2023. június 7., szerda

MEGFELELÉSI KÉNYSZER KORPÁS HAJJAL



Néha csak nézek, mint Rozi a moziban: messziről egészen okosnak tűnő emberek képesek emeletes baromságokat leírni valamiféle megfelelési kényszer következtében.
Merthogy azt már mégsem tételezhetem fel, hogy hirtelen elment az esze annak, aki főfoglalkozásban katonapolitikával foglalkozik, és pontosan tudja - de mindenképpen tudnia kellene - hogy a nagyhatalmak katonai döntéseit ezerféle dolog befolyásolja a külpolitikai helyzettől a gazdasági helyzetig, a belső stabilitástól az ellenfelek agresszivitásáig, és így tovább.
Olvasom az Indexen, hogy Tálas Péter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégia Védelmi Kutatóintézetének vezetője az Inforádió Aréna című műsorában olyat tudott mondani, amivel egyszerre volt képes nevetségessé tenni az általa vezetett intézetet és saját magát.
Azt találta mondani Putyinnal kapcsolatban, hogy "a háború egy idős embernek egy olyan tette, amivel be szeretne jutni a történelembe".
Ha ezt tudta kikutatni fennállása óta a nagynevű intézet, akkor szerintem minden belefektetett fillér nettó pénzkidobás volt, ilyen hülyeségeket az ember bármelyik faluszéli kocsmában ingyér hallhat.


Vicces ember ez a derék szakértő, nem hinném, hogy tőlem kellene megtudnia, hogy Oroszország valamennyi vezetője Nagy Péter óta a világtörténelem részvevője, hogy úgy mondjam erőnyerő, mérkőzés lejátszása nélkül is résztvevője minden döntőnek.
Az is nyilvánvaló, hogy egy háborús helyzetben a döntések előkészítésében rengeteg ember vesz részt, valahogy elmúlt már a polihisztorok kora.
Hogy aztán a döntést formailag egy ember hozza meg, az csak a produkció lényegtelen eleme.
A döntéseket minden szembenálló félnél a vezető nevéhez kötik, de a mögötte álló hatalmi elit nélkül egyikük se lenne képes végrehajtani az elképzelését, ami mellesleg nem is egyszemélyi ötlete egy zakkant diktátornak.
A nagyhatalmi elit a saját érdekein túl bárhol a mai világban imperialista érdekeket képvisel, az adott nagyhatalom vezetője ezt jeleníti meg a politikában.
Nem mellesleg Putyin nem is zakkant, ezt csak a nagyonegyszerűek vagy a zakkantak képzelik, de az igaz, hogy ez rohadt jól tud mutatni a médiában.
Ha igaz lenne Tálas Péter okossága, akkor egy ilyen állítás ezerszer igazabb lenne Bidennel kapcsolatban, aki esik-kel, időnként beveri a fejét a helikopterének ajtajába, elfelejt mindent és úgy kell prominclicukorral kicsalogatni a konyhából, ahova a kijárat helyett tévedt.
Persze a zakkantság rá sem igaz, legfeljebb kicsit demens.
Mindössze arról van szó, hogy az amerikai hatalmi elit megpróbálja az utolsó cseppet is kifacsarni a Szovjetunió összeomlásával az ölébe hullott narancsból, és ha lehet széttrancsírozni Oroszországot.
Most kezdi talán felfogni, hogy nem lehet.
Kár, hogy erre csak egy háborúval lehet ráébreszteni.
Aztán itt van az öregség kérdése is.
Hitler ötvenhat éves volt, amikor elveszítette a világháborút, Churchill hetvenegy, Roosevelt hatvanhárom, Sztálin pedig hatvanhét, amikor megnyerte.
Putyin az ukrán konfliktus kezdetén hatvankét éves volt, most hetvenegy, ami politikusoknál nem számít matuzsálemi kornak - jelzem Kissingernek ma, százéves korában is több esze van, mint a mai nyugati politikusoknak, ami persze nem túl nagy teljesítmény, szerintem...
Teng Hsziao Ping 85 éves korában ment nyugdíjba.
Hát igen, a fiatalság kultuszának korát éljük, de nem árt megjegyezni, hogy van fiatal zenész meg van jó zenész...


Az érdekes ebben a történetben mégsem maga az állítás, hanem a görcsös megfelelési kényszer, mellyel naponta találkozhat a gyanútlan polgár.
Rejtély, hogy mi vesz rá politikusokat, elemzőket, közszereplőket, hogy a tényekkel nyilvánvalóan köszönőviszonyban sem levő állításokkal kápráztassák el a nagyérdeműt.
Azt még megérti az ember, hogy Zelenszkíj miért hazudozik folyvást, miért állítja például. hogy az oroszok lőtték szét a Nova Kahovka gátját, jóllehet ez az akció az oroszok által uralt atomerőmű és a Krím vízellátását veszélyezteti, de az nem szokatlan a hibrid háborúban.
Jelzem, a forradalmi verzió szerint már a Köztársaság téri pártháznál is a védők lőtték le a fehér zászlóval  tárgyalni induló vezetőjüket, Mező Imrét, és mint tudjuk, a lengyelek támadták meg a gleiwitzi rádióadót is 1939-ben - sok új nincs a nap alatt.
Mégis meglep még ma is, mikor látom, hogy nincs határa a megalkuvásnak, a kényszeres igazodásnak, a szakmák és hivatások oldalbatisztelésének némi remélt előnyök megszerzése okán.
Ha csodálkozunk, hogy miért maradhat nálunk hatalmon a maffia, hogy a népek miért nem képesek leállítani a háborúkat - hát ez az egyik oka.
Merthogy ez nem magyar jelenség, a hülyeség és a szolgalelkűség nemzetközi.
Tálas Péter csak példa, de társai vannak százezerszámra, akik mára elfelejtették Angela Merkel korát.
A kort, melyben a nemzetek békében éltek egymás mellett, kereskedelmi, kulturális és sportkapcsolatokat ápoltak a kölcsönös előnyök alapján.
Igaz, viszonylagos orosz gázfüggőségben, melyet persze két év alatt nagyjából fel lehetett számolni, hogy most kicsit drágábban, de amerikai  gázfüggőségben lehessen boldog az európai polgár.
A világ halad előre, na meg időnként hátra, és ha az ember ki nem irtja önmagát, majd gondoskodik róla a mesterséges intelligencia.
Ha már természetes nemigen található...

:O)))

14 megjegyzés:

Belák Andrea írta...

Igazad van, Pupu, egyedül Putyinnak van esze ebben a bolond világban, meg az ő hűséges kutyájának, Orbán Viktornak.
Nem tisztem Tálas Péterről véleményt mondani. De ha valóban Putyin és Orbán tulajdonosa a világ összes elmebeli képességének, akkor igen nagy xarban vagyunk mi hülyék, Veled együtt, kedves Pupu. És, hát sajnos ilyen kevés ésszel tényleg ideje a mesterséges intelligenciát igénybe vennünk.

Anarchista írta...

Kedves Pupu! De szerencsére itt vagy nekünk Te! Aki átlát a szitán és helyreteszi a dolgokat! :D

PuPu írta...

Hát Andreám, te tudod, és a szerénységed is dícsértetes, még ha van is mire, ugye...
:O)))

PuPu írta...

Piszkosul érted a világot!
Ami meg a kezedben van, az nem ördöglakat, hanem egy százas szög.
Szívesen egyébként, karitatív és emberbarát is vagyok, csak szólj, ha elakadsz!
:O)))

1970 írta...

"a forradalmi verzió szerint már a Köztársaság téri pártháznál is a védők lőtték le a fehér zászlóval tárgyalni induló vezetőjüket, Mező Imrét"

Kedves PuPu!

Ez számomra is vicces, hiszen köztudomású, hogy Mező Imre gyomorlövésbe halt bele. Nyilván a hátulról jövő golyó megkerülte őt, majd visszafordult és a gyomrába fúródott. Ha nem lenne ennyire tragikus momentum ez az október 30-i történés, még megmosolyogtató is lenne ez az egész "érvelés"...

relatív írta...

Ha a jelenlegi magyar közéletet - melyet ezúttal ismételten igen nagy tárgyi ismerettel a bejegyzés IS elénk tárt -, valamint e közéletet nagyon jól bemutató hozzászólók ' értelmes ' véleményét olvassa valaki, igazán az egyik jellemzően szellemes magyar film juthat eszébe, ahol értelmesen kérdezi valaki , " itt mindenki hülye ? ", és a vaskos válasz, hogy " itt, .... mindenki !" !

Mi van Európában, mindenki megörült (?!), saját érdekük ellenében igyekeznek egy érzékelhetően más hatalom kedvébe járni, tévesen állást foglalni ???!!!

Anarchista írta...

Kedves relatív! Valóban az emberek gyakran nem ismerik fel a saját érdekeiket vagy felusmerik, de érzelmi/indulati alapon Anna ellenében cselekszenek. Ez azonban nem az őrület jele, hanem az emberek így működnek.

relatív írta...

Amennyiben az emberiség fejlődése egy olyan vektor mentén alakul, hogy ennek során felismerik érdekeiket, de mégis annak ellenében cselekszenek, akkor az nem valamiféle normális fejlődés.
Mert ha ez " emberek így működnek " - és erre bármiféle igaz jelző nem használható - az mégis csak arra vall, hogy valami nem kerek az emberiség fejlődésében .
Reményeim szerint azonban erre egyre több ember rájön, és egy igazi, emberi fejlődés kialakításával - mintha erre már voltak korábban kísérletek - a társadalmat olyan irányba kormányozza, amely más, kedvezőbb emberi működéssel jár, mindenki - de legalább IS sokak - érdekében, és nem csak - akár önjelölt, akár kijelölt - egyesekért !

Pálné Katalin Borbély írta...

Kedves Pupu! Teljesen egyetértek és együttérzek veled ebben a témában! Egészn elképesztő és szomorú ez az állapot, és egyáltalán nem hungarikum! Érteni persze lehet az okokat: az EU-nak ez az álláspontja, tehát ezt kell lehetőleg túllihegni, és ha az USA mesmeg elordítja magát, hogy Ororszország a Gonosz Birodalma, azt is utána fogja énekelni az EU, meg természetesen a magyar politikai elit is - nomeg aki oda igyekszik bejutni/tartozni/min. a TŰRT kategóriát elérni. A felületesség korát éljük, az utánagiondolási-hihetőségvizsgálati késztetés csak kevesünkben maradt meg. Nem i annyira megfelelési kényszernek nevezném, mint amennyire részint gondolkoás nélküli nyájmegnyilvánulásnak, részint magyonis megfontolt, érdekalapú dörgölődzésnek. Bocs, tudom, hogy ez nem politikai és nem is katonai fogalom, de találónak vélem.



stirlitz írta...

"Beneš then turned to the Soviet leadership in Moscow, which had begun a partial mobilisation in eastern Belarus and Ukraine and threatened Poland with the dissolution of the Soviet-Polish non-aggression pact.[4]
At noon on 30 September, Poland gave an ultimatum to the Czechoslovak government that demanded the immediate evacuation of Czechoslovak troops and police and gave Prague time until noon the following day. At 11:45 a.m. on 1 October the Czechoslovak foreign ministry called the Polish ambassador in Prague and told him that Poland could have what it wanted. The Polish Army, commanded by General Władysław Bortnowski, annexed an area of 801.5 km2 with a population of 227,399 people.
The Germans were delighted with the outcome. They were happy to give up a provincial rail centre to Poland. It was indeed a small sacrifice, spread the blame of the partition of Czechoslovakia, made Poland an accomplice in the process and confused the issue as well as political expectations. Poland was accused of being an accomplice of Nazi Germany.[5]"

stirlitz írta...

On the morning of January 5, 1926, the London Morning Post
published an extraordinary letter signed by Sir Henri Deterding. In
this letter, Deterding proclaimed that plans were afoot to start a new
war of intervention against Soviet Russia. Deterding declared:—
...before many months, Russia will come back to civilization, but under a better government than the Czarist
one.... Bolshevism in Russia will be over before this year
is; and, as soon as it is, Russia can draw on all the world’s
credit and open her frontiers to all willing to work. Money
and credit will then flow into Russia, and, what is better
still, labor.

anteus írta...

Köszi
De legközelebb légyszi' ómalájul kommentelni, abban jobb vagyok,

anteus írta...

Az műveletlenség oktatási célllá emelésenek egyik alapeszköze, hogy a történelmi eseményeket egy ember döntései hozzák létre...
Tálas-szajkó csak a pénzéért dolgozik.

Valaki írta...


Ezzel a megfelelési kényszerrel mosolygunk a főnökünkre, amikor éppen velünk szemétkedik, hunyunk szemet a minket érő jogtalanságok fölött - NE SZÓLJ SZÁM, NEM FÁJ FEJEM! - ,s húzzuk be fülünket-farkunkat egy gazdagabb, befolyásosabb előtt.

Gyomorforgató, de annyiszor, annyiszor tanúja voltam, hogy az már fáj.
DE!
Próbálj más lenni, nem lesz sikered!
Mert felzavarod a jó kis állóvizet, megbontod az ősi vonalat, amiben a "nagyember" előtt kúszni-mászni nem szégyen, hanem a túlélés maga, s mint ilyen maga alá utasítja az emberi kiválósághoz szükséges tulajdonságokat.
Ebben az országban négykézláb közlekednek az emberek - kilógsz, ha felegyenesedsz, s megjárhatod. A négykézlábasok ugyanúgy megtámadnak, mint az aktuális hűbérúr.

Tálas Péter?!!
Egy egész ország csinálja ezt minden nap legalább hatszor!

Jól felépített, egészséges társadalmi működést biztosító jogrendszer (egészséges erkölcsi értékrend alapján - lehet lesni másoktól, ahol több száz éve ténylegesen megszűnt a feudalizmus) - ez lenne az alap!!

Ez az, amit az ellenzék tudott volna garantálni!

De mit tett az ellenzéki szavazó?
Nyafizott, nyafizik, ez se jó, az sem elég, senki nem kell, fúj, fúj!
Majd, talán, ha, akkor, esetleg leereszkedik.

Addig is táncolják körbe, nevettessék meg, s boruljanak a lábához!

Hány és hány volt, aki változtatni akart, de mindet páros lábbal rúgták fenébe!

Lehet, azon kellene gondolkodni, tényleg Tálas Péter abnormális-e, vagy az, aki tudna tenni ez ellen a rendszer ellen, mégis csak a rinyálásig jut?