2010. január 12., kedd

EGÉSZSÉGÜGY...

Kökény Mihály ma sajtótájékoztatót tartott.
A szocialista egészségpolitikus azt a javaslatot tette a Fidesznek, hogy egyezzenek meg az egészségügyet érintő leglényegesebb kérdésekben, hogy elkerüljék a választási kampány ígéretlicitjét.
Sok területen szorul az egészségügy változtatásra, ezért legalább azokban a kérdésekben, -  például az állami és önkormányzati felelősség megosztásának kérdésében - egyezségre kellene jutni, melyek sok esetben akadályai voltak a szükséges változásoknak.
A Fidesz természetesen élből elutasította a javaslatot, mondván, a szocialisták tönkretették az egészségügyet, "Nyolcéves tevékenységüket kórházbezárások, kórház-privatizációk, gyógyszeráremelések, az egészségügyi dolgozók megélhetésének folyamatos nehezítése, az egészségbiztosítási kassza lenyúlásának szándéka jellemezték."
Ez persze sík baromság, vegytiszta demagógia, emellett tételesen nem is igaz.
Az egészségügyet nem a bezárt kórházak teszik tönkre, hanem azoknak a kórházaknak a fenntartása, amelyeket indokoltságuk dacára, éppen az ilyen demagóg handabandázások hatására nem zártak be.
Ezek a halálgyárak csak viszik a pénzt és rontják az ellátás hatékonyságát.
Persze, ezeket előbb utóbb úgyis be fogja zárni a gazdasági kényszer vagy a szakemberhiány.
A szocialista kormányzat alatt mellesleg egyetlen kórházat sem privatizáltak, legfeljebb a működtetést adták  az illetékes önkormányzatok magáncégek kezébe, de ezek között ugyanúgy fellelhető volt Fideszes irányítású önkormányzat, mint szocialista.
Ezeket mára a szabályozás, de legfőképpen a finanszírozás elégtelensége miatt a működtetők valamennyien visszaadták az önkormányzatoknak.
Ami a privatizációt illeti, a magántőke egyébként már régen benne van az egészségügyben, - például a mammográfia területén Mikola doktor érdekeltségi körébe tartozó vállalkozások tevékenykednek, mint közismert...
A gyógyszeráremelések témakörében is hazudozik aFidesz, úgyis mint az igazmondás nagy barátja, -  2007-ben 1000 gyógyszer ára csökkent 23%-al, 2008-ban 850 gyógyszer ára 13%-al , 2009-ben, a válság kellős közepén, júliusban újabb 288 gyógyszer árát csökkentették a gyártók, némelyiket 10%-al.
Az egészségügyi dolgozók megélhetésének folyamatos nehezítése kapcsán pedig valaki emlékeztethetné a kissé amnéziás ellenzéki pártot az általuk is megszavazott  közalkalmazotti béremelésre, amelyik egyébként eredendő bűn gyanánt funkcionált a költségvetés felborulásánál, - 50 %-os volt a mértéke.
Ezt egyébként megkapták a vállalkozó háziorvosok és az un.  közreműködő orvosok is.
Ami meg az egészségügyi kassza lenyúlási szándékának vádját illeti, ez egy primitív baromság, annyira színvonal alatti, hogy foglalkozni sem érdemes vele, - nagy kár, hogy a Fidesz hívői tagozata átszellemülten ismételgeti hasonló idiótaságaik özöne között.
Aztán az is érdekes kísérlet lenne, - egy vetélkedőn lehetne akiár a százezer forintos kérdés is, - hogy ki tud mondani egyetlen olyan szocialista/ szabaddemokrata/ MDF-es javaslatot, mely politikai megegyezésre irányul és amelyet a Fidesz megvitatásra érdemesnek tartott volna az elmúlt nyolc évben?
Na ja, - a képviselői bérek és egyéb juttatások, - de azon kívül?
Mint ahogy a sajtótájékoztató híre elsikkadt, úgy cáfolat sem várható a szocialistáktól, - hihetetlenül ügyetlenek.
Pedig legfőbb ideje lenne keresniük valakit, aki ért a tömegtájékoztatáshoz és a propagandamunkához...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: