2021. november 26., péntek

AMBIVALENS ÉRZÉSEIM



Hát igen, van néhány dolog, melyekkel nemigen vagyok képes megbirkózni, nem értem, nem értem...
Úgy érzem, olyan vagyok, mint a rabbi, amelyik ezt hajtogatta, majd amikor a másik rabbi felajánlotta, hogy megmagyarázza amit nem ért, akkor azt válaszolta: megmagyarázni én is tudom, de nem értem, nem értem...
Itt van ez a Gattyán-ügy is például.
Megnéztem a videóját, hát ha van vonzóbb jövőkép, akkor az már utópia, a szerzője hazudik vagy festi magát, de ez még megvalósíthatónak is tűnik.
Ennek errefelé, a társadalomépítési víziók között ritkaságértéke is van, és ha megvalósulna, akkor vélhetőleg megváltoztatná és élhetőbbé tenné ezt az országot.
Ez a tény persze magában hordozza a terv bukását is, mert nálunk ha valami jó, valami kedvező a többség számára, akkor biztosan jönnek a váteszek, akik bebizonyítják, hogy az elért eredmény nem ér semmit és rosszul élsz, továbbá rab vagy.
Debezzeg a szerencsés Keleten/Nyugaton tejben-vajban fürdik a kipcsák/venezuelai nép, számoljunk fel hát mindent, dobáljuk ki az évtizedek alatt felépített értékeket és örvendjünk együtt: Fázunk és éhezünk, átlőve oldalunk, de szabadok vagyunk!
Vagy kisnyúl...


Szóval nekem piszkosul tetszik Gattyán víziója a jövő Magyarországáról, sokkal jobban, mint Orbán víziója a jövő Magyar Királyságáról, melyben Semjén hátán fellovagolva, a kirittyentett Budai Várban székelve ül arany trónusán, ítélni eleveneket és holtakat.
Utóbbiaknál jelenleg hárminchármezernél tart, csak bele ne dögöl haljon a túlterhelésbe szegény...
Szóval értem én a dolgot addig, hogy a vállalkozó számára a pénz a fontos, és Orbán majd egymilliárdot adott Gattyán egy új cégének - ahogy Orbánt ismerem, ezzel a cég jelentős hányadát már meg is szerezte.
Amit nem értek az az, hogy Gattyán, aki ismeri a világot ne tudná, hogy egy diktátor pályafutása véges és a vég általában csúnya, tettestársai pedig általában a diktátor halotti máglyáján végzik.
Persze lehet, átmenetileg elveszítené az új céget, de ez ellen a pénzhegyen üldögélve fel lehetne venni a kesztyűt, a diktátor eltakarítása után meg át lehetne venni a Demokrata Lovagkeresztet a kardokkal és a tölgyfalombbal.
És nem értem az ellenzéket sem, melynek már régen le kellett volna tennie egy 106 egyéni képviselőjelölti aláírással ellátott nyilatkozatot arról, hogy bár továbbra sem kívánnak Gattyán alkalmazottai lenni, de az elképzeléseivel a digitális Magyarországról tudnak azonosulni, és képesek megvalósítása érdekében együttműködni.
Persze sok egyéb dolgot is meg kell oldani, és hát bizony van az úgy, hogy a legszebb elképzelésnél is fontosabb az éhezők azonnali élelemhez juttatása, hogy aztán - később - majd ehhez is segítséget tudjon adni a digitális társadalom.
Mert a jövő, mely tegnap még homályba veszett, már itt áll az ajtónkban.


Példaként szeretném felhozni az atomenergia felhasználásának helyzetét.
Utálom Orbánt, mint Harangláb a kukoricagölödint,  mert szétverte az országot, de Paks új reaktoraira szükség lesz.
Persze nem okvetlen úgy, hogy Rasi vehessen belőle még tíz szállodát Spanyolországban...
Főként, ha odafigyelünk a világra, a klímahelyzetre, a térség elsivatagosodási kilátásaira, a járműipari tendenciákra, a robotizáció társadalmi következményeire - egyik gondot sem leszünk képesek megoldani energia nélkül.
Egyszer már beleléptünk a csapdába Bős-Nagymarosnál, akkor felülírta a politika a józan észt, de mi tehetséges nép vagyunk, képesek vagyunk kétszer is ugyanabba a folyóba lépni.
Mari néninek fogalma sincs az atomenergiáról, de félni nagyon tud, és minél inkább nem ismer valamit, annál jobban fél tőle, ezért is tud szeretett Trógerünk hülyét csinálni belőle.


És ezért van az, hogy itt már minden hitéleti kérdés.
Át akarják operálni Zsoltit Zsófivá?
Hát persze, és az óvodában akarják erre rábeszélni a Soros által felbérelt ügynökök -  óvónéninek álcázva!
Hogy minden társadalom öt százaléka homoszexuális, az senkit sem érdekel, és ha az vagy, de vállalod a bujkálást, akkor lehetsz leszbikus bátran, csak nehogy ránézéssel megfertőzd Jancsikát, akiről lehet, öt év múlva kiderül, hogy Juliska - mindenféle külső ráhatás nélkül.
És ambivalens a viszonyom az egyházakhoz is, mert amennyire tisztelem Ferenc pápát, annyira nem szeretem a katolicizmus magyarországi képviselőinek jó részét, mert álságosak, hitetlenek és lépten-nyomon meggyalázzák a krisztusi elveket.
LMBTQ-aktivistát még egyet se láttam gyermekek között sertepertélni, de a katolikus papok között jónéhány volt, aki pedofil hajlamokkal bírt, sajnos.
És a katolikus Egyház magyar szekciója szívesebben turkál helyi szépasszonyok lelki problémáiban és a házvezetőnőik bugyijában, minthogy a szegregátumokban, vagy a zsákfalvak magányos öregasszonyai között tenné a vallásalapító által elrendelt dolgát - inkább a vagyont és a hatalmi pozíciókat gyűjtögeti és politikai szerepre tör.
Tisztelet persze a kivételeknek, de a szentek életükben általában nagyon magányos emberek.
A Pápa érti ezt, én meg nem értem, hogy hogyan képes az Egyház beállni egy piti kis diktátorocska csicskásának?
És az embereknek azt a részét sem nagyon értem, akik helyeslik az állam és az egyház ismételt összefonódását, jóllehet értem az emberek vonzódását valamiféle lelki fogódzóhoz.
Na de hát nem az Egyház a lelki fogódzó, hanem a hit, mint ahogy a kommunista sem attól kommunista, hogy belép valamelyik magát kommunistának deklaráló pártba.


Természetesen nem is kell nekem mindent értenem, milyen is lenne az élet egy kis bizonytalanság nélkül, nem igaz? 
A kételkedés a gondolkodás leánykori neve...


:O)))

14 megjegyzés:

Valaki írta...

Nekem nem tetszik.
Látom mögötte a pénzt, az érvényesülési vágyat, amiért semmi sem drága. Itt szó nincs közjóról.

Persze, kérdés már az is, mit nevezünk "fejlődésnek".
Nem látom be, hogy a digitalizáció előbbre léptette volna a világot.
Miben?
Felrakják a receptet a felhőbe? S ha nem? Összedől a rendszer? (Közben még az alaptömegközlekedés sincs megszervezve kisebb településeken, amivel lényegesen lehetne csökkenteni az egyéni közlekedés okozta károkat.)

Egy géphanggal kell egyeztetnem a Tkomnál? S ha néma csendben átverekedtem magam Vandán, akkor talán 4 perc után beleszól valaki, aki ténylegesen intézkedni tud egy hibabejlentés kapcsán.
Mert nem akarok a George nevű erstés akármivel kommunikálni? Hülyének tartom, hogy közli velem, milyen tranzakciókat talált nekem, stb. Ez lenne a "fejlődés"?

Szerintem nem.

Igaz, lehet írni, hogy ebben a pillanatban is igénybe veszem. Igen. De ezzel együtt, hol a határa? A facés bugyutaságok, a megnövekedett agresszió, az elszigetelődés, az közösségi értékrend felhigulása (és akkor még finom voltam) - ez is a digitalizáció eredménye.
Hol, mennyire, mire felhasználva? Erről nem szól Gattyán úr.

Az elektromos autókról pedig ne is beszéljünk, mert a gödi Samsung akkora ökolábnyommal működik, mint a fél ország együttvéve. S ez még csak egy akkumulátorgyár. Ezek az autók akkora környezeti terhelést jelentenek majd (tegyük a Samsung mellé a megemelt hálózati kapacitási igényt, és éljen ilyen vezeték alatt, akinek ezzel nincsen gondja, én köszönöm nem), amit előre senki nem fog reklámozni, hiszen akkor merre is menekülne az autóipar.

A fejlődést az emberi társadalom emberibbé szervezésében lehet csak garantálni, s ahhoz nem kulcskérdés digitalizáció. Hasznos terület, de nem kulcskérdés, így Gattyán György holnapja szerintem elsősorban a pénz és az irányíthatóság hatalmának holnapja.

1970 írta...

Kedves Valaki!

Ez már több tekintetben nem is a holnap, hanem a jelen - sajnos. Gattyán egyébként nekem se a szívem csücske...a digitalizáció önmagában egy üres frázis, pontosan anélkül, amiről írsz: a társadalom emberibbé tételében, a társadalmi szolidaritás és kohézió erősítésében van a jövő.

Bubu64 írta...

Kedves Valaki!
Nagyon jól kifejtetted, amit én is gondolok, csak nem tudtam volna ilyen jól megfogalmazni.

Tetszik, ha valaki saját erőből gazdagodik meg, Gattyánnak jó szimata van, ez a teqball nagyon jó ötlet. De. A szexiparral kapcsolatban azt gondolom, hogy valóban a legnagyobb a kereslet rá, de mindig tapad hozzá bűnözés, aki benne van az tisztában van ezzel, ha csak annyira is, hogy modernizálja a terjesztését. Nincsenek erkölcsi gátlásai, másban miért lenne?

Kapat írta...

Amíg a digitalizáció megkönnyíti az életünket, addig feltétel nélkül elfogható, sőt, szükséges. Amint viszont kitölti azt, függőségi viszonyt okozva, háttérbe szorítva a természetes intelligenciát, nélkülözhetővé teszi az emberek közötti kapcsolatokat, kérdéseket vet fel.
Ki tudja egyértelműen meghúzni a határokat, melyek amúgy is egyénekre szabottak?
Meddig nélkülözhetetlen segítség és mikor lesz alkalmazásuk mindennapos lelki kényszer?
Gattyán úr szerepe valóban kész talány! Húsz éve részese a leggazdagabbak csoportjának, jelenleg a hatodik leggazdagabb magyar.
Mi szállta meg? Honnan erednek hirtelen országjobbító ambíciói? Felmerül a régi talány, "cui prodest"? Lehet, hogy a fideszből kiábrándultak táborának kínálna alternatívát, garantálva Orbán számára, hogy kiábrándultjaik nem az ellenzékhez pártolnak?
Honnan fú a szél? Miért is kapott mostanában alakuló vállalkozása, "tudásközpontja", 1 milliárd forintot a NER-től? Mire is? "Digitalizáció fejlesztésre, mozgalomra, vagy pártalakításra"?
Én sem értem, de .......!

góbé írta...


Rezsicsökkentés...! Megvédjük hazánkat a miggráncsoktól...! Mostanmeg digitalizáljuk a kipcsak-hátranyilazós, a turulszarban élvezettel hempergő fajmagyar véreinket ! Digitális pornókirályt a nemzet élére !!!!

Vegyük már magunkat komolyan !

Nem kellene előbb az út széléről az árokba berugdosottakat kihúzni onnan ?!?

Az innováció, a fejlődés, amig a pérók lealázott, megfélemlitett csóróival senki nem foglalkozik, amig a munkával szerzett jövedelem, a nyugdij, az éhenhaláshoz sok, a tisztességes megélhetéshez meg kevés, csak egy szük, a nemzetből tényleg kiszakadt kisebbséget érint meg.

Gattyán egy pont olyan fidesz-termék, mint Botka volt 2017.-ben.

Czékus Lajos írta...

Azon hüledezek most - mert korábban nem hallottam róla -, hogy Gattyán vállalkozását a magyar állam 900 millióval megtámogatta. Talán munkahely-teremtésre szánta ezt a kormány? Több szereplőt tudjon alkalmazni a vállalkozó szex, és pornó filmjeihez? Esetleg kikötötte az adományozó, hogy csak magyar szexmunkásokat alkalmazhat Gattyán?

1970 írta...

Kedves Czékus Lajos!

Pontosan így van.
Magyar muffba nagy magyar bránert:)))
Tudja, siralmas ez az egész.

kekec írta...

Pedig nagyon egyszerű: az előválasztáson a digitalizációban felnőtt 20-30-as évesek vitték be MZ-t az első helyre. Azok magasról tesznek a fidesz hülyeségeire, azok nem elérhetők a centralizált médiával és újságokkal. Ezt a tábort csak oda illő ajánlattal lehet megosztani.
Tudtok jobbat erre, mint Gattyán és az ő programja?
Sok mindent lehet elmondani Orbánról, csak azt nem, hogy ne lenne jó hatalomtechnikus.

1970 írta...

Kedves kekec!

Azt kell mondjam, nagyon nem ismered a "digitalizációban felnőtt" nemzedék jellemzőit, sőt a modern média hatásrendszerét sem, ha ezt komolyan gondolod. Az uniformizált gondolkodásmód ugyanúgy igaz erre, mint a centralizált újságokra, sőt... nézd meg az itt terjedő "műveltséget": a celebek buta, semmitmondó okoskodásai, a népbutítás, a totális uniformizálás, sőt a társadalmi szolidaritás, kohézió tudatos pusztítása. Gattyán is erre játszik rá, semmi újat nem mutat (Szijjártó "haver" pénzbeli támogatásával...).
(Nem mellesleg: a német nép "Führer"-je is "jó hatalomtechnikus" volt. Egy ideig...)

kekec írta...

Kedves 1970!
A tények makacs dolgok. Akármilyen a nemzedék, igen nagy számban szavaztak MZ-re. A mi kis hatalomtechnikusunknak erre lépni kellett valamit. Tehát noch einmal: Tudsz erre jobbat, mint Gattyán és az ő programja? Én az első perctől is a megosztási célra tippeltem.

1970 írta...

"Akármilyen a nemzedék, igen nagy számban szavaztak MZ-re."

Kedves kekec!

Mutass legyél szíves nekem ezzel kapcsolatban valami tényleges adatsort! Ne legyünk már kisgömböcebbek a kisgömböcnél.
Egyébként mi is Gattyán programja? Digitalizáció? Ez a válasz alapvető társadalmi problémákra? Tényleg komolyan gondolod?
(Ha arra gondolsz, hogy Gattyán kisgömböc embere, egyetértünk. Ez esetben is azonban ez a "digitalizáció" egy szimpla demagóg butaság.)

góbé írta...

Kekecnek, nemkicsit felindulva:

Hát, igen. Digitalizált tanár éhbérért. Digitalizált Marinéne, a faluvégén a kihülés határán, mer'hiába kereste a digitális rőzsét...aztat is már ellopták. Digitális nővér 12 órázik a covid-osztályon digitális, ja nem, virtuális bérért. A 64 éves tüzoltó a digitalizáció szabályai szerint zuhan a 9. emeletről mentés közben, kultúráltan, szabályozottan... I Tak Dalse, És Igy Tovább...

Te tényleg komolyan gondolod, hogy ennek, a XVIII-XIX. századba visszapaszirozott társadalomnak ez a legfőbb, a leginkább megoldásra váró problémája ?? A fél ország meg sem érti az általad is hozsannázott "varázsszót". A digi még OK nekik. Ilyen tv-je van némelyiknek. A tali az meg találkozás... De mijja túró aza' "zácijó" ????

A kisfalvakban nemhogy posta, bolt, de már kocsma sincs !!! A digitális feles / sör meg erre meg kevés vigasz.

Tőlem hozsannázhattok a sunapárti Gattyánpapának, de azt mondom, a kőmüves inkább maradjon a fángli-kartecsni kombónál...

Üdv!

kekec írta...

góbé
Ha nem lett volna világos: pont azok NEM mennek el szavazni, mert épp, hogy élnek. Még a szociális népszavazásra sem lehetett a 20 %-ot aktivizálni, de átlag 30 % nem szavaz.
Viszont a 20-as 30-asok igenis aktívak a NET-en (már amelyiknek telik rá) Ez egy olyan réteg, amely elbillentheti a mérleget. Mert minden felmérés szerint nagyjából egyenlő az elkötelezett támogatottsága mindkét oldalnak. És vannak, akik még majd döntenek, de alapvetően a "sem ez sem az" az álláspontjuk. MZ ezeket célozta és nyert velük. Tetszik-nem tetszik: attól még tények maradnak. És Gattyán egyre jó: megosztani őket.

1970 írta...

Kedves kekec!

Attól nem válnak "tényekké" a dolgok, mert kijelentjük:
- "minden felmérés szerint...",
- "pont azok nem mennek el szavazni...", stb.
Nem célszerű a feltételezéseket a tényekkel keverni.
Góbé tételes felvetésére viszont ténylegesen nem válaszoltál:
Mit is takar ez a szó, hogy "digitalizáció"? Meg "nyomjuk meg a gombot"?
Milyen társadalompolitikai elképzelései vannak ténylegesen Gattyánnak ezen az ostoba demagóg szövegen kívül, amivel pont azokat a "20-as, 30-asokat" lehet hülyíteni (és az uniformizált gondolkodásra szoktatni, pont úgy, mint a vidéki lapokkal az időseket), akikre utaltál?
A népbutítás sokkal jobban terjed a "digitalizált nemzedékekben", mint az idősebbeknél (akiket anno még gondolkodásra neveltek). Nézd meg a facebook, meg a messenger nemzedéket, akik a celebek üres közhelyeit, meg butaságait lájkolgatják! Siralmas!