2014. május 21., szerda

FÁCÁNVÁRTÁN

Nincs szerencséje a magyar politikai elitnek a vadászattal.
Már a létező szocializmus vérzivataros napjaiban is csípte a tömegek szemét a kissé dzsentroid szórakozás, melyet Kádárnak ugyan elnéztek – legalábbis róla nem keringtek szaftos pletykák vadászatai kapcsán, de nem mindenki járt így.
Ott volt például Czinege Lajos, akit kimondottan élvezettel cseszegetett a nép, néha még a korabeli média is megengedett magának egy–egy pikírt megjegyzést.
Hogy aztán mi volt igaz, mi nem a neves hadvezér viselt dolgaiból, azt majd a történészek kiderítik,az viszont tény, hogy Kaszópuszta a volt miniszterelnök-helyettesnek köszönhette felvirágzását.
Állítólag egy titkos bázis építését akarta a HM úgy álcázni, hogy az országban egyszerre több helyen is elindított egy-egy építkezést, aztán válogassa ki a CIA, hogy melyik objektum mellől akartak libákra lőni, melyik mellől meg Bonnra…
Sok politikus szeret lövöldözni - ha már emberekre nem lehet, hát vadakra.
Így aztán a rendszerváltás semmiféle fennakadást nem okozott, ahogy anno a párttitkárok utánozták az Öreg háta mögött a dzsentrik életvitelét, úgy utánozták a hatalomra jutott osztályvezető-helyettesek a párttitkárokat világ röhejére.
Így aztán, ahogy kiesett a puska a megyei elsőtitkár kezéből, azonnal ott termett valaki az új elit tagjai közül és felkapta, ha hatosztályos olajvállalkozó volt, ha a régi szép idők minisztériumi főtanácsosának fia, kéhlekalássan, aztán lövöldözött mind, mint a bolond.
Persze negyed század alatt valamelyest tisztul a kép, meg, hát a vadászat nem olcsó sport, a költség pedig szelektál, - mint tudjuk, a golf sem az árufeltöltők sportja.
Hát, a vadászat sem, habár talán egy nyúlra még futja a nép középegyszerű fiának is, de a szarvasbikák csak a hasukat fogják a röhögéstől, ha egy szellemi segédmunkás rájuk emeli a puskát.
Namármost a Stüszi Vadászt a magyar kártyában Semjén Zsoltnak hívják, aki azt hitte, feltűnés nélkül kiléphet a régi rituáléból és elvetheti a szokásos albérleti dumát, mely szerint a magyar vadász úgy védi a bánatos tekintetű őzikét, hogy agyonlövi.
Úgy látszik, Orbán trükkje itt nem jött be, mert amikor Assisi Szent Zsolt a mező madaraira és a libákra emelte fegyverét, hát kitört a botrány, de aztán – hála az Úrhoz címzett fohászoknak – valahogy elült a botrány.
De a magyar kártya paklija nem teljes a tökfilkó nélkül, ezt felismerve Czinege utódja – a miniszterelnök-helyettesi cím várományosa bejelentette igényét erre a címre, majd rendezett egy vadászatot, melyen részt vett Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, gróf Károlyi László és felesége, Miklós liechtensteini herceg és felesége, Oszter Sándor és felesége, valamint Lázár János államtitkár, Czinege Lajos hajdani posztjának mai várományosa is.
Kilencszáz fácánt lőttek le, pármillió forintba került – bagatell…
Lett belőle média-cirkusz, a résztvevők csodálkozással vegyes értetlenkedése, majd Lázár kimagyarázta magát, bokázott egyet-kettőt a sértett előkelőségeknek – kérem elnézésed, gróf úr, nem gondoltam volna, kéhlekalássan, hogy ebben az országban az irigység ilyen méreteket ölt …
Aztán az élet ment tovább, hiszen ebben az országban ma már az sem keltene feltűnést, ha egy anya hétfejű csecsemőt szülne, még, ha mind a hét feje lángot okádna, akkor sem.
Így aztán ne csodálkozzon senki, hogy mára már turbó változatban megy a vadászatszervezés, de valamit azért gyaníthatott a nagyeszű politikus, mert az idei őszi vadászatot már a határon túlra szervezte, és alkalmazkodott a megnövekedett kereslethez is, hiszen azt azért nem tűrhette a mai elit sem, hogy ez a parvenü Lázár egyedül törleszkedjen a történelmi nevek seggéhez.
Ők is oda akarnak férkőzni, ezért hát az idei vadászat kissé nagyobb lesz, mint a tavalyi volt.
Mintegy 23 millió forint értékben rendelt Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár novemberre csehországi fácánvadászatot - derült ki az atlatszo.hu birtokába került szerződésből.
A Konopiště vadászterületen csak fácánból 60 ezer darabot vadásztatnak évente az október közepétől január végéig tartó vadászidény során.
Ezekből rendelt meg most a szerződés tanúsága szerint 2500-3000 példányt Lázár János a Nagy Októberi Szocialista Forradalom tiszteletére rendezett november 7.-i vadászatra.
Lázár János hangsúlyozta, hogy az esemény magánélete része, senkinek az adóforintját nem érinti, és az üggyel kapcsolatban nem kíván további nyilatkozatot tenni.
Szóval ez ezekkel a bunkókkal a baj, hogy senki sem magyarázta el nekik, hogy bár nem bűncselekmény, és nem tiltja tételes jogszabály, mégsem illik az esküvői vacsorán a damasztabroszra szarni, még ha olyan erősek vagyunk is, mint Chuck Norris.
Az eszüknél már csak a stílusérzékük kevesebb, pedig hát eszük sincs túl sok.
A másik dolog, ami csípi a szemem, az a mértéktelenség.
A vadászat eredetileg az ember élelemmel való ellátását szolgálta.
Mára ez sport lett, belátom, de azért azt nem nagyon értem, hogy mitől sport egy szervezett vérengzés.
Ez nem sport, és akik egy ilyen öldöklést szerveznek, azok egyéb gazemberségekre is képesek lennének – habár ők ezt bizonyára másként tudják.
Hát, nem tudom – én mindenesetre felfegyverezném a fácánokat is, aztán hadd szóljon!

:O)))

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Ez nem sport, és akik egy ilyen öldöklést szerveznek, azok egyéb gazemberségekre is képesek lennének – habár ők ezt bizonyára másként tudják." - Így.

Tüske Zsófia írta...

... és akkor még nem is említetted a hubertus-keresztes vadászt, aki a Nógrádba áttévedt medvét először megsebesítette, majd másnap megölte. Mert megérdemli a trófeát, a hubertus kereszt után.

civilhuszár írta...

Hát úgy elképzeltem, hogy egy saját nemzeti Harry Potterünk ezt a lézerblokkolóst fogollyá változtatná pár hasonszőrű hatalombitorlóval együtt, és sportszerűség gyanánt demokratikusan kapnának 100 méret előnyt.:-)

civilhuszár írta...

pontosítva : 100 méter

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Nekem az tetszik, hogy "felfegyvereznéd a fácánokat is" !

Ebben van a legnagyobb igazság !

Az ilyen "stüszivadászokra" jellemző, hogy védtelenekre lövöldöznek !
Ráadásul lesből és mindenféle segédlettel, hogy még jobban lejtsen a pálya.

Ez tényleg egy mészárlás, bár gondolom a nehezítés végett a pálinkával homályosítják a látásukat !

Az az igazság, hogy nem csinálnak semmi mást, mint ami a bensőjükből következik.
A politika életben is arra törekszenek, hogy védtelenek legyenek azok, akik ellenében politizálnak és ezért erről igyekeznek is gondoskodni.
Hagy ne mondjam, hogy mást se tesznek !
El is érnek vele szinte mindent !
Mi több még segítséget is kapnak hozzá az egyes "fácánoktól" !

Tanulságos amiről írsz !

Üdv sphagin

nemóvatos írta...

"Az eszüknél már csak a stílusérzékük kevesebb, pedig hát eszük sincs túl sok."

Bocs PuPu, de sajnos nem eszük nincs ezeknek hanem gátlásuk, erkölcsük meg neveltetésük.
Suttyók egytől egyig, ez a baj.

Mert ha feltételezzük, hogy eszük nincs, akkor eme oldalon mi a helyzet?

Névtelen írta...

Annyi megjegyzést talán , nem a vadászat az erkölcstelen . A vadászat mióta az ember létezik , azóta van .Az nevetséges , hogy tenyésztett madarakat lövöldöznek vadászat címén pénzért . Ez kb. olyan mintha az állatkertben nevelt oroszlánt kiengedik, valaki lelövi és az lesz a nagy oroszlán vadász.

hello írta...

Sajnos a fácánoknak nincs mivel visszalőniük, pedig úgy volna az igazi. De még védekezni se tudnak ezek ellen az eszement lövöldözők ellen. Ilyenkor jól jönne Dr. Dolittle, az a fickó, aki ért az állatok nyelvén, hogy jóelőre értesítse a fácánokat, időben távozzanak mind 1 szálig a terepről!

Egyébként is, minél jobban kiábrándulok a homo sapiensből, márpedig kis hazámban hemzsegnek azok a példányok, akik sűrűn tesznek róla, annál több és nagyobb szimpátiát viseltetek az állatok iránt.

Egyre jobban izmosodik bennem az a feltételezés, hogy ezeknek az öntelt kocavadászoknak ez tulajdonképpen pótcselekvés, ugyanis szívük szerint másként élnék ki az agresszivitásukat, de hát attól egyelőre tartózkodnak. Kérdés, mikor jön el az az állapot náluk, mikor ezt már nem tartják elégségesnek...

hello írta...

Névtelen, ha szoktál nézni természettudományos csatornákat, talán már láttad, hogy sajnos a példád nem fantazmagória: Afrikában nem egy olyan telep létezik, ahol arra a célra tenyészenek oroszlánokat, hogy külföldi vadászok nagy pénzek fejében úgy lőhessék ki őket, hogy egy fára húst aggatnak, amire az állat természetesen odajön, és ekkor a "hős" vadász lelőheti, majd az így kivégzett állatra a lábát rátéve pózol a fotósnak!
Hát, csak azért szeretném, ha mégis lenne reinkarnáció, hogy ezek a szörnyeteg lelkű emberszabásúak valami olyanként szülessenek újra, ahogy keservesen megbűnhődhetnek ezért a gyalázatért!

morzsi írta...

Kedves nemzettestvéreim!
Látom nem értitek. Sőt. Halvány lila f..gotok sincs róla, hogy miről van itt szó.

Megpróbálom elmagyarázni, bár nektek nem lesz egyszerű, hiszen híjján vagytok egy bizonyos fantáziának.

Ez az egész nem vadászat, hanem Hadászat! És nem az a lényeg amit mondok, hanem amit csinálok. Amikor majd az M1 esti híradóban bemondják, hogy HÓD (persze nem így, hanem, hogy Hódmezővásárhely) akkor a Déli Áramlat fedőnévvel ellátott csapataink - élükön a TEK-kel - megindulnak dél-Ukrajna irányába. Persze fegyver nélkül!

Na akkor fogok találkozni ott Winstonnal (ezt senki nem találja ki, hogy ki lehet) és Széchenyivel.
Az ő fedőneve Roosewelt. (Értitek már? Ezért kellett megváltoztatni a tér nevét is!)
Na ott a két öreg meg lesz szeppenve mikor nem Joszif (ejtsd Józsi) ül velük szemben az asztalnál, hanem én.
Bénultságukat kihasználva aláíratom velük, hogy mindent vissza, vagyis a Szovjetunió lesz a mi érdekszféránk és nem fordítva.
Már látom az arcukon a megdöbbenést, amikor közlöm velük, hogy kicserélnénk az "Ukrajnában magyar útlevéllel tartózkodó férfit" a két kémre, - Szilvásy Györgyre és Kovács Bélára és a fogoly-csere a Pancho-Arénában fog lezajlani.
Lelki szemeim előtt - itt jön a fácános motívum! - látom a két "balfácán" arcát, hogy se köpni, se nyelni nem tudnak majd.

Az egész olyan műveleti pontossággal fog zajlani, hogy Angela és az egész EU helyéről felállva fog tapsolni.

Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!

civilhuszár írta...

Bosszantó, hogy egyhamar nem tudja a nép megállítani a hatalom embereinek gátlástalan úri heppjeinek gyakorlását.
Mi is csak pislogunk, hogy miket engednek meg ezek maguknak.
Semmijen, még törvényt is hozatott volna, hogy mely fajta apró madárra lehessen lövöldözni. Remélem ezekre is egyszer kiadják jelképesen, a kilövési engedélyt.
Részemről már az is kissé nyugtató, hogy van egy pár hely, ahova le tuja pötyögni az ember a szerény véleményét amire legtöbbször a hasonló véleményűek igazolják hozzászólással a nézetünket.

ESOTERIC írta...

Kedves Morzsi!
Hát...vadászkutya legyek ha ezt az eszmefuttatásodat értem.

Legfőképpen az a befejező képi motívum zavar, hogy az általad hivatkozott " két balfácán" arca vajon kiknek a személyiségét rejti.
- A találka két titkos parneréét?
- A két kémét? Szivássy illetve KB urakét?
Egyébként el nem tudom képzelni, hogyan tudtad egy közös nevezőre hozni őket.

Hogy kerül a képbe a Pancho-aréna? Lesz ott egyáltalán ennek közönsége a 11 helyi lakoson kívül? A VIP- páholyokban ülők nem számítanak, de azok se lehetnek sokkal többen.
A TV közvetíti az eseményt, mert egyébként minek alapján ünnepelhetne állva tapsolva AM és az EU?

Tudsz arról, hogy az általad kémeknek nevezett személyekre még nem lett rábizonyítva semmi!

Nem praktikus ilyen ügyekben átvenni a bíróság szerepét.

Bízni kell abban, hogy ők értik a dolgukat és a végén igazságos itélet születik.
Éppen a napokban mentették fel jogerősen MGy-t az ellene koholt vádak alól.

civilhuszár írta...

Kedves ESOTERIC !

Én morzsi írását műfajra sajátos politikus gúnyoló pamfletként értelmezem.
Figyelemmel arra, hogy Orbán kézi vezérlésű ügyészsége orrba-szájba vádol meg személyeket szerintem koholt vádakkal, amit titkosítottan kezel, de kiszivárogtat a kedves vezető Magyar Nemzetének.
Egy roma ismerősöm mondta egyszer megjegyezve egy nyakig koszossá tevő munka után, hogy hát ehhez a cigány munkához, cigányzene dukál.
Hát ennek a bagázsnak az uralkodása alatt végig kellene szólni a cigányzenének amíg meg nem buknak.

Névtelen írta...

Kedves Eso Teri!
Csodálkozol, hogy Morzsi írása zavaros.
Pedig nincs min csodálkozni, ez az egész rendszer az.
Orbánnak balfácán mindenki, aki nem érti az ő észjárását, így ha élnének az lenne Roosewelt és Churchill is.

Hogy hogyan kerül az egészbe a Pancho Aréna? Hát hogyan kerül egy 4 ezres stadion - fűthető pályával és ülésekkel egy kis faluba? Az egész úgy képtelen, ahogy ez a mai magyar valóság.
Arra azért felhívom a figyelmed, hogy Szilvásy Györgyöt elítélte a magyar bíróság, hogy senki nem tudja miért, tehát ne nagyon bízzunk a független magyar igazságszolgáltatásban.
Szívélyes üdvözlettel: Kond.

EZOTERIC írta...

Kedves Kond!
Legalább a nevemet pontosan leírhatnád.
Nem olyan bonyolult ez, csak be kell másolni úgy ahogy ott van.

Ez a minimális tisztelet amit ember a másik embertől elvárhet.

Az általad leírt véleményekkel nincs mit vitatkoznom. Azzal egyetértek, de változatlanul az a véleményem, hogy ez a vitafórum nem fantomizált históriák írására született.
A rejtvények pedig más lap(ok)ra tartoznak.