2021. december 16., csütörtök

KILÓRA, MINT A KACSÁT


Nem mondanám az évezred legszínvonalasabb kommunikációs húzásának Orbán ötletét, de kétségkívül működőképes.
Boríts rá a választóra egy vödör pénzt, kapjanak egy szendvicset a legéhesebbek, térden állva fogják csókolgatni a Nagy Don bánatos seggét.
Meg kell venni az elvhű és szabadságszerető magyar népet, kilóra, mint a kacsát...
Aztán kell még egy kisebb ígéretcunami, melynek teljesülését a Gondos Gazda a távoli, ködös jövőbe tolja ki, kell némi hivatkozás a nemzeti önérzetre, kell nyomtatni néhányezer székely-igazolványt, mibe kerülhet? 
Mire a románok beárazzák, túl leszünk a választásokon, és bár lehet, majd a száz év előtti történelmi példán okulva odahuzigálhatjuk a vasúti személykocsikat a Kőbánya-Kispesti vasútállomásra, hogy legyen lakása a románok által seggberúgott büszke székelyeknek, akiket persze majd etethetünk-itathatunk is, de legalább lesz munkaerő az országban, ha kevésnek bizonyulna az Orbán által beszállított vendégmunkás népség.
Mindenesetre a magyar néplélek legjobb ismerőjének a Gazda tűnik, míg az ellenzék már megint olyan szegény, hogy még igérni sem tud.
Egyébként sem tud kommunikálni, be van oltva ez ellen egy olyan világban, mely leginkább a kommunikációs versenyről szól, ahol az fog nyerni, aki jobban tud riogatni, akinek jobban elhiszi az ígéreteit Julis néni, mert Julis néni sok van, ellenben szabadságvágyó liberális polgár hozzájuk képest kevés, emellett az összes Julis néni egyet akar: több pénzt, addig a jóllakott középosztálybeli Júliák ahányan vannak, annyiféle elképzeléssel indulnak a harcba.
Ha a jelöltjük nem azt mondja, amit hallani szeretnének, akkor durcásak lesznek, és bejelentik, hogy őket nem érdekli a politika, el se mennek választani, mert valamilyen ködös elképzelés folytán azt hiszik, hogy nekik miniszterelnököt kell választani, jóllehet nekik egyéni jelölteket és az ellenzéki pártlistát kellene választaniuk, aztán a miniszterelnököt megválasztja majd a Parlament.
Közben a miniszterelnök-jelöltük meg buzgón roadshowzik a világban, arról beszél szertefele, hogy mi a nem jó, meg mit nem kellene, meg valamiféle elmagányosodott jobboldali réteget emleget, mely alig várja, hogy mögé álljon, merthogy ő jobboldali, ami legyen így - de nem így lesz.


Orbán bandája meg közben gátlástalanabbul hazudozik, mint a szabadságos katona, olyan agresszivitással, melytől felforr a magát tárgyilagosnak tartó szemlélő vére és lila lesz a feje, mint a hagyma.
A Vezér "ad" - ad a fegyvereseknek, ad  nyugdíjasoknak, ad mindenkinek, akiről feltételezhető, hogy nagy örömében majd rá szavaz, és fennhangon emlegeti a 13. havi nyugdíjat, melyet a gaz baloldal elvett, de ő bezzeg, ugye.
Mi meg hagyjuk, és nem állítunk ezzel szembe semmit, pedig hogy most ad egy havi nyugdíjat, az csak alamizsnálkodás, méghozzá a te pénzedből, hiszen ma erre nincs is forrás, hitelt kell felvenni rá, melyet majd te fizetsz vissza. 
Julcsa néni azt hiszi, hogy ebből jót fog majd enni-inni, csak azt felejti el, hogy amit kapott, azt a jövője terhére kapta, meg azon se nagyon spekulál, hogy tizenkét éven át miért nem kapta?
Miért kapott helyette stadionokat meg határontúli templomokat?
De még ezzel se kellene foglalkoznunk, elég lenne elmondani, hogy mi ezt a pénzt beépítjük a nyugdíjba, és ettől kezdve minden hónapban több lesz a nyugdíj, megaztán mi ez után számoljuk majd évente a nyugdíjemelést, mert ma az infláció annyi évente, amennyit a kormány akar, és a szakadék a valóságos infláció és a kormány által hazudott adat  között mély, mint a Mariana-árok a tenger fenekén.
És a fegyvereseknek is vissza fogjuk adni a korkedvezményes nyugdíjukat, a dolgozóknak európai minimálbért, a közmunkásoknak is ezt számfejtik ezután és a családi pótlékot háromszorosára  emeljük a gyermekek után. a nők negyvenéves nyugdíjkorhatárát kiterjesztjük a férfiakra is, ismét társadalombiztosítási alapokra helyezzük az egészségügyet, a társadalombiztosítási járulékért az ellátás járni fog.
És visszaállítjuk a Határőrséget.
A betegellátás szektorsemleges lesz, ugyanannyit fog kapni egy ellátott után a kórház akkor is, ha állami, egyházi, önkormányzati vagy bármilyen magánfenntartású, intézményt lehet majd választani, de ha orvost is választani akar valaki, az vegyen igénybe magánellátást.
A magánellátást az állammal finanszíroztatni bűncselekmény lesz, mindemellett minden orvoslátogatásért alacsony összeget fizetni kell, ezt a rászorulóknak a társadalombiztosító visszatéríti.
A nehéz szociális helyzetben levők élelmiszer-utalványt kapnak, tüzelő-utalványt, a szülő nők a kisbabájuk számára egységes baba-csomagot, pelenkával, meleg ruhával, a saját részükre meg ingyenes fogorvosi ellátást.
Az alkalmazottak üdültetésének rendszerét is kidolgozzuk, állami fenntartású üdülőkben egy hét all inclusive  pihenés minden családnak jár majd, újra létrehozzuk a nyári napközis és gyermektáborok rendszerét.
A juttatások normatív alapon járnak majd, nem a polgármester dönti el, hogy ki kaphat közmunkát, hanem  az állampolgár helyzete.
Aki ezekkel a juttatásokkal visszaél. azt kényszermunkára ítéli a bíróság, legalább lesz valami haszna Orbán dolomitbányáinak.


Tudnék még egy-két ötletet adni, és azt is meg tudom mondani, hogy honnan kell ezekre forrást teremteni, de az már nem biztos, hogy tetszene a NER nyerteseinek.
Vigyázat, nem azoknak, akik nyertesnek érzik magukat, mert van egy normális fizetésük, viszonylagos jólétük, mert ők olyanok, mint a süllyedő Titanic mentőcsónakjában üldögélő szerencsések, akik azért túl nagy biztonságban nincsenek...
Persze ezen túl még vannak problémák, külpolitika, szövetségi politika, honvédelem, általános és középiskolai oktatás, szakmunkás-képzés, egyetemi oktatás, kultúra , művészet, miegymás.
Majd elfelejtettem: a büntetésvégrehajtás is, Orbánnak se parkettás börtönt szánnék.


A Rettenthetetlen igen be lehet tojva, ha már az Alkotmánybíróság elnökét is nekieresztette az ellenzéki szövetségnek - valahol vicces is, hogy egy ilyen magas beosztásban levő jogászember képes ennyire túlterjeszkedni a lehetőségein, mert mint a magasztos testület elnöke saját ötlettől vezérelve nem nyilváníthatna véleményt politikai mozgásokról, magánemberként meg nem ficereghetne - már, ha a demokrácia keretei között szeretne mozogni.
Viccesek lennének ezek az erőlködések, csak az a bej, hogy ezektől minden kitelik, ezeknek most semmi sem drága, és kiszámíthatatlan, hogy mikor lépik át az utolsó vörös vonalat, mikor kezdenek bele az ellenzék fizikai üldözésébe.
A nagy baj, hogy az ellenzék közben eltűnt, mint szürke szamár a ködben, az meg engem nem érdekel, hogy időnként valaki felrikkant, hogy de azért mi dolgozunk ám!
Hát dolgozzatok is, ha már vállaltátok a feladatot, és hihetetlen gyorsasággal értessétek meg  háromnevű barátunkkal, hogy errefelé mindenki azt képzelte, hogy ő lesz az, aki majd végrehajtja a hat párt egyeztetett akaratát, nem pedig a hat párt asszisztál az ő szép elképzeléseihez.
Persze mondhatja, hogy ő ezt előre megmondta, és ez igaz is, de ettől még helytelen, és jobb holnap fenéken billenteni, mint a választás előtt két héttel küszködni a zsarolásával.
És lószart neki, Mama, nem önálló frakciót, ha azt akart, miért nem indult az előválasztáson?
Bonyodalmas időket élünk, nem lehet ilyenkor tökölődni, vagy egységben kell lépni, vagy abba kell hagyni ezt az egészet és a Duna jegének helyére hívva Viktort császárrá koronázni, aztán lehet a demokráciáról papolni tovább, kéz a kézben és dicsérni egymást körbe-körbe.


Jómagam úgy képzelem, ha bukik az ellenzék, majd írok jó kis kutyás meg cicás posztokat, az első címe már meg is van: Nárcisz kutya, neked legalább csak az egyik szemed verte ki a disznó...

:O)))

31 megjegyzés:

anteus írta...

Retrográd teve, aki visszasírja két púpját - de legalább az egyiket...

Kiszáradt wadi medrében a legjobb látnivaló a fata morgana.

PuPu írta...

Kedves anteus!
Nem vagyok én retrográd, sőt!
Nem egyszer megírtam, hogy a világ két lépés előre-egy lépés hátra minta szerint - de van úgy, hogy a három lépés előre és négy lépés hátra kotta szerint megy előre, de hogy előre megy, az biztos.
Vagy elpusztul.
Azt is megírtam már ezerszer,, hogy a mai kül és belpolitikai viszonyok között Kádár rendszerét visszakívánni az álmodozások világába tartozik, de a világ valahogy azért olyan, hogy az elvetett minták maradványaiból ez-az azért itt marad velünk.
Kádár rendszere a szocializmus kísérleti laboratóriuma volt, a kommunista világrendszernek nevezett ideológiai katyvasz meg a megfelelő ellensúly a kapitalizmus fékezhetetlen és önző mohóságával szemben.
Amikor ez a dagadt kis pörsenés a kapitalizmus ótvaros seggén azt hirdeti, hogy az ő szabadságharcuk vezetett a szocializmus megsemmisítéséhez, hát ezen csak röhögni lehet, merthogy ő az a tetű, aki a vágóhídra hajtott ökör élősködője volt, aztán kitalálta, hogy ő hajtotta az ökröt.
Ma meg már a mészárosa is élősködik a népen, de ma sem ők irányítják a szekeret.
De az tény, hogy amíg volt ellensúly a kapitalista társadalmi berendezkedéssel szemben, addig a konvergencia-elmélet aranykorát élte.
Az elmélet szerint a társadalmi modellek egyre közelednek egymáshoz, míg csak ki nem alakul a mindenki számára kívánatos társadalmi modell.
Kicsit időigényes, de szükségszerű.
Az elmélet tetszetős volt - úgy egyébként mindenki elfogadható kompromisszumnak tartotta, mígcsak a termelőeszközök tulajdonviszonyait nem kezdte el piszkálni valaki.

:O)))

PuPu írta...

Folytatás:
Hát most a technikai fejlődés piszkálgatja ezerrel magukat a termelőeszközöket, és éppen egy olyan forradalom kapujában vagyunk, melyhez képest a Nagy Ipari Forradalom barkácskiállítás volt.
Namármost ehhez vagy igazodik az emberiség is, vagy kipusztul.
Jó lenne ebben a helyzetben is betölteni a fejlődés laboratóriumának szerepét, de ehhez egy olyan társadalom kell, mely alkalmas arra, hogy új megoldásokkal kísérletezzen, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy tagjai életben maradjanak és emberhez méltó életet élhessenek, emellett kell a társadalmi mobilitás, kell a humanizmus és kell a közösségek - a társadalmak - újjászervezése.
És ezekhez a feladatokhoz új gondolkodásmódra van szükség, mely egyaránt magában hordozza a kapitalizmus emberének egyéni kezdeményezőképességét, mindig többre törekvését, mint a szocializmus társadalmi szolidaritását, társadalmi mobilitását hozzávetőleg a hajdani kádári modell szerint, természetesen a kor körülményeihez igazítva.
Ha minden megy tovább a maga útján, előbb-utóbb éhséglázadások lesznek, zavargások és folyamatos feszültség, mely helyzet társadalmilag nehezen kezelhető és rengeteg energiát von el a fejlődéstől.
Tehát a jelen virágzó rablókapitalistái számára is egy kezelhető, elégedett társadalom lesz vonzó, ehhez pedig áldozniuk kell és áldozni is fognak.
Róma is inkább gabonát osztott a plebsznek, minthogy állandó lázadásokkal bajlódjon, pedig az se volt olcsó, de itt lenne még ellentételezés is, mert a társadalmi mobilitás rengeteg értéket adhat a társadalomnak.
Nézd meg a skandináv országokat, dögre vannak adóztatva, de a társadalom jóllakott napközisként szürcsöli kakaóját, mi meg irigyeljük őket.
Pedig mi ugyanebből a szisztémából jöttünk, csak a mi kapitalistánkat Magyar Népköztársaságnak hívták.
Ha pedig baloldali vagy és élhető - és nem nyomorogható - országot akarsz teremteni, akkor nem adhatod alább annál. hogy meghaladod, de legalább eléred a létező szocializmus szintjét, tetszik ez a munkát lenéző, dzsentroid álmokat kergető kispolgárnak vagy a tőkésnek, vagy sem - mindegylófax.
A fejlődés ezt követeli és ez lesz, a mi választási lehetőségünk abban áll, hogy halottak ezrei és vér hektoliterei árán jutunk el ide, vagy okos lépések sorozatával.
Az emberiség kinőte a rabszolgatartó társadalmak sorát.
A mai baloldalnak, ha van még valaki Szanyi kapitányon kívül, aki fel meri vállalni ezt a címkét, akkor annak be kell vállalnia a társadalmi előrelépés előfeltételének - a polgárai számára elégedetten élhető társadalomnak a megteremtését, és ehhez maga mellé kell állítania a társadalmat, megértetve, hogy sok választása nincs, vagy Ember Péter marad, vagy átképzik Pedigré Pálnak...
Persze ez nem fog harc nélkül menni, vannak sokan, akiket a saját habzsolhatnékukon túl semmi sem érdekel, ezért hát a rossz példakép, a csüngőhasú takarmányozását be kell szüntetni, az egész csürhéjével együtt.
Ez a feladat, lehetőleg vérontás nélkül.
Fata morgana?
A kapitalizmus is az volt hajdan, és a szocializmus egy módosult és korántsem tökéletes formája ma is néhány milliárd ember életét keretezi, szóval, csak óvatosan a minősítgetésekkel.
Úgyhogy, lehet kezdeni abban a kiszáradt mederben kutakat ásni...

anteus írta...

Ilyen hosszú választ nem érdemlek. De reagálni fogok, ha lesz annyi időm, hogy röviden írjak (... khm, ha már idézni akarnék.)
Az utolsó mondatból fogok indulni: nem kutakat kell ásni, hanem egymás vállara állva messzire látva keresni az oázis pàlmáit.
Vannak.

kekec írta...

Pupu, nem értek egyet, hogy kinőttük volna a rabszolgatartó társadalmak korát. A "klasszikus demokrácia" rabszolgatartó volt, és azóta is a demokráciának szerves része a rabszolgatartás
Csak most más neveken nevezik (közmunkás, minimálbéres, élelmiszersegélyes) illetve az úr és rabszolga minőség országok között is megvalósul. Ha előre is lépett a kapitalizmus - az meg szintén szervesen összefügg a gyarmatosítással. Ha nem lehet kifelé - akkor gyarmati sorba döntenek befelé. Elég, ha a keleti megyéinkre nézel! Szerintem a feudális Magyarország (és a többi feudális ország is) a nemesség részére demokratikus volt (adómentesség) és jogfosztott volt a jobbágyság. Nem sok különbség volt a rabszolgatartó demokráciákhoz képest!
Az előre meg hátralépésekkel meg az a baj, hogy nem mindegy az irány.
Ha meg az iránynál tartunk: szerinted tényleg nyerni akar az ellenzék 22-ben? Merthogy 11 "békeév" után biztosan megszorításokkal kellene kezdeniük, de még anélkül is, minden reform érdekeket sért. Ha ehhez romló közhangulat járul, a Mi Kárpáti Zsenink amint egy kicsit konszolidálódna a helyzet, rögvest visszajöhetne, és ráülhetne az eredményekre.
Lehet, hogy az ellenzék nem akarja kikaparni neki a tűzből a gesztenyét, és kénytelen lenne maga megcsinálni a megszorításokat?! Ami erősen letörné a hívők jóhiszemúségét is.
Akkor aztán jöhetne egy előrehozott választás....

1970 írta...

Kedves kekec!

A permanens megszorítások politikájával valóban csak ez az út várható. Amennyiben csak ebben tudunk gondolkodni, akkor nem érdemes csinálni. Nézd végig az elmúlt 30 évet, hova vezetett ez a politika.

NagyZoltanPeter írta...

Kina.
Amiről irsz-ott nagyjábol az zajlik.
Zseniálisak-nem véletlen az 5000 éves civilizáciojuk..
:)

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Nagyon jó összefoglalót csináltál megint az "ellenzék" tennivalóiról. Szerintem az a baj, hogy nem olvassák az írásidat.
Az Anteusnak írt válaszod egy önálló posztot is megérdemel.

Bubu64 írta...

Kekec!
Az a baj,hogy mindenki megszorításokban gondolkodik. Ezért akadtam ki annak idején Bokros szövegén, pedig kedvelem, és felettébb értelmesnek tartom, sőt a MOMát is bent láttam volna szívesen a Parlamentben.
Megvannak a források a nép létének jobbá tételében. De szépen írtam.
Az elmúlt években kötött titkosított szerződések felül vizsgálatát nagyon fontos lenne meglépni, hogy az eladósodást meg lehessen szüntetni. És igen a magán vagyonokhoz hozzányúlni. Hol van az megírva, hogy csak tőlünk, kis emberektől lehet elvenni. Vissza lehet venni az állam, tehát a nép számára sok mindent az egyházaktól, amiből most nekik van bevételük. A csúti alapítványoktól is. Ingatlanokat,amiket a mi pénzünkön újítottak fel EU-s forrásból, az Andrássy úti palotákat, szállodákat. Van pénz dögivel. Ha Mészáros a Mátrai hőerőműböl kivehette a pénzt, és utána visszavásároltatták velünk, az hűtlen kezelés, akkor tőlük is el lehet venni a zabrált vagyonukat, mert ezeket tőlünk vették el.De Pupu jobban össze tudná foglalni, honnan lenne keret a nép életének jobbá tételére.

kekec írta...

Bubu64
Az is megszorítás, ha "csak" a gazdagoktól és az "ebül szerszett" vagyonokat vonják el. Csak másnak fáj. Na meg elzárni vagy szűkíteni a pénzcsorgási forrásokat - az is megszorítás. Valakiknek az is fáj!
Hiányt két módon lehet csökkenteni: bevétel növeléssel és/vagy kiadás csökkentéssel. A bevétel növelése sajnos nem egy gyors folyamat, ha a termelékenység növelésre alapozzák, az adóemelés gyors, de rengeteg hátrányos következménye is van. Ezért nyúlnak általában a kiadások megszorításához - az gyors eredményt hoz.
Tehát reális az a következtetésem, hogy bármilyen kormány jön - megszorítani fog. Orbán a szegényeekn, a baloldal (reményeim szerint) a gazdagokon. Mert a bérmunkára alapozott ország nem tud hamar bevételnövelő technikákra átállni. És valamit az irdatlan hiánnyal majd kezdeni kell....

anteus írta...

Ez a kínaiak kedvenc identitás-érve. Ámde.

Az 5000 -ből cca. 4000 minden érdemi vàltozás nélkül zajlott.
Ebből kellene kiindulni.

anteus írta...

Szerintem is...

góbé írta...


Bubu64-nek respekt !!!

Bubu64 írta...

Szia Kekec!
Igazad van, de a megszorítás szó alatt lássuk be, hogy az elmúlt 31 évben nem a gazdagok megszorítására gondolunk, inkább az ő javukra a dolgozókon csattant az ostor. Lehet naívan baloldalazni, de nincs baloldal, csak olyan politikusok, akik annak nevezik magukat, kirakat baloldaliak, mondom úgy, hogy én mindig is baloldalinak vallottam magam, jobb, és szélsőjobbos ismerőseim szerint már fanatikusan. Az SZDSZ- MSZP alatt voltak látszat intézkedések, de a gondolkodók látták, hogy csak látszat. Írok példát, volt a GY.F. kormány alatt a szuperbruttósítás, én visszakaptam a maximum adójóváírást, de szégyen, hogy erre szükségem volt, mert olyan keveset kerestem túlórákkal fővárosi cégnél. Volt olyan, hogy év végi jutalmat visszautasított kolléga, mert túllépte az adósávot, így rosszul járt volna. Sokan ezért szavaztak Orbánra, mert azt mondta, hogy a munkát díjazza. Igaz kilóg a bele a legtöbb embernek, annyit dolgozik, a többi néphülyítéséről nem is beszélve, örülnek a családi adókedvezménynek, mint majom a farkának, de az inflációt nem nézi a pógár, hogy hatszor annyit fizet ki a boltban. Olyan jól néz ki egyben az az egymillió Ft. Boldog, hogy mennyit keres, de amikor mondom számíts már ki mennyi az órabéred, akkor kiderül, hogy kevés.Havi 400 órával keres annyit, amennyit a kötelezővel kellene. Már fel sem tűnik nekik.
A sávos adózás jó dolog, de a vállalkozók simán elcsalják. És még lehetne folytatni.

Bubu64 írta...

No igen, Kínában a konfuciuszi tekintély tisztelet. Lehet, hogy Adynak igaza van? Itt sincs semmilyen mentalitásbeli változás.

Bubu64 írta...

Köszönöm Góbé.

1970 írta...

"Hiányt két módon lehet csökkenteni: bevétel növeléssel és/vagy kiadás csökkentéssel."

Kedves kekec!

Kiválóan megtanultad a neolib mantra leckéjét. Csak nem telt el az elmúlt 3 évtized feleslegesen...:(((.
(Egyébként - Horn Gyula után - melyik "baloldalinak nevezett" kormány nyúlt hozzá a gazdagokhoz? Mire alapozod az ezzel kapcsolatos optimizmusodat?)

Tőlem is egy nagy respekt Bubu64 számára!

NagyZoltanPeter írta...

Hát-elolvasván figyelmesen a fentieket-MZP-től (akit itt valaki "mormongecinek" nevezett)-nemigen várható népboldogitó program.

kekec írta...

Kedves Bubu64!
Nagyon egyetértünk abban, hogy nincs baloldal hazánkban - legalábbis néhány bohócpártot kivéve nincs. Mert remélem azért nem veszed komolyan Thürmeréket vagy az eszem-eliszomot?
És lehet ellene berzenkedni, de történelmi mélypontra (vagy inkább csúcspontra) küzdötte a hiányt a Mi kis Kárpáti Géniuszunk, tehát azzal valamit kezdeni kell, bárki lesz hatalmon.
Orbán mellett szól, hogy a tényleges megszorításokat el tudja hazudni ("felcsökkenés") és a hívői még az is benyelnék tőle. Ellenben az ellenzékkel, amelyik még kommunikálni és ígérgetni sem tud.
De ha nem kezdenek valamit a hiánnyal, akkor rámehet az ország. Nem kell szeretni - de azt rendbetenni csak a kiadások csökkentésével lehet. Ebben legalábbis egyetértenek a neolibek és a neokonok is. Másmilyen közgazdasági irányvonaslról meg nem tudok.
Tehát a jövő évi választás tétje, hogy ez kiknek fájjon a leginkább.
Na - erre nem képes az ellenzék, hogy értelmesen elmagyarázza (max 1 mondat!!!!) és a megoldási javaslatot is előadja (+1 mondat)
Pl: Tőled és a családodtól loptak! és Neked akarjuk adni, amit a lopásokból visszaveszünk!
Vagy: Elherdáltak Orbán és maffija egy Marshall segélynyi uniós forrást, elvették az egészségügytől a GDP 1,5 %-át, és leküzdöttek minket Románia mögé!
Az átlagválasztó memóriája ugyanis erre a rövid szövegekre vevő az elmúlt évek tanulságai szerint.

Bubu64 írta...

Kedves Kekec!
Dehogy veszem őket komolyan. Teljesen egyet értek abban, amit leírtál. Most néma csönd van az ellenzék oldalán, csak MZP hőbörög és megint a csúti viszi a prímet közbeszédben. Hol van már az előválasztás lelkesedése. Nem tudom mi lesz a vége, nekem nincs túl jó érzésem a jövővel kapcsolatban.

1970 írta...

"Ebben legalábbis egyetértenek a neolibek és a neokonok is. Másmilyen közgazdasági irányvonaslról meg nem tudok."

Kedves kekec!

Ezek szerint egyetlen gazdasági irányvonal létezik ma a világon??? (neolib=neokon)
Na, itt kezdődik az a probléma, ami egy töketlen tehetetlen ellenzékhez vezet. Lehet "eszem-eliszomozva" gúnyolódni, de amíg ez a gondolkodásmód uralkodik, addig egy "ellenzéki" győzelem után is ugyanabban az ürülékben fogunk lépkedni.
Sajnálom, de a Te gondolkodásmódod (is) fenntartója (indirekt módon) kisgömböc országpusztításának.

anteus írta...

Ideje lenme felhagyni ezzel a Marshall"segély" dologgal.
Egy cent segély sem volt abban, az egész hitel volt.

kekec írta...

Kedves anteus!
A tények makacs dolgok ám! Egy rahedli vissa nem térítendő forrást kaptunk az Uniótól.
Közgazászok állítják, hogy vásárlóerő parításon kb a Marshall segély nagyságrendjében, a csatlakozásunk óta. Csak éppen amit nem loptak el, azt letérkövezték. De jó néhány közintézményt is építettek belőle. Csak nézz körül az országban, még kint vannak a táblák, hogy ehhez-ahhoz mennyit adott az Unió. És NEM hitelbe!
Kedves 1970!
Az nem 1 hanem KETTŐ. Mármint irányvonal. Persze van harmadik út is, de valahogy nem tudok vágyakozni a kínai gazdaságirányítási modell után! Pedig ők legalább okultak Kornaiból, náluk nagyobb becsben áll, mint idehaza.
A szívemhez közel persze a rendszerváltás előtti államkapitalizmus állt. Az legalább egységesen kente szét a szegénységet, támogatta a társadalmi mobilitást. Csak sajnos bebizonyosodott, hogy Leninnel szemben Marxnak volt igaza. Csak gazdaságilag erősen fejlett országokban valósítható meg, szétszakított láncokban nem.

anteus írta...

Kedves kekec!
Tényleg makacsok, csak a hamisítások makacsabbak náluk.

Az USA hatalmasra duzzasztott háborús kapacitásai a történelmük legmagasabb válságával fenyegetett. Ki kellett talàlniuk valamit - és ki is találtak.

Először olvassuk Marshall tábornok nyilatkozatát:
"Folyton a Marshall-tervről beszélnek. Már nevem szerepeltetése is eléggé sajnálatos, de ami a tervet illeti, az egyenesen botor túlzás. Nincs itt szó tervről. Egy ötletet vetettük fel. Ennyi az egész."
(A párizsi amerikai sajtótájékoztató iroda 1947 okt. 24-i kőzleménye a New York Herald Tribune fórumáról.)

És egy másik idézet:
"Az Egyesült Államoknak mindenkép, és bármibe kerül kezébe kell vennie Európa újjáépitésenek finanszírozását. Ettől függ akciószabadsága és gazdasági jóléte. Nincs más út előttünk, mert ha nem ezt az utat követnénk, az általános gazdasági káosz magával ránt bennünket. Nem emberbarátok jócselekedetéről van itt szó, hanem ellenkezően, pusztán arról, hogyan mentsük meg sajátmagunkat. Egyesek az európai segítség politikáját a "mikulás-bácsi" politikájának nevezik, de ezzel csak annak adják tanubizonyságát, hogy gyerekesen, könnyelműen és tudatlanul beszélnek."
(Eaton szenátor 1947 júniusában).

És így tovább mind a 234 oldalon, Henry Claude: Le plan Marshall (1949) című könyvében.

Értékes olvasmány a tényekért a "tényekkel" szemben.

1970 írta...

Kedves kekec!

Őszintén szólva megmosolyogtató, amikor azzal kezded, hogy "a tények makacs dolgok", majd kifejted a saját véleményedet a kérdésben (azonosítva azt a tényekkel).
A neokon és a neolib gazdaságpolitika gyakorlata között ugyan már miféle különbséget látsz? Ki tudnád ezt nekem részletesebben fejteni, mert nagyon érdekelne? Ahogy az is, mit gondolsz, miért rajongtak annyira a liberálisok Thatcher asszonyért. Nem muszáj vágyakozni valami másra, de azért legalább el lehetne gondolkodni azon, hogy az, ami itt az elmúlt 3 évtizedben történt, hova vezette az országot, és meddig lehet ezt a szakadékba vezető utat folytatni. Neokon=neolib gazdaságpolitika ennyire volt képes...
A Kádár korszak gazdaságpolitikájának semmi köze nem volt az "államkapitalizmushoz". Ez a neolib új baromság, amivel etetik az embereket. Az a rendszer egyszerűen nem engedte, hogy egy felső réteg ész (és értelem) nélkül gazdagodjon (abból nem nőhettek ki csányik, lázárok, kisgömböcök, meg lölők, de "újkapitalista üzletasszonyok" (ez a k.rva újmagyar kifejezése), mint Andika sem). Ezért buktatták meg, nem törődve azzal, hogy ennek révén milliókat tolnak a nyomorba.
Igen, az a rendszer a társadalmi mobilitást segítette. Ez az egyik legnagyobb érdeme, ahogy a társadalmi kohézió és a szolidaritás erősítése is. De a "szegénységet nem kente szét egységesen", inkább milliókat próbált kiemelni a szegénységből, a nyomorból. És ezt sikerült is a Kádár kornak elérnie.
Javaslom, hogy próbálj egy kicsit a neolib=neokon mantráidtól szabadulni, és egy kicsit messzebbre is nézni abból a ketrecből, ahová az elmúlt 3 évtizedben beszorítottak minket.

anteus írta...

Kedves 1970!

Nem "segítette"! ERRŐL SZÓLT.
Mit írt a magyar szociológia nagyasszonya, Ferge Zsuzsa: (2012! - Szűzanyám!)

"Ma azonban azt is megfejtendőnek tartom, hogy hogyan csökkenhettek ilyen radikálisan az egyenlőtlenségek, hogyan lehetett két-három évtized alatt mindenkit eljuttatni az orvoshoz (leküzdeni a tébécét, minden gyereknek oltást adni, stb.) vagy a nyolc álta-lános elvégzéséhez, hogyan emelkedett a fürdőszobás lakások aránya a háború előtti 10 százalékról 90 százalékra?"

http://fordulat.net/pdf/19/F19_Ferge-interju.pdf

Mellbeverő, hogy ez a tudós (mert nagyon az!) a Kádár-rendszer bukása után tartja csak megfejtendőnek a rendszer lényegét? Mi a fenét kutatott évtizedekig akkor? (A szociológia eredendő testi hibája.) Fájó, mert valódi tudós. (A társadalomtudomány erkölcsi kérdés. Majd egyszer a Teller-problematikáról... arról, hogy a fizika társadalmi lényege micsoda. A társadalomé vagy "csak" tudósé... Addig is: TELLER, Ede - ZELEY, László A biztonság bizonytalansága Relaxa 1991.)

Ferge abszolút hívónév nekem.

Arról nem is beszélve, hogy Susan Zimmermann szanzsén a szocializmus "féregnyúlványának" mondta a rohatt kommunisták szociálpolitikai rendszerét. Amihez képest a "jólét rendszerek" elföldelhetik (vagy lehúzhatják) magukat... (Alapmű: Herman van der Wee: A lefékezett jólét. Bp. KJK 1986.) Az archimédeszi fix ponttól olyan távol, mint Makó vitéz Jeruzsálemtől. [Lehetséges megközelítés: O. Nagy Gábor: Mi fán terem? Gondolat Bp. 1979. p. 343.)

Az államkapitalizmus problematika hatalmas terület. Majd máskor. Ez a fogalom csak a marxizmusban műveleten, vagy azt tökéletesen félreértő-elutasító (lásd: TGM!) által használt fogalom.

Csak megjegyzem: ami Magyarországon ma történik, az nem magyar zajlás.

1970 írta...

Kedves anteus!

Nekem is hívónév. Valószínűleg ő is utólag jött itt rá sok dologra, ahogy arra több közgazdász utalt is ("nem ezt vártam a kapitalizmustól"). Csak éppen Ő - ahogy azt pontosan kiemelted - szociológus, aki ezt kutatta évtizedekig. Mit gondolt, mi történik itt majd '90 után? Elhitte, hogy a Kánaán jön?

(TGM nem csak ezen a téren műveletlen. Mi más mondható el egy olyan emberről, aki minden volt már csak akasztott ember nem? Egy nagy kalapemelés azonban megilleti: ő volt az egyetlen a "rendszerváltó elit" értelmiségi "krémjéből", aki nyilvánosan bocsánatot kért a rendszerváltás során történtek miatt az emberektől. SENKI más nem tette meg, sajnos Ferge Zs. sem (akinek a bokájáig sem ér fel TGM).

Nem magyar "zajlás", de azért vannak tragikus sajátosságai. Kisgömböc és bandája zB elég sajátos a térségben. Csak azt nem tudom, miért mi kaptuk a nyakunkba ezt a kollégiumi társaságot. Talán mi nem becsültük meg eléggé azt, ami itt '56 és '90 között történt? A sors bosszúja?

anteus írta...

Azt azért nem mondanám, hogy TGM műveletlen lenne. Más személyiségben az ő elméje elkêpesztő hozadékkal járna.
Az okosságnak van egy pontja, ahol át kell térni a bölcsesség pályájára. Ha valaki túlhalad okosságában ezen, akkor menthetetlenné vàlik - a közösség számára.

Ajánlom neked az "Idola tribus" c. könyvének mindhárom tanulmányát. (Magyar Füzetek 12. 1989?)

Szinte már sajnálja az ember.


1970 írta...

Kedves anteus!

Amennyiben a műveltséget a felhalmozott tudáshoz, ismeretekhez kötjük, akkor igazad van. Számomra azonban egy művelt ember ismérve az is, hogy felnőve (vagyis az "állandósult logikai érdeklődés fokára" érve, ld. Nagy László: A gyermek érdeklődésének lélektana, 1908.) nem váltogatja világképét, nézeteit, eszméit úgy, mint más a gatyáját. Máskülönben el kellene fogadnom, hogy Pozsgay et., vagy éppen a kisgömböc egy nagy tudású, művelt figura. Nem gondolnám...

anteus írta...

Kedvas 1970!
Innen már az erkölcs végeláthatatlan földjének peremére kerültünk.
Miként műveletlen ember is lehet erkölcsös, akként művelt ember is lehet erkölcstelen. Nagyon két tárgykör külön-külön könyvtárnyi irodalommal.

Önmagában a helykeresés lehet kacskaringós, de egy fárosznak nem áll jól, ha hetente más szirtfokról mutatja az utat.

Mert lehet, hogy egynémely hirtelen természetű hajós feldugja neki az égő fáklyáját...



1970 írta...

Kedves anteus!

Nem tudom, számomra egy bizonyos fokú műveltség szükséges az erkölcsösséghez, de ezen nem veszünk össze:).
A "kacskaringós helykeresés" vajon meddig folytatható? Egy egész életen át? Bár Pozsgay et. is "levetette kígyóbőrét", amint tudta. Nyilván már nagyon szenvedett a szerencsétlen. Meg is mondta: "A nép, a nemzet engem akar, mert tudja mennyit szenvedtem érte". Nyugodjék békében...