2022. szeptember 29., csütörtök

IMÁDOTT OROSZAIM



Vessetek a mókusok elé, de én valóban kedvelem az oroszokat.
Persze ez ma nem trendi, meg is kapom - még családon belül is - a javaslatokat, hogy hogyan kedveskedjek imádott oroszaimnak és vezérüknek, akit előszeretettel ruháznak fel mindenféle, nem túl hízelgő jelzőkkel.
Hát, nem könnyű manapság önálló véleménnyel lenni a világ dolgairól, mert a világ globalizálódik, ezzel párhuzamosan egyre erősebb az emberek belső késztetése, hogy láthatatlan karmesterek beintésére ugyanazt a nótát fújják, lehetőleg egy szólamban.
A világ egyre kisebb, a történések menthetetlenül összefüggnek, ha egy kopasznyakú lepukkant kakas megrebbenti a szárnyát Washingtonban, akkor a világ másik oldalán egy bánatos ripacs elkezdi uszítani szerencsétlen népét, azt hazudva nekik, hogy képesek lesznek legyőzni még akár Chuck Norrist is (orosz hangja: Vlagyimír Putyin).
Sajnos az emberek nem tartottak lépést a technikai fejlődéssel, elakadtak a szocreál festmények nézegetésénél, holott a világ már a hologram-mozin dolgozik, mely három dimenzióban biztosít majd valósághű megjelenést a szobád közepén.
Pedig a film és egy kép között igen nagy lehet a különbség.
Az egyik egy statikus állapotot tükröz - például valaki belevágja egy rokonszenves figurába a kést, míg a film megmutatja azt is hogy előtte a rokonszenvesnek tűnő figura - miután kidobta a család csecsemőjét az ablakon - megpocsékolta a kést markoló ember feleségét, orális szexre kényszerítette a lányát, majd beletörölte a farkát a frissen mosott függönybe. 
Azért így talán akár már más is lehet a dolog megítélése.
Az emberek többsége nem szereti venni a fáradságot, hogy a részletekkel bíbelődjön, viszont fene nagy lelke van - egészen addig, míg a dolgok személyes érdekeit nem érintik.
Például ameddig nem jár át nyugdíjért testvérünk a turulban Beregszászról, mert utána azonnal pofátlan ukrán lesz Beregovóból, és csak az orosz támadás után válik gyilkosok áldozatává a kárpátalji ősi magyar város, Berehove szerencsétlen lakója.
A tragédia ebben az, hogy szomszédunk mindegyik minőségét mély átéléssel vallja a magyar, aki szörnyülködve beszélt az ukránokról, a maffiával azonosítva anno, akiket akkortájt még csak egy kunkori szőrszál választott el a ruszkiktól, a differenciát is inkább csak logopédiai problémának tartva.


De a ruszkik persze azért ruszkik, azokat egyrészt utálni, másrészt lenézni illik.
Primitív és ostoba népség, míg ellenben mi a Nobel-díjasainkkal (akik egészen véletlenül igen kevés kivétellel világgá zavart zsidók voltak...) és a csipkés kombinéttal fényévekkel verjük őket tudományban és kultúrában.   
Hát mit tegyek, ezzel a mentalitással jómagam nemigen tudok közösséget vállalni, képtelen vagyok a nacionál-rasszizmusra, szerintem az embereket egyedenként, tetteik alapján kell megítélni.
Azt is hiszem, hogy az államoknak is lehetnek jogos érdekeik, így például a biztonságukhoz fűződő érdeket mindenképpen jogosnak gondolom - horribile dictu még Oroszországgal kapcsolatban is.
És az a véleményem, hogy egy ország vezetője elsősorban saját népének tartozik felelősséggel, és marhára nem kell, hogy érdekelje özv. Nagy Bencéné alkalmi politológus és etikai szakértő véleménye a Nagyfuvaros utcából arról, hogy neki egy adott világpolitikai helyzetben egy nagyhatalom vezetőjeként mit illik tennie és mit nem. 
Természetesen véleménye lehet, aztán hogy ez mennyibe állja ki a valóság próbáját, az ezer dologtól függ, képzettségtől és képességektől éppen úgy, mint a neveltetéstől, a családi környezettől, a generációkon átívelő előítéletektől, és még ezer dologtól.
A vélemények zöme érzelmi indíttatású (a háború rossz dolog, az áldozatok között gyermekek is vannak..) és semmi köze sincs a tényekhez, melyekre egyébként a véleményalkotók zöme nem is kíváncsi, mert ő nem politizál, és fellép a gazdátlan macskák ivartalanítása ellen a humanizmus jegyében.


Lehet, hogy ez nálam valamilyen deviancia, de én kedvelem az oroszokat,  tisztelem elért eredményeiket, elfogadom, hogy lehetnek jogos gazdasági, katonai és politikai érdekeik.
Szeretem Solohovot, csodálom klasszikus balettművészetüket, jobban tetszik nekem Csuhraj filmművészete (Ballada a katonáról, Tiszta égbolt, Negyvenegyedik) vagy Bondarcsuk filmje, (Emberi sors), mint a Superman, a Pókember vagy a Rambo.
És nevetségesnek tartom az orosz tudomány lenézését akkor, amikor amúgy éppen atomreaktor meghajtású rakétát tesztelnek, ők küldték fel az első embert a világűrbe, amikor a rájuk kényszerített fegyverkezési verseny által okozott forráshiány mellett is képesek a tudomány egyes területein, - főként az alapkutatásokban - kiemelkedőt alkotni.
Azon meg csak mosolyogni tudok, amikor az orosz fegyveres erőkről mondanak lesújtó véleményt azok, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy Oroszország ma a világ vezető nukleáris hatalma, és végső soron ez az, ami számít. 
Azt sem nagyon értem, hogy miért jobb Európának hosszú évtizedek zavartalan és megbízható kereskedelme után hirtelen megszakítani a gazdasági  kapcsolatokat, de hát nem is kell nekem mindent értenem, hiszen ha jön a tél, fűthetünk szankciókkal is.
És aki azt hiszi, hogy megél a világ az orosz nikkel, titán, alumínium, lítium és még egy sor alapvető alapanyag nélkül, vagy, hogy a tengeren hajókkal szállított cseppfolyósított palagáz vagy a tankerekkel szállított olaj olcsóbb lesz, mint a kiépített vezetékeken érkező, és ez az ő személyes életét nem fogja érinteni, az forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.


Mi mindkét világháború vesztesei voltunk, és ez fáj, de most éppen arrafelé tartunk, hogy a harmadikban is a vesztesek közé kerüljünk. Persze az után már nem lesz gondunk, ha túléljük esetleg, akkor sem, kihalt nép leszünk, mint a vizigótok vagy a vandálok.
A háborúban a sógornőm nagymamáját négy orosz katona vitte be a Pasaréti úti lakásukból a János kórházba hordágyon szülni.
Merthogy vannak jó emberek és vannak kevésbé jók, meg akadnak rosszak is.
És csak ez, ami számít.
Oroszország a magyarokkal - a sztálini időket leszámítva - csak jót tett, de még akkor sem állt bosszút azokért a dolgokért, melyeket megszállóként náluk elkövettünk.
Ha mind egy szálig kiirtanak bennünket, azon sem lehetett volna csodálkozni.
Ma már megint divat oroszellenesnek, ruszofóbnak lenni.
Sokszor azok viszik a prímet, akik az átkos vérgőzös évei alatt a november hetedikei ünnepségek szónokai voltak, utána meg drúzsba orrvérzésig az ideiglenesen hazánkban állomásozókkal, meg hatszor szto gramm vodka.
Igen, én kedvelem az oroszokat, nagy nép, nagy érzelmek, nagy erények és nagy hibák.
De ez nem jelenti azt, hogy kritikátlanul viszonyulnék hozzájuk, hiszen Oroszország ugyanolyan imperialista állam, mint a többi nagyhatalom, és hosszú távon ugyanúgy bukásra is van ítélve.
Viszont ettől még aktuálisan jogos biztonsági igényeiket érvényesítik, és ebbe a helyzetbe az USA kényszerítette őket.
És attól még, hogy Orbán helyesen ismerte fel, hogy az Unió jelenlegi politikája ostoba és elhibázott, még nem lett belőle Grál-lovag, maradt ugyanaz a tolvaj minidespota, aki volt, és akit négyszer ültetett a saját nyakába ez a világesze nemzet.
Életveszélyes korban élünk, az USA hiszterizálja a világ népeit, mert retteg attól, hogy az emberek ráébrednek az igazságra, és akkor az Úr legyen irgalmas hozzájuk.
Hogy ehhez felhasználja akár még a neonácizmust is?
Ugyan, azok, akik náci jelképek alatt masíroznak, azok új hazafiak, népükért és az emberiségért aggódó polgárok.
A világban ezer katonai támaszpontot fenntartó és a világháború befejezése óta vagy húsz helyi háborút kirobbantó Egyesült Államok meg a demokrácia őre és letéteményese.
Liza Truss meg az Egyesült Királyságból kész megnyomni az atomrakéták indítógombját.
Én a kecskémet sem bíznám rá, de hát egy Orbán mellett - belátom - ez azért viccesen hangzik.
Habár - ami azt illeti - számunkra kedvezőbb, ha valaki ellopja azt az indítógombot, mintha rátenyerel...

:O)))

19 megjegyzés:

Kapat írta...

PuPukám, a poszt remek, stilisztikailag mindenképpen. A véleményalkotás joga és kényszere szintén elvitathatatlan. Arra sem érzek indíttatást, hogy érveidet kétségbe vonjam.
A világ azért annyival bonyolultabb, hogy bármelyik oldal kizárólagos igazát kíséreljük meg egyedüli igazságként elfogadni. Érvek és ellenérvek ütköznek, a szubjektív szempontok szerint csoportosítva és hangsúlyozva.
A falka-vélemény is hat, ez sem kétséges. Az álhumánum is csak többnyire az ismerethiány takargatására szolgál.
De itt sajnos vitathatatlan, hogy emberi sorsok, tragédiák sora áll szembe a "világmegváltó" eszmék és az egyéni (esetleg nemzetinek hazudott) ambíciók érvényre juttatásával. Ezek sem hagyhatóak figyelmen kívül, de éppen azok az elszenvedői, akikért állítólag (az általam elfogadhatatlan módon) folyik a meggyőzési folyamat.
Itt sajnos az emberi silányságok, a méltányolhatatlan és beteges ambíciók nagyon erős hangsúlyt kapnak. Egy beteg elme elpusztíthatja a világot!
Teljesen mindegy, hogy egyénileg milyen álláspontot képviselünk, nincs alapvető befolyásunk sem szavakkal, sem szankciókkal a folyamatokra. A történelem megmutatta, hogy az embernél konfrontatívabb "állat" nincs a földön, ehhez gyártunk elfogadhatónak kikiáltott elméleteket.

Belák Andrea írta...

Kedves Pupu! Egyáltalán nincs azzal bajom, ha az orosz emberek között sok igazi "embert " látsz me. Igazad van. Vannak emberek minden népben. de sajnos a vezetőiket nem mindig sikerül jól megválasztani.
És akkor itt ez a párhuzam. Nekik Putyin, nekünk Orbán. Nyilván az orosz népben is vannak olyan félrevezetettek, mint itt, a hazánkban. Vannak jó sokan, akik rászavaztak erre a szerencsétlen Orbánra. És ezeknek csak egy része tette ezt butaságból. Sokan vannak, akik rajonganak érte. Nos, ők is magyarok. Ha külföldre mész, szégyellned kell, hogy magyar vagy, mert az idegen nemzetek azt gondolják, hogy ha magyar vagy, akkor te is olyan vagy, mint az Orbán. Hát az orosz nép is nyilván vegyes. De egy barmot választottak meg vezetőnek, akárcsak mi.
És az ukránok között is van ilyen is, olyan is.

"szerintem az embereket egyedenként, tetteik alapján kell megítélni."
Ezt Tőled idéztem, és teljesen egyetértek.
A Putyin által indított háborúval viszont nem értek egyet. És együttérzek azokkal az emberekkel, akik menekülnek, legyenek azok ukránok, vagy most, a mozgósítás miatt oroszok is. És sajnálom őket. (Meg magunkat is, amíg ez az ember ül a nyakunkon!) :)

talalom írta...

Nagyon egyetértek Pupukám. Szörnyű, hogy meg se lehet említeni:tán mégsem a patás ürdöng áll szemben a hófehér lelkű angyallal. Márpedig ha erre hergelik a népeket, annak félelmetes következményei lesznek. Reménykedem -, de nem vagyok nyugodt.

stirlitz írta...

Oroszország a magyarokkal - a sztálini időket leszámítva - csak jót tett, de még akkor sem állt bosszút azokért a dolgokért, melyeket megszállóként náluk elkövettünk." ezzel pont vitatkoznék mivel magyarország képtelen volt feudális szerkezetétt levetkőzni nem véletlenül sikeres a mi zsir malacunk egyedül rákosi korszakban sikerult időlegesen ezt vissza szoritani valójában nem Kádár korszak volt ami legtöbbet adta magyaroknak pardox módon. Most miden megtesznek hogy vissza hozzák feudalizmust.

1970 írta...

"Itt sajnos az emberi silányságok, a méltányolhatatlan és beteges ambíciók nagyon erős hangsúlyt kapnak. Egy beteg elme elpusztíthatja a világot!"

Kedves Kapat!

Pontosan így van. Sajnos úgy tűnik, a legbetegebb, legsilányabb elme éppen hazánkban vert tanyát és itt pusztít jó ideje. Ezen az sem változtat, hogy a világon máshol is igen sokat romlott a politikai (és más) elit színvonala az utóbbi 2-3 évtizedben.

lorinczy írta...

A háborúra nincs elfogadható érv,magyarázat,hiába jönnek a politikusok "cáfolhatatlan"okfejtéseikkel.Azt is elítélem,aki egymásra uszít vétlen tömegeket,népeket,országokat azért,hogy új fegyvereket eladhassanak.Ugyan olyan háborús bűnösök,mint akik elindítják a háborúkat.Ha egy országot rákényszeritenek az integritásának megvédésére,az a provokáció ugyan olyan háborús bűn.A NATO ebben alaposan benne van.Teljes mértékben igazat adok Neked,PuPu,csak egy szomorú megjegyzés: a fent említett klasszikusokat az orosz ifjúság sem díjazza igazán. Ők megmaradnak nekünk, a mi nemzedékünknek,a mi klasszikusainkkal.

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Én sem, vagyis azok akik agresszornak nevezik az orosz vezetést, nem utáljuk az orosz népet, mint ahogy annak sem örülök, ha a csútival, a bandájával, vagy a magyar szélsőjobbal hoznak párhuzamba, azért, mert ide születtem. Utálom az általánosítást, noha néha én is elkövetem, utána szégyellem is magam. Minden népnél különböző emberek vannak, ostobák, okosak, gondolkozni képesek, és birkák. Ezért nem fogadom el azt a propagandát sem, hogy az ukrán nép náci.

Névtelen írta...

Szinte szó szerint…….

pretty írta...

Amikor olvasom egyes emberek hozzászólását,eszembe jut egy történet,ami a technikumban egy lyukas óra alatt játszódott.Két osztálytársam vitatkozott,egyik az oroszok mellett érvelt,másik Amerika mellett.Amikor már kifogyott az érvekből,feltette az ellenfelének azt a kérdést,hogy "láttál te színes amerikai magazinokat?" Erre az oroszok mellett érvelő fiú visszakérdezte,hogy te láttál? Erre az volt a válasza,hogy nem.Persze az osztály hangosan felröhögött.Nagyon sokan meg akarnak győzni másokat valótlan dolgokról,amit csak ők gondolnak megtörténtek.Nálam az a nyerő,aki elmeséli Putyin terveit és arról is tájékoztat,hogy az orosz nép utálja,,mert nyomorognak szegények.

góbé írta...


Kedves Mindenki !

Az megvan, hogy az ukrán kormány, ill. annak siserehada tizen-éven át, gyakorlatilag "háborúszerűt" folytatott a döntően orosz lakosságú, mindössze az önrendelkezést, az anyanyelv használatának lehetőségét, az egyenlő bánásmód elvét kérő/követelő Donbasz ellen ?!?
Pár év alatt tizennégy-tizenötezer / 14.000-15.000/ halott volt eddig az eredmény !
Erről, csak aznem tud, aki némileg sem figyelt oda.
Érdekelne az is, ki, milyen véleményt alkotna, ha hasonló események Romániában történtek volna...

Putyin, / ENSZ közgyülés 2015./ nyolc (8) éven át hivta fel az USA/NATO figyelmét a helyzet tarthatatlanságára...https://www.youtube.com/watch?v=xDcbW2GUbG8

Vélemény-alkotás előtt üzenem minden ruszofóbnak, hogy hallgassa meg / olvassa, (feliratos)
el, ha tud, cáfoljon. Külön kiváncsi lennék rá !

Putyinnak idén februárban lett elege, hogy falra hányja a borsót. Ő szólt időben, nem vették komolyan.
A leggusztulanabb az egészben az, hogy a USA az EU-t sodorta bele a konfiktusba, a palagáz biznisz érdekében.

NATO tagok vagyunk ! Ott is szavunk kellene hogy legyen. Érdekünk nekünk, Romániának, Szlovákiának, Görögországnak stb... hogy Ukrajna NATO tag legyen ???

Naugye...És,kinek az érdeke...???



kekec írta...

Kedves góbé!
A vicc az, hogy "érdekünk" Mert akkor nem mi lennénk a NATO keleti határán, hanem Ukrajna lenne az ütközőállam. Egyébként meg a háború ugyan mocskos eszköz, és mérhetetlen emberi szenvedést okoz - azonban "csak" a politika folytatása más eszközökkel. Márpedig Putyinnak nem igazán maradt más eszköze az orosz érdekek érvényesítésére. Neki meg az a fő feladata.
Az oroszok meg még mindig a korábbi alkoholista vezető által okozott zűrzavar megoldójaként
tekintenek rá, aki jelentős átlag életszinvonal emelést hozott. Gond akkor lesz, ha - mint korábban - megint hónapokig nem utalnak nyugdíjat sokmillió öregnek. Viszont rubelt korlátlanul tud nyomtatni, és a krími szankciók következtében erősen fejlesztették korábban a mezőgazdaságot (pl idén rekord búzatermésük lett) disznóhúsból is rekordokat döntenek, ezért a belső ellátás biztosított. Az elég lenyugtatni a nép többségét. A külföldi termékeket a középosztály hiányolja - és nagyjából azok menekülnek a sorozás elől. Az a réteg ott sem túl vastag.
És azok közül is a többség erősen nehezményezi a szankciók kiterjesztését az orosz kultúrára is. Meg szembesülnek az orosz migránsok előli elzárkózással is. Szóval nem igazán vérható "majdani" megmozdulás ott.

Névtelen írta...

Neked...


Úgy-úgy...

Szégyelld Magad...!

Mindenért...

Ám hiába "álcázod" Magad a felelősség alól Te sem bújhatsz ki...


Adieu...!


Üdv.: I.

góbé írta...


Üdv Névtelen ! ( 10.03.17.51)

Te, amúgy kihez beszélsz ? Találgatok, segiiccs !!! Cizellálhatnád azt a bizonyos felelősséget is! Kit is terhel - szerinted - és mely vonatkozásban ??
S a legfontosabb: Ezen egyszerre magasröptü és mélyenszántó megnyilvánulásod, mely tudatmódositó eredménye ??? Szeretném ismerni a receptet...
Fület-farkat hiába keresek, de ha lehet, ilyen cuccal szeretnék én is elmélyülni affelé amerre te is tévedtél !

Aurevoir !

---------------------------------------------

Kedves Kekec !

Egész Közép-Kelet Európának az lenne az érdeke, ha Ukrajna a semleges státuszt választotta volna, ha már mi és a környező országok, az első hevület és a néhai emdéef eléggé el nem itélhető tevékenysége okán csatlakoztunk a NATO/Ámérikához....

Antall József könyvtáros volt, nem ismerte a térképet... A haverjai sem...
Azér' valaki szólhatott volna akkor nékie, az USA 6-7ezer km.-re, az SZU meg mindjárt itt, a szomszédban van.

Amúgy meg a NATO dekraláltan un. védelmi szövetség.
Ha a kezdetektől az oroszokkal az EU részéről egy korrek partneri kapcsolat - mely beindult(!) - létezne, - a franciák ez irányba elkötelezettek voltak - az "ütközőállam" kifejezésed értelmezhetetlen lenne.

PuPu írta...

Kedves góbé, nem névtelen, hanem ismeretlen az érintett, és átcsúszott a trehány moderáción - elnézést.
Ő nem velünk beszélget, ő két-három macska és éppen játszik egymással...
:O)))

anteus írta...

Nem ő az egykori "Abramovics voltam és maradok"?

1970 írta...

Kedves PuPu!

Nekem pontosan ugyanaz jutott eszembe, mint anteusnak.

PuPu írta...

Nem, ő nőböl van, és szerinte ugyanaz a férfi különféle identitásokkal rá tesz dehonesztáló megjegyzéseket különféle blogokban.
Nem lehet eltántorítani ettől.
Sajnálom nagyon, értékes életet tett tönkre a természet csúf játéka.
De ide nem engedem, mert napi négy-öt kommenttel méltatlankodik szerelme viselkedése miatt...
:O)))

góbé írta...


E szerelem tárgya-személye összefüggésbe hozható esetleg a sivatgi létformával ?
( Csupán ha ha publikus...)

PuPu írta...

Csak annyiban, hogy az a feltételezés, hogy a sivatag hajója egyike az áldozatot üldöző számos álszemélyiségének, olyan mint amilyen pl. Cardinális is. A létező személy beazonosítható, de nem népszerűsíteném itt, szegénynek elég csapás ez a dolog amúgy is - gondolom...
:O)))