2022. július 1., péntek

A GONOSZ MEGSZEMÉLYESÍTÉSE



Ősi dolog ez, már a ősember is nagy valószínűséggel agyonverte  valamelyik társát, mikor a villám belecsapott a télre félretett mammutsonkába, vagy amikor a kardfogú tigris megette a méltán népszerű Umbulut, a törzs jól bevált sámánját, hiszen nem tehetett ezek ellen semmit, hát kellett valami magyarázat.
Mert az végképp nem lehet, hogy a Mennydörgőnek éppen a törzs sonkájára fájt volna a foga, annak oka kellett, hogy legyen, hogy éppen azt a kajakupacot emésztette el a tűz, melyet oly nagy önmegtagadással tettek félre szűkösebb napokra.
És a sámán is méltán volt népszerű, a sok rá hasonlító kisgyerek is ezt bizonyítja!
Kell ezekre a dolgokra valami racionális magyarázat, hiszen a Mennydörgő mindig megkapta a megfelelő mennyiségű áldozati felajánlást, legutóbb is például a sámán anyósát, akiről oly fájó szívvel mondott le Umbulu.
A kardfogú tigrisnek meg esélye se lehetett volna a sámán varázserejével szemben, ha csak egy az egyben állnak ki egymás ellen, de hát a tigrist segítette az Ősgonosz, aki nem lehetett más, csak az új sámán megválasztása során leégett ellenjelölt, akire az új sámán kinyújtott mutatóujjával rá is mutatott, aztán ezt követően a törzs nagy egyetértésben halálra kövezte, asszonyát közkinccsé tette, gyermekeit meg elhelyezte a szexuális szolgáltatóiparban.
Így aztán mindenki megnyugodott, vége volt a válságnak, a magyarázat ésszerű volt, a meglevő három agytekervényből nem vett igénybe csak egyet.
Mint azt a klasszikusok megírták, az emberi tudat felettébb lassan változik, ennek pedig két komoly következménye van.
Az egyik az, hogy amire valaki nem talál saját képességeire szabott ésszerű magyarázatot, azt hitéleti kérdésnek kezeli, ennek megfelelően nem az agyával gondolkodik, hanem a szívével.
Az pedig  nem erre való, mert igen könnyen jut hamis következtetésekre az ember gyereke, bizonyítékok erre elvált párok milliói, akik - míg tartott a szerelem - társukat szépnek, jónak, erkölcsösnek tartották, míg csak tökrészegen beléjük nem rúgott hatszor, vagy nem feküdt le fűvel-fával, pizzafutárral.
Ezért pedig valakinek felelni kell, lehetőleg soha nem az érintettnek, mindig másnak, annak a lotyónak, az anyósnak, a munkatársaknak, de kell valaki, akit néven lehet nevezni.
A politikában sincs ez másként, ha baj van, kell felelős, különösen, ha mi vagyunk a hunyók.  Sőt, akkor csak igazán.
A másik következmény szomorúbb, merthogy az embernek ellenség kell, mert az aztán a politikai szegénységi bizonyítvány, ha valakinek még ellensége sincs.
Ha meg van, akkor annak arca kell, hogy legyen, pontosabban vértől csöpögő pofája - persze nem foghúzás után.
A vér természetesen szüzek és gyermekek húsából származik, számításba jönnek még öreg nénik és ártatlan öreg bácsik, akik nem csinálnak semmit a városi harc színterén, csak állnak a mobiltelefonjukkal  és vicceket mesélnek a másik öreg bácsinak, aki a mieink állásában üldögél és időnként lőelemeket motyog maga elé.


De hát ez legyen az ő szociális problémájuk, a lényeg az, hogy aki nem az én szekerem tolja, az ellenség, és annak neve kell, hogy legyen.
További probléma a nagyságrend.
Parkinson ezt remekül illusztrálta az atomerőmű építés döntésének előkészítésével. melyből az atomerőmű költségvetése öt perc alatt egyhangúlag került jóváhagyásra, ellentétben a kapu mellett található kerékpártárolóval, mely öt órás vita után sem bizonyult döntésre érettnek.
Most is ez a helyzet, a problémákat le kell butítani olyan szintre, hogy akár még egy érdi önkormányzati képviselő ls megértse, ehhez pedig ismerni illik az önkormányzati képviselők korrupciós gyakorlatát, mely nem csak méretét, de minőségét tekintve is más, mint a NERencselovagok eljárásrendje. 
Ha meg világpolitikáról esik szó, akkor aztán végképp kitör a zűrzavar, ugyanis a véleményvezérek jelentős része nem látott még térképet, olajat is csak a spájzpolcon, palát a háztetőn, gázt meg a PB-palackban.
Szóval, ha valaki véleményt formál, hát legalább alapszintű ismereteinek illene lenni, de ez a mai világban már nem követelmény, a játszóterek padjainak  homokozó-stratégái is bátran véleményt mondanak világhatalmakról, azok vezetőiről.
Ez csak attól baj, hogy a csordaszellem időnként elragadja őket, és mint hajdan a zuluk asszonyai, magas fejhangon sikoltozva hergelik a társadalmat a gyűlölködésbe, okok és következmények nem is igen érdeklik őket.


A legjobban az tetszik, mikor az Ártányt a haza csüngőhasú megmentőjének szerepébe tolják, ezzel indokolva kilógását a szövetségi rendszerből, mintha képes lenne hátizsákban gázt és olajat hozni Moszkvából.
Mit mondjak, nem képes, és - tetszik-nem tetszik - össze vagyunk kötözve az Unió országaival, a problémáink megoldása pedig nem a hőbörgés, hanem a szorgos háttérmunka, elsősorban az Unió tagjai körében.
Tudomásul kell venni, hogy a realitások között az is ott szerepel, hogy egy kiélezett katonapolitikai helyzetben egy ekkora ország nem ugarabugrálhat, együttműködésre vagyunk ítélve, vagy halálra.
Ne legyenek senkinek illúziói, a konfliktus végén Putyin a kockázatvállalásával arányos díjat fog beseperni, merthogy ő is imperialista, akárcsak Biden vagy idóta brit csicskája.
Maga a történet is erről szól, és ezen a pályán Orbán még rosszabbul áll, mint erkölcsileg, ő itt a senkik senkije, mi meg elférünk akár még a járulékos veszteség kategóriában is.


De persze a Gonosznak neve kell legyen, és őt ma Putyinnak hívják, aki a sok békegalambból pörköltet szeretne főzni, de majd a galambok megmutatják neki, jól leszarják a fejét.
Legalább is kommunikációs szinten, mert ez valahogy úgy van, mint a nehézsúlyú ökölvívásban.
Egy ellenfele se a balkezes szurkálásai miatt tartott Tysontól, hanem attól, hogy tudták, mekkorát tud ütni, ha kell.
A közvélekedésnek ezen a szintjén mindenki megnyugszik, miként anno népünk akkor éppen nácibarát része a csodafegyverek ígéretétől, vagy 56-ban az ENSZ ejtőernyőseit várva, de egyik se jött, sőt, mindkét esetben az oroszok jöttek, az amerikaiak csak óriási pléhdobozokban küldött sózott vajjal vettek részt szabadságunk védelmében.



Pedig nem Putyin a sátán, a Sátán Putyin rakétája, hatótávolsága 18000 kilométer, sebessége a hangsebesség huszonötszöröse, egyetlen belőle képes elpusztítani Franciaországot.
Remélhetőleg tudja ezt Biden is, aki a koncertet vezényli, habár szerintem már kiegyezne valamivel, amit legalább nyilvánosan másnak hívnak, mint vereség.
Az  baj, hogy odacsinálni az abroszra könnyebb, mint aztán eltakarítani a nyomokat, főleg, ha az asztal gazdája bosszús lett.
Putyin a világ egyik vezető nukleáris hatalmának vezetője, neki egészen más prioritásai vannak, mint a Mi Urunknak, aki legfeljebb a rablott holmit félti, esetleg az életét.
Nem lennék a helyében, mikor eszébe jut Ceausescu...
A jelenlegi világpolitikai helyzet nem kedvez a pávatáncnak, de azoknak az idiótáknak sem, akik nem a realitások alapján próbálnak állást foglalni, jóllehet teljesen mindegy, hogy mi a mi véleményünk.
Akik véleménye számít, azokat egy kézen meg lehet számolni - és azt az icipicit se Orbánnak hívják, aki mind meg akarja enni, amit a másik négy vadászott, meglőtt, hazavitt, megfőzött.
De meg fogja enni, amit ő főzött - sajnos, az is a mi hasunk fekszi majd meg...

:O)))

15 megjegyzés:

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Tetszik !
Kellő humorral vagy megáldva és ez már a javulás jele !

Persze az orosz imádatodból nehezebb kigyógyulni, de majd rá fogsz jönni, hogy az nem minden, hogy van szuper fegyverünk és jók vagyunk ebben a témában.

Ép most fejtegette Juhász Ferenc, hogy a haderő fejlesztés 50%-át a humán erőforrásra kell költeni, mert a fegyverek önmagukban nem sokat érnek. Mint a mi 8000 fős hadseregünk ! Ennek is 2/3-a a kórházakat őrzi és járőrözik gépfegyverrel.

Lehet itt olyan rakétája az oroszoknak, ami a szélvésznél is gyorsabb, ha nincs hozzá ész, mint azt Korea is bizonyítja ! Mert közben képtelenek egy vakcinát termelésbe állítani, ami megfelel a szabványoknak. Nekünk kell ehhez segítséget nyújtani.

Az a híres fegyver is olyan, hogy közben már Izrael is tud védekezni ellene, mert ők meg a rakéta védelmi rendszerüket fejlesztették lézeres védelemmé és az valamivel gyorsabb. Arról nem is beszélve hogy olyan szoftverük is van, ami a rakétákat a saját gazdájuk ellen irányítják. Úgy mint az a kutya, amelyiket a gazdája lapáttal etet, de nem mer a közelébe menni. Figyelik is ezeket a fegyvereket árgus szemekkel, mind az összes 42-t és az eltitkolt másik 100-at is. Ha csak tüzelőállást foglalnak, már adnak is a szájának. Persze csak azoknak amelyek fel vannak szerelve atomtöltettel és ezt könnyű észlelni, mert sugároznak mint a kandalló ! Szóval nem nagyon félnek itt az orosz blöfföktől és pontosan tudják, hogy mit tesznek és hol fáj ez Putyinéknak.

Sajnálom őket én is, nekem nem sok bajom volt velük, bár nem szerettem és most sem szeretem a hülyeségeiket. Mint minden diktatúra és diktátor, ők is követik ezek sémáit !
Bele fognak bukni, bár ezt senki nem nagyon szeretné, de, hát ők akarják, a nagy eszükkel.

Mi meg itt szapuljuk a saját ellenzékünket, amikor nem is velük van a gond !
A gond a jobboldallal van, mert nincs köztük egyetlen demokratikus párt se.
Mondjuk hajlamuk se sok volt erre, de ettől még nem kellett volna bedarálni, szétverni, megvenni őket kilóra, a FIDESZNEK.
A bajok innen származnak és itt kezdődtek, mert a közös mutyi szerint, ezt kellett volna tenni az MSZP-ek is a baloldalon és már kész is lett volna a kétpólusú politizálás !
Mint Amerikában !
Csak hát ez a fránya Gyurcsány beleköpött a levesbe !
Nem hagyta magát meg nyuvasztani !

Tessék itt az eredménye !
Kénytelen szegény FIDESZ a saját mocskát rendbe tenni !
Ha tudja, de, ha nem, akkor bizony mi esszük meg azt, amit ők kifőztek nekünk !
Közben persze dehogy szorítanak ők meg, még megfulladnánk és nézhetnénk mint a moziban.
Ők így szoktak a bicikliről leszállni, na, Ár stoppal !

Szóval a jobboldali monolitot kellene inkább felrobbantani és szekálni, nem a saját tábort az ellenzéknek, többre mennének vele.
Most meg a szegény JOBBIKOT szednék szét, hogy erősítsék a táborukat, pedig szinte uralnak mindent, csak félnek, ők tudják, hogy miért, milyen törékeny ágon ülnek !

Üdv sphagin.

Czékus Lajos írta...

Pupu, szereteném, ha még sokáig eszmét cserélhetnénk a Vita Sziget Klubban, ennek érdekében mostani írásod után létra szállítására ne vállalkozz a kocsiddal.....

anteus írta...

Az alapprobléma, hogy valamiféle "baloldali" "ellenzékért" kiáltozunk, noha nem tisztázott kikért is működne ez az ellenzék? Miféle "népért", miféle "elesettekért", miféle "kizsákmányoltakért"?
Nincs ilyesmi, mert ehhez mindenekelőtt az kellene, hogy enmaguk ekként tekintsenek magukra.

A kocsmai uniszónós kurvanyázás, a pénztári sorban elfojtott hangú "ezek megőrültek", stb. nem politikai alap, csak bosszankodás. Nem csoportképző tényező. Ennek nincs politikai szerkezete - tehát nem szervezhető. Hígfosből még vályogot sem lehet vetni. A "baloldal" pontosan képezi le a "dolgozók" állapotát. Amilyen a társadalom szellemi állapota, pont olyan a politikai képviseletéé.

És még valami: a szólásszabadság és a véleményszabadság azonosítása az einstandolt sajtó mellett a tanulatlanság hatalmának legerősebb bástyája.

1970 írta...

Kedves sphagin!

Több tekintetben is nagyon súlyos tévedésben vagy.

"Mert közben képtelenek egy vakcinát termelésbe állítani, ami megfelel a szabványoknak. Nekünk kell ehhez segítséget nyújtani."

Elfelejted, hogy évtizedeken keresztül profin működő oltási rendszerük és oltóanyagaik voltak. Minket is ezekkel oltottak. Az, hogy ez esetleg tönkrement, elsősorban az alkoholista Jelcin "érdeme".

"Mi meg itt szapuljuk a saját ellenzékünket, amikor nem is velük van a gond !"

Ez még súlyosabb tévedés és/vagy a tisztánlátás totális hiánya. Sajnos ezzel az "ellenzékkel" (tetszik vagy nem Gyurcsány hülyeségeit is beleértve) rengeteg baj van. A legfőbb probléma, hogy semmilyen értékelhető eszméjük, világképük, értelmes ideológiájuk, következetes értékrendszerük nincs. Ebben az értelemben tökéletesen illeszkedtek kisgömböc hatalomtechnikájához (mert azt, amit művel ez az őrült, nem nevezném politikának).

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Lehet itt találni kifogásokat, de egy ilyen fejlett országnak azért ez kurva nagy szégyen ! Ez vonatkozik Kínára is, mert azok se különbek. A profi oltási rendszer, csak volt, de elfeledkeztek róla ! Mint sok egyéb másról. Mint mondjuk a saját jólétük biztosításáról. Előbb talán ezt kellene bebizonyítani és utána óberkodni, mert csupasz seggel nem illik a bálban kekeckedni. Kilátszik minden gyengeség belőle.


Ami az ellenzéket illeti, talán Gyurcsány szavai elég meggyőzőek ezen a téren. Azt mondta, hogy a baloldal keresi a helyét, ebben a megváltozott közegben. Nincs egyszerű helyzetben, mert közben az egész világ átalakul. Addig is, amíg a helyére nem kerül, nekünk az alapok megteremtése a faladatunk. A baloldal csak demokráciában tud kiteljesedni és élni. Ezért kell küzdenünk. A többi jelenleg csak okoskodás és gáncsoskodás!

Úgy, hogy, a végén kiderül, hogy mivel te se tudsz eszmét, vagy mást felmutatni a baloldal számára. legalább nem bántsd őket, mert csak saját magadat lövöd lábon !

Üdv sphagin.

1970 írta...

Kedves sphagin!

Nem hiszem, hogy elfelejtkeztek volna erről (ilyesmit nem lehet "elfelejteni"), csak - mint nálunk - esetleg tönkre vágtak egy jól működő oltási rendszert. Ahogy az ukránok telepakolták országukat oligarchákkal...

A másik ügyben teljesen rossz a premisszád: Gyurcsánynak végre fel kellene vállalnia szóban is, hogy köze nincs a baloldalhoz, hanem egy színtiszta neolib politikus. Ez tisztább helyzetet teremtene, és végre hagyná érvényesülni ebben az országban a valódi baloldali eszméket és mozgalmakat. Pontosan az az "okoskodás és gáncsoskodás", amit jelenleg Gyurcsány és a DK csinál ezen a téren. Miért nem képes végre tiszta vizet önteni a pohárba és annak nevezni a politikáját, ami? Emiatt (is) emlegetem mindig Kádár örökbecsű mondását a krumplilevesről.

Tudok eszmét: baloldaliságnak hívják, bővebben: társadalmi szolidaritás, kohézió és mobilitás biztosítására való törekvés (ellentétben annak pusztításával, amit a jelenlegi politikai elit végez). Úgyhogy én biztosan nem "lövöm lábon magam", mert számomra ez nem "ellenzék", csak egy nagy rakás ürülék. (Illetve bizonyos értelemben igazad van: ápr. 3-án "lábon lőttem magam", mikor erre a gittegyletre szavaztam!)

góbé írta...


Üdv Sphagin!

Jegyzed,: A baloldal csak demokráciában tud kiteljesedni és élni. Ezért kell küzdenünk. A többi jelenleg csak okoskodás és gáncsoskodás!

Azért ennek fuss neki mégegyszer. Az 1930.-40.-es években, Horthy alatt, - akire nem lehet ráfogni, hogy oly fene nagy demokráciát teremtett, - ugyanakkor voltak az akkori rendszer által kardlapozással végződő kemény tüntetésék, akár halállal végződő betiltott május 1.-ek, lelőtték később Ságvárit is, nem kis balhé volt a Tompa utcai sem... A "balhét" bizony, egyéb választása nem lévén az akkori, az akkor még valóban létező baloldal csinálta.

Keresték, de sehol nem találták a demokráciát !

Jó küzdést neked, én meg okoskodva gáncsolok...(?!?)

KZs írta...

Én csak azt nem értem, hogy miért nem tombol már úgy 800 millió európai az utcákon, hogy elég, takarodjatok! Ki és honnan veszi a felhatalmazást, hogy élete munkáját,gyerekei,unokái jövőjét a szemétdombra hányják, fegyverekre költsék? Itt mindenki teljesen meghülyült? Azaz félek, értem.. A covid volt a próba, azt jól bekajálták: működött a maraggyotthon, horgyámaszkot, oltasd magad kituggyamivel, mindmeghalunk! Szerintem majd belehaltak térdük csapkodása közben a röhögésbe, és azt mondták, ennyi barmot, akkor hadd szóljon! adjunk nekik! Önök kérték, maguk akarták című műsorunkat látják! És még demokratikus is, választhatsz hogy éhen halsz, vagy megfagysz :) De ti csak nyugodtan vitatkozgassatok, hogy Orbán vagy Gyurcsány :)

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Értem én, hogy mit véltek gondolni, csak, szerintem nincs igazatok !

Egy teljesen új helyzet jött létre a rendszerváltás során.
Egy baloldali rendszer omlott össze és ebből kellett egy piacgazdaságot létrehozni !

Ilyen még eddig nem volt és bizony feladja a baloldalnak a leckét !
Persze tudod te ezt, csak próbálsz vitatkozni, hogy azért mégis, na !

Azért ne hasonlítgassuk már ezt a helyzetet a klasszikus baloldali sémákhoz, úgy se fog menni.
Szerintem Gyurcsánynak ezen a téren igaza van és helyes a célkitűzése.
Kár, hogy rajta kívül más, nem nagyon akar itt demokráciát !

Egy biztos, hogy a baloldal még mindig keresi a helyét, de nem találja.
Mondhatunk itt bármit és címkézhetünk, de ezzel se megyünk semmire.
Hatalomra biztos nem !

Örüljünk, hogy van olyan ember aki a baloldalért küzd, nem is akár hogy és tesz is érte, bár megtehetné, hogy éli a világát !
Kap is érte eleget, innen is, onnan is.

A helyébe én már hagynám az egészet, tegyék amit akarnak és tényleg neki állnék jó könyveket írni !

Üdv sphagin.

sphagin írta...

Kedves góbé !

Végül is igazad van, mert volt időszak, amikor kényszerhelyzetben volt a baloldal.
Hogy ebben mennyi volt az akkori KGB szerepe, nem tudni, de gondolom egy kis mani már akkor is jól jött.

Tény, hogy a baloldaliak az elégedetlenkedők közül verbuválódtak és ilyenek akkoriban voltak bőven.
Ma meg azért nincsenek, mert az elégedetlenkedők megélték, hogy a baloldallal se mentek semmire és bele is buktak ! A kezükben volt a hatalom és nem tudtak vele mit kezdeni !

Innen kell tehát kiindulni és nem az AURÓRÁTÓL !
Mindent a maga helyzetéből illik vizsgálni, abból, hogy milyen környezetben él.

Ma nincs kedvező forradalmi helyzet a baloldal számára, sőt !

Putyint se lehet baloldalinak nevezni, de másokat se.
Van is bajban az "igazi" baloldal, hogy melyik lyukba dugjon és hozzájuk képest Gyurcsány javaslata igazán elfogadható !

Üdv sphagin

1970 írta...

"Örüljünk, hogy van olyan ember aki a baloldalért küzd, nem is akár hogy és tesz is érte, bár megtehetné, hogy éli a világát !
Kap is érte eleget, innen is, onnan is."

Kedves sphagin!

Igazából sajnállak azért, hogy ezt a blődséget valójában elhiszed. Illúziók között élsz, mert még mindig a rendszerváltás ostoba sablonjaiban gondolkodsz. Az egész hozzászólásod ennek ékes bizonyítéka.
Több mint 30 év telt el 1989 óta, és gyakorlatilag egyetlen olyan társadalmi alrendszert nem tudunk mondani, ami nem került padlóra, nincs tönkre cseszve, szétverve, földbe döngölve. Miközben néhány ezer ember ész nélkül tömi a zsebét, lopja szét az ország erőforrásait, mindent, ami mozdítható.
Eközben Te, kedves sphagin papolod továbbra is a mantrát valamiféle homályos demokrácia szükségességéről. Neked is azt javaslom, amit egykor talalomnak is mondtam: ébredj fel a Csipkerózsika álmodból, nyújtózz egy nagyot, aztán nézz körül az országban...

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Igazad van, csak éppen te álmodozol valami egészen furcsa dolgokról.

Az az igazság ugyanis, hogy nem nagyon van választásunk.
Mindig az adott helyzethez illően kell egy országot vezetni, vagy egy rendszert kiépíteni, hogy élni tudjunk.
Nekünk kell igazodni, beilleszkedni.

Ha kilógunk a sorból, mint most is, akkor bizony jönnek a gondok, amit vagy sikerül megoldani, vagy sem.

Egyet biztosan tudok, hogy ellentétben a baloldallal, a jobboldal megtanulta, hogy kell a tömegekkel bánni és kézben tartani őket.
Igen, pénzzel.

Nem hinném, hogy én élnék illúziókban.
Magam is úgy vélem, hogy nálunk a demokráciát nem egyszerű kiépíteni, megvalósítani.
Ezt egyesek fejébe bele kell verni, mert az istennek se veszik be, de még elképzelni se tudják !

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Gyurcsány megelőzte a korát és jönni kellene valakinek, aki a közbenső űrt kitöltené és az átmeneti fejlődést megcsinálná !
Afféle Ludas Matyi módszerrel, rendbe tenné egyesek fejét a demokráciával kapcsolatban.

Mert Gyurcsány erre képtelen, a galamblelkével !
A Demokráciának is szüksége van rendre, fegyelemre, szabályokra, amik között létezhet, mert nem lehet mindenütt alkalmazni. Vannak az életnek olyan területei, ahol csak a parancs és a végrehajtás kerülhet szóba.

Na, ezt használják ki a hatalomban éppen regnálók a maguk javára, kivéve ezt a balfácán Gyurcsányt, aki még a fizetését se vette fel soha. Nem is baloldali az ilyen, az biztos ! Mert a baloldal fő jellemzője, hogy éhes és mindent kézzel foghatót megszerez magának.
Ezt teszi Orbán is.

Persze, hogy mindenki baloldali akar lenni és dinasztiákat szeretnének létrehozni.
Hiszen ezt ígérték nekik és ezt várják el.

Erre jön ez a Gyurcsány a demokráciájával és hülyít bennünket.
Igazad van, csak még nem ébredtünk fel.

Mire felébredünk, akkorra meg elmegy a vonat és nézhetünk utána !

Gyurcsány Ferenc a maga demokratikus elképzelésével vívta ki mindkét oldal haragját ! A kiindulás szerintem innen datálható és kibékíthetetlen dolog. Egyedüli ellenszere, ha Gyurcsányt rehabilitálják és a helyére teszik a dolgokat. A FIDESZ ezt nem fogja megtenni, az MSZP-ek ez a végét fogja jelenteni. Egy biztos, hogy az MSZP tehetné ezért a legtöbbet és nekik kellene ebben a témában lépni. Nem fognak, mert eltűnni, így is, úgy is elfognak és miért járassák le magukat ?

A fő gond a demokrácia kérdése, amit Gyurcsány jóérzékkel fölvállalt. Kiderült, hogy nem nagyon akar itt senki demokráciát ! Körülményesnek, macerásnak, stb. tartják egy olyan országban, ahol a kocsmai szinten folyik a politizálás ! Itt mindenki diktálni szeretne ! Megmondani a tutit és eszik nem eszik, ezt kapják ! Mint amit Orbán is csinál ! Ezt szeretik nálunk, ehhez vagyunk szokva ! Gyurcsány meg menjen a fenébe, egy kicsit megelőzte a korát, még nem vagyunk elég érettek ehhez ! Hát, valahogy így ébredünk fel és gondolunk vissza az álmainkra!

A baloldal meg futhat az eszméi után !
Nem most fog lenni, hogy valami fogódzkodót fognak kapni.

Marad az ellenzéki szerep, ami bizony nem szokott jót jelenteni, csak az események utáni kullogást.

Addig is tenni kellene valamit, mert élni kell, az embereknek mondani kell valamit.
Hát , Gyurcsány ezt próbálja tenni, hogy egyáltalán létezzen a baloldal.

Mert más nem nagyon maradt meg belőle !

Üdv sphagin.

1970 írta...

Kedves sphagin!

Nem tudom, mennyire olvastad PuPu másik posztjánál (mostanában) KZs olvtárs megjegyzéseit. Ajánlom figyelmedbe, mert pontosan olyan módon hozsannázik kisgömböcről, ahogy Te is teszed Gyurcsánnyal kapcsolatban. Siralmas!
Ez a két alak olyan módon tette tönkre ezt az országot, hogy kevés hozzájuk foghatót találnánk a történelemben. Persze ez elsősorban a kisgömböcre igaz, aki itt 3 évtized alatt mindent elpusztított és felzabált, amit ez az ország értékként felhalmozott (elsősorban a Kádár korban). Imádott Gyurcsányod (lassan kezdeményezhetnéd a szentté avatását) pedig tűzzel-vassal irtott minden baloldali gondolatot, törekvést, értéket.
Feltettem Neked egy kérdést, de megkerülted, így újra felteszem:
Miért nem nevezi Gyurcsány a "krumplilevest annak, ami"? Vagyis: Miért nem vállalja fel végre, hogy ő egy neolib politikus, egy neolib párt élén? Miért kell még mindig handabandázni és mellébeszélni?
Van viszont egy gondolatod, amivel egyetértek. Ez pedig a következő:

"Az az igazság ugyanis, hogy nem nagyon van választásunk.
Mindig az adott helyzethez illően kell egy országot vezetni, vagy egy rendszert kiépíteni, hogy élni tudjunk.
Nekünk kell igazodni, beilleszkedni."

Így van, de akkor ne szövegeljünk itt mindenféle üres "demokráciafogalmakat", hanem ismerjük el annak az államférfinak a komoly érdemeit, aki a 20. században ezt tökéletesen megvalósította (úgy, hogy az a honfitársai többségének javát is szolgálta).

Dehogyis Gyurcsány itt, aki "megelőzte a korát". Az egészen más volt. Az "utópisztikus deviancia" korának névadója, ahogy azt PuPu korábban olyan találóan leírta.

sphagin írta...

Kedves 1970 !

Te már így vesztél és meggyőződésem, hogy az értetlenkedésetek miatt sem tud a baloldal semmire sem jutni !

Nem ! Az istennek se tudjátok elképzelni, hogy a baloldalnak is változni kell és ha már elvesztette a külső és belső erőinek a zömét, akkor bizony fel van adva a lecke.

Ma már a baloldali lózungokat megmosolyogják és ki törődik vele.
Ha meghalják, már menekülnek.

Igen, szükség lenne valami újra, valami másra, ami motiválhatná a baloldalt, de nincs !
Addig is élni, politizálni kell és mondani az embereknek valamit, ami esetleg vonzza is őket !
Ez akkora bűn ?
Ennek az a oka, aki ezt megpróbálja, bár bevallottan tudja, hogy kényszerből teszi, mert nincs semmi más kezében.

És neked, nektek sincs !
Amibe te kapaszkodsz, azt már elvitte a tavalyi hó és nem tudnál egy óvodai csoportot össze hozni vele !

Lehet itt kritizálni és dumálni, beskatulyázni, csak minek ?
Örüljünk, hogy van még aki csapatot tud szembe állítani, mutyizgatás nélkül, a jobboldallal.

Persze ehhez neked szíved jogod, csak én nem látom benne azt az igazságot, ami mellé oda tudnék állni.
Kicsit szerényebbnek kellene lenned, mert ahogy észre veszem, még nem estél elégszer pofára, de el fog jönni ennek is az ideje !

Igen, szerintem is, a demokrácia fogalma hasonlít a kommunizmus fogalmához.
Beszélünk, beszéltünk róla, de megélni senki nem élte meg eddig és minden jó dolgot bele lehet dumálni és persze rosszat is !

Nem is vitatkozok ezen, mert fölösleges, tudod te ezt, csak kötöd az ebet a karóhoz.
Egy biztos, hogy iránynak jó és ezen az úton kell mennünk, nem pedig Thürmerék után !

Ez meglátszik a választók számában is, akik Gyurcsány, vagy a Thürmerék között választanak.
Pedig a krumplileves, az krumpli leves Thürmeréknél is.

Sokra mennek vele, legfeljebb kinevetik őket !
Meg titeket is, ha ezt erőltetitek.

A választók kiszolgálása nem könnyű dolog és megtalálni a számukra a helyes utat, még nehezebb.
Az a világ ahol ezt az agyunkba vésték, az már elmúlt, nekünk is törölni kellene, nem gondolod ?

Üdv sphagin

1970 írta...

Kedves sphagin!

Harmadszor kerülted meg a kérdésemet, így utoljára ismét felteszem:

Miért nem vállalja fel GyF valódi politikája lényegét, és miért hazudja magát (és pártját) baloldalinak? Különösen annak fényében fontos kérdés ez, amit megint leírtál, nevezetesen, hogy a baloldali célok most nem aktuálisak. Szerintem ez ökörség, de ha szerinted így van, akkor még értelmezhetetlenebb, hogy imádott Gyurcsányod miért pufogtat ilyen szóvirágokat.

A következőt írod:
"Örüljünk, hogy van még aki csapatot tud szembe állítani, mutyizgatás nélkül, a jobboldallal."

Remélem, ezt Te sem gondolod komolyan. "mutyizgatás nélkül" - Gyurcsány:)))) Az egész ellenzék (benne a DK) egy tömény mutyi!

"Addig is élni, politizálni kell és mondani az embereknek valamit, ami esetleg vonzza is őket !"

Én is ezt gondolom, csak nem hiszem, hogy ezek a neolib célok lennének. Ébresztő, kedves sphagin, a Csipkerózsika álomból. 2010 óta négyszer(!) buktak ezzel. A 2022-es vesztés után Donáth A. mondta, hogy baloldali célokat kell megfogalmazni és ajánlani. Persze nem hiteles ez az ő szájából. Ahogy Gyurcsányéból sem.

A Gyurcsány vs. Thürmer összevetésed olyan szinten primitív, hogy az elképesztő. Ugye nem azt akarod mondani, hogy ebből a két szélhámosból kellene választani?! Köszönöm, nekem egyik sem kell!. Nem mellesleg Thürmer egyben nagyon hasonlít Gyurcsányra: nála sem krumplileves a krumplileves. Ő már olyan messze került a baloldali politikától, amilyen messze Gyurcsány.
Tényleg kedves sphagin: miért nem veted fel, hogy fogjanak össze? Végül is mindkettő profin hazudozik a politikája lényegéről:)))