2023. augusztus 7., hétfő

LEHETNE NORMÁLIS ORSZÁG IS - ESETLEG


Uborkaszezon van nálunk, szokás szerint, miközben a világ forrong.
Persze, ez nem jelenti azt, hogy errefelé nem történik semmi, csakhát, ugye, errefelé (a világ tengelyének forgáspontjában) nehezebb érzékelni a centrifugális erőt, mint a világ többi részén.
Ha a Föld Isten kalapja, mi vagyunk a bokréta rajta - szamárkóróból és büdöskéből.
A bokréta virágai manapság mint hajdani szépasszonyok úgy tűnik, anélkül hervadoznak, hogy az érintett növények észlelnék, de hát ki várja el egy virágtól - ha rózsa, ha bogáncs -, hogy tükörben nézegesse magát.
Pedig érdekes látvány lehet, amint a bolondok házának lakói vetélkednek azon, hogy ki kerékpározzon át elsőként azon a hídon, melyet töméntelen pénzből újítottak fel, elvileg azért, hogy a lakosság közlekedése könnyebb legyen, gyakorlatilag meg azért, hogy rókapillantású Nagyurunk és a Főváros megvert beagle-tekintetű főpolgármestere közötti  faxméregetésnek színvonalas helyszíne lehessen.
Át is kerekezett a hídon a reaktivált ragyás vazallus, háta mögött  ki tudja minek örülő államtitkárával egy tandem-kerékpáron, még mielőtt Karácsony átadhatta volna a hidat, mely kibírt már egyet-mást, de most majdnem a Dunába roskadt a hülyék harcában.
Aztán persze megtörtént a hivatalos átadás is, hadd legyen Karácsonynak is karácsonya, majd  - amíg a készlet tart alapon - megvendégelték azokat, akik gyalog járnak munkába Budáról Pestre - tour-retour, esetleg bringáznak vagy rollereznek februárban, míg a kerülőre kényszerített autók őrömódát pöfögve fújják a környezetbarát kipufogógázokat.
Vakulj paraszt!Ez egy ilyen ország.
A fővárosi tömegközlekedést úgy fejleszti, hogy az agglomeráció két és fél millió lakosát, akik közül naponta legkevesebb félmillió ember utazik a fővárosba azzal szórakoztatja, hogy a forgalmat lassítja, meg idióta kerékpársávokat kreál az autósok rovására.
A szándék persze szép, a törekvést még támogatni is lehetne, ha nem a szárnyaló fantázia diadala lenne a józan ész felett.
Ha a nagy átalakításokat azzal kezdenék, hogy a külvárosokban új, ingyenes és biztonságos P+R parkolókat hoznának létre, ha az agglomerációs és a fővárosi tömegközlekedés színvonala javulna és húsz kilométert nem ötven perc alatt kellene legyűrni zajos, büdös, ötvenéves szerelvényeken, ha a politikusok nem azzal lennének elfoglalva, hogy bebizonyítsák, hogy melyikük volt korruptabb a metro-beruházások kapcsán, meg, hogy miért is rossz az a metro, melyen utazunk és utazni fogunk a következő harminc évben, akkor talán többre mennénk.
Esetleg lehetne bővíteni a hálózatot, esetleg be lehetne hozni a HÉV vonalakat a városba - úgy nyolcvan évnyi tervezgetés után.
Esetleg ellennénk anélkül is, hogy a dilis Vezér olimpiai álmait segítő infrastruktúrát sunyiskodunk össze.
Esetleg lehetne ez normális ország is, de nekünk már megint talajig kell gyalulnunk Magyarországot, hogy aztán - ha szerencsénk lesz -, esetleg akadjon minden száz évben egy politikus, aki elindítja a lépcsőmászást a fejlődés felhőkarcolóján felfelé - a mínusz harmincadik szinttől...


De ez csak tünet, a probléma maga ma sokkal súlyosabb.
Magyarember úgy tudja, hogy "magasból nézvést még megvolna az ország", ezért aztán amíg az ő saját kis mikrovilágában nem hal éhen, addig optimista.
És alkalmazkodik inaszakadásig, a vállát vonogatja, hogy ezen én úgysem tudok változtatni, meg, hogy nekünk ezt dobta a gép és hasonló bölcsességeket.
Mindent és minden politikust egyformának lát, és megtiltja feltenni magának a kérdést: mégis, melyikük képviseli az én érdekeimet?
Mert az érdek, mint tudjuk csúnya dolog, ellenben a Valentin nap és Barbie baba gyönyörű és Isten majd kárpótol mindenkit  a másvilágon.
Mondjuk nem is nagyon csodálkozom az iszlám térhódításán, az legalább paradicsomot ígér az igazhitűeknek, unga-bungát  gyönyörű, dúskeblű hurikkal, míg a zsidó-keresztény kultúrkör a szigorú elszámoltatás híve, melynek eredményeként ülhetsz a kondérban nyakig a forró sz@rban, randa pofájú ördögök vasvillával szurkálják a földi lét során már amúgy is szétrugdalt feneked az idők végezetéig.
De nagy kár, hogy ez nem rémíti meg azokat, akik huszonhét milliárd forintba kerülő jachtjukon kószálnak a Földközi tengeren, ők már tudják, hogy nekik a Paradicsom itt van a földön, ez a tuti, a többi meg lehet, csak álom az álomban...
Magyarember, szegény, még nem hallott a többi sivatagban is  oly gyakori optikai csalódásról, mely nálunk délibáb néven ismert, ezért hiszi azt, hogy egy tűrhetően működő országban él.
Hát téved, a költségvetés hiánya kétezer háromszáz milliárd forint, cserébe persze a társadalom is el van adósodva úgy kilencezer milliárd forint erejéig, és az Unió éppen népneveli szeretett kormányunkat, - nem ad ellopnivaló  pénzt, ami nagy baj.
Sokan mondják, hogy nagyon helyesen teszi, de azt tudni kell azért, hogy a Maffia mindig el fogja venni azt, amihez hozzászokott, ha kell, a nyugdíjadat is, a nyugdíjemelésed  vagy a béremelésed is, aztán rághatod a küszöböt, ha enni akarsz.
Most éppen az a sláger, hogy jön az egyszámjegyű infláció, de persze azt az előző évhez mérik, amikor a nyugger fogyasztói kosara úgy negyven százalékkal lett drágább, mint annak előtte.
Szép dolog a statisztika, ápol és eltakar.

Közben a világ egyre abszurdabb dolgokat produkál, mindenki a békéről papol, de a békét mindenki csak a háború megnyerésével képzeli elérhetőnek tartani.
Békekonferenciát rendeznek a főszereplő részvétele nélkül - Godotra várnak rendületlenül, az pedig csak nem akar jönni egy Istennek sem.
Csak éppen a lényegről nem beszélnek soha, pedig erősen itt lenne az ideje.
A világ legerősebb hatalma vezetőt választ, a választék egy demens és egy elmeroggyant, erre a mi politikusaink is beállnak a sorba, - ha a tied az elmebeteg, akkor enyém a demens!
Európa döngő léptekkel halad a semmibe, a teljes gazdasági-politikai-katonai jelentéktelenségbe, politikusai szidják Merkelt, aki végül is békés évtizedeket, nemzetközi tiszteletet és súlyt adott Európának és a német népnek, nyugati politikusok fegyverkezésre biztatják Németországot, nem tanulnak semmiből.
Mi még annyira sem.
Kicsit össze kellene zárni és rendet tenni, néhányszáz politikusnak tréfás futóversenyt szervezni, de persze ez illúzió
Persze mit is várunk egy olyan néptől, melynek alapból hét vezére volt?
A magyar vándor című filmben ők keresték a magyarokat, de nemigen találták őket, ami nem is csoda, hiszen éppen ők adták el őket rabszolgának, még mielőtt egymásnak estek volt...
Sebaj, mi vagyunk a legszebbek és a legokosabbak, legyen ez nekünk elég - nem igaz?


:O)))

13 megjegyzés:

Belák Andrea írta...

A P+R parkoló ötletében igazad van. De aki a Várból jön, jöjjön gyalog, vagy busszal. A bicikli sajnos nem mindenkinek használható, van aki már kora miatt nem szívesen teker. Viszont a Lánc-híd megépítésekor nem volt még ennyi személyautó. Lovaskocsi volt, a lócitrom könnyebben eltakarítható volt, mint a levegőből a benzinbűz.
Szó, szó. Van más híd is, ahol tolakodhatnak az autósok. Aki nem akar tolakodni, jöjjön biciklivel, vagy busszal. De mindenki nem fér el!

Naetar-Bakcsi Ildikó írta...

nagyon nagyon igaz és zseniális írás. Gratulálok! Megosztottam a facebookon.

KZs írta...

Ahogy én nézem, nem feltétlenül van nálunk legnagyobb baj a fejekben, meglehetőst általános a tünet, leglábbis a fehér emberek háza táján, szerintem agyunkra ment a semmittevés és a jólét. A West és a Rest viszonyában meg a Rest mintha megélégelte volna, hogy a Rest dolgozik, a West meg eszik, mit eszik, zabál..És dirigál, osztja az észt, megszabja mi a helyes és mi a helytelen, +LMBTQ, egészen odáig, hogy melyik az egy igaz isten, és ha nem használ a „szép szó” , indul a keresztes hadjárat!
A háború különben is 3 in 1: hullik a férgese, fogy a fegyver, pusztul az infrastruktúra, indulhat az újratermelés! A GDP szárnyal, az élet szép..
Szóval a cím lehetne: Lehetne normális világ is- esetleg :)
Kell-e képszerűbb leírása a helyzetnek annál, mint hogy a bolygó elvileg legnagyobb hatalommal felruházott embere Joe Biden? -noch da zu a következő 4 évre sem nagyon van alkalmasabb nála?
Lesz ez jobb, ki időt nyer életet nyer, addig is segít minket a jó öreg bevált passzív rezisztencia :)

Névtelen írta...

A Lánchíd MŰEMLÉK. Eredetileg nem akkora forgalomra tervezték, ami a mai igényeket kielégítené. Örüljünk, hogy felújították, és őrizzük meg a bicikliseknek és a gyalogosoknak. Az autósok a felújítás alatt is megoldották. DE Pl. Prágában a Károly híd is csak gyalogos forgalmat bonyolít...

PuPu írta...

Névtelennek, aki most utoljára van itt név (nick) nélkül:
Helyes, akkor tiltsuk ki a buszokat, taxikat, mentőt is, zárjuk le a Budai Várat a forgalom elől, beleértve kormányzati járműveket és épületeket is, gyalogoljon a Suttyó és a Független Fülbevaló is, ha éppen a Parlamentben akad dolguk!
Aztán jöhet a Margit híd és az Alagút, a rakpartok és a Széchenyi tér, a biciklibuzi meg adja le a szolgálati autóját, azokkal együtt, akikkel kéz a kézben élhetetlenné teszik a Fővárost.
Mint említettem, nem vagyok én a haladás kerékkötője, de azt elvárom, hogy legyen előkészített egy ilyen project.
Igaz, parkolókat építeni nem olyan látványos mint a karótűzdelés a főutakon, és az ingyenes parkoltatás se olyan jó bolt, mint a mostani helyzet, a valóságos megoldás megkeresése se egyszerűbb, mint évente hatszor bicajozni egyet.
No, meg aztán bicajoztassák a nagymamájukat is, mikor gyógyszerfelirásra megy a térd és csípőprotézisre várva, és minden rendben lesz.
Vagy kisnyúl.

:O)))

anteus írta...

A következő fejlesztő lépés a gyalogosok letiltása a járdákról és kitiltása a parksétányokról legyen.
Csak bicikli mozoghat a jövőben. Meg a motorbicikli, amire amúgy semmilyen KRESZ szabály nem kötelező.
A rohatt rendszerben volt idő, amikor a biciklin és a motociklin is volt rendszám.
De az diktatúra volt, ez meg egy "éljen a lóf@sz a seggbe"-rendszer.

Várom mikor fogjuk bicikliszarvra akasztott szemetesvödörben a központi begyűjtőbe hordani a szemetet, ahol 1 000 Ft/veder áron leadhatjuk. (De a díjat át is utalhatjuk a MOL-nak.)

1970 írta...

"A rohatt rendszerben volt idő, amikor a biciklin és a motociklin is volt rendszám.
De az diktatúra volt, ez meg egy "éljen a lóf@sz a seggbe"-rendszer."

Kedves anteus!

Az a "rohadttelelököttszájbalököttkomonistabolsevistarendszer" volt (a la Hofi).

anteus írta...

A biciklin csak a tulaj neve és címe...
Bocsi.

Anarchista írta...

Kedves Pupu! AMikor írok neked három esetből legalább egyszer kétségbe vonod a szellemi képességeimet. Valószínűleg most is így lesz... Szóval egész ponotsan felvázoltad: "De ez csak tünet, a probléma maga sokkal súlyosabb." meg "Csak éppen a lényegről nem beszélnek soha, pedig erősen itt lenne az ideje." Pontosan így van! A problémát ha felismeri is valaki, akkor is csak a tünetekről beszél és sohasem a lényegről.
A háború(k) nem a probléma(ák) hanem csak a tünet(ek). A demens, az idióta, a pszichopata vezetők léte sem a probléma oka, hanem a tünet. Ezek mind annak a rendszernek a válságtünetei amiben élni kényszerülünk. Azé a rendszeré amely egyik válságból a másikba halad és a válság minden terhét a nincstelnekre és aksemmizetekre hárítja. Ezek után abban hinni, hogy ha majd egy "nem demens", "nem idóta" és beszületes vezetőt választunk a megfelelő vezetői poziciókba, akkor az megszünteti a rendszer válságát, az elég nagy botorság.
Ráadásul nem is lehetséges ún. "alkalmas" vezetőket választani, mert az sértené a felső 1% érdekeit. A felső 1% számára egszen mást jelent az "alkalmas vezető". Nekik a Trumpok, az orbánok, Rishi Sunak-ok, Putyionok, Macronok az alkalmas vezetők. Merrt ugyen ezek a fickók lárszólag egy háborúban ellenségek, de valójában az a közös, hogy mind elárulják a saját népük érdekeit a saját országuk felső 1%-ának az érdekiért.
Nem eszmék háborúznak egymással Ukrajnában, hanem tőkések marakodnak a koncért, más tőkések meg nyerészkednek a háborún.
Ilyen szempontnból még az is mindegy, hogy Vlagyimir Putyin e minden oroszok cárja, miniszterelnök, diktátora, akármije vagy nem...
Mint, ahogy a Republikánus Párt támogatása nélkül, mindegy, hogy Trump a Fehér Házban ül vagy egy szövetség börtön halálsorán, mert Trump helyett sorba állnak a jelentkezők, hogy jó pénzért képviseljék a szupergazdagokat. Ahogy ez a vén, hülye gazember Biden is főleg a milliárdosok érdekeit védi, nem a nincstelenekét. Ha Trump helyett Ron DeSantis lesz az elnök a lényegen az sem változtat...
A lényeg meg az, hogy ez a rendszer (ugyis mint globális kapitalizmus) arra épül, hogy a jövedelmet becsatornázza a szegényektől a gazdagokhoz. És amíg ez a rendszer működésének az alapja, addig nem lesz sem igazság, sem emberség, sem szabadság, sem béke.
Felsoroltál néhány dolgot, amit "esetleg lehetne". Sokmindent lehetne de addig amíg kapitalizmus van addig nem lehetsges.
De aki erről beszél (Pl. Bernie Sanders) az nem lesz amerikai elnök vagy politikailag kicsinálják, mint Jeremy Corbin-t vagy meggyilkolják mint Salvador Allende-t.
Ezek után már csak hab a tortán, hogy a magyar népnek olyan sötét, reakciós gondolkodása van, hogy az párját ritkítja. De ne legyünk igazságtalanok. A Magyarországnál mind gazdaságilag, mind társadalmilag sokkal fejlettebb országokban sincsen ez másképp. Ott is rendelkezésre áll az egerek tömege, akik hittel meggyőződéssel választják meg vezetőjüknek valamelyik macskát. A vita csak arról szól, hogy a fekete, a fehér vagy a cirmos macska legyen az aktuális megváltó.

relatív írta...

" Anarchista " - szvsz - egyértelműen válaszolt azokra a manapság sokak által feltett kérdésre, hogy ' mivé lett/lesz a világ ?' !

Mint azt évszázadok óta tudjuk - már aki tudni akarja -, a kapitalista termelési mód az oka az emberiség élhetetlenségének, mind a vezetők, mind a vezetettek élete szempontjából !

Ezt a kialakított rendszert javítani - mint aner esetében IS - nincs lehetőség, mert annyira minden összefügg mindennel, hogy a részleges javítás csak még negyobb káoszt okoz.

Csak egy gyökeres változás - az alapoktól kiindulva - hozhat életünkben kedvezőbb körülményeket világszerte mert - mint azt a történelmünk igazolja -, egyetlen ország/térség a kedvező változást nem hozza el.

Így a sokak által remélt személyi váltás/változás csak bizonyos emberi magatartásbeli-, vagy igen kis érdemi váltásra alkalmasak.
Egy igazi váltást csak a termelési mód gyökeres váltása hohatja meg, ami a javak elosztásában IS egy váltást okozna !

anteus írta...

Kedves relatív,
Nem IS.
A termelési mód és az elosztási
mód ugyanaz. Ugyanannak a dolognak a két oldala.
A nóta pont sz elosztás megváltoztatásáról szól.
Mondhatjuk, hogy a termelési mód elosztási mód.
A megfelelő fogalomhasználat
segítene pármilliárd embernek megérteni a 99-1 % "problematikát'.
Látható válna pl. az Occupy the Wall Street !- féle pótcselekvések "haszna".
Bár, ha ló nincs... ugye.

KZs írta...

Kedves Relatív!
Majdnem.. nem a kapitalista termelési mód a gond, hanem a termelőerők és eszközök magántulajdona, legyen a termelés mód rabszolgatartó, feudális, vagy jelenjen meg egy speciális áru, és legyen kapitalista. Amit viszont nem ártana észrevennünk, hogy mindhárom változást a termelőeszközök fejlettségi /minőségi szintjében bekövetkezett változások mennyiségi változása okozta. Most ugyanez okozza a kapitalizmus összeomlását is.
Ennek vagyunk a megélői.
A többi maszlag.

anteus írta...

Kedves KZs, ez egy korabeli pégé- vizsgán vékonyka lett volna... Tudod: termelőerők és termelési viszonyok együtt adják a módot... stb.
A tulajdonviszonyok a termelési viszonyok vastagja.