2022. január 14., péntek

ÜGYEK VAGY ÜGYETLENKEDÉS?


Néhány mondatot a Gattyán-ügy kapcsán.


Értem én, hogy az emberek általában valós vagy vélt elvárásokhoz igazodnak.
Elsősorban saját viszonyítási csoportjuk a mérvadó, annak normái írják elő a helyes gondolkodást azok számára, akik nem rendelkeznek saját - jobb esetben jól kiérlelt - véleménnyel egy adott társadalmi, egyben politikai kérdésről.
Márpedig az emberek jelentős része hétköznapjaiban nem foglalkozik ilyenekkel, mindennapjaikat lekötik saját és családja dolgai, a konkrét megélhetési gondok, melyek és a napi politika között nem sok összefüggést talál, igaz, nem is nagyon keresi.
De azt azért tudja, hogy ha komoly embernek akar látszani, akkor valamiféle véleményének lennie kell, csak az a baj, hogy a saját vélemény kialakítása macerás, sokat kell hozzá olvasni, az meg fárasztó dolog.
Egyszerűbb hát átvenni a saját csoport véleményét, és azt képviselni minden lehetséges fórumon, ami aztán lehet szerencsés dolog, de lehet ostobaság is - minden attól függ, hogy az adott csoport véleményformálói saját kis homokozójukban milyen eredményre jutnak.


Meg hát itt van a tekintélyek szerepe is.
Vannak emberek, akik az adott csoporton belül véleményvezérek, akik leginkább eredményt hirdetnek valóságos mérkőzés nélkül, helyből lenyomva az esetleges ellenvéleményeket.
Ezek az emberek aztán vagy vezetői lesznek a csoportnak, vagy beállnak valamelyik vezető sleppjébe és annak nézeteit terjesztik, mint csalhatatlan igazságot, rájátszva az emberek lustaságára, mely a gondolkodásukban is megnyilvánul.
Nem azt fogják mondani, hogy az adott dolgot jónak, vagy rossznak gondolom, hanem azt, hogy a csoport vezére, vagy valamely megkérdőjelezhetetlen tekintélye is ezt gondolja.
Ami aztán vagy így van, vagy nincs, de a választónak ez mindegy is, neki elég, ha valamelyik szekértábor ólmelegében bólogat, mint plüsskutya a Wartburg kalaptartóján hajdan.  
Ez a mentalitás egyenes út ahhoz a helyzethez, melyben ma élünk, ahol ma élünk, az ezer süket duma országában.
Pártnélküli pártvezérek hivatkoznak a demokráciára, miközben mögöttük statisztikailag értékelhetetlen "tömeg" áll, de pártocskájának hangzatos neve mint fügefalevél takarja a semmit.


Ebből az is következik, hogy megnőtt a személyek szerepe, merthogy némelyiket személyiségnek azért nem mondanám.
Ezzel párhuzamosan eltűntek a politikából az ügyek, eltűnt az ideológia is, helyette olyan  próféták üres szavai hülyítik a népet, akik unják már a sáskák szárított tevetrágyán pirítását a sivatagi éjszakában.
Szeretnének végre dúskeblű hurik társaságában ambróziát szürcsölni aranykehelyből.
Vannak türelmetlen próféták is, akik nem várják ki, míg tömegek állnak be mögéjük, hanem más, sikeresebb próféták dalainak motívumait szővik be saját okosságaik közé, a választó meg csak a fejét fogja.
Merthogy mindegyikük tagja a Próféták Szövetségének, mely célul tűzte a régi vallás porig rombolását - igazodj ki hát rajta, melyikük gondolja ezt komolyan?
Persze egyszerűbb lenne, ha a Prófétaszövetkezetnek lenne koherens és mindenki által megismerhető konkrét programja, lehetőleg olyan, melynek nem az áll a középpontjában, hogy mit nem, hanem, hogy mit igen.
Ügyek, melyek mellett ki lehet állni.
Ha nincsenek ügyeink, akkor ügyetlenek vagyunk, mert akkor csak személyekről folyhat a vita, az pedig mindig veszélyeket hordoz magában, hiszen a személyi rokonszenv és ellenszenv okai kifürkészhetetlenek.
Aki a nyúzottképű városvezetőt szerette, abban lehet, hogy ma, amikor idolja már pofás, mint a kölyökgólya, már nem kelti a remélt hatást.

Ez a hatáskeltés sem egyszerű dolog, barkács-szinten ez úgy néz ki, hogy a próféta mond valamit, kezdeményez valamit és elégedett magával, mert tett valamit, aztán csak várni kell a csodát.
Csodák ritkán vannak, a katolikus egyház is vért izzad, mikor szentet akar gyártani valamelyik belső csoportjának ikonikus figurájából, hogy találjon valamiféle csodát.
Például. hogy az állam által importált kínai oltást kapott és mégis életben maradt a fertőzés után.


Aztán itt van a nagy kérdés, kit engedjenek a prófétai körön belülre, merthogy a torta kicsi és minden új szereplő harapni szeretne belőle.
Így aztán a választások előtt el kell utasítani mindenkit, aki csatlakozni akar hozzánk, például a műkereskedőt, aki Goya, Rembrandt vagy Rubens képeivel kereskedik - az a sok erotikus hús, aki megnézi rögtön kedvet kap a nászhoz, piha, ez a húskereskedelem maga!
Inkább az LcseXtük című filmmel kellene kereskednie, az erényes témával foglalkozik (Dögöljön meg Gyurcsány...) mégha kurvák is készítették, nagy műgonddal.
Megjelent ez a Gattyán is, hát el is zavartuk mindjárt a sóhajba, erkölcstelen állat az ilyen, mondja az összes erkölcsös szemforgató, akik közül egy sincs, aki ne látott volna pornót.
Anno a videokölcsönzőből kérte ki a kazettát és ha még lenne ilyen, ma is odajárna.
De persze meg lenne a véleménye a boltosról, aki nem méltó arra, hogy megossza velünk véleményét és pénzét az ingyenes fogamzásgátló, betét  és tamponosztásról, hiszen az is pin@ügy.
Mi pedig középkorian ostobák vagyunk, hiszen jobb az erotikus fantáziát úgy kiélni, ha pofánverünk és behúzunk a bokorba egy hazafelé tartó nőt, mintha egy fotelben maszturbálnánk, két sör között.
Nem minden pasinak jut ugyanis nő a való életben, és nőnek se mindnek áll a zászló, a pótcselekvés is lehet szükséglet.

 
Kádár hajdan azt mondta, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van, és én azt gondolom, hogy ezen érdemes lenne elspekulálni, és mellé állni egy olyan ügynek, mely a XXI. század Magyarországát szeretné letéríteni jelenlegi, középkorinak mondható pályájáról.
Hogy legyen végre vége a XX. század első felének Amerikáját idéző maffiauralomnak, a bigott álszeméremnek, és próféták politizálásának.
Ellenben legyenek ügyeink, például legyen ingyenes az internet-hozzáférés minden magyar településen, adjunk számítógépet minden gyerek kezébe, dolgozzunk ki digitális tananyagokat, hogy járvány esetén ne kelljen a pedagógusnak naponta szembenézni a halállal.
Ezek ügyek, ezek hoznának társadalmi hasznot, akárki is találja ki őket.
És ezer ilyen ügy lenne, hiszem már ma is az internethez fordulsz, ha az erkélyeden paradicsomot akarsz termelni - igaz, ma még személyesen kell bemenni a szolgáltatóhoz, ha mobil-előfizetésed át akarod vinni a másikhoz, és telefonálnod kell, ha időpontot akarsz foglalni a fodrászodnál, de a világ nem áll meg.
A politikának se kellene leragadni a királyválasztás kérdéskörénél, lehet, be sem fagy mostanában már a Duna...
Hogy aztán az sem lenne baj, ha lenne elfogadható társadalomszervezési ideológiánk, de ez már valóban az utópia kategóriájába sorolható egy olyan országban, ahol a nincstelen cigány és a fagyhalál előtt álló nyugdíjas büszkén választja a legnagyobb tolvajt prófétájának.


Nagy változások előtt áll a világ, a változások hamarabb eljönnek, mint sokan gondolják.
Nem lenne baj, ha a világgal együtt mi is változnánk...


:O)))

38 megjegyzés:

Kapat írta...

Gattyán ajánlkozása politikai szövetségesként akkor volna hiteles, ha már 2018-ban megtette volna. Miért most, a választások előtt 3 hónappal világosodott meg?
Fogjon csak bele világmegváltó ötleteinek végrehajtásába, senki sem fogja megakadályozni hasznos tevékenységét. Politikai állásfoglalásra is mindenkinek joga van, de miért kellenek Neki ehhez szövetségesek? Pénzt is adhat a kampányhoz, feltételek megszabása nélkül. Naivság lenne azt hinni, hogy nem hasznot remél húzni "szép terveiből". Ez sem lenne baj, hiszen üzletemberként egy tisztességes üzlet haszna megilletné. Nagyon leegyszerűsített gondolatnak tartom, hogy az emberek idegenkedése csupán a meggazdagodásának módja miatt lenne.
Ki is Ő tulajdonképpen? Miért követel magának politikai szerepet? Mit tett eddig ezért? Pénzért mindent meg lehet venni? Sok-sok nyitott kérdés.

Ottilia Marton írta...

""Ha nincsenek ügyeink, akkor ügyetlenek vagyunk""

"Ellenben legyenek ügyeink, például legyen ingyenes az internet-hozzáférés minden magyar településen, adjunk számítógépet minden gyerek kezébe, dolgozzunk ki digitális tananyagokat, hogy járvány esetén ne kelljen a pedagógusnak naponta szembenézni a halállal.""

"Hogy aztán az sem lenne baj, ha lenne elfogadható társadalomszervezési ideológiánk, de ez már valóban az utópia kategóriájába sorolható egy olyan országban, ahol a nincstelen cigány és a fagyhalál előtt álló nyugdíjas büszkén választja a legnagyobb tolvajt prófétájának.
""

nincs is mit hozzátenni!

1970 írta...

Kedves Kapat!

Egyetértek a bejegyzéseddel. Azt gondolom, hogy az üres lózungokon ez az ember sem képes többre.

Kedves PuPu!

Kádárnak volt egy másik neves mondata is:
"A krumplileves legyen az ami, krumplileves."
Szerintem napjainkban ezen kellene inkább nagyon elgondolkodni...

góbé írta...


Kapatnak az ellenőrzőjébe: 5* Majd ha az L Ritók Nóra, vagy a Vásárhelyi Miria, vagy Iványi Gábor szól, hogy ez a gatyás egy faxagyerek, no akkor majd hiszek neki. Addig nálam csak o1g csicskája. Hogy is mondta Moldova: dumálni könnyü, azt fekve is lehet...

Czékus Lajos írta...

Már jó ideje közelről szemlélhetjük a Stockholm-szindróma sajátos megnyilvánulását kis hazánkban, miszerint egy aljas választási szisztémának köszönhetően 2/3-nak kikiáltott tömeg hajbókol- és x-el - fogva tartóinak.
Lima-szindróma jelenség kialakulására - a kisemmizett 'alattvalók' iránti együttérzésre - a mi rablóbandánknál annyi esély van, mint egy fagyálló folyadék árusnak Kenyában a meggazdagodásra.
Ezért április 3-ról szóljon az ének.....

kekec írta...

Alsó hangon hátra van a választásig (már ha lesz egyáltalán, mert azért kétségeim vannak!) 2 és fél hónap. Ha eddig nem táltosodtak meg, nemigazán hiszem, hogy felpörögnének. Már az ellenzék - mert Orbánék nagyon is csúcsra járnak. Akkor meg nem oszt és nem szoroz Gattyán.
A semmit ugyanis nem lehet...

PuPu írta...

Hát, ez a téma nálam becsípődött, és hát annak is van valami ritkaságértéke, hogy ennyire eltérjen a véleményünk.
Mea klumpa, az én vétkem, az én vétkem, melldöngetés, hamuszórás a púpomra, miegyéb... - de azért:
- Kapatnak: Hiteles az, akinek hiszek, és kész. Függetlenül attól, hogy igaza van, vagy nincs. Hiszek Karácsonynak, hiszek egy hazában, hiszek Magyarország feltámadásában... És miért pont 2018? Nem mazochista, üzletember, jelzem MZP sem a munkásmozgalom régi harcosa...
Szövetségesek pedig azért kellenek neki, mert nem alamizsnálkodni akar, hanem a társadalmat akarja átalakítani olyanná, mely képes lesz élni a digitalizálódó világ lehetőségeivel - jönnek a robotok, azokhoz nem elég a kapa meg a gereblye.
És miért adna pénzt egy olyan kampányhoz, mely az egyik elmaradott társadalmat egy másik elmaradottal váltaná fel? Miért fogadod el jobban a noname, semmiből jött jelöltet annál, akinek múltbéli tevékenysége legalább értelmezhető? Sok-sok nyitott kérdés, valóban...
- 1970 -nek: Ez az ember felépített egy digitalizáción alapuló, évtizedek óta jól prosperáló nemzetközi hálózatot, saját erőből, mindenféle támogatás nélkül. Mondhatnám azt is, hogy ő az egyetlen magyar multi, ő nem a szocialista bankrendszer bázisán, nem is az állami pénzek magántőkévé nemesítésével érte el a sikert, és hát ha az bűn, hogy azzal kereskedett, amire kereslet volt, akkor újra kell fogalmazni a kapitalista társadalomról kialakított nézeteinket. Ezzel szembe áll a véleményed a képességeiről. Szerintem tévedsz.
Ami meg a krumplilevest illeti, a magam részéről nem szoktam másnak nevezni, de a politikához pragmatizmus is kell, és ez most nem az igazmondások ideje, most a szövetségesek keresésének ideje van, a jó célok megjelölésének és a cél eléréséhez szükséges eszközök felkutatásának ideje van, emellett nem ártana megismerkedni azzal, hogy Gattyán mit kért az ellenzéktől és mit nem. https://forbes.hu/uzlet/gattyan-gyorgy-ot-pontja-ezekhez-keri-az-ellenzek-tamogatasat/
Szerintem bőven megért volna egy tárgyalást.
Valahol a távolban némi prüdériát és álszentséget érzek felsejleni, de lehet, hogy nincs igazam...
- góbénak: Na látod, ez a gond éppen. Az ellenzék sem képes másra, mint szentek, váteszek és igazlátók kiválogatására, aztán ájult tiszteletre, amivel meghallgatják Iványi Gábor iránymutatását a kukorica négyzetes vetéséről és a fúziós energia kukta-edényben történő előállításával kapcsolatban.
Én is tisztelem - különböző mértékben a munkásságukat, de az ilyen gondolkodás adja mindenféle személyi kultusz termőtalaját, nekem pedig nem kell ez.
Ügyek kellenek, melyek mellé érdemes odaállni, nem szentek. Nekünk a történelmünk során ritkán volt szerencsénk a szentekkel...
Depersze lehet, hogy nektek van igazatok, és a világ nem a globalizáció, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia felé halad, hanem vissza, a feudalizmus irányába, így aztán minden úgy jó, ahogy van.
És mi van, ha mégsem?
:O)))

Kapat írta...

PuPukám, végletekben gondolkodsz. A lekicsinylés (Iványi)és a felmagasztalás (Gattyán) híven jelzik ezt.
Nem érvek hiányában, hanem a véleményed tiszteltben tartása miatt nem vitatkozom Veled.
Elég ha annyit mondok, az én véleményem változatlan.

1970 írta...

Kedves PuPu!

Láttad tegnap Gattyánt az ATV-n Rónainál, az Egyenes Beszédben? Kíváncsi lennék a véleményedre az ottani szereplését illetően.
Azt írod, "ez most nem az igazmondások ideje". Én viszont azt gondolom, végre igazat kellene ennek a társadalomnak mondani (30 év után), és nem mindenféle üres dumával, meg hülye igérgetésekkel etetni megint (amint azt Gattyán is tette tegnap az említett műsorban).
A prüdéria kapcsán:
Említettem valaha, hogy Gattyán miből szerezte a pénzét? Én vagyok az, akit ez nem érdekel. Sokkal inkább az, amit mond (vagy nem mond).
Egyszóval: nagyon kellene már ennek az országnak végre, hogy a krumplilevest újra krumplilevesnek nevezzék.

góbé írta...

Üdv PuPu !

Nekifutok mégegyszer. Gattyán több mint tiz éve ott van a top 10-ben gazdag-ságilag. Volt gazdasági ereje, lehetősége és főleg ideje beinditani akár megvalósitan a valóban remek és a haladás, a fejlődés irányába mutató álmát, elképzelését, szándékát.
Eredményeit tekintve egy kivételes képességü egyéniség kétséget kizáróan, egy dologban gyenge, és súlyosan alulteljesit:

Nem tud időziteni !!!

E nagyivű és a haza prosperálását biztositó programja ha épp mostanság érlelődött meg benne, és szándéka hogy felemeli az országunkat, meg kellett volna várnia a választások lezártát. Nehogy jó szándékát, elkötelezettségét, hazafiságát megkérdőjelezzék, mint én is teszem...természetesen a tévedés jogát is fenntartva...aminek kevés esélye van... ti. tévedhetetlen vagyok...ahogy Yossarian...

Még annyit: jegyzed, "...Ügyek kellenek, melyek mellé érdemes odaállni, nem szentek. Nekünk a történelmünk során ritkán volt szerencsénk a szentekkel..."

Iványi és akiket soroltam nem szentek. A maguk szükebb körében és lehetőségeikhez képest igyekeztek megvalósitani azt amit Kádár egy országgal megpróbált. Létbiztonság, jogbiztonság, esélyegyenlőség...Aztán jött orrbán és csapata....
Valaki szólhatna Gattyánnak, hogy a látszatát is kerülje hogy ő is csapattag lenne...



PuPu írta...

Kedves Kapat, nem szeretnélek bántani, de ez a lekicsinylés és felmagasztalás a kommentedben szövegértelmezési zavarokra utal.
A véleményed fenntartásához való jogod természetesen változatlan...
Bánatos vagyok, mikor érvek helyett szándékos félreértelmezésekkel találkozom.
Kedves 1970, megnéztem a beszélgetést.
Nem volt vele bajom, egy üzletember beszélgetett egy politikai újságíróval, ezért hát furcsa lehetett, hogy kimondta amit gondolt, és közben egyszer sem szerette/siratta a hazát könnyes szemekkel, hanem arról beszélt, hogy mit kellene tenni a felemeléséért.
Igaz, közben - felettébb sajnálatos módon - nem említette sem a világszabadságot, sem a demokráciát, hát ez ilyen pragmatikus fazon, mit tegyünk?
Arra sem emlékszem, hogy ígérgetett volna, arra viszont igen, hogy mi a hozzáállása a mai magyar ellenzéknek a kérdéshez: adj pénzt és kussolj.
Vagy csináld egyedül! De ha egyedül csinálja, akkor kárt okoz az ellenzéknek, ő meg nem az ellenzéknek akar rosszat, hanem az országnak jót.
Az egyébként nem baj, ha a krumplilevest krumplilevesnek nevezzük, a baj az, hogy ez kevés ahhoz, hogy az asztalra is tudjuk tenni, ahhoz ugyanis kell krumpli, kell zsír, kis liszt, zellerlevél, só, miegyéb, és tálalni sem árt, szóval csak árnyaltan!
Jobb valaki, aki a szövetségesünk, mint valaki, aki ellenfelének tart bennünket a közös célok tekintetében.
Miért is nem lehetett tárgyalni vele?
Nekünk Kanász-Nagy Málé kell, a nemlétező pártjával, annak kártékony előtörténetével, saját kiugró teljesítményével.
Ő mondja meg, hogy ennek a formációbak a valódi self made man, a második leggazdagabb magyar nem kell szövetségesnek, sőt szóba sem szabad állni vele.
Hát, az már biztos, pragmatikusnak nem nevezhető ez a társaság...
Kedves góbé, ez nem egy magányos hős ügye, ez a társadalom ügye kellene, hogy legyen.
Ez a javaslat - kiegészítve egyebekkel - kitörési pont lehetne a feudalizmusból, megvalósítása nemzedékekre megalapozhatná az ország jövőjét.
Ami az időzítést illeti, Gattyán eleve nem tudott volna jól időzíteni, ugyanis a nép egyszerű gyermeke a hatalomnak igen kedvező módon összemossa a késkereskedőt a késsel ölő gyilkossal, merthogy ugye ebben az országban a pin@ tabu, türelmi zóna a kiskunsági rónákon van, és sokkal jobb hordókban égő tűz mellett hóesésben várni a kuncsaftot, mint kuplerájokban, melyek a mai magyar társadalomhoz képest maguk a tisztaság, rend és szervezettség mintaképei, - a legrosszabb madam is jobb szakember a saját műfajában, mint jelenlegi politikusaink.
A javaslatról kellene vitázni, nem a személyről, mert a javaslat a lényeg, a project arcának meg a nép kedvének keresése céljából megtehetnénk akár Szili Katalint is, aki istenfélő és szent asszony.
Komoly tábora volt egyébként, legalább Kanász-Nagy Máté kvalitásaival rendelkezik.
Amit Iványi és társai tettek és tesznek, az tiszteletreméltó, értékes és hasznos, de már megbocsáss, mit ért ő a digitális hálózatépítéshez?
Az ellenfeleink felismerik ennek a kérdésnek a fontosságát, milliárdokat tolnak bele ( https://digitalisjoletprogram.hu/hu/rolunk ), mi meg lekezelőleg nyilatkozgatunk róla, elzavarjuk azt, aki ért hozzá és felkínálja szövetségét, hova vezet ez az út - szerinted?
Gattyán egyébként számtalanszor nyilatkozott már arról, hogy nem kívánja Orbán rendszerét támogatni, mi kell még?
Ügyek mentén kell a szövetségeseinket keresni.
Ha Churchill nem ezt teszi, lehet, hogy ma Londonban németül beszélnek.
Mondom ezt úgy, hogy Churchillnél kevés károsabb történelmi szereplőt ismerek.
Megingathatatlan doktriner állásponttal csak veszíteni lehet - még Marx szerint is.
:O)))

góbé írta...


Üdv Pupu !

Irod: "...Gattyán egyébként számtalanszor nyilatkozott már arról, hogy nem kívánja Orbán rendszerét támogatni, mi kell még?..."

Nos, ez: "...Aztán jött orrbán és csapata...Valaki szólhatna Gattyánnak, hogy a látszatát is kerülje hogy ő is csapattag lenne..." (Góbé)

PuPu írta...

Kedves góbé, ha most azt mondaná rád valaki, hogy te kommentjeiddel belülről bomlasztod az ellenzéket, akkor te ez ellen semmit nem tudnál tenni, legfeljebb mosolyognál és mondanád, hogy egy frászt, Mama.
És szomorkodnál, hogy nem hiszik el neked, hogy jó szándékkal akarsz együtt dolgozni azokkal, akik láthatólag viszketnek tőled, mert vagy ugyanolyanok, mint a választópolgárok többsége (prűd, álszent, nem szeret szembenézni a valósággal, inkább szeret meséket hallgatni...) vagy , mert féltik a tortából rájuk eső részt, vagy a táplálkozási láncban elfoglalt helyüket, vagy meg se értik, miről beszélsz.
Prekoncepciókkal közelítenek hozzád, olyan dolgokat vágnak a fejedhez, melyből azonnal kiderül, hogy lövésük sincs, hogyan lehet vállalkozóként életben maradni a gazdasági életben, és arról sincs, hogy mekkora teljesítmény felépíteni egy olyan vállalkozást, mint Gattyáné.
Errefelé mostanában nem lesz Kádár-rendszer, de még hasomló sem, ha jönnek a kínaiak, akkor sem, de ez talán nem is baj, ez a nép nemhogy a Kádár-rendszerre, de még az angolszász típusú parlamentáris rendszerre is éretlen, ide király kell, meg párduc-kacagányok, lovas bandériumok, hősinek hazudott történelem, tizenkilencedik századi külsőségek, és az a jóleső kis félelem, a bizonytalanság borzongató érzése.
Nézd meg, abban a percben, hogy megszűnt a nép által vizionált félelem, azonnal széthordták kerekenként a traktort, betemették a belvíz-elvezető árkokat és felszámolták a TSZ-nek nevezett faluközösségeket.
Szörnyű ezt tudomásul venni, de a klasszikusok megmondták előre: a tudat fejlődése évszázadokkal van lemaradva a termelőerők fejlődése mögött.
Ebből kell kiindulnunk, erre kell stratégiát kidolgoznunk, ha egy élhető országot akarunk utódainkra hagyni, mert ez a magyar valóság, - a Kádár rendszer meg maga volt az utópisztikus deviancia.
Sajnos...
:O)))


góbé írta...


Kedves PuPu !

Értem, vettem...Felvetem: egyezzünk ki döntetlenben...Ahogy én Téged nem, úgy Te engem sem...

1970 írta...

Kedves PuPu!

Nem igazán értem a dühödet és a haragodat. Mi váltotta ezt ki? Ne nézz annyi Kanász-Nagy Mátét:). Szerencsétlen a szűkebb hazámból származik.
Egyébként góbénak igazat kell adnom: olyan világban élünk, amikor az emberi kapcsolatok, a társadalmi kohézió erősítésére lenne igazán szükség, az olyan üres lózungok pufogtatása helyett, mint a "digitalizáció", meg az "előre megyünk, nem hátra". Ilyen értelemben Iványi Gábor személye össze sem vethető Gattyánnal (még akkor sem, ha haragszom rá, mert kisgömböcnek ő is gazsulált anno. Szegény meg is kapja most a magáét ezért).
Ami pedig a krumplilevest illeti: persze, sok dolog kell hozzá, de amíg a zellerről azt akarják elhitetni, hogy somlói galuska, a sóról meg azt, hogy kávé, addig az egész egy nagy zagyvalék lesz. Szóval: tényleg krumplilevesnek kellene nevezni a krumplilevest. Itt lenne az ideje.
A Kádár rendszer sajnos tényleg maga lesz lassan az utópia. Én nem vagyok annyira rossz véleménnyel az emberekről (legalábbis az idősebb korosztályokról), de lassan-lassan süppedünk a mocsárba véglegesen. A Kádár korszakból ami tanulható az pont a társadalmi kohézió és a szolidaritás erősítése. Meg a krumplileves:)

PuPu írta...

Kedves góbé, rendben, kiegyeztünk!
:O)))

PuPu írta...

Kedves 1970!
Sem haragos, sem dühös nem vagyok, csak hát nagyon szeretném,- mint ahogy te is - azt látni, hogy a jövő talán jobb lesz, mint a mai viszonyok - ránk férne nagyon.
A baj többek között az, hogy a világ új kihívásaira nem vagyunk felkészülve, nem fogunk tudni mit kezdeni azzal a helyzettel, melyben a munkaerő jelentős része feleslegessé válik a mesterséges intelligencia és a robotok térhódítása miatt.
Ebben nagy segítséget adhatna az emberi kapcsolatok erősítése, de nézd csak meg, hova vezet, ha ennek technikai feltételei egy szűk csoport kezében vannak, mint ma.
Minden ember összevethető minden más emberrel, természetesen - például emberi minőségét tekintve, szakértelmét tekintve egy adott területen, küllemét tekintve, de azért nem érdemes egy adott területen kimagasló személyiséget mindenre kiterjedő orákulumnak nyilvánítani.
( https://nepszava.hu/3067861_zsenialis-szornyetegek--remes-emberek-is-alkothatnak-kiemelkedo-muveket )
Szóval nem kell mindenkinek érteni a digitalizációhoz, de egy közelgő árvíz esetén nem baj, ha azt is támogatjuk, aki már épített csónakot, még ha trágárul beszél, akkor is.
Kossuth például előszeretettel hajkurászta a férjes asszonyokat, mégis imádjuk, jóllehet politikusként csapnivaló volt.
Egyébként kedvenc levesen a krumplileves, és amikor egyszer serpenyős burgonyát rendeltem, megtanultam, hogy a paprikás krumpli sem lesz jobb, tán még előkelőbb sem, ha nem a nevén nevezik.
A digitalizáció egyébként konkrét fogalom, ez ma a jövő.
De persze csak akkor van értelme, ha ember van mögötte...
:O)))

1970 írta...

Kedves PuPu!

Abban mindenképpen egyetértünk, hogy nagyon ránk férne egy jobb jövő, és e tekintetben mi, akinek azért van e téren pozitív tapasztalata a múltból ("utópisztikus deviancia") legalább van mire visszautalni (lehet ezt másképpen is csinálni).
Azt gondolom, hogy robotizáció ide, digitalizáció oda az emberi kapcsolatok erősítése, a társadalmi szolidaritás és kohézió visszaépítése nélkül nem sokat kezdhetünk a jövővel. Persze lehet, hogy e téren (de csak e téren!!!) egy "csökött konzervatív" vagyok.
A krumplilevest egyébként én magam nem szeretem annyira, de hát nem is ez volt ennek az örökbecsű mondásnak a lényege. A krumplis tészta már sokkal inkább a kedvenceim között van, de soha nem hívtam sem grenadírmarsnak, sem gránátos kockának. Hiába, proli és paraszt őseim voltak...

góbé írta...


Üdv 1970 !

Nono !!!! az efféle megállapitásnak: "....Ilyen értelemben Iványi Gábor személye össze sem vethető Gattyánnal (még akkor sem, ha haragszom rá, mert kisgömböcnek ő is gazsulált anno..." semmilyen realitása nincs !!!

Gazsulált volna ?!? Hát nem ! Mint lelkész, teljesitette a kötelességét, a tőle elvártakat, esketett, keresztelt...! Nem válogatott, mert nem válogathatott sem a hivatásából, sem a mentalitásából fakadóan...!!!
Ahogy a pedagógus sem különbözteti meg és nem bánhat másképpen a szemüvegessel, a vörös hajúval, a cigánnyal, a kékszemüvel, i tak dalse... ( A pedagógus direkt volt...he-he)

kekec írta...

A külön-külön gyenge és széttagolt ellenzék csak egybekapaszkodva tud úgy-ahogy kiállni az orbánbanda ellen- Ha Gattyán külön indul, matematikalag rontja az ellenzék esélyeit. A tények makacs dolgok ám, és régi megfigyelés, hogy a pokolhoz vezető út jószándékkel van kikövezve.
Tehát Gattyán jószándéka is ilyen.
Azt meg értem, hogy az előválasztáson részt nem vevő formációt (legyen az MZP-é, vagy Gattyáné) nem veszik már be a brancsba, Idő ugyanis már nincs rá.
Ha idén elbuknak - lesz rá 4 év, hogy vele is kiegyezzenek. De most felettébb rossz az időzítése.

1970 írta...

Kedves góbé!

Ne légy már ilyen dühös, nem bántottam Iványi Gábort; mostanában kifejezetten megkedveltem, mert egyszerűen olyan szemét és aljas módon bánnak vele, hogy az minden határon túlmegy.
A "gazsulálást" nem a keresztelésre értem, inkább arra az SzDSz-es akolra, ahonnan ő is jött, és amelyik úgy tekintett erre a bandára, mint a kisöcsikre, akiket támogatni kell. És támogatták is rendesen.
Egyszerűen nem hiszem el, hogy ilyen minőségű emberek, mint Iványi nem látták, hogy kik ezek, és mindenekelőtt milyen figura is ez a kisgömböc.
Ismétlem: ez NEM a keresztelésről szól, hanem a politikáról.
(A pedagógus pedig tényleg ne válogasson. Carl Rogers egyik alapelve a feltétel nélküli elfogadás...)

kekec írta...

Pupu, azt azért Te sem gondolod komolyan, hogy a Gattyán programját csakis pártalapítással és mind a 106 körzetben indulással lehet érvényre juttatni? Ha nem akarja a kormányváltás esélyét rontani, elég lett volna, ha a programba való fekvételhez kötné a visszaléptetéseket - vagy akár az el sem indulást. Mert innen nézve, azért ez kissé gyanús!

Kapat írta...

Kedves "góbé"!
Iványi Gábor jellemzésével kapcsolatban teljesen egyetértek Veled!
Ha sok hozzá hasonló, kitűnő ember élne ebben az országban, nem sok gondunk maradna megoldatlanul. Az Ő emberi nagysága, emberszeretete, hivatástudata, tökéletes kontrasztként mutatják orbán silányságát, gonoszságát, embertelenségét.
Sajnálatos dolog, hogy egy ilyen ember személyiségjegyei hosszútávon meghatározzák egy ország életét. Nagyon szeretném megérni bukását, gondolom, ebben mindannyian egyetértünk és ez a lényeg!

PuPu írta...

Kedves kekec, próbáljuk meg tárgyilagosan, az üzletember mentalitásával vizsgálni a kérdést.
Ha valaki pénzt áldoz valamire, akkor szeretné, hogy eredménye is legyen.
Ez a program nem egyszemélyes attrakció, ehhez komoly szervezet és komoly társadalmi támogatottság, továbbá állami szerepvállalás is kell, és állami pénzek is, természetesen.
Aztán a pénzek felhasználását szervezni és ellenőrizni is kell, helyi szinten is, és ne Budapestre koncentrálj, hanem a vidékre.
Ehhez emberek kellenek, elkötelezett emberek, akik hisznek abban, hogy hasznos cél érdekében dolgoznak.
Hogy éppen a választókörzetek alapján építene szervezetet valaki, az szimplán praktikus ügy, nem több.
Mikor Gattyán szervezni kezdte a dolgot, akkor minden választókörzetben fizetett képviselőket keresett, nem országgyűlési képviselőket, hanem az ügy képviselőit, de erre azonnal rárepültek és félremagyarázták a pozíciójukat féltő pártpolitikusok, és a magyar pártrendszer sajátosságainak megfelelően a szekták hangadói.
Nekik egyébként fogalmuk sincs arról, hogy mi Gattyán helye és szerepe a szex és pornó bizniszben, de azt határozottan tudják, hogy Gattyán verőemberekkel árva lányokat raboltat el és zsákmányol ki szexualice, emellett minden szerencsétlen és kizsákmányolt durvát felpróbál, pincében tárolja és veri is őket.
Hogy ez így van, erre ez a poszt is jó példa, lassan átcsapunk Iványi Gábor szenttéavatási eljárásába, és megvédjük egymástól azt, akit az itt kommentelők kivétel nélkül kedvelnek és tisztelnek, csak éppen felületesen olvassák egymás véleményét.
Namármost a pártalapítás a legolcsóbb módja a szervezetépítésnek, ne feledd, hogy itt üzletember ügyködik, aki számolgatja a költségeket is, és ha megfelelő számú választó szavaz rá, akkor jár az állami támogatás is.
Gattyán gazdag, de nem hülye, hogy kiszórja a pénzét az ablakon, ettől működi a cége húsz éve nyereségesen.
Ha céggel próbálkozna, rengeteg támadási felületet adna maga ellen, a párt esetében nehéz fogást találni, ha tisztességesen könyvel, és miért ne tenné ezt? Neki ez a projekt nem egy új autóra vagy egy svábhegyi villára kell, vessetek a mókusok elé, de el tudom képzelni, hogy az ország érdekében akarja felhasználni lehetőségeit.
Ezt persze a pártok korifeusai nem hiszik, merthogy ki mint él, úgy ítél.
Ha az első jelentkezésénél meghívják tárgyalni, akkor ez az egész másként alakulhatott volna, de sajnos a magyar ellenzék be van oltva pragmatizmus ellem, és ha valaki lózungokkal operál, hát az nem Gattyán.
Kár, hogy így alakult, jobb lett volna a haladás zászlóvivőjének szerepét vállalni, mint egy új ellenfelet gyártani.
Ettől persze a digitalizáció még haladni fog, de az erkölcsi hasznát ellenfeleink zsebelik majd be...
:O)))

kekec írta...

Pupu, nem Gattyán programján vitatkozunk. Hanem az időzítésén. Mert korábban kellett volna indulnia és az előválasztásba is becsatlakozni.Már ha egy korábban meg nem méretett formációt egyáltalán bevettek volna. (lásd az MZP frakció elhessentett ötletét, pedig ott valamit produkáltak az érintettek)
De saját érvelésed szerint is önös érdekből, költségoptimálási céllal alapít pártot, és rontja az ellenzék amúgy sem rózsás esélyeit.
Ilyen programalapon meg egész jól együtt tud működni Orbánékkal - napersze kizárólag "az ország érdekében" ha azok beígérik a támogatását.
"Hogy éppen a választókörzetek alapján építene szervezetet valaki, az szimplán praktikus ügy, nem több." Tényleg? És mi benne a praktikum?

glorianna írta...

Pupu kedves, felhívnám a figyelmedet arra, hogy a tisztességes nagyvállalkozók közül többen támogatják az ellenzéket, anélkül, hogy ekkora habot vernének maguk körül. Ha valóban segíteni akart volna, Gattyán beállhatott volna például Bojár Gábor mellé. Mások is megteszik a tőlük telhetőt, például a most a hírekben sokat szereplő Kürték gimnáziumot, Halácsyék (a Prezi-alapítók) általános iskolákat alapítottak és tartanak fenn, Bojár egyetemet. Mind a háromról könnyebb elhinni, hogy van fogalma a digitális jövőről, mint Gattyánról.

PuPu írta...

Kedves glorianna, azt hiszem, a "tisztességes" nagyvállalkozók és Gattyán szembeállítása is csak alátámasztja, hogy prekoncepcióval közelítik sokan a nagyvállalkozó tevékenységét.
A wiki szerint Gattyán a "Príma Primissima Alapítvány társalapítója, a Magyar népművészet és közművelődés Junior Príma Díj mecénása, a Docler Holding Új Generáció Gábor Dénes Díj alapítója.[2] 2013-ban úgy döntött, hogy cége székhelyét és fő tevékenységét külföldre, Los Angelesbe és Luxemburgba helyezi át.[3] 2001-ben alapított internetes vállalata, a Docler Holding,[4] rövid időn belül több száz millió dollár forgalmú óriáscéggé fejlődött, 2020-ban a Forbes legértékesebb, teljesen magyar kézben lévő magyar vállalkozásokról készített listáján a 2. helyre került.[5] 2020-ban megvásárolta alma materét, a Kodolányi János Egyetemet[6], ahol anno kommunikáció- és médiatudomány szakon végzett.
Gattyán György évek óta végez filantróp tevékenységet, a Gattyán Alapítványon[7] keresztül többszáz millió forint értékű adományt osztott szét gyermekotthonoknak, nehéz sorsú gyerekeknek.[8] A 2021-ben, a legjótékonyabb magyarokról megjelent összeállítás[9] szerint, Gattyán a képzeletbeli lista második helyén áll.[10] 2021-ben „Legnagyobb Vállalkozás” néven digitalizációs tudásközpontot indított el, amely négy területre fókuszál, az oktatásra, az egészségügyre, a hivatali ügyintézésre, illetve a korrupcióra.[11]"
Szóval, először meg kell ismerni a tényeket...
:)

PuPu írta...

Kedves kekec, sajnos nem tudok veled egyetérteni, - az ügy fontos, a digitalizáció nagyon jó hívószó a fiatalok számára, akik mellesleg nem kedvelik az álszent szemforgatást se, és a pornóipart ugyanolyan kereseti forrásnak tekintik, mint elődeik hajdan a Habselyem Kötöttárúgyárat, szóval kár volt kihagyni a lehetőséget.
Menet közben lehetett volna bármikor bármit korrigálni, ha valaki szükségét érzi.
MZP mozgalma mit is tett?
Gattyán pártja is egy mozgalom, nem is akart csatlakozni a hat (haha...) párthoz, ő mindössze támogatást kért, egy tárgyalást bőven megért volna a helyzet tisztázása.
Mindegy, Kanász-Nagy Máté locuta, causa finita, ahogy a művelt francia mondaná...
Már döglött lovat verünk itten egy ideje, sajnálom...
:O)))

glorianna írta...

Pupu kedves, bizonyára félreérthetően fogalmaztam, egyáltalán nem tartom tisztességtelennek Gattyánt. Mindössze arra utaltam, hogy finomabban is bevethette volna magát az országos politikába, ui. meglátásom szerint az ő módszere kontraproduktívnak bizonyult.

1970 írta...

Kedves PuPu!

Glorianna számára írt válaszod kapcsán csak mellékesen jegyezném meg, hogy Iványi Gábor esetében nagyrészt ugyanezeket a filantróp tevékenységeket le lehetne írni, csak őt valamiért vegzálja a hatalom, szemben Gattyánnal. Ennek oka is érdekes lehet ebben a vitában.

Bubu64 írta...

Szia Pupu!
Mit szólsz az orosz-ukrán helyzethez? Még mindig igaza van Putyinnak?

KZs írta...

Pupu, ha már a tények megismerése:
https://www.erdely.ma/piros-pirula-vagy-kek-pirula-mi-varhato-a-virushadmuvelet-uj-fazisaban-fabio-vighi-ujabb-zsenialis-irasa

PuPu írta...

Kedves KZs, sok érdekes és végiggondolásra érdemes gondolat van a cikkben, csak közben sajnos meghalt Csollány Szilveszter is.
A negyvenezer mellett.
Én oltáspárti vagyok, a történelem is erre tanít.
De persze lehet, hogy én tévedek - ki tudja?
Azért ha a huszadik emeleten ki kell lépned az ablakpárkányra, nem nagyon árthat, ha biztonsági kötéllel teszed...
:O)))

PuPu írta...

Kedves Bubu64, Bidennek tengernyi baja van otthon, kellene neki kis siker, csak sajnos túlértékeli Amerika képességeit, túl sok amerikai filmet nézett - szerintem.
Mázlija van, Putyin higgadt politikus, persze nem gyenge és nem teszetosza.
A politika nem igazság kérdése, hanem az érdekeké, és Putyin hatékonyan védi Oroszország érdekeit, míg Amerika érdekeit csak igen halványan lehet felismerni a Pripjaty mocsarai mentén...
Amerika időt tévesztett, talán a múlt század vége felé lehetett volna sikeres egy ilyen politizálás, de ma már ezen túllépett az idő...
:O)))

glorianna írta...

Vannak még érdekes apróságok a témában: https://444.hu/2022/01/25/gattyan-gyorgy-bekoltozott-a-ner-elysiumaba-egyetemenek-osztondijait-pedig-tiborcz-istvan-bankja-fizeti

PuPu írta...

Kedves 1970, Gattyán ellen a magyar történelem legnagyobb adóügyi perét indították, megnyerte, egyébként.
Volt ott házkutatás, vagyonzárolás, lehallgatások, lefoglalások, minden, mit csak egy vállalkozó elszenvedhet, ha zsarolni akarják.
Az Európai Bíróságom is tárgyalták az ügyet, ott is Gattyánnak adtak igazat.
Az összevetés itt Iványi Gáborral nem helyes, Orbán csahosai az üzletember pénzét akarják, míg a tiszteletes személyes bosszúállás okán indított támadás áldozata.
Persze ettől lehet még Gattyán jó vagy rossz ember, de azért nem helyes prekoncepcióval kezelni az ügyet.
És egyszer fogunk még hallani Rogán szabadalmáról is vallomást egy bíróságon...

:O)))


1970 írta...

Kedves PuPu!

Igen valóban ez lehetett mögötte az ok: Gattyánnak a pénzét akarták, míg Iványival szemben a személyes bosszú volt a motívum. És ez az utóbbi mindig kegyetlenebb és durvább, ami meg is látszik.
Ilyen értelemben valóban nem helyes az összevetés, de azért látszik valahogy, hogy Iványit és egyházának helyét fel akarják szántani és sóval behinteni. Valahogy azt érzem, hogy ez ő esetében a bosszú dühösebb, kegyetlenebb és személyesebb, mint Gattyán (vagy éppen Bige) esetében.
Kisgömböc vallomását mikor fogjuk hallani a bíróságon? Én nagyon várom már az élő közvetítést:).

KZs írta...

Pupu,próbáljunk a tényeknél maradni, Csollány oltott volt..
A biztonsági kötéllel egyetértek, nem is vagdosom :)
Ha lassan is, de felállnak a bolygó legnagyobb elismert szakatekintélyei és hallatják hangjukat, és egymástól függetlenül egybehangzóan a vírus ellen hatástalannak, az emberre nézvén életveszélyesnek mondják ezt a vakcinát.
Maga Robert Malone is "átállt", aki mégiscsak az mRNS technológia felfedezője..
De mindenkinek a saját választása, hogy a piros vagy a kék pirulát kéri :)