ÉRDEMI változás addig, míg a sötétség uralkodik.... amíg meg nem változik az egy ember egy szavazat elve....... amíg a sötét szabolcsi szavazata annyit ér / egy csomag száraztésztáért / mint - legyek szerény - az enyém.....

1970 írta...

Kedves anteus!

Na, akkor érdemes lenne tisztázni egy alapvető ellentmondást!
Azt írod:
"majd 30 év alatt megvalósította a szocialista forradalom eredeti célkitűzéseit" (Kádárról van szó), ezzel "szocialista forradalomnak" titulálva '56-ot.

Majd azt írod:
"23-án délután 5-től a Rádiónál már az ellenforradalom vette át szót."

Ideje lenne akkor tisztázni, hogy '56 most mi is volt valójában. Tudom, ennek indult, aztán az lett belőle, de mondd, miféle "szocialista forradalom" az, amelyben embereket koncolnak föl állat módjára? Pl.: Papp József ezredest, akinek a szívét százasokkal tűzték tele. Ugye, nem azt akarod mondani, hogy ez egy "szocialista forradalom" legfőbb jellemzője.

Még egy idézet:
"Megalakult az MSZMP, és elkezdődött a magyar nép történelmének legjobb 3 évtizede."
Na, ez az a kijelentésed, amivel nincs vitám! Tökéletesen igazad van! DE! Ez nem '56 miatt volt, hanem amiatt, mert olyan ember került az ország élére, aki az emberekre figyelt, és nem a saját zsebére. Kádár nem - az általad "szocialista forradalomnak" titulált - '56 célkitűzéseit valósította meg, hanem saját eszméi, emberi jelleme szerint cselekedett. Ezt a 3 évtizedet ennek az embernek köszönhetjük, nem '56-nak.

(Az '56 után kivégzettekkel kapcsolatos számháború már '89-ben is undorító volt. Én akkor utáltam meg Mensárost, Darvast, Sinkovitsot, amikor ott ordítoztak, és dobálóztak mindenféle számokkal. Emberi mivoltukból kivetkőztette őket a rendszerváltás. Már akkor!)

1970 írta...

Kedves talalom!

Szokásod szerint mellébeszélsz és csúsztatsz. A Kádár-kor és Ceausescu Romániája NEM UGYANAZ A RENDSZER VOLT! Ezt próbálom megmagyarázni, de lehet, feleslegesen. Nem írhatod éppen ezért le azt, hogy
"egy rendszer attól függően működik diktatúraként, vagy élhető társadalomként, hogy személyesen ki/kik vezeti/k, ott a rendszerben van a hiba,mert nem engedi a korrekciót",
mert nem egy rendszerről beszélünk.
Amiképpen az is óriási csúsztatás, hogy napjaink a Kádár korra hajaznak. Ezzel a kapitális hazugsággal mentegetik magukat azok, akik a 2010 előtti 20 évben odáig züllesztették az országot, hogy jelenleg egy pszichopata barom ül a nyakunkon.
Ha nekem nem hiszel, nézd meg ezt:
http://www.atv.hu/videok/video-20181213-moldova-gyorgy
Ez az ember 85 évesen is tisztábban lát bármelyik liberális (bocs: szabadelvű) "hősödnél".

És még egy dolog!
Ezt írod:
"De évtizedek alatt jól elhitették milliókkal, hogy a jogállam, a politika ártó hamisság, böcsületes ember nem foglalkozik ezekkel."
Kik, kedves talalom? Kik hitették el ezt velünk? És miért nem voltak képesek ezek az emberek (ti. a rendszerváltás elitje) legalább nyomokban egy élhető országot teremteni? 30 ÉVÜK VOLT RÁ! Ne szórakozzunk már. És akkor ezek a liberális (bocs: szabadelvű) eszményképeid (pl.: Horn Gábor), nem szégyellik magukat, amikor még mindig a Kádár korra mutogatnak vissza.
Tudod, ideje lenne megfogadni TGM tanácsát és elnézést kérni millióktól...

1970 írta...

béla sperla

Tisza Istvánt a férfi lakosság 6(!) százaléka választotta, mert annyinak volt szavazati joga. A nők csak '45 után választhattak.
Adytól tudjuk, az a 6 százalék kit is választott.
Miről is beszélsz akkor???

Unknown írta...

Kedves 1970...

esetleg ÉRDEMI boncolgatása a felvetésnek ?? Ki mondta, hogy akkor és az jó volt......

változatlanul vallom: akiben annyi nincs, hogy egy nyomorult 8 általánost megszerezzen AZ NE akarjon belepof a nagypolitikába.....

1970 írta...

béla sperla

"Ki mondta, hogy akkor és az jó volt......"

Ez lenne a lényege annak, amit írtam?
Lehet, hogy valakinek van 8 általánosa, és lám mégis súlyos szövegértelmezési
problémái vannak.
Az lenne a legjobb, ha senkinek nem lenne szavazati joga! Legyen a kisgömböc örökös uralkodó:)))

góbé írta...


Talalom ! 1970 ! Mindkettőtöknek! Igaza Van !! De merthogy egymásnak ellentmondottok, lehet egyikőtöknek sincs. Mármint igaza...

Talalom: "...Ha egy rendszer attól függően működik diktatúraként, vagy élhető társadalomként, hogy személyesen ki/kik vezeti/k, ott a rendszerben van a hiba,mert nem engedi a korrekciót."

Ti úgy beszéltek a szocializmusról, mintha lenne egy felülirhatatlan remek recept erre, pedig ilyen sosem volt !!! Igy semmi értelme hasonlitgatni a magyart a románhoz, a csehszlovákhoz, és főleg nem a jugoszlávhoz...Talalom pont itt van óriási tévedésben, mert amiatt aggódik, hogy személyfüggő lett volna a cocializmus értékeinek érvényesülése, holott efféle értékek soha nem voltak megfogalmazva, lefektetve!

Érdemes lenne nekifutni, hogy mely kritériumok szerint, hogyan is definiálhatjuk, avagy egyáltalán meg lehet-e határozni azt a bizonyos "szocialista rendszert".

1848. táján azt mondták Marxék, hogy a legfejlettebb országokban, a legszervezettebb proletárok - munkásosztály - fogja eredményesen megvivni és győzelemre vinni a kommunista eszméket.
Erre, mit ád Isten, - ill. hogy-hogynem elvtársak (by HOFI) az oroszországi sajnálatos eseményekre fogták a kommunista átalakulást, ahol, akkor, munkást, de főleg szervezett proletárt nagyitóval is alig lehetett találni.
Lenin ugyan, amikor már világossá vált hogy a totális kollektivizás, központositás zsákutca, hiába vezette be NEP-et, -egyfajta piacos gazdaságot,- saját harcostársai titulálták ezért majdnemhogy árulónak. Meg is halt rövidesen...szerintem nem véletlenül, meg nem is úgy ahogy mondják.

Jött Sztálin elvtárs, aki egy teljesen új arcot adott az általa kitalált cocializmusnak. Volt aki teljesen lemásolta, volt aki rádobott még egy-két lapáttal, és volt később Kádár, aki azt mondta,"...a kromplileves legyen kromplileves.."

És térjünk vissza az "eredendő bünhöz"...
Marx, Engels kristálytisztán levezették a kapitalizmus lényegét, - c+v+m és egyebek, de a szoc.pol.gazd. vonatkozásában egy szót sem szóltak, nem is tehették, olyan, akkor még nem volt!

A szocializmus, mint kifejezés, mint rendszer, soha senki által nem volt meghatározva.
Aki arra járt, aki hozzáfért, saját aktuális érkekeihez igazitva hivatkozott rá. Igy kedves Talalom, nincs ezen mit csodálkozni, Csauseszku úgy, Kádár meg amúgy csinálta. Hál'Istennek, akkor mi jártunk jól, manapság meg nem annyira....






1970 írta...

Kedves góbé!

Lényegében hasonló dolgokat mondunk, csak én azt emeltem ki inkább, hogy a két rendszer (Ceausescu és Kádár) alapjaiban más volt. Ezt a kettőt nem lehet egy rendszernek tekinteni, összehasonlítani pláne nem.
(Ezért is vannak óriási tévedésben azok a liberálisok (talalomnál: szabadelvűek), akik a jelenlegi f.st a Kádár korhoz hasonlítják. Politikai sikertelenségüknek szerintem ez az egyik fő oka: egyszerűen képtelenek felfogni, hogy az a rendszer céljaiban, eszméiben, emberekhez való hozzáállásában, társadalom- és szociálpolitikájában, meg még ezer dologban homlokegyenest más rendszer volt. Ég és föld a kettő!)
A "kromplileves legyen kromplileves" mondás pedig sokkal nagyobb fontossággal bír, mint azt ma sokan gondolják. Szerintem ahogy haladunk előre az időben Kádárnak ez a fordulata egyre lényegesebbé válik majd. Főleg annak fényében, hogy egyre kevésbé az minden, aminek mondják (nem csak a politikában!).

góbé írta...


Üdv 1970 !

Jegyzed: "...(Ezért is vannak óriási tévedésben azok a liberálisok (talalomnál: szabadelvűek), akik a jelenlegi f.st a Kádár korhoz hasonlítják. Politikai sikertelenségüknek szerintem ez az egyik fő oka: egyszerűen képtelenek felfogni, hogy az a rendszer céljaiban, eszméiben, emberekhez való hozzáállásában, társadalom- és szociálpolitikájában, meg még ezer dologban homlokegyenest más rendszer volt. Ég és föld a kettő!)..."

Itt nagyon megfogtad a lényeget, köszönet érte. Sajnos, amig az a 3-5 millió magyar nem ismeri föl, - amely egy részét morális és egzisztencionális függésben tartja, a maradékot meg az árokba rugdosta o1G, hogy ne legyen az út szélén - az "élcsapat" meg semmit nem tesz e felismerésért, esélytelen a változás.

Talán ? Most ?... Esetleg... De annyiszor szültek már egeret a hegyek mifelénk...

1970 írta...

Kedves góbé!

A dologhoz azért igen erőteljesen hozzátartozik (és erre akartam kifejezetten utalni), hogy a százezrek, milliók felébredéséhez olyan határozottan baloldali politika és politikusok kellenének, akik
1. nem játszottak szerepet abban, hogy odáig süllyedjen az ország, hogy a kisgömböc-féléket juttassa hatalomra,
2. nem működtek együtt ezzel a bandával, nem támogatták, nem pénzelték egy pillanatig sem ezt a maffiózó társaságot.
Ergo: a rendszerváltó politikai elitnek kellene (teljes terjedelmében!) elhúzni a fenébe.
(Most pl. Gulyás Márton és Kalmár Szilárd egyértelműen baloldali törekvései szimpatikusak nekem kifejezetten!)
Van viszont egy rendkívül veszélyes dolog, ami megmutatja, hogy ez a banda mennyire felelőtlen és képtelen felmérni azt, hogy a tűzzel játszik. A tiltakozások hatására szinte azonnal megjelent a náci Bayer Zs., aki azonnal a birkamenet megszervezését helyezte kilátásba. Mindenféle fenntartás és erkölcsi gátlás nélkül vezetnék az országot a polgárháború szélére, pusztán a hatalomért. (Hozzátenném: a taxisblokád idején és után ugyanezt játszotta el az MDF és kormánya, "természetesen" magasról lesz.rva a társadalmi békét és kohéziót.)