2010. január 27., szerda

TRÜKKÖZÉS, TARIFÁK...

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy ne trükközzön a vagyonadóval, - mondá Szijjártó Péter.
Úgy látszik, most ez lesz az aktuális vezérszlogen, - a trükközés...
Azt is mondta Szijjártó, hogy a kormány törődjön bele, hogy a vagyonadó megbukott, és ha a Fidesz hatalomra jut, akkor különben is egy teljesen más alapokon álló gazdaságpolitikát fog folytatni, ami ezt az egész vagyonadó-kérdést okafogyottá teszi.
Érdekes kérdés, hogy a Fidesz politikusai ennyire retardáltak, vagy pedig a választókat nézik már megint teljesen hülyéknek.
A vagyonadó ugyanis - minden ellenkező híresztelés dacára - nem bukott meg.
Az Alkotmánybíróság nem találta sem az adónemet, sem a bevallás módját alkotmányellenesnek, a törvénynek csak az ingatlanadóra vonatkozó részét semmisítette meg, de azt sem azért, merthogy az ingatlanok adóztatása alkotmányellenes lenne, hanem azért, mert a behajtás módja sérti az állampolgár jogbiztonságát, mivel az APEH egyoldalúan módosíthatta volna az ingatlanok becsült értékét.
Ez az érvelés elfogadható.
De ez csak azt jelenti, hogy most már az alkotmánybírósági állásfoglalások birtokában pontosan meg lehet határozni a beszedés módját, és a törvény akár működhetne is.
Merhogy ha nem működik, akkor  az kb. 50 milliárdos bevételkiesést jelent, és ez a pénz azért igencsak hiányozna a költségvetésből.
Elméletileg lenne arra mód, hogy a kormány a határozat figyelembevételével ismét a Parlament elé vigye a törvényt, de a miniszterelnök bejelentette, hogy a hiányt a költségvetés tartalékából és a költségvetés kiadásainak megkurtításából fogják fedezni, hogy a kitűzött hiánycél tartható legyen.
Merthogy azt tartani kell.
A Fidesz minden hőzöngése dacára a vagyonadó jelenlegi formájában igazságos adónem, - a tehetősebbeket adóztatja, és eltekint a kisemberek sarcolásától.
Persze ez nem vág egybe a Fidesz társadalompolitikájával, amelyik szokás szerint a kisemberekre kivetett adókból kívánja a vagyonos középosztályt támogatni, - emígyen  kívánva felemelni a társadalmat.
A kisembertől könnyű elvenni, mert érdekérvényesítő képessége a nulla felé konvergál, emelélett roppant  könnyen becsapható.
Sajnos, ma az az alacsony jövedelmű, nyolcmilliós lakásban élő ember is lelkesen helyesel, hogy milyen derék dolog eltörölni ezt a vagyonadót, akit ez az adónem soha nem érintett volna, ellenben a helyette kivetésre kerülő egyéb adókat neki is fizetnie kell majd valamilyen formában.
Szíjjártó és gazdája gátlástalanok és pofátlanok, - szembehazudják a társadalmat és hülyének nézik a választókat, sajnos, - úgy tünik, - sok esetben joggal...

A Fidesz visszavonná a BKV tarifaemelését, mondván, a Fővárosnak "nincs erkölcsi alapja a bérletek és jegyek árának emelésére."
Ostobaság.
A tarifa-ár nem az erkölcs, hanem az üzemeltetési költségek és az utasszám függvénye.
Lehet bármennyire is erkölcsös a Főváros, ha nem elég a pénz az üzemeltetésre akkor valahonnan bele kell tenni a rendszerbe, különben sztrájk és Gaskó szolidarítása nélkül is nélkül is megállnak a járművek.
Másrészt meg ez az erkölcs, ugye.
Igaz, rengeteg disznóságot tártak fel a vizsgálatok a BKV házatáján, de ne felejtsük el: a részvénytársaság felügyelőbizottságában ott ülnek a Fidesz képviselői is, élükön Orbán strómanjának fiával, Vitézy Dáviddal.
Ha valakiknek, elsősorban nekik lett volna feladatuk és helyzetüknél fogva nekik lett volna lehetőségük megakadályozni a disznóságokat, dehát persze egyszerűbb volt felvenni a tiszteletdíjakat - munka nélkül.
Elképesztő a Fidesz demagógiája, habár érdekes módon arra azért nem tettek  ígéretet, hogy visszaadják a 13. havi nyugdíjat.
Az ugyanis konkrét ígéret lenne, attól pedig irtóznak a fiúk, mint Belzebub a tömjénfüsttől.
Azt mondja a népi bölcsesség: ki miben vétkezik, abban bűnhődik.
Nagyon fogok röhögni, amikor a Jobbik majd ugyanezzel a módszerrel támadja a Vezért és majdani kormányát...
:O)))

Nincsenek megjegyzések: