2019. január 23., szerda

ANDY

Meghalt Andy Vajna.
Érdekes ember volt, maga volt  a példája annak, hogy milyen nehéz is egy embert belegyömöszölni egy skatulyába, habár megkísérelni ezt az ő esetében sem adták fel.
Az ember már csak ilyen - lusta és szereti a dolgokat maga körül leegyszerűsíteni.
De vannak emberek, akik kilógnak a saját skatulyáikból, nyughatatlanok, mint életükben is voltak.
Vajna tipikus példája ennek.
Kapitalista volt, ha úgy tetszik a pénzt, a hatalmat hajszolta egész életében, és mint tudjuk, ez a tevékenység nem mindig jár együtt glaszékesztyűkkel, ideálisan tiszta környezettel, a pénz maga is mocskos, a pénz megszerzése méginkább.
Aki viszont pénzt akar keresni, az nem válogathat a módszerekben, alkalmazkodnia kell a környezethez, az akváriumban a víz alatt nem lehet egészségesen mély lélegzeteket venni.
A kissrác, aki beállt a sorba Hegyeshalomnál 56-ban, nem szabadságharcos volt, mint ahogy az őt körülvevő kétszázezer emberből százkilencvenötezer sem - ment ő is kalandvágyból, és talán a saját álma után, melyben biztosan nem szerepelt a nincstelenség.


Élt a lehetőségeivel, tanult - és amit megtanult megpróbálta kreatívan alkalmazni.
Nem szégyellt dolgozni és nem átallott bátornak lenni abban a környezetben, mely nem a konformista viselkedést díjazta, hanem a bátorságot,a céltudatosságot és kreativitást.
Vajna valódi self-made man volt, még csak iskolázottnak sem volt mondható, a pályájához szükséges ismereteket menet közben szerezte meg, és hogy jól tanult, ahhoz kétség sem férhet.
Manapság divat elszórakozni azon, hogy pályája elején fodrász és parókakészítő volt, mintha ez alábbvaló lenne annál, mint egy multinál kezdeni waste junior logistics assistant pozícióban, ami azért szép beosztás, mert az átlagember nem érti.
A katolikusok is ezért miséztek latinul évszázadokon át, volt benne valami misztikus: Pater noster, apád suszter...
A fodrászat vihette közelebb a filmhez, mellyel kereskedni kezdett, aztán talált egy üzlettársat, akivel felfuttatták a tevékenységet, pénzt kerestek, gyakran nem túl tisztán, de az eredménye mégis az lett, hogy Vajna belekezdhetett a produceri tevékenységbe, neve világsikerek hosszú sorához kapcsolódik.


A rendszerváltás után hazajött és élt a helyzetéből adódó lehetőségekkel, kicsit meghempergett a hazai posványban - természetesen nem ingyen.
Sokak szerint Orbán egyik strómanja, ami nem kizárt, de az biztos, hogy nem tartozott a Mészáros-típusú csicskák közé, a kapott lehetőségekkel pedig minden tekintetben élt.
Hogy övé lett szinte az összes magyarországi kaszinó, az tisztán üzleti ügy volt, hogy a TV2 is, az tisztán politikai ügy, a magyar filmipar viszont a szíve csücske lehetett.
Azt hiszem, az eredményeiért nem kell szégyenkeznie a túlvilágon.
Ő tudta, hogy mi a film, azt is tudta, hogy kell filmet csinálni. 
Ha ő nincs, mostanában talán soha nem sétál magyar művész a vörös szőnyegen az Oscar-gálán.
És aki azt mondja, hogy tevékenysége politikailag káros volt, annak azért jusson eszébe a Saul fia című film is.
A közönségnek csinált filmeket, nem csak ötven "vájtszemű" szakembernek.
Mások az óráikkal turbózzák fel magukat, ő nőket csatolt a karjára, fiatalokat, akiktől nem várta el egy agysebész szellemi színvonalát, de nem is csalódott bennük.
Nem volt puritán, Budapest legszebb villája volt az övé, de soha nem felejtette, honnan jött, értve ezt akár az országra, akár saját szociális helyzetére.
Akik ismerték, kedves embernek tartották.
Neki az adatott meg, hogy szartengerben kellett úsznia, hát ezt tette, és sikeresen.
A sikereiből pedig profitált az ország is.
Akik ma szidják, azon kívül, hogy gusztustalanok, még irigyek és igazságtalanok is.
Nem csodálkozna ezen, hiszen ő erre a környezetre szocializálódott.
Talán most először nem találkozik ezzel a jelenséggel.


Nyugodjék békében.


:O)))

25 megjegyzés:

kekec írta...

De Pupu, azt azért ne felejtsük és ne bocsássuk meg, hogy a szartenger mélységéhez igen tetemes módon járult hozzá!

1970 írta...

Kedves PuPu!

Én csak azt nem értem, hogy egy ilyen kaliberű vagyonos embernek, miért volt szüksége egy elszegényített, tönkretett kis közép-európai ország költségvetési kereteinek (értsd: vagyonának) egy részére.

Kapat írta...

Vajna tehetségének szakmai megítéléséhez nem értek. Ha a vagyonosodása ennek a következménye, rendben is van!
Egy olyan utolsó gazember társasághoz csatlakozni, azt kiszolgálva, az ország vagyonát tisztességtelenül felhasználva eredményeket produkálni, saját célok érdekében manipulálni, erre emberileg nincs mentség! Semmire sem mentség az elmúlás!
Az, hogy az ember saját méltóságát többre becsüli, minthogy ilyen esetben gyalázkodni kezdjen, az egy dolog! Azért túlbecsülni, és főleg felejteni sem kell!
Egy jellemtelen, önző ember elmúlása nem igazán nemzeti gyász.
Megszülettünk, meghalunk, ennyi!
Igazad van "1970"!

PuPu írta...

Kedves 1970, Vajna nem az Üdvhadsereg küldötte volt, hanem egy kapitalista film-mogul, akit a profit érdekel.
De tudta, jobban ért a filmhez, mint bárki itthon, és szerette volna a magyar filmet felemelni - lássuk be, sikerült is neki.
A többi pőre üzlet volt, ideális stróman lehetett, aki tudja, hogy kell a pénzeket mozgatni, erről papírja is volt az USA adóhivatalától, a TV2-ben meg csak a neve kellett, merthogy Habonyt azért nem lehetett kirakatba tenni...
:O)))

PuPu írta...

Kedves Kapat, olvasd el a Wikipédián Vajna filmjeinek listáját, van ott egy-két világsiker, ami pénzzel járt, nem is kevéssel.

Namármost a többi, amit írsz az ország vagyonának tisztességtelen felhasználásáról, az azért így nem állja meg a helyét.
Ő a Filmalapot működtette, hatékonyan és sikereket ért el vele.
Nem csak a rendszernek kedves filmeket támogatott, nem szólt bele a művészi munkába, de azt tudta, mit lehet eladni a piacon.
A film drága dolog, nem lehet ötven embernek gyártani.
Aki azon rugózik, hogy a sikerek a rendezőké, azoknak halvány fogalmuk sincs a produceri tevékenységről, ajánlom megtekintésre a "Forduljatok a köpcöshöz" című Travolta-filmet.
Nem tudom, miért nevezed jellemtelennek, de ha azért, mert elvállalt bizonyos pozíciókat, élt bizonyos üzleti lehetőségekkel, akkor ez méltánytalan, hiszen ő kapitalista volt, egy percig sem titkolta.
Ő a filmet szerette, a többi csak előfeltétele vagy következménye volt a céljának, a magyar film felemelésének.
Senki nem mondja, hogy gyászoljon minden magyar, de a méltányos elbíráláshoz neki is jussa van.
Nem jó ez a savanarolai kérlelhetetlenség, a születés és a halál között pedig sok minden történik.
:O)))

Kapat írta...

PuPukám, úgy gondolom, hogy meglehetősen méltányos dolog tőlem az, hogy nem soroltam fel a Vele kapcsolatos véleményemet alátámasztó érveimet! (különös tekintettel a jelzős szerkezeteimre)

talalom írta...

Úgy látom, egy aspektust csaknem mindenki kifelejt Vajna megítélésekor. Azt, hogy ő '56-ban elment innen, és onnantól fogva nem sokat tudott a "szovjet zóna" életéről: csak ami az USA propagandán keresztül jutott hozzá. Nyilván nem is érdekelte: ő a filmhez, méghozzá a film tömeghatásához akart érteni - és azt meg is tanulta. Szép meséket gyártott elsőrendű masinériával, ahol az "igazság" mindig győz. Nekünk talán a Szabadság szerelem-ben tűnhetett föl a mese hamissága - nem is lett átütő közönségsiker itthon. De tudta azt is - a nagyon direkt propaganda elsülhet visszájára is - úgy tudom,a csigamód készülő Hunyadi-film kapcsán voltak vitái a 8 éves gyerek szintjére beállított kormánypropagandistákkal.
Sok ilyen ötvenhatos magyar él Nyugaton, akinek a "szocializmus" hallatán Rákosi és Sztálin ugrik be a mai napig. A Kanadai Magyar Hírlap beszélgetői között fellelhető néhány típusuk. Van olyan egyetemi tanár, aki évekig ajnározta, támogatta Ovit, merhogy "utálja a kommunistákat". Amúgy értelmes ember - ma már veri a fejét a falba, hogy hogy ismerhette ennyire félre.
Na, a többi között emiatt nem szabadna szavazniuk a külföldön élőknek...
Vajna azonban nem gondolkodott ezen:a siker igazolni látszott őt. És miért utasította volna vissza a pénzt? Jól tudta, ebből vissza kell juttatnia - az USA-ban ez megszokott.

Anikó írta...

Az egyetlen pozitívum Vajnánál, hogy szerette a magyar filmet és mindent meg is tett érte. Emlékszem, amikor kiderült, hogy ő lesz "a" Filmalap, tőle fog függni ki kap itt pénzt filmcsinálásra, hányszor és mennyi pénzt, akkor is mindenki őrjöngött a szakmából... majd elcsitultak a hangok, mert szinte mindenki kapott, nem is egyszer lehetőséget és pénzt, dolgozhatott bárki, rendszertől, kormánytól, poltikától függetlenül, csak egy volt a mérce és a lényeg, jó legyen a forgatókönyv !!! Tehát szakmailag kellett megfelelni nála, sehogy másképp.
Fel is virágzott a magyar filmgyártás... kíváncsi vagyok, most a halála után mi lesz, kik fognak verekedni a koncon, pozíciókon, pénzen... stb.
Az összes többi ténykedése visszataszító volt.

1970 írta...

Kedves PuPu!

Nem is elsősorban a filmre gondoltam, hanem mondjuk a kaszinókra, meg a TV2-re. Ezekkel kapcsolatban írtam, amit írtam.
Azt pedig megértem, hogy "kapitalista" volt, csak ezek a nagy kapitalisták ilyenkor elfelejtik hirtelen, hogy honnan származnak, és azért az a pénz is jól jött a hazai kasszából.
Persze egy stróman volt alapvetően, aki jó producerként is működött...

1970 írta...

"Sok ilyen ötvenhatos magyar él Nyugaton, akinek a "szocializmus" hallatán Rákosi és Sztálin ugrik be a mai napig. A Kanadai Magyar Hírlap beszélgetői között fellelhető néhány típusuk. Van olyan egyetemi tanár, aki évekig ajnározta, támogatta Ovit, merhogy "utálja a kommunistákat". Amúgy értelmes ember - ma már veri a fejét a falba, hogy hogy ismerhette ennyire félre."

Kedves talalom!

Tökéletesen jellemeztél itt egy embercsoportot (ha most nem lenne ez az undorító kampány, azt mondanám, hogy Soros György is így érezhet, de ez most nem ízléses). A gond azzal van, hogy ezek az "értelmes emberek" elborult aggyal (gondolkodás nélkül) gyűlöltek egy rendszert, nem is látva, kit patronálnak ész nélkül. Sok egykori hazai '56-os is így tett (pl.: Mécs Imre). Na, egy sorry azért nem lenne haszontalan a szájukból...
Amikor Vajna "visszajuttatásáról" írsz a hazai filmre gondolsz?

Geza írta...

Erdekes gondolatok, de mint "1970" irta, azt azert jo lett volna elmagyarazni, hogy miert kellett Hungary-ba visszajonni egy ilyen hatalmas tehetseegu fazonnak. Szerintem Kalifornia sokkal jobb. De vegulis megeertem. Itt az IRS nem bszogat, meg ha igen, majd a baraatok megveedenek (egy kis seggnyalaas utaan - de haat ehhez maar hozzaszoktunk, ugyebaar ... jah, meg annyit nyulunk le, amennyit csak lehet - mert haat kapitalizmus van, vagy mi a fsz ... hadjuk maar szoorakozni a neepet). Szoval kezdem eerteni ezt az embert. (De azeert nyomtam egy "nem tetszik"-et - biztos, ami biztos.)

góbé írta...


Üdv PuPu !

A poszt remek, csaknem pontosan, hellyel-közzel akár árnyaltan is, de ábrázolja a mi Endinket. Nekem viszont hiányzik némi és főleg nem kevés kritika.

Kétség kivül, a filmiparban maradandó világsikereket alkotott. Hogy ezek amerikás biznisszfilmek, semmit nem von le a tehetségéből, a személyének pozitiv megitéléséből.
Olyan helyre, Ámerrikába olyan kell, ilyen helyre, ide,... hát,... nem a szabaccságszerelem kellene....

De ! Igényes, értékteremtő maradandó magyar film Andy előtt is volt és reménykedjünk hogy utána is lesz...

Azzal együtt, a "dájhárdot" és társait ne vessük már össze a Mephistoval, a "Szerelmesfilm"-mel, a Redl ezredessel, főleg nem a Napfény Izével !!! --- i tak dalse... Rengeteg példát hozhatnék más rendezőktől is, de Szabó István filmjei bármilyen versenyben helytállnak, még úgy is hogy a producer többségében a kádári magyar állam volt.

Tudod PuPu, ha én egy világhirnevet szerző producer vagyok, egy önálló, büszke, szuverén személyiség, nem gyalázom meg saját hirnevemet, nimbuszomat azzal, hogy Ámerikából jőve, egy ócska kis faluvégi diktátorocskától elfogadok egy tizmilliárdokat adómentesen fialó kaszinóbiznisszt...meg még egyebeket is...

Irtad: "...van ott egy-két világsiker, ami pénzzel járt, nem is kevéssel..." Tehát semmi szükségem erre!!

Legfeljebb akkor, ha a székhelyemen - Amerikában - kitelt az időm, rámszállt az adóhivatal igy praktikus odébb lépnem.
Ha pedig azzal akarok foglalkozni amihez értek, - a film - és be kell vállaljam ezt a csicska, pénzlenyúló-, mosó- és továbbitó szerepet,... hát,... a hirnevemre tekintettel kétszer is meggondolom...

Gyanitom, az a dájhárdos nimbusz már erősen megkopott mire a mi Bandink "hazakeveredett".

Szóval: Tiszteljük eredményeit, sikereit, de pajzsra azért ne emeljük.

Névtelen írta...

Hogy ez mekkora mondat volt!
"Nem tudom, miért nevezed jellemtelennek, de ha azért, mert elvállalt bizonyos pozíciókat, élt bizonyos üzleti lehetőségekkel, akkor ez méltánytalan, hiszen ő kapitalista volt, egy percig sem titkolta."
(Mano)

1970 írta...

"– Kedden érkezett a Miniszterelnökség felkérése az állami temetés bonyolítására, a kollégáim pedig időközben körbevezették az özvegyet a 60 hektáros sírkertben, természetesen autóval. Ennek során az özvegy a sírhelyet is kiválasztotta. A család kérésére ennél többet nem mondhatok – tette hozzá a főigazgató asszony" (Radnainé dr. Fogarasi Katalin a NÖRI főigazgatója)
http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/andy-vajna-temetes-vajna-timi-sirhely-kivalasztasa/q8bxhk7

Engem nagyon érdekelne a "természetesen autóval" kitétel lényege. Vajon a fővárosi temetkezésnek van ilyen szolgáltatása? Amennyiben igen, akkor ezt miért nem hozzák az idős özvegyek tudomására, amikor a temetést szervezik? Hetvenes, nyolcvanas éveikben járó, özvegyként maradt embereknek nyilván komoly segítséget jelentene, ha autóval vezetnék körbe a temetőben őket, mikor sírhelyet választanak életük párjának. Ez miért csak egy 36 éves nőt illet meg?
Ismerem persze a valóságot, csak ez a kitétel annyira jól rámutat ennek az egész ocsmány hatalomgyakorlásnak a lényegére. A különféle szintű vezetők (jelen esetben pl.: Radnainé) nem győzik túlhajtani a hatalomnak való behódolást. Annyira túltolják, hogy az embernek tényleg a gyomra fordul fel.

1970 írta...

Csak egy adalék Andy Vajna tévéjéről:

https://hvg.hu/elet/20190125_Nem_lehet_zongorazni__a_Tv2_eloben_tudositott_Oszter_Sandor_elromlott_kazanjarol

Ha valami, ez kiválóan mutatja azt a förtelmet és züllést, amiben élünk. Különösen az utolsó bekezdés az érdekes. (Időnként a kőkemény liberális HVG is elfelejti ezt az arcát, és rámutat egy-egy ilyen komoly dologra. A baj az, hogy ebből semmilyen érdemi következtetést nem von le az elmúlt közel 3 évtizedben zajló folyamatokra vonatkozóan.)

anteus írta...

Jó, arányos és harmonikus nekrológ.

Cereus írta...



Egyetértően nyomtam hogy tetszik, mert halottról .......!

Annyit azért szerényen megjegyzek Orbán Viktor nagy barátja volt, és a levetett Tímea rajongó férje.

talalom írta...

1970! Spec Mécs Imre sose"kommunistázott". De. Sok ember mondott sok mindent az elmúlt 30 évben (meg előtte is). Miért kéne "sorryz"-niük? Mert sokan elhitték - bár szerintem inkább félreértették - de ez mindegy. Nem a hiszékenyeknek kéne sajnálkozniuk saját magukon?
Góbé! Nem kevered a Szerelmesfilm-et a Szerelem-mel? Mindkét film létezett, és mindkettő nagyon jó volt. De a Szerelem kapott Aranypálmát. (Vagy csak Törőcsik? Már nem emlékszem pontosan.)
A Szerelmesfilm egy jókedvű történet volt,ahol a Párizsba szakadt lányt (Halász Jutkát) meglátogatja ifjú barátja naná, hogy az a tanulság, hogy ott sincs kolbászból a kerítés. (Ma már persze azok is tudják, akik annak idején hasraestek minden előtt, ami Nyugat.)
Ja, és egy nagyszakállú német ember 170 évvel ezelőtt megmondta: a tőkének nincs nemzetisége, ezért aztán a munkából élők akkor vehetik föl sikerrel a versenyt, ha internacionálissá válnak maguk is...

Kerekerdő írta...

Mi lenne a nagy alkotás? A Terminátor, a Die Hard? A Rambo-filmek?
S ő lett volna a forgatóköny írója, esetleg a rendező? Ja, nem!

Szerintem is kezeljük a helyén.
Értette a szakmáját - értett a filmkészítéshez. Volt adottsága ahhoz, miből tud sok pénzt csinálni, még ha ferdén kell megközelítenie, akkor is.

Nem látom a nekrológokban azt mennyit adományozott kórházaknak, rászorulóknak, állatvédelmi szervezeteknek, ifjúsági oktatási programoknak, családok megsegítésére. Vagy mégis? Erről nem szól a fáma.

Azt viszont tudjuk, hogy gondolkodás nélkül lenyúlta a közpénzt, amikor felajánlották neki. Kevesen nyomtak annyit a latba Orbán mellett, mint ő. Nemcsak a mi pénzünket fogadta el, hogy neki több legyen, hanem, alaqposan rádolgozott Orbán imázsára is.

Szerintem is nyugodjon békében, de ennyi. S ez is csak azért, mert volt gyerekszobám.

nemóvatos írta...

Egy ember pozitívumainak gyümölcsét jó filmek nézése folytán életed során 20-30 órában élvezheted.
Ugyanez az ember halála előtt egy olyan rendszer szekerét tolta amelyben a jogaid, lehetőségeid egyre fogynak és ezt akár 20-30 éven át is "élvezheted".
Gondolj róla amit akarsz, de magadra vess ha nyilvánosan le is írod!

stirlitz írta...

Adócsaló volt, sok embert magyarországon is megkárositott / tönkre vágot pl lakás árverések
Saját szakmajában jó volt mint ember pocsék

Unknown írta...

Tetszett a Vajnáról írt megemlékezés. Valahol én is így látom. Örülök , hogy rátaláltam a pupu blogra. Hála egy közös ismerősnek Kis Bélának. Nagyon jó olvasni. Azt hiszem ezek az írások őszinték és tisztánlátóak. Üdvözlettel Gyulavár
iné Julcsi.

1970 írta...

Kedves talalom!

Tisztázzunk akkor néhány alapvető dolgot. Nem elsősorban a kommunistázásról írtam, bár az is megérne egy misét, hogy kik kommunistáztak itt a rendszerváltás idején. Pozsgay et-tól (a "gerincesség bajnokától") kezdve Cserhalmin át (MTV előtt anno), bizony Mécsig bezárólag (hogy Csurkáról, a másik "gerincesről" ne is beszéljek). DE! Itt most elsősorban arról van szó, hogy milyen módon patronálták ezek az emberek kisgömböcöt. Emiatt lenne hasznos, ha elhagyná a szájukat a "bocsánat" szó. És ebben bizony Mécs Imre is élen járt (egy kicsit talán frissítsd fel a memóriádat!).

"Mert sokan elhitték - bár szerintem inkább félreértették - de ez mindegy. Nem a hiszékenyeknek kéne sajnálkozniuk saját magukon?"

Ez a kérdésed meglehetősen cinikus, és visszataszító! Mondd kedves talalom, szerinted a politikai (rendszerváltó) elit felelőssége nulla? Valóban mindent az emberek nyakába lehet varrni azzal, hogy "elhittétek, ti vagytok az ostobák"? A politikusok soha semmiről nem tehetnek, felelősségük egyenlő a nullával (kivéve "természetesen" Károlyit és Kádárt, akiknek még azt is a szemükre vetik, amihez semmi közük sem volt)? Ezt ugye Te sem gondolod komolyan?! Nem mellesleg, kisgömböc nyugodtan hivatkozhatna ugyanerre: "beszedtétek, vessetek magatokra". Ez a kollektív felelőtlenség elve, a felelősség teljes elmosása.

"Ja, és egy nagyszakállú német ember 170 évvel ezelőtt megmondta: a tőkének nincs nemzetisége, ezért aztán a munkából élők akkor vehetik föl sikerrel a versenyt, ha internacionálissá válnak maguk is..."

Ez viszont úgy tűnik, egyre aktuálisabbá válik...

CsipkeRózsa írta...

Tisztelt Kerekerdő,


több családot is segített rendszeresen:

http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/adomany-vagyon-raszorulok-andy-vajna/mej0m97


Persze, ez nem jelentheti azt, hogy az Orbán rendszerben való káros közreműködését el lehetne fogadni.

1970 írta...

Kedves CsipkeRózsa!

Ez nem tudom, mennyire a bulvár túlzása, és mennyire a valóság.
Amit én tudok biztosan, hogy a Hospice Alapítványt aktívan támogatta, ami nemes és megbecsülendő cselekedet (sajnos családi érintettség miatt jól ismerem a Hospice Ház rendkívül fontos és igazi altruista (gyakran önfeláldozó, a gondozók, orvosok részéről) tevékenységét).

A dolog másik része az, amiről Ön is írt, és ami szerintem is elfogadhatatlan.