2020. május 3., vasárnap

ANYÁK NAPJA

Anya az, aki akkor is aggódik gyermekéért, ha az már megette kenyere javát.
Aki akkor is aggódik érte, ha annak kisiklott az élete.
Aki akkor is szereti, ha ő egy szemernyi szeretetet sem kap.
Aki odaadja neki az utolsó filléreit, ha úgy látja, szükséget szenved.
Aki gyermeke mellé áll élete minden válságában, akkor is, ha tudja, hogy csak magát okolhatja.
Aki nem tud annyira öreg, vagy fáradt lenni, hogy ne segítene, ha szükség van rá.
Aki talán még halála után is megbocsájt, ha gyermeke megbántotta.

Aki fáradhatatlanul hordja hátán azt a puttonyt, melyet gyermeke születésével vett a hátára.
Aki büszke a legapróbb sikerre is, ami ha nincs, hát hazudik neki.
Aki takargatja gyermeke hibáit, jellemének torzulásait, bűneit, gyengeségeit.
Aki akkor is várja, ha sohasem jön.


Mert anya.
Minden nap meg kellene köszönni neki százszor, de természetesnek vesszük.
Ez a mai nap egy olyan alkalom, mikor ezen kicsit változtathatunk.
Köszönjük!


Kívánjunk hát sok boldogságot minden anyának, nevelőanyának, kismamáknak, nagyanyáknak, dédanyáknak ükanyáknak Anyák Napján!


:O)))

17 megjegyzés:

1970 írta...

Kedves PuPu!

Ez nagyon szép poszt ezen a gyönyörű napon.
Nekem minden áldott nap eszembe jut imádott nagymamám, aki már sajnos nincs köztünk, és akiért mindent odaadnék, hogy csak még egyszer átölelhessem és magamhoz szoríthassam (koronavírus mentesen). Amikor élt, akkor azt gondoltam, Ő az, aki örökké élni fog, aki mindent kibír, aki öröktől fogva van és örökké lesz. Sajnos nem így van, ezt már tudom...

Kovács Erzsébet írta...

Köszönöm Pupu, gyönyörű szép lelked van!Boldog lehet, aki Veled él!

anteus írta...

Igen szép, megható és igaz szavak.

Milyen kár, hogy ott az a sok Apa, akik csak végigdolgozzák az életüket a családjukért, esténként részegen fetrengenek otthon, egy gyufaszálat sem tesznek odébb, és a gyerekek fejét sem simogatjak meg. Ezért mutatkoznak be minden este az ajtóban.

De legalább megköszönni sem kell semmit.

Vajon mit mondanak a gyerekek?

Levanszarva Mégaszaris írta...

Májdír Anteus, kihagytad a kanállatok bűnlajstromának legocsmányabb darabjait!
Az átlag apa pár órás könnyed körömreszelgetés, aktatologatás, kávézás után a haverokkal elbattyog kocsmázni, aztán részegen hazamászik, megveri az asszonyt meg a gyerekeket, majd egy rekesz sörrel ledöglik a kanapéra és pörköltszaftos necctrikóban, böfögve, fingva meccset néz, aztán rámászik a Zasszonyra, egy perc múlva falnak fordul és elkezd horkolni!

talalom írta...

Bocsi, "a pincér" közbeszól. Ez a szülő-anya dolog szerintem túl van spilázva. Amikor az ember - legalábbis én - elhatározza, hogy gyereket akar, nem a kisember lebeg a szeme előtt, hanem saját maga. Mert nem lehet kimaradni abból a világnagy kalandból, amit egy ilyen srác felnevelése jelent. Aztán ott állsz - rossz esetben magad is jócskán leharcolva - egy ordító csomaggal a kezedben. Életed végéig elkötelezve az aggodalom nevű ismerősöddel. Az én kalandom jól sikerült: az aggodalom mellé jócskán hozva örömöt is. Meg persze csalódást: rá kell jönnöd, hogy a hat éve társad jó férj, jó partner: de csapnivaló apa. Nem iszik, nem ver, de azt hiszi, a fia a képmása, föl nem merül benne, hogy egy másik ember, más gondolatokkal/érzelmekkel. És mindig föl van háborodva, hogy nem az ő kicsinyített mása, sőt alázatos rajongója.
Úgyhogy kedves gyermekek! Az anyaság nem áldozat, inkább önzés. Olyan önzés, ami végül rettentő sok melóval jár - de megéri, ha boldogok vegytok!

Kovács Erzsébet írta...

Anteusnak:
Az élet a legjobb tanítómester.
Mint több évtizeden át ingyenes anoním telefonos lelki tanácsadó a munkám során azt tapasztaltam az üzött anyák elmondásai alapján, hogy az ilyen züllött apáknak csodálatos gyermekei nőnek fel.A mai magyar filmgyártás nagy hiátusa, hogy a veszélyeztetett gyermekek életéről kevés film készül.Bemutathatnák, hogy ezeknek a zűrös körülmények között felnövő remek kisgyermekekből áll a ma társadalma.A felnövő gyermeknek friss az agya, az igazságérzete, átlátja a szülők viharainak az okát,az ok okozat közötti összefüggéseket,imádva szeretik ugyan a szüleiket,de kimondatlan megfogadják egy életre, hogy Ők többek és különbek lesznek a szüleiknél,és mindent elkövetnek, hogy az Ő gyermekeik ne szenvedjenek annyit gyermekkorukban,mint Ök.
A ma felnött társadalma
azért fegyelmezettebb,mint az előző generációk, mert a koragyermekkor olyan immunitást válott ki belőlük, ami egy életreszóló védettséget adott, hogy a saját életüket a leg optimálisabban tudják berendezni.
Ezért van a közvéleményben a mondás, hogy a nemzet egymás vállán állva felnövő generációk sorozata.Ez a jelentősége a hagyományőrzésnek, hogy a szép és jó,hasznos dolgok ne felejtődjenek el, és a súlyos örökság képei is hasznosak,mint elrettentő történetek.
Az írástudók felelőssége eléggé elhallatott,több figyelmet kéne fordítani a kétkezi igazi munkás társadalom életviszonyira,a tudásuk életfogytig való fejlesztésére,mert elvitathatatlan a jelentőségük az ország életszínvonalának emelésében.
A pedagógus társadalom belső viharai nagyon károsak, mert a kolleltív békére rossz hatással vannak.
Sokszor elgondolkodok az MSZP-MSZP-DK és egyéb baloldalinak magát nevezők mentalitásán.
Hol vannak ezek az elvtelen elvtársak, akik a tudás magvait eltékozolták,a dolgozó néptől eltávolodtak,és teljes identitásvesztéssel mentek le kutyába,a minőségi ugrás náluk egy korábbi történelmi idő tudásszintjére esett vissza.Az Akadémuksok pedig hallgatnak, nem hinném,hogy egy központi kuss vezényszó okán, hanem a kapitalizmus XXI.századi teljes áthangolódása a pénz minden érték fölé emelése a társadalomnak egy új kapcsolati szintjét kellene kidolgozniuk a hallgatás helyett.
A Parlament egy tükör, amely a "baloldal" olykor szégyenletes viselkedése igen kétségbeejtő dolgokra utal,mert a képviselők elméletileg a színe java a képveselteknek.....de csak elvileg..
A gyakorlat a nemzetközi szintet sem éri el,még a nomád társadalmak is több méltósággal álltak a különböző képviselet fórumokon a világ színe elé.

Én nem aggódok a mai gyermekekért.
Nagyon okosak, és a számítógép olyan egyéni ismeretek megszerzését teszi lehetővé, amely a felnőttek rossz szokásait is adekvátan meg tudják ítélni, és egy sokkal okosabb, jobbszívű,toleránsabb társadalom fog a mai fiatalokból felnőni.
Így a gyermek nap előtt szeretném felhívni a Kormány és a Parlament figyelmét, hogy nagy tisztelettel viseltessenek a mai fiatalok iránt, akik ma a gyermekeink, de egy évtized múlva a mi jelenünk hordozói lesznek.
És az életben az úti csomagjukba ne csak hamubasült pogácsát tegyünk, hanem már akár ma is megkérdezhetnénk Őket, miben látják a mai politikai élet legnagyobb kátyúit, amit ki kéne sürgősen javítani.A fiatalok politikai életbe való bevonása talán javítaná a Kormány támogatottságát, és a "baloldal" is beláthatná, rossz úton járnak a genderbaromság,a Sorosféle téveszmék a társadalmi stabilitást veszélyeztető befolyásolási kísérletei okán.A hazaárulás jelen formája a pénzügyi eszközökkel megvalósítása a nemzetállamok elleni módszeres agymosás, a jelen törvények szerint is BTK tétel,fel nem tudom fogni,miért nem alkalmazzák.Mit ér az a jogszabály, amelyik csak papírforma szerint van érvényben.A jelen törvények betartatása a záloga a jobb jövőnek.Csak a REND őriz meg bennünket a világ viharaitól, hogy szebb legyen az életünk.

Remélem, megérem.

1970 írta...

"A ma felnött társadalma
azért fegyelmezettebb,mint az előző generációk, mert a koragyermekkor olyan immunitást válott ki belőlük, ami egy életreszóló védettséget adott, hogy a saját életüket a leg optimálisabban tudják berendezni."

Kedves Erzsébet!

Tisztelettel kérdezem:
Ez komolyan így látja és gondolja? Ezt tapasztalja a mindennapokban az elmúlt 3 évtizedben felnőtt generációk esetében? A "mama-hotel" jelenség is ezt mutatná? Ez esetben azt hiszem, nem egy valóságban élünk.

Joszi írta...

Erzsike ! Mein Kampf a te bibliaiad.Remenykedj,hogy megéled a masírozo csapatok lábának dübörgését, börtön ajtók és KZ k megtolteset baloldali és egyeb nemzet idegen elemekkel, akik vallásuk szexuális érdeklődésük , testi állapotuk miatt erre rászolgálnak.Csak halkan bízom benne, hogy József Attila hallhatatlan sorai meg érvényesek.Hol táborba gyűlt bitangok, Verseim rendjét üldözik , Felindulnak testvéri tankok, szertedubogni rimeit.

talalom írta...

Jesszus, szegény KE. Mit tanult azokon a stúdiumokon, ha azt se értette meg, hogy csak a szabadság hozhat igazi rendet. Marx is ezt mondja, bár kicsit bonyolultabban.

anteus írta...

Kedves Erzsike! Én nem tudok ilyen szép hosszan írni Anyák Napja alkalmából.
Mindössze azt tudom, hogy milyen szerencsétlenek, lelki süketek és vakok lehetnek, akik nem élik meg, hogy a gyereknél nincs nagyszerűbb az életben.

Számtalan csoda van, de a/gyermeknél jelesebb csoda nincs.

Akinek nem ez az élet értelme, annak az életnek nincs is.

Hosszú- és Szépnevű Négyeske nehéz életű lehet, ezért csak lágyan utalnék arra, hogy a kanállatokat is az Édesanyjuk nevelte, nemde?

És remélem, összejön majd egy találkozója egy férfivel.

Talalommal egyszer elfilozófálnék arról, milyen kötelezettséget ró a tudatos létezés felülmúlhatalan csodája a Tudatos Létezőre?

stirlitz írta...

"A hazaárulás jelen formája a pénzügyi eszközökkel megvalósítása a nemzetállamok elleni módszeres agymosás, a jelen törvények szerint is BTK tétel,fel nem tudom fogni,miért nem alkalmazzák.Mit ér az a jogszabály, amelyik csak papírforma szerint van érvényben.A jelen törvények betartatása a záloga a jobb jövőnek.Csak a REND őriz meg bennünket a világ viharaitól, hogy szebb legyen az életünk."


ezt olvasva nem csodálom ennyi fiatal hagyja itt orbánisztánt és miért utálják bigott fideszeseket ennyire

Kovács Erzsébet írta...

Sajnálom....
Olyanok vagytok, mint a lakodalmas ló...
Fel vagytok istrángozva,szalagozva,tubarózsázva, peckesem mentek a menet élén mereven lépkedve....farok felvágva...

Az se zavar Titeket, hogy nem az az élet,amit Ti itt irogattok...
Különös tekintettel 1970 véleményére.....

Jártál Te egyáltalán gyalog a járdán?
Köze nincs a valódi élethez amit ide írkáltok...
Ez a baloldal...köze nincs a valósághoz...
De a hétköznapi emberekhez se...
Ez a tagadás tagadása.Már Lenin is megírta,mi a gyermekbetegségetek...

1970 írta...

"Mindössze azt tudom, hogy milyen szerencsétlenek, lelki süketek és vakok lehetnek, akik nem élik meg, hogy a gyereknél nincs nagyszerűbb az életben."
"Akinek nem ez az élet értelme, annak az életnek nincs is."

Kedves anteus!

Előrebocsátva, hogy én ezt megéltem, és most a karanténban naponta megélem, és valóban nincs ennél csodálatosabb az életben, DE ne ítélkezz ilyen durván!
Márkus László, néhai óriási művészünk soha nem élte meg ezt (tudatosan, erről beszélt is egykor), de nem hiszem, hogy "szerencsétlen, lelki süket és vak" lett volna, azt pedig végképp nem, hogy "ne lett volna az életének értelme". Minden embernek más céljai vannak az életben...

1970 írta...

Kedves Erzsébet!

Nagy tisztelettel, de azt kell mondanom, most gondolkodás nélkül vagdalkozik és csapkod összevissza.
Higgye el, nagyon sokan vannak ebben az országban, akik ismerik az őket körülvevő társadalmi valóságot, és el is vannak rendesen attól keseredve. Csak ők azzal is tisztában vannak, hogy a bajok legfőbb okozója nem egy öreg pénzember, hanem annak egykori pártfogoltja, a kisgömböc (amennyiben valamiért lehet és kell is keményen bírálni Sorost, az az, amiért ilyen alakokat pénzelt anno). Kisgömböc az, aki lelkeket mérgez, ő az, aki pusztít mindent maga körül, ami érték, ő az, aki saját honfitársait uszítja egymás ellen, ő az, aki a társadalmi kohéziót és szolidaritást (mint legfőbb ellenségeit) gyilkolja, irtja, minden eszközzel.
Az ellen, ami jelenleg ebben az országban van, kizárólag egy tisztán baloldali értékrendszerű programmal lehet érdemben fellépni és küzdeni. Sajnos ennek vagyunk ma éppen nagy hiányában, mert a mai rendszerváltó (és nem csak politikai) elit utál mindent, ami ténylegesen baloldali politika. Utálják, mert saját 30 éves sikertelenségükre emlékezteti őket. Arra, hogy volt itt valamikor egy normálisan működő ország, amit ők ész nélkül, agyatlanul lezüllesztettek, tönkretettek. (Nem véletlen, hogy a mai politikai elit egészének szemében leggyűlöltebb történelmi figura Kádár János! Ennek az embernek az egész munkássága a saját kudarcukkal szembesíti őket.)
Ja, és még egy: nincs autóm, így gyalog, meg tömegközlekedéssel járok. Már akkor, ha éppen nem karanténban, itthonról csinálom a távoktatást...

anteus írta...

Igazad van, az apodiktikus kijelentés csak ritkán igaz.

Én azokról írtam, azt amit, akiknek módjukban állna (jó) szülőknek lenniük, s nem fogják fel ennek máshoz nem hasonlítható jelentőségét.

A Színészkirály nem válhatott szülővé - betegsége folytán - tehát nem élhetett teljes életet. Azt, hogy ettől még értékeset sem - azt nem állítottam.
Nem a férfiakról és nőkről gondolkodtam, hanem a Szülökről.
Ebbe pedig Márkus nem tartozott bele.

De értem, amit mondani akartál.

anteus írta...

Igazad van, az apodiktikus kijelentés csak ritkán igaz.

Én azokról írtam, azt amit, akiknek módjukban állna (jó) szülőknek lenniük, s nem fogják fel ennek máshoz nem hasonlítható jelentőségét.

A Színészkirály nem válhatott szülővé - betegsége folytán - tehát nem élhetett teljes életet. Azt, hogy ettől még értékeset sem - azt nem állítottam.
Nem a férfiakról és nőkről gondolkodtam, hanem a Szülökről.
Ebbe pedig Márkus nem tartozott bele.

De értem, amit mondani akartál.

1970 írta...

Kedves anteus!

Rendben, értelek!
Csak annyit fűznék még hozzá, hogy a Színészkirály (számomra a férfi színészek közül ő volt az, a nőknél pedig Ruttkai Éva) ha feltámadna, elég komolyan vitába szállna azzal is, hogy nem élt teljes életet. Szerintem számára mindent megadott az élet, amivel nagyot alkothatott (és alkotott is). A mi számunkra nem lenne teljes az élet gyermek nélkül, számára az volt.