2021. november 6., szombat

KARDNAK, CSATNAK, PÉNZTÁRCÁNAK...



... baloldalt a helye, - mondta a fiúgyermekeket a férfias megjelenésre érzékenyítő mondóka hajdani gyermekkorom világában, mikor az apa (olvas) még férfi volt, az anya (főz) meg nő, és a gyerekeket se fenyegette az a veszély, hogy reggel az óvodába még Józsiként érkeznek, de hazafelé már az ereszcsatornán lecsúszva kell iparkodniuk.
Sietni is kell, hogy a család a televízió előtt együtt ülve élvezhesse a neves jobboldali publicista által jegyzett, a keresztényi szeretet jegyében készült realityt, melyből a nézők megtanulhatják, hogyan lehet szájon át szarni.  
Baloldal, jobboldal - nosztalgia-túra a múltba, a kommunizmus hazai, vérzivataros esztendeibe, amikor még nem hagytad ott a havi nyugdíjadat egy hangulatos hétvégi nagybevásárlás során egy sárgarépáért, egy kiló krumpliért, meg egy kifliért a boltban.
Viszont a komcsik - fondorlatos módon - úgy akarták kikezdeni az egészségedet, hogy halálra zabáltattak (koleszterin-szint növelésével elkövetett emberölés) és cekkerek cipelésével tették tönkre ízületeidet.
Utóbbinak az lett a következménye, hogy alkalmatlanná váltál az előremutató jogszabályi változás követésére, mely szerint elhunyt házastársad a hátadon cipeld ki a temetőbe, hogy  az általad megásott sírban leljen örök nyugalomra. 
Na igen - mára  már ez az előremutató intézkedés is a feledés homályába veszett, mint a Tisztiházért kapott pénz sorsa, Orbán első BOSS öltönye, zakója ujján - eleganciáját tanúsítandó - a márkanévvel, mely a Nagy Tolvajlás egyik első realizált eredménye volt, de hát spongyát reá, ez már a múlt, történészek csemegéje, mint a Vezér liberalizmusa is, mely mára nem is létezett...


Mára kiderült, hogy a politikai mező felosztása bal és jobboldalra korszerűtlen, tulajdonképpen ilyen fogalmak nincsenek is, mint ahogy munkásosztály sincs, és aki azt meri mondani embertársára, hogy ő munkás, azt jól pofán kell verni, hadd tanulja meg a munkavállaló korszerű kifejezését.
A baloldal egyébként is megérett a pusztulásra, hiszen amikor csak tehette, rárontott a nemzetre, aljas módon földhöz juttatta a parasztot, emberhez méltó életet adott neki, kézigránáttal lerobbantotta a sarkáról a trágyát és  fürdőszobával meg társadalombiztosítással és nyugdíjjal kábította.
Okos  gyermekének meg lehetővé tette, hogy tanuljon, hogy kiküzdje magát  a ló segge mögül.
Meg is lett az eredménye, mára ezek a gyerekek úgy utálják a baloldalt, mint Harangláb a kukoricagölödint, mindegyik úgy emlékszik vissza, hogy ősi arisztokrata - de minimum nemesi -  családból származik, kinek az apjától elvették a lovát, és az ősi családi birtokot Rába-Steigerrel kellett művelnie.
A Papa ma is ezen búslakodik, mikor a nyugdíjáért nem kap semmit, a földalapú támogatást meg a gyerek költi el spanyol paradicsomra, mert enni azért kell, mégha grófi csemete is az ember fia.
Itt a világ a vállalkozóké - a kutyakozmetikusoké meg a  műkörmösöké, akik maguk a mai magyar kapitalizmus, ők meg a kapitalisták
No, meg őstermelők, leginkább állami földeken gazdálkodva, ami konkrétan az uniós támogatások elsajátítását jelenti.
Közben Mari néni megfagy a fűtetlen és eladhatatlan házában, de ő már nem is Mari néni, hanem járulékos veszteség.


A munkásosztály meg eltűnt, mint a büdösség, és aki ma a hajdani munkás utódja, az áll az összeszerelő-sor mellett és kussol, mert a multi kirúgja ha pofázik, vagy szervezkedni akar.
Márpedig az ő helyzete ragyogó a sufni-üzemek népéhez képest, kik számára a tisztességes bér csak álom, amit kapnak, az is bizonytalan, mint a kutya vacsorája.
Viszont, ha onnan kikopik Sanyi, akkor mehet közmunkásnak, ha tudja, hogy hogyan kell szavazni, mikor a Polgármester Úr mandátuma lejár, amit ne adjon az Atyaúristen, mert akkor új segget kell választani, az meg ki tudja, milyen ízű lesz?
Ezt már legalább megszokta.
Érdekli is őt a baloldal, szidja a komcsikat, mint a bokrot, jóllehet a szülei és ha már élt, akkor ő is a komcsi időkben éltek utoljára, mert mióta kiderítette, hogy a baloldaliak megrontották a Nemzetet, azóta legfeljebb vegetál. 
Viszont Magyar, nagy "M"-el, kár, hogy ezzel nem lehet fizetni a boltban.
Régebben is magyar volt, de ez akkortájt természetesnek tűnt, mára viszont dicsőséggé vált és ki ne szeretne dicső vitéz lenni, a kerítés tövében állva a vártán hős kipcsákként védeni a Nyugatot?
Az embert legjobban az éhendögléstől való félelmével lehet sakkban tartani, a komcsik is erre csesztek rá, hiszen azt senki sem hitte el, hogy éhen is lehet halni.
A rendszerváltás idején mindenki azt hitte, hogy akkor most eljött a Kánaán és lehet a Zsigát kicserélni Merdzsóra.
De nem a Kánaán jött el, hanem a létbizonytalanság, a néphülyítés és a fosztogatás, melynek során a javakhoz ők nemigen fértek oda, a szép új világban csak álltak bután és forogtak csodálkozva, mint majom farkán a stanicli - nem is értették, hogy tulajdonképpen mi is történik velük.
Hajdani pártjukat sajátkezűleg verték szét, az új pártok új megváltói meg új fogalmakkal operálnak, kiderült például, hogy ma van óbaloldal meg újbaloldal.
Akinek a seggén még ott a tojáshéj, az újbaloldali, te meg, aki végiggürcölted az életed, hogy az utódoknak legyen mit a szélbe szórniuk, te vagy az óbaloldali.
A tesztben, melyet a besorolásodhoz ki kell tölteni, olyan kérdések vannak, mint együttérzel-e a nincstelenekkel, akarod-e, hogy mindenki gyermeke esélyes legyen a felemelkedésre,  akarsz-e  tisztességes munkáért tisztességes bért, helytelennek tartod-e, hogy a nemzeti vagyon kilencven százaléka a nemzet öt százalékának kezében összpontosuljon - ha ezekre igen a válaszod, akkor óbaloldali őskövület vagy, ideje elmúlnod, hogy helyet adj az újbaloldalnak, melynek totemállata a kalapácsfejű cápa.
A kalapácsfej tanúsítja, hogy kötődik a munkásosztályhoz, a fogai meg, hogy érti az idők szavát.

Holnap nem ünnepli itt már senki november hetedikét, mely alapjaiban változtatta meg a világot, ha tetszik ez a világnak, ha nem.
Hamarosan kiderül, hogy az új kor új kihívásaira is vagy baloldali választ ad az emberiség - nevezetesen az emberi közösség létérdekeit helyezi előtérbe egy szűk kisebbség anyagi érdekeivel szemben -, vagy elpusztul.
Hogy kár lenne-e érte, azt nem tudom, mert a jelenlegi állapotok szerint nem biztos, hogy az emberi agy fejlődése képes lépést tartani a technikai fejlődéssel, lehet, hogy a jövő a csótányoké.
Ennek nálunk már vannak érzékelhető jelei, de még azért reménykedhetünk, bár sok okunk nincs a parttalan optimizmusra.
De ettől a baloldali gondolat még él, és az emberiség is tanulhat még.
Talán.
Gondoljunk erre így november elején...


:O)))

15 megjegyzés:

1970 írta...

Kedves PuPu!

Szép, kerek, igaz és humoros összegzését adtad annak, ami itt lezajlott az elmúlt évtizedekben, és amilyen veszélyek jelenleg és a közeli jövőben az emberiség - és benne hazánk - előtt állnak.
Valódi baloldali (a szolidaritást előtérbe helyező, a kohéziót erősítő, a gyermekek, fiatalok társadalmi mobilitását segítő, a fenntarthatóságra figyelő stb.) megoldások nélkül csak tovább süllyedünk a mocsárban és az embertelenség világában.

Cereus írta...

Kedves Pupú !

Rendszeres olvasód maradtam,de ritkábban szólalok meg itt mostanában . Közel a 78-hoz olvasva írásodat mint ősbalos magamra ismertem. Én egy olyan "ostoba,élhetetlen" baloldali család leszármazottja vagyok akik munkából képzelték el megélhetésüket./Amit a mai napig tartok./ A gengszterváltás és nyugdíjazásom után családi alapon kisvállalkozásba kezdtünk. Egy ideig jól is ment, mert jól csináltuk.Akkor léptek be az életünkbe a nem fizető, körbetartozást előidéző, mára meggazdagodó, pofátlanokká elszemtelenedő, a teknővájót védő, és általa támogatott rablóbanda családok.Elsősorban a vitézlő, faluvégről kiszabadult volt kommunista család ifjúkommunista bitang fiát tartom főbűnösnek.Reményeim szerint hamarosan bűnhődni fog, és demokratikus rendszer lesz amit szerény megmaradt erőmmel és tudásommal segítek megvalósítani. Mert még mindig bizakodóan optimista vagyok.
Tisztelettel üdvözöllek.

góbé írta...


Nekem is tele van a tököm PuPu... Nem szinezem, Te már megtetted.

Valaki írta...

Kedves Cereus,Pupu, 1970!

Fiatalabb, bár már fiatalnak nem mondott generáció vagyok.
Éltem az előző rendszerben is, és még mindig inkább arra szavazok, mint élhető társadalmi formátumra, mint, ami most van, pedig eltelt 30 év.

Ez a jobb és bal viszont mindig szöget üt a fejembe.
Távol álltam az aktív politizálástól akkor is, s most sem lettem párttag.
Gyűlök, ha kell, tüntetek az enyveskezű köpcös ellen, ha kell, írok/aláírok, olvasok, támogatok, de ennyi.

Baloldali vagyok?
Ha a köpönyegforgató, hazug, tolvaj orbánbanda jobboldali, akkor biztosan másik oldalon állok.

De mi ma a baloldaliság?
Mi az, ami érvényessé, köznyelvben használhatóvá, jellemzően egyedivé teszi?
Ami tartalmat ad a fogalomnak ebben a gazdasági helyzetben, a mindennapokban?

1989 előtt nem kellett meghatározni, lehet ma meg kellene.

Unknown írta...

Hát a mondás nem éppen a pénztárcát említi, de többi stimmel!

KZs írta...

Kedves Valaki!
Nekem nagyon tetszik az a kortárs definició, hogy baloldali az, aki úgy gondolja, hogy a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön és jobboldali az, aki úgy, hogy nagyapáinktól örököltük.

Kapat írta...



Kedves Valaki!
Vannak alapaxiómák, (állandónak vehető kiindulópontok), de a jobb- és baloldal meghatározások a kor kihívásainak megfelelően az alappontok kivételével változnak.

A pontos definíciót nem tudnám jobban megfogalmazni, vegyük hát az alapot szó szerint:
"A baloldal, illetve baloldali politika jellemzője, hogy nagy hangsúlyt fektet a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására és az általános (szociális) jogokra, szemben a társadalmi hierarchiával, illetve egyenlőtlenséggel. A baloldali politika támogatja a kisebbségek és a hátrányosabb helyzetű csoportok jogait, illetve e jogok érvényre juttatását, támogatja a szabadságjogokat, és általában támogatja a kulturális sokszínűséget, gazdaságilag pedig a nagyobb állami szerepvállalást."
"A jobboldal azon politikai eszmék, ideológiák csoportja, melyek fő jellemzője a társadalom hierarchikus felépítésének elfogadása, az emberek közötti társadalmi és anyagi egyenlőtlenség adottságként kezelése és helyeslése."

Ami K,Zs.meghatározását illeti, szerintem azt mindkét oldal egyaránt magáénak vallhatja, ha a természetvédelem ügye fontos számukra.
Egymásból következő. összefüggésként, David Brower kaliforniai természetvédő aktivista szerint így pontos:
„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

1970 írta...

Kedves Kapat!

Alapos meghatározásodat én még kiegészíteném a társadalmi szolidaritás és kohézió erősítésével, valamint a fiatal nemzedékek társadalmi mobilitásának biztosításával. Ezek elengedhetetlen baloldali törekvések.

Kapat írta...

Igaz, 1970! Nagyon fontos!!

Valaki írta...

Kedves KZS, Kapat, 1970!

Köszönöm a segítséget :)

Mégis, minden jóindulat ellenére, akadékoskodnék.
Nem piszkálva és szándékosan bosszantva a hozzászólókat, hanem azt kérve - hozzuk ezt a hétköznapokhoz közelebb.

Hogyan lehet ezt okosan úgy feladatokra átfordítani, amivel elégedettek lennének az emberek/lennétek/lennék.
Persze nem követelőzve, vannak ötleteim.
Pl.:
1. a szociális háló
* átszervezése
* fizetésemeléssel kell kezdeni
* idősek ellátása - napközik, mobil segítők, idősotthonok férőhelyei, kórházi segítőszolgálat (ahol van, de nem tud segíteni, s ahol nincs hozzátartozó)
* szállítási feladatok - beleértve a kedvezményes házhozszállítást (étel, bevásárlás)
stb.

2. az oktatás terén:
* párbeszéd a szakmával (értem alatta, olyan felületet nyitni, hosszú időre, ahol hozzátehetik a résztvevők a véleményüket, szakértelmüket, tapasztalataikat)
* minden tanintézmény (az óvodától a felsőoktatásig) felszerelése a szakma által igényelt eszközökkel, beleértve a digitális eszközöket
* államilag szervezett továbbképzések a tanerők számára (ehhez érdekeltté téve fizetésemeléssel a tanfolyamok, végzettségek, szakképzettségek arányában)
* a szociális háló oktatást segítő feladatainak megsegítése pl. eszközökkel - lásd személyautó, tabletek, telefonok - a halmozottan hátrányos helyzetű intézményekért, diákokért
* az első diploma ingyenessége

3. az egészségügy területén
* párbeszéd a szakmával (értem alatta, olyan felületet nyitni, hosszú időre, ahol hozzátehetik a résztvevők a véleményüket, szakértelmüket, tapasztalataikat)
* állam által megvásárolt magáneü.szolgáltatások
* az állami szakrendelők, háziorvosi rendelők, kórházak modernizálása, hatékony eszközellátás
stb. - rengeteg területet meg lehet célozni, annyit, hogy ezt el sem kezdem

4. környezetvédelem
* a tömegközlekedés preferálása
olcsón elérhető, nagyon jó minőségű, az egyéni közlekedést kiváltó tömegközlekedés
* minden kistelepülésre menjen el naponta legalább hatszor közlekedési eszköz, hétvégén is - nem kell csuklósokra gondolni
Ne kelljen ennyi autót fölöslegesen járatni, arról nem is beszélve, akinek nincs, nem, vagy már nem vezet, vagy nem tud még egy autót is felvállalni.
* államilag finanszírozott fabrikett/fapellet akció (ez segítené a gyártókat is), felvilágosítással (mert a brikett, nem tüzifa, főleg nem vizes tüzifa, másképp kell vele fűteni)
* ezzel együtt fűtőberendezések kivizsgálása, cseréje
* az újrahasznosítás (szemétszállítás) megszervezése a kistelepüléseken is
stb.

4. gyermekvédelem/családvédelem
* fogamzásgátló eszközök ingyenessé tétele (ez sem ismeretlen, máshol már létezik)
* önkormányzati bérlakások - szükséglakások a segítségre szorulók számára
* munkahely-védelem a családosok számára
stb.

5. pl. a férfiak 40 éves kedvezményes nyugdíja
6. nyugdíjasok visszafoglalkoztatása kedvezményekkel (ez sem új dolog, de alig létező)

Tudom, sok pénz ez, s aztán jönnek azok a hangok, amelyek populizmust emlegetnek, de azt gondolom mégis fontos lenne ezek közül valamit úgy felvállalni, amire Bözsi néni is rábólint, és azt mondja, hogy ez jó.
Jelenleg a "megvédtek a migránsoktól" marhaságot mantrázzák.

Mi lenne, ha a megszervezték a tömegközlekedést mantráznák, amivel már be tud menni dolgozni, a rendelőbe, a piacra, a gyógyszereiért, színházba, moziba, stb.

Kell valami, amibe bele lehet kapaszkodni, és tényleg lendít az emberek életén.

1970 írta...

Kedves PuPu!

Bocsánat a kisebb OFF-ért, de nem tudom megállni szó nélkül, hogy milyen nagy az Isten állatkertje:

https://hvg.hu/360/20211109_Revesz_Sandor_Demeter_Szilard_Aczel_Gyorgy

Ez a Révész Sándor nevű közíró(?) teljesen agyalágyult és idióta. Szerencsétlen már a maradék józan eszét is elveszítette. Csatlakozott a lengyellászlókhoz, a kérilászlókhoz, a hontandrásokhoz, meg társaikhoz (akikről egyik korábbi posztodban írtál, Lengyel László kapcsán).
Megmosolyogtató (egyben tragikus), ahogy még most is bizonygatják a nyilvánvaló ostobaságokat, butaságokat.
Ez a "szellemi elit" katasztrofális és menthetetlen.

KZs írta...

Kedves Valaki!
A tőkekoncentráció és az termelés technológiájának jelenlegi szintjén értelmét vesztette a “hagyományos” jobb és baloldal definiciója. Az emberiség összvagyonának több mint 80%-a az emberiség 2%-nak kezében koncentrálódik.. Igen csak mosolyogtató, amikor nincstelen proletárok - értsd egyetlen vagyonuk, a munkaerejük eladásából élők, igen csak egyszerű családokból érkezve “jobboldaliak” :) Milyen hagyományokhoz ragaszkodnak? Hej fiam be nagy kár, hogy apád paraszt volt és te is az maradtál?
Mindaz, amit felsoroltál minimum, de nem jobb és baloldal, hanem emberség kérdése. Ha csak ezt nézzük, Krisztus is “baloldali” volt..
A mai jobb és baloldal valójában közgazdasági választóvonal a jövő kihívásaira adott válasz keresése során és Marx munkásságának elismerése vagy tagadása választja el. Azaz baloldalinak mondanám, aki megértve a Marx által feltárt és bizonyított törvényszerűségeket, azt állítja, hogy a közjó nem képzelhető el a termelőerők és termelőeszközök magántulajdonán alapuló piacgazdaságban. de nem csak hogy a közjó nem képzelhető el, hanem mint azt a játékelméletnek azóta matematikai módszerekkel egyértelműen bizonyítania sikerült, tudható, hogy az emberiség öngyilkossága felé vezet.
Hosszan tudnék erről beszélni..
Ugyanis egy “marxista” közgazda vagyok :)

Valaki írta...

Kedves KZS!

Köszönöm :)

Abszolút értem, és a magam, nem gazdasági területen dolgozó agyával, még fel is fogom, amit írsz.

A cikk a baloldal hanyatlásáról, eltűnéséről szól, s egy meglehetősen erőszakos "jobboldali" nyomulásról.

A jelenlegi kormányzat ráadásul a baloldali jelzőt degradáló értelemben használja, de valljuk be őszintén, ezen a politikai oldalon is bőven akad, aki egyetért ezzel.

Csakhogy az embereket ez nem érdekli.
Már immunisak arra, ki bal-, vagy jobboldali.
Ki, mit rak a pénztárcába - ezt nézik.
A befolyásolhatóságuk szintje az egekig ér, s lehet Orbán még nem győzte meg őket arról, hogy a kínaiak is a barátaink, fogadjátok be őket a házaitokba, ez még túl nagy béka egy sajátjaitól is távolságtartó népnek, de nem állunk már ettől sem túlzottan távol.

A tapasztalatlan fiatalokról már nem is beszélek, akiknek mindenki kommunista, akire ráfogják, s lehetőleg legyen az nagyon szemét és nagyon fekete - lásd a Márki Zay-féle kommunikációt.

Viszont a baloldaliságot nem kellene átadni Orbánéknak, nem szabadna hagyni, hogy saját céljaira használja fel, akár a kokárdát.
Márki Zaynak sem.

Ezért gondolom, hogy az emberekhez egyszerűbben kell közelíteni, mert látom, hogy egyáltalán nem veszett még ki az elmúlt rendszer megbecsülése.
Az viszont tény, hogy mivel ütik-vágják, lassan tényleg elenyészik az a hit, hogy a létbiztonság, az ingyenes társadalombiztosítás, stb., ahogyan az írásban áll, a baloldali politika eredménye volt.

A baloldaliság lehet, hogy emberségesebb politikát eredményez a szélesebb tömegeknek (szerintem azt), mint a jobboldali.
Miért ne lehetne ezt erősíteni, s visszaadni a jelentését, ha kell emberséggel, éppen a jövő érdekében?

Amit soroltam, nem cél - nem látom a programokban...

Az embereket a lózungok már nem érdeklik, s csak nő az elégedetlenség, a passzivitás a politikusokkal szemben.

Tudom, ez így kevés, de én még hiszek abban, hogy a politikus van értem és nem fordítva.

1970 írta...

Kedves KZs!

"Neves" közgazdász kollégáiddal kellene erről talán hosszasan beszélgetni. Olyanokkal, akik még most is "szórják a mákonyt" (értsd: hülyítik az embereket) szanaszét e hazában...

1970 írta...

"Ezért gondolom, hogy az emberekhez egyszerűbben kell közelíteni, mert látom, hogy egyáltalán nem veszett még ki az elmúlt rendszer megbecsülése.
Az viszont tény, hogy mivel ütik-vágják, lassan tényleg elenyészik az a hit, hogy a létbiztonság, az ingyenes társadalombiztosítás, stb., ahogyan az írásban áll, a baloldali politika eredménye volt.

A baloldaliság lehet, hogy emberségesebb politikát eredményez a szélesebb tömegeknek (szerintem azt), mint a jobboldali.
Miért ne lehetne ezt erősíteni, s visszaadni a jelentését, ha kell emberséggel, éppen a jövő érdekében?"

Kedves Valaki!

Tökéletesen igazad van.