2021. november 16., kedd

ALAPTÖRVÉNY, ALKOTMÁNY, ALKOTMÁNYOS PUCCS



Hosszabb ideje nézegetem ámultan, hogy értelmiségünk krémje mecsoda szenvedéseket képes átélni, mert képtelen átlépni egy útjába akadt követ, nevezetesen nemigen képes eldönteni, hogy mit is kellene tennie Alaptörvény-ügyben, ha egyszerre akar baxni és szűznek maradni.
Kétségtelen, a feladat sokkal nehezebb, mint a megszokott köldöknézegetés némi sopánkodással nyakonöntve, én mégis ajánlanám figyelmükbe egy Nagy Sándor nevű hajdani politológus eljárását, melyet Gordion városban tett közzé, megoldva ezzel a közismert történelmi problémát.
Természetesen a feladat abszolválásánál nem árt, ha kéznél van egy kard...
Nem szeretnék hosszú posztot írni, az olyat úgyse olvassa senki, ezért leírom, ha én vezetném a NER lebontását, mit tennék az új kormány beiktatásával egyidejűleg.



Értelmiségünk nagy problémája a jogállami megoldás általuk vélelmezett hiánya.
Hogy a NER egy alkotmányos puccs eredménye, ez láthatólag senkit sem zavar, mint ahogy az sem, hogy a joggal vissza is lehet élni.
Nos, azonnal törvénybe kellene iktatni, hogy Orbán Magyarországa nem jogállam.
Ehhez nem kell kétharmad, ezt remek jogászaink már képesek lennének cizellálni, és ez szerintem nem is egy rettenetesen nehéz feladat.
Ajánlom az érdeklődők figyelmébe Fleck Zoltán véleményét, melyet nem ártana lefordítani a celebek fogyasztóinak nyelvére is, hadd értsék, milyen is egy jogállam.
A jogállam ugyanis nem azt jelenti, hogy mindenre alkotunk jogszabálynak kinéző szövegeket, mert ilyen alapon a rablógyilkosság jogszerűségét is törvénybe lehetne iktatni, nem kerülhetett volna sor a nürnbergi perre, Sztálin ma is Budapest díszpolgára lehetne és Szálasinak is szobrot kellene állítani, jelzem erre lenne is igény.
És talán az sem véletlen, hogy az Alaptörvényben a kizárólagos hatalomra törekvésnek nincs szankciója.


Az első feladat a valóságos hatalom megragadása kell legyen.
Ez természetesen nem menne bizonyos fajta erőszak, vagy inkább erő-érvényesítés nélkül. 
Átmenetileg egy-két kivétellel nem kellene az intézményeket piszkálni, új intézményeket kell létrehozni mellettük, például az ügyészség mellé egy olyan hivatalt, mely az egyeduralmi törekvések kivizsgálását, a NER gazdasági visszaéléseit vizsgálja, jogosítványai pedig megegyeznek egy ügyészi szervezet jogosítványaival, 
És azonnal csatlakozni kell az európai ügyészséghez.
Néhány kulcsfigurát azonnal őrizetbe kell venni, meggyanúsítva a 2006-os puccskísérlet megszervezésével, vezetésével, az érintettek  magánvagyonát azonnal zárolni kell, a potenciális zavarkeltők - futball-huligánok, paramilitáris szélsőjobboldali szervezetek, Betyársereg, stb.  - vezetőit azonnal szoros felügyelet alá kell helyezni.
Az erőszakszervezetek, a közszolgálati médiumok élére új vezetőket kell kinevezni, a különféle bebetonozott pozíciók birtoklóit azonnal el kell távolítani posztjukról, gondoskodva az általuk vezetett intézmények működésének folyamatosságáról.
Csúnya dolog lenne, de tiszta lappal kellene indulni, nem finnyáskodva, nem túljogászkodva a dolgot, hiszen a jog jelenleg Orbán joga, mindenki másra a Miranda-formula első passzusa vonatkozik - joga van hallgatni.


Kérdés persze, mi legyen Orbánnal és pereputtyával?
Azt hiszem, hogy elkerülhetetlen lenne - néhány tettestársával együtt - kivonása a politikai életből.
A feladat végrehajtásával megbízottak bátran tanulmányozhatnák Lavrentyíj Berija kivonását a forgalomból.
Ez persze komoly társadalmi feszültségeket gerjesztene, de szerintem elkerülhetetlen lenne.
És azonnal össze kellene hívni egy Alkotmányozó Nemzetgyűlést, mely három év alatt képes kell legyen megalkotni egy új, közmegegyezésen alapuló Alkotmányt, lefolytatva a szükséges társadalmi vitákat, konszenzusra jutva és ezt népszavazással megerősítve.
Ha az ország mentális lezüllesztéséért felelős réteget eltávolítottuk, a mögöttük állókkal a demokratikus elvek érvényrejuttatása mellett ki kell egyezni, de nem lehet elfeledkezni a szegénység azonnali és rendszerszintű - nem alamizsna-jellegű - enyhítéséről sem.
És igen, jöjjenek a fiatalok, de vegyék tudomásul, hogy önmagában a fiatalság nem érdem, csak állapot, mely kellemes ugyan, de magában hordozza a tévedések lehetőségét is. 


A feladat nehéz, veszélyes, mert a rabló két kézzel kapaszkodik a zsákmányába, emellett tudja, hogy személyes szabadsága is veszélyben van, ezért nem riad vissza semmitől. 
Nem véletlenül fegyverkezik a hatalom vadul, és csak a nagyonostobák híhetik, hogy Kövér a Parlament megtámadásától félve vásárol távcsöves puskákat, meg sorozatlövő fegyvereket.
Ezzel számolni kell, mint ahogy azzal is, hogy Orbán hatalma megőrzéséhez rengeteg pénzzel rendelkezik, mely részben a maffiaszerű működésből, részben a kormányzati szintű korrupcióból származik.
Ezzel együtt sem szabad társadalmi bosszúhadjáratot indítani, végre ki kell egyezni, ha egyetértést nem is, de békét kell teremteni ebben az országban.
Nagyon pragmatikusan kell a helyzetet kezelni, egyúttal nagyon keményen, nagyon határozottan is.
Ehhez természetesen meg kell nyerni a választásokat, és el kell kezdeni azon törni a fejünket, hogy mit kell tenni, ha - bármilyen okra hivatkozva - elmaradnak a választások.
A választások megnyeréséhez viszont fenn kell tartani az ellenzék egységét, beleértve az akcióegységet is.
Aki pedig a harc vezetését elvállalja, annak bátornak és következetesnek kell lennie.
Van még fél év, ez szinte semmire sem elég, de nem lehet feladni, nem lehet a választókat elbizonytalanítani, kiábrándítani.
Aki ilyet tesz, az Orbán embere, hirdessen magáról bármit is.
Az ellenzék elindult egy úton, és az úton végig kell menni, még ha ezt Marosán mondta is hajdan. 
Nyerni kell.
Aztán a többi már rajtunk múlik.


:O)))

12 megjegyzés:

anteus írta...

A felsorolás akkor is oké, ha a média mint olyan, kimaradt belőle...

Czékus Lajos írta...

A tett halála az okoskodás - mondja egy bölcs magyar mondás, s itt, az okoskodás behelyettesíthető jogászkodással is. Vannak - nem kevesen, méghozzá jogvégzett emberek -, akik szerint egy olyan 133 bátor ember által megszavazott törvényt sem lehetne az összefogás győzelme után a kukába dobni, amelyben gránitba vésnék, miszerint lopás és sikkasztás fidesz igazolvány felmutatása mellett legális.
Persze az lenne a legjobb, ha a 2/3-ot most a fidesszel szemben az ellenzék érné el, mert akkor nem lehetne vitatkozni az Alaptörvény és egyéb, jogállamban elfogadhatatlan intézkedések hatályon kívül helyezése kapcsán.

Olasz Ildikó írta...

Nagyon jó írás, csak elkésett. Elkésett legalább 15 évet.

anteus írta...

2006-ban ugyanez volt a helyzet? Nem gondolod komolyan...

nemóvatos írta...

Ha ezt a vázolt gondolat és tennivaló sort az ellenzék mint vállalt cselekvési ajánlatot meg tudná fogalmazni a választók számára, még a 2/3 is összejöhetne.

Unknown írta...

Hm. A jogállamiság érzékeny egy állatfajta, nem alkalmas viszacsapásra, mert megsemmisíti önmagát. A múlt század elején ezért is jutott pl Lenin arra a következtetésre, hogy csakis diktatúrával, méghozzá proleáriktatúrával lehet megváltoztatni a körülményeket. Aztán lett belőle, ami lett...
Egy társadalom szervezése, iányítása a POLITIKA inkább egy libikókához hasonlít, amin nemcsak megtalálni, hanem megőrizni kutya nehéz az egyensúlyt.
Moost úgy nézünk ki, mint az a mérleghinta, aminek az egyik szárán a cérnavékony Pistike kapaszkodik, a másik szárán meg vigyorog a túlsúlyos Móricka. Persze sok-sok cérnavékony Zsolika, Jancsika st. kapaskodik felfelé, hogy végre letöröljuk az elégedett vigyort Móricka képéről. Csakhogy a "cérnák" nem egyformák.Így aztán lökdöődnek, egymást is akaddályozzák a feljutásban.Ennek lenne ellenszere az összefogás. Más kérdés, hogy az ellenzék MZP személyében kutyarossz kompromisszumot kötött - ezzel a vigéccel vvégképp kidobta az emeri közösségek legértékesebb tulajdonságát, a szolidaritást. A helyzet reménytelen. Minek csseréljem föla ner-t a ner2.0-ra? A kkrisztusi példázat jár a fejemben, aki a keresztfán szenvedve a sebein lakmározó legyeket elhatani igyekvő őrnek ezt mondta: Hagyjad fiam, csak éhseebbek jönnek.

KZs írta...

Én, ha jogász lennék és megkérdeznének, a jogelmélet egyik fő axiómájára hivatkoznék, a joghierarchiára. Magyarország is azon országok közé tartozik, melyek vállalták/aláírták, hogy bizonyos nemzetközi szerződéseket betartanak, hogy a nemeztközi szerződések felette állnak a hazai jogrendszernek, azaz jogvita esetén -a joghierarchia szabálya szerint ha két jogszabály ellentmond egymásnak, akkor automatikusan a magasabb rendű lép életbe- a nemzetközi szerződéseben vállaltak a mérvadóak.
Márpedig Mo is aláírta az Emberi Jogok Nyilatkozatát, mely ugye az 1789. augusztus 26-án deklarált Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának jogfolytonos bővítménye.
Azaz a magasabb rendű törvény szerint:
XVI. Az olyan társadalomnak, amelyből e jogok biztosítékai hiányoznak, s ahol
a törvényhozó és a végrehajtó hatalom szétválasztását nem hajtották végre,
semmiféle alkotmánya nincs.
Folyomány: nem eltöröljük az "alaptörvényt", hanem jelenleg egy alkotmány nélküli országban élünk.

Bubu64 írta...

Kedves Anteus!
Azért késett 15 évet, bár szerintem Pupunak akkor is az volt a véleménye, mint most, hogy már 2006-ban, vagy 2007 elején felelősségre kellett volna vonni és kiiktatni a közéletből az események felbújtóit, az államcsíny kísérlet szervezőit, végrehajtóit. Akkor Orbánnak esélye sem lett volna így lenyomni Magyarország polgárait, egy diktatúrát kiépíteni.

Obsitos 1945 írta...

Jó kiinduló pont.

kekec írta...

Pupu, kihagytad az alkotmányos puccsot végrehajtó Fidesz nevű pártszervezet törvényen kívül helyezését és szétzavarását (maga a párttagság elég kis létszámú)a kdnp-t nem kell bántani, elég a "lefejezése" a parlamentben ülő elvtársakkal. A 133 "bátor ember" elleni eljárás megindítását hanyag kezelés miatt (ha szimplán csak hülye) vagy hűtlen kezelés miatt (ha az anyagi haszonszerzés bizonyítható) kell lefolytatni.
Elég hozzá, hogy az általuk átvett országvagyon leltárcsökkenéséért megindítható eljárásban a különösen nagy vagyoni hátrány szimpla kivonás útján is megállapítható.
Ja és a 98 %-os SZJA kivetéséről se feledkezzünk meg!
A többi meg szimpla költségvetési kérdés 51 %-al eldönthető a szervezetek finanszírozása.
Öv alá kell ütni (ott a zseb) az a legérzékenyebb!

Unknown írta...

Ez a lényeg! Ez a Gyurcsány kurzus megbocsáthatatlan mulasztása.

anteus írta...

Oké.