2010. január 10., vasárnap

SVÉDTORNA...

Svéd modell szerint szervezné át a Fidesz a nyugdíjrendszert.
Ez a modell két dologról nevezetes.
Az egyik, hogy egyéni számlákon virtuálisan tőkésített befizetések alapján legfeljebb annyit fizet az állam a nyugdíjasoknak, mint amennyi járulékot a tárgyévben befizettek a társadalom aktív dolgozói.
A másik, hogy ez a rendszer Svédországban sem működik.
Nagy felelősséget vállal az magára, aki a társadalom harmadát kitevő nyugdíjasok juttatásaihoz hozzápiszkál, nagy empátiával és óvatossággal, a fokozatosság betartásával lehet csak ezt a kérdést kezelni, - a végtelenségig leharcolt és alacsony nyugdíjakkal fizetett réteg nemigen bír el semmiféle jövőbeni terhelést.
Márpedig előre lehet számolni a majdani euróbevezetésből adódó negatívumokkal,- nem lesz örömteli perc, amikor a szabolcsi nyugdíjas megkapja első nyugdíját, - 220 Eurot...
Ehhez képest a társadalom öregedőben van, rengeteg a minimálbér után járulékozó, a járulékfizetők száma nem emelkedik,- mellesleg  a Fidesz állítólag azonnali nagyarányú adó és járulékcsökkentéseket tervez bevezetni, mint tudjuk.
Nem lenne baj, ha ez a hír eljutna a nyugdíjasokhoz meg a nyugdíj előtt állókhoz, akik a számítások szerint  - ha keresetük mondjuk 100000,- forint, akkor ma 68 ezer forint nyugdíjra számíthatnak, míg az új szisztémában 56 ezer forint lenne a nyugdíjuk.
Egyre több olyan terv és elképzelés lát napvilágot, amelyből legfeljebb az derül ki, hogy a Fidesz ellenzékben töltött évei csak a feszültségkeltésről és a nemzet megosztásáról szóltak, az ezen való buzgó és szakadatlan munkálkodásuk közben nemigen volt idejük értelmes megoldásokkal készülni az esetleges kormányzati pozicióra.
Meglepő, de nem mulatságos...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: